Geen fouten bij bewijs rondom vuurwerkramp

In de bewijsvoering tegen de voormalige verdachte van de vuurwerkramp in Enschede, André de V., zaten geen onjuistheden. Dat concludeert het Openbaar Ministerie op basis van nieuw onderzoek door de Rijksrecherche.

Het OM meldde ruim een jaar geleden dat nieuw onderzoek geen aanwijsbare oorzaak van de ramp aan het licht had gebracht. Wel waren vragen gerezen over de rol van De V., die in 2002 werd veroordeeld tot vijftien jaar cel wegens brandstichting, maar later in hoger beroep werd vrijgesproken omdat het bewijs te dun was.

Het OM spreekt van 'losse eindjes' die zijn onderzocht. "Uit dit onderzoek blijkt dat er geen sprake is van onjuistheden in de bewijsvoering destijds", meldt het OM. Er is onder meer opnieuw gekeken naar de sportbroek van De V., waarop vuurwerksporen werden aangetroffen.

Ook was een vraag hoe de politie destijds aan de tipgever kwam die de naam van De V. noemde. De Rijksrecherche concludeert nu dat de tipgever zichzelf bij de politie heeft gemeld.

Als gevolg van de explosie bij het vuurwerkbedrijf SE Fireworks in de wijk Roombeek. Kwamen 23 mensen om het leven. Bijna duizend mensen raakten gewond. De complete wijk werd weggevaagd.