Vijfde dode aangetroffen na scheepsongeluk Noordzee

Bij de zoektocht naar de vermiste bemanning van het vrachtschip Baltic Ace, dat woensdagavond zonk in de Noordzee, is een vijfde stoffelijk overschot aangetroffen. Dat meldt de kustwacht. Het aantal vermisten is nu nog zes. Er wordt niet verwacht zij nog levend uit het water worden gehaald. Dertien opvarenden werden eerder gered.

Rond 11.45 uur heeft een Belgische helikopter het stoffelijk overschot aan boord genomen. De zoektocht, met reddingsschepen, helikopters en vliegtuigen, wordt voorlopig voortgezet totdat het donker wordt, meldt een woordvoerder van de kustwacht.

Onder de vijf dodelijke slachtoffers zijn in ieder geval twee Polen. Dat bevestigt een woordvoerder van de Poolse ambassade in Den Haag. Van de 24 opvarenden waren in totaal elf bemanningsleden van Poolse afkomst. Zes van hen zijn gered en zijn overgebracht naar ziekenhuizen in België en Nederland. Zij verkeren in goede gezondheid, meldt de zegsman.

Naar drie Poolse bemanningsleden wordt nog gezocht. De overige bemanningsleden van de Baltic Ace komen uit de Filipijnen, Bulgarije en Oekraïne.

Het ongeluk gebeurde rond 19.20 uur op 65 kilometer van de kust van Zeeland. Door onbekende oorzaak raakte de Baltic Ace het containerschip Corvus J uit Cyprus, dat geen water maakte.

Het vrachtschip, dat vanuit het Belgische Zeebrugge onderweg was naar Finland, vervoerde ruim veertienhonderd auto's. Rijkswaterstaat houdt contact met de eigenaar van het vrachtschip over de berging van het wrak. Zodra de weersomstandigheden het toelaten, wordt de ligging van het wrak onderzocht door een incidentenschip van Rijkswaterstaat, dat nu nog het overige scheepvaartverkeer op de plaats van het ongeluk begeleidt.