FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 26 november 2012

Ruim 36.000 nieuwjaarsduikers

Hoe koud het zal zijn moet nog blijken, maar dat de deelnemers aan de traditionele nieuwjaarsduik het fris zullen hebben kan bijna niet missen.

Unox, organisator van de duik, liet maandag weten dat er zeker 36.250 "duikhelden" op 1 januari 2013 het koude water zullen trotseren. Volgens de organisatie kan dit recordaantal op 89 plekken het water in.

Om de kou een beetje te lijf te gaan geeft de organisator vast wat tips: probeer alvast een beetje te wennen aan de kou door veel buiten te zijn, douche de komende dagen elke dag een paar graden kouder om alvast te wennen aan de enorme kou van de Hollandse wateren of smeer met vaseline, om een vetlaagje op de huid te krijgen, zoals pinguïns hebben.

Brrrr... ruim 36.000 nieuwjaarsduikers
Brrrr... ruim 36.000 nieuwjaarsduikers (Foto: ANP)

400.000 Wii U's verkocht in eerste week

Nintendo heeft in de eerste verkoopweek in de Verenigde Staten 400.000 Wii U spelcomputers verkocht. Dat maakte het Japanse concern maandag bekend.

De Wii U is de langverwachte opvolger van de populaire Wii. De nieuwe variant beschikt onder meer over een afstandsbediening met aanraakscherm.

Het verkoopcijfer is volgens het bedrijf vergelijkbaar met de Wii-verkopen gedurende de eerste verkoopweek in 2006, maar volgens het bedrijf is het nog te vroeg om een goede vergelijking te doen. "Op dit moment zijn de verkopen vooral gebaseerd op hoe snel we het product naar de winkel kunnen krijgen", zei hoofd Nintendo Noord-Amerika Reggie Fils-Aime.

BraziliŽ opent eerste WK-stadions in december

De eerste stadions voor het WK in Brazilië worden in december geopend. Het stadion in Fortaleza opent op 16 december zijn deuren. Vijf dagen later volgt Belo Horizonte. Dat heeft de organisatie van het toernooi maandag bekendgemaakt. De twee stadions zijn ook speelsteden tijdens de Confederations Cup die in juni volgend jaar wordt gehouden.

De afronding van de overige vier stadions voor dat toernooi laat nog even op zich wachten. Het noordelijke Salvador volgt in februari en de stadions in Brasilia, Recife en het Maracaña in Rio de Janeiro in april. "Het is geen droom meer, maar realiteit", zei oud-voetballer Bebeto, nu deel uitmakend van de WK-organisatie.

Ook liet de FIFA maandag weten dat alle contracten zijn getekend om bij het WK voor clubs, dat volgende maand in Japan wordt gehouden, te testen met doellijntechnologie. De FIFA heeft twee systemen uitgekozen om uit te proberen. Het Hawk Eye systeem wordt getest in het stadion in Toyota City, GoalRef in de arena van Yokohama. In beide stadions worden vier duels gespeeld. Na het toernooi maakt de wereldvoetbalbond bekend welk systeem wordt gekozen.

Jérôme Valcke, secretaris-generaal van de FIFA, benadrukte het belang van de technologie. "De scheidsrechter beslist nog steeds, maar hij krijgt een belangrijk hulpmiddel. Binnen een seconde krijgt hij een signaal of de bal de lijn is gepasseerd of niet. Het spel wordt dus niet stilgelegd."

Op de vraag of de technologie nu wel echt noodzakelijk is, verwees Valcke naar de Engelsen bij het WK van twee jaar geleden. "Vraag het aan hen. Ik zat bij het duel in Zuid-Afrika voor de Engelse delegatie. Mijn schouder doet nog steeds pijn." In de achtste finales werd een doelpunt van Frank Lampard tegen Duitsland onterecht afgekeurd.

"Het systeem kost jaarlijks ongeveer zestigduizend dollar per stadion", liet Paul Hawkins, oprichter van Hawk-Eye, weten. Hij ziet nog genoeg andere mogelijkheden. "Het houdt niet op bij de doellijn. De bond is nu nog terughoudend, maar buitenspel kunnen we ook al realtime beoordelen en in de toekomst is het mogelijk om te zien of een overtreding een penalty is of niet."

Gezin verdronken bij redding hond

De Amerikaanse kustwacht heeft maandag het zoeken gestaakt naar een tiener wiens ouders zijn verdronken nadat zij zaterdag in het noorden van Californië in de ijskoude oceaan waren gesprongen om hem en hun hond te redden. Vermoed wordt dat de jongen eveneens is omgekomen.

Drie meter hoge golven trokken de hond terug de zee op nadat hij bij Big Lagoon, vijfhonderd kilometer ten noorden van San Francisco, in het water was gesprongen om een stok te apporteren. De 16-jarige jongen ging het water in om het dier te helpen, gevolgd door zijn vader. De jongen wist weer uit de golven te komen, maar ging samen met zijn moeder weer het water in om de vader te zoeken. "Beiden werden de oceaan ingetrokken", zei Dana Jones van de Californische natuurparkendienst, terwijl de hond op eigen kracht weer aan land kwam.

De dochter van het gezin en haar vriend zagen het drama voor hun ogen gebeuren. Het meisje belde de politie, maar tegen de tijd dat die ter plaatse was, was het al te laat. Een park ranger moest een kilometer rennen voor hij op het strand was, omdat zijn voertuig niet geschikt was voor het terrein.

De kustwacht zei dat het zoeken naar de jongen was gestaakt omdat iemand zonder wetsuit nooit zo lang in het koude water kon overleven. De lichamen van de vader en moeder spoelden later aan op het strand.

Vos wielrenster van het jaar

Marianne Vos is verkozen tot Nederlands wielrenster van het jaar. Ze kreeg op het wielergala in haar geboortestad Den Bosch de voorkeur boven Annemieke van Vleuten en Anne van der Breggen. Het is de zevende keer op rij dat de 25-jarige wielrenster de Keetie van Oosten-Hage Trofee in ontvangst mag nemen.

Vos stak dit seizoen met kop en schouders boven de rest uit. Ze won in Londen de olympische wegwedstrijd, veroverde de wereldtitel in zowel het veld als op de weg en pakte de eindzege in de wereldbeker. Ook won ze de Giro Donne, de Ronde van Italië voor vrouwen.

Moreno Hofland ging met de prijs voor grootste belofte aan de haal. De 21-jarige renner kreeg in de verkiezing voor de Gerrie Knetemann Trofee meer stemmen dan Daan Olivier en Michiel van der Heijden. Hofland werd dit jaar Nederlands kampioen bij de beloften. Na de winter fietst hij als prof bij de opvolger van Rabobank.

De wielrenners van het jaar worden verkozen door leden van de Club 48, een vereniging van oud-profs, en lezers van Wielerland Magazine. Bij de prijsuitreiking in het Theater aan de Parade in Den Bosch is deze keer voor het eerst ook publiek welkom.

250.000 3DSen verkocht in USA, geruchten over nieuwe bundel en uitverkoop

Nu de nasleep van de "Zwarte Vrijdag"-gekte voorbij is, en het stof langzaamaan weer optrekt, moet Nintendo wel blij zijn met het aantal verkopen van de handheld systemen. De Nintendo DS en de Nintendo 3DS zijn als warme broodjes over de toonbank gegaan.

Reggie Fils-Aime, opperhoofd van Nintendo of America, verklaart nader. Tijdens het afgelopen weekend zijn er maar liefst 250.000 Nintendo 3DS systemen over de toonbanken gegaan. Daarnaast is de "normale" Nintendo DS ook goed verkocht. Een goede 275.000 stuks, om precies te zijn. Letterlijk warme broodjes, waar Subway nog wel wat van kan leren.

Fils-Aime verklaart dat deze goede verkopen mede te danken zijn aan de Zwarte Vrijdag, de vrijdag na Thanksgiving, en het weekend wat erna volgde. Tijdens deze periode hadden meerdere retailers enorme kortingen op complete bundels.

Naast de goede verkopen gaan er ook geruchten rond dat sommige zaken de prijs gaan verlagen, naar 140 dollar (afgerond). Dat is dus  30 dollar goedkoper dan de standaard prijs. Naast deze prijsverlaging is ook het gerucht de rondte gegaan dat er een Mario Kart XL-bundel in Amerika aan zal komen. Deze bundel, vergeljikbaar met onze prachtige Mario Kart-bundel, zal een blauwe 3DS XL met het spel Mario Kart 7 bevatten. Deze zal de schappen ingaan voor 199 dollar, 30 dollar goedkoper dan de huidige prijs van een losse Nintendo 3DS XL.

Maak jij het verschil?

"Wat onderscheidt onze fabriek nou van een andere fabriek die hetzelfde maakt als wij?", vraag ik aan de directeur tijdens het formeel overleg tussen de ondernemingsraad en de directie. We zitten middenin een reorganisatie. Tientallen mensen verliezen mogelijk hun baan. Er is zelfs sprake dat de gehele productie naar het buitenland zal worden verplaatst. "Zijn dat de mensen of zijn dat de machines?", lok ik hem uit zijn tent.

Creditcardtoeslagen aan banden gelegd

Het kabinet gaat hoge bijkomende kosten van het gebruik van creditcards aan banden leggen. Dat blijkt uit antwoorden van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) op Kamervragen van de PvdA.

De minister verwacht begin volgend jaar een wetsvoorstel naar de Kamer te sturen, waarmee een Europese richtlijn wordt ingevoerd. Op grond van deze richtlijn mogen bedrijven 'niet meer kosten in rekening mogen brengen aan hun klanten dan de werkelijk door hen gemaakte kosten die verband houden met het gekozen betaalmiddel'.

Dit heeft ook betrekking op luchtvaartmaatschappijen, schrijft Dijsselbloem. Zij brengen nu vaak hoge toeslagen in rekening bij het boeken van vliegtickets die met een creditcard worden afgerekend. Dit gebeurt met name wanneer creditcardmaatschappijen een percentage vragen van het aankoopbedrag. Deze kosten worden vervolgens doorberekend aan de klant.


