FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 7 december 2012

Condooms in kerstboom Jan Kooijman

Jan Kooijman heeft een wel heel bijzonder alternatief voor kerstballen gevonden. De acteur en presentator versierde zijn kerstboom vrijdagmiddag met condooms. Kooijman nam deel aan Christmas Tree For Charity.

"We hebben het woord love gevormd van condooms", legt Kooijman uit voor de camera van Novum Nieuws. "En we hebben dansende lichtjes, want we zijn hier voor Dance4Life."

Met een deelname aan Christmast Tree For Charity, dat jaarlijks wordt georganiseerd door SkyRadio, kunnen BN'ers geld verdienen voor het goede doel door een kerstboom op te tuigen. EditieNL-duo Daphne Lammers en Ib Haarsma ging dit jaar met de hoofdprijs aan de haal.

[JL] Excelsior pakt dure punten tegen Sparta

Excelsior heeft vrijdag de Rotterdamse derby tegen Sparta Rotterdam gewonnen. Op Woudestein werd het 2-1. Voor Excelsior, dat pas de derde zege van het seizoen boekte, was de overwinning genoeg om de laatste plaats in de Eerste Divisie te verlaten. Sparta blijft nog wel koploper, maar wordt daarbij geholpen door de vele afgelastingen van vrijdag.

Excelsior begon uitstekend aan de wedstrijd en de thuisclub kwam al in de derde minuut op voorsprong toen Daan Blij vanaf de rand van het zestienmetergebied de bal in de bovenhoek plaatste. Donovan Deekman maakte ruim een halfuur later gelijk, maar Elvis Manu liet zich namens Excelsior direct gelden: 2-1. In de tweede helft kreeg Deekman na een overtreding rood en moest Sparta met tien man verder.

FC Dordrecht liet de kans om het gat met koploper Sparta tot twee punten terug te brengen liggen. Fortuna Sittard ging op bezoek in Zuid-Holland met de drie punten aan de haal: 1-0. Ramazan Cevik scoorde in de 58e minuut voor de Limburgers.

Moeder en dochter mishandelen vrouw

Een 46-jarige vrouw en haar 13-jarige dochter zijn donderdagmiddag in Groningen aangehouden nadat ze een 24-jarige vrouw en haar hond hadden getrapt en geslagen. Dat meldt de politie vrijdag. Het slachtoffer raakte lichtgewond en deed aangifte.

De 24-jarige vrouw kreeg het om onbekende reden aan de stok met de moeder en dochter toen ze in het Noorderplantsoen haar hond uitliet. Het duo ging er na het incident rennend vandoor. Getuigen konden aan de politie melden waar het tweetal naartoe rende, zodat moeder en dochter konden worden aangehouden in hun woning aan de Grote Rozenstraat. De moeder werd vastgezet, haar dochter mocht na verhoor weer naar huis.

Hoewel het slachtoffer lichtgewond raakte, had zij geen doktersbehandeling nodig. Hoe de hond het er vanaf heeft gebracht is niet bekend. De politie onderzoekt de mishandeling.

Britney-fans bedreigen columniste met de dood

Metro-columniste Hadjar Benmiloud heeft via Twitter tientallen doodsbedreigingen gekregen van fans van Britney Spears. De fans zijn woedend over de column van Benmiloud, die woensdag in dagblad Metro de comeback van Britney Spears volledig afbrandde.

De 23-jarige Benmiloud, tevens hoofdredacteur van internetplatform spunk.nl, noemde het nieuwe nummer Scream and Shout van de Amerikaanse zangeres samen met Will I Am 'een nieuw dieptepunt'. Volgens de columniste is 'Britney's strakke lijk in een pakje gehesen' en 'zou de gemiddelde necrofiel het einde van de clip niet eens halen'.

Op de website spunk.nl zegt Benmiloud eerst alleen negatieve reacties te hebben gekregen van Nederlandse fans, maar het 'los ging' toen de grootste internationale Britney-fansite over haar column berichtte.

De columniste heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie, meldt NRC Handelsblad vrijdag. Benmiloud zegt daartoe te zijn overgegaan omdat haar familie werd bedreigd en haar adresgegevens op internet verschenen inclusief de boodschap 'kill Hadjar'. De politie neemt haar aangifte serieus, meldt Benmiloud, die op spunk.nl na alle commotie liet weten juist een groot fan van Britney te zijn. Met de column wilde zij naar eigen zeggen slechts aantonen hoe ernstig de situatie van Spears is.

Kaltenborn wil geen Formule 1-baas worden

Sauber-teambaas Monisha Kaltenborn heeft geen ambitie om baas van de Formule 1 te worden. Kaltenborn werd eerder dit jaar de eerste vrouwelijke teambaas in de Formule 1 ooit nadat Peter Sauber een stap terug deed. Ook bezit ze een derde van de aandelen in het team.

F1-baas Bernie Ecclestone ligt onder vuur vanwege het omkopen van de Duitse bankier Gerhard Gribkowsky en in de paddock doen vele namen de ronde over zijn mogelijke opvolger. Kaltenborn staat ook in dit rijtje. De 41-jarige Oostenrijkse reageerde tegenover SWR. "Geen sprake van. Ik wil het niet doen. Als ik eraan denk dat Bernie niet met één maar met twaalf teams te maken heeft, dan zijn er nog voldoende doelen die ik met Sauber wil bereiken."

Van Basten: "Komt aan op vechtlust"

Heerenveen staat slechts vier punten van de laatste plaats af. Trainer Marco van Basten weet dat het twee voor twaalf is voor de club, zondag tegen Roda JC.

Heerenveen staat nog wel dertiende, maar kan met een nederlaag tegen nummer zeventien Roda JC verder in de problemen komen. De ploeg snakt naar een overwinning na drie nederlagen en een gelijkspel.

"Er moet een reactie komen", begint Van Basten tegenover NUsport. "Daarbij komt een stukje mentaliteit en wilskracht. Dat zal zondag tegen Roda maximaal gebracht moeten worden. Wij hebben wat meer voetballend vermogen waarmee we het kunnen oplossen, maar tot nu toe is dat nog niet altijd even makkelijk gebleken en dus komt het aan op een stukje vechtlust."

Van Basten hoopt dat Filip Djuricic kan opstaan als leider van de ploeg. "De verantwoordelijkheid van Filip is nu anders dan vorig jaar, waarin Luciano Narsingh, Bas Dost en Oussama Assaidi een belangrijke rol speelden. Hij kon daar in meegaan. Nu krijgen jongens als Sven Kums, Ramon Zomer en Djuricic meer verantwoordelijkheid en dat voelen ze ook. Dat is niet altijd even makkelijk voor ze. Filip is een heel goede gozer, die er alles voor over heeft en heel fanatiek is."

Tegen Roda JC wil Van Basten geconcentreerde spelers. "Ze verloren afgelopen zondag bij Vitesse, maar deden het vrij redelijk. Ik denk dat ze hier komen om te verdedigen en te counteren. Daar zullen we ons tegen moeten wapenen. We zullen moeten winnen en daarvoor moet je aanvallen. Tegelijkertijd moet je niet als een kip zonder kop naar voren lopen. We zullen heel geconcentreerd moeten spelen."

Eurocom sluit haar deuren

Eurocom, ontwikkelaar van onder andere 007: Legends heeft haar deuren moeten sluiten en overgebleven werknemers moeten ontslaan. De ontwikkelaar is daarnaast officieel failliet verklaard. De financiële situatie was de afgelopen maanden enorm verslechterd.

De ontwikkelaar heeft behoorlijk veel games gemaakt, waarvan veel games over films zoals 007, Batman Begins, Ice Age en Pirates of the Caribbean. De laatste games van Eurocom waren de matig tot slecht ontvangen 007: Legends en Harry Potter: Kinect. Eerder was bekendgemaakt dat de ontwikkelaar zich moest gaan richten op mobiele games, maar ook dat is uiteindelijk dus niet gelukt.

'One Direction niet blij met relatie Harry'

De jongens van One Direction maken zich zorgen over het nieuwe liefje van groepslid Harry Styles. De 18-jarige zanger scharrelt sinds kort met de 22-jarige Taylor Swift, die geregeld liedjes baseert op haar roemruchte liefdesleven.

"Ze zijn bang dat Taylor ook over Harry gaat schrijven", zegt een ingewijde tegen de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online. De overige jongens van One Direction vrezen dat ook zij door het slijk gehaald worden als de romance van Swift en Styles op de klippen loopt.

Ook vrezen de jongens dat One Direction-fans zich storen aan Swift en Styles, die hun liefde niet onder stoelen of banken steken. "Harry is erg geliefd onder de vrouwelijke fans. Niall, Zayn, Liam en Louis zijn bang dat de fans aanstoot nemen aan de openlijke liefdesverklaringen van Harry en Taylor."

Final Fantasy IV naar iOS en Android

Enkele maanden geleden maakte Square Enix ons al gelukkig door met een iOS- en Androidversie te komen van Final Fantasy III. Kennelijk is de koek nog niet op, want het bedrijf gaat Final Fantasy IV ook uitbrengen voor de beide platformen. Helaas voor ons, voorlopig alleen in Japan.

Voorlopig is het nog niet duidelijk of de game ook uit gaat komen in Europa en/of Amerika. Het zal sterk afhangen van de verkoopcijfers vanuit Japan. Stiekem mogen we wel verwachten dat Square de game hier ook uit gaat brengen. Tot die tijd moeten we stilletjes toezien hoe onze Oosterse buren wel al aan de slag gaan.

FFIV

Nintendo wil goede flow vasthouden met Wii U

Enkele weken geleden kwam Nintendo met Wii U. De console heeft nog niet zo'n impact gehad als de launch van de Wii maar Nintendo is zelfverzekerd en heeft aangegeven dat ze met een sterke line-up gaan komen voor 2013. Naast enkele nieuwe titels mogen we ook wat nieuwe 'promotions' verwachten.

Nintendo geeft aan dat ze niet alleen tijdens de Kerstdagen goede games willen laten uitkomen. Fans mogen een constante stroom aan nieuwe en (volgens Nintendo) goede games verwachten gedurende het jaar.

“We definitely want to maintain momentum in Q1 – that’s our focus right now and to maintain the balance [between core and casual] throughout the quarter and onwards, for the duration of Wii U. For us, it’s not just about launch, it’s about building momentum and maintaining that over a long period of time. Nintendo always makes sure it launches games throughout the year. We don’t really focus particularly on Christmas. We’ve got a strong line-up all the way through the year. We always have the marketing to support that. We have plans to take sampling all the way through the year.”


Wat vind jij tot nu toe van Wii U? Geslaagd? Of toch een dure gimmick?


Far Cry 3-patch zorgt voor UI-verbeteringen

Ubisoft gaat binnenkort met een patch komen voor Far Cry 3 waarmee pc-gebruikers onderdelen uit de HUD kunnen uit- of inschakelen. Het gamebdrijf  had veel feedback gekregen van gamers die deze optie graag wilden zien. Far Cry 3 kwam enkele weken geleden uit voor PlayStation 3, Xbox 360 en Windows.

“Based on feedback from both press and fans, the Far Cry 3 production team is working on a patch that will allow you to toggle most HUD/UI elements based on player preference. The patch will also avoid issues encountered in the .dll hack that might create a mission walkthrough break (missing QTE prompts, critical information, etc;). More news will be coming on the patch shortly.”

Benieuwd wat wij van de singleplayer vonden? Lees de review hier.

FarCry3

Spyro vliegt terug op PlayStation 3

Na verschillende ontwikkelaars en games kunnen we binnenkort weer aan de slag met de eerste Spyro-games, destijds gemaakt door Insomniac Games. Vandaag is namelijk aangegeven dat de trilogie volgende week te verkrijgen is via PlayStation Network. Een prijs is voorlopig niet bekendgemaakt.

De games zijn wel een port van de games en kunnen dus een aantal opties missen vergeleken met de originele games. De games zijn vanaf 12 december te downloaden via PlayStation Network. Tegenwoordig zien we Spyro voornamelijk alleen nog terug in Skylanders.

TV Kantine wint prestigieuze prijs

De TV Kantine heeft vrijdagavond weer een prestigieuze tv-prijs in de wacht gesleept. Het programma van Carlo Boszhard en Irene Moors won in Zwitserland de Montreux Comedy Award in de categorie best sketch show, laat RTL weten. De TV Kantine kreeg in 2010 de Gouden Televizier-Ring.

"We zijn supertrots dat ook een buitenlandse jury deze vorm van comedy heeft weten te waarderen", jubelt Irene Moors. "We zijn enorm vereerd met deze internationale erkenning. Een mooie stimulans voor de start van ons vijfde seizoen", vindt Carlo Boszhard.

Carlo en Irene konden de prijsuitreiking in Zwitserland niet bijwonen, omdat ze middenin opnamen voor een nieuw seizoen TV Kantine zitten.

Slijmbal Borsato

“Verschrikkelijke slijmbal dat je er bent! Womanizer! Don Juan! Barbera is je ‘muze’,  als jij en Floortje elkaar lang aan zouden kijken, dan zouden jullie nog verliefd op elkaar kunnen worden, tegen elke vrouw zeg je honderd keer dat je van haar houdt, waar sláát dat nou op! Ik schaam me helemaal kapot als ik jou al die dingen hoor zeggen! En dat heb ik je al vaker verteld, maar je luistert gewoon nooit naar mij! Ik dacht dat ik in jou mijn bestemming had gevonden, maar nee dus!”

[Upd] FOK! wat een weer...Sneeuw!

Goedemorgen! Vandaag draait alles om de sneeuw. Hier is natuurlijk al veel over gezegd en geschreven, maar toch kan zelfs op dit moment de situatie nog elk moment veranderen en we houden dit dan ook scherp in de gaten. We zijn allemaal wakker geworden in een witte wereld en vanmiddag als het langzaam droger gaat worden zouden we het leuk vinden als jullie de hoogte van het sneeuwdek aan ons willen doorgeven, want dan kunnen we morgen in ons weerpraatje een klein lijstje maken wie er uiteindelijk het hoogste sneeuwdek heeft kunnen noteren.

In de middag trekt de sneeuw langzaam naar het zuiden toe weg en zal ook de wind sterk in kracht gaan afnemen. Dit is de opmaak naar een erg koude zaterdag. Het zou kunnen zijn dat het morgen in het noorden en noordwesten toch weer even gaat sneeuwen, maar elders in het land zal de zon af en toe schijnen en is het perfect weer om van de sneeuw te gaan genieten.

De grote vraag voor vanmiddag is nog wel de iets zachtere lucht. Waarschijnlijk loopt de temperatuur in Zeeland nog nét even op tot 3 graden. Elders ligt de temperatuur iets lager. Komende nacht kan het boven de sneeuw sterk gaan afkoelen en we verwachten minimumtemperaturen tussen de -3 en -11 graden. Morgen overdag komt de temperatuur in vrijwel het hele land niet boven de 0 graden uit en dan spreken we van een ijsdag.

Update 11.00:

Op de radarbeelden lijkt de boel inmiddels voor een deel op te gaan lossen. Toch blijkt dat het in de praktijk hier en daar nog flink doorsneeuwt. Verder is het in het zuidwesten aan het dooien en ook hier bij mij is het onder de bomen een soort waterval. Elders in het land vriest het nog licht. De komende uren blijft de kans op sneeuw zeker nog bestaan, maar de scherpste kantjes lijken er wel vanaf te gaan. Op veel plaatsen is er tussen de 5 en 10 cm sneeuw gevallen.

Update 22.00:

Goedenavond! Er is toch even reden voor een korte update, want het begint erop te lijken dat er morgen in de loop van de de dag kans is op ijzel. Overdag blijft het in het binnenland vrijwel de hele dag vriezen, maar hogerop in de lucht stroomt iets zachtere lucht binnen waardoor de neerslag die er lijkt te gaan komen ook bij vorst als regen kan gaan vallen en dus ijzel veroorzaken. Dit is een belangrijk aandachtspunt voor morgenmiddag. Overigens verwacht ik langs de kust dan alleen maar regen of een paar vlokken natte sneeuw.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Sneeuw UtrechtEen fraai winters plaatje over de Beneluxlaan in Utrecht. Kuikenbiefstuk liep op sportieve wijze naar de 14e etage van zijn flat en maakte deze foto.

Coaches TVOH krijgen meer invloed

De coaches van The Voice of Holland krijgen vanaf vrijdag meer invloed. De punten die de vijf aan de kandidaten geven, worden verdubbeld. Dat vertelde John de Mol vrijdag in RTL Boulevard.

"Vanaf vanavond tellen de punten van de coaches dubbel om de balans met het publiek een klein beetje in evenwicht te houden", legde de bedenker van The Voice uit. Volgens De Mol stond voor aanvang van de liveshows al vast dat de coaches meer invloed zouden krijgen.

De puntentelling bij The Voice of Holland, die dit seizoen afwijkt van de vorige seizoenen, werd ter discussie gesteld. Zo kreeg kandidaat Johannes Rypma meerdere onvoldoendes van de coaches, maar omdat Nederland massaal stemde op de Fries drong hij door tot de halve finales.

De Mol benadrukt dat het publiek veel invloed houdt. "Als het publiek wil dat Johannes naar de finale gaat, staat Johannes volgende week in de finale." Vrijdagavond strijden de overgebleven kandidaten in de halve finale voor een plek in de eindstrijd.

[Eredivisie] Uitslag Heracles Almelo - FC Utrecht

Vanavond werd in Almelo de eredivisie wedstrijd tussen Heracles Almelo -  FC Utrecht gespeeld. Op het kunstgras van het Polman Stadion werd het 1-1. Hieronder lees je de statistieken van deze wedstrijd. 

Heracles Almelo

1 - 1

FC Utrecht

 19' Duarte    27' Dorda (eigen doelpunt) 
 
 Gele kaart: , vd Maarel, Kali, (FC Utrecht)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8,395
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Rienstra
Quansah
Dorda
Bruns
Vejinovic
Overtoom
Duarte
Castillion
Armenteros
Everton
  Ruiter
v.d.Maarel
v.d.Hoorn
Wuytens
Bulthuis
Sarota
Kali
Asare (Mårtensson/87)
Oar (Zullo/77)
Mulenga (De Kogel/34)
Gernd

Teamwork van belang in Army of Two: The Devil's Cartel

Vandaag zijn twee trailers vrijgegeven van de aankomende Army of Two: The Devil’s Cartel. In de eerste trailer krijgen we gameplaybeelden te zien uit de game. In de tweede trailer maken we kennis met B.o.B en Big Boi die een rol krijgen in de game. Daarnaast zorgen beide heren ook voor de themesong van de game.

Army of Two: The Devil’s Cartel draait op de Frostbite 2-engine en is in ontwikkeling bij Visceral Games. In de game speel je met Alpha en Bravo. Co-op is uiteraard mogelijk, net zoals in de voorgaande games. Army of Two: The Devil’s Cartel ligt vanaf 29 maart in de winkels voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Wit-Rusland verbiedt ontslag nemen

De Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko heeft vrijdag een decreet uitgevaardigd waardoor het voor werknemers in sommige industrieën voortaan verboden is ontslag te nemen. Wit-Russen die toch hun baan de rug toekeren riskeren torenhoge boetes.

