FOK!games Wishlist 2013 #8

Heavy Rain was een unieke ervaring. Deze thriller was eigenlijk meer film dan game, maar de manier waarop het verhaal me meesleepte, had ik nog nooit meegemaakt. Naar het einde toe begon ik echt te geven om Ethan Mars. Nu komt Quantic Dream, de ontwikkelaar, op de proppen met de nieuwe PlayStation 3-exclusive Beyond: Two Souls.

Beyond is de spirituele opvolger van Heavy Rain. De personages hebben helemaal niets met elkaar te maken, maar de game ademt dezelfde sfeer uit. Waar je in Heavy Rain een verhaal vanuit verschillende perspectieven beleefde, toont Beyond je alleen het verhaal van Jodie op belangrijke momenten in haar leven. Dat is eigenlijk ook niet helemaal waar, want Jodie wordt voortdurend vergezeld door Aiden.

Aiden is een soort van geestelijke entiteit in de vorm van een zwevende bol. Je kunt wisselen tussen het besturen van Jodie en Aiden. Quantic Dream geeft niet veel informatie vrij over de game omdat het verhaal zo belangrijk is, maar de studio heeft wel al een stukje gameplay en een cutscene getoond. Hieruit kun je opmaken dat Jodie op de vlucht is voor de politie en met Aiden probeert te ontsnappen.

Beyond: Two Souls

Waar je als Jodie gewoon kunt rondwandelen, kun je met Aiden rondvliegen en zo de omgeving beïnvloeden. In de demo wordt bijvoorbeeld getoond hoe je een SWAT-team op een inventieve manier kunt omleggen zonder zelf de handen vuil te maken. Het viel me wel op dat de gameplay niet veel verschilt van Heavy Rain. Ik vind Heavy Rain nog steeds één van de leukste games ooit, dus voor mij maakt dit echt niet uit.

Als je met Aiden speelt, is er wel verandering merkbaar omdat je nu echt de volledige vrijheid krijgt om te verkennen. Volgens mij zal dit het spel echt veel beter maken, net zoals het verhaal dat zal doen. Het verwisselen tussen personages in Heavy Rain was een slim idee, maar het is bewonderenswaardig dat Quantic Dream nu iets totaal anders probeert. Je kunt Jodie besturen in drie belangrijke fases uit haar leven. Zo is het waarschijnlijk mogelijk om nog een sterkere band op te bouwen met haar.

Beyond: Two Souls

Een van de vele belangrijke gelijkenissen met Heavy Rain zijn de keuzes die je zult kunnen maken. Het verloop van het verhaal hangt op die manier opnieuw totaal af van je eigen speelstijl. Hoewel ik nog maar heel weinig gezien heb van het spel, ben ik wel al heel benieuwd naar Beyond. De graphics zijn nóg beter geworden, en dan vooral de motion capturing. Gezichten kunnen nu bijna niet meer van de realiteit onderscheiden worden en dit zorgt voor een wel heel realistische sfeer.

Een laatste pluspunt van Beyond: Two Souls is actrice Ellen Page. Zij verzorgt de stem en motion capturing van Jodie en dit zal ervoor zorgen dat meer mensen de game zullen spelen. En dit is volkomen terecht, want het ziet ernaar uit dat Beyond-voorganger Heavy Rain op alle mogelijke vlakken zal verbeteren. Ik kan echt al niet meer wachten om me te laten meeslepen door het geweldige verhaal en me te verwonderen over de graphics van deze topper.