FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 27 november 2012

[Copa del Rey] B-team Real Madrid wint bekerduel

Real Madrid heeft op simpele wijze de kwartfinale van de Copa del Rey bereikt. Ook Málaga bekert door, al was het krap.

Real Madrid trad met een B-team aan tegen derdeklasser Alcoyano. Na de 4-1 uitwinst kon de ploeg van José Mourinho een aantal sterren rust gunnen in de return. Cristiano Ronaldo, Mesut Özil, Iker Casillas en Sergio Ramos waren sommige van de spelers die niet in actie kwamen.

De tweede garnituur van Madrid kwam echter pas laat op gang. Pas in de 72e minuut scoorde Ángel di Maria de 1-0 op aangeven van invaller Karim Benzema. Hij krulde de bal in de bovenhoek. José Callejon maakte de score aantrekkelijker met twee goals op het einde van de wedstrijd.

Ook Málaga plaatste zich voor de kwartfinale van de beker. In eigen huis nam de ploeg het op tegen een andere derdeklasser, Cacereño. Málaga verloor met 1-0, maar door de 4-3 winst in Cáceres gaat Málaga door op basis van uitdoelpunten.

Alle uitslagen Copa del Rey (tussen haakjes uitslag eerste wedstrijd):

Rayo Vallecano - Las Palmas 0-0 (0-1)
Betis Sevilla - Real Valladolid 3-0 (0-1)
Osasuna - Sporting Gijón 2-0 (0-1)
Real Sociedad - Córdoba 2-2 (0-2)
Real Madrid - Alcoyano 3-0 (4-1)
Málaga - Cacereño 0-1 (4-3)

Skiester Vonn weer helemaal terug

Linsey Vonn heeft dinsdag bij trainingen voor de wereldbekerafdaling van Lake Louise laten zien weer helemaal terug te zijn. De skiester kampte de eerste weken van het seizoen met een virusinfectie, waardoor ze zelfs tijdelijk in het ziekenhuis belandde.

Vonn liet tijdens de trainingen echter zien weer helemaal fit te zijn. In Lake Louise was ze tijdens de eerste training de snelste met bijna één seconde voorsprong op de Duitse Maria Höfl-Riesch. Afgelopen zaterdag eindigde Vonn bij haar rentree in Aspen nog op een teleurstellende 21e plaats.

Daardoor liet ze zondag de slalom schieten om zich volledig te concentreren op de afdalingen en super-G van Lake Louise. Deze snelheidsdisciplines staan komend weekend op het programma.

Honden vallen man aan in eigen tuin

Een 55-jarige inwoner van het Limburgse Spaubeek is in zijn eigen tuin aangevallen door vier honden. Hij raakte daarbij gewond aan zijn benen en moest zich door een arts laten behandelen.

Volgens L1 ontdekte de man de honden afgelopen zaterdag in zijn achtertuin. Toen hij ze weg wilde jagen, vielen ze hem aan. De politie is een buurtonderzoek gestart om erachter te komen wie de eigenaar van de beesten is. Dat heeft tot nu toe nog niets opgeleverd.

'Chelsea wil De Vrij voor zes miljoen'

Stefan de Vrij weet nog niet of hij zijn in 2014 aflopende verbintenis bij Feyenoord wil verlengen. Chelsea hoopt te profiteren van deze situatie en volgens het Engelse Metro bereidt de Londense ploeg een bod van zes miljoen euro voor.

In de winterstop gaat De Vrij met technisch directeur Martin van Geel in gesprek. "Ik teken niet zomaar bij. Pas als ik alle benodigde informatie op een rijtje heb, kan ik een juiste afweging maken", aldus de verdediger.

"Ik sta open voor contractverlenging, maar voordat ik teken moeten de club en ik eerst nog onderhandelen", aldus De Vrij. "Er is geen haast bij, want ik heb nog een contract tot 2014. Ik zal straks eerst het verhaal van Feyenoord aanhoren en daarna vertellen hoe ik mijn toekomst bij de club voor ogen zie."

"Ik wil hier voor mezelf namelijk wél perspectief hebben. Daarom wil ik bijvoorbeeld weten welke spelers er blijven, of er versterkingen bij komen en - dat vooral - of we Europees voetbal halen", vervolgt de Feyenoorder.

Daarnaast hoopt De Vrij dat Ronald Koeman ook volgend seizoen trainer is bij de Rotterdammers. "Als hij zijn contract verlengt, groeit de kans dat ik ook bijteken. Ik ben heel tevreden over de samenwerking van de staf met de groep en denk dat de trainer hier nog niet klaar is."

Feyenoord hoeft in ieder geval niet te vrezen dat De Vrij, in tegenstelling tot onder meer Leroy Fer en Georginio Wijnaldum, naar een concurrent als PSV of FC Twente zal verhuizen. "Eerlijk gezegd zie ik mezelf niet snel naar een andere Nederlandse club gaan. Dus: óf ik blijf bij Feyenoord, óf ik ga naar het buitenland", aldus De Vrij.

Rituele slacht strijdig met grondwet Polen

De onverdoofde slacht van dieren zoals joden en moslims praktiseren is in strijd met de Poolse grondwet en wetten die dieren beschermen. Dat heeft het Constitutionele Tribunaal van Polen dinsdag bepaald.

Door rituele slacht toch toe te staan, heeft de Poolse minister van landbouw zijn bevoegdheden overschreden en de Poolse grondwet geschonden, zegt het tribunaal.

De uitspraak staat haaks op Europese regelgeving die 1 januari in werking treedt en rituele slacht op grond van de vrijheid van godsdienst toestaat.

[Premier League] Redknapp debuteert bij QPR met punt

Harry Redknapp heeft bij zijn debuut als trainer bij Queens Park Rangers gelijkgespeeld. Op bezoek bij Sunderland eindigde het duel in de Premier League zoals het begon: 0-0. Het is pas het vijfde punt voor de Londense hekkensluiter dat in veertien duels nog niet tot een zege kwam. Sunderland heeft acht punten meer en staat zestiende.

Het degradatieduel tussen Aston Villa en Reading eindigde in een 1-0 zege voor de thuisploeg. Belgisch international Christian Benteke scoorde tien minuten voor tijd uit een corner van Ashley Westwood. Ron Vlaar was geblesseerd bij Villa en ontbrak.

In de Premier League stand klimt Villa van de achttiende naar de zeventiende plaats. De Birminghamse club heeft dertien punten. Nummer negentien Reading blijft op negen staan.


Redknapp debuteert bij QPR met punt (Foto: Novum)

'Hanenslacht De Balie blijkt hoax'

De twee hanen die dinsdagavond tijdens een debat in De Balie in Amsterdam zouden worden geslacht, blijven toch leven. De slachting bleek een stunt te zijn van het debatcentrum, dat helemaal niet voldeed aan de wettelijke hygiëneregels.

De aankondiging leverde eerder deze week verontwaardigde reacties op bij dierenactivisten. De lokale fractie van de Partij voor de Dieren vroeg de verantwoordelijk wethouder Eric van der Burg om opheldering. Die stelde na een gesprek met de directeur van De Balie dat er geen enkele reden was voor een verbod.

De Balie wilde de dieren slachten ter gelegenheid van de debatavond Abbatoir De Balie, over de productie van vlees. De hanen gaan niet alsnog naar de slacht, maar gaan naar een boerderij.

[Bundesliga] HSV klopt Schalke, Dortmund gelijk

Hamburger SV heeft dinsdag in eigen huis van Schalke 04 gewonnen: 3-1. Maximilian Beister en Artjoms Rudnevs scoorden na rust voor de Hamburgers, voordat Klaas-Jan Huntelaar in twee instanties iets terugdeed uit een strafschop. Milan Badelj bepaalde de eindstand in blessuretijd. Bij HSV ontbrak de geblesseerde Rafael van der Vaart, bij Schalke was Ibrahim Afellay niet wedstrijdfit.

Ook Borussia Dortmund liep averij op. Tegen Fortuna Düsseldorf kwam de landskampioen niet verder dan 1-1. Jakub Blaszczykowski zette de Borussen nog wel op voorsprong op slag van rust, maar Stefan Reisinger maakte twaalf minuten voor tijd gelijk namens de promovendus.

Koploper Bayern München was de spekkoper van de dinsdag. Der Rekordmeister kwam niet in actie, maar zag ook nummer vier Eintracht Frankfurt nog stuntelen. De Frankfurters verloren met 3-1 van FSV Mainz. Hannover 96 won met 2-0 van SpVgg Greuther Fürth.

Bayern heeft acht punten voorsprong op Dortmund en tien op Schalke en Eintracht. De Duitse koploper komt woensdag in actie tegen SC Freiburg en kan bij winst alvast bloemen bestellen. Dan is het Herbstmeisterschaft binnen.

Britney Spears breidt gezin uit

Het gezinnetje van Britney Spears kent weer een nieuw lid. De 30-jarige popprinses heeft Hannah toegevoegd aan haar huishouden, kondigde Britney aan via Twitter. "Is ze niet schattig?", schreef Spears bij een foto van haarzelf en de viervoeter.

"Ik wil jullie voorstellen aan mijn nieuwe kleine meisje", twitterde Britney over het kleine donkerharige hondje. Hannah is net als haar baasje fan van Twitter, de viervoeter heeft sinds deze week een eigen profiel. "Woof!", was de eerste tweet die Hannah Spears de wereld in slingerde.

Het hondje, dat omschreven wordt als Britney's Bitch, vraagt zich bovendien af of ze een strikje om moet en of ze al dan niet achter een eekhoorn aan moet rennen. Hannahs belevenissen worden inmiddels al door ruim tienduizend mensen gevolgd. De viervoeter heeft nog een lange weg te gaan voor ze populairder is dan haar baasje: Britney heeft ruim 22 miljoen volgers op Twitter.

Assange: EU moet blokkade WikiLeaks onderzoeken

Voorman van WikiLeaks Julian Assange heeft er bij de Europese Unie op aangedrongen om terug te komen op het besluit geen anti-trustonderzoek in te stellen naar de Amerikaanse creditcardbedrijven die donaties aan de klokkenluiderswebsite blokkeerden. VISA, MasterCard en nog enkele andere bedrijven stelden de financiële blokkade in nadat WikiLeaks in december 2010 een kwart miljoen Amerikaanse diplomatieke berichten openbaar had gemaakt.

Volgens Assange is de blokkade ingesteld op instigatie van 'ultra-conservatieven' in het Amerikaanse Congres. De Europese Unie zei vorige week echter dat de blokkade niet in strijd was met de antitrustregels. WikiLeaks heeft hier beroep tegen aangetekend.

Assange deed zijn verzoek vanuit de Ecuadoraanse ambassade in Londen, waar hij in juni zijn toevlucht zocht uit vrees door Groot-Brittannië te worden uitgeleverd aan Zweden.


Assange: EU moet blokkade Wikileaks onderzoeken (Foto: Novum)

Herfst was vrij zonnig

De herfst van 2012 was er een met vrij veel zonuren. Hoewel het de laatste twee maanden vaak grijs was, komt het aantal zonuren op gemiddeld 349 uur uit, meldt weeronline.nl dinsdag. Normaal wordt er gemiddeld 320 uur zon gemeten.

De vele zonuren zijn vooral te danken aan het warme nazomerweer aan het begin van de meteorologische herfst. De gemiddelde herfsttemperatuur valt echter iets lager uit dan normaal. In De Bilt werd het gemiddeld 10,5 graden, tegen 10,6 graden normaal. Op 22 oktober werd wel een warmterecord genoteerd met 22 graden.

Behalve zonniger was de herfst, die zaterdag bij het begin van december eindigt, ook iets droger dan normaal. Gemiddeld valt er 243 millimeter neerslag, dit jaar ruim 221 millimeter. Vooral de eerste helft van oktober was erg nat.

De herfst kende twee stormen. Eind september was er sprake van een zuidwesterstorm langs de kust met windkracht 10 en zeer zware windstoten. Zondag trok opnieuw een storm over de Noordzee.

De maand november kende volgens het weerbureau vele gezichten. De maand startte vrij nat terwijl daarna een periode met rustig weer volgde. De gemiddelde temperatuur komt uit op zo'n 6,8 graden, iets hoger dan normaal. Met het naderen van december worden geleidelijk meer winterse temperaturen verwacht.


Herfst was vrij zonnig (Foto: Novum)

Drugsactie Utrecht levert 150 kilo hennep op

De politie is bij de drugsinvallen dinsdagmiddag in Utrecht op ruim 150 kilo hennep gestuit. Ook is een vuurwapen en voor meer dan een half miljoen aan contant geld gevonden. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

In totaal werden tien panden binnengevallen bij de grootscheepse actie. Tegelijkertijd werden twee woningen in Breda doorzocht. Twee mannen, een 52-jarige Utrechter en een 30-jarige man uit Breda, zijn aangehouden. Op enkele panden is beslag gelegd.

Bij de actie waren zestig politierechercheurs betrokken. Ook werd het leger ingezet bij het zoeken naar verborgen ruimtes.

Afrikaanse voetbalbaas voor CAS gesleept

De voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond, Issa Hayatou, moet zich verantwoorden bij het internationaal sporttribunaal CAS. De 66-jarige Kameroener liet onlangs een regel opstellen waarmee hij zijn concurrenten bij de komende presidentsverkiezingen buitenspel zet. De voetbalbond van Liberia vecht deze omstreden reglementswijziging nu aan bij het CAS.

Hayatou belegde in september een buitengewone vergadering op de Seychellen. Hij drukte er bij de Afrikaanse landen met succes een regel doorheen die alleen leden van het uitvoerend comité het recht geeft om zich kandidaat te stellen als president. De Ivoriaan Jacques Anouma en de Zuid-Afrikaan Danny Jordaan, die het volgend jaar maart tegen Hayatou willen opnemen, voldoen niet aan die voorwaarde.

Voor tegenwerking van FIFA-baas Sepp Blatter hoeft Hayatou, die al sinds 1987 de scepter zwaait bij de Afrikaanse voetbalbond CAF, in ieder geval niet bang te zijn. Volgens de Zwitser, die de Kameroener in 2002 ruimschoots versloeg bij de presidentsverkiezingen van de FIFA, vertegenwoordigt de nieuwe regel de wil van de Afrikaanse landen.

Hayatou is niet van onbesproken gedrag. Hij zou bij de toewijzing voor het WK van 2022 zijn stem voor veel geld aan Qatar hebben verkocht. Ook zijn mogelijke tegenkandidaat Anouma is omstreden. Hij was in het vertreden een vertrouweling van Laurent Gbagbo, de voormalige president van Ivoorkust die bij het Internationaal Strafhof in Den Haag terechtstaat voor misdaden tegen de menselijkheid.

Brangelina heeft nog steeds geen trouwdatum

Brad Pitt heeft nog geen idee wanneer hij Angelina Jolie eeuwige trouw gaat beloven. "We hebben geen datum", beweert de acteur, die in april zijn verloving met Jolie bekendmaakte, in het entertainmentprogramma Extra.

Hoewel maandenlang het gerucht ging dat het acteurskoppel afgelopen zomer zou trouwen in Frankrijk, zegt de 48-jarige Pitt niet bezig te zijn met het plannen van de grote dag. "Ik weet niet eens wat er de komende twee weken gaat gebeuren, laat staan volgend jaar."

Toch zegt de acteur, die ruim zeven jaar een relatie heeft met de 37-jarige Jolie, onder druk te worden gezet door zijn kinderen. "We hadden niet in de gaten hoeveel het voor hen betekent. En ook niet wat het met ons zou doen."

The Hobbit had bijna Nieuw-Zeeland verlaten

De verfilming van J.R.R. Tolkiens boek The Hobbit zal opnieuw veel fans naar Nieuw-Zeeland trekken, maar het scheelde weinig of de film was in Groot-Brittannië opgenomen. Dat onthulde regisseur Peter Jackson dinsdag tegenover Radio New Zealand. De film gaat woensdag in première.

Jackson regisseerde eerder The Lord of the Rings, de trilogie die eigenlijk het vervolg is op The Hobbit. Het spectaculaire landschap in de film trok vele nieuwsgierigen naar Nieuw-Zeeland.

Producent Warner Brothers kwam tijdens de productie in botsing met de vakbonden, waarna ze serieus overwogen de filmopnames te verplaatsen. De Nieuw-Zeelandse regering paste uiteindelijk de wet aan om Warner Brothers in het land te houden.

Ryan Gosling vraagt Mendelsohn voor regiedebuut

Ryan Gosling werkt aan zijn debuutfilm en heeft Ben Mendelsohn gevraagd voor zijn regiedebuut How To Catch a Monster. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Moviehole. Mendelsohn en Gosling werkten samen in het misdaaddrama The Place Beyond the Pines, die volgend jaar uitkomt.

De 43-jarige Mendelsohn is momenteel in de bioscopen te zien in de misdaadthriller Killing Them Softly met Brad Pitt. Welke rol de Australiër in How To Catch a Monster gaat spelen, is nog niet bekend.

In de debuutfilm van Driver-acteur Ryan Gosling speelt Christina Hendricks een moeder met twee zonen. Een van haar kinderen ontdekt een geheime stad die verborgen ligt onder water. Samen met hun moeder vertrekken de jongens naar de duistere, macabere plek. Gosling begint in mei met de opnamen van zijn film.


Ryan Gosling vraagt Mendelsohn voor regiedebuut (Foto: Novum)

'Ex-vriend Halle Berry met dood bedreigd'

De ex-vriend van Halle Berry, Gabriel Aubry, is bedreigd door haar huidige verloofde Olivier Martinez. Dat beweert Aubry in documenten die hij maandag indiende bij een rechtbank, in een poging een contactverbod te verkrijgen voor Martinez. De heren gingen vorige week op de vuist.

Berry en haar ex-vriend zijn de ouders van het 4-jarige meisje Nahla en liggen al lange tijd met elkaar overhoop over de voogdij. De actrice had vergevorderde plannen om met haar dochter en verloofde te verhuizen naar Parijs, maar Aubry wist daar onlangs via de rechter een stokje voor te steken. Martinez zou daar zo boos over zijn geweest dat hij Aubry met de dood bedreigde, waarna het gevecht uitbrak. De ex van Berry hield er een gebroken rib en een gehavend gezicht aan over. Hij kreeg ook een tijdelijk contactverbod opgelegd, dat hem voorlopig uit de buurt van de actrice, haar dochter en verloofde houdt.

Aubry werd na het incident opgepakt, maar zegt dat hij niets heeft gedaan om het handgemeen uit te lokken en dat hij zonder reden is aangevallen. Hij wilde daarom op zijn beurt een contactverbod voor Martinez, wat is gelukt. Laatstgenoemde moet uit zijn buurt blijven tot hij op een op 17 december geplande hoorzitting moet verschijnen. Aubry moet zich vier dagen eerder al verantwoorden voor de rechter.

Domenicali: "In kwalificaties sneller worden"

Ferrari-teambaas Stefano Domenicali ziet naar aanleiding van dit Formule 1-seizoen weinig reden om grote veranderingen door te voeren. De Italiaanse renstal werd ondanks alle problemen met de windtunnel tweede in het rijders- en constructeurskampioenschap. Het enige dat echt beter moet is de kwalificatie.

"Wij pakten in de laatste vier races meer punten dan de andere teams. Tijdens races waren we, in mijn optiek, de beste renstal met pitstops en het uitstippelen van een strategie. Ook hadden we de betrouwbaarste auto. Dit zijn harde feiten." Doel is nu om de bolide sneller te maken.

"Het klopt dat wij niet de snelste auto hadden. Vooral in de eerste seizoenshelft waren we niet goed en in de tweede helft verbeterden we ons onvoldoende. Dat moeten we volgend jaar absoluut beter doen. We hebben natuurlijk een beeld van waar het mis ging. Helaas betaalden we in de kwalificatie telkens een hoge prijs en dat ging ook ten koste van onze races."

De beperking van het gebruik van het Drag Reduction System in trainingen en kwalificatie kan Ferrari in ieder geval helpen. "We moeten echter nog meer facetten van de auto verbeteren. Als dat lukt is onze uitgangspositie aan het begin van komend jaar een stuk beter dan dat het dit jaar was." Domenicali voegde hier aan toe dat de 2013-bolide een doorontwikkeling zal zijn van de F2012.

Xbox 360 750.000 maal verkocht tijdens Black Friday

Dat Nintendo het tijdens de Zwarte Vrijdag, de vrijdag na Thanksgiving, en het weekend dat hierop volgde veel consoles verkocht en het goed deed wisten we al. Maar wat we nog niet wisten, is dat Microsoft ook erg goed gepresteerd heeft.