De maatregel is bedoeld om te voorkomen dat Wit-Russen voor werk uitwijken naar Rusland, waar de salarissen hoger zijn. Ongeveer een miljoen Wit-Russen werken in het buitenland, voornamelijk in Rusland, Oekraïne, Polen en Litouwen.

Het decreet is van toepassing op zo'n dertienduizend werknemers van negen houtverwerkingsbedrijven van de staat en ongeveer drieduizend bouwvakkers die de houtverwerkingsbedrijven moeten moderniseren. Deze zestienduizend Wit-Russen moeten een nieuw contact ondertekenen waarin staat dat als ze ontslag nemen, ze al het salaris dat ze hebben verdiend sinds ze hun krabbel zetten moeten terugbetalen.

De autoriteiten gaan het geld inhouden op het salaris dat mensen verdienen bij hun nieuwe baan. Wit-Russen die ontslag nemen maar geen nieuwe baan kunnen vinden, worden teruggestuurd naar hun oude baan maar moeten alsnog de boete betalen.

Critici vergelijken het decreet met lijfeigenschap en waarschuwen dat het de Wit-Russische economie zal schaden. "Loekasjenko moest teruggrijpen naar slavernij", zei Jevgeni Preigerman, het hoofd van een onafhankelijk discussieforum genaamd Liberal Club. "De vreselijke economische situatie en de vlucht van werknemers naar andere landen heeft Loekasjenko gedwongen (...) de problemen op deze barbaarse wijze op te lossen."

Tennisbond wil tiebreaks in derde set op Spelen

De internationale tennisfederatie ITF wil in de derde set van tenniswedstrijden op de Olympische Spelen tiebreaks invoeren. Dat heeft ITF-voorzitter Francesco Ricci Bitt vrijdag gezegd. In Londen waren de wedstrijden 'heel evenwichtig en heel lang en dat gooit het schema enigszins in de war'.

Ricci Bitti wil ook de troostfinales om het brons afschaffen. Daarmee moet de druk op spelers die aan meerdere onderdelen meedoen worden verlicht. In 1988 waren er voor het laatst geen wedstrijden om het brons. De twee verliezers van de halve finales kregen toen de bronzen plakken.

Terry Gilliam met Universal in de clinch

Terwijl Terry Gilliam hard werkt aan zijn nieuwste film, The Zero Theorem, kunnen fans van zijn klassieker Brazil zichzelf te goed doen met de Blu-Ray uitgave die deze week uit is gekomen in Amerika. Om de release van Brazil te herdenken heeft Universal een video online gezet van het moment waarop de regisseur wist dat hij in de problemen kwam met Universal.

De video is een fragment uit The Battle of Brazil, een documentaire die is toegevoegd aan de film die de moeizame release van 1985 weergeeft. Ook werpt het een uitstekende blik op wat in eerste instantie leek als een reeks van ongeluk in de carrière van Gilliam. Iets wat hem jaren heeft achtervolgd. De rest van de uitgave bevat nog twee andere versies van de film waaronder de director's cut en een studio versie van 90 minuten, Love Conquers All, die was bedoeld voor het mainstream publiek. 

Vettel wil Red Bull tot mythische proporties opstuwen

Sebastian Vettel wil Red Bull Racing in de komende jaren tot mythische proporties op gaan stuwen. De Duitser is sinds hij voor het Oostenrijkse team rijdt al driemaal achter elkaar wereldkampioen in de Formule 1 geworden en wil dat de renstal aan Ferrari en Mercedes gaat tippen.

Vettel sprak met Bild. "Het lijdt geen twijfel dat het twee legendarische teams zijn met een haast mythische status." Hij wil dat Red Bull in de toekomst ook tot dat rijtje zal gaan behoren. "We bevinden ons momenteel op het juiste pad om dat voor elkaar te krijgen, dus het dat moeten we ons vanaf nu dan ook ten doel stellen."

De 25-jarige Duitser is in ieder geval zelf hard op weg om een legende te worden, omdat hij al veel records op zijn naam heeft staan, waaronder dat van de jongste drievoudig wereldkampioen ooit. "Ik ga de komende winter eerst ontspannen en daarna ga ik me voorbereiden, zodat ik volgend jaar voor mijn vierde kampioenschap kan gaan." Hij focust zich op het winnen van wedstrijden. "Dat is namelijk wat mij drijft als Formule 1-coureur."

Verbazing om kort geding EPD

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is verbaasd over het kort geding dat huisartsen aanspannen tegen zorgverzekeraars die hen dwingen mee te werken aan het elektronisch patiëntendossier. Volgens ZN is er helemaal geen sprake van dat huisartsen worden verplicht zich aan te sluiten bij de opvolger van het EPD.

De Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen zei vrijdag dat zorgverzekeraars huisartsen dwingen een contract te tekenen waarin een inspanningsverplichting staat om bij het systeem aangesloten te raken. Volgens de vereniging kunnen huisartsen niet aan dat contract ontkomen, omdat ze voor 45 procent afhankelijk zijn van de contracten die ze met zorgverzekeraars sluiten.

"Het zijn de medische beroepsbeoefenaren, waaronder huisartsen zelf, die het initiatief hebben genomen om te komen tot een goede infrastructuur voor de elektronische utwisseling van informatie van patiënten", reageert ZN. De zorgverzekeraars wijzen erop dat de Landelijke Huisartsenvereniging hier namens de huisartsen bij betrokken is.

De zorgverzekeraars stimuleren de totstandkoming van de benodigde infrastructuur voor het Landelijk Schakelpunt en verwachten van zorgaanbieders dat zij meewerken aan het uitwisselen van informatie, aldus ZN. Maar de patiënt bepaalt nog altijd zelf of zijn gegevens worden uitgewisseld, benadrukken de verzekeraars.

McLaren had snelste auto in 2012

Het Formule 1-team McLaren had in 2012 de snelste auto, zo blijkt uit een analyse van het Duitse Speed Week. De bolides van Lewis Hamilton en Jenson Button bleken echter niet de betrouwbaarste te zijn, waardoor Red Bull Racing en Sebastian Vettel er met de titels vandoor konden gaan.

Speed Week meldt dat na analyse van alle snelste rondetijden is gebleken dat McLaren 0,18 seconden van de perfecte auto af zat. De betrouwbaarheid liet met name Hamilton in de steek, waardoor Red Bull dat 0,38 seconden van de perfectie afzat kon winnen. Lotus was het derde team met 0,7 seconden en Ferrari dat met Fernando Alonso tot in de laatste race meedeed om de titel kwam 0,75 seconden tekort.

In 2012 won McLaren maar liefst zeven races, waaronder de laatste twee. Hamilton zegevierde in de Grand Prix van de Verenigde Staten, terwijl Button in Brazilië de beste was. Red Bull won ook zeven races, terwijl Ferrari met Alonso driemaal de beste was. Lotus stond met Kimi Räikkönen in Abu Dhabi op de hoogste trede van het podium.

Jennifer Aniston niet in verwachting

Jennifer Aniston en haar verloofde Justin Theroux krijgen geen kind. Een woordvoerder van de actrice doet de recent opgedoken zwangerschapsgeruchten in het Amerikaanse blad Us Weekly af als onzin.

Tijdschrift In Touch beweerde eerder deze week dat Theroux het blije nieuws al met vrienden en familie deelt. Aniston zou gezien haar leeftijd voorzichtiger zijn. "Ze wil nog even afwachten en zich op haar gezondheid richten", zei een bron over de 43-jarige actrice.

Van alle geruchten is volgens Anistons woordvoerder niets waar. De actrice maakt zich wel op voor haar tweede huwelijk. De 41-jarige Theroux ging in augustus op z'n knieën.

Ali B strikt Koos Alberts voor Op Volle Toeren

Ali B heeft Koos Alberts gestrikt voor het derde seizoen Op Volle Toeren. Ook hits van onder meer Peter Koelewijn, Het Goede Doel en Danny de Munk worden door rappers in een nieuw jasje gestoken.

"Ik heb er heel veel vertrouwen in", zegt Ali in RTL Boulevard over een nieuw seizoen Op Volle Toeren. "We hebben echt van die ontroerende jankafleveringen, maar ook hele grappige, muzikale en hele poëtische. Elke keer is het anders."

Ria Valk is blij dat ook zij eindelijk is benaderd voor het muziekprogramma van Ali B. "Ik dacht steeds: wanneer mag ik nou meedoen?" Het derde seizoen Ali B Op Volle Toeren start woensdag, in de eerste aflevering staat BZN centraal. Rapper Murda Turk steekt de klassieker Mon Amour in een nieuw jasje, Jan Keizer en Anny Schilder gaan aan de slag met Turks nummer Gypsy.

Betogers Egypte doorbreken barricade bij paleis

Duizenden Egyptische demonstranten hebben vrijdagavond barricades van prikkeldraad rondom het presidentiële paleis verwijderd. Vervolgens trokken ze op naar het paleis terwijl ze scandeerden 'Vertrek, vertrek'. Het leger had donderdag met prikkeldraad en tanks een cordon rondom het paleis aangelegd.

De betogers eisen dat president Mohammed Morsi de decreten intrekt waarmee hij de macht vrijwel volledig naar zich toe heeft getrokken. Ze klommen vrijdag over tanks van de Republikeinse Garde heen om dichterbij het paleis te komen.

Moskou hekelt wetgeving VS

Rusland heeft felle kritiek geuit op een Amerikaanse wet waarin wordt opgeroepen tot sancties tegen Russische functionarissen die zijn beticht van mensenrechtenschendingen. Moskou dreigt Washington met gelijke munt terug te betalen.

De wet is hoofdzakelijk bedoeld om handelsbeperkingen die uit de tijd van de Koude Oorlog stammen te beëindigen. Het deel van de wet dat over mensenrechtenschendingen gaat heeft echter tot woede bij de regering van president Vladimir Poetin geleid.

De wet genaamd de Magnitsky Act is vernoemd naar de Russische advocaat Sergej Magnitski, die in 2008 werd gearresteerd nadat hij overheidsfunctionarissen had beticht van grootschalige belastingfraude. Magnitski werd medische zorg ontzegd en overleed in 2009 in de cel nadat hij door cipiers zwaar was mishandeld. Russische mensenrechtengroepen betichten de regering ervan de daders uit de wind te houden.

Rusland noemde de Amerikaanse wet donderdag een absurde theatershow. "Waarschijnlijk zijn mensen in Washington vergeten in welk jaar we leven, en denken ze dat de Koude Oorlog nog niet voorbij is", aldus de verklaring van het ministerie van buitenlandse zaken. "Het is bizar om klachten over mensenrechten te horen van politici uit een land dat in de 21e eeuw marteling en ontvoeringen juist heeft gelegaliseerd."

Alexej Poesjkov, de voorzitter van de Doema-commissie voor buitenlandse zaken, zei dat er wordt gesproken over wetgeving om een visumverbod in te stellen voor Amerikanen die zijn beticht van mensenrechtenschendingen. Daarnaast worden hun tegoeden in Rusland mogelijk bevroren.

Flink wat afwezigen bij N.E.C.

N.E.C. heeft flink wat personele problemen voor het uitduel met RKC Waalwijk van zaterdag. Met name op het middenveld is de ziekenboeg volgestroomd.

De geblesseerden Nick van der Velden (lies), Marcel Stutter (knie) en Geert Arend Roorda (voet) zijn er niet bij. Alex Pastoor kan wel weer beschikken over Ryan Koolwijk, die een schorsing achter de rug heeft. Nathaniel Will en Michel Breuer vielen in het duel met NAC uit, maar zijn tijdig hersteld. Youri Loen, Stijn de Looijer en Danny van den Meiracker zijn al langer afwezig. Dat geldt ook voor Evander Sno, die inmiddels een ingreep heeft ondergaan die hem van zijn hartritmestoornissen af moet helpen.

Familie grensrechter spreekt bij stille tocht

Een familielid van de doodgeschopte grensrechter in Almere neemt zondagmiddag het woord voor de start van de stille tocht. Ook zijn er toespraken van burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma (VVD) en KNVB-voorzitter Michael van Praag. Dat heeft de gemeente Almere vrijdag bekendgemaakt.

De tocht start na de toespraken om 17.00 uur van het terrein van profclub Almere City FC naar sc Buitenboys, de amateurclub van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. De route is ruim tweeënhalve kilometer lang.

Mensen die willen meelopen, kunnen het best met het openbaar vervoer komen. Zondag rijden er meer bussen in Almere. Verder benadrukt de gemeente dat open vuur verboden is. Alleen de familie van Nieuwenhuizen loopt met fakkels. De rest van de stoet is gevraagd om zaklantaarns, ledlampjes of lampions mee te nemen. Spandoeken zijn niet toegestaan.

De 41-jarige Nieuwenhuizen overleed maandag nadat hij was toegetakeld door spelers van de Amsterdamse club Nieuw Sloten na afloop van een duel met Buitenboys. Vrijdag werd bekend dat er een vierde verdachte is aangehouden, een 16-jarige Amsterdammer. Voor de mishandeling zitten sinds maandag al drie Amsterdammers van 15 en 16 vast.

Nieuw Sloten raadt zijn leden af om zondag naar Almere te gaan om mee te lopen met de stille tocht. De club adviseert de leden om pas steun te betuigen wanneer de familie aangeeft er aan toe te zijn, zegt penningmeester Wim Snoek vrijdag tegen de NOS.

Het clubhuis van de voetbalclub Nieuw Sloten blijft daarnaast het hele weekeinde dicht. "Wij hebben hiervoor gekozen omdat we geen sensatiezoekers bij de club op bezoek willen", aldus Snoek. Het bestuur en de vaste vrijwilligers van Nieuw Sloten zijn donderdagavond bijeen gekomen. Toen werd ook een minuut stilte in acht genomen 'en zijn flink wat tranen gelaten'.

NAC zonder Janse tegen Feyenoord

Trainer Nebojsa Gudelj van NAC Breda heeft zondag niet de beschikking over Jens Janse. De vleugelverdediger kampt met een blessure aan een middenvoetsbeentje. Nemanja Gudelj is ziek, maar kan waarschijnlijk wel gewoon spelen. De club uit Breda speelt tegen Feyenoord.

Gedelj zou Sepp de Roover wel weer op kunnen stellen, zijn schorsing zit erop. Mike Zonneveld is nog steeds aan het revalideren van een blessure aan zijn achillespees.

Al 21 aangiften tegen Ruwaard van Putten Ziekenhuis

Bij de politie zijn tot nu 21 aangiften binnengekomen van nabestaanden en patiënten over het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam vrijdag. Bij justitie kwam eerder al rechtstreeks een aangifte binnen.

De melders deden via het nummer 0900-8844 van de politie aangifte tegen het ziekenhuis of een behandelaar van het ziekenhuis. De aangiften zijn vervolgens opgenomen door medische rechercheurs van de politie in Rotterdam en opsporingsambtenaren van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

De aangiften die justitie in Rotterdam behandelt, staan los van de meldingen die binnenkwamen bij Stichting Hartpatiënten Nederland en het patiëntenplatform Zorgbelang Zuid-Holland, die eerder een speciaal meldpunt voor klachten over het ziekenhuis openden. Bij de stichting hartpatiënten kwamen tot dusverre 140 meldingen binnen. Letselschadespecialisten hebben deze meldingen in behandeling.

Vorige maand sloot het Ruwaard van Putten de hartafdeling onder druk van de IGZ. Op de afdeling lagen de sterftecijfers in 2010 boven het landelijk gemiddelde. Mogelijk handelden de cardiologen niet correct. Het ziekenhuis laat de dood van zo'n achthonderd patiënten extern onderzoeken. Volgende week hoopt het ziekenhuis de afdeling cardiologie en de polikliniek cardiologie, die eveneens werden gesloten, weer te kunnen openen met nieuwe cardiologen.

Nederland maakt 200 miljoen vrij voor klimaat

Nederland gaat volgend jaar tweehonderd miljoen euro aan klimaatbeleid uitgeven. Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) heeft dat in samenspraak met het kabinet bekendgemaakt op de VN-klimaattop in Doha/Qatar. Dat laat het ministerie van Infrastructuur en Milieu vrijdag weten.

De Nederlandse regering draagt hiermee bij aan financiering van het internationaal klimaatbeleid. Tevens komt Nederland de afspraken in het kader van het Fast Start Finance programma na. Dit programma is onderdeel van Europese afspraken om zo snel mogelijk geld vrij te maken voor de gevolgen van klimaatverandering.

Mansveld laat weten in de komende jaren bedrijven en kennisinstellingen te willen stimuleren bij te dragen aan de bestrijding van de gevolgen van klimaatveranderingen. "We gaan bedrijven en kennisinstellingen aansporen hun kennis en ervaring in te zetten voor klimaatadaptatie, bijvoorbeeld door mee te werken in programma's voor voedselzekerheid en waterveiligheid," meldt de staatssecretaris in een toelichting.

Positieve dopingtest kogelslingeraar Ikkonikov

De Russische kogelslingeraar Kirill Ikonnikov is betrapt op het gebruik van doping. Bij de 28-jarige atleet werd een verboden middel aangetroffen in een op 8 oktober afgenomen test. Dat meldt de Russische antidopingwaakhond Rusada vrijdag. Welk middel Ikonnikov gebruikt zou hebben is niet bekendgemaakt.

Ikonnikov, de nummer vijf van de Spelen en de nummer zes van het laatste WK, is al sinds begin november voorlopig geschorst. De voor hem noodlottige test begin oktober werd uitgevoerd op verzoek van de internationale atletiekfederatie IAAF.


Positieve dopingtest kogelslingeraar Ikkonikov (Foto: Novum)

ADO-speler Chery in beroep tegen schorsing

ADO-aanvaller Tjaronn Chery gaat in beroep tegen zijn schorsing van drie wedstrijden. Dat meldt de KNVB vrijdag. Chery was zaterdag tegen FC Twente op de voet van tegenstander Robbert Schilder gaan staan en van het veld gestuurd. Een schikkingsvoorstel voor drie duels schorsing had hij afgewezen, maar de tuchtcommissie kwam tot dezelfde straf.

Het is nog niet bekend wanneer het beroep van Chery dient. Dit weekeinde kan ADO niet over de 24-jarige speler beschikken. Door zijn rode kaart is hij sowieso niet speelgerechtigd.

PSV mist ook Mertens en Willems tegen Twente

PSV moet het zondag in de Eredivisietopper tegen FC Twente stellen zonder Dries Mertens en Jetro Willems. Beide spelers kampen met een blessure, liet trainer Dick Advocaat vrijdag weten. De Brabanders missen voor eigen publiek ook aanvoerder Mark van Bommel, die geschorst is.

"Willems is er twee tot drie weken uit. Mertens voelde wel beter aan maar kan zondag zeker niet spelen", zegt Advocaat op de website van de club. De Belgische aanvaller wordt in de basis vervangen door Tim Matavz, waardoor Jermain Lens naar de linkervleugel verhuist. Matavz was donderdag nog drie keer trefzeker in het Europa Leagueduel tegen Napoli (3-1).

"Wij staan slechts een punt achter en het is dus voor ons zaak zondag de punten wel te halen die we de laatste weken verloren hebben", kijkt Advocaat vooruit. "We willen het vaak te veel voetballend oplossen en soms moet je dingen ook mannelijk aanpakken. Laten zien dat je er bent, in de duels kan er scherper gespeeld worden."

