'Een op drie wil nieuwslezeres met hoofddoek'

Ruim een op de drie Nederlanders (35 procent) vindt het tijd dat het nieuws op televisie wordt gepresenteerd door een vrouw met een hoofddoek. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van Stichting Cup of Culture onder 1001 respondenten. Voor twee op de drie is een gehoofddoekte buschauffer geen probleem.

Het zogenoemde Nationaal Hoofddoek Onderzoek werd vorig jaar voor het eerst uitgevoerd. Toen werd de vraag over de nieuwslezeres niet gesteld. Wel vond 53 procent een tv-presentatrice met hoofddoek kunnen. Dat percentage ligt dit jaar op 57. Een hoofddoek voor een radiopresentator vindt ruim tachtig procent in orde.

"Dit past in de trend dat Nederlanders ruimhartiger staan tegenover hoofddoek", zegt initiatiefnemer Jan Knaap van de stichting. "In programma's als Spangas en Goede Tijden, Slechte Tijden zie je het al, dus waarom niet in nieuwsprogramma's?"

In België lijkt de kwestie wat gevoeliger te liggen. Een paar maanden geleden ontstond ophef toen een minister zei geen problemen te hebben met een hoofddoekdragende nieuwslezeres.

In Nederland heeft ongeveer driekwart van de inwoners er geen bezwaar tegen als vrouwen hun haar bedekken. Een ruime meerderheid erkent dat het dragen van een hoofddoek een cultureel-religieuze afweging is voor vrouwen, en heeft daar respect voor.

Ruim zes op de tien Nederlanders vinden het dan ook een logische ontwikkeling dat een oer-Hollandse winkel als HEMA hoofddoeken in het assortiment heeft opgenomen. De hoofddoek lijkt hiermee volledig te zijn ingeburgerd in Nederland, concluderen de onderzoekers.

Hoewel bijna de helft van de ondervraagden aangeeft het gevoel te hebben dat de hoofddoek de emancipatie in de weg staat, vindt bijna veertig procent dat het nog wel beter kan met de tolerantie richting islamitische vrouwen, vooral op werkgeversvlak. Uit het onderzoek van vorig jaar bleek dat het merendeel van de Nederlandse bedrijven liever geen vrouwen met een hoofddoek in dienst neemt.

Wat jij? Laat je mening horen in de poll!