Creditcardtoeslagen aan banden gelegd (Foto: Novum)

Ghosn: Renault gaat aan meer F1-teams leveren

Volgens de president-directeur van Renault, Carlos Ghosn, zal het Franse merk in de toekomst aan meer Formule 1-teams motoren gaan leveren. Op dit moment bedient het Franse merk Caterham, Lotus, Red Bull en Williams, maar daar kunnen nog enkele renstallen bij gaan komen.

In het seizoen 2014 gaan de nieuwe motorenregels in, waardoor de huidige 2,4 liter atmosferische V8-motor verruild wordt voor een 1,6 liter V6 turbokrachtbron. Zoals het nu staat zullen naast Renault alleen Ferrari en Mercedes overblijven als leverancier. Cosworth lijkt weg te gaan vallen, terwijl PURE, het project van Craig Pollock, wegens geldgebrek gestrand is.

Het lijkt er volgens Ghosn op dat Renault daarom zeker aan vijf teams kan gaan leveren, omdat Toro Rosso ook met het Franse merk wil gaan rijden, terwijl Force India overweegt om Mercedes in te ruilen voor Ferrari-krachtbronnen. Daarnaast zoemen geruchten rond dat Honda mogelijk wil terugkeren, al hult het Japanse merk zich hierover in nevelen.

Reisadvies voor Egypte aangescherpt

Het reisadvies voor Egypte is aangescherpt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt reizen naar de Sinaï. Vakanties in resorts aan de kust van de Golf van Suez, de Rode Zee en de Golf van Akaba en de kustwegen van Taba via Sharm el-Sheikh naar Suez zijn wel veilig genoeg.

Reizigers moeten in het hele land op hun hoede zijn, stelt het ministerie. Demonstraties in Caïro, Alexandrië en in andere steden in de Nijldelta en bij het Suez-kanaal kunnen uit de hand lopen. "Demonstranten kunnen overgaan tot gewelddadigheden onderling, gericht tegen de veiligheidstroepen en tegen buitenlanders", waarschuwt het ministerie.

Ontraden wordt om in de buurt te komen van het Tahrirplein in Caïro. Ook wordt uitdrukkelijk geadviseerd geen militairen, militaire objecten, politie of demonstraties te fotograferen of te filmen.

De onlusten ontstonden nadat president Mohammed Morsi zichzelf vorige week verregaande bevoegdheden toebedeelde. Morsi vaardigde een reeks decreten uit die hem vrijwaren van toetsing door de rechterlijke macht. Volgens hem is dit een tijdelijke maatregel.


Reisadvies voor Egypte aangescherpt (Foto: Novum)

Sandy kostte New York 32 miljard

Storm Sandy heeft vorige maand in de staat New York voor 42 miljard dollar (32 miljard euro) schade aangericht. Dat blijkt volgens ingewijden uit nieuwe cijfers. Zowel de staat als de stad New York wil een beroep doen op steun van de federale overheid.

De nota omvat 32 miljard dollar (ruim 24 miljard euro) voor reparatie en herstel en negen miljard dollar (bijna zeven miljard euro) om schade te beperken of in de toekomst te voorkomen. Gouverneur Andrew Cuomo had maandag een ontmoeting met de congresafvaardiging van New York om de nieuwe cijfers te bespreken.

Burgemeester Michael Bloomberg maakte eerder maandag bekend dat Sandy in zijn stad voor negentien miljard dollar (14,5 miljard euro) schade heeft veroorzaakt. Hij vraagt het federale Congres bijna tien miljard dollar (7,7 miljard euro) te fourneren. Het is de vraag of de federale rampendienst FEMA daar nog genoeg geld voor in kas heeft. Daar komt bij dat het Congres voor het einde van het jaar fors moet bezuinigen.

Voor Sandy kampten de staat en de stad New York al met tekorten van meer dan een miljard dollar. Door de recessie blijven de belastinginkomsten flink achter bij de verwachtingen.

Terpstra wielrenner van het jaar

Niki Terpstra is op het Nationaal Wielergala in Den Bosch uitgeroepen tot wielrenner van het jaar. De Nederlands kampioen was echter zelf niet aanwezig om de Gerrit Schulte Trofee in ontvangst te nemen.

Terpstra dankt zijn uitverkiezing aan zijn nationale titel de weg en de zege in Dwars door Vlaanderen. Hij kreeg van de jury de voorkeur boven Robert Gesink en Bauke Mollema. Terpstra was zelf niet aanwezig omdat hij vraagtekens plaatste bij de selectieprocedure. Zo vond hij de Lars Boom (winnaar Eneco Tour) en Lieuwe Westra (ritzege + tweede eindklassement Parijs-Nice) genomineerd hadden moeten worden.

Golfer McIlroy opvallende naam bij sportverkiezing BBC

De BBC heeft vandaag de twaalf genomineerden bekendgemaakt voor de uitverkiezing van sporter van het jaar. Op de lijst staan vooral namen van atleten die zich afgelopen zomer hebben onderscheiden tijdens de Olympische Spelen.

Meest opvallende naam is echter die van de Noord-Ierse golfer Rory McIlroy. Hij is op dit moment de huidige nummer één van de wereld. Op de shortlist staan ditmaal vijf vrouwen. Vorig jaar bestond de gehele lijst met genomineerden uit mannen. Dit kwam de organisatie echter op veel kritiek te staan.

Bij de bookmakers is tourheld en olympische kampioen tijdrijden Bradley Wiggins de favoriet. In 2011 ging de prijs naar Mark Cavendish.

De genomineerden; Nicola Adams (boksen), Ben Ainslie (zeilen), Jessica Ennis en Mo Farah (beiden atletiek), Katherine Grainger (roeien), Sarah Storey, Chris Hoy en Bradley Wiggins (wielrennen), Rory McIlroy (golf), Andy Murray, (tennis), Ellie Simmonds (zwemmen), David Weir (rolstoelatletiek).

Moslimbroederschap blaast massabetoging af

De Egyptische Moslimbroederschap heeft een voor dinsdag uitgeschreven massabetoging afgeblazen. Met de demonstratie wilde de Broederschap steun betuigen aan president Mohammed Morsi, die veel weerstand heeft opgeroepen door macht naar zich toe te trekken en zichzelf van rechterlijke toetsing te vrijwaren.

Een woordvoerder zei dat de demonstratie is afgeblazen om 'opstopping te verminderen' en 'publieke spanning' te vermijden.

De woordvoerder van Morsi zei dat de president maandag in een onderhoud met vertegenwoordigers van de rechterlijke macht heeft bezworen dat zijn decreet 'tijdelijk' is en slechts van toepassing op 'soevereiniteit-gerelateerde kwesties'. Burgerrechtenadvocaat Gamal Eid zei dat dit niets afdoet aan het feit dat 'Morsi zichzelf boven de wet heeft geplaatst'.

[Jupiler League] Cambuur boekt zege in Oss

Sc Cambuur heeft in de Jupiler League de uitwedstrijd tegen FC Oss gewonnen. Na een 1-0 voorsprong bij rust zegevierde de Friese club in het Frans Heesen Stadion uiteindelijk met 3-1. Cambuur klimt door de overwinning van de achtste naar de zesde plaats. FC Oss blijft vijftiende.

Michiel Hemmen zette Cambuur met zijn elfde doelpunt van het seizoen in de 39e minuut op voorsprong. Door eigen goal van Marcel van der Sloot, die op ongelukkige wijze zijn hoofd zette tegen een inzet van Martijn Barto, stond er tien minuten voor tijd 0-2 op het scorebord. Van der Sloot maakte zijn fout goed door in de voorlaatste minuut de aansluitingstreffer te maken, maar in blessuretijd zorgde Johnny de Vries alsnog voor de beslissing.

'Douglas moet Lķcio opvolgen bij Juventus'

Volgens Tuttosport ziet Juventus in FC Twente-verdediger Douglas een opvolger voor Lúcio. Douglas heeft bij de Tukkers een aflopend contract en daardoor hoopt Juventus snel tot een akkoord te komen met de club uit Enschede.

De geboren Braziliaan gaf zelf in een eerder stadium al aaan een stap hogerop te willen. Douglas zou bij Juventus zijn landgenoot Lúcio moeten opvolgen. Het bestuur van de Oude Dame is niet tevreden met de prestaties van Lúcio.

Douglas speelde tot nu toe 142 wedstrijden voor FC Twente, waarin hij elf doelpunten wist te scoren. Voor zijn komst naar Twente speelde Douglas voor het Braziliaanse Joinville EC.

'Clubhuis Satudarah in Enschede moet dicht'

Het clubhuis van motorclub Satudarah in Enschede moet dicht. Dat heeft burgemeester Peter den Oudsten besloten. De leden hebben twee weken de tijd gekregen om het verbouwde pand aan de Parkweg weer terug te brengen in de oude staat, meldt RTV Oost.

Twee weken geleden bepaalde de rechter al dat het clubhuis dicht moest omdat het niet past binnen het bestemmingsplan. De motorclub ging tegen dat vonnis in beroep. De gemeente en de club steggelen al langer over het clubhuis.

De afgelopen maanden kwamen leden van Satudarah in Enschede vaak negatief in het nieuws. Er werden leden gearresteerd in verband met wietteelt, knokpartijen in uitgaansgelegenheden in Enschede en een gijzelingszaak waarbij drie Almeloërs zwaar werden mishandeld.

UCI erkent werelduurrecord Van Beek (56)

De 56-jarige Maas van Beek heeft het werelduurrecord achter de derney verbeterd. De UCI heeft de prestatie, die de Barnevelder op 25 oktober in Moskou behaalde, vandaag officieel erkend.

Achter gangmaker Wilco van der Hoorn kwam Van Beek tot een afstand van 66,639 kilometer. Daarmee verbeterde hij het record van 66,343, dat al op zijn eigen naam stond.

