Ook rechters willen zachtere aanpak crimineel

Rechters willen de vrijheid krijgen om zacht op te treden als ze iemand veroordelen. "Bij een vonnis zijn er meer wegen die naar Rome leiden, maar niet voor minister Opstelten en staatssecretarisTeeven van Justitie. Zij houden van de harde aanpak. Mensen opsluiten, hard en snel straffen, lik-op-stukbeleid", zegt Maria van de Schepop dinsdag tegen het ANP. Zij is rechter in Den Haag en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak, de vakbond van rechters en officieren van justitie.

In de Volkskrant hebben de PvdA-Kamerleden Ahmed Marcouch en Jeroen Recourt dinsdag gepleit voor een zachtere aanpak. Zo noemen ze bemiddeling tussen dader en slachtoffer als een mogelijkheid. Volgens Van de Schepop zijn hard en zacht allebei nodig. "Waar het om gaat, is dat een straf effectief en rechtvaardig is. Rechters moeten de ruimte hebben om zelf te kiezen welke straf het beste lijkt."

Het nieuwe kabinet wil af van plannen om verplichte minimumstraffen in te voeren. Ook daarover is Van de Schepop te spreken. "Stel dat rechters in een zaak komen tot 2 jaar celstraf, dan moeten ze niet worden gedwongen tot minstens 5 jaar."

In het interview met de Volkskrant zegt Marcouch: "We moeten met een andere bril kijken. Minder ideologisch. Meer naar wat werkt om mensen van het criminele pad af te brengen. Het is én-én. En het slachtoffer én de dader." Volgens Recourt heeft het vorige kabinet te veel de tegenstelling gezocht: "Een dader is slecht, een slachtoffer is goed."

Ook rechters willen zachtere aanpak crimineel
Ook rechters willen zachtere aanpak crimineel (Foto: ANP)