Voedselbank slaat alarm over voeding arme kinderen

Steeds meer kinderen in Nederland leven onder de armoedegrens, waardoor ze niet de voedingstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben. Aan de andere kant wordt jaarlijks 9,5 miljoen ton voedsel weggegooid. Dat meldt Voedselbank Nederland, die hierover alarm slaat.

Het aantal kinderen dat opgroeit in armoede is tussen 2010 en 2012 gestegen van 327 duizend naar 367 duizend, aldus de Voedselbank. Een gebrek aan goede voeding kan ernstige gevolgen hebben voor kinderen, zoals verminderd concentratievermogen, ontwikkelingsstoornissen en depressie.

De trend heeft ook gevolgen voor de lange termijn. Kinderen die zonder goede voeding opgroeien zijn ongezonder, waardoor ze later in hun leven meer zorg nodig hebben. "Uiteindelijk zal de samenleving de stijgende kosten die verbonden zijn met gezondheidszorg niet meer kunnen dragen", waarschuwt de Voedselbank.

De helft van de voedselverspilling vindt plaats bij bedrijven, waaronder supermarkten. Als slechts tien procent van al het voedsel dat wordt verspild wordt gebruikt voor het voeden van mensen zou iedereen die op of onder de armoedegrens leeft gezond en genoeg te eten kunnen krijgen, aldus de Voedselbank.