SGP wil minder abortussen

De SGP wil dat het kabinet het aantal abortussen gaat terugdringen. Fractieleider Kees van der Staaij zal hierover donderdag een motie indienen tijden het debat over de zorgbegroting. "Wie beseft dat abortus het afbreken van menselijk leven is, kan nooit wennen aan de huidige abortuspraktijk."

Van der Staaij vindt dat de huidige wet niet strikt genoeg wordt toegepast. Hij wijst erop dat volgens de wet zwangerschap alleen mag worden afgebroken als de 'noodsituatie van de vrouw deze onontkoombaar maakt'. Met dertigduizend abortussen per jaar kan hiervan geen sprake zijn, concludeert hij. Dat aantal noemt hij 'schokkend'.

Hij vraagt het kabinet daarom per motie om duidelijk kleur te bekennen en 'met overtuiging' in te zetten op het terugdringen van het aantal abortussen. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) moet op zoek gaan naar 'minder vergaande oplossingen' voor ongewenste zwangerschappen, vindt Van der Staaij.

De SGP strijdt al langer tegen het abortusbeleid. De orthodox-christelijke partij is tegen abortus onder alle omstandigheden. Tijdens de verkiezingscampagne kwam Van der Staaij nog in opspraak, nadat hij had gezegd dat de kans op zwangerschap bij verkrachting relatief klein is. Hij wilde hiermee aandacht trekken voor het abortusbeleid. Na een storm van kritiek nam hij zijn uitspraak terug.