Van Beek lijkt echter niet lang te kunnen genieten van zijn record. De 35-jarige Peter Schep, voormalig wereldkampioen puntenkoers, gaat op 27 december tijdens het NK baanwielrennen in Apeldoorn een aanval doen op het record van Van Beek. Joop Zijlaard zal plaatsnemen op de derny.

'Newcastle United heeft interesse in Gudelj'

Nemanja Gudelj kan op de interesse van Newcastle United rekenen. De middenvelder van NAC Breda werd afgelopen vrijdag door scouts van de Premier League-club bekeken toen hij in actie kwam tegen ADO Den Haag (3-0 verlies).

Volgens Voetbal International had ook het Spaanse Villarreal scouts gestuurd naar het duel om Gudelj te bekijken. Eerder werd al bekend dat FC Twente en AZ interesse hebben voor de Servische jeugdinternational.

Gudelj, die afgelopen week zijn vader Nebojsa Gudelj als trainer kreeg bij NAC Breda, was afgelopen zomer dichtbij een transfer naar het Italiaanse Fiorentina. De overgang ketste echter op het laatste moment af.

Ajax aast opnieuw op Deens talent

Na de komst van Christian Eriksen, Nicolai Boilesen, Viktor Fischer en Lucas Andersen hoopt Ajax opnieuw een Deens talent te strikken. Aalborg BK-aanvaller Niklas Helenius staat in de nadrukkelijke belangstelling van de Amsterdammers.

Helenius lijkt zich zelf niet druk te maken over zijn toekomst. "Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik graag naar het buitenland zou willen, maar momenteel sta ik nog gewoon onder contract tot medio 2014. Of ik in de winterstop zal vertrekken? Dat moeten we afwachten. Maar zolang er niets concreet is, kan ik er weinig mee", aldus de Deen.

Ajax zou inmiddels meerdere malen zijn afgereisd naar Denemarken om Helenius aan het werk te zien. Afgelopen vrijdag zag een delegatie van de Amsterdammers de aanvaller het enige doelpunt maken in de wedstrijd tegen Randers FC (1-0 winst). Aalborg zou een bedrag van 1,25 miljoen euro verlangen voor Helenius.

Holleeder weer boos op Telegraaf-journalist

Willem Holleeder is boos op Telegraaf-journalist John van den Heuvel. Alweer.

Holleeder schrijft in zijn column in Nieuwe Revu zijn frustratie van zich af, nadat Van den Heuvel Holleeder maandag op de voorpagina van De Telegraaf losjes in verband bracht met een dodelijke schietpartij in Badhoevedorp, afgelopen vrijdag.

Van den Heuvel beweert dat Holleeder vrijdag 'op een steenworp afstand' van de plaats delict werd gezien, tot grote onvrede van Holleeder. 'Wederom heeft Van den Heuvel geen hoor en wederhoor toegepast, waarin ik de aantijgingen heel makkelijk had kunnen ontkrachten door te zeggen waar ik wél was. (…) Ik begrijp dat het witwassen van zijn leugens via WNL, De Telegraaf en RTL Boulevard alleen tot doel heeft om wraak te nemen voor het tonen van zijn mail met een aanbieding voor een interview tijdens College Tour'.

Het is niet voor het eerst dat Holleeder zijn column inzet om uit te halen naar het journaille.

Achttien jaar geŽist wegens roofmoord

Tegen een 34-jarige man uit Almere is maandag achttien jaar cel geëist wegens een roofmoord. Hij wordt ervan verdacht op 27 februari 2009 de 63-jarige Gooise aannemer Ton Boomgaard te hebben doodgeschoten bij een overval op zijn huis aan de Loodijk in 's-Graveland. Dat meldt RTV Noord-Holland.

Nadat de vrouw van Boomgaard de deur had geopend, schoot haar man haar te hulp. Hij raakte verzeild in een worsteling met de overvallers. Daarna werd Boomgaard vastgebonden op een stoel en door zijn hoofd geschoten. Zijn vrouw en twee kleinkinderen die in het huis aanwezig waren, werden in de kelder opgesloten en bleven ongedeerd. De overvallers gingen er met sieraden en geld vandoor.

De rechtbank in Amsterdam doet over twee weken uitspraak. Bij de overval waren twee andere mannen betrokken. Zij worden later berecht.

Meisje (6) betast in speeltuin Drachten

Een 6-jarig meisje is zondag in een speeltuin in het Friese Drachten onzedelijk betast door een man. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt. De politie is op zoek naar getuigen.

Het incident gebeurde in een speeltuin aan de Westerwird in de wijk De Wiken. Het meisje was op bezoek bij bekenden in Drachten en was naar buiten gegaan om te spelen. In de namiddag werd ze door de man, die de Friese taal sprak, benaderd en vervolgens onzedelijk betast. Hij is nog spoorloos.

Beyoncť brengt 'intieme' documentaire uit

Beyoncé Knowles komt binnenkort met een door haar geregisseerde documentaire. Het gaat om een 'intieme en onthullende' film over haar muzikale carrière en persoonlijke leven. De zangeres liep al langer met de plannen rond en gaat nu een samenwerking aan met de Amerikaanse zender HBO.

"HBO heeft in het verleden al grenzen opgezocht, met klasse en authenticiteit", laat Beyoncé via een verklaring aan verschillende media weten. De documentaire wordt in februari uitgezonden bij de zender. "Deze film is voor mij zo persoonlijk, die moest een goed thuis krijgen."

De film bestaat onder meer uit materiaal dat Beyoncé zelf heeft gefilmd. Ze laat met de beelden onder meer zien hoe het leven van een beroemdheid eruit ziet, en hoe ze omgaat met het moederschap. De 31-jarige zangeres beviel begin dit jaar van haar eerste kind, dochter Blue.

Aanklacht ex-directeur Leger des Heils om diefstal

Een voormalig directeur van een Canadees kantoor van het Leger des Heils is aangeklaagd wegens diefstal. De 51-jarige David Rennie wordt ervan verdacht duizenden donaties, waaronder speelgoed, te hebben gestolen uit een pakhuis in Toronto, aldus het Leger des Heils.

Het Leger des Heils maakte de diefstal vorige week bekend. De afgelopen twee jaar werden meer dan honderdduizend voorwerpen, met een waarde van omgerekend ruim 1,5 miljoen euro, ontvreemd. De politie vond uiteindelijk 146 pallets vol met speelgoed, wiegjes, kinderwagens en andere donaties in een pakhuis buiten Toronto.

Een woordvoerder van het Leger des Heils zei dat de organisatie alles in het werk stelt om te voorkomen dat dit in de toekomst opnieuw kan gebeuren.

Hellraiser: 25th Anniversary Collection (9dvd)

Het is dit jaar alweer 25 jaar geleden dat de epische horrorfilm Hellraiser het levenslicht zag. Sinds het argeloze publiek voor het eerst mocht kennismaken met de duivelse Pinhead (Doug Bradley) en zijn mede-Cenobites zijn er negen delen in de Hellraiser-reeks verschenen en het leek Entertainment One dan ook een prima moment om er een mooie 9dvd-set van uit te brengen.

'Kinderbescherming onderzoekt dochter Halle Berry'

De kinderbescherming gaat onderzoeken of de dochter van Halle Berry en haar ex Gabriel Aubry gevaar loopt. Aanleiding voor het onderzoek is het gevecht dat vorige week uitbrak tussen Halles ex en haar huidige vriend Olivier Martinez. De actrice en Aubry hebben al sinds hun breuk in 2010 ruzie over de voogdij over de 4-jarige Nahla.

"De politie heeft direct na de arrestatie van Aubry contact opgenomen met de kinderbescherming, want Nahla was bij het gevecht aanwezig", zegt een ingewijde tegen de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online. "Nahla is niet direct bij het gevecht betrokken geraakt, Halle haalde haar weg toen de ruzie uitbrak."

Volgens de ingewijde is de kinderbescherming erbij gehaald omdat het niet de eerste keer is dat Aubry zijn woede niet kan beheersen. Begin dit jaar kwam door gesprekken met de kinderbescherming naar buiten dat Nahla bang is voor haar vader. Aubry moest een cursus woedebeheersing volgen toen hij na een ruzie met de oppas Nahla hardhandig bij haar arm had gegrepen.

De 37-jarige Aubry werd donderdag opgepakt voor mishandeling bij het huis van Berry in Californië. Nadat het model een borgsom van twintigduizend dollar had betaald, werd hij weer vrijgelaten. Aubry kreeg vervolgens een tijdelijk contactverbod opgelegd, dat donderdag afloopt.

Geen studie Fins en Hongaars meer

Het is in Nederland binnenkort niet meer mogelijk om Fins of Hongaars te studeren. De Universiteit van Groningen (RUG) maakte maandag bekend dat de studies zullen worden afgebouwd. Het was de enige universiteit in Nederland die de studies nog aanbood.

De faculteit Letteren in Groningen draaide verlies sinds 2011. Om dat aan te pakken worden een paar studies afgebouwd, totdat alle huidige studenten afgestudeerd zijn. Vanaf 2013 worden daarom op de studies Fins, Hongaars, Deens en Noors geen nieuwe studenten meer aangenomen. Die laatste twee talenstudies zijn nu alleen nog te volgen in Amsterdam

In totaal moet er 2,5 miljoen euro bezuinigd worden binnen de faculteit.

Ook Alles is Familie kan James Bond niet verslaan

Alles is Familie is niet opgewassen tegen Skyfall. De nieuwste James Bond-film, die in Nederland inmiddels al meer dan twaalf miljoen euro in het laatje bracht, staat net als vorige week op nummer 1 in de bioscooplijst.

Alles is Familie komt binnen op de derde positie. De Nederlandse film van scenarioschrijfster Kim van Kooten haalde afgelopen weekeinde, drie dagen na de première, de gouden status. Meer dan honderdduizend bioscoopbezoekers hebben de romantische komedie al gezien.

The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2 bezet net als vorige week de tweede positie in de lijst. Taken 2 komt binnen op nummer 4 en de top vijf wordt gesloten door de horrorfilm Sinister.


