De allerslechtste echtgenoot van Nederland

Soms zie ik televisieprogramma’s voorbij komen waarbij ik denk: ‘Gekker dan dit kunnen ze het vast niet verzinnen.’ En elke keer blijkt dan weer dat ik het faliekant mis heb. Want het wordt echt hoe langer hoe gekker. Neem nou zo’n programma als ‘Help, mijn man is klusser.’ Een paar dingen in het leven snap ik niet. Mensen die zelfmoord plegen en mensen die John Williams, the wannabee-psycholoog, om hulp vragen, begrijp ik niet. De overeenkomst begrijp ik wel: je bent diep-wanhopig, je hebt alles al geprobeerd en uiteindelijk pleeg je een wanhoopsdaad. In het eerste geval spring je voor de trein, in het tweede geval bel je dus John Williams. Helaas blijft die tweede wanhoopsdaad niet zonder gevolgen.

Ten eerste sla ik aan het tobben over de titel van het programma. Een zorgelijke rimpel zet zich permanent vast in mijn voorhoofd. Want: ‘Help! Mijn man is klusser.’ Nee. Dat is hij juist niét volgens de huilende echtgenote. Hij is alles-behalve-een-klusser! Daar zit ‘m nou net het probleem! Klussers, daar héb je namelijk wat aan. De mannen die voor het blok gezet worden in dit programma zijn niets meer dan kansloze slopers met het IQ van een baksteen. Ze kunnen niets anders dan met een hakbijl om zich heen slaan om op die manier alle staande balken die er ook maar in het huis aanwezig zijn met de grond gelijk te maken. Laat staan dat ze het ook weer netjes opbouwen. Zulke mannen zie je echt niet met een patroonbehangetje de bloemetjes netjes tegen mekaar aan plakken. Nee, geef ze een rol behang en ze beginnen daar meteen mee in het rond te meppen. Te dom om te poepen, die kerels. Dat blijkt al uit het feit dat ze zich laten overhalen om mee te doen met het programma. Ze moeten wel. Want anders gaat hun vrouw bij ze weg. Nou en? Zo’n trut die jou voor heel Nederland te kakken zet, die wil je toch al niet meer? Dan pleeg je als vrouw toch hoogverraad? Eerst wist tenminste nog niet iederéén dat je man een randdebiel is, nu weet heel Nederland het!

Ten tweede ben ik vaak benieuwd naar het verhaal áchter het verhaal. Wat gebeurt er als de cameraploeg weer weg is? De eerste paar weken nog niks, want John Williams is nog niet definitief uit het beeld verdwenen. Nee, hij komt nog op nacontrole. Om te checken of de laatste klusjes wel zijn uitgevoerd en of de echtgenote nog steeds zo gelukkig is met haar opgepimpte huis en omgeturnde echtgenoot. Natuurlijk. Een stralend stel en John Williams gaat tevreden naar huis. Hij kijkt ook niet verder dan zijn bruine neus lang is. Want één gesprekje met John Williams verandert een kansloos huwelijk echt niet in een geweldig huwelijk, hoor! En ja, achterstallige klussen kunnen voor veel spanningen zorgen, maar daar komen nu andere zaken voor in de plaats. Het dopje op de tandpastatube, zeg maar. Of als er niets meer in huis te slopen valt voor de man, krijgt hij behoefte om zijn vrouw te gaan meppen. Je moet toch wat in mekaar beuken, nietwaar?

Toch wordt ‘Help! Mijn man is klusser!’ binnenkort compleet overschaduwt door een nieuw programma: ‘De allerslechtste echtgenoot van Nederland.’ Dat wordt dus helemaal smullen! Die sloper met zijn twee linkerhandjes deed dan niet zo zijn best qua klussen in huis, misschien was het verder toch nog wel een aardige man, tenminste voordat hij nog niet zo voor gek was gezet door zijn bloedeigen vrouw.  Dit nieuwe programma maakt alle programma’s van John Williams overbodig. Verzamelaars, viezeriken, slopers, ze worden allemaal ondergebracht in één groot televisiespektakel. John Williams kan binnenkort een programma maken met als titel: ‘Help! Weer een werkloze neger erbij!’

Maar even serieus: ik zag een oproep in de Metro van afgelopen dinsdag. ‘BNN zoekt de allerslechtste echtgenoot van Nederland! Heeft jouw echtgenoot altijd hoofdpijn op het moment dat hij moet presteren en kan hij jouw verjaardag maar niet onthouden? Is jouw echtgenoot dag in dag uit met zijn hobby bezig? Flirt hij met elke vrouw en hangt hij de Don Juan uit in de kroeg? Of is hij van mening dat het enige recht van zijn vrouw het aanrecht is? Dan is BNN naar hem op zoek!  In dit nieuwe programma gepresenteerd door Ruben Nicolai en onder begeleiding van een professionele jury nemen acht mannen het tegen elkaar op om te bewijzen dat ze lang niet zo’n slechte echtgenoot zijn als hun vrouw iedereen wil doen geloven.’

Mijn mond viel open. Er stond nog meer, waar je jouw slechte echtgenoot kan opgeven, en dat de man die de meeste vooruitgang boekt een tweede huwelijksreis wint naar een paradijselijk oord. Wacht even. Hier ontgaat mij even iets. Ruben Nicolai presenteerde het programma: ‘De allerslechtste chauffeur van Nederland.’ Oké, dan hebben we het over autorijden. Ik vond het een amusant programma om te zien en die Ruben wel een grappige presentator. Maar nu gaan we het wel even over andere shit hebben dan over autorijden hoor!

Ik ben zo benieuwd naar de screening van de kandidaten. Stel, dat ik zou mailen dat mijn man me drie keer per week slaat, dat hij verliefd is op de juf van mijn dochter en dat hij in het weekend naar de hoeren gaat, dan zóu je verwachten dat mijn man wel een kanshebber zou zijn om mee te mogen doen aan het programma. Maar ja, als een andere vrouw nu beweert dat zij zes keer in de week door haar man in elkaar geslagen wordt, dat hij een verhouding heeft met de juf van hun dochter en dat hij doordeweeks óók nog naar de hoeren gaat, dan wint ze het natuurlijk wel. En dat is balen. Dus misschien moeten die vrouwen zich een slag in de rondte liegen om hun mannen in die show te manoeuvreren.

Ook ben ik wel benieuwd naar de gezichten van die mannen. Natuurlijk is zo’n huwelijk al volslagen naar de kloten voordat je je man opgeeft voor deze show. Een soort van laatste wraakoefening. ‘Ik weet dat je een klootzak bent, heel Nederland mag het weten, eikel!’

Sta je nietsvermoedend te sleutelen aan de auto van een klant, komt opeens Ruben Nicolai met zijn filmploeg de garage binnen. “Hee, ben jij Arie? Nou, dan heb ik een verheugende mededeling voor je: jij bent verkozen tot een van de acht kandidaten in ons programma. Je vrouw heeft je opgegeven, dus van harte gefeliciteerd! Je mag meedoen aan ‘De aller-slechtste echtgenoot van Nederland’” !

Jottem, joepie! Je kan je geluk niet op! En als je wint? Dan mag je samen met die slang in een paradijselijk oord een appel gaan zitten vreten. Hee. Waar heb ik dat meer gehoord?