Bij FC Twente is Nacer Chadli waarschijnlijk opnieuw van de partij. De Belg maakte donderdag tijdens de Europese ontmoeting met Helsingborg (1-3) zijn rentree na een maand blessureleed. Coach Steve McClaren kan nog niet beschikken over doelman Nikolay Mihaylov, Jerson Cabral en Felipe Gutiérrez.

De Tukkers, met 34 punten koploper in de Eredivisie, verdedigen zondag een voorsprong van een punt op PSV. "Het zal geen wedstrijd worden waarin je het seizoen wint of verliest, maar we kunnen als team een belangrijke stap zetten", liet McClaren weten.


PSV mist ook Mertens en Willems tegen Twente (Foto: Novum)

Terry ontbreekt bij Chelsea op WK voor clubteams

John Terry ontbreekt op het WK voor clubteams. Dat maakte Chelsea-manager Rafael Benitez vrijdag bekend. De aanvoerder van de Blues is nog niet hersteld van een blessure aan zijn rechterknie, die hij drie weken geleden opliep tegen Liverpool. Terry raakte geblesseerd toen Liverpool-aanvaller Luis Suarez het gewricht van de verdediger raakte met zijn lichaam.

Champions Leaguewinnaar Chelsea neemt het donderdag in de halve finale op tegen de winnaar van het duel Monterrey - Ulsan Hyundai. Die wedstrijd staat zondag op het programma.


Terry ontbreekt bij Chelsea op WK voor clubteams (Foto: Novum)

Schultz: rijbewijzen in alle gemeenten even duur

Als het aan minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) ligt worden rijbewijzen binnenkort in elke gemeente even duur. "Het kan niet zo zijn dat een rijbewijs in de ene gemeente duurder is dan in de andere," liet de minister vrijdag na afloop van de ministerraad weten.

Momenteel verschillen de prijzen van een rijbewijs nog per gemeente. Zo kost een rijbewijs in Deventer 66 euro, terwijl in Leidschendam maar twintig euro betaald hoeft te worden. Schultz wil dit zo snel mogelijk veranderen. "Het is belangrijk dat er een gelijke prijs voor een gelijk product gevraagd wordt", zegt Schultz. Wat de prijs van een rijbewijs gaat worden is nog niet bekend.

Het voorstel lag al langer op de plank omdat het onderdeel was van een oudere brede wet, liet de minister weten. Het rijbewijsgedeelte wordt er nu uitgehaald en zo snel mogelijk ingediend.

Minister Schultz van Haegen
Minister Schultz van Haegen (Foto: Novum)

Verwachte avondspits blijft uit

De verwachte drukke avondspits is vrijdag uitgebleven. Volgens de ANWB valt het allemaal erg mee en stond er rond 17.00 uur vrijwel geen file. Naar verwachting komt daar later ook nauwelijks iets bij, zei een woordvoerder.

"Blijkbaar hebben toch veel mensen een vrije dag genomen of zijn thuis gaan werken", verklaart de woordvoerder. Omdat het weer rustig is en de snelwegen sneeuwvrij zijn, worden er verder geen opstoppingen verwacht.

Op een normale vrijdagavond staat rond 17.00 uur zo'n honderd tot 120 kilometer file. De piek ligt meestal rond 18.30 uur. Dan staat er meestal niet meer dan 140 kilometer.

Van Aartsen: tentenkamp Den Haag moet weg

De uitgeprocedeerde asielzoekers die demonstreren in een tentenkamp in Den Haag mogen niet meer in het kamp overnachten. Ook moeten de tenten op de Koekamp worden afgebroken. Als er na volgende week donderdag alsnog wordt overnacht in het kamp, wordt de demonstratie beëindigd. Dat heeft burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen (VVD) bepaald.

Vrijdag stuurde Van Aartsen de asielzoekers een brief met de mededeling. Als de asielzoekers zich aan het overnachtingsverbod houden, mogen zij overdag wel blijven demonstreren. Volgens Van Aartsen brengt het overnachten een risico voor de gezondheid mee, mede vanwege de kou. Ook is er volgens de Haagse burgemeester een 'onacceptabel risico op wanordelijkheden'.

De groep van zo'n tachtig uitgeprocedeerde asielzoekers bivakkeert inmiddels zo'n drie maanden in het tentenkamp. Naar eigen zeggen is hun thuisland niet veilig om naar terug te keren.

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) besloot een week geleden het tentenkamp van de asielzoekers aan de Notweg te laten ontruimen. In dat kamp bivakkeerden zo'n honderd asielzoekers.


Van Aartsen: tentenkamp Den Haag moet weg (Foto: Novum)

Geen explosief op terrein energiecentrale Eemshaven

In de kolencentrale in aanbouw in de Groningse Eemshaven is geen explosief gevonden. Het terrein is vrijgegeven, zegt een woordvoerder van de politie.

Vrijdagochtend werd een melding gedaan bij de politie over een mogelijk explosief. De bouw van de centrale werd daarop direct stilgelegd en de ruim drieduizend tot 3700 aanwezige bouwvakkers werden naar huis gestuurd. Explosievenexperts zochten daarna uren tevergeefs naar een eventuele bom.

De politie had 'tactische aanwijzingen' gekregen over de locatie van het explosief. "Er is op diverse plaatsen gekeken, maar er is niets gevonden. We hebben redenen om nu te constateren dat er nooit een bom is geweest", legt de woordvoerder uit.

De politie zei de melding eerder uiterst serieus te nemen vanwege de vele protesten van bijvoorbeeld Greenpeace. De energiecentrale wordt gebouwd in opdracht van Essent en RWE. De centrale, die op poederkool en biomassa gaat draaien, moet volgend jaar af zijn.

Het is nog niet duidelijk waar de melding precies vandaan is gekomen. "Dat is onderwerp van verder onderzoek. De ontruiming heeft voor veel onrust gezorgd in de omgeving en bovendien voor veel economische schade gezorgd."

Rollator en loophulp ook niet meer aftrekbaar

De rollator, de okselkruk en het looprek verdwijnen niet alleen uit het basispakket, de hulpmiddelen kunnen vanaf volgend jaar ook niet meer worden afgetrokken van de inkomstenbelasting. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Frans Weekers aan de Tweede Kamer.

In het regeerakkoord is afgesproken dat dergelijke hulpmiddelen niet meer in het basispakket zitten. Tot nog toe waren ze deels aftrekbaar als ze niet helemaal vergoed werden door de ziektekostenverzekering. Die aftrekbaarheid verdwijnt nu.

De regeling gaat behalve voor de hulpmiddelen ook gelden voor ivf-behandelingen voor vrouwen boven de 43 en voor de eerste twee ivf-behandelingen waarbij meer dan één embryo wordt teruggeplaatst en de vrouw ten tijde van de behandeling jonger is dan 38.

Rollator en loophulp ook niet meer aftrekbaar
Rollator en loophulp ook niet meer aftrekbaar (Foto: ANP)

13 minuten 'making of The Hobbit"

Let op: dit artikel bevat mogelijk spoilers!

Volgende week is het eindelijk zover. Voor de fans van The Lord of the Rings is het wachten voorbij want het eerste deel van The Hobbit gaat in première. Peter Jackson is weer terug in Midden-Aarde en dat is te merken. Zoals we van hem gewend zijn van de uitgebreide documentaires op de DVD's en Blu-Rays van de Lord of the Rings trilogie is in het maken van The Hobbit weer veel energie en enthousiasme gestoken. Jackson en zijn crew hebben hun best gedaan om weer een onvergetelijk avontuur te maken.

Bekijk onderstaand filmpje van 13 minuten als je nog niet genoeg trailers hebt gezien. Het bevat veel nieuwe beelden. Het gezelschap van Bilbo en de 13 dwergen is vanaf aanstaande donderdag te bewonderen in de Nederlandse bioscopen. Met Martin Freeman, Ian McKellen, Andy Serkins, Cate Blanchett en Hugo Weaving in de hoofdrollen.

Ook zaterdag aangepaste dienstregeling NS

De NS rijdt ook zaterdag met een aangepaste dienstregeling. Vanwege de verwachte matige tot strenge vorst in de nacht, en temperaturen overdag van net onder het vriespunt, rijden er minder treinen, laat de vervoerder weten.

Reizigers wordt aangeraden vooraf hun reis te plannen op de website van de NS. Donderdag en vrijdag werd de dienstregeling ook al aangepast vanwege de sneeuwval. Op sommige plaatsen in Nederland viel een pak sneeuw van vijftien centimeter. Hoewel veel treinen vertraagd waren, leverde de weersomstandigheden relatief weinig problemen op.

Zaterdag wordt het beter weer. De dag begint vrij zonnig, 's middags verschijnen er wolkenvelden. 's Avonds valt er volgens weeronline.nl ook wat neerslag in de vorm van sneeuw en regen.


Ook zaterdag aangepaste dienstregeling NS (Foto: Novum)

Ajax mist Poulsen tegen Groningen

Ajax mist zaterdag in het Eredivisieduel tegen FC Groningen middenvelder Christian Poulsen. Dat maakte trainer Frank de Boer vrijdag bekend. De Deen viel dinsdag tijdens het Champions League-treffen met Real Madrid al in de eerste helft uit met een hamstringblessure. Naar verwachting is hij twee weken uitgeschakeld.

De Boer wilde nog niet zeggen wie de plek van de 32-jarige Poulsen inneemt in de Arena. "Maar als je me een beetje kent, weet je het wel." Eerder dit seizoen werd de routinier al een paar keer vervangen door Lasse Schöne, terwijl ook Eyong Enoh op die positie uit de voeten kan.

Het 18-jarige talent Lucas Andersen maakt door de absentie van Poulsen deel uit van de wedstrijdselectie. De Boer beschikt verder over dezelfde spelers als tegen Real Madrid. Ajax doet na de 3-1 zege op PSV van vorige week weer volledig mee in de strijd om de titel. De achterstand op koploper FC Twente bedraagt vier punten.


Ajax mist Poulsen tegen Groningen (Foto: Novum)

Jongeren roken minder, maar worden zwaarder

Het overgrote deel van de Nederlandse jeugd (93 procent) voelt zich gezond. Jongeren roken fors minder, maar worden wel steeds zwaarder. Dat staat in de nationale jeugdmonitor, die staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) vrijdag in ontvangst heeft genomen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van de ondervraagden zegt 24 procent van de jongens en 22 procent van de meisjes te roken. In 2001 was dat nog 30 en 29 procent. Nederlandse jongeren worden wel steeds zwaarder. "Een serieus probleem", aldus Van Rijn. "Daarom zet ik in op bestrijding van overgewicht en lesprogramma’s over gezonde voeding."

Overgewicht bij jongeren wordt een aandachtspunt in het aan de Tweede Kamer toegezegde Nationaal Preventie Plan.

Todt wil meer eenduidigheid in beslissingen stewards

Autosportfederatie FIA lijkt nog niet helemaal geslaagd te zijn in de eenduidigheid van beslissingen genomen door de stewards. Onder president Jean Todt werden (oud-) coureurs toegevoegd aan de stewards om zo betere besluiten over straffen te kunnen nemen, maar helemaal eenduidig zijn de besluiten nog niet.

Todt wil daarom dat de stewards met collega's, teams en coureurs gaan praten over de straffen. "Eenduidigheid is voor mij cruciaal. Stewards hebben tegenwoordig de beschikking over de beste elektronische apparatuur om situaties te analyseren. Desalniettemin hebben ze een zware job. Ik ben tevreden, maar het kan altijd beter." Om dit te verbeteren krijgen de steeds wisselende stewards de beschikking over de papieren van de vorige race waarin de besluiten voor de straffen staan.

Zelfmoord na babbeltruc om misselijke prinses

De Britse verpleegster die ervoor verantwoordelijk is dat twee Australische radio-dj's eerder deze week vertrouwelijke informatie kregen over de misselijke prinses Kate, is vrijdag overleden. Volgens Britse media is er sprake van zelfmoord.

De affaire is bijzonder pijnlijk voor het Koning Edward VII-ziekenhuis, waar de Britse koninklijke familie zich bij voorkeur laat behandelen. De dj's van de Australische radiozender 2Day FM deden zich aan de telefoon voor als koningin Elizabeth en prins Charles. De verpleegster trapte erin en verbond de twee door met een collega die medische informatie verstrekte.

Kate, die veel last had van zwangerschapsmisselijkheid, is inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen.

Duitse Marokkaan bespioneerde landgenoten

Een Duitser van Marokkaanse afkomst is door de Duitse justitie aangeklaagd wegens spionage. Hij zou voor de Marokkaanse regering aanhangers van de Marokkaanse oppositie in Duitsland hebben bespied.

De 58-jarige verdachte Bagdad A. werd op 8 november aangeklaagd, zei een justitiewoordvoerder vrijdag. Hij zou van 2007 tot 2012 aan de Marokkaanse geheime dienst informatie hebben doorgespeeld over oppositieleiders die demonstraties tegen de regering wilden organiseren.

Parlement TsjechiŽ akkoord met medische marihuana

Het Tsjechische parlement heeft vrijdag ingestemd met de legalisering van medische marihuana. Het wetsvoorstel moet nog wel worden goedgekeurd door de Tsjechische senaat.

Als de senaat ook instemt met het wetsvoorstel zal de wiet in eerste instantie worden geïmporteerd. Later moeten bedrijven in Tsjechië een vergunning krijgen om de marihuana te kweken. Patiënten zullen een recept van hun arts nodig hebben om de wiet mee te krijgen bij apotheken. De behandeling zal niet worden vergoed door ziektekostenverzekeraars.

Negen PKK-aanhangers blijven in cel

Het voorarrest van negen PKK-aanhangers die nog vastzaten is donderdag met twee weken verlengd. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam donderdag bepaald. Ze worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. De acht mannen en een vrouw komen uit Nederland, Duitsland, Zwitserland, België en Frankrijk.

De politie pakte maandagochtend in het Zeeuwse dorp Ellemeet 55 mensen op bij een bijeenkomst van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. De PKK staat sinds 2002 op de Europese lijst van terroristische organisaties. Woensdagavond werden 37 arrestanten vrijgelaten en negen anderen overgedragen aan de vreemdelingenpolitie.

Justitie vermoedt dat de PKK-aanhangers bij elkaar waren gekomen voor een opleidingsbijeenkomst met als doel jonge mensen te rekruteren voor de gewapende strijd in Turkije. Voor de arrestaties werden maandag 150 politiemensen ingezet, met onder anderen leden van de Nationale Recherche en de ME.

De AIVD had justitie getipt dat de in Nederland verboden beweging er een bijeenkomst hield. Volgens de inlichtingendienst is Nederland een belangrijk opleidingsland voor de PKK.

Het bestuur van de Federatie Koerden in Nederland stelt dat de Koerden slechts een 'culturele bijeenkomst' hielden. Volgens de federatie voert de overheid een campagne om de activiteiten van Koerden en Koerdische organisaties te verstoren en uiteindelijk onmogelijk te maken.

De organisatie laat vrijdag weten dat de beschuldigingen aan het adres van de negen verdachten op niets uitlopen. "Dat de Turkse staat bij dit soort zaken de regie voert is overduidelijk. Zelfs bij verhoor waren Turkse agenten aanwezig", staat in een verklaring. "En dan hebben we het nog niets eens over de kosten van dit soort peperdure operaties die bij de belastingbetaler terechtkomen. Op alles wordt tegenwoordig bezuinigd, maar blijkbaar is er nog steeds een potje met geld voor dit soort onnodige en schadelijke stunts."

"Dit kan en mag zo niet verder gaan", vervolgt de federatie. Het bestuur overweegt juridische stappen om 'aan dit onrecht en deze discriminatie tegen het Koerdische volk een einde te maken'.

Platini wil fans tegemoetkomen tijdens Euro 2020

UEFA-voorzitter Michel Platini wil de fans tegemoetkomen tijdens het EK 2020. De 57-jarige Fransman wil voorkomen dat supporters heel Europa door moeten reizen, om hun land aan het werk te kunnen zien. De Europese voetbalbond nam donderdag het besluit om het toernooi in meerdere landen te organiseren.

"We kunnen bijvoorbeeld Engelse fans niet eerst naar Lissabon sturen, dan naar Kazachstan, en daarna weer ergens anders naar toe", zegt Platini vrijdag. Volgens de Fransman bezochten afgelopen zomer slechts vijftig Franse en zeventig Spaanse fans de Europese titelstrijd in Polen en Oekraïne. Dat mag niet nog een keer gebeuren, vindt Platini.

De Europese voetbalbond hoopt in het voorjaar van 2014 de landen en steden bekend te maken waar de wedstrijden worden gespeeld. De eindronde wordt waarschijnlijk over twaalf of dertien landen verspreid. Nederland en België (2000), Oostenrijk en Zwitserland (2008) en afgelopen zomer Polen en Oekraïne organiseerden het EK samen.


Platini wil fans tegemoetkomen tijdens Euro 2020 (Foto: Novum)

'Geen sprake van Marokkanenprobleem'

Het geweld op het voetbalveld is geen gevolg van een 'Marokkanenprobleem', zoals PVV-leider Geert Wilders beweert. Het is een probleem van de hele Nederlandse samenleving, zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

"Daar ben ik het niet mee eens", zei de premier over Wilders' stelling. De voetballers die de grensrechter uit Almere vermoedelijk doodtrapten zijn waarschijnlijk van Marokkaanse komaf, zei Rutte. Maar daarmee kun je dit volgens de premier niet 'vernauwen' tot een Marokkanenprobleem. Voetbalgeweld komt in alle lagen van de samenleving voor, ook door mensen wier families al honderden jaren in Nederland zijn, zei Rutte.

Wilders zei eerder deze week dat politiek en media 'in een totale staat van ontkenning' verkeren. "Het is geen exclusief voetbalprobleem, maar een Marokkanenprobleem dat zich uit op straat, op school, in het winkelcentrum, op het voetbalveld. Waarom durft niemand dit eerlijk te benoemen?". De PVV probeerde tevergeefs een debat hierover aan te vragen.

Rutte vindt dat de achtergrond van de daders moet worden benoemd. "Maar door het te benoemen kun je niet zeggen: dit is een Marokkanenprobleem. Het is een probleem van de Nederlandse gemeenschap." Hij verwees naar de rellen in Haren en bij Hoek van Holland, waar de daders van autochtone komaf waren.

De dood van de grensrechter is besproken tijdens de ministerraad, maar vormt geen reden voor 'nieuwe beleidsvoornemens'. Het voetbalprobleem kan namelijk niet door de overheid worden opgelost, zei Rutte. De overheid heeft een rol en kan stelling nemen, maar daarmee wordt het probleem niet opgelost. De oplossing van het probleem ligt in de eerste plaats 'achter de voordeur': bij gezinnen en bij sportclubs.

Alsnog 26 coffeeshops dicht op Amsterdamse Wallen

De gemeente Amsterdam sluit alsnog 26 coffeeshops op de Wallen in Amsterdam. Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) bepaald nu er meer duidelijkheid is over het softdrugsbeleid van het kabinet, meldt een woordvoerder van de burgemeester vrijdag.

Eerder bepaalde de gemeenteraad dat de 26 coffeeshops dicht moesten op basis van de aanpak van de Wallen in het zogeheten project 1012. In september werden die plannen echter uitgesteld omdat gevreesd werd dat door regeringsmaatregelen als de wietpas en het afstandscriterium tot scholen nog veel meer coffeeshops dicht zouden moeten. Daardoor zou meer overlast door straathandel kunnen ontstaan. Op de Wallen zijn in totaal 76 coffeeshops gevestigd.

