Rutte blijft bij miljard korting EU

Het blijft de ambitie van Nederland om de korting van een miljard euro op de Europese meerjarenbegroting te houden. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

"Ik heb geen aanleiding de verwachtingen bij te stellen", antwoordde hij op vragen van D66. Volgens fractieleider Alexander Pechtold heeft Rutte de Nederlandse onderhandelingspositie te rooskleurig voorgesteld. Volgens Pechtold staat Nederland er slecht voor in Brussel.

Zo gaat Nederland volgens de D66-leider waarschijnlijk meer betalen aan de EU, onder meer door lagere vergoedingen voor Europese douaneheffingen. "Waarom de suggestie wekken dat er veel te halen is terwijl dat aantoonbaar niet waar is", zei Pechtold die Rutte opriep om 'eindelijk' eens eerlijk te gaan communiceren over Europa.

Rutte zei dat de top is afgebroken nadat duidelijk werd dat de 27 EU-lidstaten het niet eens konden worden over de meerjarenbegroting. Begin volgend jaar wordt verder gepraat. "De Nederlandse positie is bekend. We willen de korting handhaven." Niettemin is er 'geen zekerheid' dat het volgende voorstel waarmee EU-voorzitter Herman Van Rompuy mee komt 'voldoet aan al onze wensen', aldus de premier.

De EU-landen probeerden eind vorige week het eens te worden met de Europese Commissie over de begroting van 2014 tot 2020. De EC had een meerjarenbegroting voorgesteld van ongeveer duizend miljard euro voor de volledige periode van zeven jaar, maar dat is veel lidstaten veel te gortig.

Pechtold nam geen genoegen met de antwoorden van de premier en vroeg na afloop van het vragenuurtje een debat aan over het mislukken van de top.


Rutte blijft bij miljard korting EU (Foto: Novum)