Zoekactie naar vermisten Noordzee hervat

De zoektocht naar zeven opvarenden die sinds een aanvaring tussen twee schepen op de Noordzee worden vermist, is donderdagochtend rond 09.00 uur hervat. De kans dat overlevenden worden gevonden acht de kustwacht nihil, meldt een woordvoerder.

Bij het ongeluk woensdagavond kwamen in ieder geval vier opvarenden van het gezonken vrachtschip Baltic Ace om, de overige dertien bemanningsleden konden worden gered. Enkelen van hen hebben onderkoelingsverschijnselen.

De kustwacht zet naast twee reddingsboten ook twee vliegtuigen en twee helikopters in voor de zoekactie. In totaal zijn zo'n dertig man op zee op zoek naar overlevenden. Woensdagavond werd ook al met groots materieel gezocht. Rond 02.00 uur werd de zoekactie gestaakt.

De weersomstandigheden bemoeilijkten de zoekactie van afgelopen nacht. Doordat de wind donderdagochtend iets is afgenomen en er geen sneeuw meer valt, zijn de omstandigheden nu beter, meldt een woordvoerder. Hoelang de zoekactie gaat duren is nog niet bekend. Mogelijk wordt nog de hele dag naar de zeven bemanningsleden gezocht.

Door de temperatuur van het water, de weersomstandigheden en de kleding die de opvarenden droegen, is de kans zeer klein dat de vermisten nog levend uit het water komen. "Maar uitsluiten dat er nog overlevenden zijn, kunnen we nooit."

Het ongeluk gebeurde rond 19.20 uur op 65 kilometer van de kust van Zeeland. Het gezonken schip is een 148 meter lange autocarrier die onder de vlag van de Bahama's voer. Het schip, de Baltic Ace, kwam door nog onbekende oorzaak in aanvaring met het 134 meter lange containerschip Corvus J uit Cyprus. Dat schip maakte geen water, maar liep wel schade op.