Nu het nieuwe kabinet echter besloten heeft dat de wietpas van de baan is, evenals het afstandscriterium van 350 meter tot scholen, laat Van der Laan de oorspronkelijke plannen doorgaan. De sluiting van de 26 coffeeshops verloopt gefaseerd. Begin volgend jaar gaan de eerste coffeeshops dicht, halverwege 2015 sluit naar verwachting de laatste.

De burgemeester stuurt de gemeenteraad volgende week een brief over het softdrugsbeleid van de hoofdstad.

Call of Duty populair met Sinterklaas

Het schietspel Call of Duty: Black Ops 2 is veel verkocht in de week van Sinterklaas. De PlayStation 3-versie van het schietspel is het meest verkochte spel van de afgelopen week, terwijl Just Dance 4 voor Wii en de Xbox 360-versie van Black Ops 2 de top drie completeren. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Het schietspel Far Cry 3 voor PlayStation 3 heeft stuivertje gewisseld met het voetbalspel FIFA 13. Het schietspel staat nu vierde.

Onderin de top tien maakt FIFA 13 voor Xbox 360 een terugkeer op de negende plaats. De laatste plaats wordt ingenomen door het teruggekeerde New Super Mario Bros 2 voor Nintendo 3DS.

De volledige verkooptoptien van week 49 ziet er als volgt uit:

01. Call of Duty: Black Ops 2 (Playstation 3)
02. Just Dance 4 (Nintendo Wii)
03. Call of Duty: Black Ops 2 (Xbox 360)
04. Far Cry 3 (Playstation 3)
05. FIFA 13 (Playstation 3)
06. Skylanders Giants (Nintendo Wii)
07. Assassin's Creed 3 (Playstation 3)
08. Far Cry 3 (Xbox 360)
09. FIFA 13 (Xbox 360)
10. New Super Mario Bros 2 (Nintendo 3DS)

Mulder mogelijk terug onder de lat bij Feyenoord

Erwin Mulder keert zondag in het Eredivisieduel tegen NAC Breda mogelijk terug onder de lat bij Feyenoord. De doelman stond ruim twee maanden buitenspel vanwege een voetblessure. Maandag maakte hij zijn rentree bij Jong Feyenoord. Trainer Ronald Koeman beslist zaterdag of hij voor Mulder of voor zijn vervanger Kostas Lamprou kiest.

Net als de 23-jarige Mulder zit ook Sekou Cissé weer bij de selectie. De Ivoriaanse aanvaller is hersteld van een hamstringblessure, zei Koeman vrijdag op een persconferentie. De trainer beschikt in Breda over een nagenoeg fitte selectie. Alleen de geblesseerden Terence Kongolo en John Goossens ontbreken.

Ghostbusters 3 dichterbij dan ooit

Het is al vaker aangekondigd, maar nu lijkt de film Ghostbusters 3 er toch te gaan komen. Dat zei Dan Aykroyd in een interview met The Hollywood Reporter. De film zal gemaakt worden zonder betrokkenheid van Bill Murray, die doctor Peter Venkman speelde in de eerste twee films.

De producers van de franchise hebben overeenstemming bereikt over een eerste screenplay. In het verleden kon de film geblokkeerd worden door Murray aangezien deze producentrechten had. Hij kon daarmee een veto uitspreken over de beslissing de film te gaan maken. Maar nu Murray een aantal keer geweigerd heeft betrokken te zijn bij de voorbereidingen, treedt volgens Aykroyd een clausule in zijn contract in werking, waardoor Aykroyd de goedkeuring van Murray niet meer nodig heeft.

Ghostbusters was een groot succes in de jaren 80. Het verhaal van de drie gesjeesde wetenschappers die carrière maken als spokenjager leverde niet alleen een vervolg, maar ook twee tekenfilmseries en een speelgoedlijn op.

Columbia Pictures, die de eerste twee films heeft gefinancierd, heeft nog niet officeel toegehapt. Maar volgens Aykroyd is het maken van Ghostbusters 3 waarschijnlijker dan ooit.

Dan Aykroyd, Harold Ramis en Bill Murray
Dan Aykroyd, Harold Ramis en Bill Murray 

'Duitsland trekt Nederland mee omlaag'

De neerwaartse bijstelling van de economische groeiverwachting voor Duitsland gaat niet ongemoeid voorbij aan Nederland. In het ergste geval betekent het dat de economie van ons land verder krimpt in plaats van groeit. "Het wordt dan waarschijnlijk nog dramatischer, daar moeten wij ons ernstig zorgen om maken", zegt hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger tegen het ANP.

De Bundesbank verlaagde vrijdag de verwachting voor de Duitse economie voor dit jaar en volgend jaar. De centrale bank voorziet dat de eurocrisis een zwaardere tol zal eisen dan tot dusver werd aangenomen. Volgend jaar groeit de grootste economie van Europa naar verwachting nog maar 0,4 procent. Eerder werd een groei van 1,6 procent voorzien.

Voor Nederland betekent dat volgens Eijffinger dat de Nederlandse economie in 2013 volledig stilvalt of zelfs met 0,5 procent krimpt. Het Centraal Planbureau (CPB) rekent voor volgend jaar op een groei van 0,75 procent. "Nederland is economisch gezien een deelstaat van Duitsland. We hobbelen altijd met de groei mee van Duitsland', aldus de econoom.

Toch is daar de laatste jaren verandering in gekomen. Dat komt volgens Eijffinger vooral door de ,,desastreuze" ontwikkeling op de Nederlandse woningmarkt. Om een verdere economische verslechtering tegen te gaan, zal het kabinet dan ook moeten ingrijpen op de woningmarkt, stelt de hoogleraar.

'Duitsland trekt Nederland mee omlaag'
'Duitsland trekt Nederland mee omlaag' (Foto: ANP)

Barbie overweegt toch weer realitysoap

Barbie is volgend jaar mogelijk toch weer in een realitysoap te zien. De 23-jarige blondine is in onderhandeling met RTL 5 over een vervolg op Barbie's Baby. Na de geboorte van haar dochter Angelina liet Barbie nog doorschemeren dat ze klaar was met realityprogramma's.

"We sluiten niet uit dat ze in 2013 weer bij RTL 5 te zien is", laat Barbies manager weten. "Dat heeft ze zelf ook voor ogen, er zijn geen andere opties." Ook producent Eyeworks bevestigt dat gesproken wordt over een derde realitysoap rondom Barbie, die eigenlijk Samantha de Jong heet, en haar man en kind. "De onderhandelingen bevinden zich nog in de beginfase."

Barbie dankt haar bekendheid aan Oh Oh Cherso uit 2010. Daarna ging Barbie met haar Haagse vrienden naar de sneeuw voor Oh Oh Tirol. Begin dit jaar kreeg Barbie haar eerste eigen realityshow, voor Barbie's Bruiloft werden de voorbereidingen op haar huwelijk met Michael van der Plas gevolgd. In Barbie's Baby, dat dit najaar werd uitgezonden, stond de zwangerschap van de blondine en de geboorte van dochter Angelina centraal.

De makers van Barbie's Baby kregen vorige maand een boete wegens het overtreden van de Arbeidstijdenwet. Volgens de Inspectie SZW was sprake van kinderarbeid omdat de pasgeboren Angelina in beeld kwam. "Daar gaan we natuurlijk rekening mee houden", zegt een woordvoerder van Eyeworks.

Volgens de producent betekent dat echter niet dat Angelina niet in een nieuwe reeks te zien zal zijn. "Dat zou geen juiste weergave van het leven van Michael en Barbie zijn, Angelina hoort er nu echt bij."

Verkiezingscampagnes VS kostten twee miljard dollar

De campagnes voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben meer dan twee miljard dollar (ruim anderhalf miljard euro) gekost. Dat blijkt uit cijfers die donderdag werden vrijgegeven door de Federale Kiescommissie. De campagnes zijn daarmee de duurste in de Amerikaanse politieke geschiedenis.

In de laatste weken voor de verkiezingen kreeg vooral de Republikein Mitt Romney nog veel donaties binnen. Zijn campagneteam en Politieke Actiecomités (PAC's) die hem steunden haalden in die periode 86 miljoen dollar binnen, waarmee het totaalbedrag dat Romney ophaalde boven de miljard dollar uitkwamen. President Barack Obama wist ook iets meer dan een miljard binnen te halen.

Het geld dat werd opgehaald werd vooral uitgegeven aan advertenties en reclamespotjes in de media. Een van de grootste bijdrages werd geleverd door casinobaas Sheldon Adelson. Hij steunde de Republikeinen met 95 miljoen dollar.


Verkiezingscampagnes VS kostten twee miljard dollar (Foto: Novum)

Betogingen in CaÔro

Duizenden Egyptenaren zijn vrijdag na het gebed de straat opgegaan voor betogingen en protestmarsen. Voor- en tegenstanders van de Egyptische president Mohammed Morsi marcheerden door de hoofdstad Caïro. Tegenstanders van Morsi eisen dat hij de decreten intrekt waarmee hij de macht vrijwel volledig naar zich toe heeft getrokken.

De onrust die is ontstaan door Morsi's greep naar de macht houdt al twee weken aan en heeft geleid tot betogingen die in omvang vergelijkbaar zijn met de betogingen tegen oud-president Hosni Mubarak.

De betogers trokken vrijdag vanuit verschillende richtingen op naar het presidentieel paleis in Caïro. De 6 April-beweging, die een belangrijke rol speelde bij de opstand tegen Mubarak, had haar aanhang opgeroepen om zich bij moskeeën in Caïro en het nabijgelegen Gizeh te verzamelen om vandaar naar het paleis op te trekken. De demonstranten noemden de protestmars een 'rode kaart' voor Morsi.

Vrijdagochtend waren duizenden leden van de Moslimbroederschap, waartoe Morsi behoort, bijeen bij de Al-Azhar-moskee in Caïro voor de begrafenis van twee Moslimbroeders die bij onlusten afgelopen woensdag om het leven kwamen. "Met ons bloed en onze ziel verlossen wij de islam", scandeerden de betogers, een gebalde vuist in de lucht stekend. "Egypte is islamitisch, het wordt nooit seculier, het wordt nooit liberaal."

Ontsnapte maffioso opgepakt op Bali

De Indonesische politie heeft vrijdag in samenwerking met haar Italiaanse collega's een ontsnapte Italiaanse onderwereldfiguur opgepakt op Bali. Antonio Messicati Vitale werd gearresteerd in een luxe villa in Kuta, waar hij zich volgens de politie de afgelopen zes maanden had opgehouden.

Vitale (40) ontsnapte eerder dit jaar aan arrestatie in Palermo. Hij zou betrokken zijn bij moord, mensenhandel en illegale wapenhandel. Hij moet nog een straf van tien jaar uitzitten wegens lidmaatschap van de maffia. De Italiaanse politie had haar Indonesische collega's in november ingeseind nadat was opgevallen dat sommige familieleden van Vitale naar Bali waren gereisd, meldde het Italiaanse persbureau ANSA.

Nederlandse Patriots met 360 militairen naar Turkije

Nederland stuurt patriots naar Turkije. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vrijdag gezegd. Op de missie gaan 360 mannen en vrouwen mee. Volgens Timmermans is het uitgesloten dat zij worden betrokken bij het conflict met Syrië.

Met het sturen van het raketverdedigingssysteem willigt Nederland een verzoek van de NAVO in. Turkije had de verdragsorganistie gevraagd de raketten te sturen.

Timmermans sprak van een 'zeer belangrijk besluit'. "Het is zeer onrustig in Syrië."

Extreem koude nacht verwacht

Met het wegtrekken van de sneeuw valt de wind vrijdagnacht weg en gaat het zeer streng vriezen. In het midden, oosten en zuiden van het land kan het lokaal -17 graden worden, meldt Meteo Consult.

Boven het sneeuwdek kan het volgens het weerbureau snel koud worden. In een brede strook van noordwest naar zuidoost blijft het vrijdag nog lang sneeuwen. In het oosten van Noord-Brabant en in Limburg kan zich een laag van vijftien centimeter vormen.

Zaterdag wordt het volgens het persbericht van Meteo Consult een 'prachtige winterdag'. "Vrijwel overal zonnig, een sneeuwdek en voor het eerst dit jaar op grote schaal maximumtemperaturen onder nul. De eerste landelijke ijsdag van het jaar."

Het KNMI heeft inmiddels code oranje vanwege hevige sneeuwval voor Friesland en Zeeland ingetrokken. Daar geldt nu net als in Groningen en Drenthe code geel. In de overige provincies geldt nog wel tussen 12.00 en 16.00 uur een waarschuwing voor extreem weer.

Benefietduel oud-internationals voor grensrechter

De vereniging van ex-internationals gaat een benefietwedstrijd organiseren bij SC Buitenboys in Almere. De opbrengst van het duel is bestemd voor de nabestaanden van de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Dat maakte Ajax-trainer Frank de Boer vrijdag bekend op Twitter. Een datum en een tegenstander zijn nog niet bekend.

De 41-jarige Nieuwenhuizen werd zondag na een wedstrijd tussen B-junioren van Buitenboys uit Almere en Nieuw Sloten uit Amsterdam geschopt en geslagen door spelers van die laatste club. Het slachtoffer overleed maandag in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.


Benefietduel oud-internationals voor grensrechter (Foto: Novum)

Bioshock: Infinite wederom uitgesteld

Ontwikkelaar Irration Games heeft de releasedatum van Bioshock: Infinite uitgesteld. De game verschijnt nu op 26 maart, een maand later dan oorspronkelijk voorzien. Creative director Ken Levine gaf een korte uitleg aan IGN.

"It's primarily polish and bug fixing. I knew I was going to take some slings and arrows about it, but I always just said 'look, at the end of the day, the slings and arrows will go away. The game will last forever," aldus Levine.

Het is niet de eerste keer dat Bioshock: Infinite uigesteld wordt. In mei werd de releasedatum al een verzet, van oktober naar 26 februari 2013.

Bioshock Infinite
Bioshock Infinite

Start Europese golftour opnieuw met dag uitgesteld

De start van de Europese Tour is opnieuw met een dag uitgesteld. De de golfbaan waarop het Nelson Mandela Championship wordt afgewerkt staat door de hevige regenval voor een deel onder water. De organisatie hoopt nu zaterdagochtend te beginnen met de openingsronde. Het toernooi in Durban had donderdag al van start moeten gaan.

Het evenement geldt ook als het eerste toernooi dat meeltelt voor de Race to Dubai 2013. Er doen in Zuid-Afrika geen Nederlandse golfers mee.

Releasedatum Castlevania: Lords of Shadow - Mirror of Fate aangekondigd

De exclusieve 3DS-game Castlevania: Lords of Shadow - Mirror of Fate verschijnt op 5 maart in de VS en op 8 maart in Europa. Dat heeft uitgever Konami vandaag bekendgemaakt. 

Castlevania: Lords of Shadow - Mirror of Fate vindt 25 jaar na de gebeurtenissen van Castlevania: Lords of Shadow en is een prequel op Castlevania: Lords of Shadow 2. Ontwikkelaar van dienst is Mercury Steam.

Verder werd er ook een nieuwe trailer vrijgegeven, die draait om het verhaal van Trevor Belmont.

Cel geŽist voor fatale steekpartij op kermis

Een 16-jarige jongen uit Zwaag die verdacht wordt van het doodsteken een 17-jarige jongen op een kermis in Hoorn, wordt als het aan justitie ligt veroordeeld tot vijftien maanden cel, waarvan twaalf maanden voorwaardelijk. Ook moet hij zich verplicht laten behandelen, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

Het slachtoffer uit Westwoud werd in maart eenmaal in zijn hart gestoken tijdens een vechtpartij. Het handgemeen zou zijn ontstaan toen de vriend van het slachtoffer de verdachte aansprak op het uitschelden van een meisje. De jongen overleed kort na het incident in een ziekenhuis.

Volgens het OM heeft de jongen opzettelijk gestoken en is het niet waarschijnlijk dat het slachtoffer in het mes viel tijdens de vechtpartij, zoals de verdachte stelt.

De jongen is vrijdag vrijgelaten. De rechtbank schorste zijn voorlopige hechtenis omdat hij nu in totaal 101 dagen heeft vastgezeten, wat overeenkomt met het onvoorwaardelijke deel van de strafeis. De rechter doet op 20 december uitspraak.

Massaal sneeuwballengevecht in Nijmegen

Als de voorspellingen kloppen, zal Nijmegen vanavond het toneel worden van een massaal sneeuwballengevecht. Eerder vanmiddag verschenen op Facebook meerdere uitnodigingen om deel te nemen aan het gevecht.

Op moment van schrijven hebben al meer dan honderd mensen aangegeven aanwezig te zullen zijn bij het gevecht, dat zal plaatsvinden op het Keizer Karelplein. Dat is een grote rotonde in het hart van de stad met een klein parkje en een grasveld.

De organisator van het sneeuwballengevecht geeft aan tevreden te zijn met het aantal mensen dat heeft aangegeven deel te nemen: “Ik hoop dat het gezellig wordt straks.” De organisator lijkt echter rekening te houden met het tegenovergestelde. De Nijmegenaar communiceert op facebook onder de frappante schuilnaam 'Conzales von Sexron'. Mocht het gevecht uit de hand lopen dan wil hij niet met naam en toenaam bekend zijn als verantwoordelijke.

Plaatselijke ondernemers haken snel in op het aanstaande evenement. Zo geeft een café in de binnenstad korting aan sneeuwbalwerpers die na het gevecht warme chocomel komen drinken.

Er vonden vaker grote sneeuwballengevechten plaats in de Gelderse stad, zo was er in februari van dit jaar nog een gevecht waarbij naar schatting 250 mensen met het ijzige goedje naar elkaar gooiden. In 2009 waren dit er ongeveer 200.

Gorbatsjov waarschuwt voor nieuwe wapenwedloop

Michail Gorbatsjov maakt zich grote zorgen dat de wereld in een nieuwe wapenwedloop terecht komt. De voormalige Sovjet-leider beklaagde zich donderdag in de Moscow Times over het trage verloop van de reductie van kernwapenarsenalen en de opkomst van nieuwe nucleaire machten, zoals Noord-Korea. Gorbatsjov komt in de krant tot de conclusie dat 'we de doelstelling van een kernwapenvrije wereld wel kunnen vergeten'.

Het eerste grote verdrag voor de reductie van kernwapens, het nieuwe START-verdrag, werd pas in 2010 ondertekend, negentien jaar na de val van de Sovjet-Unie.

Onder Gorbatsjov sloot de Sovjet-Unie op 8 december 1987 met de Verenigde Staten het INF-verdrag, dat erop gericht was de voorraad middellangeafstandsraketten te vernietigen. Deze overeenkomst heeft bijgedragen aan de beëindiging van de Koude Oorlog.


Gorbatsjov waarschuwt voor nieuwe wapenwedloop (Foto: Novum)

Trio vast voor ruim 140 oplichtingszaken

De politie heeft dinsdag drie verdachten opgepakt in een onderzoek naar internetoplichting. Ze zouden ruim 140 mensen hebben gedupeerd voor in totaal ruim twaalfduizend euro.

