EK 2020 in verschillende landen

Het EK voetbal vindt in 2020 plaats in verschillende Europese landen. Dat heeft het uitvoerend comité van de UEFA donderdag besloten. Voorzitter Michel Platini lanceerde het idee een tijd geleden en vond veel bijval. De bedoeling is om de eindronde in twaalf of dertien landen te houden.

In het voorjaar van 2014 wordt bekeken hoeveel speelsteden er precies nodig zijn. Ook Nederland mag mogelijk een of meerdere wedstrijden organiseren. De kans is groot dat de landen die het hoogst staan op de Europese ranglijst, mits gekwalificeerd, de organisatie krijgen toegewezen.

Het is voor het eerst dat het EK in zoveel verschillende landen zal worden gehouden. Tot nu toe was twee het maximum. Voor het eerst gebeurde dat in 2000, toen Nederland en België de organisatie voor hun rekening namen. Oostenrijk en Zwitserland (2008) en Polen en Oekraïne (2012) deden later hetzelfde.

Bijna alle UEFA-landen reageerden donderdag enthousiast op het voorstel. Alleen Turkije stemde tegen. Dat land had gehoopt het EK alleen te mogen organiseren.