Tijdens het Zwarte Vrijdag-weekend zijn er in Amerika meer dan 750.000 Xbox 360 consoles verkocht. Dit getal ligt hoger dan dat Microsoft zelf voorspeld had. De verkopen van de driemaandelijkse Xbox Live-abonementen zijn ook toegenomen, met maarliefst 50% in vergelijking met dezelfde periode in 2011.

Alsof dit nog niet genoeg was, zijn er zondag in Amerika ook een recordaantal klokuren geboekt op het online-platform Xbox Live. Maarliefst 14 miljoen spelers waren afgelopen zondag online, die samen circa 72 miljoen uur op een dag gespeeld hebben. Dit is een stijging van een goede 43%.

Beyoncé brengt 'intieme' documentaire uit

Beyoncé Knowles komt binnenkort met een door haar geregisseerde documentaire. Het gaat om een 'intieme en onthullende' film over haar muzikale carrière en persoonlijke leven. De zangeres liep al langer met de plannen rond en gaat nu een samenwerking aan met de Amerikaanse zender HBO.

"HBO heeft in het verleden al grenzen opgezocht, met klasse en authenticiteit", laat Beyoncé via een verklaring aan verschillende media weten. De documentaire wordt in februari uitgezonden bij de zender. "Deze film is voor mij zo persoonlijk, die moest een goed thuis krijgen."

De film bestaat onder meer uit materiaal dat Beyoncé zelf heeft gefilmd. Ze laat met de beelden onder meer zien hoe het leven van een beroemdheid eruit ziet, en hoe ze omgaat met het moederschap. De 31-jarige zangeres beviel begin dit jaar van haar eerste kind, dochter Blue.


Beyoncé brengt 'intieme' documentaire uit (Foto: Novum)

'Schuld Moszkowicz anderhalf miljoen hoger'

De belastingschuld van advocaat Bram Moszkowicz is ruim anderhalf miljoen euro hoger dan eerder werd gedacht. Hij heeft voor ruim 2,6 miljoen euro aan belasting ontdoken, meldt Nieuwsuur dinsdag op basis van gegevens van het Kadaster. Eerder werd uitgegaan van 1,1 miljoen euro.

Om er zeker van te zijn dat het bedrag alsnog binnenkomt, heeft de Belastingsdienst een extra hypotheek afgesloten op het Amsterdamse kantoor van de bekende strafpleiter. Als Moszkowicz het bedrag niet kan betalen kan de Belastingdienst dat via de verkoop van zijn kantoor innen.

Vorig jaar lekte al uit dat de Belastingdienst een hypotheek voor 1,1 miljoen euro op het pand had afgesloten. Die schuld zou stammen uit de periode tussen 2003 en 2006. De periode 2007 tot 2010 moest toen nog worden onderzocht.

Moskowicz werd vorige maand voor het leven geschorst omdat hij de advocatuur heeft geschaad. Hij zou onder meer grote contante betalingen hebben aangenomen. Moszkowicz is tegen het vonnis van de Raad van Discipline in hoger beroep gegaan.

Beleef nieuwe avonturen met Dishonored

Vandaag is bekendgemaakt dat we volgende maand aan de slag kunnen gaan met DLC voor Dishonored. In de Dunwall City Trials DLC krijg je de mogelijkheid om in tien challenge maps te spelen. De DLC moet vanaf 11 december te downloaden zijn en gaat €4,99 of 400 Microsoft Points kosten.

In de DLC krijg je een aantal challenges die je met Corvo moet voltooien. Denk hierbij aan het vermoorden van een aantal vijanden binnen een korte tijd, of neem het op tegen gigantisch veel Tallboys en andere vijanden. Vergelijk je scores daarnaast met je vrienden via leaderbords en verdien achievements of trophies. Geen zin in challenges? Bethesda heeft aangegeven dat we in 2013 DLC mogen verwachten dat zich richt op het uitbreiden van het verhaal.

Gratis DLC voor New Super Mario Bros. 2 nu beschikbaar

Nintendo heeft nieuwe gratis DLC uitgegeven voor New Super Mario Bros. 2. Het Gold Classics Pack is nu beschikbaar en biedt drie nieuwe Coin Rush-levels, gebaseerd op de klassieke Super Mario Bros.-levels.

De DLC is uitgegeven ter ere van 300 miljard verzamelde munten in de game en zal tijdelijk gratis zijn. Op 1 februari zal de DLC betalend worden. “Nintendo fans have once again demonstrated their passion for the Super Mario Bros. franchise,” vertelde Scott Moffitt van Nintendo of America. “The Gold Classics Pack is just one small way for us to thank players for their dedication. We’re all eager to see just how high that coin tally can get.”

New Super Mario Bros. 2 is beschikbaar voor Nintendo 3DS.

New Super Mario Bros 2. DLC2New Super Mario Bros 2. DLC

UEFA schorst onsportieve Adriano

Shakhtar Donetsk kan in zijn laatste pouleduel in de Champions League niet beschikken over Luiz Adriano. De Braziliaanse spits is door de UEFA voor een duel geschorst vanwege het minachten van de fatsoensnormen in het voetbal. Adriano moet ook een dag voetballiefdadigheidswerk verrichten.

Adriano baarde vorige week opzien tegen FC Nordsjaelland. Na een blessurebehandeling schoot een ploeggenoot van de Braziliaan de bal terug in de richting van de Deense keeper. Adriano snelde echter langs de stilstaande verdedigers van Nordsjaelland, omspeelde de verbouwereerde keeper en maakte de 1-1. Uiteindelijk won Shakhtar met 5-2 en plaatste zich voor de tweede ronde van de Champions League.

Door de schorsing mist Adriano Shakhtars duel met Juventus. De Oekraïners hadden al eerder aangegeven niet in beroep te gaan tegen een eventuele straf.


Onsportieve Shakhtar-spits een duel geschorst (Foto: Novum)

'Vernietiging Amazonewoud steeds langzamer'

De vernietiging van het Amazoneregenwoud in Brazilië is voor het vierde opeenvolgende jaar afgenomen. De snelheid van de ontbossing is op het laagste punt uitgekomen, sinds Brazilië in 1988 het toezicht begon op 'de longen van de aarde'.

Toch is van augustus 2011 tot juli dit jaar bijna 4700 vierkante kilometer regenwoud gekapt. Dat was echter wel 27 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder, zei Milieuminister Izabella Teixeira dinsdag.

'Vernietiging Amazonewoud steeds langzamer'
'Vernietiging Amazonewoud steeds langzamer' (Foto: ANP)

Thom Hoffman vindt Heineken-vertolking gekste rol

Thom Hoffman heeft nooit eerder zo'n gek persoon als Alfred Heineken vertolkt. "Vriendschap met hem lijkt me onmogelijk", zegt de acteur, die voor de tv-serie Freddy, Leven in de Brouwerij in de huid van de biermagnaat kruipt.

"Ik heb heel wat gekke mensen gespeeld, maar Heineken is met afstand de gekste. Het is niet mijn grootste vriend geworden", zegt Hoffman dinsdag in het AD. "Hij heeft iets bovenmenselijks neergezet, zijn imperium, maar dat ging zeker niet gepaard met enige vorm van sympathie."

Freddy, Leven in de Brouwerij is een vierdelige dramaserie van de TROS. De eerst aflevering wordt op 9 februari uitgezonden.


Thom Hoffman vindt Heineken-vertolking gekste rol (Foto: Novum)

Artwork nieuwe Hitman-game vrijgegeven

Het ene moment moet je zes jaar wachten op een Hitman-game en het andere moment verschijnt er binnen een week na de release van een Hitman-game nieuwe artwork van een volgende game. Dit keer werkt IO Interactive niet aan de game, maar is de game in ontwikkeling bij Square Enix zelf.

Buiten de artwork en dat de game in ontwikkeling is bij Square Enix is er niks vrijgegeven. Het is nog maar de vraag of de game nog deze generatie moet verschijnen of dat we hier te maken hebben met een Hitman-game voor de next-gen.

HitmanHitman

Tiësto gaat minder toeren

Tiësto wil minder gaan toeren. De 43-jarige dj vindt dat hij te vaak moet optreden, vertelt hij in een interview met de Amerikaanse nieuwssite The Huffington Post.

"Ik denk dat ik volgend jaar iets rustiger aan ga doen qua toeren", aldus Tiësto, die eigenlijk Tijs Verwest heet. "Ik doe nu zo'n tweehonderd optredens per jaar, dus da's best veel."

De Bredase dj, die een album heeft opgenomen waarmee hij anti-aidsorganisatie Red steunt, zegt na zijn muziekcarrière meer tijd te willen steken in goede doelen. "Dat geeft me voldoening", legt hij uit. "Ik zou het ook fijn vinden als mensen die geïnteresseerd zijn in mijn muziek meer betrokken raken bij liefdadigheidswerk."

Meerderheid wil af van verbod godslastering

De VVD steunt een voorstel om het verbod op godslastering af te schaffen. Daarmee is er een meerderheid in de Tweede Kamer die van het verbod af wil, meldt RTL Nieuws dinsdag.

De VVD was aanvankelijk voor het schrappen van het verbod, maar trok de steun in tijdens de vorige kabinetsperiode. De liberalen wilden de SGP niet bruuskeren, omdat de gedoogcoalitie met de PVV van de orthodox-gereformeerde partij afhankelijk was voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

Nu steunt de VVD het voorstel weer. " De VVD is altijd voor dit voorstel geweest. Maar het is geen geheim dat in de vorige politieke constellatie dit voorstel niet bij iedereen op enthousiasme kon rekenen", zegt Kamerlid Joost Taverne.

Het schrappen van het verbod op godslastering, dat is ingevoerd in de jaren dertig van de vorige eeuw, wordt geregeld met een initiatiefwetsvoorstel van D66 en SP. Het voorstel is klaar om behandeld te worden door de Tweede Kamer.

Geweld in Caïro tussen betogers en politie

Duizenden mensen zijn dinsdag op het Tahrir-plein in Caïro bijeengekomen voor een grote demonstratie tegen president Mohammed Morsi. De president verschafte zich eerder welhaast onbegrensde bevoegdheden. De betoging kan worden gezien als een belangrijke test voor de oppositie. Het is de vraag of die in staat is om de man in de straat voor zich te winnen.

Rond het middaguur waren er zo'n twintigduizend betogers op het plein. Ze zwaaiden met vlaggen en riepen leuzen tegen Morsi en diens partij de Moslimbroederschap. Ze sloten zich bij enkele honderden mensen aan die al sinds vrijdag een sit-downprotest houden op het Tahrir-plein. De politie doorzocht auto's en controleerde identiteitspapieren, maar betogers konden gewoon naar het plein toe. In de buurt daarvan raakten betogers slaags met de politie. Agenten vuurden traangas af terwijl ze door honderden betogers met stenen werden bekogeld.

Al dagen zijn er confrontaties tussen de politie en betogers. De oppositie beticht de president ervan zich dictatoriale macht toe te willen eigenen. Volgens Morsi zijn de veranderingen van tijdelijke aard en zullen ze ongedaan worden gemaakt wanneer er een nieuwe grondwet is. Niet alleen is de oppositie woedend over de decreten van Morsi, er is ook woede over het machtsmonopolie dat de Moslimbroederschap lijkt te krijgen. "De Broederschap heeft de revolutie gekaapt", aldus een van de betogers. "Mensen zijn wakker geschud door hun fouten en bij nieuwe verkiezingen zullen ze geen stemmen krijgen."

Voor hun vakbondsgebouw in het centrum van Caïro eisten enkele duizenden juristen het aftreden van Morsi. Ze hielden een protestmars naar het Tahrir-plein, onderwijl 'Vertrek, vertrek' schreeuwend. Ook in Alexandrië gingen mensen de straat op. Zo'n drieduizend betogers kwamen bij de belangrijkste rechtbank in de stad bijeen voor een demonstratie tegen Morsi.

Hoewel de Moslimbroederschap maandag een massale steunbetuiging aan Morsi afgelastte, zei een woordvoerder dinsdag dat het protest alsnog door kan gaan. Aanhangers van de Broederschap willen menselijke ketens vormen om kantoren van de partij te beschermen. De afgelopen dagen zijn verschillende kantoren van de partij in brand gestoken en geplunderd.

Onderzoek naar moskee-internaten Utrecht

De gemeente Utrecht onderzoekt twee locaties in de stad waar islamitische jongeren na schooltijd wonen. De gebouwen hebben niet de juiste vergunningen, waardoor overnachten niet is toegestaan. Dat schrijft het college dinsdag in antwoord op vragen van de lokale VVD-fractie.

De VVD had vragen gesteld naar aanleiding van berichtgeving van NRC Handelsblad eerder deze maand over moskee-internaten die in sommige gevallen illegaal, onveilig en slecht onderhouden zijn. In Nederland wonen naar schatting zo'n drieduizend kinderen in dergelijke internaten.

Volgens de gemeente zijn er momenteel enkele locaties waar jongeren ouder dan 12 jaar worden opgevangen na school. Het gaat onder meer om een gebouw van de Sultan Ahmet-moskee. De locaties zijn allemaal gecontroleerd en brandveilig verklaard. Omdat de nachtverblijven in strijd zijn met de bestemmingsplannen, wordt toch gekeken of er handhaving nodig is.

Eerder bleek dat in Rotterdam een internaat niet aan de juiste vergunningen voldeed. Ook zou het pand brandonveilig zijn, maar dat werd ontkracht door de gemeente. Rotterdam houdt nu zelf toezicht op de internaten in de stad.

Moonrise Kingdom wint Gotham Film Award

Het komische drama Moonrise Kingdom heeft maandagavond in New York de Gotham City Award gewonnen voor beste film. Dat heeft de organisatie van de Amerikaanse filmprijzen bekendgemaakt. De prijzen worden jaarlijks uitgereikt aan onafhankelijke filmmakers.

Regisseur Benh Zeitlin won twee prijzen voor zijn drama Beasts of The Southern Wild: de prijs voor regietalent en de Bingham Ray Award voor beste nieuwkomer. Emayatzy Corinealdi won een Gotham Award voor haar rol in Middle of Nowhere.

De cast met onder anderen Emily Blunt, Rosemarie Dewitt en Mark Duplass van de komedie Your Sister's Sister won de prijs voor beste ensemble. De documentaire Artifact van acteur Jared Leto won de publieksprijs voor beste film. Matt Damon kreeg maandagavond een oeuvreprijs.


Moonrise Kingdom wint Gotham Film Award (Foto: Novum)

Lesbo geklapt met strijkplank om dildo

Een opstootje bij een lesbisch stel in Rock Hill, in de Amerikaanse staat South Carolina, is tijdens Thanksgiving behoorlijk uit de hand gelopen. De ene pot sloeg de andere met een strijkplank voor haar bakkes. De dames kregen ruzie omdat een voorbinddildo spoorloos was.

De 24-jarige Arteesha Donaldson was volgens haar 28-jarige vriendin Latoya Hudson op zoek naar de voorbinddildo. "Hierna werd een aantal minuten over en weer gescholden", zo laat het politierapport weten. "Plotseling gooide Donaldson een strijkplank naar Hudson."

Op dat moment kwam Donaldsons broer tussenbeide waarna de 24-jarige uiteindelijk in de boeien werd geslagen wegens het plegen van geweld. Het is niet bekend of het seksspeeltje nog boven water is gekomen.

Jim Bakkum bedankt fans voor felicitaties

Jim Bakkum is dankbaar voor alle felicitaties die hij heeft ontvangen na de geboorte van zijn zoon Lux. "Bettina en ik zijn zo ontzettend trots op alle lieve berichtjes die we hebben gelezen", schrijft de zanger, die vorige week vader werd, op zijn website.

"Ik wil echt even een speciaal moment nemen om jullie allemaal te bedanken voor de honderden, misschien wel duizenden berichten." De 25-jarige Bakkum zet ook zijn vrouw Bettina in het zonnetje. "Eén ding is duidelijk geworden na de bevalling. Beyoncé had gelijk: girls run the world. Wow."

Jim zegt te worden overmand door emoties. "Trots, blijdschap, verwarring, onzekerheid, maar vooral liefde, zoveel liefde, overspoelen je als een hele grote golf."

Brandbrief gemeenten over bezuinigingen zorg

De grote gemeenten maken zich zorgen om de bezuinigingen van het kabinet op langdurige zorg en maatschappelijke ondersteuning. In een brandbrief aan de Tweede Kamer roepen de G4 en G32 de Kamer op tot andere keuzes en bij het debat over de begroting volgende maand 'oog te hebben voor het geheel van de zorg'.

De gemeenten denken dat het beroep op de zwaardere en duurdere zorg door de bezuinigingen toeneemt. De maatregelen in het regeerakkoord schieten daarmee hun doel voorbij en dreigen tot een onwerkbare situatie te leiden, schijven ze.

De bezuinigingen staan volgens de gemeenten verder haaks op de wens van het kabinet dat mensen langer thuis wonen. "Juist de hulp die daarvoor nodig is, wordt wegbezuinigd."

Naast de zorgen over de bezuinigingen op de huishoudelijke hulp, zijn de steden ook bezorgd over de voorgenomen bezuinigingen op de persoonlijke verzorging en de dagbesteding. Die voorzieningen vallen nu nog onder de AWBZ, maar gaan in de toekomst naar de gemeenten. "Doordat veel mensen naast huishoudelijke hulp ook hulp krijgen bij bijvoorbeeld het douchen en naar dagbestedingsactiviteiten gaan, kunnen zijn driedubbel de dupe worden van de kabinetsplannen."

Man in 'rijdende bom' van Duitse weg geplukt

De Duitse douane heeft in het noordoosten van Duitsland een Nederlander van de weg gehaald die in een busje reed dat volgeladen was met vuurwerk. De 24-jarige bestuurder van de 'rijdende tijdbom' met daarin 670 kilo illegaal vuurwerk is opgepakt, laat de douane weten.

Het voertuig werd bij een controle in Stralsund aan de kant gezet. De bestuurder en zijn Poolse passagier zeiden dat het busje leeg was, maar in de laadruimte bleken dozen vol vuurwerk te liggen. De controleurs geloofden hun ogen niet.

"Je moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren bij een ongeluk", zegt een woordvoerder van de douane. De twee mannen zijn opgepakt en het vuurwerk is afgevoerd door de Duitse explosievenopruimingsdienst.

Chelsea betreurt openlijke beschuldiging arbiter

Chelsea heeft spijt betuigd dat het scheidsrechter Mark Clattenburg openlijk heeft beschuldigd van racisme. Dat zegt de Londense club dinsdag in een verklaring. De Blues laten weten dat de leidsman, die door de Engelse voetbalbond FA na onderzoek werd vrijgepleit, in de toekomst welkom is op Stamford Bridge.

Clattenburg zou eind oktober tijdens het competitieduel met Manchester United John Obi Mikel voor aap hebben uitgemaakt. Dat hoorde de Nigeriaan niet zelf, maar zijn collega-middenvelder Ramires, die verder van Clattenburg afstond, maakte er melding van. Chelsea diende daarop een klacht in.

De Engelse scheidsrechters accepteren dat Chelsea naar eer en geweten handelde toen de club die klacht indiende. Chelsea geeft echter aan 'spijt te hebben niet langer te hebben nagedacht voordat een verklaring werd uitgegeven'. De club betreurt bovendien de 'impact die de intense media-aandacht had op Mark Clattenburg en zijn familie'.


Chelsea betreurt openlijke beschuldiging arbiter (Foto: Novum)

Tattoo-artiest klaagt gamebedrijf aan

THQ mag zich gaan opmaken voor de gang naar de rechtszaal; het gamebedrijf wordt namelijk aangeklaagd door tattoo-artiest Chris Escobedo. Hij verklaart namelijk dat THQ geen toestemming aan hem heeft gevraagd om zijn tatoeage te gebruiken in het spel UFC Undisputed 3.

Niet dat Escobedo de tatoeage op zijn lichaam heeft zitten. Nee, Escobedo heeft de tattoo gezet op het lichaam van UFC fighter Carlos Condit. Kennelijk bezit niet de eigenaar van de tatoeage de rechten op de daadwerkelijke print, maar de artiest die hem zet. Dat vindt Escobedo in ieder geval. De enige manier waarop de tattoo daadwerkelijk 'eigendom' wordt van de getatoeerde is als dit beschreven staat in de prent, aldus de gedupeerde. Dit kan slecht nieuws zijn voor een heleboel sportspellen waarbij sommige spelers compleet nagebootst worden, inclusief tatoeages.

tatoo

General Manager verlaat Zynga

De problemen bij Zynga blijven zich opstapelen. Enkele weken/maanden geleden kregen we al te horen dat het bedrijf druk bezig is om onpopulaire spellen te schrappen. Daarnaast hebben bijna 160 medewerkers de bons gekregen van het bedrijf. Vandaag komt het nieuws dat GM Matthew Wiggins het bedrijf gaat verlaten.

