Kunstenaar gebruikt as holocaustslachtoffers

Makers van moderne kunst hebben al veel rare materialen gebruikt voor hun 'kunstwerken'. Zo zijn er Piss Christ, een Jezusbeeld in urine, Art Farm, getatoeëerde varkens, en wie kan de werkjes van Tinkebell vergeten? Nu is er een Zweedse artiest die hen allemaal wil overtreffen.

Carl Michael von Hausswolff heeft namelijk een schilderij gemaakt van de overblijfselen van holocaustslachtoffers. Naar eigen zeggen bracht hij de as in 1989 al mee uit voormalig concentratiekamp Majdanek, maar is er pas in 2010 mee aan de slag gegaan. Nu staat het uitgesteld in een galerie in het Zweedse Lund.

Zelf is hij heel ingenomen met z'n aquarelletje: "Het is alsof de as de energie, het geheugen of de "zielen" van mensen bevat [..] door andere mensen gemartelde, gekwelde en vermoorde mensen in een van de meest meedogenloze oorlogen van de twintigste eeuw." Maar vanzelfsprekend zijn andere mensen er niet zo blij mee dat Von Hausswolff met menselijke resten een kunstwerk maakte.

Zo zegt criticus Tor Billgren dat het schilderij 'volkerenmoord banaliseert'. Hij legt uit: "Het is alsof de slachtoffers van de ergste genocide in de geschiedenis gebruikt kunnen worden als souvenirs en handelswaar." Schrijver en schilder Salomon Schulman ziet het als provocatie, niet als kunst: "Nooit zal ik afdalen naar die keldergalerie om die schending van joodse lichamen te bekijken. Wie weet, wellicht komt een deel van die as wel van één van mijn verwanten."

Von Hausswolff is (of was) een gerespecteerde artiest, die door de New York Times ooit werd beschreven als 'bar en grappig'. Hij heeft ook Zweden vertegenwoordigd bij de Biënniale van Venetië.