Slachtoffers Alphen aan den Rijn krijgen rapport

De slachtoffers en nabestaanden van de schietpartij in Alphen aan den Rijn krijgen nog voor het einde van het jaar inzage in een onderzoeksrapport van de Rijksrecherche. Dat beloofde minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag in het Kamerdebat over het schietincident in het winkelcentrum Ridderhof, vorig jaar in april.

De advocaat van de slachtoffers en nabestaanden maakte donderdagochtend bekend een kort geding aan te spannen om inzicht te krijgen in het rapport. Ze hebben alleen een samenvatting gekregen, maar willen alle informatie over hoe schutter Tristan van der V. een wapenvergunning heeft gekregen terwijl bekend was dat hij psychische problemen had.

"De slachtoffers hebben absoluut het recht om te weten wat er is gebeurd", zei Opstelten. "We hebben altijd maximale transparantie nagestreefd. Er is veel onderzocht en veel naar buiten gebracht. Er is niets om te verbergen."

Wat Opstelten betreft is het kort geding van de baan nu hij heeft toegezegd het rapport openbaar te maken. "Iedere gedachte dat er iets voor de slachtoffers wordt achtergehouden moet worden weggenomen. En dat doe ik ook."