Ook Alles is Familie kan James Bond niet verslaan (Foto: Novum)

Carla Bruni spreekt zich uit voor homohuwelijk

Carla Bruni, de echtgenote van de Franse ex-president Nicolas Sarkozy, heeft zich uitgesproken voor het homohuwelijk. Bruni vindt tevens dat het mogelijk moet zijn voor homoseksuelen om kinderen te adopteren. Sarkozy en diens partij, de UMP, zijn tegen het homohuwelijk.

Bruni deed haar uitspraak in het decembernummer van de Franse Vogue. "Ik ben voor omdat ik veel vrienden heb - mannen en vrouwen - die zich in deze situatie bevinden en wat mij betreft zijn gezinnen met homoseksuele ouders niet onstabiel of pervers", aldus Bruni.

De Franse Socialistische Partij wil het homohuwelijk begin volgend jaar legaliseren, ondanks verzet van de UMP en religieuze leiders in Frankrijk. "Mijn man is tegen vanwege zijn roeping als politicus, omdat hij mensen in groepen van duizend ziet en niet als individuen die we persoonlijk kennen."


Carla Bruni spreekt zich uit voor homohuwelijk (Foto: Novum)

Waarom Borderlands 2 niet naar Wii U komt

Randy Pitchford van Gearbox heeft uitgelegd waarom Borderlands 2 niet op Wii U uitkomt. In een interview met Games Master Magazine legde de man dit uit omdat het een veelgestelde vraag was.

“We get asked if there is going to be a Wii U version of Borderlands, and the reason why there's not is because we couldn't think of a natural, obvious, 'OMG, I want that for what the Wii U brings to the table' feature.”

Pitchford heeft ook uitgelegd waarom Aliens: Colonial Marines wel naar Wii U komt: “With Aliens, the first thing we thought was 'Holy sh*t, I can have a motion controller in my hands!' When it's there in my lap it feels like I'm part of the movie.”

Borderlands 2 is beschikbaar voor Xbox 360, PlayStation 3, pc en Mac.

Borderlands 2
Borderlands 2

N. De Jong hoopt op komst Balotelli naar Milan

Nigel de Jong zou een hereniging met Mario Balotelli van harte toejuichen. De aanvaller wordt al lange tijd gelinkt aan AC Milan. De Jong speelt sinds dit seizoen voor Milan, maar speelde eerder met Balotelli samen bij Manchester City. "Ik heb in de kranten gelezen dat Mario naar Milan zou komen. Laten we maar afwachten wat er gaat gebeuren. Het is altijd mooi om goede spelers bij de club te krijgen."

De middenvelder heeft verder lovende woorden over voor Stephan El Shaarawy, de jonge aanvaller die momenteel topscorer is van de Serie A. "Stephan is een van de grootste talenten ter wereld", aldus De Jong in gesprek met Sky Sports. "Hij speelt op het hoogste niveau en is pas twintig."

De Jong is ook tevreden over zijn eigen spel, maar erkent dat hij de eerste maanden moest wennen in de Italiaanse modestad. "Het aanpassen duurde langer dan ik verwacht had, maar ik ben hier nog maar net een paar maanden."

11.000 Nederlanders weigeren verzekering

Ruim 11.000 Nederlanders hebben geen zorgverzekering omdat ze daar fel tegen zijn. In plaats daarvan dragen ze extra belasting af. Dat blijkt uit door het ANP opgevraagde gegevens.

Deze 'gemoedsbezwaarden’, veelal strenggereformeerden, zijn principieel tegen elke vorm van verzekering. Zij laten zich ook bijvoorbeeld niet inenten tegen ziektes. "Zij vinden dat het leven in Gods hand ligt. Als ze zich zouden verzekeren tegen ziekte en tegenspoed, gaan ze naar eigen zeggen tegen hun godsdienst in", verklaart theoloog Fred van Iersel. Hij vergelijkt deze mensen met de Amish in de Verenigde Staten.

Een basisverzekering voor de zorg is verplicht voor Nederlanders. Gemoedsbezwaarden vragen een ontheffing aan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), zodat ze geen zorgpremie hoeven te betalen. Voorwaarde is dan wel dat ze ook helemaal geen andere verzekeringen afsluiten, dus ook geen opstal- of uitvaartverzekering.

11.000 Nederlanders weigeren verzekering
11.000 Nederlanders weigeren verzekering (Foto: ANP)

Gesprekken IsraŽl en Gaza begonnen in Egypte

In Egypte zijn maandag indirecte onderhandelingen begonnen tussen Israël en Palestijnse militanten uit de Gazastrook. De gesprekken moeten na de afkondiging van het staakt-het-vuren vorige week een nieuw hoofdstuk inluiden in de betrekkingen tussen Israël en Gaza.

Het zijn de eerste gesprekken sinds het bestand woensdag inging. Het bestand maakte een einde aan acht dagen van Israëlische luchtaanvallen op Gaza en raketaanvallen uit Gaza op Israël.

Een overeenkomst bereiken zal niet eenvoudig zijn. De Palestijnen willen dat Israël de blokkade van Gaza opheft. Israël stelde de blokkade vijf jaar geleden in nadat Hamas de macht had gegrepen in de Gazastrook. Israël heeft de blokkade de afgelopen jaren versoepeld, maar bepaalde goederen, zoals bouwmaterialen, worden nog steeds tegengehouden.

Israël wil op zijn beurt een einde aan de wapensmokkel naar Gaza. Wapens uit Iran worden via een omslachtige route naar Egypte gebracht en vervolgens door tunnels over de grens gesmokkeld. Volgens een Israëlische bron die betrokken is bij de gesprekken is Jeruzalem bereid stappen te nemen om het leven van burgers in Gaza te verbeteren, maar wil het voorkomen dat Hamas zijn machtspositie kan versterken. Vooral de wapensmokkel is voor Israël een prioriteit in de onderhandelingen.

BraziliŽ ontkent interesse in Guardiola

Josep Guardiola is niet in beeld als bondscoach van Brazilië. De Catalaan werd de voorbije dagen genoemd als opvolger van de ontslagen Mano Menezes.

Menezes werd vrijdag de laan uitgestuurd. Al snel ontstonden de geruchten dat de momenteel werkloze Guardiola in beeld zou zijn om de keuzeheer op te volgen. De Braziliaanse voetbalbond ontkent dit echter stellig.

"Er is een erg kleine kans dat het een buitenlandse bondscoach wordt", laat voorzitter Jose Maria Marin weten aan diverse Braziliaanse media. "Dat is denk ik niet nodig." Menezes was in totaal 2,5 jaar in dienst van de Braziliaanse bond.

Brazilië won onder zijn leiding slechts 21 van de veertig wedstrijden. Marin wil dan ook vooral vooruitkijken. "Het verleden is het verleden."

Boardwalk-acteur neemt gangsterrol mee naar markt

Boardwalk Empire-acteur Vincent Piazza kan zijn rol als gangster Lucky Luciano maar moeilijk van zich afschudden. "Soms betrap je jezelf dat je de rol meeneemt", vertelt de Amerikaan voor de camera van Novum Nieuws. "Dat kan overal zijn, ook in de supermarkt als iemand in de rij irritant is, dan word je boos en wil je ontploffen."

Meestal weet de acteur zich nog wel in te houden. "Dan denk je: wacht, zo ben ik helemaal niet. Maar het gebeurt soms." Piazza is sinds het begin van de Amerikaanse serie over de Amerikaanse drooglegging in de jaren twintig te zien als de Italiaanse gangster.

"Het voelt alsof ik die rol pas net speel, maar toch beginnen we in februari al met de opnamen van het vierde seizoen." Hoe het verhaal verdergaat, kan de acteur nog niet vertellen. "Ik weet niet wat de schrijvers van plan zijn."

Naast zijn werk als zware jongen is Piazza bekend door zijn beroemde vriendin. De acteur heeft al jaren verkering met zangeres Ashlee Simpson. "Ze steunt mij enorm in mijn carrière, maar normaal praat ik nooit over het leven buiten de serie."

Piazza is in Nederland voor de opening van de popupstore van televisiezender HBO in Amsterdam. De acteur begon zijn carrière met een rolletje in The Soprano's, die ook door de Amerikaanse betaalzender werd gemaakt. Boardwalk Empire is iedere maandagavond te zien bij HBO Nederland.


Boardwalk-acteur neemt gangsterrol mee naar markt (Foto: Novum)

Koperdieven gepakt op kerkhof

De politie heeft zondagavond twee koperdieven op heterdaad betrapt op een kerkhof in Sprang-Capelle. Agenten zetten de omgeving na een melding direct af, waarop de twee mannen uit Waalwijk van 26 en 29 jaar werden aangehouden.

Een getuige meldde rond 22.40 uur dat twee mannen rondscharrelden op het kerkhof van de Hervormde Kerk aan de Hoofdstraat in de Brabantse plaats. Toen de 29-jarige man zag dat agenten de omgeving hadden afgezet, probeerde hij over het puntige hekwerk te klimmen, waarbij hij beide handen verwondde.

In de kofferbak van de auto van de verdachten op een parkeerplaats bij de kerk lagen onder meer stukken regenpijp en een koperen leiding van de bliksemafleider. Een politiehond vond in de omgeving een betonschaar en koevoet.

De 29-jarige moest naar een ziekenhuis om de verwondingen aan zijn handen te laten hechten. Daarna zijn beide mannen in een cel gezet.

Heldenfoto Tatjana brengt 5400 euro op

Een foto van Tatjana Simic die poseert als Marilyn Monroe is maandag voor 5400 euro geveild. Allerlei bekende Nederlanders lieten zich voor Veronica Magazine transformeren tot hun held. De opbrengt van de veiling gaat naar Kika, Kinderen Kankervrij.

Het plaatje van Tatjana bracht 2700 euro op, waarna een anonieme bieder het bedrag verdubbelde. Ook Lieke van Lexmond was als Cleopatra populair, haar portret ging voor 2600 euro onder de hamer. Marco Borsato bracht met zijn metamorfose tot Gene Simmons van rockband Kiss 1900 euro in het laatje.