Het gaat om een 25-jarige man en 20-jarige vrouw uit Deventer en een vrouw van 21 uit Almere. Volgens de politie boden ze via internet mobiele telefoons, tabletcomputers en andere elektronica te koop aan, die na betaling niet werden geleverd. Het drietal is in een cel gezet, laat de politie vrijdag weten.

Het onderzoek begon in mei na meldingen via het Meldpunt Internet Oplichting, een samenwerkingsverband van politie en Openbaar Ministerie. Gedupeerden kunnen zich nog steeds melden via mijnpolitie.nl. Het onderzoek wordt voortgezet.

Pippa Middleton volgende week in Nederland

Pippa Middleton brengt volgende week een bezoek aan Nederland. De zus van Kate komt dinsdag langs vanwege de verschijning van de Nederlandse vertaling van haar boek Celebrate.

"We zijn ontzettend trots dat Pippa Middleton ons heeft gekozen om haar boek op de Nederlandse markt te brengen", reageert uitgeverij Het Spectrum in een verklaring. "Het is een zeer origineel en toegankelijk boek met geweldige tips en ideeën voor het geven van feestjes voor zeer diverse gelegenheden."

Het boek van de 29-jarige Pippa is gebaseerd op haar ervaringen in de evenementenbranche en het feestartikelenbedrijf van haar ouders. De Nederlandse Celebrate is wereldwijd de eerste vertaalde editie die uitkomt.

Het beroemde achterwerk van Pippa
Het beroemde achterwerk van Pippa (foto: Novum/AP)

Rihanna nu echt eigendom van Chris Brown

Internationale popster Rihanna heeft een nieuwe tattoo laten zetten. De 24-jarige beroemdheid zou het woord 'Breezy' op haar lichaam hebben laten inken.

Het zou een teken van haar toewijding voor haar vriend, Chris Brown, en hun relatie zijn. Chris Brown, R&B zanger, noemt zijn fans en volgelingen ook wel 'team Breezy' wanneer hij over zijn fans praat. Rihanna en Chris vormen na lange tijd weer een setje nadat ze in 2009 uit elkaar gingen.

Chris brown probeerde Rihanna al langer permanent toe te voegen aan zijn leven. In 2009 probeerde hij de wereld te laten zien dat Rihanna van hem was door met zijn vuisten een 'brandmerk' achter te laten op haar gezicht. Helaas voor Chris bleven de blauwe plekken en de zwelling niet erg lang zitten.

Zanger en bokser Brown is er nu dus wel in geslaagd om de hele wereld te laten zien dat Rihanna toch echt van hem is. Een tattoo met een naam is uiteraard een ultieme manier om je liefde voor elkaar eigendom aan te geven.

Het moet wel échte liefde zijn als je je gezicht kapot laat slaan door de liefde van je leven en hem er nog mee weg laat komen ook. No hard feelings, ?

Maastricht haalt zwervers binnen

Maastrichtse zwervers mogen de komende nachten vanwege de kou niet buiten slapen. Burgemeester Onno Hoes heeft vrijdag een noodverordening afgekondigd. Daklozen mogen tussen 21.00 uur en 07.00 uur niet buiten zijn. Met de verordening kunnen ze van straat gehaald worden en naar een opvanglocatie worden gebracht.

Volgens de Limburgse gemeente gaat het overgrote deel van de daklozen vrijwillig mee naar de nachtopvang. "De verordening zal alleen als uiterste middel worden ingezet voor een zeer kleine groep mensen die geen gebruik van de nachtopvang wil maken."

De gemeente heeft extra opvangplekken voor mensen die op straat leven. De noodverordening blijft gelden zolang het koude weer aanhoudt. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag kondigden donderdag al aan vanaf vrijdag extra slaapplaatsen aan te bieden voor dak- en thuislozen.

Tsjechische president verwerpt Europees noodfonds

De Tsjechische president Vaclav Klaus heeft vrijdag symbolisch stelling gekozen tegen het Europese reddingsfonds (ESM). Hij zei nooit te zullen instemmen met het noodfonds, ondanks de goedkeuring ervan door het parlement. De uitspraak van Klaus heeft juridisch geen enkele waarde, maar laat nog eens duidelijk zien dat de president een fel tegenstander is van verdere integratie met de Europese Unie.

Tsjechië was het laatste land dat het ESM ratificeerde. Het is een van de belangrijkste hulpmiddelen voor de EU om de economische crisis te bezweren. Klaus noemt het fonds echter 'pervers'.

Het is de bedoeling dat Tsjechië zich ook aansluit bij de monetaire unie, maar een toetredingsdatum is nog niet bepaald. Zo lang het niet is toegetreden tot de monetaire unie, heeft het ook geen financiële verplichtingen aan het ESM.


Tsjechische president verwerpt Europees noodfonds (Foto: Novum)

Gas wanbetalers niet afgesloten om kou

Het gas en de elektriciteit van klanten die hun rekening niet hebben betaald wordt vanwege de kou voorlopig niet meer afgesloten. Deze uitzondering geldt niet voor mensen die illegaal energie aftappen of met bijvoorbeeld een hennepkwekerij voor een gevaarlijke situatie zorgen, zeggen woordvoerders van de drie grootste netbeheerders Stedin, Enexis en Alliander.

In de wet staat dat gas en elektriciteit niet meer mag worden afgesloten als het twee dagen achter elkaar heeft gevroren in De Bilt. "In de praktijk kijken we per week vooruit om te zien of twee dagen zo'n lage temperatuur wordt verwacht", zegt een woordvoerder van Alliander. "Die regeling wordt door alle grote netbeheerders aangehouden."

Vrijdagnacht worden lokaal temperaturen tot -17 graden verwacht. Stedin zegt vanaf zaterdag geen huizen meer af te sluiten. "Maar mensen hoeven niet bang te zijn dat we de boel midden in de nacht komen afsluiten", zegt een woordvoerder. Enexis zegt sinds vrijdag geen stroom of gas meer af te sluiten. Alliander houdt maandag aan. "Maar in het weekeinde sluiten we niet af, dus dan zou je ook zaterdag kunnen zeggen."


Gas wanbetalers niet afgesloten om kou (Foto: Novum)

Nederland zakt naar plek 21 op UEFA-ranglijst

Nederland is opnieuw gezakt op de UEFA-ranglijst. Door de verliespartijen deze week van FC Twente en Ajax, is Nederland gedaald naar de 21e plaats op de ranglijst van dit seizoen. Alleen PSV bracht met zijn zege nog de nodige punten binnen. Landen als Tsjechië, België, Zwitserland, Roemenië, Wit-Rusland en Cyprus doen het allemaal beter.

De zeven Nederlandse club speelden deze jaargang slechts 3,928 punten bij elkaar. Naast Ajax, PSV en Twente kwamen ook AZ, Feyenoord, sc Heerenveen en Vitesse in actie. Die clubs vlogen er al in de voorrondes uit en scoorden dus nauwelijks punten. Twee weken geleden stond Nederland nog op een gedeelde negentiende positie.

De ranglijst die uiteindelijk bepaalt hoeveel deelnemers een land mag afvaardigen in Europa, wordt opgemaakt over vijf seizoenen. Nederland bezet op dit moment de achtste positie, achter Oekraïne. Deze positie komt voorlopig niet in gevaar. Dat betekent dat Nederland ook volgend jaar twee Champions Leaguedeelnemers mag inschrijven en vier clubs in de Europa League.

Jupiler Leagueduels geschrapt door winterweer

Het winterweer heeft voor de eerste afgelastingen van het seizoen gezorgd in de Jupiler League. Vijf wedstrijden kunnen vrijdagavond niet doorgaan omdat de velden niet goed bespeelbaar zijn. Daarnaast zijn de paden en wegen om de stadions niet veilig genoeg. Onder meer MVV Maastricht - FC Volendam is geschrapt.

Ook het Brabants onderonsje tussen FC Den Bosch en FC Eindhoven gaat niet door. FC Emmen - SC Cambuur, Telstar - De Graafschap en Go Ahead Eagles - SC Veendam kunnen eveneens niet worden gespeeld. Tenslotte zijn ook Helmond Sport - FC Oss en AGOVV Apeldoorn - Almere City geschrapt. Wanneer de duels worden ingehaald is nog niet duidelijk.

De Rotterdamse derby tussen Excelsior en koploper Sparta gaat wel door. Vrijwilligers zorgen er voor dat het veld bespeelbaar is op Woudestein. FC Dordrecht - Fortuna Sittard lijkt ook afgewerkt te kunnen worden.

In de Eredivisie staat vrijdagavond het treffen tussen Heracles Almelo en FC Utrecht op het programma. Die wedstrijd lijkt niet in het gedrang te komen, aangezien Heracles beschikt over een kunstgrasveld.

Vier regels volgens Jack Reacher

Jack Reacher is een man waar je maar beter naar kan luisteren. Om duidelijk te maken wie hij is en hoe je met hem moet omgaan, geeft Jack vier regels die in zijn filosofie passen.

Het verhaal van de film Jack Reacher is afgeleid uit Lee Child zijn boek One Shot. Jack Reacher is 'een soort van agent' die zich niets van regels en wetten aan wil trekken, alleen wat hij vindt dat juist is. Als Reacher een sluipschutter onschuldige burgers ziet afschieten start een wilde jacht op de dader. Wanneer een verdachte wordt verhoord antwoordt de man op iedere vraag met dezelfde zin: "Pak Jack Reacher!".

Jack Reacher draait vanaf 20 december 2012 in de bioscoop.

Rayman Legends eind februari verkrijgbaar

Het avonturenspel Rayman Legends is 28 februari verkrijgbaar voor de Wii U. Dat schrijft het tijdschrift Official Nintendo Magazine vrijdag. Het met de hand getekende vervolg op Rayman Origins werd dit najaar uitgesteld. Het stond oorspronkelijk gepland om 30 november, tegelijk met de Wii U, in de winkel te liggen.

Rayman Legends is alleen aangekondigd voor de Wii U. In juni liet Ubisoft al voor de camera van Novum Nieuws weten dat het spel wellicht ook voor andere spelcomputers gemaakt wordt. "Maar we richten ons eerst op deze versie", zei een woordvoerder toen.

Voorloper Rayman Origins verscheen voor de Nintendo Wii, Xbox 360, Playstation 3 en pc. Van dit avonturenspel zijn 1,7 miljoen exemplaren verkocht. Het is niet ondenkbaar dat Rayman Legends ook voor deze spelcomputers zal verschijnen.


Rayman Legends eind februari verkrijgbaar 

'Datalek in vijftigduizend printers en harddisks'

Tienduizenden printers, scanners, camera's en harddisks van particulieren en bedrijven zijn via internet openlijk toegankelijk. Daardoor is vertrouwelijke en privacygevoelige informatie vrij in te zien. Daarvoor waarschuwt het televisieprogramma KRO Reporter vrijdagavond in een uitzending.

Het programma trof op verschillende computerrandapparatuur vertrouwelijke bedrijfsgegevens van onder meer KLM, Unilever, ING en Europol aan. Maar ook elektronische patiënteninformatie, paspoorten en financiële gegevens van particulieren liggen voor het grijpen.

Printers, scanners en harddisks worden steeds vaker uitgerust met webservers, waardoor ze op afstand via internet te benaderen zijn. Een aanzienlijk aantal merken blijkt echter standaard onbeveiligd. Veel kopers zijn zich niet bewust dat daardoor hun gegevens toegankelijk zijn voor anderen.

Reporter vond wereldwijd meer dan vijftigduizend onbeveiligde apparaten en kreeg zo onder meer vertrouwelijke informatie van KLM in handen, verkoopcijfers van Unilever en bedrijfsplannen van Ballast Nedam. Ook werden wachtwoorden van Europol gevonden en vertrouwelijke dossiers van een huisarts en psychotherapeut.

Harddiskfabrikant iOmega heeft naar aanleiding van de uitzending een software-update uitgebracht om het probleem te verhelpen. Hewlett-Packard, die onder meer printers en scanners levert, doet dat niet en zegt dat klanten zelf verantwoordelijk zijn voor het beveiligen van hun apparatuur.

Wellicht nieuw leven voor Soul Reaver-reeks

Gameuitgever Square Enix wakkert geruchten aan rond een nieuw spel in de Soul Reaver-reeks. Het gamebedrijf heeft namelijk Soul Reaver, Soul Reaver 2 en Legacy of Kain: Defiance sinds vrijdag opnieuw in de verkoop gedaan via Steam. Soortgelijke acties deed het bedrijf eerder met Hitman en Tomb Raider.

Binnen de Hitman-reeks is sinds enkele weken een nieuw spel verkrijgbaar, Hitman Absolution. Daarnaast wordt een nieuw Tomb Raider-avontuur verwacht. In maart doken de eerste geruchten op dat Square Enix en gamestudio Crystal Dynamics, de studio die op dit moment de laatste hand legt aan de nieuwe Tomb Raider, werken aan een nieuwe Soul Reaver.

De Soul Reaver-reeks draait om de avonturen van Kain en Raziel. Zij proberen de wereld te redden van de verdoemenis. Het eerste spel in de reeks verscheen in 1996 voor de eerste PlayStation. Het laatste spel in de reeks, Legacy of Kain: Defiance, werd in 2003 uitgegeven.


Wellicht nieuw leven voor Soul Reaver-reeks 

Bolkestein schrijft memoires

VVD-coryfee Frits Bolkestein gaat zijn memoires schrijven. Vanaf 19 januari zullen delen van zijn memoires wekelijks gepubliceerd worden in weekblad Elsevier. Dat laat hoofdredacteur Arendo Joustra vrijdag weten.

De 79-jarige Bolkestein is volgens Joustra al druk bezig met schrijven. "Hij heeft alle andere zaken opzijgelegd om hiermee bezig te zijn", zegt hij op de site van het weekblad. Bolkestein zal onder meer schrijven over zijn schooltijd, zijn verblijf in de Verenigde Staten, zijn periode bij Shell en zijn tijd in de Haagse politiek.

Elsevier gaat wekelijks drie tot vier pagina's van de memoires publiceren. De hoofdredacteur laat weten 'blij en trots' te zijn dat Bolkestein dat wil doen. Frits Bolkestein was onder meer fractievoorzitter van de VVD, staatssecretaris van Economische Zaken, minister van Defensie en eurocommissaris.

De memoires verschijnen in 2014 in boekvorm, laat uitgeverij Prometheus weten in de Volkskrant.


Bolkestein schrijft memoires (Foto: Novum)

De Roy van Zuydewijn voor rechter om fraude

Edwin de Roy van Zuydewijn wordt verdacht van het vervalsen van een factuur van ruim een ton. De voormalige echtgenoot van prinses Margarita moet zich hier dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam voor verantwoorden, bevestigt een woordvoerder van justitie vrijdag na berichtgeving hierover van De Telegraaf.

Het proces komt voort uit de grote vastgoedfraudezaak Klimop rond Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds. De Roy van Zuydewijn zou in 2001 een rekening van 108 duizend euro hebben ingediend bij een vastgoedbedrijf uit Capelle aan den IJssel via zijn toenmalige bedrijf Eligo Analyse & Advies. Hij zou een verkoopbrochure hebben vertaald voor een project in Capelle aan den IJssel, maar volgens justitie heeft hij nooit werkzaamheden verricht.

[WB] Nuis niet op 500 meter

Kjeld Nuis zal niet starten op de 500 meter tijdens de wereldbekerwedstrijden sprint in Nagano. De rijder uit de ploeg van Jac Orie is niet helemaal fit. Hij zal wel deelnemen aan de 1.000 meter. Op de kortste afstand wordt hij vervangen door Jesper Hospes die in de B-groep moet starten.

Op de 500 meter komt Ronald Mulder in de derde rit in actie tegen de Amerikaan Tucker Fredericks. Een rit later neemt zijn broer Michel het op tegen de Fin Markus Puolakka, terwijl in de vijfde rit Hein Otterspeer tegen de Rus Dmitry Lobkov uit moet komen. De laatste rit is voorbehouden aan Jan Smeekens en de Japanner Joji Kato.

Op de dubbele afstand komen slechts vier Nederlanders in actie. Michel Mulder start in de B-groep. In de A-divisie start Otterspeer in de achtste rit tegen de Rus Aleksey Yesin, terwijl een rit later het Nederlandse onderonsje tussen Pim Schipper en Nuis is.

Bij de vrouwen starten op de 500 meter in de derde rit Marrit Leenstra en Thijsje Oenema tegen elkaar. Een rit later treft Anice Das de Japanse Maki Tsuji als tegenstandster. Daarna is het de beurt aan Laurine van Riessen om tegen de Japanse Miyako Sumiyoshi te rijden. In de achtste rit is het ijs voorbehouden aan Margot Boer en de Russin Olga Fatkulina.

De kilometer brengt Boer vroeg het ijs op tegen Sumiyoshi, terwijl in rit vier Das aan moet treden tegen de Canadese Anastasia Bucsis. De negende rit is een Nederlands onderonsje tussen Leenstra en Van Riessen, terwijl in de laatste omloop Lotte van Beek de Amerikaanse Heather Richardson treft.

Weinig problemen op spoor

De sneeuwval heeft vrijdagochtend nog niet tot grote problemen op het spoor geleid. In de Randstad rijden minder treinen zodat er meer ruimte is om storingen te verhelpen, maar van die ruimte is volgens een woordvoerder van Prorail nauwelijks gebruikgemaakt.

De enige storing is een defecte wissel tussen Utrecht Centraal en Schiphol. Dat betekent volgens de woordvoerder niet dat kan worden geconcludeerd dat de aangepaste dienstregeling niet nodig was. "Het blijft met zulk weer gewoon heel spannend of alles goed gaat. Er kan dan altijd wat gebeuren."

In het hele land rijden de treinen volgens een woordvoerder van de NS goed op het afgeslankte schema.


Weinig problemen op spoor (Foto: Novum)

Kwart vluchten Schiphol geschrapt

Een kwart van de vluchten die vrijdag zouden vertrekken vanaf Schiphol is geschrapt. Het gaat om 150 vluchten en dat aantal kan nog oplopen, zegt een woordvoerder van de luchthaven.

Schiphol kampt vooral met slecht zicht en harde wind. De overlast door de sneeuwval valt mee. Maar veel luchtvaartmaatschappijen hebben donderdag al uit voorzorg vluchten geannuleerd.

De vluchten worden volgens de woordvoerder ook geannuleerd omdat het weer op de plaats van bestemming nog slechter is. "Dan gaat het met name om bestemmingen binnen Europa. Ook andere luchthavens kampen met slecht weer, vooral in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland."

De sneeuwploeg van de luchthaven is volgens de woordvoerder op volle sterkte om de banen sneeuw- en ijsvrij te houden. "Wij hopen dat het weer aan het eind van de ochtend bijtrekt. Maar weer laat zich moeilijk voorspellen. Vanochtend verwachtte ik bij het openschuiven van de gordijnen ook sneeuw te zien maar toen lag er niets."

'Philips moet consument compenseren'

De Consumentenbond wil dat Philips kopers van televisies schadeloos stelt. De consumenten zouden gedupeerd zijn door een kartel van beeldschermproducenten waar ook Philips deel van uitmaakte. Philips kreeg woensdag een boete van vijfhonderd miljoen euro opgelegd. De bond is nu aan het onderzoeken of ze een claim in kan dienen.

