Berlusconi trekt steun aan Monti in

De centrumpartij van de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi, PDL, heeft haar steun aan het zakenkabinet van Mario Monti ingetrokken, met mogelijk grote gevolgen voor de stabiliteit van de regering. De PDL onthield zich donderdag van stemming over een motie van wantrouwen tegen Monti en zei teleurgesteld te zijn dat de economie van Italië nog altijd niet op gang is gekomen.

Hoewel de regering de stemming met gemak doorstond, vrezen investeerders dat er een nieuwe periode van politieke onzekerheid is aangebroken nu Monti de steun van de PDL, het grootste blok in het parlement, kwijt is.

Monti volgde vorig jaar Berlusconi op, die onder druk van de financiële markten het veld moest ruimen. De premier geniet het nodige krediet, omdat hij het vertrouwen van de markten tenminste deels heeft herwonnen, maar de spanningen in de Italiaanse politiek nemen toe. Volgend jaar loopt het mandaat van Monti af en worden nieuwe verkiezingen gehouden. Tenzij president Giorgio Napolitano besluit dat de regering onvoldoende steun geniet in de volksvertegenwoordiging en een vervroegde stembusgang uitschrijft.

Berlusconi heeft eerder al laten doorschemeren een nieuwe termijn als premier wel te zien zitten.