Geert Wilders zorgde met zijn afbeelding van Michiel de Ruyter voor een bedrag van 1500 euro. Albert Verlinde deed het een stuk minder goed dan zijn collega's, zijn kiekje bracht slechts zeshonderd euro op. In totaal werd bij de veiling 25.790 euro opgehaald voor Kika.

Vet over oliebollenbakker na aanrijding kraam

Een oliebollenbakker is maandag gewond geraakt toen zijn kraam werd aangereden in het Brabantse Dongen. Hierdoor kreeg hij heet frituurvet over zich heen. Dat meldt een woordvoerder van de politie.

De kraam op de Hoge Ham werd rond 16.45 uur aangereden door een vrachtwagen. De kraam verschoof waardoor frituurvet omhoog klotste en op de man terechtkwam. Agenten zorgden ervoor dat de man onder de douche werd gezet bij een omwonende. Daarna is hij per ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

Over de aard van de verwondingen of over de identiteit van het slachtoffer is niets bekendgemaakt.

Werkstraffen voor minderjarige relschoppers Haren

Vier minderjarige relschoppers die zich lieten gaan tijdens het uit de hand gelopen Facebookfeest in Haren zijn maandag tot werkstraffen van dertig en veertig uur veroordeeld. Twee van hen moeten 250 euro storten in het schadefonds, bepaalde de kinderrechter maandag.

Het viertal krijgt de straffen voor openlijke geweldpleging. Ze maakten deel uit van de grote groep jongeren die eind september naar het Groningse dorp afreisden nadat een meisje op Facebook had aangekondigd haar verjaardag te willen vieren. Ze was vergeten aan te geven dat het om een besloten feest ging.

De afgelopen maanden zijn meer dan honderd arrestaties verricht. Eerder werden al andere relschoppers veroordeeld. Sommige kregen behalve een werkstraf ook een gevangenisstraf.

Licht herstel Remkes in Qualifying School

Golfer Taco Remkes heeft nog zicht op een nieuwe kaart voor de Europese Tour. De geboren Amsterdammer had 68 slagen nodig, twee onder par. Zijn spel was wel wisselvallig, met een eagle en vier birdies tegenover vier bogeys. Met een totaal van 211 steeg Remkes naar de gedeelde 54e plaats van de Qualifying School.

Wil Besseling viel terug en moet zich met 212 (par) nog meer verbeteren dan Remkes, maar hij staat in elk nog net boven de streep. Dat geldt niet voor Daan Huizing (220, na een ronde van 69) en Tim Sluiter (223). Het is zeer de vraag of zij er nog in slagen de cut te halen om ook nog de beslissende 36 holes te mogen spelen. Na mogen zijn er nog 72 golfers in de race voor 25 kaarten voor de Europese Tour van 2013. 

Marcus Miller zegt optredens af

Marcus Miller heeft nog twee optredens afgezegd. De 53-jarige jazzmuzikant zou optreden in Tilburg en Utrecht, maar de concerten gaan niet door omdat Miller zondag betrokken was bij een auto-ongeluk. Eerder was al bekend dat het optreden van maandag in Hengelo niet doorgaat.

Tijdens het ongeval in Zwitserland overleed de chauffeur, een aantal crewleden raakte lichtgewond. "Marcus Miller en zijn bandleden maken het goed, maar door het ongeluk kunnen zij de geplande Nederlandse concerten niet optreden", schrijft poppodium 013 op zijn website. "Wij hopen op korte termijn meer nieuws te hebben over eventuele vervangende data."

Miller zou dinsdag optreden in Tilburg en woensdag in Utrecht. De organisaties van beide concertzalen laten weten dat kaarten vooralsnog geldig blijven.


Niet gevreesd, hier een concert van de voormalige bassist van o.m. Miles Davis

FIFA verwacht half miljoen fans bij WK 2014

Het wereldkampioenschap in Brazilië wordt door een half miljoen fans bezocht. Die verwachting sprak Jérôme Valcke, secretaris-generaal van de wereldvoetbalbond FIFA, maandag uit bij een voetbalconferentie in Rio de Janeiro. Dat is ruim meer dan de driehonderdduizend supporters die in 2010 naar Zuid-Afrika trokken.

"We hebben het dan over de mensen die echt hun teams achterna reizen en intensief gebruik gaan maken van de vliegvelden, transport en hotels", legt Valcke uit. De moeizame verbeteringen op het gebied van transport en het tekort aan hotels in de speelsteden baren hem nog wel zorgen. "Zo is er een stad waar er bedden zijn voor zeventienduizend personen terwijl het stadion plaats biedt aan 45 duizend mensen. Dit zijn situaties waar we oplossingen voor moeten zoeken."

De FIFA-bestuurder liet weten dat hij met de stadions geen problemen verwacht in aanloop naar de Confederations Cup en het WK. "Het is allemaal veel te laat klaar, maar het gaat wel goed komen", stelde Valcke. "Er is echter nog een hoop werk te doen. Maracaña bijvoorbeeld is een lastig stadion. Het ligt midden in de stad, dus daar is weinig ruimte en moeten we creatief zijn." Het legendarische stadion in Rio de Janeiro is op 13 juli 2014 het toneel van de WK-finale.

Valcke ging ook nog in op de controversiële situatie van afgelopen maart toen hij de Braziliaanse WK-organisatie publiekelijk aan de schandpaal nagelde door te stellen dat het werk niet opschoot en ze een trap onder hun kont nodig hadden. "We hebben de afgelopen maanden geleerd hoe belangrijk geduld is. Dit is de Braziliaanse weg. En in zekere zin is het goed voor de FIFA. We zitten altijd in de sneeuw, nu komt er een beetje zon in ons leven", grapte Valcke.

De Confederations Cup, die ook wel wordt gezien als een generale repetitie voor het WK, vindt volgend jaar plaats van 15 tot en met 30 juni. De zes speelsteden zijn Fortaleza, Salvador, Recife, Belo Horizonte, Brasilia en Rio de Janeiro. De openingswedstrijd van het WK vindt een jaar later op 12 juni plaats in São Paulo.

Darter Scholten loopt kwalificatie WK mis

Darter Roland Scholten is er niet in geslaagd om het wereldkampioenschap darten te bereiken. In het kwalificatietoernooi verloor hij in de kwartfinale van Terry Temple, het werd 5-3. Het is voor het eerst sinds 2001 dat hij niet op een PDC-WK aanwezig is. In totaal zullen er zes Nederlanders meedoen aan het WK. 

Toon Greebe werd in de eerste ronde al uitgeschakeld. De winnaar van het kwalificatietoernooi is voormalig nummer twee van de BDO Stuart Kellet. Hij won de finale met 5-1 van John Bowles. Kellet mag direct meedoen aan het hoofdtoernooi, Bowles moet eerst nog een voorronde spelen. 

Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld, die de laatste tijd in topvorm verkeren, en Vincent van der Voort kwalificeerden zich dankzij hun goede klassering in de Order of Merit van de PDC. Co Stompé, Gino Vos en Jerry Hendriks schaarden zich op grond van hun prestaties in de Europese Tour bij de laatste 64 van het WK, waar bijna 1,25 miljoen euro aan prijzengeld is te verdelen.

Het WK begint op 14 december met de finale op één januari. De loting is op vier december. 

Doden door brand sociale werkplaats Duitsland

Brand in een sociale werkplaats in de Zuid-Duitse plaats Titisee-Neustadt heeft zeker 14 mensenlevens geëist. Veel anderen raakten gewond, maakte een woordvoerder van de politie van het nabijgelegen Freiburg bekend.

"We kunnen u meedelen dat er 14 doden zijn. Het proces van identificatie loopt", aldus de zegsman. "We hebben ook veel gewonden die naar het ziekenhuis zijn gebracht." Hoe ernstig hun verwondingen zijn, kon de woordvoerder niet zeggen. Eerder was er sprake van zeven gewonden.

Over een oorzaak kon de zegsman eveneens niets kwijt. "We zijn niet in de positie aan te geven wat de reden van het ongeluk was." Duitse media reppen evenwel van een explosie in een voorraadkamer voorafgaand aan de brand, die om twee uur 's middags uitbrak. Of er chemicaliën stonden, is niet bekend. In de werkplaats werd veel met hout gewerkt.

Veel doden door brand sociale werkplaats
Veel doden door brand sociale werkplaats (Foto: ANP)

Gevaarlijke vrouw komt vrij na dertien jaar tbs

Een 42-jarige vrouw die sinds 1999 in een tbs-kliniek zit omdat ze mensen met de dood had bedreigd, wordt waarschijnlijk binnenkort vrijgelaten. De officier van justitie had om verlenging van de tbs gevraagd, maar de rechtbank in Utrecht oordeelde maandag dat dat niet kan.

Overigens wordt de kans op gewelddadig gedrag van de vrouw bij onmiddellijke vrijlating hoog ingeschat. De rechtbank is daarom erg bezorgd over de vrouw en de veiligheid van de maatschappij, maar omdat de maximale duur van tbs is bereikt kon de rechtbank daar geen rekening mee houden.

Als iemand is veroordeeld voor een geweldsdelict kan de tbs onbeperkt worden verlengd. Bij andere delicten mag de tbs maximaal vier jaar duren. De vrouw werd in 1999 veroordeeld voor bedreiging met een gaspistool, wat in het vonnis niet als geweld was gekenmerkt. Er raakte niemand gewond.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens bepaalde op 31 juli dat als in het vonnis niet uitdrukkelijk staat dat de verdachte wordt veroordeeld voor een geweldsdelict, de tbs maximaal vier jaar mag duren. In het vonnis uit 1999 ontbreekt een motivering. De rechter mag niet zelf gaan interpreteren.