De General Manager was amper anderhalf jaar in dienst maar heeft toch zijn ontslagbrief ingediend. Wiggins was mede-oprichter van Godfinger die in april van 2011 werd opgekocht door Zynga. Kennelijk heeft Zynga Wiggins enkele beperkingen opgelegd dat hij na anderhalf jaar alweer wil vertrekken. Het is nog onbekend wat Wiggins nu gaat doen maar op zijn blog is te lezen dat hij blij is om aan nieuwe doelen voor zichzelf te werken. “The opportunities for innovation and entrepreneurism are even better now, and having learned so much from the journey I’ve just been on, I can’t wait to use that knowledge to do new things in the future." 

Ace Combat: Assault Horizon komt naar pc

Ace Combat: Assault Horizon is in het eerste kwartaal van 2013 te koop voor pc via diverse digitale distributiekanalen. Dat heeft uitgever Namco Bandai vandaag bekendgemaakt. De retailversie van het spel is al sinds oktober 2011 te koop voor Xbox 360 en PlayStation 3.

De reden dat het vliegspel nu wel de gang naar pc maakt is omdat vanaf de consoleversies vanaf 18 december ook als download worden aangeboden via Xbox Live Arcade en vanaf morgen via PlayStation Network.

'Gordon-Levitt speelt Batman in Justice League'

Joseph Gordon-Levitt wordt getipt om Batman te spelen in de actieheldenfilm Justice League. De Amerikaanse acteur had al een grote rol in de laatste Batmanfilm The Dark Knight Rises, en is volgens de Amerikaanse entertainmentsite Hitfix nu gevraagd zelf de Batmancape om te doen.

Gordon-Levitt was in het laatste deel van Christopher Nolans Batmantrilogie te zien als politieagent. In het dit jaar verschenen The Dark Knight Rises werd wel geflirt met het idee van een vervolgfilm, maar of die er ook gaat komen is nog niet bekend.

De 31-jarige Gordon-Levitt is bekend van rollen in de dromenthriller Inception en de komedie 500 Days of Summer. De acteur is dit jaar te zien naast Bruce Willis in de actiefilm Looper en begin volgend jaar in het drama Lincoln over de gelijknamige Amerikaanse president.

Justice League is van DC Comics en moet de tegenhanger worden van de superheldenfilm The Avengers van stripconcurrent Marvel. Tot het gezelschap behoren helden als Superman, Wonder Woman, The Green Lantern en Batman. Warner Bros werkt al een tijdje aan de film, maar heeft nog geen regisseur. De film moet in 2015 uitkomen.


'Gordon-Levitt speelt Batman in Justice League' (Foto: Novum)

Mpenza op de radar van Westerlo

Emile Mpenza heeft binnenkort misschien weer een werkgever. Westerlo heeft interesse in de voormalige Rode Duivel. De 34-jarige Mpenza speelde voor het laatst in Azerbeidzjan, bij Neftci Baku. Hij verliet die club in januari van dit jaar, nadat hij niet meer in het eerste team zat. De Belgische Tweede Klasser Westerlo heeft nu interesse getoond in Mpenza.

"Het is logisch dat Emile ons interesseert, want het blijft een speler met veel kwaliteiten en bovendien is hij nu vrij", vertelt bestuurslid Wim van Hove aan Het Nieuwsblad. "De eerste contacten zijn gelegd, maar er is nog niets concreet."

Mpenza was twaalf jaar international van België, maar speelde zijn 57e en laatste interland in 2009. Zijn toptijd beleefde hij bij Standard Luik, Schalke 04 en opnieuw Standard Luik tussen 1997 en 2004. In het seizoen 2007/08 was hij nog actief voor Manchester City. Nu kan hij dus aan de slag in de een na hoogste Belgische divisie.

Zangeres Garbage scheldt fans uit

Shirley Manson, zangeres van de band Garbage, heeft zich op Twitter fel uitgelaten tegen fans die kritisch reageerden op een eerdere tweet van de zangeres. 

De band gaf maandag een uitverkocht concert in Keulen. Shirley vroeg zich via Twitter af waarom het publiek zo kil reageerde. "Ik weet dat jullie van ons houden, maar waarom lieten jullie dat niet merken? Wij houden nog steeds van jullie.

"Denk je werkelijk dat het oké is om je fans, die geld betaald hebben voor je concert, te bekritiseren omdat ze je niet genoeg aanbaden?", antwoordde een fan op de vraag van Shirley. Die reactie schoot Shirley ogenschijnlijk in het verkeerde keelgat, want de zangeres beantwoordde de reactie met gescheld. Een andere fan laat weten erg teleurgesteld te zijn in Shirley vanwege haar gescheld. Ook deze fan krijgt de wind van voren. Ze laat nog weten het treurig te vinden dat haar fans zo gevoelig reageren. 

Garbage trad afgelopen dinsdag nog op in Nederland. 


Shirley heeft blijkbaar niet alleen een hekel aan stupid girls

'Manchester United meldde zich voor Strootman'

Zaakwaarnemer Chiel Dekker heeft de transfergeruchten rondom Kevin Strootman laten opzwellen. Manchester United heeft zich voor de PSV'er gemeld.

"Alle topclubs weten van de situatie van Kevin, maar een transfer naar Engeland komende zomer is zijn prioriteit, ja", zegt Dekker in gesprek met TalkSport. "Manchester United en ook andere grote clubs uit Europa hebben zich bij mij gemeld."

Het nieuws komt op de dag dat Strootman zelf aangaf het liefst niet in de winter te willen verkassen. Eerst wil de linkspoot een kampioenschap met PSV meemaken. Mocht dat lukken dan is het niet uitgesloten dat de middenvelder eerst nog met de Eindhovenaren de Champions League ingaat voordat hij een transfer maakt.

"Ik hoef niet per se weg", waren de woorden van Strootman tegen NUsport. "Natuurlijk heb ik mijn ambities en praat ik weleens met mijn zaakwaarnemer Chiel Dekker over clubs, maar ik ben er niet heel erg mee bezig. Ik heb niets te klagen in Eindhoven."

Demjanjuk op natuurlijke wijze gestorven

Aanklagers in Beieren hebben geen reden om te denken dat de wegens oorlogsmisdaden veroordeelde John Demjanjuk door nalatigheid van zijn artsen is omgekomen. Demjanjuk stierf terwijl een beroep tegen zijn veroordeling nog liep.

Demjanjuks advocaat vroeg in juni om een onderzoek naar de dood van zijn cliënt. Volgens de advocaat droegen pijnstillers die Demjanjuk kreeg mogelijk bij aan zijn nierproblemen. Maar volgens een woordvoerder van justitie in Beieren is tijdens het onderzoek 'geen bewijs gevonden dat de artsen al dan niet opzettelijk fouten hebben gemaakt'.

Demjanjuk werd in mei 2010 veroordeeld voor medeplichtigheid aan de moord op 28.060 mensen in het nazikamp Sobibor, waar hij bewaker was. Demjanjuk heeft altijd ontkend in Sobibor te hebben gewerkt en overleed in maart op 91-jarige leeftijd terwijl hij zijn veroordeling aanvocht.


Demjanjuk op natuurlijke wijze gestorven (Foto: Novum)

Eerste en Tweede Kamer toch niet kleiner

De Eerste en de Tweede Kamer worden niet verkleind. Het kabinet heeft het wetsvoorstel om het aantal zetels in beide Kamers te halveren ingetrokken. Ook andere wetsvoorstellen van het vorige kabinet worden ingetrokken, liet premier Mark Rutte (VVD) de Kamer dinsdag weten.

Zo is de verhoging van de griffierechten definitief van de baan, komen er geen minimumstraffen voor recidive bij zware misdrijven en wordt de afdrachtregeling van de SP niet aangepakt. Ook de Veteranenwet, waardoor dertigduizend extra militairen als veteraan worden aangemerkt, wordt ingetrokken.

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zei vrijdag al dat het kabinet haast wil maken met de bezuinigingsplannen. Alle bezuinigingen die vijftig miljoen euro of meer opleveren moeten al in het eerste jaar worden voorlegd aan de Tweede Kamer. Om hier capaciteit voor vrij te maken worden andere wetsvoorstellen ingetrokken. Deze voorstellen waren nog niet behandeld door de Tweede Kamer.

Vuilniszakken met dood pluimvee in sloot gedumpt

In een sloot in 's-Gravendeel zijn zes vuilniszakken met dood pluimvee gevonden. De dieren, in totaal dertien kippen, eenden en ganzen, waren al langere tijd dood. De politie onderzoekt wie de zakken heeft gedumpt.

Een voorbijganger zag de vuilniszakken maandag rond 17.00 uur drijven in de sloot aan de Eerste Kruisweg in de Zuid-Hollandse plaats. Een aantal dode kippen dreef in het water. De politie heeft de dode dieren dinsdagochtend met het waterschap uit het water gehaald.

Meldpunt voor patiënten ziekenhuis Spijkenisse

Patiënten van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis die klachten hebben over de informatievoorziening van het ziekenhuis kunnen sinds dinsdag terecht bij een meldpunt. Het patiëntenplatform Zorgbelang Zuid-Holland heeft dat opgericht omdat het ziekenhuis in Spijkenisse 'onduidelijke en versnipperde' informatie verstrekt.

Volgens Zorgbelang zorgt de sluiting van de afdeling cardiologie door de Inspectie voor de Gezondheidszorg voor onrust en onzekerheid onder patiënten en hun familieleden. Bij het meldpunt kunnen ze terecht met hun klachten en vragen. Het platform heeft overleg met het ziekenhuis om de informatievoorziening voor patiënten te verbeteren.

Op de afdeling cardiologie lagen de sterftecijfers in 2010 boven het landelijk gemiddelde. Mogelijk hebben de cardiologen verkeerde diagnoses gesteld. De vier hebben hun werkzaamheden vorige week van de inspectie moeten neerleggen. Het ziekenhuis heeft inmiddels ook de polikliniek cardiologie gesloten.

De nabestaanden van een 72-jarige man uit Spijkenisse die begin dit jaar overleed, hebben aangifte gedaan tegen een cardioloog en een internist. Bij zijn behandeling zouden fouten zijn gemaakt.

Rutte blijft bij miljard korting EU

Het blijft de ambitie van Nederland om de korting van een miljard euro op de Europese meerjarenbegroting te houden. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

"Ik heb geen aanleiding de verwachtingen bij te stellen", antwoordde hij op vragen van D66. Volgens fractieleider Alexander Pechtold heeft Rutte de Nederlandse onderhandelingspositie te rooskleurig voorgesteld. Volgens Pechtold staat Nederland er slecht voor in Brussel.

Zo gaat Nederland volgens de D66-leider waarschijnlijk meer betalen aan de EU, onder meer door lagere vergoedingen voor Europese douaneheffingen. "Waarom de suggestie wekken dat er veel te halen is terwijl dat aantoonbaar niet waar is", zei Pechtold die Rutte opriep om 'eindelijk' eens eerlijk te gaan communiceren over Europa.

Rutte zei dat de top is afgebroken nadat duidelijk werd dat de 27 EU-lidstaten het niet eens konden worden over de meerjarenbegroting. Begin volgend jaar wordt verder gepraat. "De Nederlandse positie is bekend. We willen de korting handhaven." Niettemin is er 'geen zekerheid' dat het volgende voorstel waarmee EU-voorzitter Herman Van Rompuy mee komt 'voldoet aan al onze wensen', aldus de premier.

De EU-landen probeerden eind vorige week het eens te worden met de Europese Commissie over de begroting van 2014 tot 2020. De EC had een meerjarenbegroting voorgesteld van ongeveer duizend miljard euro voor de volledige periode van zeven jaar, maar dat is veel lidstaten veel te gortig.

Pechtold nam geen genoegen met de antwoorden van de premier en vroeg na afloop van het vragenuurtje een debat aan over het mislukken van de top.


Rutte blijft bij miljard korting EU (Foto: Novum)

Plasterk zet schrappen stadsdelen door

Het kabinet gaat de deelgemeenten in Amsterdam en Rotterdam definitief opheffen. Dat laat minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) dinsdag weten aan de Eerste Kamer.

Amsterdam en Rotterdam kennen als enige Nederlandse steden een extra, gekozen, bestuurslaag. In de hoofdstad wordt die stadsdelen genoemd, in Rotterdam deelgemeenten.

Het vorige kabinet wilde al een einde maken aan deze bestuurslaag en de bijbehorende deelraden. Het wetsvoorstel werd aangenomen door de Tweede Kamer en moet nog in de senaat worden behandeld.

Amsterdam kent zeven stadsdelen, Rotterdam heeft veertien deelgemeenten. Die moeten in 2014 verdwijnen. Het plan in Amsterdam is om de stadsdelen, die in sommige gevallen meer dan honderdduizend inwoners tellen, te vervangen door benoemde commissies.

Mass Effect 3 Omega DLC nu beschikbaar

De nieuwste DLC voor Mass Effect 3 is nu te downloaden op Xbox Live en Origin aan een prijs van 1200 Microsoft Points of 15 euro. Volgens de ontwikkelaars is dit de grootste Mass Effect 3-uitbreiding tot nu toe.

In de DLC gaat Shepard, samen met de pirate queen van Omega Aria T'loak, op pad om de controle van Omega over te nemen.

De uitbreiding verschijnt morgen op Playstation 3, de launchtrailer kan je hier vinden.

Wii U-versie Mass Effect 3 minder uitbreidingen (Foto: Novum)

Docente (24) ontkent seks met leerlingen

Een 24-jarige wiskundelerares uit het Amerikaanse Ackley zou met vier leerlingen in de leeftijd van 16 tot 18 jaar seksuele relaties hebben onderhouden. De docente, die lid was van het 'prom committee', ontkent de aantijgingen echter stellig, meldt het AD.

Voor elk van deze relaties kan de lerares vijf jaar cel krijgen. In totaal hangt haar voor haar seksuele uitspattingen dus een straf van maximaal twintig jaar boven het hoofd.

Fifa 13 Ultimate Team offline gehaald

FIFA Ultimate Team, een van de populairste modi in FIFA 13, is offline gehaald. Dit zou komen door problemen in verband met het kopen en verkopen van spelers.

Vele gamers hebben namelijk problemen met de service: zo kreeg EA meerdere meldingen van spelers die de aangekochte kaarten niet aan hun team konden toevoegen en over kaarten die gewoonweg verdwenen. Ook de webapp en mobiele applicaties kunnen momenteel niet gebruikt worden.

EA heeft officieel gearegeerd op de kwestie:
"FUT13 is temporarily down until further notice while we address the trade pile issue. This is to ensure that more users do not become affected and an optimal experience can be sustained in the future. We'll keep you updated as soon as we have additional information throughout the coming days. Other FIFA 13 online game modes will not be affected."

"Thanks for your patience and sorry for the inconvenience."

Fifa 13

Supporters FC Groningen kiezen groen uitshirt

FC Groningen speelt volgend seizoen in een volledig groen uitshirt. Dat maakte de club dinsdag bekend. Supporters van de club konden de afgelopen tijd via de website stemmen welk shirt hun voorkeur geniet. Het groene shirt kreeg 46 procent van de stemmen. De zwarte variant en de paarse optie konden rekenen op 33 en 21 procent.

De ploeg is nu in uitwedstrijden gehuld in een zwart shirt met twee groene verticale banen. Het thuistenue van Groningen blijft wel hetzelfde. In de Euroborg kleden de spelers zich met een wit shirt met twee verticale groene banen, een witte broek en witte kousen met een groen bandje.

Boorwerk Noord/Zuidlijn bijna klaar

Het boorwerk voor de tunnels van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam is bijna afgerond. De laatste boormachine, genaamd Victoria, moet nog zo'n zestig meter tot het toekomstige station Rokin, laat een woordvoerder dinsdag weten.

Naar verwachting zijn de boorders vrijdag of zaterdag klaar met hun werk. Daarmee komt na ruim tweeënhalf jaar een einde aan het boortraject. De aankomst van de laatste boor betekent niet dat de lijn bijna klaar is. Naar verwachting gaan de eerste metro's pas in 2017 rijden.

De aanleg van de Noord/Zuidlijn startte in 2003. In de afgelopen jaren ging tot niet altijd zonder problemen. Zo ontstond er in september nog een lek in een bouwput bij station Vijzelgracht. Daar waren in 2008 ook al diverse panden verzakt. De bouw lag daardoor ruim anderhalf jaar stil.

Ook het kostenplaatje groeide tijdens de bouw fors. Volgens de eerste plannen moest de Noord/Zuidlijn een kleine anderhalf miljard euro kosten en vorig jaar klaar zijn. De kosten zijn inmiddels opgelopen tot meer dan drie miljard euro.

'Hiddink bezig aan laatste seizoen als trainer'

Guus Hiddink heeft laten weten dat hij bij Anzhi Makhachkala 'in principe' aan zijn laatste seizoen als trainer in het betaalde voetbal bezig is. Dit liet de 66-jarige coach vandaag weten aan de NOS.

"Het was ook niet de opzet toen ik bij deze club aan de slag ging, dat ik langer zou blijven. Ook nu de Champions League er misschien aankomt, zal ik in principe stoppen na dit seizoen. Ik ben 66 jaar, je zou kunnen zeggen dat het dan genoeg is geweest, ja", liet Hiddink weten.

Hiddink zal het voetbal niet helemaal de rug toekeren. "Want daar vind ik het voetbal nog steeds veel te mooi voor. Ik weet nog niet wat ik ga doen. Misschien iets als adviseur of begeleider van jonge spelers of trainers."

Guus Hiddink bezig aan laatste jaar als trainer (Foto: Pro Shots)

"Maar niet op het commerciële vlak. Meer op het gebied van hoe je met bepaalde zaken omgaat in de voetballerij of hoe je min of meer een carrière kunt plannen. Dat lijkt me wel interessant. Ik zal zeker niet in een zwart gat vallen."

Hiddink begon zijn trainersloopbaan in 1982 als assistent bij De Graafschap. Vervolgens stapte hij over naar PSV, waar hij in 1987 hoofdtrainer werd. Daarna stond Hiddink aan het roer bij Fenerbahçe, Valencia, Real Madrid, Real Betis, PSV, Chelsea en Anzhi Makhachkala.

Als bondscoach was Hiddink werkzaam bij de voetbalbonden van Nederland, Zuid-Korea, Australië, Rusland en Turkije.

Wii Mini alleen voor Canada

Na alle geruchten heeft Nintendo bevestigd dat er inderdaad een Wii Mini komt. Deze komt echter alleen naar Canada. Nintendo heeft (nog) geen plannen om de Wii Mini naar andere regio's te brengen. Er hangt een prijskaartje van $99,99 Canadese dollar aan.

De Wii Mini is alleen bedoeld om Wii-games mee te spelen. Internetten is niet mogelijk en Gamecube-games kunnen niet afgespeeld worden. "Families die kennis willen maken met de Wii kunnen dit doen voor een mini prijsje", aldus Nintendo.

Voor CD$99,99 krijg je een doos met daarin een mat zwarte Wii Mini met rode rand, een rode Wii Remote Plus en een rode Nunchuk.

Wii Mini

Cruijff: "Barcelona heeft Neymar niet nodig"

Johan Cruijff is van mening dat FC Barcelona zich niet hoeft te versterken met Neymar. De voorhoede van de Catalaanse ploeg kan volgens El Salvador net zo goed uit eigen jeugd bestaan.

Afgelopen zondag speelde FC Barcelona in Levante, na het uitvallen van Dani Alves in de dertiende minuut, met een compleet elftal uit eigen jeugd. In een interview met Catalunya Radio liet Cruijff weten dat de aanhoudende geruchten over een mogelijke komst van Neymar totaal onnodig zijn.

"De linie die momenteel niets ontbeert is de aanval. Dus als je mij vraagt of ze Neymar nodig hebben, dan zal ik 'nee' zeggen. Kijk naar het aantal doelpunten dat Barça maakt. Ze hebben genoeg opties in de voorhoede", aldus Cruijff.

Trainer Lammers ontslagen bij FC Eindhoven

FC Eindhoven gaat op zoek naar een nieuwe trainer. De ploeg uit de Jupiler League heeft vandaag John Lammers ontslagen. Als reden geeft de club een verschil van inzicht  tussen de leden van de technische staf.

"Er waren geen tekenen van structureel herstel op dit vlak, waardoor we helaas uiteindelijk tot dit besluit zijn gekomen”, liet algemeen directeur Hans Smulders weten op de website van FC Eindhoven.

Voorlopig worden de taken van Lammers waargenomen door de overgebleven leden van de technische staf.

