FOK! wat een weer...Code oranje.

Goedemorgen! De winter laat zich deze dagen op veel plaatsen al van zijn onrustige kant zien. Afgelopen weekend was er in de Limburgse heuvels sprake van het eerste sneeuwdek van dit seizoen en gisteren was het ook in het noorden raak, terwijl er in de kustprovincies soms enkele zware klappen onweer werden waargenomen. Op andere plaatsen scheen de zon gewoon en zodoende was er voor elk wat wils gisteren. Vandaag doen we het even kalmpjes aan.

Er kan in de ochtend nog een laatste winterse bui vallen, maar de rest van de dag blijft het op de meeste plaatsen droog en schijnt de zon geregeld. In de loop van de middag zal de bewolking gaan toenemen vanuit het westen op nadering van het sneeuwgebied dat morgen niet alleen voor plezier kan gaan zorgen, maar ook voor chaos op de wegen en op het spoor. Later op de avond kan de eerste sneeuw gaan vallen in het westen. De temperatuur loopt vanmiddag op naar waarden die tussen de 2 en 5 graden zullen liggen. Aan zee zal het uiteraard het warmst worden. De wind neemt in eerste instantie ook af, maar zal in de avond  weer gaan aanwakkeren tot windkracht 7of 8 langs de kust.

Update 19.00:

Goedenavond! Inmiddels begint de situatie er steeds duidelijker uit te zien. In het noordoosten van het land lijkt het allemaal wel mee te gaan vallen, want de meeste sneeuw lijkt op dit moment voor het midden en zuiden van het land bestemd te zijn. De eerste sneeuw zal rond middernacht in het westen gaan vallen en zal zich dan geleidelijk over het land gaan uitbreiden. Gedurende de nacht zal de sneeuw ook steeds actiever gaan worden en gaat het er ook erg hard bij waaien. Windkracht 7 tot 8 aan de kust en in het binnenland soms zware windstoten. Dit gaat absoluut voor veel overlast zorgen. Als je niet per se weg hoeft morgenvroeg dan kan ik je het beste aanraden om gewoon thuis te blijven, want de combinatie van sneeuw en harde wind gaan echt voor gevaarlijke toestanden op de wegen zorgen en dan spreek ik nog niet eens over het spoor en de luchtvaart,

In het noordoosten lijkt het dus mee te gaan vallen, want zoals het er nu naar uitziet zal daar niet meer dan 1 tot 4 cm gaan vallen. In het midden, westen en zuiden kan dit al snel oplopen naar 10 tot 15 cm en misschien nog wat meer. Het zóu kunnen zijn dat er in het zuidwesten even wat zachtere lucht binnenstroomt, zodat de neerslag daar in de middag tijdelijk even over kan gaan in regen of natte sneeuw. Pas in de middag zal het langzaam droger gaan worden. We zullen dit morgen zeer nauwgezet blijven volgen.

Het KNMI heeft inmiddels code ORANJE uitgegeven en ik denk dat we hier allemaal serieus rekening mee moeten houden.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

WinterlandschapEen prachtige foto van KlapMongeaul uit Eemnes van afgelopen winter. Aanstaande zaterdag kunnen we deze plaatjes op veel meer plaatsen in het land gaan maken met misschien nog wel een dikker sneeuwdek...