De vrouw mag de kliniek nog niet direct verlaten. Gedurende de twee weken dat het OM hoger beroep kan aantekenen komt de vrouw nog niet op vrije voeten, zegt een rechtbankwoordvoerder. Als het Openbaar Ministerie beroep instelt, dan mag ze de behandeling van haar zaak ook niet in vrijheid afwachten.

Het Openbaar Ministerie was niet beschikbaar voor commentaar.

Politiedocumenten als confetti gebruikt in New York

De autoriteiten in New York onderzoeken hoe het heeft kunnen gebeuren dat versnipperde documenten van de politie als confetti werden rondgestrooid tijdens de Thanksgiving-optocht in de stad vorige week.

Een advocaat uit Manhattan en zijn zoon merkten op dat op sommige stukjes confetti sofinummers en kentekens stonden. Een deel van de informatie leek afkomstig van een politiedistrict op Long Island.

De advocaat en zijn zoon zagen grote hoeveelheden confetti, maar hebben uiteindelijk zo'n dertig papiersnippers mee naar huis genomen. Rechercheurs van het district op Long Island hebben de confetti zondag opgehaald. Een politiewoordvoerder zei dat een onderzoek is ingesteld.

Terugkeer Vormer naar Roda geen issue

Volgens Gerard Wielaert keert Ruud Vormer op korte termijn niet terug naar Roda JC. Dat laat de technisch directeur van de Limburgers maandag weten.

"Ruud heeft laten zien dat hij een hele belangrijke speler kan zijn voor Roda, maar hij heeft net de stap gemaakt en het is dus ook onzin om te praten over een eventuele huur deze winter", zegt Gerard Wielaert in gesprek met RTV Rijnmond.

Vormer maakte deze zomer de transfervrije overstap van Kerkrade naar Rotterdam, maar zijn eerste seizoenshelft is vooralsnog niet heel succesvol. De middenvelder staat in de pikorde achter reserve-aanvoerder Jordy Clasie. Het is tot op heden nog niet gelukt om de Oranje-international uit de basis te spelen.

"Ruud speelt net een half jaar bij Feyenoord en laat hij daar nou eerst is één seizoen vol maken en kijken hoe hij zich dan ontwikkelt", vervolgt Wielaert zijn verhaal. "Op dit moment is het wat ons betreft niet aan de orde." De 24-jarige Vormer kwam dit seizoen tot vijf Eredivisiewedstrijden, waarin hij niet tot scoren kwam.

Waardetransport overvallen in Amsterdam

Vanmiddag is er een waardetransport overvallen in Bos en Lommer te Amsterdam. De politie is met spoed op zoek naar getuigen.

Rond 12.30 uur werd het transport overvallen in de Tijl Uilenspiegelstraat. De daders reden weg in een - vermoedelijk- zwarte terreinwagen van het merk Volvo. Het kenteken van de auto begint met '01'.

De politie vraagt getuigen die de auto hebben gezien snel te bellen met 0900 - 8844.

Bij de overval raakte niemand gewond. De daders maakten wel iets buit, maar het is onbekend wat de buit is. Over wapens kan de politie nog niets zeggen. Wel bevestigde de politie dat de geldloper overgoten werd met benzine. De vluchtauto raakte al snel uit het zicht.

Op vrijdag 16 november vond eveneens een overval plaats op een waardetransport op de Pieter Calandlaan. Twee gewapende daders gingen er vandoor met een geldkoffer, maar die ontplofte vrijwel meteen.

Rogge steunt langere straffen voor dopinggebruik

Jacques Rogge steunt het voorstel om langere straffen op te leggen aan sporters die positief worden getest op het gebruik van doping. Dat zegt de 70-jarige voorzitter van het internationaal olympisch comité IOC maandag op een conferentie in Amsterdam. "We wachten nog op de definitieve tekst maar wat er nu in staat, kan op de goedkeuring van het IOC rekenen."

Het wereldantidopingagentschap WADA wil de huidige strafmaat van twee jaar verhogen naar vier jaar bij een zware overtreding van de dopingregels. De WADA-code met daarin alle dopingregels kan echter pas volgend jaar bij de volgende bijeenkomst worden aangepast. De nieuwe regel gaat dan begin 2015 in.

Eerder verklaarde het internationale sporttribunaal CAS de IOC-regel, dat sporters met een dopingschorsing langer dan zes maanden niet mogen deelnemen aan de eerstvolgende Spelen, ongeldig. Volgens het CAS mogen sporters niet twee keer worden gestraft voor hetzelfde vergrijp. Met de nieuwe regel mist de atleet automatisch de eerstvolgende Spelen. "Dat is ook wat wij willen", zegt Rogge.

De Belg meldde op de tweede dag van de bijeenkomst ook dat het de zaak-Armstrong nog in behandeling heeft. Het IOC wil de bronzen medaille die de Amerikaan op de Spelen van Sydney won van hem afnemen. Armstrong werd in oktober in een rapport van het Amerikaanse dopingagentschap Usada ontmaskerd als jarenlange dopinggebruiker.

De IOC-baas werd maandag tevens benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje Nassau. De Belg kreeg de onderscheiding, met bijbehorend lintje, vanwege zijn mondiale verdiensten voor de sport en werd uitgereikt door minister van VWS Edith Schippers (VVD).


Rogge steunt langere straffen voor dopinggebruik (Foto: Novum)

BarÁa levert vier genomineerden voor middenveld

Vier middenvelders van FC Barcelona maken kans op een plek in het wereldelftal van dit jaar. Daarmee zijn de Catalanen hofleverancier. Andres Iniesta, Xabi Alonso en Xavi, die vorig jaar het middenveld vormden, zijn opnieuw geselecteerd. Aartsrivaal Real Madrid levert drie kandidaten. Chelsea en Bayern München moeten het ieder met twee kanshebbers doen.

De genomineerdee middenvelders werden maandag bekendgemaakt door de FIFA. De wereldvoetbalbond, die de verkiezing organiseert samen met spelersvakbond Fifpro, maakt woensdag de vijftien genomineerde aanvallers openbaar. Het winnende elftal wordt 7 januari bekendgemaakt tijdens het Gouden Bal-gala in Zürich.

De volledige lijst genomineerde middenvelders:

Sergio Busquets (FC Barcelona), Cesc Fabregas (FC Barcelona), Andres Iniesta (FC Barcelona), Xavi Hernandez (FC Barcelona), Xabi Alonso (Real Madrid), Mesut Özil (Real Madrid), Luka Modric (Real Madrid), Steven Gerrard (Liverpool), Eden Hazard (Chelsea), Frank Lampard (Chelsea), Andrea Pirlo (Juventus), Franck Ribéry (Bayern München), Bastian Schweinsteiger (Bayern München), David Silva (Manchester City), Yaya Touré (Manchester City).

Espanyol zet trainer Pochettino op straat

De maand november lijkt dé maand om als voetbalclub je trainer buiten te gooien. Na onder meer Chelsea, Queens Park Rangers, Spartak Moskou en Panathinaikos heeft ook Espanyol besloten om hun trainer, Mauricio Pochettino, op straat te zetten. Reden; de tegenvallende resultaten en daarnaast is de ploeg hekkensluiter in de Primera División.

Afgelopen zondag verloor de ploeg opnieuw, ditmaal met 0-2 van Getafe. Dit was de welbekende druppel voor de directie om hardhandig in te grijpen. Komende woensdag komt Espanyol in het bekertoernooi uit tegen Sevilla. Het is nog niet bekend welke trainer dan op de bank zal plaatsnemen.

Volgens Spaanse media zijn de Mexicaan Javier Aguirre en Spanjaard Marcelino García Toral de belangrijkste kandidaten om in Barcelona aan het werk te gaan.

Schumacherweek op FOK!sport

Gisteren reed Michael Schumacher zijn laatste Grand Prix in de Formule 1. Hiermee sloot hij een indrukwekkende loopbaan af van meer dan twintig jaar. Een carrière vol met records en bijzondere races. Dit was voor FOK!sport een reden om in vijf specials in woord en beeld terug te blikken op de raceloopbaan van deze bijzondere coureur.

Alle specials kun je de komende dagen terug vinden op deze pagina. De eerste special staat reeds online: De loopbaan van Schumacher deel I, opweg naar de eerste titels.

Schumacher-week op FOK!sport (Foto: Pro Shots)

Kont mept jonge vrouw van fiets

Een Zweedse vrouw is zaterdagnacht het slachtoffer geworden van een bizar ongeval. De 22-jarige dame werd in Skellefteå door een blote kont van haar fiets gemept.

De jonge Zweedse reed in de nacht van zaterdag op zondag over het fietspad naast een doorgaans rustige weg. "Plotseling zag ik een auto op me afkomen", vertelt Pernilla Nordqvist.

Net terwijl ze bedenkt dat de auto haar zou ontwijken, vliegt ze door de lucht. "Ik vloog. Alleen het hoofd en de benen waren nog in de auto. De rest hing uit het raam."

Een toevallige passant heeft alles gezien en de politie gebeld. "Zoiets had ik nog nooit gezien", vertelt de beste man. "De kont van de passagier hing uit het raam en raakte de fietsster."

Nordqvist heeft zich onder doktersbehandeling moeten stellen. De politie heeft de daders inmiddels opgespoord.

Hanenslachting De Balie geen probleem

De gemeente Amsterdam ziet geen reden om het slachten van een aantal hanen tijdens een debat dinsdag in De Balie te verbieden. De slachting voldoet aan alle hygiëne- en dierenwelzijnsregels, zegt een woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Eric van der Burg maandag.

Het plan om de dieren op het podium te slachten ter gelegenheid van de debatavond Abbatoir De Balie, over de productie van vlees, stuitte op weerstand bij de lokale fractie van de Partij voor de Dieren. De partij snapt het nut niet en stelt dat de slachting alleen ter vermaak is.

De partij vroeg Van der Burg vervolgens of De Balie überhaupt wel voldoet aan de eisen voor een dergelijke slachting. Na een gesprek met de directeur van het debatcentrum bleek dat er geen enkel probleem is voor de slacht. Van verbieden is dan ook geen sprake, aldus de woordvoerder.