Melkert aangetrokken voor crisisklus PvdA

Ad Melkert keert tijdelijk terug bij de PvdA. Hij is voorzitter van een commissie die zich gaat buigen over aanpassingen van de Nederlandse economie om de crisis het hoofd te bieden. Dat laat een woordvoerder van de partij weten naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad. Het gaat om een klus op vrijwillige basis.

Melkert was bij de voor de PvdA dramatisch verlopen verkiezingen van 2002 partijleider van de sociaaldemocraten. Hij liet zich in debatten ringeloren door Pim Fortuyn en de PvdA leed een enorme verkiezingsnederlaag. Hierna verdween Melkert van het Nederlandse politieke toneel.

De 56-jarige Melkert ging bij de Wereldbank en bij de Verenigde Naties aan de slag. In 2009 werd hij benoemd tot speciaal gezant in Irak, een functie die hij twee jaar bekleedde.

Andere leden van de commissie zijn onder anderen Tweede Kamerlid Ed Groot, senator Esther-Mirjam Sent en internationaal secretaris Kirsten Meijer.

Partijvoorzitter Hans Spekman prijst Melkert in NRC Handelsblad als een 'gedreven, ideologisch scherpe sociaaldemocraat die goed thuis is in de internationale politiek'. "Dat is noodzakelijk in een commissie die oplossingen gaat bedenken voor een internationale crisis."


Melkert aangetrokken voor crisisklus PvdA (Foto: Novum)

'Rutte breekt woord over Griekenland'

Door het akkoord over Griekse schulden dat in Brussel is bereikt, breekt premier Mark Rutte opnieuw een belofte die hij in de verkiezingscampagne heeft gedaan. D66-Tweede Kamerlid Wouter Koolmees heeft dat dinsdag gezegd.

Rutte beloofde in de verkiezingscampagne alle werkenden 1000 euro, zei dat er niet gemorreld zou worden aan de hypotheekrenteaftrek en garandeerde dat er geen extra geld naar Griekenland zou gaan, aldus Koolmees. "Deze grote beloften blijken nu al niets waard. De VVD heeft tijdens de campagne de kiezers naar de mond gepraat en moet nu al deze grote woorden inslikken."

De SP vreest dat 'dit slechts het eerste miljard is dat naar Griekenland gaat'. Dat stelt Tweede Kamerlid Arnold Merkies van deze partij dinsdag. "Jaarlijks kost het akkoord Nederland 70 miljoen euro, wat in totaal neerkomt op zo'n 900 miljoen. In de toekomst kan er nog flink wat geld meer bij moeten", denkt Merkies. "We lopen het risico dat er over een jaar of twee alsnog een schuldenherstructurering nodig is."
 
PVV-leider Geert Wilders schrijft op Twitter: "Premier Mark Rutte is soft voor de Grieken, maar keihard voor Nederland. De Griekse deal kost ons 1 miljard euro. Niet Marx Rutte maar Markos Ruttos #daargaanweweer."

Het CDA kan nog niet instemmen met de nieuwe afspraken die zijn gemaakt over de leningen aan Griekenland. Eerst wil Kamerlid Eddy van Hijum dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in een brief aan de Kamer precies uitleggen wat er in Brussel is afgesproken en aantonen dat er nu werk wordt gemaakt van hervormingen in Griekenland en er 'een geloofwaardige strategie is voor de toekomst'.

Met de Europese afspraken die maandag in Brussel over Griekenland zijn gemaakt, is aan de belangrijkste voorwaarden van de VVD voldaan: er gaat geen nieuwe lening naar Griekenland en er worden geen schulden kwijtgescholden.

Fractieleider Halbe Zijlstra heeft dat dinsdag gezegd. Hij noemde het 'vervelend' dat Nederland door lagere rentebetalingen van Griekenland geld misloopt. Volgens minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën gaat het om zo'n 70 miljoen euro per jaar.

'Rutte breekt woord over Griekenland'
'Rutte breekt woord over Griekenland' (Foto: ANP)

Djokovic neemt Davis Cup weer in agenda op

Novak Djokovic komt komend jaar weer voor zijn land uit in Davis Cup-verband. Dat maakte de Servische nummer een van de wereld bekend. De eerste ronde van de landenwedstrijd is opgenomen in zijn schema voor de eerste drie maanden van 2013. Servië neemt het van 1 tot 3 februari in Charleroi op tegen België.

Dit jaar speelde Djokovic vanwege de drukte geen enkel duel voor zijn land. In 2011 haalde hij met Servië nog de halve finale van de Davis Cup. Daarin werd verloren van Argentinië. In 2010 wonnen hij en zijn landgenoten de eindstrijd van Frankrijk.


Djokovic neemt Davis Cup weer in agenda op (Foto: Novum)

Agenten op non-actief om Facebook-arrestaties

Twee Indiase agenten die vorige week twee vrouwen arresteerden omdat ze op Facebook hun beklag hadden gedaan over de uitvaart van de hindoeleider Bal Thackeray zijn dinsdag voor onbepaalde tijd op non-actief gesteld. De uitvaart van Thackeray legde het dagelijks leven in Mumbai vorige week zondag lam.

Het tweetal klaagde over de vele gesloten winkels en het stilgevallen openbaar vervoer en taxiwezen. De politie besloot hen volgens deskundigen aan te houden om zo te voorkomen dat boze aanhangers van de ultranationalistische Thackeray wraak namen.

In die opzet slaagden ze niet helemaal. Hoewel het meisje dat de Facebook-klaagzang was begonnen haar bericht verwijderde en excuses maakte, plunderden boze Thackeray-aanhangers de kliniek van haar oom in een buitenwijk van Mumbai. De politie heeft negen mannen opgepakt die zich schuldig hebben gemaakt aan de plundering.

De twee vrouwen zijn inmiddels op vrije voeten gesteld.

Gratis DLC voor Dragon's Dogma

Dragon's Dogma krijgt op 4 december gratis DLC. Dit pakketje draagt de naam 'A Trial for Adventures - Challenge Pack' en bevat twee modi: Speed Run en Hard Mode. Het is vanaf de releasedatum te downloaden via PlayStation Network en Xbox Live.

Als spelers de modi uitspelen krijgen ze als beloning exclusieve items voor hun personage. Dit kan armour of een wapen zijn. In september maakte Capcom bekend dat ze werken aan een nieuw deel in de Dragon's Dogma-reeks. Deze staat gepland voor 2013. 

[Upd] Emotionele verklaringen familie Hund

Dinsdag staat Soufiane B., hoofdverdachte in de zaak-Hund, opnieuw voor de rechter. Vandaag kwam onder meer de familie van Hund aan het woord. Zijn vrouw, broer en zoons legden een verklaring af. De vrouw van Fred Hund omschreef de dood van haar man als een laffe daad. "Hij is doodgeschoten om een paar rotcenten. Ik benadruk het nog een keer, hij is niet aangereden, hij was niet ziek, maar hij is doodgeschoten. Walgelijk."

Tine Hund richtte zich vervolgens tot de daders. "Ik wil dat jullie je realiseren wat je gedaan hebt met je laffe daad. Onze toekomst is verpest." Het zwijgen van de verdachten omschreef de vrouw van Hund als 'disrespect'. De overval op de juwelier vond plaats op de trouwdag van Tine en Fred. "We zouden die avond uit eten gaan. Een kus bij de deur. Een zwaai op de gallerij. Niet beseffend dat dat de laatste keer was dat ik hem in levende lijve zou zien. Het is een nachtmerrrie die nooit meer voorbijgaat. Ik zal jullie nooit vergeven."

De broer van de 66-jarige juwelier noemde de actie van de overvaller 'een laffe daad om geld, die een einde maakte aan het leven van mijn broer en ons vertrouwen in de mens'. Een zoon van Fred Hund voegde daar aan toe: "Voor de overvaller was hij een man die in de weg stond. Wij hebben geen vader meer." Een tweede zoon vervolgt: "Mijn leven staat al twee jaar stil. De verdachte is voor mij een walgelijk persoon die het leven van zoveel mensen kapot heeft gemaakt."

De 20-jarige hoofdverdachte Soufiane B. krijgt dinsdag van de officier van justitie te horen welke straf het Openbaar Ministerie (OM) eist.

Juwelier Fred Hund werd op 7 oktober 2010 voor zijn zaak aan de Jan Evertsenstraat in Amsterdam-West dodelijk getroffen door een kogel in zijn buik bij een overval. Op een plastic tas en een sportschoen trof de recherche DNA-materiaal van Soufiane B. aan. Een dag eerder zou B. een Amsterdamse seksclub hebben overvallen. De tweede verdachte in de zaak-Hund is nog spoorloos.

Update 16.07 uur:
Tegen de 20-jarige Amsterdammer is achttien jaar cel geëist voor onder meer het doodschieten van de 66-jarige juwelier Fred Hund tijdens de beroving van zijn zaak in Amsterdam in 2010. Dat maakte het Openbaar Ministerie in Amsterdam dinsdag bekend.

De 20-jarige Soufiane B. wordt eveneens verdacht van een overval op een juwelier in Krommenie en een aantal overvallen, onder meer in Amsterdam, tussen mei 2010 en juli vorig jaar.

Voor die overvallen staan nog drie 19-jarige Amsterdammers terecht en een 36-jarige plaatsgenoot. Tegen hen eiste het OM vorige week al celstraffen uiteenlopend van een tot drie jaar.

De rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Kleinzoon moet oma afslachten

De politie van Taufkirchen heeft een 18-jarige jongen uit de Oostenrijkse plaats opgepakt. De jonge knaap heeft zijn oma met een bijl in mootjes gehakt. Naar eigen verklaring zou zijn opa hem daar de opdracht toe hebben gegeven.

Onlangs werd het dorp opgeschrikt door de brute moord op een bejaarde vrouw. Hoewel het leek alsof inbrekers hiervoor verantwoordelijk waren, ontdekte de politie al snel dat een bekende van de familie de dader moest zijn. Zo was de vrouw eerst vermoord, waarna de deur werd ingetrapt.

Ook trof de politie bloed aan op de bromfietshelm van het ventje. Toen bij hem de duimschroeven werden aangedraaid, sloeg hij door. Hij bekende zijn grootmoeder om het leven te hebben gebracht.

De jonge Oostenrijker aanbidt zijn opa. Toen de ouwe baas hem herhaaldelijk vroeg zijn echtgenote om zeep te helpen, hoefde hij niet lang na te deken. Om zijn grootvader een alibi te verschaffen, sloeg hij toe toen de 72-jarige man een festival bezocht. De beste man ontkent echter betrokken te zijn bij de moord op zijn vrouw.

'Leg lijst aan van gevaarlijke Joden'

Het is een voorstel dat niet zou mistaan in Iran of in het Derde Rijk, maar het is gedaan door een prominente politicus in een EU- en NAVO-lidstaat: er moet een lijst gemaakt worden met de 'gevaarlijke joden' in Hongarije.

Het voorstel werd gedaan door Márton Gyöngyösi, de tweede man van de extreem-rechtse partij Jobbik. Gyöngyösi verwijst in een video op de site van zijn partij op het conflict in Gaza, en voegt dan toe: "Ik denk dat zo'n conflict het nodig maakt om alle mensen van joodse afkomst die hier leven te registreren, zeker degenen in het Hongaarse parlement en de Hongaarse overheid, die een gevaar voor de nationale veiligheid van Hongarije vormen."

De Hongaarse regering aarzelde niet om de uitspraken sterk te veroordelen. In een verklaring zeggen ze: "De overheid verwerpt absoluut alle soorten van extremistische, racistische en antisemitische stemmen en doet alles om zulke stemmen te onderdrukken." Ook Gyöngyösi zelf heeft geprobeerd zijn uitspraken te nuanceren door te zeggen dat hij alleen wees op joden met de Israëlische nationaliteit.

Terwijl de meeste extreem-rechtse partijen wat aanmodderen in de marge, is Jobbik de derde partij van Hongarije. De partij richt zich vooral tegen joden en zigeuners, en schuwt daarbij extremisme niet. Zo gaven ze nog eens nieuw leven aan de middeleeuwse mythe dat joden het bloed van ongelovigen zouden gebruiken bij hun religieuze ceremonies.

Kamer eist aanpak illegale taxi's

Illegale straattaxi's moeten harder worden aangepakt. De Tweede Kamer nam dinsdag een motie aan die het kabinet opdraagt om prioriteit te geven aan het weren van illegale taxi's. De Inspectie Leefomgeving en Transport moet hier streng op toezien.

Volgens de VVD en de SP schieten illegale straattaxi's 'als paddenstoelen' uit de grond. Dat zorgt voor oneerlijke concurrentie voor legale taxibedrijven. Die moeten zich aan allerlei wettelijke voorschriften houden, terwijl de snorders, zoals illegale taxichauffeurs worden genoemd, vaak lak hebben aan deze wetten en regels.

Kamer debatteert over halalwoningen

De Tweede Kamer houdt een debat over de zogenoemde halalwoningen in Amsterdam. De Amsterdamse woningcorporatie Eigen Haard heeft in de wijk Bos en Lommer een complex van 188 appartementen aangepast aan de woonwensen van moslims.

PVV-Kamerlid Joram van Klaveren sprak schande van de zaak en vroeg dinsdag een dertigledendebat aan. Volgens VVD-Kamerlid Malik Azmani werkt het aanpassen van de woningen segregatie in de hand en ook hij wil hierover met het kabinet van gedachten wisselen.

De aanpassingen houden onder meer in dat er extra wateraansluitingen zijn voor ritueel reinigen. Tussen de woonkamer en de keuken zijn schuifdeuren geplaatst om het mannen- en vrouwendomein te scheiden.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) zei zondag dat de aangepaste woningen wat hem betreft geen probleem zijn. "De woningen net even aanpassen aan wat 85 procent van de huurders wil vind ik een goed idee", zei hij.

Boete voor hardrijden A2 mogelijk geschrapt

Automobilisten die op de A2 tussen Maasbracht en Urmond zijn bekeurd, kunnen mogelijk goed nieuws verwachten. De kans bestaat dat boetes die uitgeschreven zijn tijdens de aanleg van de spitsstrook op die plaats niet betaald hoeven worden. Dat meldt L1 dinsdag.

Reden hiervoor is de onduidelijkheid over de verkeersborden. Jurist Clemens Meerts ging daarom in beroep namens een automobilist die een boete van 178 euro had gekregen. Deze boete werd kwijtgescholden, vanwege de onduidelijke borden.

De jurist stelt dat deze uitspraak grote gevolgen kan hebben voor alle automobilisten die in de betreffende periode zijn bekeurd. Alleen al in april vorig jaar waren er 2700 automobilisten het haasje omdat zij harder dan 90 kilometer per uur reden.

Kozakken patrouilleren in Moskou

Kozakken, in het verleden gevreesd om hun vaardigheid met de sabel en berucht om hun antisemitisme, nemen het nu op tegen een nieuwe vijand in Rusland: bedelaars, dronkaards en verkeerd geparkeerde voertuigen. Het Kremlin wil de kozakken gebruiken om de conservatieve normen en waarden die de regering voorstaat te promoten.

Al verschillende keren zijn de kozakken ingezet. In de zuidelijke provincie Krasnodar voerden de kozakken in september patrouilles uit om moslimmigranten uit de Kaukasus aan te pakken. Ook op politiek vlak roerden ze zich. De kozakken versperden de toegang tot een tentoonstelling in Moskou. Te zien waren iconen van de orthodoxe kerk die voorzien waren van bivakmutsen, het handelsmerk van punkband Pussy Riot. Ook voerden de kozakken met succes actie om een toneelopvoering van Nabokovs Lolita in Sint-Petersburg te voorkomen.

Dinsdag patrouilleerden acht kozakken in Moskou. Ze droegen traditionele bontmutsen en uniformen en hielden op een treinstation de boel scherp in de gaten. Afgelopen jaar is de eenheid ingezet in het zuidwesten van Moskou om te zien of de groep kan fungeren als een gewapende en betaalde politiemacht, die de bevoegdheid heeft om arrestaties te verrichten. Vooralsnog krijgen de kozakken niet betaald voor hun werk. Wel hebben ze een abonnement voor het openbaar vervoer gekregen.

Ongeveer 650.000 mensen hebben bij de laatste volkstelling in 2010 aangegeven dat ze kozak zijn. President Vladimir Poetin werd in 2005 toegelaten tot de kozakken en werd benoemd tot kolonel, een rang die tot voor kort was voorbehouden aan tsaren.

In de tijd van de tsaren hadden de kozakken een speciale status binnen het leger. Ze speelden een grote rol bij het verdrijven van het leger van Napoleon dat in 1812 Rusland binnentrok. De kozakken gaven tevens leiding aan pogroms tegen de joden. Rusland is van plan om de speciale plek die de kozakken in het leger hadden in ere te herstellen. Tegen het einde van volgend jaar moet een vierhonderdduizend man sterke legereenheid, een zogeheten 'host', worden opgericht die direct onder Poetin valt.

'Two and a Half Men onchristelijke rotzooi'

"Two and a Half Men is rotzooi." Nee, deze keer geen uitspraak van een zure tv-recensent, maar van één van de sterren van de serie, Angus T. Jones.

Jones, die de rol van Jake Harper speelt, heeft onlangs met behulp van de Californische Fremont Forerunner Church God teruggevonden. In een filmpje op YouTube vertelt hij over zijn nieuwe ervaringen en inzichten.

Hij wil helaas niet zeggen waar hij God gevonden heeft, hoewel dat veel existentiële vragen zou oplossen, maar hij zegt wel dat Two and a Half Men 'filth' oftewel rotzooi is, die mensen niet zouden moeten kijken: "Stop alsjeblieft met het te bekijken. Stop alsjeblieft met je hoofd te vullen met rotzooi."

"Je kunt geen oprecht godvrezende persoon zijn, en tegelijk in zo'n tv-show verschijnen," verklaart hij: "Ik weet dat ik het niet kan. Ik ben er niet blij mee dat ik aan de ene kant leer wat de Bijbel zegt, en aan de andere kant in die tv-show speel."

CBS en Warner Bros. hebben nog geen reactie gegeven over een mogelijk vertrek van Jones uit de serie. De nu 19-jarige Jones speelt al sinds 2003 Jake Harper in de succesvolle sitcom. Klachten over de 270.000 dollar die hij per aflevering vangt, heeft deze kleine hoer van Babylon niet.

Jones hervonden vroomheid doet denken aan de transformatie van Kirk Cameron. Begonnen als ster in de serie Growing Pains, maakte hij al snel de cast- en crewleden het werken onmogelijk door zijn steeds erger wordende puriteinse eisen. Na de serie getorpedeerd te hebben, reist hij nu rond als predikant, onder meer om evolutie te ontkrachten aan de hand van 'crocoducks' en bananen.

Helmondse vrijgesproken van moordpoging op dochter

Een 28-jarige vrouw uit Helmond is vrijgesproken van een moordpoging op haar acht maanden oude dochter. De vrouw liep twee jaar geleden op het station van Helmond met de kinderwagen tussen twee spoorbanen terwijl er een trein aankwam, waarna de omstanders dachten dat zij zichzelf en haar dochter om het leven wilde brengen.

De rechtbank in Den Bosch vindt dat niet bewezen kan worden dat de vrouw zichzelf en haar baby van het leven wilde beroven. De vrouw heeft zelf ook altijd gezegd dat dit niet haar bedoeling was, en dat ze per ongeluk tussen de rails belandde omdat ze diep in gedachten verzonken was.

Direct na het incident zag de politie geen aanleiding om de vrouw aan te houden, maar een maand later werd ze alsnog opgepakt. Justitie had vier jaar cel, waarvan twee jaar voorwaardelijk, tegen de vrouw geëist. De rechtbank betreurt het dat justitie de zaak niet eerder op zitting heeft gebracht, omdat de gevolgen van de vervolging voor de vrouw en haar twee kinderen 'zeer ingrijpend' zijn.

Activisten eisen actie Diddy na ramp kledingfabriek

Diddy moet zijn invloed gebruiken om de barre omstandigheden in kledingfabrieken te verbeteren. Dat is wat activisten de rapper, die eigenlijk Sean Combs heet, op het hart drukken nadat dit weekeinde een fabriek in Bangladesh in vlammen opging. Tussen het puin werden labels van zijn Enyce kledingmerk gevonden.

"We weten zeker dat meneer Combs net zo geschokt als wij zal zijn als hij ontdekt dat zijn bedrijf betrokken is bij zo'n verschrikkelijk incident", stelt de organisatie Clean Clothes Campaign, die zich inzet voor betere arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. "We dringen erop aan dat hij zijn invloed gebruikt om er voor te zorgen dat kledingfabrieken veilige plaatsen zijn voor mensen om te werken."