De Consumentenbond wil eerst met Philips in gesprek in de hoop dat het bedrijf zelf overgaat tot een compensatieregeling. Als de elektronicaproducent dat niet doet, stapt de bond mogelijk naar de rechter.

De Europese Commissie deelde woensdag voor 1,47 miljard euro aan boetes uit aan de deelnemers van een kartel van beeldbuisproducenten. Zij zouden onder andere prijsafspraken hebben gemaakt en de productie hebben afgeknepen, waardoor consumenten te veel betaalden. Eurocommissaris Joaquin Almunia stelde woensdag dat het kartel "alle kenmerken vertoont van verstorende en verboden invloeden op de marktwerking."

De boete van Philips komt neer op 509 miljoen euro, waarvan 196 miljoen euro door een joint venture die Philips had met LG. Met de opkomst van platte schermen verdwenen de beeldbuizen geleidelijk van de markt.

De Consumentenbond hoopt dat het in Nederland mogelijk wordt om bij de rechter een vergoeding voor alle klanten te krijgen. Op dit moment is een dergelijke collectieve rechtszaak nog niet mogelijk. Vorig jaar stemde de Tweede Kamer wel in met een motie die dit mogelijk moet maken.

Start NHL opnieuw bedreigd met uitstel

De kans dat de Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL binnenkort van start gaat, lijkt verder weg dan ooit. Donderdagavond werd bekendgemaakt dat nieuwe onderhandelingen opnieuw op niets zijn uitgelopen. Spelers en teameigenaren steggelen al sinds september over de verdeling van tweeënhalf miljard euro aan inkomsten en over nieuwe regels voor spelerscontracten.

Twee weken geleden werd al bekend dat de competitie, die begin oktober had moeten beginnen, niet voor 15 december van start gaat. Die datum lijkt door het afbreken van de onderhandelingen niet te worden gehaald. De allstarwedstrijd is al van het programma geschrapt. Op zijn vroegst zitten beide partijen zaterdag weer aan tafel.

De zogenoemde lockout duurt nu al 82 dagen. Al 422 wedstrijden zijn geschrapt, ruim een derde van een normaal seizoen. De laatste keer dat een lockout plaatsvond in de NHL was in 2004.

Ook Jumanji krijgt een reboot

De avonturenfilm Jumanji wordt opnieuw gemaakt. Scenarist Zach Helm is gevraagd om de film in een nieuw jasje te steken, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Helm is bekend van het drama Stranger Than Fiction en de komische kinderfilm Mr. Magorium's Wonder Emporium.

De 37-jarige Helm baseert zich voor zijn scenario niet op de film uit 1995 met Robin Williams in de hoofdrol, maar op het boek van Chris Van Allsburg. Het verhaal gaat over een bordspel dat tot leven komt. Twee kinderen proberen een man eruit te krijgen die al jaren vastzit in het spel. Aan de remake van Jumanji is nog geen regisseur verbonden.

Minister Ploumen bezoekt Mali

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) vertrekt zondag voor werkbezoek naar Mali. In het West-Afrikaanse land werd in maart een staatsgreep gepleegd. Ploumen wil zich in de hoofdstad Bamako laten informeren over de ontwikkelingen sinds de coup, laat het ministerie vrijdag weten.

Ploumen voert in Mali gesprekken met de ministers van defensie en financiën, vertegenwoordigers van de VN, ngo's en mensenrechtenverdedigers. Ook werkloze jongeren die vanwege geweld in het noorden naar het zuiden zijn gevlucht gaan in gesprek met de minister.

Mali heeft momenteel een overgangsregering die alleen in het zuiden regeert. Na de staatsgreep van eind maart werd de samenwerking met de overheid opgeschort. Nederland onderhoudt nu via de ambassade een bilaterale ontwikkelingsrelatie met Mali.

Sally Field krijgt oeuvreprijs Palm Springs

Sally Field krijgt tijdens het Palm Springs International Film Festival een prijs voor haar carrière. "Van haar rollen als All American Girl die haar roem brachten tot haar memorabele, prijswinnende optredens, Sally Field heeft hele generaties publiek geïmponeerd met haar ongelofelijke spel", motiveert de directeur van het festival de keuze in een verklaring.

Eerder ging de carrièreprijs op het Amerikaanse festival naar Glenn Close, Clint Eastwood en Morgan Freeman. De 66-jarige Field won in haar carrière twee Oscars: een voor haar rollen in Norma Rae in 1979 en Places in the Heart in 1984. In de jaren negentig had ze hits met Mrs. Doubtfire en Forrest Gump.

De actrice maakt momenteel furore met haar rol als presidentsvrouw in het drama Lincoln van Steven Spielberg, dat in Nederland in januari gaat draaien. Ze was dit jaar ook te zien in de actiefilm The Amazing Spider-Man, als tante van de spinnenman.

Naast Sally Field krijgen ook Helen Hunt, Noami Watts, de cast van de politieke film Argo en Robert Zemeckis prijzen op het festivalgala. Het festival heeft plaats van 3 tot en met 14 januari. De prijzen worden uitgereikt op 5 januari.

'Virtuele joystick werkt niet op aanraakscherm'

Virtuele joysticks werken niet wanneer een schietspel via een aanraakscherm op een tablet of smartphone gespeeld wordt. De besturing zou onnauwkeurig en frustrerend zijn. Dat zei Ben Cousins van gamestudio Scattered Entertainment tegen de website Eurogamer. Cousins' nieuwe schietspel The Drowning is met twee vingers te spelen.

Cousins vindt het maar raar dat virtuele joysticks worden gebruikt om schietspellen te besturen op een tablet. "Voor een nieuw platform moet een paradigma neergezet worden", verklaart hij. Hij vergelijkt de virtuele joysticks met de eerste bioscoopfilms, wat eigenlijk opgenomen theaterstukken waren.

The Drowing moet met een hand te spelen zijn. Door te tikken of de vinger over het scherm te bewegen, kunnen spelers lopen, dekking zoeken en schieten. The Drowing wordt begin volgend jaar voor verschillende Apple-producten op de markt gebruikt. Een versie voor Android-apparaten is eveneens in de maak.


'Virtuele joystick werkt niet op aanraakscherm' (Foto: Novum)

Zsa Zsa Gabor weer geopereerd

Zsa Zsa Gabor is weer onder het mes gegaan. De 95-jarige Hollywoodlegende, die al jaren sukkelt met haar gezondheid, werd woensdag behandeld aan een infectie rond haar voedingssonde.

Gabor ligt nog steeds in het ziekenhuis zodat dokters haar goed in de gaten kunnen houden. "Dit schopt onze kerstplannen in de war", vertelt haar man, Frederic Prinz von Anhalt, aan entertainmentsite TMZ.

Begin vorig jaar werd het rechterbeen van Zsa Zsa Gabor deels geamputeerd. Ook raakte ze tijdelijk in coma na een maagoperatie.

Cruijff heeft geen moeite met nog een foto

Wéér iemand die met Johan Cruijff op de foto wil: de voetballegende deinst er niet voor terug. "Ik sta er helemaal niet bij stil", zei hij vrijdag in het Amsterdam Museum. "Als iemand het graag wil: het is zo simpel, het kost niks en het kost geen moeite. Dus ik word er ook niet moe van."

Cruijff was in het museum vanwege een expositie die aan de voetballer is gewijd. Een zaal hangt vol met foto's van mensen die ooit een persoonlijke ontmoeting met hem hebben gehad. Het museum had mensen gevraagd kiekjes en verhalen in te sturen. "Het is een soort film die in je hoofd wordt aangezet", zei Cruijff bij het aanschouwen van de foto's. "Herinneringen komen terug."

Cruijff heeft geen moeite met nog een foto
Cruijff heeft geen moeite met nog een foto (Foto: ANP)

Vierde verdachte in zaak grensrechter

De politie heeft donderdagavond een vierde verdachte opgepakt wegens de mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. De maakte de politie vrijdag bekend. Het gaat om een 16-jarige Amsterdammer, die in hetzelfde elftal speelde als de drie verdachten (15 en 16 jaar oud) die eerder werden aangehouden.

De jongen wordt van hetzelfde verdacht als zijn ploeggenoten: doodslag, mishandeling en openlijke geweldpleging. De politie sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen volgen. Er zijn 20 rechercheurs op de zaak gezet.

De drie jongens die al vastzaten, kregen donderdag van de rechter-commissaris te horen dat ze nog zeker 14 dagen in voorarrest moeten blijven.

Nieuwenhuizen (41) werd zondag na afloop van de wedstrijd Buitenboys B3 - Nieuw Sloten B1 mishandeld door spelers van de bezoekende club. Een dag later overleed hij in het ziekenhuis.

Vierde verdachte gepakt in zaak grensrechter
Vierde verdachte gepakt in zaak grensrechter (Foto: ANP)

Jasper S. bezocht door vrouw en kinderen

Jasper S. is donderdag bezocht door zijn vrouw en kinderen. Direct nadat hij de moord en verkrachting van Marianne Vaatstra had bekend heeft justitie zijn beperkingen opgeheven en kreeg hij bezoek, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Leeuwarden vrijdag.

De 45-jarige melkveehouder uit Oudwoude zat sinds zijn arrestatie in beperkingen, wat inhoudt dat hij alleen contact mocht hebben met zijn advocaat Jan Vlug. Die meldde donderdag in Nieuwsuur al dat S. de moord die dag ook aan zijn vrouw en kinderen heeft bekend. Het gezin reageerde volgens hem vol ongeloof.

Het lichaam van Marianne Vaatstra werd in mei 1999 in een weiland in Veenklooster gevonden. Op haar lichaam is zowel bloed, sperma als haar van S. gevonden. S. hield dertien jaar lang zijn mond, volgens zijn advocaat om zijn gezin te beschermen.

Obama noemt geweld Egypte 'onacceptabel'

WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn Egyptische ambtgenoot Mohammed Morsi gebeld om zijn 'diepe zorgen' over de doden en honderden gewonden die afgelopen dagen bij protesten in Egypte vielen over te brengen. Morsi en andere politieke leiders in Egypte moeten aan hun achterban duidelijk maken dat geweld onacceptabel is, aldus Obama.

Obama zei voorts blij te zijn met Morsi's oproep voor een dialoog met oppositieleiders. Hij benadrukte echter dat een dergelijke dialoog moet plaatsvinden zonder voorwaarden vooraf. De president merkte op dat dit ook geldt voor oppositieleiders.


Obama noemt geweld Egypte 'onacceptabel' (Foto: Novum)

Krimp industriŽle productie versnelde in oktober

De Nederlandse industrie kromp in oktober met het snelste tempo in vier maanden tijd. De productie daalde met 1,7 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vooral de hout- en bouwmaterialensector had het zwaar te voorduren, daar was de krimp twaalf procent. De industrie voor elektrotechnische producten en machines steeg in oktober juist wel, met 6,5 procent. Ook hadden raffinaderijen en de chemische industrie 2,6 procent meer omzet.

De krimp in oktober komt na drie maanden van matige krimp. Over de drie voorgaande maanden lag de krimp tussen de 0,1 en 0,3 procent.

Rapper cancelt shows na doodsbedreiging

Rick Ross heeft twee shows in North Carolina afgezegd. De rapper, die vrijdag zou optreden in Greensboro en zaterdag in Charlotte, ontving onlangs via Youtube doodsbedreigingen van een straatbende.

De bedreigingen komen van de Gangster Disciples, die in een vete zijn verwikkeld met Ross. De bende waarschuwde de rapper dat hij niet naar Charlotte moet komen, meldt de lokale nieuwszender WCBC. Volgens de Gangster Disciples heeft Ross zich oneerbiedig gedragen naar hen toe, onder meer omdat hij de naam van de oprichter van de bende noemt in zijn mixtape The Black Bar Mitzvah.

Live Nation heeft geen officiële reden gegeven voor het afzeggen van de concerten. Wel heeft de concertorganisator laten weten dat fans met kaartjes hun geld kunnen terugkrijgen.

Winterswijker vast voor aanrandingen

Een 19-jarige man uit Winterswijk zit vast voor het aanranden van drie meisjes dit najaar. Hij werd begin vorige maand op heterdaad betrapt toen hij een meisje lastigviel in zijn woonplaats, meldt de politie vrijdag.

De eerste aanranding dateert van 2 september. Twee meisjes van 13 werden lastiggevallen door een man die in Winterswijk naast ze kwam fietsen. Hij maakte seksueel getinte opmerkingen en betastte een van de meisjes.

Eind oktober werd vervolgens een 19-jarige vrouw in een park in de Gelderse plaats aangesproken door een man. Hij maakte volgens de politie vreemde opmerkingen en betastte haar.

Begin vorige maand werd het 13-jarige meisje dat in september was aangerand achtervolgd door dezelfde man. Dit keer wist ze te ontkomen door bij een dansschool naar binnen te vluchten, waar de politie werd gebeld. Terwijl die onderweg was, randde de man een meisje van 15 jaar aan, waarbij hij werd betrapt.

Rode Kruis schrapt arbeidsplaatsen

Bij het Rode Kruis gaan 45 van de driehonderd arbeidsplaatsen verdwijnen. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. Met de bezuinigingsplannen moet vier miljoen euro worden bespaard, meldt de hulporganisatie vrijdagochtend.

Het Rode Kruis houdt zich voornamelijk bezig met rampenhulpverlening en de voorbereiding op rampen. Omdat het aantal rampen per jaar varieert, wil het Rode Kruis een flexibelere organisatie op touw zetten, zodat er in jaren met weinig rampen niet te veel personeelsleden zijn.

Het Rode Kruis kreeg vorig jaar voor 1,9 miljard euro aan donaties binnen. Bijna zeshonderdduizend mensen doneerden geld aan het Rode Kruis, of aan een van de speciale inzamelingsacties, bijvoorbeeld Serious Request. Doordat steeds meer mensen geld doneren aan een specifieke actie, komt er relatief steeds minder geld binnen dat de organisatie vrij kan besteden.

De ledenraad buigt zich zaterdag over de voorgenomen reorganisatie. Daar kunnen de plannen nog worden aangepast, of verworpen.


Rode Kruis schrapt arbeidsplaatsen (Foto: Novum)

Werkstraf voor ontucht met zusjes via webcam

Een 27-jarige man uit Doesburg is veroordeeld tot een werkstraf van 150 uur omdat hij meisjes dwong tot ontuchtige handelingen via een webcam. De slachtoffers van de man zijn twee zusjes die destijds 10 en 13 jaar waren.

De man legde in 2009 contact met de zusjes via het chatprogramma MSN. Hij wist dat de meisjes minderjarig waren en deed zichzelf voor als een 18-jarige. Na een tijdje had de man met beide meisjes afzonderlijk contact via de webcam. Hij vroeg ze of ze zich wilden uitkleden en ontuchtige handelingen bij zichzelf wilden plegen.

Een van de meisjes gaf gehoor aan dat verzoek. Hij dreigde foto's en filmpjes op Youtube te zetten als ze ermee zou stoppen. Ten overstaan van het andere meisje heeft de man alleen ontuchtige handelingen met zichzelf verricht. Het contact van de man met de meisjes duurde ongeveer een jaar.

De rechtbank in Arnhem legde de Doesburger vrijdag ook een voorwaardelijke werkstraf op van zeventig uur. De man is verminderd toerekeningsvatbaar omdat hij een licht verstandelijke handicap heeft en het geestelijk niveau van een kind.

Trijntje zat 'verdoofd' in stoel The Voice

Trijntje Oosterhuis zat er af en toe 'verdoofd' bij in The Voice of Holland, toen net bekend was dat ze ging scheiden van haar man Sander van den Eeden. "Ik slikte wel tien paracetamol op een dag."

"Soms kon ik niet eens denken, zat ik verdoofd in die stoel", vertelt Oosterhuis in Vrouw, een bijlage van De Telegraaf. De zangeres en coach van The Voice of Holland wilde de breuk in alle rust verwerken, maar dat lukte niet door alle media-aandacht. "Opeens stond het in de krant en in de bladen. Het was verschrikkelijk, maar daardoor kwam het ook in een stroomversnelling. Daardoor heb ik ook eerder kunnen 'landen'."

De 39-jarige Oosterhuis ontkent dat haar ex haar heeft bedonderd, zoals veel media meldden. "Het nare is dat iedereen denkt dat hij me jarenlang heeft bedrogen. Dat is echt niet zo. Hij heeft, met alles wat hij had, voor zijn gezin gezorgd."

De zangeres trouwde in 2002 met Van den Eeden, met wie ze twee zoons kreeg. In de zomer werd bekend dat de twee uit elkaar gingen.

Protesten tegen stinkende vleesfabriek

Betogers zijn donderdag bij een fabriek in het noorden van Chili slaags geraakt met de oproerpolitie. De betogers protesteerden tegen de heropening van een fabriek die varkensvlees verwerkt en volgens de betogers enorm stinkt.

De fabriek in Freirina, in de regio Atacama, is een van de grootste vleesverwerkers in Latijns-Amerika. De fabriek verspreidt volgens omwonenden echter een enorme stank. In mei blokkeerden inwoners van Freirina daarom de toegang tot de fabriek. De varkens kregen geen voer meer, waardoor er veel stierven.

De heropening van de fabriek heeft geleid tot nieuwe protesten. Betogers wierpen barricades op en gooiden stenen naar de politie. Volgens de politie staken de betogers een auto en een bewakershuisje in brand. Drie mensen raakten gewond; acht werden opgepakt.

De burgemeester van Freirina heeft het ministerie van volksgezondheid gevraagd om de hygiëne bij de fabriek te controleren.

Bussen in remise vanwege sneeuw

Vanwege de hevige sneeuwval houden meerdere openbaarvervoerbedrijven in Gelderland hun bussen in de remise. Syntus meldt op Twitter in de provincie helemaal geen bussen de weg op te sturen. Vervoerder Breng laat weten dat meerdere lijnen in Arnhem en Nijmegen uitvallen. In het hele land lopen busreizigers veel vertraging op.

Bussen in Noord-Brabant kunnen tot een uur vertraging oplopen, meldt Arriva op zijn website. Rond Rotterdam loopt de vertraging op tot drie kwartier. Ook de trams en stadsbussen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben last van het winterweer. Dat komt volgens de GVB vooral doordat de chauffeurs zich moeten aanpassen aan ander verkeer, dat langzamer rijdt

In sommige gevallen worden lijnen omgeleid, bijvoorbeeld vanwege defecte wissels of onbegaanbare wegen.

Nederland tegen raketlancering Noord-Korea

De Nederlandse regering roept Noord-Korea op af te zien van de aangekondigde lancering van een langeafstandsraket. Nederland maakt zich zorgen over de lancering en noemt het 'een provocatie die de regionale stabiliteit en veiligheid ondermijnt'. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag weten.

Noord-Korea houdt vol dat tussen 10 en 22 december een satelliet wordt gelanceerd. Lancering van een raket zou een schending zijn van VN-resoluties. Daarnaast zou het diplomatiek overleg met het Noord-Koreaanse bewind verder bemoeilijken. Ook de EU, de NAVO, de Verenigde Staten en een aantal Europese landen hebben Noord-Korea opgeroepen van de lancering af te zien.

Noord-Korea deed op 13 april een mislukte poging tot een raketlancering. Het land zegt uit deze poging lering te hebben getrokken. De precisie van de nieuwe raket zou zijn verbeterd.