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) zegt desgevraagd dinsdag aanwezig te zijn tijdens het debat om toezicht op de slachting te houden. Volgens een woordvoerder is dat niet gevraagd door De Balie, maar stuurt de overheidsinstantie op eigen initiatief een inspecteur.

De hanen worden geslacht door een slager. Vrijdag staan ze op het menu in De Balie. De dieren worden verwerkt tot een parfait van kippenlever met gegrilde ciabatta, een pastei van kippenborst en paddenstoelen en tajine van kippenpootjes, meldt De Balie.

Atari-oprichter voorspelt mislukking Wii U

Nolan Bushnell denkt dat de Wii U van Nintendo niet aanslaat en dat de dagen van Nintendo als marktleider geteld zijn. Dat heeft de oprichter van gamebedrijf Atari gezegd in een interview met de Amerikaanse krant New York Times. De Wii U is de opvolger van de Nintendo Wii en is vanaf vrijdag verkrijgbaar in Nederland.

"Ik ben echt ontzettend verbaasd", zegt Bushnell in het interview. De spelcomputer zal wel verkopen, maar heeft geen grote impact, denk hij. "Het voelt als het einde van een tijdperk." Atari stopte met het maken van spelcomputers toen Nintendo begin jaren tachtig de markt veroverde met de Nintendo Entertainment System, oftewel NES.

Niet iedereen is sceptisch over de toekomst van Nintendo en de Wii U. Robbie Back, voormalig topman van Microsoft, weigert Nintendo af te schrijven. De Wii U is niet veel krachtiger dan bijvoorbeeld de zes jaar oude Xbox 360, maar dat grafische kwaliteiten geen graadmeter voor succes zijn bewijst de Nintendo Wii met 97 miljoen verkochte spelcomputers.


Atari-oprichter voorspelt mislukking Wii U (Foto: Novum)

Shakhtar accepteert elke straf voor Adriano

Rinal Achmetov, de eigenaar van de voetbalclub Shakhtar Donetsk is niet blij met de manier waarop zijn ploeg is omgegaan met het veelbesproken onsportieve doelpunt in de Champions League van vorige week. Volgens Achmetov is het incident onacceptabel en heeft hij zijn ploeg berispt. "We zullen ervoor zorgen dat zoiets nooit meer gebeurt", zei de staalmagnaat maandag.

Shakhtar-aanvaller Luiz Adriano scoorde vorige week tegen Nordsjaelland een doelpunt, nadat zijn ploeggenoot Willian als sportief gebaar de bal terug wilde geven aan de tegenstander. Shakhtar won vervolgens met 5-2. De aanklager van de UEFA diende vervolgens een aanklacht in. Adriano zal zich dinsdag moeten melden bij de UEFA om tekst en uitleg te geven. "We zullen elke beslissing van de UEFA accepteren", aldus Achmetov.

Protest melkboeren in Brussel

Honderden Europese melkboeren zijn maandag naar Brussel getrokken om te protesteren tegen de lage melkprijzen. Met hun tractoren blokkeerden de boeren wegen aan de rand van Brussel en rond het hoofdkwartier van de Europese Unie.

Volgens de boeren ligt de melkprijs onder de kostprijs, waardoor hun boerderijen in hun voortbestaan worden bedreigd. De boeren willen dat de melkprijzen worden gereguleerd zodat ze minder afhankelijk worden van de markt. Ze zijn uit op een prijsverhoging van 25 procent.

Duitse melkboeren op weg naar Brussel zorgden eerder op de dag voor files in Limburg. Zo'n 250 boeren gingen via Limburg naar Brussel en reden daarbij niet harder dan dertig kilometer per uur.

Hushovd kijkt uit naar volgend seizoen

Thor Hushovd kampte dit jaar met een virus wat hem maandenlang aan de kant hield, maar de Noorse wielrenner is weer helemaal hersteld. De BMC-renner is weer volop in training en kijkt uit naar volgend seizoen.

"Het is heerlijk om te koersen, terwijl je weet dat je lichaam in orde is", liet Hushovd weten tegen het Noorse TV2. "Zo is het een tijdlang niet geweest, maar nu wel. Ik ben meer en meer aan het trainen en ben op de juiste weg. Ik heb nog niet uitgezocht hoe veel mijn lichaam precies aan kan en ik ben ook nog niet tot de limiet gegaan."

"Het is nu belangrijk om mijn lichaam geleidelijk op te bouwen, zodat ik een goede basis leg. De eerste echte test komt op 10 december. Dan zal ik de ploeg weer zien en dan gaan we zwaarder trainen dan ik in maanden heb gedaan", aldus Hushovd.

Zeven jaar cel geŽist tegen 'drugsadvocaat'

Een voormalig kickbokser en strafrechtadvocaat heeft maandag zeven jaar celstraf tegen zich horen eisen. Het Openbaar Ministerie verdenkt de 37-jarige Ashwin B. van langdurige betrokkenheid bij internationale cocaïnehandel.

In het megaproces bij de Rotterdamse rechtbank staan in totaal veertien verdachten terecht. Tegen vier andere verdachten werden maandag celstraffen tot tien jaar geëist. De negen anderen hoorden vorige week al straffen oplopend van 240 uur werkstraf tot tien jaar gevangenisstraf eisen.

De verdachten waren volgens justitie dagelijks actief in de cocaïnehandel en de distributie van de drugs. De winsten werden witgewassen.

B. werd in november 2010 aangehouden toen hij cocaïne aan het versnijden was in een appartement op de 29e etage van een luxe woontoren in Rotterdam. In de woning werd bijna tachtig kilo cocaïne aangetroffen, met een waarde van zo'n drie miljoen euro. B. reisde ook zelf naar Ecuador om dertig kilo cocaïne te kopen, aldus het landelijk parket.

De officier van justitie neemt het B. kwalijk dat hij zich als advocaat en topsporter bewust heeft ingelaten met de handel in cocaïne. "Hij heeft zijn voormalige beroepsgroep in ernstige mate in verlegenheid gebracht."

De voorlopige hechtenis van de verdachten werd in april van dit jaar geschorst omdat het te lang duurde om een zitting in te plannen. Justitie was klaar met het onderzoek, maar de rechtbank kon het proces pas half oktober inplannen.

OM in hoger beroep in Facebookmoord

Justitie gaat in beroep tegen twee uitspraken in de zogenoemde Facebookmoord op de 15-jarige Winsie Hau. De nu 18-jarige maar destijds minderjarige Wesley C. uit Rotterdam en de nu 16-jarige Polly W. uit Arnhem werden volgens het jeugdstrafrecht veroordeeld voor het opzetten van de moord, maar justitie in Arnhem vindt dat ze volgens het volwassenenstrafrecht moeten worden veroordeeld.

De twee kregen ieder twee jaar jeugddetentie en drie jaar jeugd-tbs opgelegd. Justitie had vijf jaar cel en tbs geëist. Het slachtoffer was de voormalige hartsvriendin van Polly. Zij zou op Facebook hebben geroddeld over Polly. Daarop haalden de twee de nu 15-jarige Jinhua K. over Winsie te vermoorden. Winsies vader raakte bij de aanval gewond.

De rechtbank koos voor berechting volgens het jeugdstrafrecht omdat het volgens deskundigen beter zou zijn als meteen met een behandeling wordt gestart. Als de twee als volwassenen waren berecht, zou de behandeling pas na het uitzitten van de celstraf kunnen beginnen.

Justitie wijst op de ernst van de zaak en stelt dat die de maatschappij zwaar geschokt heeft. Dat zou zwaarder moeten wegen dan de persoonlijke omstandigheden van de daders.

Jinhua K. werd in september al veroordeeld tot een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs voor zijn aandeel in de moord. Dat is de maximumstraf die kon worden opgelegd. Het OM is in zijn zaak dan ook niet in beroep gegaan.

Kolk op proef bij ADO Den Haag

Santi Kolk keert mogelijk terug naar zijn voormalig ploeg ADO Den Haag. De clubloze aanvaller is op dit moment op proef bij de Eredivisionist en hoopt een contract in de wacht te spelen.

De 31-jarige Kolk begon zijn voetballoopbaan bij ADO Den Haag en speelde ook in het seizoen 2006/07 bij de club uit de Hofstad. Kolk stond voor het laatst onder contract bij het Duitse Union Berlin, dat hem afgelopen seizoen uitleende aan NAC Breda.

De Duitse ploeg besloot afgelopen zomer het contract van Kolk te ontbinden en sindsdien zit de aanvaller, die ook uitkwam voor onder meer Vitesse en sc Heerenveen, zonder club.

Recordbedrag voor oude camera

Een fotocamera die gebruikt werd door een fotograaf die het leven van Pablo Picasso vastlegde heeft op een veiling het recordbedrag van 1,68 miljoen euro opgebracht. Dat heeft de Oostenrijkse fotogallerie Westlicht bekendgemaakt.

De Leica m3d behoorde toe aan David Douglas Duncan. De nu 96-jarige fotograaf werkte in het verleden voor het tijdschrift LIFE en was een goede vriend van Picasso. Hij publiceerde honderden foto's van de Spaanse kunstenaar.

De geveilde camera stamt uit 1955. Van het model zijn maar vier toestellen geproduceerd.

Het vorige recordbedrag, 1,02 miljoen euro, werd betaald voor een in 1929 geproduceerd vergulde Leica.

Steam bereikt 6 miljoen actieve gebruikers

Voor gamers die beweren dat pc-gaming verleden tijd is hebben het mis, althans de statistieken van afgelopen weekend op het distributie-platform Steam laten zien dat er nog genoeg animo voor pc-games is.

In het weekend van 24 en 25 november waren er volgens Steam zes miljoen gebruikers ingelogd op hetzelfde tijdstip. De laatste keer dat dit voorkwam was in januari 2012. Toen behaalde Steam zo'n vijf miljoen gebruikers.

Dit gebruikersaantal is mede te danken aan de Steam Autumn Sale die tot en met 26 november duurt.