Honderdtwintig mensen kwamen zaterdag om in de vlammenzee die de textielfabriek in Bangladesh in de as legde. Het acht verdiepingen tellende gebouw beschikte niet over nooduitgangen. Vakbonden klagen al lange tijd over de onveilige omstandigheden in de fabrieken. Er vallen vaker doden bij fabrieksbranden.


Activisten eisen actie Diddy na ramp kledingfabriek

FOK!Filmtip van de dag: Dinner For Schmucks

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

De FOK!Filmtip van vandaag betreft de komedie Dinner For Schmucks. In deze film gaat Tim (Paul Rudd) op zoek naar een idioot voor een speciaal etentje voor idioten. Dit doet hij om een promotie te ontvangen van zijn baas die tevens het etentje organiseert. Tim is ten einde raad; waar haalt hij zo snel een gek vandaan? Dan botst hij letterlijk IRS-medewerker Barry (Steve Carell) tegen het lijf. In Barry lijkt Tim de geschikte kandidaat gevonden te hebben om hem te vergezellen naar het etentje. Dinner For Schmucks is een lekkere verstand op 0 komedie die zich perfect leent voor een troosteloze dinsdagavond. Wil je de film graag zien, stem dan om 20:30 uur af op Veronica.

Russische primeur op komst bij Real Madrid

José Mourinho zal hoogstwaarschijnlijk de 21-jarige aanvaller Denis Cheryshev laten debuteren in het bekerduel met Alcoyano. De trainer van Real Madrid zag zijn ploeg enkele weken geleden al met 1-4 zegevieren in het heenduel van de achtste finale van de Copa del Rey. Derhalve lijkt het erop dat de Portugees voor de thuiswedstrijd met de laagvlieger een beroep doet op veel reservespelers.

Mourinho liet in Spaanse media al doorschemeren dat de 21-jarige Rus Denis Cheryshev waarschijnlijk in de basis start. In dat geval zou er sprake zijn van een primeur, aangezien er nog nooit een Russische speler uitkwam in het eerste van Real Madrid.

Cheryshev zit al sinds 2002 bij De Koninklijke, maar speelde nog nooit in de hoofdmacht. Cheryshev is een zoon van een Russische voetballer die in het verleden bij Sporting Gijón speelde. In de jaren '90 verhuisde de kleine Denis met zijn vader Dimitri mee naar Spanje en leerde hij het spelletje op de academies van Burgos CF en Real Madrid.

PVV hekelt komst beeld Lenin naar Assen

De PVV in Drenthe is het niet eens met de komst van een tien meter hoog beeld van Lenin in Assen, ter promotie van een tentoonstelling over de Sovjetunie in het Drents Museum. De partij laat dinsdag weten het 'schandalig te vinden dat een massamoordenaar wordt ingezet als promotie' voor de expositie in het museum.

"Het ontbreekt er nog maar aan dat ze er Stalin naast zetten", laat PVV-Statenlid in Drenthe Nico Uppelschoten in een verklaring weten. Het zeventien ton wegende beeld staat nu nog bij kuuroord Fontana in het Groningse Nieuweschans. Defensie heeft toegezegd het te verplaatsen, liet citymanager van Assen Ronald Obbes weten voor de camera van RTV Drenthe. "Helemaal buiten alle proporties", noemde Uppelschoten de hulp van Defensie.

Voor het verplaatsen van Lenin, dat naar verwachting drie dagen in beslag neemt, worden een oplegger en twee kranen ingezet. Op 13 december moet het standbeeld van de communistische leider in Assen staan. Waarschijnlijk blijft het daar tot het einde van de expositie De Sovjet Mythe op 9 juni.


PVV hekelt komst beeld Lenin naar Assen

 

Politie moet gevloerde wielrenner betalen

De Limburgse politie moet schadevergoeding betalen aan een Belgische wielrenner die werd gevloerd door een touw dat agenten in Thorn over de weg hadden gespannen. Er waren te weinig maatregelen genomen om het touw zichtbaar te maken, heeft een kantonrechter in Venlo bepaald.

In oktober 2010 ontsnapten paarden in Thorn. Omdat dit in de buurt van de A2 gebeurde, zetten de agenten de weg bij twee wildroosters af, om te voorkomen dat de dieren de snelweg op zouden rennen. Op een punt gebeurde dat met afzetlint, maar omdat het lint toen op was werd het andere wildrooster afgezet met oranje touw en een stukje afzetlint als markering.

De wielrenner had de eerste afzetting met lint gezien en was het gebied via een poortje naast het eerste wildrooster binnengekomen. Bij het tweede wildrooster fietste hij vanuit het zonlicht de schaduw in en daardoor had hij het touw niet gezien. Hij kwam door het touw ten val en raakte gewond aan zijn achillespees en nekwervels. Ook liep hij onder meer een gespleten lip op en raakte zijn fiets beschadigd.

De rechter concludeert dat het lint niet zichtbaar genoeg was omdat 'geen redelijk denkende persoon willens en wetens tegen een dergelijke afzetting fietst'. Dat de politie niet meer afzetlint bij zich had, komt volgens de rechter voor haar eigen rekening.

De wielrenner en de politie moeten het onderling eens zien te worden over de hoogte van het uit te keren bedrag. Advocaat Clements Meerts heeft de schade voor zijn cliënt geraamd op 23.000 euro. Een woordvoerder kan niet zeggen of de politie akkoord gaat met dit bedrag. Als de partijen het niet eens worden, moet de hoogte van het bedrag in een nieuwe procedure worden bepaald.

De la Rosa: "Geen Spaans team meer in F1"

Pedro de la Rosa heeft toegegeven dat afgelopen zondag in Brazilië het HRT F1 Team in zijn huidige vorm de laatste race heeft gereden. Eigenaar Thesan Capital wil het team graag kwijt en mocht er niet binnen enkele weken een koper worden gevonden dan is het half december einde verhaal voor het pas drie jaar oude team.

De la Rosa sprak met de televisiezender Antena 3 "We zijn het seizoen met zoveel onzekerheid geëindigd over wat er zal gaan gebeuren. Gaan we door, gaan we de naam veranderen ... het geeft me een slecht gevoel, omdat elke keer dat ik met de monteurs praat het de laatste keer kan zijn dat we samenwerken. We zijn het project gestart met de intentie dat het voor de lange termijn zou zijn."

Hij vindt het jammer dat er geen Spaans team meer in de Formule 1 zal zijn. Het sprookje van het door Adrian Campos opgezette Campos Meta 1 lijkt na drie jaar ploeteren als een nachtkaars uit te gaan. Het beste resultaat was een dertiende plaats die Vitantonio Liuzzi vorig jaar in Canada behaalde.

Been mogelijk bestraft voor kritiek op arbitrage

De kritiek van Mario Been op de Belgische arbitrage krijgt mogelijk een staartje. De coach van Racing Genk liet zich na afloop van de wedstrijd tegen OH Leuven ziedend uit in de Belgische pers. Been was onder meer furieus over de strafschop waaruit Leuven in blessuretijd langszij kwam. De scheidsrechterscommissie heeft aangekondigd een klacht in te dienen bij de voetbalbond om de coach ter verantwoording te roepen.

De commissie hekelt vooral de manier waarop Been arbiter Christophe Delacour op de korrel nam en twijfelde aan diens integriteit. "Het is een zaak om de fouten van een ref te benadrukken, maar het is nog iets anders om zijn integriteit publiekelijk in vraag te stellen", liet scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen optekenen in de Belgische krant Het Laatste Nieuws. "Ik vind dat er eindelijk eens een signaal gegeven mag worden."

Been had voorafgaand aan de strafschop een handsbal van Leuven gezien en was furieus. "Deze mensen hebben in België zo veel invloed op het voetbal dat het schrikwekkend wordt. Iedere keer kost ons dat punten," tierde de oud-trainer van Feyenoord zondag na de wedstrijd. "Het enige wat er deze keer nog aan ontbrak, is dat de ref begon te juichen na het doelpunt."

Vorig seizoen besloot de Belgische trainersvakbond dat kritiek op de scheidsrechters voortaan taboe is. Desondanks deed Been, die sinds vorig jaar augustus trainer is van de Belgische club, nadien meerdere malen zijn beklag over de arbitrage.

Genk bezet na zeventien wedstrijden de vierde plaats in de Belgische competitie. Daarmee staat de club acht punten achter op Anderlecht, dat met 37 punten de ranglijst aanvoert.

OM in beroep tegen vrijlating gevaarlijke tbs'er

Het Openbaar Ministerie in Utrecht gaat in beroep tegen het besluit om een 42-jarige vrouwelijke tbs'er vrij te laten. De vrouw zit sinds 1999 in een tbs-kliniek omdat ze mensen met de dood had bedreigd. De rechtbank oordeelde maandag dat verlenging van de behandeling niet mogelijk is omdat de maximale termijn is bereikt.

De vrouw werd in 1999 veroordeeld voor doodsbedreigingen met een gaspistool, waarbij niemand gewond raakte. Deskundigen schatten de kans dat de vrouw gewelddadig wordt hoog in, maar daar kon de rechtbank geen rekening mee houden. De rechters spraken wel hun zorgen uit over de vrouw en de veiligheid van de maatschappij.

Het Openbaar Ministerie vindt het dreigen met een wapen wel geweld en heeft het 'vaste voornemen' beroep aan te tekenen. "Dan wordt de vrijlating opgeschort en loopt de tbs nog even door", laat een woordvoerder dinsdag weten.

Als het hof het beroep afwijst is het OM van plan een beroep te doen op de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen. "Met die maatregel komt ze in een verpleegachtige omgeving, maar wel in een gedwongen kader." Justitie ziet de vrouw als een gevaar voor zichzelf en haar omgeving.

Bij mensen die zijn veroordeeld voor een geweldsdelict kan de tbs wel onbeperkt worden verlengd. Bij andere delicten mag de tbs maximaal vier jaar duren. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens bepaalde afgelopen zomer dat als in het vonnis niet uitdrukkelijk staat dat de verdachte wordt veroordeeld voor een geweldsdelict, de tbs maximaal vier jaar mag duren.

De vrouw mag de behandeling van haar zaak in hoger beroep niet in vrijheid afwachten.

Man opgepakt na eisen vindersloon voor telefoon

Een 18-jarige Rotterdammer die op straat een telefoon had gevonden eiste honderd euro vindersloon van de eigenaar. Bij de overhandiging van het geld werd hij aangehouden, laat de politie dinsdag weten.

De Rotterdammer vond de telefoon zondag bij het Hofplein in het centrum van Rotterdam. Hij belde de zus van de 18-jarige Rotterdamse eigenaar met de mededeling dat hij het toestel voor honderd euro weer terug wilde bezorgen.

In overleg met de politie spraken de twee Rotterdammers maandagavond af bij een fastfoodrestaurant aan de West-Kruiskade. Daar werd de vinder door agenten in burger aangehouden op verdenking van verduistering.

Aanhouding voor hack ziekenhuis Gouda

Een 26-jarige man uit Nieuwerkerk aan den IJssel is dinsdag aangehouden voor een inbraak in het computersysteem van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Dat meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie. Door de kraak stonden vorige maand tientallen dossiers onbeveiligd op internet.

Onder meer diagnoses, medische correspondentie, röntgenfoto's, echo's, scans en laboratoriumuitslagen waren door de hack inzichtelijk. Het ging om digitale versies van oorspronkelijke papieren dossiers van voor 2008.

De hacker had het lek gevonden door een voor de hand liggend wachtwoord in te tikken. Na ontdekking werd de server meteen offline gezet.

Honderden banen weg bij Holland Casino

Holland Casino schrapt de komende twee jaar 400 tot 450 banen. De helft daarvan wordt gedwongen ontslagen. Met de bonden wordt bovendien onderhandeld over een versoberde cao voor de overblijvende werknemers. Dat heeft het staatsbedrijf dinsdag bekendgemaakt.

Holland Casino wil met maatregelen die vijftig miljoen euro moeten opleveren 'financieel gezond blijven'. Het casino zag de inkomsten en het aantal bezoekers sinds 2008 met een kwart dalen.

Op het hoofdkantoor in Hoofddorp verdwijnen 130 banen, in de casino's driehonderd. De openingstijden worden aangepast en de nieuwe cao moet meer 'marktconform' worden met een versobering van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Mensen die moeten omzien naar een andere baan worden daarbij begeleid, zegt Holland Casino toe.

"Deze maatregelen hebben een grote impact op onze mensen, maar we kunnen niet langer op dezelfde voet verder als in de hoogtijdagen", zegt bestuursvoorzitter Dick Flink. "We zullen verworvenheden uit het verleden moeten versoberen."

Bij Holland Casino werken momenteel vierduizend mensen. In de afgelopen vier jaar zijn er al achthonderd banen geschrapt.


Honderden banen weg bij Holland Casino (Foto: Novum)

Satirisch stuk The Onion in China vol ernst geplaatst

De online-versie van de communistische partijkrant in China heeft een satirisch verslag van de Amerikaanse website The Onion, vergelijkbaar met de Nederlandse satirische site De Speld, behandeld als een serieus artikel en het als zodanig verwerkt in een eigen nieuwsbericht. Het Onion-verslag ging over de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un als Meest Sexy Man ter Wereld.

'Hoogste Leider Noord-Korea uitgeroepen tot The Onions Meest Sexy Man 2012' kopte het Volksdagblad. Het artikel van de Chinese krant stond verder vol citaten uit het stuk van The Onion, waaronder het volgende: "Met zijn verwoestend knappe, ronde gezicht, zijn jongensachtige charme en zijn sterke, robuuste fysiek is deze spruit van Pyongyang en hartenbreker voor iedere vrouw een droom die uitkomt."


Satirisch stuk The Onion in China vol ernst geplaatst (Foto: Novum)

Max Payne-DLC brengt ons naar New York

Rockstar heeft nieuwe multiplayer-DLC voor Max Payne 3 aangekondigd. Good old Max keert terug naar New York om shoot-outs uit zijn verleden opnieuw mee te maken. De naam van de DLC is Painful Memories en komt op 4 december uit op PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Het gaat om vier maps voor de multiplayer: Subway Bloodbath uit de originele Max Payne, Marty's Bar, Shoot First en Canal de Panama. Verder komen er nieuwe avatars, wapens, items en een 'Hangover Burst' bij. Deze burst zorgt ervoor dat vijanden respawnen met wazig zicht en minder stamina en health.

Lotto-Belisol haalt Nederlander Bellemakers

Lotto-Belisol heeft zich versterkt met Dirk Bellemakers. De geboren Eindhovenaar tekende een contract voor een seizoen, meldt de Belgische wielerploeg dinsdag. Bellemakers is als vervanger aangetrokken van Gianni Meersman, die tegen de verwachting in vertrok en zich verbond aan concurrent Omega Pharma-Quick-Step.

Bellemakers is blij dat hij na zes jaar Landbouwkrediet de kans krijgt om hogerop te gaan. "Nu is het aan mij om die kans met beide handen te grijpen. Als 28-jarige de stap zetten naar een WorldTourploeg lijkt laat, maar door het afmaken van mijn studie commerciële economie zette ik pas de laatste twee jaar alles op de koers", zegt hij. Bellemakers denkt daardoor nog veel progessie te kunnen boeken.

De in Lommel wonende Bellemakers belandde in 2007 als stagiair bij Landbouwkrediet en werd een jaar later profrenner. Bellemakers boekte in dienst van de Belgen twee overwinningen. In 2008 won hij de GP Stad Geraardsbergen en vorig jaar zegevierde hij in de Sint-Elooisprijs Ruddervoorde. Bellemakers kan op heuvelachtig terrein goed uit de voeten.

Inbreker loopt tegen lamp door tatoeage

Een 30-jarige man uit Vianen is maandagavond opgepakt voor een inbraak nadat de politie hem had herkend aan zijn opvallende tatoeage. De getuige die de politie belde, had melding gemaakt van de huidversiering.

De politie spoedde zich na de melding naar een appartement aan de Vijfheerenlanden in de Utrechtse gemeente. Op basis van de omschrijving van de tatoeage hadden de agenten al een vermoeden wie er achter de inbraak zat. Inderdaad troffen ze elders in het flatgebouw de man aan, een bekende van de politie. Hij was in het gezelschap van een 26-jarige kompaan. De twee werden aangehouden.

Een televisie die uit de flatwoning ontvreemd was, werd even later in het trappenhuis van het appartementencomplex gevonden. De verdachten zitten nog vast. De politie wil niet zeggen hoe de tatoeage van de inbreker eruitziet.

Rustige ontruimingsronde Amsterdamse kraakpanden

In Amsterdam zijn dinsdagochtend drie kraakpanden ontruimd. De politie spreekt van een van de rustigste ontruimingsrondes tot nu toe. Op wat barricades in een van de panden na was er geen verzet. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

De mobiele eenheid begon de ontruimingsronde met een pand in de Tweede Jan Steenstraat. Daarna volgden panden aan de Ombilinstraat en de Valentijnkade. De bewoners van zes andere kraakpanden die ontruimd zouden worden, vertrokken de afgelopen dagen vrijwillig. De negen panden zijn overgedragen aan de eigenaren.

Sinds kraken in oktober 2010 werd verboden, zijn in Amsterdam al honderden panden ontruimd. De ontruimingsrondes verliepen niet altijd zonder slag of stoot. Meerdere keren liep een ontruiming uit op een confrontatie met de mobiele eenheid. Tientallen krakers werden aangehouden.


Rustige ontruimingsronde Amsterdamse kraakpanden (Foto: Novum)

Nieuwe Lumia-toestellen pas in januari naar Nederland

Nokia's Lumia 920 en de goedkopere Lumia 820 komen pas in januari naar Nederland. Nokia is bezig met het gefaseerd uitrollen van de smartphones in Europa, waardoor Nederland later aan de beurt is. In andere Europese landen zoals Duitsland is de smartphone wel al te koop.

De Lumia 920 gaat 599 euro kosten en heeft een 4,5 inch 1280x768 scherm, 32 GB aan opslagcapaciteit, 1 GB aan RAM-geheugen en een 1,5 GHz dualcore S4-processor. Daarnaast gebruikt de Lumia 920 de Pureview-technologie in de camera.

De Lumia 820 is de goedkopere variant en gaat 499 euro kosten. Het gebruikt dezelfde processor maar heeft een kleiner 4,3 inch scherm, 8 GB opslagcapaciteit en geen Pureview-technologie. Beide smartphones draaien op Windows 8.

Man aangeklaagd na grap over bom op luchthaven Miami

Op de luchthaven van Miami is maandag een vertrekhal deels ontruimd toen een man uit Guatemala grapte dat hij dynamiet in zijn bagage had. De man werd aangehouden en is aangeklaagd voor het valselijk melden van een bom op een luchthaven.

Bij het controleren van zijn ticket antwoordde Alejandro Hurtado (63) op de vraag van de luchthavenmedewerker of hij gevaarlijke stoffen in zijn bagage had dat hij dynamiet bij zich droeg. Toen de politie erbij werd geroepen zei de Guatemalaan dat hij slechts een grapje had gemaakt, maar dat weerhield de autoriteiten er niet van de hal deels te ontuimen. Agenten doorzochten zijn tas, maar troffen geen explosieven aan.

Volgens een woordvoerder van de luchthaven liepen enkele vluchten vertraging op door het onderzoek.

Schumacher nog niet klaar met Formule 1

Michael Schumacher sluit niet uit dat hij in de toekomst namens Mercedes werkzaamheden zal verrichten in de Formule 1. De zevenvoudig kampioen reed in Brazilië zijn laatste Formule 1-race en werd als zevende afgevlagd. Der Meister was de afgelopen drie jaar actief voor het team, maar behaalde geen overwinningen. Lewis Hamilton neemt in 2013 het stuur over.

"Ik zal natuurlijk wat gesprekken met Mercedes voeren om te kijken of we nog wat voor elkaar kunnen betekenen. Er zijn wel wat opties en het lijkt erop dat ik volgend jaar wel een volle agenda zal hebben", aldus Schumacher. "Ik kijk wel ontzettend uit naar mijn leven zonder de Formule 1, al zal ik nog steeds samenwerken met de partners die ik al had. Ik zal echter ook veel tijd aan mijn familie besteden."

Camping Kerkdriel afgesloten voor grote controle

De politie heeft dinsdagochtend alle toegangswegen van een camping in Kerkdriel afgesloten voor een grote controle. Op de camping zijn volgens de gemeente Maasdriel, waar de Gelderse plaats onder valt, veel misstanden.

Het campingterrein moet volgens de gemeente weer recreatieterrein worden, wat het op papier is. Bij de controle worden onder meer de Belastingdienst, het UWV en de Sociale Verzekeringsbank ingezet.