Excuses luchtverkeersleiding na vliegtuigincident

De luchtverkeersleiding heeft direct na de bijna-botsing van twee toestellen boven Uitgeest vorige maand excuses aangeboden aan de piloot van het betrokken KLM-toestel. Dat is te horen in een audiofragment dat het Haarlems Dagblad vrijdag op zijn website heeft gezet.

De twee passagiersvliegtuigen kwamen vorige maand bij een landing te dicht bij elkaar in de buurt. De toestellen waren op weg naar twee verschillende landingsbanen die naast elkaar liggen. Bij het afbuigen naar de landingsbanen vlogen de toestellen op elkaar af.

"Dit was zeker niet de bedoeling, excuses daarvoor", zegt een luchtverkeersleider in het Nederlands. Normaal communiceert de verkeerstoren in het Engels. In de stemmen die te horen zijn in het fragment klinkt geen paniek door. Het andere toestel was van de Indonesische maatschappij Garuda.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid en de luchtverkeersleiding doen onderzoek naar het incident.


Excuses luchtverkeersleiding na vliegtuigincident (Foto: Novum)

Taalnazi lelijkste woord 2012

Taalnazi maakt kans het lelijkste woord van het jaar te worden. Ook grexit, hop!-koffer, schurftmijt en worstcasescenario zijn genomineerd voor de lelijkheidsprijs. Woorden als aardhommel en lentezon behoren juist tot de mooiste woorden van het jaar.

Dat blijkt uit de lijst van genomineerde woorden van de verkiezing van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL), die vrijdag werd gepubliceerd. Andere woorden die dit jaar kansmaken tot mooiste te worden verkozen zijn hybridekameel en pandapunten.

Het INL onderzocht ook naar de redenen voor de voor- en afkeur voor woorden. De betekenis van een woord blijkt de meeste invloed te hebben op hoe mooi of lelijk het wordt gevonden. Ook generatieverschillen spelen een rol. Een woord als ugg-trut heeft volgens het INL duidelijk last van een generatiekloof.

De uitkomst van de woordenverkiezing wordt eind deze maand bekendgemaakt. Mensen kunnen stemmen via de site van het instituut of via Twitter.

Door rechter in trein vergeten dossiers terecht

De koffer die een plaatsvervangend rechter van de rechtbank in Haarlem woensdag in de trein liet liggen is terecht. De koffer werd door personeel van de NS aangetroffen in een trein op het rangeerterrein in Lelystad. De dossiers zaten er nog in.

De rechtbank in Haarlem laat vrijdag weten 'erg blij' te zijn met de afloop. "Vooral omdat het gevaar geweken is dat privacygevoelige informatie in verkeerde handen valt." De dossiers gingen over vreemdelingenzaken. De rechter vergat zijn koffer toen hij aan het einde van de middag op station Duivendrecht uit de trein van Den Haag naar Almere stapte.

Pan's Labyrinth de musical

Pan's Labyrinth krijgt een musicalversie. Guillermo del Toro liep al een tijdje rond met het idee zijn film te bewerken voor het theater en heeft samen met Jeremy Unger al een boekversie van de toneeladaptatie geschreven.

Voor de liedteksten is Paul Williams in de arm genomen. Williams is vooral bekend van zijn werk voor de musical A Star Is Born, waarvoor hij een oscar won voor beste song. Gustavo Santaolalla, die onder meer de soundtracks voor Brokeback Mountain en Babel op zijn CV heeft staan, zal de muziek voor zijn rekening nemen. Del Toro is blij met deze namen. "Ik ben een groot bewonderaar van Gustavo," aldus de Mexicaanse regisseur. "En Paul heeft de perfecte soundtrack gemaakt van Phantom of the Paradise, waar ik al jaren fan van ben."

Het gruwelijke sprookje speelt zich af in het fascistische Spanje van kort na de Spaanse Burgeroorlog, waarin het meisje Ophelia met haar moeder woont bij haar sadistische stiefvader, een legercommandant. Om aan de gruwelen van alledag te ontsnappen verliest zij zich in een fantasiewereld, waarin ze drie opdrachten krijgt van de faun Pan.

Wanneer de musical in première gaat, is nog niet bekend.

Pan's Labyrinth
Pan's Labyrinth

Tsunamiwaarschuwing na aardbeving Japan

De autoriteiten in Japan hebben vrijdag voor de noordoostelijke provincie Miyagi een tsunamiwaarschuwing afgegeven. Dat gebeurde na een zeebeving die volgens Amerikaanse seismologen een kracht van 7,3 op de schaal van Richter had. De schok werd in de hoofdstad Tokio gevoeld. Gebouwen in de hoofdstad gingen heen en weer.

Volgens de Japanse meteorologische dienst is de stad Ishinomaki in Miyagi getroffen door een golf van 1 meter hoog. Over de gevolgen is nog niets bekend.

Het epicentrum van de aardbeving lag dicht bij dat van de beving van 11 maart vorig jaar, die leidde tot grote verwoestingen in het noordoosten van het land. Duizenden mensen kwamen om en rond de kerncentrale in Fukushima deed zich de ernstige ramp voor sinds het ongeluk met de kerncentrale in Tsjernobyl in de toenmalige Sovjet-Unie in 1986.

Eigenaar Tepco meldde dat er vrijdag geen problemen zijn waargenomen bij de kerncentrale. Alle zes reactoren van Fukushima Daiichi lijken in orde.

Geen Formule 2 in 2013

Er zullen volgend jaar geen races in de Formule 2 gereden worden, zo is gisteren bekendgemaakt. Hiermee komt na vier seizoenen alweer een einde aan de raceklasse die de concurrentie met de duurdere maar meer aanzien hebbende GP2 Series aan moest gaan.

De Formule 2 werd in 2008 weer in het leven geroepen als goedkoop alternatief voor de GP2. Waar in de GP2 een seizoen meer dan een miljoen euro kan kosten was dit in de door MotorSport Vision geleide Formule 2 een stuk minder. In die vier jaar tijd gingen Andy Soucek, Dean Stoneman, Mirko Bortolotti en Luciano Bacheta er in de door Williams ontworpen bolides met de titels en een Formule 1-test vandoor. Zij hebben door verschillende redenen echter problemen om hun autosportloopbaan op een hoog niveau voort te zetten.

Organisator Jonathan Palmer: "De Formule 2 werd gelanceerd in een tijd van globale recessie, maar we hebben altijd sterke coureurs gehad en de races waren altijd erg competitief. De Formule 2 bood de deelnemers waar voor hun geld. Het is echter duidelijk dat de coureurs inmiddels weinig trek hebben in een kampioenschap waarin maar één team opereert. In samenspraak met de FIA hebben we dan ook besloten dat het meer zin heeft als de Formule 2 in de toekomst meerdere teams zou hebben."

Het kampioenschap maakte in 2009 een doorstart met 24 auto's. Dit seizoen streden slechts maximaal zeventien coureurs om de titel. Voor 2013 waren de vooruitzichten nog minder, omdat concurrerende klassen er alles aan gedaan hebben om aantrekkelijker te worden. Daarom wordt voorlopig de stekker uit de Formule 2 getrokken.

Alec Baldwin verdedigt broer Stephen

Alec Baldwin verwacht niet dat zijn broer Stephen achter de tralies verdwijnt. De acteur reageerde in de CNN-show Piers Morgan Tonight op het feit dat Stephen donderdag werd opgepakt wegens belastingontduiking.

"Ik weet dat hij bezig is met een schikking", aldus Alec. Volgens hem hebben media het verhaal opgeblazen en is de 46-jarige Stephen al bezig met het afbetalen van zijn schuld, die naar verluidt 350 duizend dollar bedraagt. De openbaar aanklager zei dat Stephen, die op 5 februari voor de rechter moet verschijnen, voor vier jaar achter de tralies kan verdwijnen als hij wordt veroordeeld.

Volgens Alec is Stephen 'niet anders dan miljoenen andere mensen' die geld uitgeven dat ze eigenlijk opzij hadden moeten zetten voor de belastingdienst. "Veel vrienden van mij verdienen een paar jaar lang een hoop geld en verwachten dan dat dat jaren zo doorgaat. Zij geven dat geld uit, terwijl ze het eigenlijk op een aparte rekening moeten zetten."

'Chadli neemt plek Fellaini in bij Everton'

Everton dreigt Marouane Fellaini in de winter kwijt te raken. Zenit Sint-Petersburg wil de middenvelder maar al te graag naar Rusland halen.

Volgens Het Nieuwsblad en Russische media moet Fellaini de concurrentiestrijd aangaan met Konstantin Zyryanov en Sergei Semak, beiden al dik in de dertig. Hij kan de derde Belg worden in Sint-Petersburg. Nicolas Lombaerts en Axel Witsel staan al onder contract bij de club. Fellaini en Witsel vormden een succesvolle tandem bij Standard Luik.

Het vertrek van Fellaini zou deuren openen voor de komst van Nacer Chadli naar Everton. De aanvallende middenvelder van FC Twente wordt al enige tijd gevolgd door de scouts van de Premier League-club. Chadli kan ook rekenen op de belangstelling van Fulham.

Duurste Kerstdiner aller tijden onder de hamer

Aanstaande dinsdag kan iedereen die iets bijzonders wil voor de aanstaande Kerstdagen zijn slag slaan in Londen. Er wordt een exclusief Kerstdiner geveild om je vingers bij af te likken. Het mag ook wat kosten: de veilig start bij een lieve 154.000 euro.

Maar dan heb je ook wat: Voor dit geld wordt om te beginnen een fles champagne geserveerd ter waarde van 45.794 euro die voor de Eerste Wereldoorlog werd gebotteld. Er is ook kaviaar ter waarde van 6.189 euro en alsof dit niet genoeg kost staat ook  de duurste watermeloen ter wereld van 3.218 euro op het menu.
Als kers op de taart maakt chefkok Ben Spalding een gerecht  dat onder andere bestaat uit witte truffel, een zeldzaam soort kalkoen en filet van Wagyurund omhuld met een blad van eetbaar goud. Het geheel wordt besprenkeld met peperdure pistachenoten.

Helaas is er slechts één maaltijd verkrijgbaar, maar daarvan kunnen dan vier mensen hun buikje rond eten. De maaltijd wordt bij de koper thuis bereid op 1e Kerstdag. De chefkok heeft zijn sporen verdiend door te koken voor de altijd kritische Gordon Ramsey en Heston Blumenthal. De website VeryFirstTo biedt dit culinair hoogstandje aan. "Dit menu is enkel voor rijke smaakpapillen, maar het zal een buitengewone verwennerij zijn."

SuŠrez: "Zou leuk zijn, loten tegen Ajax"

Luis Suárez hoopt het met Liverpool binnenkort tegen zijn oude club Ajax op te nemen. Beide clubs zitten in de tweede ronde van de Europa League.

Ajax komt als afvaller uit de Champions League het toernooi instromen. De Amsterdammers werden derde in een groep met Real Madrid, Borussia Dortmund en Manchester City. Liverpool won de Europa League-groep met Anzhi, Young Boys en Udinese.

"Het zou leuk zijn, loten tegen Ajax", zei Suárez na de 0-1 zege bij Udinese tegen Eredivisie Live. "Ajax is een goede ploeg. Maar het maakt mij niet uit wie we treffen. We willen de Europa League winnen." Suárez maakte begin 2011 de overstap van Ajax naar Liverpool voor ruim 26 miljoen euro. Bij de Engelse club is hij snel uitgegroeid tot aanvalsleider.

[EL] Mogelijke tegenstanders Ajax in Europa League

Gisteren werden ook de laatste groepswedstrijden in de Europa League afgewerkt en zodoende kan worden opgemaakt wie de mogelijke tegenstanders van Ajax zijn. De Amsterdammers waren één van de vier 'slechtste' nummers drie in de groepsfase van de Champions League en zodoende heeft Ajax een ongeplaatste status tijdens de loting voor de laatste 32 van de Europa League.

Ajax is terechtgekomen in pot 2. Dit houdt in dat de ploeg van trainer Frank de Boer tegenstanders als Liverpool, Chelsea, Olympiakos en Benfica kan treffen. Ook Olympique Lyon, waar de Amsterdammers nog een appeltje mee te schillen hebben, is één van de mogelijke kandidaten om te treffen. Ajax ontloopt wel clubs als Internazionale, Tottenham Hotspur, Anzhi Makhachkala en titelverdediger Atlético Madrid. De loting is 20 december.

Pot-indeling loting Europa League:

Pot 1 Pot 2
Liverpool FC (Eng) BATE Borisov (Wru)
Viktoria Plzen (Tsj) Ajax (Ned)
Fenerbahçe (Tur) Zenit St. Petersburg (Rus)
Bordeaux (Fra) Dinamo Kiev (Oek)
Steaua Boekarest (Roe) Levante (Spa)
Dnjepr Dnjepropetrovsk (Oek) Bayer Leverkusen (Dui)
Racing Genk (Bel) Tottenham Hotspur (Eng)
Roebin Kazan (Rus) Sparta Praag (Tsj)
Olympique Lyon (Fra) Internazionale (Ita)
Lazio Roma (Ita) FC Basel (Zwi)
Metalist Charkov (Oek) Napoli (Ita)
Hannover 96 (Dui) VfB Stuttgart (Dui)
Chelsea FC (Eng) Newcastle United (Eng)
CFR Cluj 1907 (Roe) Borussia Mönchengladbach (Dui)
Olympiakos Piraeus (Gri) Atlético Madrid (Spa)
Benfica (Por) Anzhi Makhachkala (Rus)

Tuchtcommissie legt Chery drie duels schorsing op

ADO Den Haag-speler Tjaronn Chery is door de tuchtcommissie van de KNVB voor drie duels geschorst. Dat laat de bond vrijdag weten. De 24-jarige aanvaller kan nog in beroep tegen die beslissing, maar mist zaterdag in elk geval de Eredivisie-ontmoeting met PEC Zwolle. ADO treft voor de winterstop ook nog Feyenoord en NEC.

Chery ging eerder niet akkoord met een schikkingsvoorstel van vier wedstrijden schorsing, waarvan een voorwaardelijk. De geboren tukker werd vorige week tijdens het treffen met FC Twente van het veld gestuurd nadat hij op de voet van tegenstander Robbert Schilder was gaan staan.

Real-voorzitter ziet Mourinho in Madrid blijven

Real Madrid-voorzitter Florentino Perez heeft de geruchten dat trainer José Mourinho vertrekt ontzenuwd. Volgens Perez staat de Portugees nog minstens tot 2016 aan het roer bij de Koninklijke, laat hij weten aan de Portugese sportkrant A Bola. Spaanse media meldden eerder dat de 49-jarige oefenmeester en de clubleiding na dit seizoen uit elkaar zouden gaan.

Mourinho is sinds 2010 eindverantwoordelijke bij Real Madrid. In zijn tweede jaar pakte de oud-coach van Porto, Chelsea en Internazionale de landstitel, maar dit seizoen bedraagt de achterstand op koploper Barcelona al elf punten. Mede daardoor lag Mourinho de afgelopen weken onder vuur.


Real-voorzitter ziet Mourinho in Madrid blijven (Foto: Novum)

Van der Horst mogelijk hockeyer van het jaar

Robert van der Horst kan zaterdag in Melbourne worden uitgeroepen tot hockeyer van het jaar. De 28-jarige verdediger van het Nederlands elftal en Oranje Zwart behoort tot de vijf genomineerden. Hij heeft concurrentie van de Duitsers Moritz Fürste en Tobias Hauke, de Australiër Jamie Dwyer en Sandar Singh uit India.

De winnaar wordt zaterdag bekendgemaakt tijdens de halve finales van het toernooi om de Champions Trophy. Van der Horst is zelf niet van de partij in Australië. Hij meldde zich af bij bondscoach Paul van Ass omdat hij verwacht vader te worden.

De Brabander dankt de uitverkiezing vooral aan zijn sterke optreden afgelopen zomer op de Olympische Spelen in Londen, waar hij met Oranje zilver won.


Van der Horst mogelijk hockeyer van het jaar (Foto: Novum)

[NBA] Miami Heat krijgt tik van New York Knicks

Miami Heat heeft donderdagavond de topper tegen New York Knicks in de NBA verloren. De titelhouder ging voor eigen publiek met 112-92 onderuit. Het was pas de eerste thuisnederlaag van het seizoen voor Miami, dat tweede blijft in de Eastern Conference. De Knicks verstevigden door de winst de koppositie.

Raymond Felton was de grote man bij de Knicks met 27 punten. Hij maakte onder meer zes driepunters. Steve Novak was goed voor achttien punten. Kort voor de wedstrijd was sterspeler Carmelo Anthony nog afgehaakt vanwege een blessure aan zijn vinger.

LeBron James was topscorer met 31 punten, maar kon daarmee niet voorkomen dat hij tegen zijn grootste thuisnederlaag in dienst van Miami aanliep. Dat gold ook voor Dwyane Wade en Chris Bosh, die niet verder kwamen dan respectievelijk dertien en twaalf punten.

Dallas Mavericks was op bezoek bij Phoenix Suns met 97-94 te sterk. O.J. Mayo had met 23 punten een belangrijk aandeel in de zege. Voor Phoenix was het al de vijfde verliespartij op rij.


Miami Heat krijgt tik van New York Knicks (Foto: Novum)

Regisseur Het Bombardement kende Jan Smit niet

Ate de Jong had voor de opnamen van zijn nieuwe film Het Bombardement geen flauw benul wie Jan Smit was. Dat bekent de regisseur, die een tijd in de Verenigde Staten woonde, voor de camera van Novum Nieuws. "Ik wist niet wie Jan Smit was."

"Mensen zeiden steeds: we moeten iemand hebben zoals Jan Smit. Dus ik zei: zoals? Waarom dan niet Jan Smit zelf?" De Jong vroeg de zanger uiteindelijk voor de hoofdrol. "Ik ben met hem gaan praten en heb een optreden van hem gezien. Toen dacht ik: hij is iemand die kan optreden en weet hoe hij met publiek moet omgaan. Volgens mij kan hij dit."

Ook voor Smits 'filmbroer' Mike Weerts kwam de hoofdrol van de zanger als een verrassing. "Ik had in het begin wel zoiets van: moet dat nou, Jan Smit in de hoofdrol?" Toen Weerts auditie kwam doen voor het personage Chris, de broer van Smits personage Vincent, bleek hij echter een klik te hebben met de zanger. "Toen heb ik besloten: als ik het ga doen, moet ik dat uit mijn hoofd zetten. Anders sta je met jaloezie naar iemand te kijken."

Het Bombardement is vanaf 20 december te zien in de Nederlandse bioscopen.

Xbox 360 blijft koning in USA

Volgens de verkoopcijfers uit de USA van november was Xbox 360, met maar liefst 1,26 miljoen verkochte consoles,  de best verkochte console. Volgens Aaron Greenberg, marketing manager bij Microsoft, is dat aantal is bijna het zo veel als alle andere consoles bij elkaar, inclusief de Wii en Wii U bij elkaar opgeteld.

We hoeven ons echter nog geen zorgen te maken over de Wii U. Met een totaal aantal van 400,000 consoles in de eerste week heeft het apparaat, volgens sales tracker NPD, al meer opgebracht dan de Wii toen deze in 2006 op de makt kwam.