De gemeente wil onder meer permanente bewoning en de vestiging van bedrijven aanpakken. Ook is de controle gericht op de brandveiligheid en het tegengaan van belastingontduiking. Eerst is vooronderzoek verricht, op basis waarvan nu visites worden afgelegd. Zo worden panden bezocht waar eerder bedrijven ingeschreven hebben gestaan om te controleren of die echt zijn verdwenen.

Openstaande boetes worden geïnd en zo nodig worden goederen in beslag genomen. De identiteit van iedereen die het park op- of afgaat wordt gecontroleerd.

Verder krijgen eigenaren van caravans en stacaravans een brief waarin staat wat moet worden gedaan om aan het bestemmingsplan en de brandveiligheidseisen te voldoen.

Eerste grote patch voor WoW: Mists of Pandaria deze week

Blizzard heeft patch 5.1 voor Mists of Pandaria voor deze week aangekondigd. Woensdag gaat de patch live en dat is het begin van The Pandaria Campaign. Dit is de eerste grote content patch. Daarnaast is er tot 3 december 40% korting op de digitale versie van de uitbreiding.

5.1 is het begin van de oorlog in Pandaria. De vloten van de Alliance en de Horde zijn aangekomen en brengen een hoop dailies met zich mee. Voor de Alliance is dit Operation: Shieldwall en voor de Horde is het Dominance Offensive. Meer quests komen vrij naarmate je reputatie stijgt, hiervoor moet je vijandelijke spelers of npc's voor vermoorden. Als speler kun je ook guards inhuren om bepaalde gebieden te beschermen.

Ook de Brawler's Guild is nieuw. In geheime, besloten clubs moeten spelers het in hun eentje opnemen tegen de sterkste monsters in World of Warcraft. Om binnen te komen moeten spelers een ticket kopen via de Black Market, uitnodigingen van hun mede-guildleden krijgen of bepaalde npc's verslaan.

Op het gebied van PvE zijn er vijf scenario's toegevoegd, waarvan twee exclusief voor Alliance en twee voor Horde. Ook worden de oude raids toegankelijk voor iedereen zonder dat er een raidgroep gemaakt hoeft te worden. Voor PvPers zijn er kleine aanpassingen gemaakt: de oude world-PvP gebieden zoals Wintergrasp en Tol Barad kunnen nu via de PvP-tab bereikt worden door level 90-spelers.

Voor de volledige lijst van nieuwe content, aanpassingen en bugfixes kun je hier klikken.

Räikkönen kijkt tevreden terug op seizoen

Kimi Räikkönen kijkt met een tevreden gevoel terug op het afgelopen seizoen. De Fin maakte zijn comeback in de Formule 1 en verzamelde 207 punten. Dit was goed voor een knappe derde plaats in het eindklassement.

Voorafgaand het seizoen had Räikkönen, die zesmaal het podium wist te halen, geen gedetailleerd plan. "Ik probeerde gewoon mijn best te doen en punten te scoren. Natuurlijk moet je ook de race uitrijden. We hadden een goede auto en zijn niet al te veel betrokken geweest bij incidenten met anderen."

"Vooraf had ik niet echt bepaalde verwachtingen voor dit jaar, dus ik denk dat we een vrij goed seizoen hebben gehad. We hebben enkele goede resultaten behaald en hebben elke race uitgereden. Zeker vanuit betrouwbaarheidsperspectief hebben we een fantastisch jaar gehad", aldus de wereldkampioen van 2007.

Toch ziet Räikkönen wel een kleine smet op zijn jaar. "Qua resultaten had het beter kunnen zijn, maar het had ook veel slechter kunnen aflopen. Alles bij elkaar ben ik aardig tevreden."

Kuipers aangesteld voor Ajax-PSV

De KNVB heeft besloten dat arbiter Björn Kuipers de topwedstrijd tussen Ajax en PSV in goede banen mag leiden. Het duel tussen de huidige nummer één en vier van de Eredivisie wordt zaterdag om 20:45 uur afgewerkt in de Amsterdam ArenA.

Kuipers zal in de ArenA worden bijgestaan door assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Reinold Wiedemeijer zal in Amsterdam als vierde man fungeren.

Mamaporno genomineerd voor woord van het jaar

Mamaporno is in de race om het Van Dale woord van het jaar 2012 te worden. Het woord, met name genoemd in verband met de Vijftig Tinten-trilogie, gaat de strijd aan met onder meer nivelleringsfeestje, appconomie en grexit. Dat maakte Van Dale dinsdag bekend.

Ook bangalijst, facebookmoord, inbrekersrisico, project X-feest, religiestress en voetbalvrouwing werden genomineerd door de woordenboekenmaker. De afgelopen weken konden nieuwe woorden worden ingestuurd in de vijf categorieën jongerentaal, lifestyle, economie, politie en sport/amusement. Daaruit koos Van Dale er tien waarop vanaf dinsdagmiddag kan worden gestemd via woordvanhetjaar.nl.

Op het woord van het jaar kan tot en met 17 december een stem worden uitgebracht. Een dag later wordt de winnaar bekendgemaakt. Vorig jaar eindigde tuigdorp op nummer één, een jaar eerder was dat gedoogregering.

Bertens grijpt naast WTA-prijs

Kiki Bertens is door de WTA, de organisator van het vrouwentennis, niet uitgeroepen tot nieuwkomer van het jaar. De 18-jarige Britse Laura Robson kreeg de prijs dinsdag toegekend.

De 20-jarige Wateringse, die dit jaar in Fes als eerste Nederlandse in zes jaar een WTA-toernooi won, nam het mislopen van de award niet al te zwaar op. "Genomineerd worden voor deze prijs was al een mooie erkenning voor wat ik het afgelopen jaar heb laten zien en een goede motivatie om er volgend jaar weer vol tegenaan te gaan."

Robson won op de Spelen in eigen land, aan de zijde van Andy Murray, zilver bij het gemengd dubbelspel. Een aantal weken later haalde ze de vierde ronde op de US Open. Het was veertien jaar geleden dat een Britse erin was geslaagd de tweede week van een grandslamtoernooi te halen.

Ook bereikte ze in Guangzhou als eerste Britse in 22 jaar de finale van een WTA-toernooi. Robson steeg van nummer 131 naar plaats 53 op de wereldranglijst.

Ook rechters willen zachtere aanpak crimineel

Rechters willen de vrijheid krijgen om zacht op te treden als ze iemand veroordelen. "Bij een vonnis zijn er meer wegen die naar Rome leiden, maar niet voor minister Opstelten en staatssecretarisTeeven van Justitie. Zij houden van de harde aanpak. Mensen opsluiten, hard en snel straffen, lik-op-stukbeleid", zegt Maria van de Schepop dinsdag tegen het ANP. Zij is rechter in Den Haag en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak, de vakbond van rechters en officieren van justitie.

In de Volkskrant hebben de PvdA-Kamerleden Ahmed Marcouch en Jeroen Recourt dinsdag gepleit voor een zachtere aanpak. Zo noemen ze bemiddeling tussen dader en slachtoffer als een mogelijkheid. Volgens Van de Schepop zijn hard en zacht allebei nodig. "Waar het om gaat, is dat een straf effectief en rechtvaardig is. Rechters moeten de ruimte hebben om zelf te kiezen welke straf het beste lijkt."

Het nieuwe kabinet wil af van plannen om verplichte minimumstraffen in te voeren. Ook daarover is Van de Schepop te spreken. "Stel dat rechters in een zaak komen tot 2 jaar celstraf, dan moeten ze niet worden gedwongen tot minstens 5 jaar."

In het interview met de Volkskrant zegt Marcouch: "We moeten met een andere bril kijken. Minder ideologisch. Meer naar wat werkt om mensen van het criminele pad af te brengen. Het is én-én. En het slachtoffer én de dader." Volgens Recourt heeft het vorige kabinet te veel de tegenstelling gezocht: "Een dader is slecht, een slachtoffer is goed."

Ook rechters willen zachtere aanpak crimineel
Ook rechters willen zachtere aanpak crimineel (Foto: ANP)

Wilders: Markos Ruttos soft voor Grieken

Door akkoord te gaan met de uitbetaling van nieuwe hulpgelden voor Griekenland is premier Mark Rutte (VVD) 'weer soft' voor de Grieken maar 'keihard' voor Nederland. Dat zegt PVV-leider Geert Wilders dinsdag in een reactie over het akkoord over de Griekse steun.

Volgens Wilders kost de Griekse deal Nederland een miljard euro extra. "Niet Marx Rutte maar Markos Ruttos", twittert de PVV'er.

D66 is wel te spreken over het akkoord. "Het gaat Nederland weliswaar geld kosten, maar op de lange termijn is dit het beste besluit", reageert Wouter Koolmees. Hij wijst erop dat het in het Nederlands belang is om Griekenland nu te hulp te schieten. Een faillissement van het Zuid-Europese land zou duurder zijn.

Tegelijkertijd heeft Rutte een verkiezingsbelofte gebroken, stelt Koolmees. De premier beloofde tijdens de verkiezingscampagne dat er geen extra geld naar Griekenland zou gaan. Deze belofte blijkt 'nu al niets waard', meent de D66'er. "De VVD heeft tijdens de campagne de kiezers naar de mond gepraat en moet nu al deze grote woorden inslikken."

Volgens Marianne Thieme heeft Brussel de definitie van kwijtschelden geherdefinieerd. "We zijn de leningen aan Griekenland wel kwijt, maar mogen daarover niet schelden", twittert de fractieleider van de Partij voor de Dieren.

De eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds werden het maandagnacht eens over een programma om de Griekse schulden terug te dringen en de uitkering van eerder toegezegde hulpgelden ter grootte van zo'n 44 miljard euro. De eerste uitbetaling moet plaatsvinden op 13 december.

Van Ass: "Het wordt tijd voor een titel"

Voor bondscoach Paul van Ass van de Nederlandse hockeyers begint het stilaan tijd te worden voor een hoofdprijs met Oranje.

Sinds zijn aantreden in de zomer van 2010, als opvolger van de ontslagen Michel van den Heuvel, veroverde hij met de nationale ploeg twee keer zilver (Londen 2012, EK 2011) en twee keer brons (Champions Trophy 2010 en 2011). Bij de Champions Trophy in Melbourne, die zaterdag begint, kan Van Ass zijn eerste grote titel binnenhalen.

De Nederlandse mannenploeg snakt sowieso naar internationaal succes. De Europese titel in 2007, in Manchester onder leiding van Roelant Oltmans, is de laatste triomf voor Oranje.

Nederland won de Champions Trophy acht keer. Oranje zegevierde in 2006, ook onder Oltmans, voor de laatste maal. Gastland Australië is met 12 titels recordhouder bij de Champions Trophy.

Van Ass: tijd voor titel
Van Ass: tijd voor titel (Foto: ANP)

'Pieters maakt volgende week rentree'

Erik Pieters staat voor zijn rentree in het shirt van PSV. Verwacht wordt dat de verdediger volgende week weer minuten kan maken.

Volgens het Eindhovens Dagblad kan de linksback volgende week zijn rentree maken bij Jong PSV tegen de beloften van zijn oude club FC Utrecht. Dit is een week later dan de bedoeling was. PSV wilde Pieters maandagavond al in actie zien tegen Jong Feyenoord, maar dat duel kwam te vroeg.

Pieters staat al sinds april van dit jaar aan de kant met een voetblessure. Hij moest het EK in Polen en Oekraïne aan zich voorbij laten gaan en moest ook tot nu toe het hele seizoen nog vanaf de kant toekijken. De kans dat hij nog voor de wintestop zijn rentree maakt in de hoofdmacht van de Eindhovenaren is groot.

Dat Pieters zijn plek in de basis zo maar terugkrijgt wordt niet verwacht. Door zijn afwezigheid heeft Jetro Willems een kans gekregen en deze met beide handen gegrepen.

Opdrachtgevers Facebookmoord ook in hoger beroep

Ook de twee opdrachtgevers van de Facebookmoord op de 15-jarige Winsie Hau gaan in hoger beroep. Dat laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Arnhem dinsdag weten.

Justitie kondigde maandag aan in hoger beroep te gaan omdat de verdachten volgens het jeugdstrafrecht zijn veroordeeld. Het OM vindt dat ze moeten worden veroordeeld volgens het volwassenenstrafrecht.

De nu 18-jarige maar destijds minderjarige Wesley C. uit Rotterdam en de nu 16-jarige Polly W. uit Arnhem kregen ieder twee jaar jeugddetentie en drie jaar jeugd-tbs opgelegd. Justitie had vijf jaar cel en tbs geëist. Het slachtoffer was de voormalige hartsvriendin van Polly.

Winsie zou op Facebook hebben geroddeld over Polly. Daarop haalden de twee de nu 15-jarige Jinhua K. over Winsie te vermoorden. Winsies vader raakte bij de aanval gewond.

Jinhua K. werd in september al veroordeeld tot een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs voor zijn aandeel in de moord. Dat is de maximumstraf die kon worden opgelegd. In die zaak volgt geen hoger beroep.

Mexicaanse miss dood door drugsgeweld

Bij een schietpartij tussen militairen en een vermoedelijke bende drugssmokkelaars is een 20-jarige Mexicaanse schoonheidskoningin om het leven gekomen. Het lichaam van Maria Susana Flores Gamez werd zaterdag gevonden op een landweggetje in de door drugsgeweld geplaagde staat Sinaloa. Dat zei de hoofdaanklager van de staat maandag.

"Ze bevond zich in aanwezigheid van de bende criminelen, maar we kunnen niet zeggen of ze heeft deelgenomen aan de schietpartij", aldus aanklager Marco Antonio Higuera. Vlakbij het lichaam van de miss lag een semiautomatisch machinegeweer.

De omgekomen brunette werd in februari gekroond tot Miss Sinaloa 2012. Volgens Higuera reisde ze in een van de voertuigen die zaterdag betrokken was bij een urenlange achtervolging, uitmondend in een bloedige schietpartij die naast het leven van Flores Gamez ook de levens van twee bendeleden eiste.

De loopbaan van Schumacher deel II, met Ferrari naar records

Misschien is Michael Schumacher de beste Formule 1 coureur aller tijden, daar kan altijd over gediscussieerd worden. Maar zeker is dat hij tot de allerbesten hoort die ooit in de hoogste raceklasse hebben gereden. Nu hij afscheid neemt als actief coureur, is het voor FOK!sport een mooie aanleiding om terug te blikken op zijn imposante loopbaan. Gisteren keken we al terug op de jonge jaren van De Duitser en hoe hij zijn eerste wereldtitels behaalde. Vandaag gaan we verder waar we gebleven waren.

Arrestant schopt ruit politieauto in bij aanhouding

Een 34-jarige man uit Sneek is maandagavond gearresteerd, omdat hij tegenstribbelde bij zijn aanhouding. Daarbij trapte hij de ruit in van een politieauto.

Agenten spraken de man aan toen hij over de Lemmerweg liep in de Friese plaats. Hij bleek alcohol te hebben gedronken en gedroeg zich hinderlijk. Daarop werd hij in de surveillancewagen geplaatst, waarna hij meerdere keren met zijn hoofd tegen het raam ramde. Een afkoelmoment buiten de auto had geen effect. Weer terug in de wagen vervolgde hij met zijn agressieve gedrag en schopte hij een autoruit in.

De man zit nog vast.

Rijke man leeft gemiddeld acht jaar langer

Mannen uit een huishouden met een hoog inkomen worden gemiddeld ongeveer acht jaar ouder dan mannen met een laag inkomen. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bij vrouwen is dit verschil met bijna zeven jaar iets kleiner.

De gemiddelde levensverwachting voor mannen was vorig jaar 79,2 jaar. Voor mannen met de laagste inkomens, uit een verdeling van vijf inkomensgroepen, was de levensverwachting bij geboorte 74,4 jaar. Van mannen uit de hoogste inkomensgroep werd verwacht dat zij gemiddeld 82,5 jaar oud werden.

Mensen met hogere inkomens leven niet alleen langer maar brengen ook meer jaren door in zowel lichamelijke als geestelijke goede gezondheid. Ook krijgen zij minder vaak te maken met beperkingen of chronische ziekten dan mensen met de laagste inkomens. Bij mannen zijn die verschillen telkens iets groter dan bij vrouwen.

Nintendo roept Sony en Microsoft op tot innovatie

Sony en Microsoft moeten volgens Nintendo met nieuwe ideeën komen. Alleen het krachtiger maken van een spelcomputer is volgens topman Reggie Fils-Aime van Nintendo niet genoeg om succes te garanderen. Dat zei hij in een interview met techwebsite Cnet. Nintendo's nieuwste spelcomputer is uitgerust met een tabletcontroller.

Fils-Aime weerlegt aantijgingen dat de Wii U, de eerste spelcomputer van Nintendo die HD-beelden af kan spelen, een simpele inhaalrace is. "Voor ons betekent elke nieuwe spelcomputer het brengen van nieuwe spelervaringen", zei hij. De tabletcontroller kan als verlengstuk gebruikt worden bij het spelen van een game, maar ook als vervanging van de klassieke afstandsbediening voor de televisie.

De Wii U is sinds 18 november verkrijgbaar in de Verenigde Staten. Binnen een week tijd is de spelcomputer vierhonderdduizend keer verkocht. De Wii U is vrijdag ook verkrijgbaar in Nederland. Wanneer Sony en Microsoft met de opvolgers van de PlayStation 3 en Xbox 360 komen, is nog niet bekend.


Nintendo roept Sony en Microsoft op tot innovatie 

Antibioticagebruik veehouderij in 3 jaar gehalveerd

In de veehouderij wordt nog maar half zo veel antibiotica gebruikt als in 2009. De doelstelling om het gebruik volgend jaar met de helft te hebben teruggedrongen is daardoor nu al gehaald, schrijven minister van Economische Zaken Co Verdaas (PvdA) en minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dinsdag in een Kamerbrief.

Gezondheidsdeskundigen roepen al langer om het terugdringen van het gebruik van antibiotica. Door het veelvuldig gebruik in de veehouderij worden bacteriën resistent. Dat betekent dat ze niet meer te bestrijden zijn met gangbare middelen en dat is een bedreiging voor de volksgezondheid.

Boeren die antibiotica willen gebruiken die van groot belang zijn voor de volksgezondheid moeten vanaf volgend jaar eerst testen of de bacteriën die ze willen bestrijden daar gevoelig voor zijn. De Nederlandse Voedel- en Warenautoriteit heeft een klein onderzoek gedaan naar antibioticagebruik bij vleeskalkoenen. De zorgvuldigheidseisen voor dierenartsen zouden voor verbetering vatbaar zijn, maar er zijn geen overtredingen geconstateerd.

Een voorbeeld van een resistente bacterie is MRSA, ook bekend als de ziekenhuisbacterie. Sinds in 2006 bleek dat een groot deel van de varkens en varkenshouders de bacterie draagt, wordt aan ziekenhuispatiënten gevraagd of zij in contact zijn geweest met levende varkens. Als dat het geval is, worden zij eerst op de aanwezigheid van MRSA gecontroleerd.

Walmart breekt met textielbedrijf Bangladesh

Walmart neemt geen kleding meer af van de Tuba Group in Bangladesh dat eigenaar is van de fabriek die dit weekend afbrandde. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN.

De brand in de fabriek kostte zeker 110 mensen het leven. De eigenaar is spoorloos. Hij zou slechts toestemming hebben gehad voor een gebouw van drie verdiepingen, maar het bedrijf had er negen. Bovendien zouden de managers, nadat het brandalarm was afgegaan, het personeel hebben bevolen te blijven, omdat het om een brandoefening zou gaan.

Volgens Walmart, het grootste detailhandelsconcern in de wereld, heeft de Tuba Group het beleid van het Amerikaanse bedrijf geschonden. De Bengaalse onderneming zou zonder toestemming van de Amerikanen een ander bedrijf hebben laten produceren.

Slot maakt rentree bij PEC Zwolle

Arne Slot heeft na lang blessureleed zijn rentree gemaakt voor PEC Zwolle. De 34-jarige middenvelder deed gisteren als invaller een half uur mee bij de beloften tegen Jonh VVV/Helmond Sport (0-3 verlies).

"Misschien is deze rentree iets eerder dan ik in eerste instantie had verwacht, maar tijdens de trainingen gaat het goed en ik heb ook nu geen last gehad. Het is jammer dat we deze wedstrijd hebben verloren, maar voor mij persoonlijk is het hartstikke lekker dat ik weer heb kunnen spelen", liet Slot via de website van PEC Zwolle weten.

Slot stond ruim een half jaar met knieproblemen en een heupblessure langs de lijn. Het is nog niet duidelijk wanneer hij zijn rentree in het eerste elftal kan maken.

Stramaccioni: "Geen straf voor Sneijder"

Wesley Sneijder is weer helemaal fit, maar komt pas weer in actie als hij zijn contract heeft verlengd. Trainer Andrea Stramaccioni heeft een andere uitleg.

Sneijder kreeg vorige maand te horen dat hij zijn contract bij Inter moet verlengen en daarbij salaris moet inleveren. De aanvoerder van het Nederlands elftal ziet dat echter niet zitten en weigert voorlopig zijn handtekening te zetten. De clubleiding van Inter heeft nu besloten dat Sneijder niet in actie mag komen, tot hij zijn contract verlengt. Dat werd vorige week nog bevestigd door sportief directeur Marco Branca.

Stramaccioni heeft echter een andere uitleg voor de problemen rondom Sneijder. Hij zegt de middenvelder niet in de selectie op te nemen vanwege tactische redenen. "Ik denk dat de situatie een stuk eenvoudiger is dan het lijkt", vertelde de trainer van Inter maandagavond op de persconferentie na de met 1-0 verloren wedstrijd tegen Parma. "De trainer neemt de uiteindelijke beslissing en ik heb besloten om hem niet in de selectie op te nemen. Het is geen straf."

"Ik maak de trainingen mee vanaf het veld en zie wat er daar gaande is. Als de wedstrijd er dan aankomt maak ik de keuzes over wat het beste is voor Inter", aldus Stramaccioni, die er niet te diep op wilde in gaan. "Over andere zaken moet je bij de clubleiding zijn. Ik ben niet geïnteresseerd in zaken die buiten de lijnen plaatsvinden."

Het contract van de 28-jarige Sneijder loopt door tot de zomer van 2015. Wanneer de situatie op korte termijn niet verandert, lijkt een transfer in de maak.

Geen zesde Spelen voor zeillegende Ainslie

Ben Ainslie doet over vier jaar niet mee aan de Olympische Spelen. De 35-jarige Britse zeillegende maakte dinsdag bekend in 2016 niet van de partij te zijn in Rio de Janeiro. Ainslie, die viermaal goud won en een keer zilver, is de succesvolste zeiler aller tijden.

Ainslie liet na de Spelen van Londen de mogelijkheid open om nog vier jaar door te gaan, maar heeft nu besloten zijn olympische carrière vaarwel te zeggen. Reden is dat hij zich gaat toeleggen op deelname aan de America's Cup, een prestigieus zeilevenement dat Groot-Brittannië nog nooit wist te winnen.

"Afstand doen van de Olympische Spelen was geen gemakkelijke beslissing. Na de Spelen in Londen wilde ik wat tijd om na te denken over mijn toekomst en de volgende uitdaging", verklaart Ainslie, die een relatie heeft met de Nederlandse zeilster Marit Bouwmeester. "Maar ik heb een geweldige olympische carrière gehad. De America's Cup is altijd al een doel voor me geweest."

Ainslie debuteerde in 1996 op de Spelen van Atlanta met een zilveren medaille in de Laser-klasse. Vier jaar later in Sydney volgde goud op dat onderdeel. Ainslie besloot daarna over te stappen naar de Finn-klasse. Dat legde hem geen windeieren, getuige zijn drie gouden medailles op de afgelopen drie Olympische Spelen.


Geen zesde Spelen voor zeillegende Ainslie (Foto: Novum)

Driebergen stopt met zwemmen

Nick Driebergen beëindigt per direct zijn zwemloopbaan. De 25-jarige rugslagspecialist van NZA vindt het tijd voor nieuwe uitdagingen. Hij maakte dit besluit bekend op zijn website.

''Op zaterdag 4 augustus 2012, de finale van de 4×100 meter wisselslag tijdens de Olympische Spelen van Londen, heb ik de laatste race van mijn zwemloopbaan gezwommen. Ik heb besloten om te stoppen met topzwemmen. Na vijftien jaar wedstrijdzwemmen kan ik met een tevreden gevoel een prachtige sportcarrière afsluiten en op zoek gaan naar nieuwe uitdagingen'', aldus Driebergen.

Driebergen pakte bij de Europese kampioenschappen kortebaan in 2007 zijn eerste bronzen medaille op een eindtoernooi. Dit was op de 4x50 meter wisselslag. Drie jaar later in Eindhoven pakte hij brons op de 50 meter rugslagi. Bij de EK langebaan eindigde hij later dat jaar ook als derde op de 4x100 meter wisselslag.

Feyenoord nog niet akkoord met Boëtius

Feyenoord heeft nog altijd geen akkoord bereikt met de 18-jarige Jean-Paul Boëtius over een nieuw contract. Technisch directeur Martin van Geel zat maandag om de tafel met de talentvolle aanvaller en diens zaakwaarnemer Winnie Haatrecht. Het gesprek over een langer verblijf van Boëtius liep nog op niets uit.

"We zijn er nog niet uitgekomen", laat Van Geel weten aan het Algemeen Dagblad. Binnen afzienbare tijd gaan de twee partijen opnieuw om de tafel om te praten over een nieuw contract. "Het eerste gesprek met de club dateerde van vóór Jean-Pauls debuut tegen Ajax", liet Haatrecht eerder al weten. "Daarna ben je benieuwd hoe alles zich verder ontwikkelt. Vaak blijft het bij een eenmalig optreden of moeten spelers terug naar de jeugd, maar bij Jean-Paul ging het zoals we hoopten."

Van den Brom geniet bij Anderlecht

John van den Brom gaat lekker met Anderlecht in de Belgische competitie. De club uit Brussel gaat fier aan kop.

"Toen ik hier begon, ging het allemaal nog wat moeizaam", vertelt de Nederlandse trainer over zijn start bij Anderlecht. "We moesten als groep wennen aan elkaar. Maar dit proces is nu voorbij en daar plukken we de vruchten van op training en ook in de wedstrijden."

"De puzzelstukjes vallen in elkaar binnen de spelersgroep van Anderlecht en dat zie je terug op het veld", vervolgt Van den Brom. "Het doel is kampioen worden en we zijn goed op weg, maar ook de manier waarop we spelen is belangrijk en dat gaat momenteel fantastisch. Als trainer is dat mooi om te zien en het is elke week genieten op de bank."

Met 37 punten uit zeventien wedstrijden gaat Anderlecht aan kop in België. De voorsprong op de nummers twee (Zulte Waregem) en drie (Lokeren) is vier punten. Overwinteren in Europa is ook nog mogelijk. Samen met Zenit Sint Petersburg strijdt Anderlecht om plek drie die recht geeft op de volgende ronde van de Europa League.

[WB] Wüst meldt zich af voor Astana

Ireen Wüst heeft zich ook afgemeld voor de wereldbekerwedstrijden in Astana. De schaatster is nog altijd niet volledig fit nadat ze afgelopen weekend griep had. Daardoor miste ze ook al de wedstrijden in Kolomna.

Anderhalve week geleden reed Wüst nog wel een drie kilometer, maar destijds was ze ook al niet fit. Ze reed een matige tijd en besloot vervolgens de rest van het weekend geen wedstrijden meer te schaatsen.

De wereldkampioene allround zal nu samen met Sven Kramer - die ook niet in Astana rijdt omdat er geen vijf kilometer op het programma staat - naar Inzell afreizen voor een kort trainingskamp.

Geen contract voor Bodde bij ADO Den Haag

Ferrie Bodde kan op zoek naar een andere club. De 30-jarige middenvelder trainde de afgelopen maanden mee bij zijn voormalig ploeg ADO Den Haag, maar zij besloten niet in zee te gaan met Bodde.

Bodde kampte de laatste jaren met zwaar blessureleed en trainde in Den Haag mee om weer fit te worden. Een verbintenis zat er echter niet in. De afgelopen vijf jaar stond Bodde onder contract bij Swansea City, maar speelde vanwege problemen aan de knie de afgelopen drie seizoenen geen enkel duel.

"Ik wilde hem een aantal wedstrijden bij Jong ADO zien spelen, maar dan hadden wij hem volgens de reglementen een contract aan moeten bieden", aldus trainer Maurice Steyn. "Dat geld is er gewoon niet. Het beetje geld dat er is, hebben we voor een aanvaller of een keeper nodig."

[NBA] Nets winnen New Yorkse stadsderby van Knicks

Brooklyn Nets heeft in de NBA de New Yorkse stadsderby tegen New York Knicks gewonnen. De ploeg van Avery Johnson zegevierde in het eigen Barclays Center na verlenging met 96-89. Omdat de Nets dit seizoen New Jersey voor Brooklyn verruilden, kon voor het eerst sinds lange tijd weer eens een New Yorkse stadstwist uitgevochten worden.

Na de reguliere speeltijd stond het 84-84, waarna de Nets in de verlenging de boventoon voerden. Zodoende bleef Carmelo Anthony ondanks 35 punten en dertien rebounds met lege handen achter. Ploeggenoot Tyson Chandler kwam tot 28 punten, terwijl Brook Lopez met 22 punten de productiefste Nets-speler was. Beide New Yorkse clubs delen nu samen de tweede plek in de Eastern Conference, met negen overwinningen in dertien duels.

San Antonio Spurs liet Washington Wizards ook na zijn twaalfde duel puntloos. De Spurs zegevierden met 118-92 en boekten hun vierde opeenvolgende overwinning. De zege was een echte teamprestatie, want liefst zeven spelers van de nummer twee van de Western Conference eindigden in de dubbele punten. De Wizards zijn nog zes nederlagen verwijderd van de slechte start ooit, dat op naam staat van New Jersey Nets.

De koploper van het westen, Memphis Grizzlies, boekte een 84-78 thuiszege op Cleveland Cavaliers. Zach Randolph en Marc Gasol werden met negentien punten gezamenlijk topscorer. Memphis, dat zijn tweede overwinning op rij boekte, slikte in twaalf wedstrijden pas twee nederlagen in de Amerikaanse basketbalcompetitie.

Oklahoma City Thunder maakte gehakt van Charlotte Bobcats. In Oklahoma werd het liefst 114-69. Bij rust leidde de thuisploeg al met 64-24, waarna in het derde en vierde kwart de score verder werd uitgebouwd. Zes spelers van het winnende team eindigden in de dubbele punten. Voor de Bobcats, die zo veelbelovend aan het nieuwe seizoen waren begonnen, was het de grootste nederlaag ooit.

Overige uitslagen
Detroit Pistons - Portland Trail Blazers 108-101
Chicago Bulls - Milwaukee Bucks 92-93
Utah Jazz - Denver Nuggets 105-103
Los Angeles Clippers - New Orleans Hornets 98-105

Polsstokspringer Blom maakt comeback

Rens Blom pakt zijn polsstok weer op. De 35-jarige atleet zette vier jaar geleden een punt achter zijn carrière, maar heeft nu besloten toch nog een seizoen actief te gaan springen. "Dit keer wil ik alles wèl goed afsluiten", zegt de wereldkampioen van 2005 op de website van atletiekweek.

Blom was de afgelopen jaren bondscoach van de polsstokspringers. Toen duidelijk werd dat zijn functie niet fulltime voortgezet kon worden, zette hij daar vorige maand een punt achter. Het maakte de weg vrij voor een comeback. Dat gevoel werd versterkt door een goede prestatie bij de afscheidswedstrijd van zijn Duitse collega Danny Ecker, waar Blom over 5,31 meter sprong.

"Toen dacht ik: als ik met zó weinig training zo'n wedstrijd kan springen, dan wil ik er wel weer een jaar in investeren", zegt de dertienvoudig Nederlands kampioen. Over deelname aan een NK of EK durft Blom voorlopig nog niet na te denken, al gaat hij wel voor het maximale. "Wordt dat 5,40 meter, dan ben ik daar blij mee. Maar ik denk dat er meer in zit."

Blom hoopt in ieder geval de bittere nasmaak van zijn afscheid in 2008 weg te kunnen spoelen. "Ik ben niet met een goed gevoel gestopt. Ik had in 2007 mijn achillespees gescheurd, waardoor ik mijn wereldtitel niet kon verdedigen. En in 2008 haalde ik de Spelen niet. Toen was ik er klaar mee." Blom is nog altijd houder van het Nederlands record, zowel indoor (5,75) als outdoor (5,81).

Straatracers naar Nederland gevlucht na dood Belgen

De twee Eindhovenaren die zondag in België zwaargewond raakten bij een straatrace waarbij twee Belgen omkwamen zijn naar Nederland gevlucht. Toen de politie hen maandag in het ziekenhuis wilde spreken, bleken ze ondanks hun verwondingen al verdwenen, schrijft de Belgische krant Het Laatste Nieuws dinsdag.

Ze zouden nu in een ziekenhuis in Eindhoven liggen, wat het onderzoek zou bemoeilijken. De Brabanders reden zondag in een Mercedes en namen het op tegen drie Belgen in een Porsche. Bij een rotonde kwam het tot een botsing, waarna de auto van de Eindhovenaren in een lagergelegen fietstunnel terechtkwam.

Een van de Belgen overleed direct na het ongeluk. De andere bezweek maandag aan zijn verwondingen. De straatracers zouden voor het ongeluk in een discotheek zijn geweest. Mogelijk hebben ze daar ruzie gekregen, maar het is niet duidelijk of de Belgen en Nederlanders elkaar kenden. Ze zouden wel allemaal bekenden van justitie zijn.


Straatracers naar Nederland gevlucht na dood Belgen

Half miljoen euro schade door najaarsstorm

De najaarsstorm van zondag heeft voor zo'n half miljoen euro aan schade veroorzaakt. Dat meldt Interpolis dinsdag. Bij de verzekeraar kwamen zo'n 550 meldingen binnen, vooral afkomstig uit Noord-Brabant en Noord- en Zuid-Holland.

De zware storm, waarbij windkracht 10 werd gemeten in onder meer IJmuiden en op Vlieland, hield zondag vooral de hulpdiensten bezig. Er kwamen veel meldingen binnen van afgewaaide takken en omgewaaide bomen. In Roermond raakte een vrouw lichtgewond door een steiger die omwaaide. Ernstige incidenten bleven uit.

KLM aangeklaagd na dood geweigerde zware passagier

De KLM heeft in oktober geweigerd een ernstig zieke vrouw van 193 kilo mee terug te nemen naar de Verenigde Staten. Ze zocht geen medische hulp en overleed kort daarna. Het was fysiek niet mogelijk de vrouw mee te nemen, zegt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij dinsdag na een bericht hierover in het AD.

De 56-jarige man van de vrouw klaagt de KLM en twee andere luchtvaartmaatschappijen die haar weigerden nu aan, schrijft de krant. Hij vindt het de schuld van de luchtvaartmaatschappijen dat de vrouw niet kon terugkeren naar haar behandelend artsen in de VS. Hij eist nu zes miljoen dollar smartengeld.

De twee waren op 17 september vanuit hun woonplaats New York naar hun vaderland Hongarije gevlogen. Voor het twintigste jaar op rij vierden ze daar vakantie in hun zomerhuisje.

In oktober wilden ze vanuit Boedapest terugvliegen. Door een nierziekte en diabetes hield het lichaam van de vrouw echter vocht vast en was ze in omvang toegenomen. Volgens de KLM paste ze nog wel door de deur van het vliegtuig. "Maar daarna moet je rechtsaf of linksaf het gangpad in en dat ging niet", zegt de woordvoeder.

Volgens hem is van alles geprobeerd om het mogelijk te maken. "Maar er was simpelweg geen mogelijkheid." Ook is bekeken of ze met een andere vlucht terug van KLM of Air France terugkon, maar dat ging niet.

De advocaat van de man, Peter Ronai uit Boedapest, stelt in de krant dat de vrouw al in het vliegtuig zat maar dat er geen verlengstuk was voor de veiligheidsriemen. Ook zou haar zijn verteld dat ze te zwaar was voor de twee stoelen die ze had gereserveerd.

Er werd nog geprobeerd haar vanuit Praag in Tsjechië terug te laten vliegen met Delta Airlines, maar daar zou ze te zwaar zijn geweest voor de lift. Ook een vlucht van Lufthansa van Boedapest via Frankfurt naar New York bood geen uitkomst. Het lukte de bemanning ondanks hulp van de brandweer niet de vrouw uit haar rolstoel te tillen.

Daarna zou de vrouw te ziek zijn geweest om te vliegen. Ze zocht geen ziekenhuis op omdat ze geen vertrouwen had in de medische zorg in Hongarije. Die is volgens de advocaat weinig veranderd sinds de val van het communistische bewind. Negen dagen nadat de KLM haar had geweigerd overleed ze.

Moody's somber over telecomsector

Europese telecombedrijven krijgen het ook volgend jaar moeilijk. Dat stelt kredietbeoordelaar Moody's in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Moody's verwacht dat de omzet van telecombedrijven in Europa in 2013 met ongeveer 2 procent daalt, onder meer door de zwakke economie, sterke prijsdalingen en strenge regelgeving. In de landen die het meest door de economische malaise worden getroffen kan de omzet zelfs met 5 tot 10 achteruitgaan, aldus het ratingbureau.

De omzet van telecombedrijven als KPN staat al een tijdlang onder druk door de sterke groei van mobiel internet. Door de opkomst van gratis internetdiensten als What'sApp neemt het normale bel- en sms-verkeer af.

Moody's somber over telecomsector
Moody's somber over telecomsector (Foto: ANP)

Eigenaar textielfabriek spoorloos

De eigenaar van de textielfabriek die zaterdag uitbrandde in Bangladesh is spoorloos. Dat meldde de politie. Door de brand kwamen 110 mensen om het leven.

De eigenaar van de fabriek had toestemming voor een gebouw van drie verdiepingen, maar in werkelijkheid waren er negen gebouwd. Volgens overlevenden van de brand bevolen de managers dat niemand weg mocht, ondanks het brandalarm. Ze zeiden dat het om een oefening ging. Over beide feiten wil de politie de eigenaar ondervragen.

Dinsdag is er een dag van nationale rouw in Bangladesh. Alle arbeiders van textielfabrieken zijn een dag vrij.

In de fabriek werd ook kleding voor C&A gemaakt.


Eigenaar uitgebrande textielfabriek spoorloos

 

Inbreker doet etalagepop na

Een inbreker heeft gisteravond in Den Helder geprobeerd om op een bijzondere manier uit handen van de politie te blijven. De beste man had zich namelijk voorgedaan als etalagepop. Het heeft echter niet mogen baten.

Gisteravond loeide het alarm van de coöperatieve havenwinkel CIV in de haven van Den Helder. Eenmaal ter plaatse troffen beveiligers een kapotte ruit aan, die vermoedelijk was ingeschopt.

Tijdens een verkenningsronde stuitte men op de inbreker. Hij had spullen uit de winkel aangetrokken en was stokstijf gaan staan. Omdat de beveiligers hem herkenden als een bekende zwerver, viel hij door de mand.

De inbreker is overgedragen aan de politie. De schade is beperkt gebleven tot een kapot raam. Er zijn geen spullen meegenomen.

PvdA eist andere koers Opstelten en Teeven

Bij het ministerie van Veiligheid en Justitie ligt de nadruk te veel op repressie. Naast straffen moet ook bemiddeling tussen daders en slachtoffers een kans krijgen, zeggen PvdA-Kamerleden Ahmed Marcouch en Jeroen Recourt dinsdag in de Volkskrant.

Om de onafhankelijkheid van rechters te waarborgen wordt het omstreden plan om minimumstraffen in te voeren later deze week ingetrokken, zeggen de Kamerleden. Dat plan was nog een overblijfsel van de samenwerking tussen VVD, CDA en PVV. Recourt noemt de minimumstraffen nu een 'motie van wantrouwen aan de rechterlijke macht'.

De VVD-bewindslieden Ivo Opstelten en Fred Teeven moeten volgens Recourt met een minder ideologische bril kijken, maar meer naar wat werkt om mensen van het criminele pad te krijgen. "Het is én-én. En het slachtoffer, én de dader." Marcouch stelt dat alleen repressie een gedachtegang met tekortkomingen is.

In het regeerakkoord verschilt de toon over veiligheid en justitie niet veel van die uit het regeer- en gedoogakkoord uit 2010. Toch gaat er volgens de PvdA een andere wind waaien. Deze week verdedigen Opstelten en Teeven de begroting van hun ministerie. De Kamerleden kondigen aan 'bouwstenen' aan te dragen.

Eén daarvan is mediation in het strafrecht. Recourt wijst erop dat dader en slachtoffer vaak bekenden zjin van elkaar. "In een familie. in een buurt. Die mensen krijgen in de toekomst weer met elkaar te maken." Als een zaak niet te zwaar is, zou mediation een goede oplossing kunnen zijn. Ook langs die weg kan de dader volgens de PvdA een voor het slachtoffer acceptabele straf krijgen.