Het is echter niet alleen maar rozengeur en maneschijn bij Microsoft en Nintendo, aangezien de totale verkoop 11 procent lager lag dan vorig jaar. Wat toch als een kleine tegenvaller beschouwd mag worden, als er gekeken word naar de tijd van het jaar en welke titels er de laatste tijd zijn uitgekomen.

Sony heeft op dit moment geen cijfers vrij gegeven, maar de Vita verkopen worden geschat tussen de 210,000 en  225,000. Wat een stuk minder is als de aantallen van de concurrenten.

Xbox wins

"Schwarzenegger in twee nieuwe Terminator films"

Oud-gouverneur Arnold Schwarzenegger zal een rol vertolken in twee nieuwe producties van de alom bekende sciencefictionfilm Terminator.

Volgens The Sun zijn de rechten van de film aangekocht door de productiemaatschappij die ook films als Lawless, The Master en Killing Them Softly op haar naam heeft staan.

Inmiddels is het bijna tien jaar geleden dat Schwarzenegger in Rise of the Machines speelde, de derde Terminator-film die hij heeft gemaakt. En hoewel hij in 2009 in een vervolg wilde spelen, ging dit niet door omdat hij op dat moment het ambt van gouverneur in Californië vervulde. Maar dit lijkt Schwarzenegger snel in te willen halen: alleen al in 2013 staan er zes producties op zijn agenda. We zijn benieuwd of zijn acteerprestaties niet te lijden hebben gehad onder zijn lange afwezigheid op het witte doek.

'Bij hypotheek ook kijken naar studieschuld'

Bij het verstrekken van een lening of hypotheek moet ook worden nagegaan of iemand een studieschuld heeft. Studentenleningen moeten daarom bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) worden aangemeld, zegt algemeen directeur van het bureau Peter van den Bosch vrijdag in het Financieele Dagblad.

Door de studentenleningen aan te melden kunnen volgens Van den Bosch toekomstige geldzorgen worden voorkomen. Hij wijst erop dat starters op de woningmarkt diep in de problemen kunnen komen als ze hun studieschuld verzwijgen om zo een hogere hypotheek te kunnen krijgen. Vaak zal dan blijken dat ze die niet kunnen betalen.

Door de registratie van studieschulden zouden banken beter zicht krijgen op de financiële situatie van pas afgestudeerden. De directeur maakt zich volgens de krant grote zorgen over de oplopende studieschulden van studenten, zeker als het kabinet besluit een sociaal leenstelsel in te voeren dat de basisbeurs moet vervangen.

Het ministerie van Onderwijs vindt het niet nodig de studentenleningen bij het BKR te registreren. Een studielening zou iets anders zijn dan een schuld bij een bedrijf of bank. Een woordvoerder wijst er in de krant op dat een studielening pas hoeft te worden afgelost als degene met de schuld genoeg verdient.

Naast studieschulden zijn er ook andere schulden die volgens Van den Bosch bij het BKR moeten worden geregistreerd. Inmiddels zijn afspraken gemaakt over het registreren van huurachterstanden en betalingsachterstanden bij energiemaatschappijen. Nu wil hij ook afspraken maken met de Belastingdienst, het Centraal Justitieel Incassobureau (dat boetes int), de Sociale Dienst en zorgverzekeraars.

Mensen met schulden moeten volgens de directeur harder worden aangepakt. Anders zou het idee ontstaan dat niet betalen geaccepteerd is.

Huisartsen spannen kort geding aan om epd

Huisartsen spannen een kort geding aan tegen zorgverzekeraars die hen dwingen mee te werken aan het elektronisch patiëntendossier. Zorgverzekeraars dwingen huisartsen een contract te tekenen waarin een inspanningsverplichting staat om bij het dossier aangesloten te raken, zei bestuurslid Herman Suichies van de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen vrijdagochtend op Radio 1.

Huisartsen kunnen volgens hem niet aan dat contract ontkomen, omdat ze voor 45 procent afhankelijk zijn van de contracten die ze met zorgverzekeraars sluiten. "Zonder contract kun je je praktijk wel sluiten."

De zorgverzekeraars zeggen volgens hem nu dat de arts alleen mag tekenen als hij zich aansluit bij het epd. "Dit is dwang die wordt uitgevoerd door een private club en niet door de overheid."

De Eerste Kamer heeft de invoering van een elektronisch patiëntendossier eerder unaniem afgewezen om privacy- en veiligheidsredenen. "Ik begrijp niet goed waarom dit nu weer via een achterdeur binnenkomt en men weer verder gaat", stelde Suichies.

Als het systeem volledig zou werken, hebben meer dan tweehonderdduizend mensen toegang tot gevoelige medische informatie. "Dat zijn ook gewoon mensen. Je weet gewoon dat een keer een pasje wordt verloren of gestolen en dat kwaadwillenden dan toegang hebben tot al die medische gegevens", zei Suichies.

Het bestuurslid benadrukte dat er niets tegen een betere communicatie is, maar zei vooral problemen te hebben met de landelijke en onveiliger structuur van het epd.

De grotere Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) heeft zich niet tegen het dossier uitgesproken en is voorstander als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Suichies zei 'nogal wat' signalen te krijgen van huisartsen die hun lidmaatschap bij de LHV opzeggen omdat ze zich niet in het standpunt van de LHV kunnen vinden.

Wanneer het kort geding dient, moet vrijdagmiddag bekend worden.

'Ziekenhuis gaf 3 jaar te hoge dosis chemotherapie'

Veertien kankerpatiënten hebben drie jaar lang een anderhalf keer te hoge dosering chemotherapie ontvangen door een fout van het Scheper Ziekenhuis in Emmen. Drie patiënten eisen schadevergoeding, meldt het Dagblad van het Noorden vrijdag.

De patiënten werden voor de ziekte van Hodgkin behandeld met Bleomycine. De hoeveelheid van het middel dat wordt gegeven wordt gemeten in milliliters of in internationale eenheden. Bij het omrekenen naar milliliters zou in september 2008 een fout zijn gemaakt. Die fout werd pas ontdekt toen dit jaar van leverancier werd veranderd.

Het ziekenhuisbestuur biedt volgens de krant zijn 'oprechte excuses' aan. Directeur Maarten Andriessen zegt in de krant dat de maximale dosis die een mens kan hebben nooit is overschreden. Of een te hoge dosis bijwerkingen veroorzaakt is volgens hem moeilijk te zeggen. "We kunnen niet uitsluiten dat patiënten schade hebben ondervonden."

Het ziekenhuis heeft de fout gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Het is de tweede keer in korte tijd dat het ziekenhuis excuses aanbiedt. Vorig jaar bleek dat vijf patiënten van het ziekenhuis overleden na een maagverkleiningsoperatie die ze in het ziekenhuis hadden ondergaan. Die operaties waren uitgevoerd door maagchirurg Nick Reijnen.

The Dark Knight Rises breekt verkooprecord

De film The Dark Knight Rises van Nolan beleeft het beste Blu-Ray openingsweekend van 2012.

Warner Home Video heeft afgelopen weekend met de release van The Dark Knight Rises op Blu-Ray voor een heus verkooprecord gezorgd in Nederland en België.  In 2012 werd niet eerder in een openingsweekend zoveel Blu-Rays aan de man gebracht. De afsluiter van de wereldwijd succesvolle Batman trilogie was al een grote hit in de bioscoop en zet de zegereeks voort op Blu-Ray en DVD.

Ivana Tunjic, Product Manager Theatrical New Release licht toe: “The Dark Knight Rises is een film die je op Blu -Ray gezien moet hebben; alleen op deze manier waan je je in de straten van Gotham City. De vraag van de consument blijft groeien en daarom hebben wij besloten de Blu Ray een week eerder uit te brengen dan de DVD. Dit is nog nooit eerder gedaan in de Benelux. Zowel in Nederland als België heeft The Dark Knight Rises het beste Blu Ray openingsweekend van 2012 gerealiseerd."

The Dark Knight Rises is sinds 28 november verkrijgbaar als 2-disc Blu-Ray en vanaf woensdag ook op DVD.  De film staat gezien de verkooprecords hoog op het verlanglijstje voor de feestdagen.

Nano Assault Neo

Toen begin dit jaar PlayStation Vita verscheen was ik helemaal weg van Super Stardust Delta, een actievolle twin stick shooter. Voor Wii U is er ook een twin stick shooter beschikbaar vanaf launch en aangezien deze van developer Shin'en komt, en ik het genre sowieso wel tof vind, heb ik de game maar gedownload. Een heel verstandige beslissing blijkt nu.

Leader

http://i.fokzine.net/upload/12/12/121204_38849_nano_leader.jpg

[EL] Uitslagen Groep A t/m L (6/12/2012)

Vanavond werkten de ploegen in de Europa League hun zesde en laatste groepswedstrijd af. Hieronder de uitslagen, standen en programma's in de groepen A tot en met L. Voor PSV en FC Twente stond er niets meer op het spel. PSV won met 1-3 bij Napoli, terwijl Twente in eigen huis met dezelfde cijfers tegen Helsingborgs onderuit ging.

Groep A

Udinese (Ita) - Liverpool (Eng) 0-1
23' Henderson 0-1
79' Pasquale (2xGeel) (Udinese)

Young Boys (Zwi) - Anzhi Makhachkala (Rus) 3-1
38' Zarate 1-0
45+2' Ahmedov 1-1
52' Costanzo 2-1
69' Traore (2xGeel) (Anzhi)
90' Gonzalez 3-1

Eindstand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Liverpool (Eng)* 6 3 1 2 10 11-9
2 Anzhi Makhachkala (Rus)* 6 3 1 2 10 7-5
3 Young Boys (Zwi) 6 3 1 2 10 14-13
4 Udinese (Ita) 6 1 1 4 4 7-12

Groep B

Hapoel Tel-Aviv (Isr) - Académica de Coimbra (Por) 2-0
56' Mare 1-0
80' Maman 2-0

Viktoria Plzen (Tsj) - Atlético Madrid (Spa) 1-0
26' Prochazka 1-0
90+1' Costa (Atletico)

Eindstand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Viktoria Plzen (Tsj)* 6 4 1 1 13 11-4
2 Atlético Madrid (Spa)* 6 4 0 2 12 7-4
3 Académica de Coimbra (Por) 6 1 2 3 5 6-9
4 Hapoel Tel-Aviv (Isr) 6 1 1 4 4 4-11

Groep C

Fenerbahçe (Tur) - Borussia Mönchengladbach (Dui) 0-3
23' Cigerci 0-1
28' Hanke (pen) 0-2
79' De Jong 0-3

AEL Limassol (Cyp) - Olympique Marseille (Fra) 3-0
41' Sa 1-0
79' Edmar 2-0
82' Dickson 3-0

Eindstand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Fenerbahçe (Tur)* 6 4 1 1 13 10-7
2 Borussia Mönchengladbach (Dui)* 6 3 2 1 11 11-6
3 Olympique Marseille (Fra) 6 1 2 3 5 9-11
4 AEL Limassol (Cyp) 6 1 1 4 4 4-10

Groep D

Girondins Bordeaux (Fra) - Newcastle United (Eng) 2-0
29' Diabate 1-0
73' Diabate 2-0

CS Marítimo (Por) - Club Brugge (Bel) 2-1
18' Gonçalo Abreu 1-0
85' Refaelov (pen) 1-1
87' Heldon 2-1

Eindstand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Girondins Bordeaux (Fra)* 6 4 1 1 13 10-5
2 Newcastle United (Eng)* 6 2 3 1 9 7-5
3 CS Marítimo (Por) 6 1 3 2 6 4-6
4 Club Brugge (Bel) 6 1 1 4 4 6-11

Groep E

VfB Stuttgart (Dui) - Molde FK (Nor) 0-1
45+1' Angan 0-1

FC Kopenhagen (Den) - Steaua Boekarest (Roe) 1-1
49' Tanase (2xGeel) (Steaua)
72' Rusescu 0-1
87' Vetokele 1-1

Eindstand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Steaua Boekarest (Roe)* 6 3 2 1 11 9-9
2 VfB Stuttgart (Dui)* 6 2 2 2 8 9-6
3 FC Kopenhagen (Den) 6 2 2 2 8 5-6
4 Molde FK (Noo) 6 2 0 4 6 6-8

Groep F

SCC Napoli (Ita) - PSV (NED) 1-3
18' Cavani 1-0
30' Matavz 1-1
41' Matavz 1-2
60' Matavz 1-3

FC Dnipro Dnipropetrovsk (Oek) - AIK Fotboll (Zwe) 4-0
20' Kalinic (pen) 1-0
39' Zozulya 2-0
52' Zozulya 3-0
86' Kravchenko 4-0

Eindstand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Dnipro Dnipropetrovsk (Oek)* 6 5 0 1 15 16-8
2 SSC Napoli (Ita)* 6 3 0 3 9 12-12
3 PSV (NED) 2-0 6 2 1 3 7 8-7
4 AIK Fotboll (Zwe) 6 1 1 4 4 5-14

Groep G

Sporting Portugal (Por) - Videoton (Hon)
Wegens overvloedige regenval verplaatst naar 7 december

Racing Genk (Bel) - FC Basel (Zwi) 0-0

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Racing Genk (Bel)* 6 3 3 0 12 9-4
2 FC Basel (Zwi)* 6 2 3 1 9 7-4
3 Videoton FC (Hon) 5 2 0 3 6 5-6
4 Sporting Portugal (Por) 5 0 2 3 2 2-9

Groep H

Internazionale (Ita) - Neftci Baku PFC (Aze) 2-2
9' Livaja 1-0
52' Sadygov 1-1
54' Livaja 2-1
89' Canales 2-2

Partizan Belgrado (Ser) - Rubin Kazan (Rus) 1-1
53' Markovic 1-0
59' Rondon 1-1

Eindstand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Rubin Kazan (Rus)* 6 4 2 0 14 10-3
2 Internazionale (Ita)* 6 3 2 1 11 11-9
3 Partizan Belgrado (Ser) 6 0 3 3 3 3-8
4 Neftchi Baku PFC (Aze) 6 0 3 3 3 4-8

Groep I

Olympique Lyon (Fra) - Hapoel Kiryat Shmona FC (Isr) 2-0
15' Sarr 1-0
58' Benzia 2-0

Athletic de Bilbao (Spa) - Sparta Praag (Tsj) 0-0

Eindstand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Olympique Lyon (Fra)* 6 5 1 0 16 14-8
2 Sparta Praag (Tsj)* 6 2 3 1 9 9-6
3 Athletic Club de Bilbao (Spa) 6 1 2 3 5 7-9
4 Hapoel Kiryat Shmona (Isr) 6 0 2 4 2 6-13

Groep J

Tottenham Hotspur (Eng) - Panathinaikos (Gri) 3-1
28' Adebayor 1-0
54' Zeca 1-1
76' Karnezis (e.d.) 2-1
82' Defoe 3-1

Maribor (Slo) - Lazio Roma (Ita) 1-4
16' Kozak 0-1
32' Radu 0-2
38' Floccari 0-3
51' Floccari 0-4
84' Tavares 1-4

Eindstand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Lazio Roma (Ita)* 6 3 3 0 12 9-2
2 Tottenham Hotspur (Eng)* 6 2 4 0 10 8-4
3 Panathinaikos (Gri) 6 1 2 3 5 4-11
4 Maribor (Slo) 6 1 1 4 4 6-10

Groep K

Bayer Leverkusen (Dui) - Rosenborg (Nor) 1-0
65' Riedel 1-0

Rapid Wien (Oos) - Metalist Kharkiv (Oek) 1-0
13' Alar 1-0
44' Pichler (Rapid)

Eindstand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Metalist Kharkiv (Oek)* 6 4 1 1 13 9-3
2 Bayer Leverkusen (Dui)* 6 4 1 1 13 9-2
3 Rosenborg (Noo) 6 2 0 4 6 7-10
4 Rapid Wien (Oos) 6 1 0 5 3 4-14

Groep L

FC Twente (NED) - Helsingborgs IF (Zwe) 1-3
6' Djurdic 0-1
21' Bedoya 0-2
67' Sørum 0-3
74' Tadic 1-3

Levante (Spa) - Hannover 96 (Dui) 2-2
18' Stindl 0-1
26' Ya Konan 0-2
49' Angel 1-2
90+4' Iborra 2-2

Eindstand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Hannover 96 (Dui)* 6 3 3 0 12 11-8
2 Levante (Spa)* 6 3 2 1 11 10-5
3 Helsingborgs IF (Zwe) 6 1 1 4 4 9-12
4 FC Twente (NED) 6 0 4 2 4 5-10


* door naar knock-outfase

Filipijnen roepen op tot actie op VN-klimaattop

De Filipijnen hebben donderdag dringend opgeroepen actie te ondernemen om opwarming van de aarde tegen te gaan. De Filipijnse afgevaardigde voor de klimaattop van de Verenigde Naties, Naderev Sano, noemde de dodelijke tyfoon Bopha een nachtmerriescenario waar landen mee te maken krijgen als er niet snel iets aan klimaatverandering wordt gedaan.

Veel deelnemers aan de top in Doha, die vrijdag ten einde komt, maken zich zorgen over het gebrek aan resultaten. Rijke en arme landen steggelen over de hoeveelheid hulp die de armste landen moeten krijgen om met klimaatverandering om te gaan. Ook is er onenigheid over de mate waarin rijke landen hun uitstoot de komende jaren moeten terugdringen.

"Er is thuis sprake van een enorme verwoesting", zei Sano, verwijzend naar Bopha, die aan honderden mensen het leven kostte. "Hartverscheurende tragedies zoals deze vinden niet alleen in de Filipijnen plaats." Sano riep de deelnemers op de ogen te openen 'voor de realiteit waarmee we hebben te maken'. "Het gaat om wat zeven miljard mensen willen. Geen uitstel meer. Geen excuses meer. Laten we ervoor zorgen dat we ons Doha herinneren als de plek waar we de politieke wil vonden om een andere weg in te slaan."

Al twintig jaar kunnen landen het niet eens worden over de manier waarop opwarming van de aarde moet worden tegengegaan. Ook in Doha werd geen belangrijke doorbraak verwacht, maar zelfs kleine stappen lijken nu ver weg. De deelnemers aan de top hadden het eens moeten worden over verlenging van het Kyoto Protocol, dat dit jaar afloopt. Maar tot nu toe hebben Japan, Canada, Rusland en Nieuw-Zeeland laten weten zich niet aan het verdrag te zullen houden, zodat landen die zich er wel aan houden, de 27 landen van de Europese Unie, Australië en enkele kleine landen, gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor maar vijftien procent van de uitstoot.

Arme landen willen dat rijke landen met een financieel plan voor de komende jaren komen. Verscheidene Europese landen hebben miljarden aangeboden om klimaatverandering tegen te gaan, maar tot nog toe hebben de Verenigde Staten noch Japan extra geld voor 2013 en daarna aangeboden. Ook de olierijke landen in de Golf hebben geen nieuwe beloftes voor meer geld gedaan.


Filipijnen roepen op tot actie op VN-klimaattop (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
review
iPhone 11
preview
WWE 2K20
special
Cosplay op GameForce 2019
special
Fotoverslag GameForce 2019 + Interview
special
Fun met Funda #167 - Rustig wonen in Drogteropslagen
©FOK.nl e.a.