Zonodig zoekt de partij buiten de VVD om naar een Kamermeerderheid om plannen door te voeren. Opstelten en Teeven zeggen in een reactie in de krant dat voor hen repressie en preventie hand in hand gaan. "Wij hebben het slachtoffer centraler gezet, waar eerder te vaak alleen de dader centraal stond." Ze zeggen uit te kijken naar het debat.


PvdA eist andere koers Opstelten en Teeven (Foto: Novum)

Ali B nieuw, Gordon terug in jury X Factor

Ali B maakt definitief deel uit van de jury voor een nieuw seizoen X Factor. De rapper is na lang nadenken ingegaan op het aanbod om plaats te nemen in het panel van de RTL-talentenjacht. Oudgediende Gordon, die de afgelopen drie seizoenen ook al van de partij was, vergezelt hem.

"Ik heb er lang over nagedacht. Ik ben namelijk niet zo'n fan van de meeste talentenjachten. Kandidaten moeten maar luisteren naar wat de jury van ze vraagt", bekent Ali B dinsdag in het AD. "Als jurylid ga ik voor authenticiteit! Ik krijg die ruimte bij X Factor."

De talentenjacht wordt in een nieuw jasje gestoken. Naast de nieuwe jurybezetting zijn deze reeks ook rappers, dj's en singer-songwriters welkom. Wie volgend jaar naast Ali B en Gordon plaatsnemen in het panel is nog onbekend, evenals wie de presentatie op zich neemt.

VN stemmen donderdag over Palestijnen

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties stemt donderdag over het Palestijnse verzoek om de status van waarnemend niet-lid. Het staat vrijwel vast dat de Vergadering met het verzoek zal instemmen.

In tegenstelling tot de praktijk in de VN-Veiligheidsraad hebben leden van de Algemene Vergadering geen vetorecht. Omdat de meeste leden de Palestijnse zaak steunen en de resolutie slechts een eenvoudige meerderheid nodig heeft om te worden aangenomen lijkt de uitslag al bij voorbaat vast te staan. Tot dusverre hebben 132 landen - meer dan twee derde van de VN-lidstaten - de staat Palestina erkend.

De uitkomst van de stemming kan op den duur een belangrijke stap betekenen richting een tweestatenoplossing met Israël. Palestijnse pogingen in september 2011 om een volledig lidmaatschap van de VN te bemachtigen liepen spaak, omdat dat verzoek ook door de Veiligheidsraad moest worden goedgekeurd. De Verenigde Staten verwierpen het verzoek en lieten weten dit streven keer op keer met hun veto tegen te houden totdat er een vredesovereenkomst met Israël is bereikt.

De Palestijnen willen echter de omgekeerde weg behandelen. Verhoging van hun status bij de VN, van permanente waarnemer naar waarnemend niet-lid, legt meer gewicht in hun wens voor een eigen staat, hopen zij. Die staat moet bestaan uit de Gazastrook, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. Met de nieuwe status kunnen ze lid worden van diverse VN-instanties, waaronder het Internationaal Gerechtshof, waar zij eventuele misdaden van Israël aanhangig kunnen maken.

Tegelijkertijd vrezen de Palestijnen financiële en diplomatieke wraakacties. Toen zij vorig jaar lid werden van Unesco trokken de VS hun financiële bijdrage aan het VN-orgaan - zo'n 22 procent van het Unesco-budget - in. Ook ontvingen de Palestijnen minder geld van de VS. Het Congres in Washington heeft al laten weten de Palestijnen verder te korten als zij hun plan bij de VN doorzetten. Israël reageerde op de Palestijnse stappen met versnelde bouw in nederzettingen die door de VN als illegaal zijn bestempeld en het achterhouden van fondsen van de Palestijnse regering.

Aparte verzekering voor verplicht eigen risico

Het verplichte eigen risico in de zorg van 350 euro is met een aparte verzekering te omzeilen. Mensen jonger dan veertig jaar betalen daarvoor 150 euro per jaar. Mensen ouder dan veertig jaar betalen 210 euro, zegt het nieuwe zorglabel Zorgeloos dinsdag in De Telegraaf.

Zorgeloos is de eerste verzekeraar die het eigen risico verzekert. Het eigen risico is mede bedoeld om mensen bewust te maken van de zorgkosten. De bedoeling is dat mensen hierdoor minder onnodig medicijnen gebruiken of behandelingen vragen.

Voor chronisch zieken kan de verzekering uitkomst bieden, aangezien een deel van hen vaak ieder jaar de volle mep aan eigen risico moet betalen. De vraag is echter hoe de verzekeraar overeind wil blijven als alleen deze chronisch zieken zich bij hen verzekeren. Per klant zijn de uitgaven dan ongeveer twee keer zo hoog als de inkomsten.

In Nederland kon het bedrijf dan ook geen verzekeraar vinden die garant wilde staan, maar in Engeland is wel een herverzekeraar gevonden in Lloyd's London. De voorwaarde is dat ook de basisverzekering bij het label wordt afgesloten. Op deze manier kan iedereen worden geaccepteerd. De premie voor die basisverzekering wordt niet vermeld.

De verzekeraar verwacht niet te worden overspoeld met mensen die allemaal hun eigen risico maximaal gebruiken. Er wordt ook gemikt op klanten die het voor hun eigen gemak willen afkopen.

De nieuwe polis toont aan dat het verplichte eigen risico helemaal geen rem is op de zorg, stelt SP-Kamerlid Renske Leijten in de krant. Volgens haar is nu aangetoond dat het 'gewoon een melkkoe' is die ouderen en chronisch zieken dupeert.

Sniper: Ghost Warrior 2 hijgt erop los

Na een paar gemiste releasedates brengt City Interactive dan eindelijk de eerst officiële gameplay video van Sniper: Ghost Warrior 2 online. Dat doet ons vermoeden dat zij eindelijk de releasedate in het vizier hebben. Maar wij vragen ons af, hoe dodelijk is een mes in je oksel?

De engine in Sniper: Ghost Warrior 2 is de nieuwe CryEngine 3 en staat op de kalender voor 13 januari voor PlayStation 3, Xbox 360, pc en er zijn geruchten dat er ook een Wii U versie in de maak is.

 

Yasser Arafat opgegraven

In de Palestijnse stad Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever, is dinsdagochtend het stoffelijk overschot van de vroegere Palestijnse leider Yasser Arafat opgegraven. Dat hebben Palestijnse bronnen gezegd. Internationale deskundigen zullen het overschot analyseren om meer te weten te komen over de precieze doodsoorzaak van Arafat.

Arafat overleed in november 2004, een maand nadat hij plotseling ziek was geworden. Eerder dit jaar ontdekten onderzoekers het radioactieve polonium-210 op kledingstukken van Arafat. Volgens de officiële lezing overleed hij na een beroerte. Er doen echter geruchten de ronde dat hij zou zijn vergiftigd door Israël.

Zwitserse, Franse en Russische onderzoekers nemen monsters van Arafats stoffelijk overschot en zullen deze onderzoeken.

FOK! wat een weer...Licht wisselvallig

Goedemorgen! Na het zachte weer van de laatste dagen gaan de temperaturen vanaf vandaag langzaam naar beneden. Gisteren werd het plaatselijk nog 12 graden, maar vanmiddag zal het niet warmer worden dan 8 graden. In de komende nachten gaat het op veel plaatsen tot lichte vorst komen en kunnen bruggen en viaducten plaatselijk glad worden.

Vandaag krijgen we ongeveer hetzelfde weer als gisteren. Er is vrij veel bewolking en er kan een enkele bui vallen, maar ook de zon zal hier en daar even doorbreken. De wind komt uit een zuidelijke richting, maar zal niet meer dan zwak tot matig zijn. De komende dagen zal dit vrij saaie weer aanhouden. De bewolking overheerst en hier en daar valt er wat regen. De zon lijkt niet zo veel kans te gaan maken.

'Onze' stormdepressie is inmiddels boven Scandinavië aangekomen en heeft ook daar voor veel wind gezorgd. De meeste regen viel hierbij in Denenmarken. Ook weer veel regen op de Canarische Eilanden en dit begint nu toch echt opvallend te worden.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

WinterKlapMongeaul maakte de afgelopen winter deze prachtige foto. Het huidige weerbeeld is behoorlijk saai, maar dan maken we van het weerbericht iets kleurrijks!

'Een op drie wil nieuwslezeres met hoofddoek'

Ruim een op de drie Nederlanders (35 procent) vindt het tijd dat het nieuws op televisie wordt gepresenteerd door een vrouw met een hoofddoek. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van Stichting Cup of Culture onder 1001 respondenten. Voor twee op de drie is een gehoofddoekte buschauffer geen probleem.

Het zogenoemde Nationaal Hoofddoek Onderzoek werd vorig jaar voor het eerst uitgevoerd. Toen werd de vraag over de nieuwslezeres niet gesteld. Wel vond 53 procent een tv-presentatrice met hoofddoek kunnen. Dat percentage ligt dit jaar op 57. Een hoofddoek voor een radiopresentator vindt ruim tachtig procent in orde.

"Dit past in de trend dat Nederlanders ruimhartiger staan tegenover hoofddoek", zegt initiatiefnemer Jan Knaap van de stichting. "In programma's als Spangas en Goede Tijden, Slechte Tijden zie je het al, dus waarom niet in nieuwsprogramma's?"

In België lijkt de kwestie wat gevoeliger te liggen. Een paar maanden geleden ontstond ophef toen een minister zei geen problemen te hebben met een hoofddoekdragende nieuwslezeres.

In Nederland heeft ongeveer driekwart van de inwoners er geen bezwaar tegen als vrouwen hun haar bedekken. Een ruime meerderheid erkent dat het dragen van een hoofddoek een cultureel-religieuze afweging is voor vrouwen, en heeft daar respect voor.

Ruim zes op de tien Nederlanders vinden het dan ook een logische ontwikkeling dat een oer-Hollandse winkel als HEMA hoofddoeken in het assortiment heeft opgenomen. De hoofddoek lijkt hiermee volledig te zijn ingeburgerd in Nederland, concluderen de onderzoekers.

Hoewel bijna de helft van de ondervraagden aangeeft het gevoel te hebben dat de hoofddoek de emancipatie in de weg staat, vindt bijna veertig procent dat het nog wel beter kan met de tolerantie richting islamitische vrouwen, vooral op werkgeversvlak. Uit het onderzoek van vorig jaar bleek dat het merendeel van de Nederlandse bedrijven liever geen vrouwen met een hoofddoek in dienst neemt.

Wat jij? Laat je mening horen in de poll!

De gevechten van Splinter Cell: Blacklist

Ubisoft heeft een developer diary uitgebracht voor Splinter Cell: Blacklist. In de video praat Splinter Cell community developer Zack Cooper met Kevin Secours over de gevechtsstijl van Sam Fischer. Kevin Secours is de gevechtsadviseur voor het spel.

Secours vertelt onder andere hoe de vele verschillende stijlen die hij zelf beheerst samenkomen om de specifieke gevechtsstijl van Sam Fischer te creëren. Hierbij dient Zack Cooper meer dan eens als lijdend voorwerp in de video.

Splinter Cell: Blacklist komt in de lente van 2013 uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

De Halalgevangenis

Hallo? Halal! Vrouwen in Nederland, zijn wij wel helemaal wakker? De eerste halalhuizen zijn een feit. Het complex “De Koningsvrouwen van Landlust” – kan het nog cynischer – is omgebouwd tot een ware vrouwengevangenis. Het was al geen geheim dat fanatieke moslims hun vrouwen graag opsluiten in huis, lekker in de keuken vasthouden en gescheiden houden van al het mannelijk bezoek, zodat ze nooit per ongeluk een man zou kunnen verleiden. Achterlijk gedoe, maar vooruit, dat moeten ze allemaal zelf weten. De ronduit debiele woningstichting Eigen Haard heeft echter besloten dat ze dat best oké vindt. Dus zijn er 188 appartementen omgebouwd om mee te werken aan vrouwendiscriminatie. Bespottelijk!

Nieuw Grieks pakket kost Nederland geld

De aanpassing van het Griekse pakket gaat Nederland jaarlijks miljoenen kosten. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) in de nacht van maandag op dinsdag na afloop van overleg in Brussel.

Er werd door de eurolanden afgesproken dat rentes op lopende leningen worden verlaagd. Daarnaast gaan de landen de winsten die zij boeken op de leningen terugsluizen naar Griekenland. "Dat kost met een slag om de arm circa 70 miljoen euro gemiddeld per jaar over een periode van 14 jaar", aldus Dijsselbloem.

Nederland boekte de afgelopen jaren winsten op de steun aan Athene, aldus de minister.

Aanpassing Grieks pakket kost Nederland geld
Aanpassing Grieks pakket kost Nederland geld (Foto: ANP)

Het VK erkent Palestina op Haagse voorwaarden

Het Verenigd Koninkrijk is bereid Palestina in VN-verband als staat te erkennen. Voorwaarde is dat de Palestijnse Autoriteit belooft geen Israëlische  oorlogsmisdaden aan te kaarten bij het Internationaal Strafhof (ICC) of het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Dit heeft de Britse krant The Guardian dinsdag gemeld op gezag van bronnen bij de regering in Londen. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties stemt naar verwachting donderdag over het Palestijnse verzoek om de waarnemerstatus te verhogen naar 'niet-lidstaat'. Als duidelijk is dat Palestina een staat is en niet slechts een 'entiteit', kan de Palestijnse Autoriteit naar het ICC stappen.

Londen erkent Palestina op Haagse voorwaarden
Londen erkent Palestina op Haagse voorwaarden (Foto: ANP)

Borstkankerzorg onvoldoende bij veel ziekenhuizen

Zo'n veertig van de 94 ziekenhuizen in Nederland voldoen niet aan de Europese richtlijnen voor de behandeling van borstkanker. Ze behandelen minder dan 150 patiënten met borstkanker, zo blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. Vijftien ziekenhuizen behandelden zelfs minder dan honderd patiënten.

Europese normen schrijven voor dat in zorginstellingen jaarlijks minstens 150 behandelingen moeten plaatsvinden. Anders is er mogelijk onvoldoende ervaring aanwezig.

KWF Kankerbestrijding pleit voor scherpere normen voor borstkankerzorg. Zo moet er bijvoorbeeld een minimum aantal van vijftig operaties per chirurg gaan gelden, vindt Femke Welles van KWF Kankerbestrijding.

Gewonden schietpartij Badhoevedorp uit ziekenhuis

De twee mannen die vrijdag gewond raakten bij de fatale schietpartij in Badhoevedorp zijn uit het ziekenhuis ontslagen. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt. Bij het incident werd de 41-jarige Remco H. doodgeschoten. Het gaat waarschijnlijk om een afrekening in het criminele circuit.

De gewonden, een 51-jarige Haarlemmer en een 33-jarige man uit IJmuiden, werden geraakt toen de dader of daders het vuur openden op de Nieuwemeerdijk. Twee mannen vluchtten na het incident in een kleine grijze auto. Van hen ontbreekt elk spoor. De politie heeft 25 rechercheurs op de zaak gezet.

H. is een zoon van Ruud H., die vastzit voor cocaïnesmokkel en volgens kroongetuige in het liquidatieproces Peter La S. op een lijst staat om vermoord te worden. Volgens Het Parool zou hij bekende figuren uit de Amsterdamse onderwereld hebben afgeperst, onder wie de prominente Hells Angel Harry Stoeltie.

Ook H.'s broer Martin H. heeft een strafblad. Hij zat vast uit voor een moord in 1991 op dezelfde plaats in Badhoevedorp. Op het adres is een autohandel van H. gevestigd.

Ex-minister Oostenrijk voor rechter om corruptie

De vroegere Oostenrijkse minister van binnenlandse zaken en europarlementariër Ernst Strasser is maandag in Wenen voor de rechter verschenen op beschuldiging van corruptie. Hij zou bereid zijn geweest om tegen betaling voorgestelde Europese regelgeving af te zwakken.

Strasser verklaarde onschuldig te zijn. Hij dacht van doen te hebben met Amerikaanse geheim agenten en wilde het spel met hen meespelen om ze te kunnen ontmaskeren. Strasser moest toegeven dat hij de Oostenrijkse autoriteiten pas van zijn vermoeden op de hoogte stelde nadat hij in april 2010 door twee journalisten van de Britse Sunday Times voor de camera te kijk was gezet. Hij zei te hebben geaarzeld, omdat hij bang was dat de autoriteiten niet zouden willen geloven dat hij door de Amerikanen te grazen werd genomen vanwege de afwijzing van voorgestelde antiterreurmaatregelen door het Europees Parlement. Strasser heeft inmiddels zijn Europese zetel opgegeven; ook is hij geen lid meer van de Oostenrijkse Volkspartij.

De Britse journalisten deden zich voor als lobbyisten. Van de zestig europarlementariërs die zij benaderden konden zij naast Strasser nog drie anderen filmen die gevoelig leken te zijn voor hun toenaderingspogingen. De Sloveen Zoran Thaler is afgetreden, maar de Roemeen Adrian Severin en de Spanjaard Pablo Zalba Bidegain hebben hun zetel behouden.

Op Youtube circuleert een filmpje waarin Strasser vol trots aan het duo laat weten dat hij als europarlementariër zijn eigen netwerk kon inzetten voor bedrijven. Hij zei de journalisten dat hij voor zijn diensten honderdduizend euro per jaar rekende.

Strassers advocaat, Thomas Karlik, zei dat de stukjes film uit hun verband zijn getrokken en dat de volledige film Strasser in een veel gunstiger licht laat zien. Karlik zei dat zijn cliënt alleen maar 'deed wat duizenden mensen dagelijks in Oostenrijk, Brussel en de rest van de wereld doen: het leggen van contacten en aanbieden ze te gebruiken'.

Als hij schuldig wordt bevonden kan Strasser tien jaar gevangenisstraf krijgen.

'Schoonmaakfee' in VS veroordeeld

Een Amerikaanse vrouw is maandag tot twintig uur taakstraf veroordeeld en voor een jaar onder toezicht geplaatst omdat zij bij wildvreemden had ingebroken en de boel aan kant had gemaakt.

De 53-jarige Susan Warren verklaarde dat zij langs het huis reed en de aandrang kreeg om 'iets te doen'. Zij verschafte zich toegang, waste wat kopjes en schotels af, zette de vuilnis buiten en zoog en stofte het huis. Vervolgens schreef zij op een vel papier een nota van 75 dollar uit met haar telefoonnummer erbij.

Warren verklaarde dat zij schoonmaakster van beroep is en dat wel vaker doet.

Justin Bieber uitgejouwd in thuisland Canada

Justin Bieber werd bepaald niet met open armen ontvangen toen hij optrad in de rust van een Canadese footballwedstrijd. Het Canadese tienersterretje werd zondag door sportfans ontvangen met een luid boegeroep.

Het gejoel begon al toen Justins hoofd op een groot scherm te zien was en ook toen de 18-jarige zanger het podium betrad werd Bieber uitgejouwd. Ook tijdens de nummers Boyfriend en Beauty and a Beat hielden toeschouwers zich niet in. Bieber liet zich echter niet uit het veld slaan en bedankte het publiek. "Ik hou van je, Canada!"

Ook Carly Rae Jepsen kreeg in het begin van haar optreden te maken met een opstandig publiek. Maar tijdens het zingen van haar single This Kiss en de wereldwijde hit Call Me Maybe wist de 27-jarige zangeres de toeschouwers toch voor zich te winnen.

[Serie A] Napoli stoot Inter van tweede plaats

Napoli is ten koste van Internazionale gestegen naar de tweede plaats in de Serie A. De Napolitanen boekten een 1-0 uitzege bij Cagliari, terwijl Inter met dezelfde cijfers onderuit ging in Parma. Juventus blijft ondanks de 1-0 nederlaag van zondag uit bij AC Milan koploper, al is de voorsprong op Napoli geslonken tot twee punten.

Napoli, volgende week de laatste tegenstander van het al uitgeschakelde PSV in de Europa League, moest in het Stadio Is Arenas op Sardinië veel geduld betrachten. Pas een kwartier voor tijd maakte sterspeler Marek Hamsik het enige doelpunt van de wedstrijd. Voor Napoli is het de negende zege in veertien wedstrijden.

Inter vertrok al voor het derde seizoen op rij met lege handen uit Parma. Een fraaie dribbel in de 75e minuut van Nicola Sansone werd de ploeg van trainer Andrea Stramaccioni fataal. Bij Inter ontbrak Wesley Sneijder. De club wil de Nederlander een verlaagde aanbieding laten tekenen en heeft hem de tijd gegeven zich daarover te beraden.


Napoli stoot Inter van tweede plaats (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.