Autumn sale
Steam Autumn Sale

Karpin tijdelijk trainer van Spartak Moskou

Valeri Karpin zal tijdelijk de nieuwe hoofdtrainer van Spartak Moskou zijn. Het clubicoon van de Russische ploeg zal dit combineren met zijn huidige functie als technisch directeur.

Karpin ontsloeg afgelopen weekend trainer Unai Emery, nadat hij met maar liefst 5-1 onderuit ging bij Dinamo Moskou. Van 2009 tot 2012 was Karpin ook al hoofdtrainer van Spartak Moskou, waar Demy de Zeeuw onder contract staat.

Rode kaart De Leeuw geseponeerd

FC Groningen-middenvelder Michael de Leeuw wordt niet geschorst na zijn rode kaart die hij opliep in het duel tegen RKC Waalwijk (1-1). Hij zou volgens arbiter Ketting een slaande beweging hebben gemaakt, maar hiervan was totaal geen sprake.

De KNVB liet vandaag dan ook weten dat de rode kaart van De Leeuw wordt geseponeerd. "Ik was vooral verbaasd. Iemand zei eerst dat het leek alsof ik hem (Rodney Sneijder, red.) sloeg. Ik was vooral benieuwd hoe het er op de beelden uitzag", liet De Leeuw afgelopen zaterdag na de wedstrijd al weten.

Dirk Marcellis wordt wel geschorst. De verdediger van AZ kreeg een eis van drie duels te horen, waarvan één voorwaardelijk. Marcellis kreeg de rode kaart in het duel tegen Feyenoord (2-0 verlies). Milano Koenders (Heracles Almelo) en Sepp de Roover (NAC Breda) kregen een eis van één duel schorsing te horen.

Steeds minder spam in mailbox

Het aantal spamberichten in mailboxen gaat steeds verder op zijn retour. Na een piek van ruim 85 procent in 2009 maakt spam nu nog voor 68 procent deel uit van het totale e-mailverkeer. Dat blijkt uit metingen van antivirusbedrijf Kaspersky over oktober. Eind vorig jaar bedroeg het aantal spamberichten nog zo'n tachtig procent.

Het grootste deel van de spam, bijna 58 procent, komt uit China en de Verenigde Staten. In de top vijf staan verder India (5,8 procent), Vietnam (4,3 procent) en Brazilië (2,6 procent). Nederland staat niet tussen de twintig grootste spambronnen van de wereld.

De afgelopen maand maakten spammers vooral gebruik van de Amerikaanse verkiezingen door bijvoorbeeld uit naam van Barack Obama te mailen en zo te proberen geld af te troggelen van kiezers of hen na een klik met virussen te belonen. Ook fakeboekingen voor reissites doen het goed.

Voor november verwacht Kaspersky veel spam naar aanleiding van de orkaan Sandy, die eerder deze maand onder meer huishield in New York.


Steeds minder spam in mailbox (Foto: Novum)

Spanje krijgt veertig miljard euro

De Spaanse overheid krijgt veertig miljard euro om de noodlijdende bankensector in het land te ondersteunen. Dat heeft minister van financiën Luis de Guindos maandag bekendgemaakt bij zijn aankomst in Brussel.

Het overgrote deel, 37 miljard euro, gaat naar de vier door de overheid genationaliseerde banken, waaronder Bankia. De rest gaat onder meer naar de oprichting van een bad bank, die de slechte vastgoedbezittingen in het land moet gaan absorberen. In totaal komt de steun overeen met meer dan drie procent van het Spaanse bruto binnenlands product.

Eurocommissaris Joaquin Almunia (Mededinging) keurt de steun volgens De Guindos woensdag goed. Die eist wel dat de banken in ruil voor de steun de komende vijf jaar moeten gaan hervormen, aldus De Guindos.

De Guindos is in Brussel om te praten over de steun in Griekenland. Volgens de Spaanse minister zijn de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds zeer dicht bij een overeenkomst. "Het belangrijkste vandaag is dat we laten zien dat we Griekenland steunen en onze wil tonen dat de Grieken in de eurozone mogen blijven."


Spanje krijgt veertig miljard euro (Foto: Novum)

Files in Limburg door tractorcolonne boze boeren

Duitse boeren die met een colonne tractoren op weg zijn om in Brussel tegen het Europese landbouwbeleid te protesteren hebben maandagochtend in Limburg voor files gezorgd. De overlast viel mee, zegt een politiewoordvoerder die rond 08.30 uur net op de andere rijbaan langs de stoet op de A2 is gereden.

De tractoren, die niet sneller dan 30 kilometer per uur reden, gebruikten één rijstrook. Het verkeer kon er daardoor langs. Volgens de ANWB stond er toch zeven kilometer file. Daarbij moet worden aangetekend dat al van een file wordt gesproken als het verkeer langzamer dan vijftig kilometer per uur gaat. Ook op de A73 kwam het door de boeren tot een file tussen Nijmegen en Maasbracht.

De boeren werden begeleid door de politie, ook al hoort een tractor niet op de snelweg. Het idee daarachter is dat het veiliger is als de stoet duidelijk zichtbaar is dan wanneer de boeren met alle geweld de snelweg op proberen te komen.

De Duitse boeren zijn met ongeveer 250 voertuigen in het noorden van Limburg Nederland binnengekomen en reden vanaf Roermond via snelwegen richting de Belgische grens bij Stein.

In de rest van het land werd de spits geteisterd door ongelukken, al was de totale filelengte niet bijzonder hoog te noemen. Op de A27 kwam het door een ongeluk op de rijbaan van Almere naar Utrecht bij knooppunt Lunetten tot een file van 21 kilometer.

Brabanders zwaargewond bij straatrace

Bij een straatrace in het Belgische Bree zijn zondag twee Eindhovenaren zwaargewond geraakt. Twee Belgen kwamen om het leven een andere Belg raakte ook zwaargewond, melden Belgische media.

De Brabanders reden in een Mercedes en namen het op tegen de drie Belgen, die in een Porsche zaten. Bij een rotonde ontstond een botsing, waarna de auto van de Eindhovenaren in een lagergelegen fietstunnel terechtkwam.

Een van de Belgen overleed direct na het ongeluk. De andere bezweek maandag aan zijn verwondingen. De straatracers zouden voor het ongeluk in een discotheek zijn geweest. Mogelijk hebben ze daar ruzie gekregen, maar het is niet duidelijk of de Belgen en Nederlanders elkaar kenden. Ze zouden wel allemaal bekenden van justitie zijn.

MŠxima en Barbie in de race voor Dom Bontje

Prinses Máxima en realityster Barbie maken kans in januari te worden uitgeroepen tot Dom Bontje 2012. De twee zijn genomineerd door dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren, die het gebruik van bont door bekende Nederlanders beoordeelt.

"Prinses Máxima heeft de oneervolle titel al eerder gewonnen", aldus Bont voor Dieren. "Helaas heeft ze hier nog niks van geleerd. Tijdens de intocht van Sinterklaas droegen zij en haar dochter Amalia een jas met een kraag van wasbeerhondenbont."

Ook zanger Frans Bauer en presentatrice Anita Witzier maken kans op de titel, waar vorig jaar Sylvie van der Vaart mee aan de haal ging. In eerste instantie waren ook onder anderen Britt Dekker en Nance genomineerd, maar zij gaven aan spijt te hebben en nooit meer bont te zullen dragen. "Ik kocht altijd jassen die ik mooi vond en daar zaten altijd bontkragen op die echt bleken te zijn, wat ik niet wist", reageerde Dekker.

Barcelona twee tot drie weken zonder Alves

FC Barcelona moet het twee tot drie weken stellen zonder Dani Alves. Dat maakte de Catalaanse club maandag bekend. De rechtervleugelverdediger heeft zondag in het competitieduel tegen Levante een blessure aan zijn rechterhamstring opgelopen. De Braziliaans international had eerder dit seizoen al te maken met eenzelfde blessure aan zijn andere been.

De Catalanen zien de ziekenboeg met de blessure van Alves verder vollopen. Marc Bartra, Marc Muniesa, David Villa, Isaac Cuenca, Alexis Sanchez en Éric Abidal zijn al voor korte of langere tijd afwezig bij de Blaugranas.

Door politie gedode jongen droeg geen wapen

De 17-jarige jongen die zaterdagochtend op het Haagse station Hollands Spoor is doodgeschoten door een agent had geen vuurwapen of ander wapen bij zich. Dat meldt het Openbaar Ministerie maandag.

Een agent schoot de jongen zaterdag even voor 06.30 uur neer na een melding dat op het station een man was bedreigd met een vuurwapen. De jongen zou naar zijn middel hebben gegrepen toen hem werd gevraagd zijn handen omhoog te houden. Daarop werd hij in de nek geschoten. Hij overleed later in een ziekenhuis.

De Rijksrecherche onderzoekt wat er precies is gebeurd. Daarna oordeelt het Openbaar Ministerie of de agent volgens de instructies heeft gehandeld. In het onderzoek zijn getuigen en drie agenten die bij het incident betrokken waren gehoord. Ook is sectie verricht op het lichaam van de jongen. De onderzoekers bekijken eveneens welke weg de kogel heeft afgelegd. Verder zijn beelden veiliggesteld. Een woordvoerder van het OM kon niet aangeven of de schietpartij daarop te zien is.

De jongen heeft volgens De Telegraaf in de cel gezeten voor een reeks inbraken. Er liep nog een onderzoek naar zijn betrokkenheid bij een steekpartij. Bij de schorsing van zijn detentie in september werd hij in een woongroep geplaatst.

De rechter zou daarbij hebben bepaald dat de 17-jarige in de weekeinden uiterlijk om 01.30 uur thuis moet zijn. Een vriend van hem heeft tegen Omroep West gezegd dat met de begeleiders was afgesproken dat hij zelf mocht weten hoe laat hij thuis kwam.

Zijn familie zei tegen de regionale omroep dat de jongen binnenkort zelfstandig zou gaan wonen. Volgens een tante was hij net bezig zijn leven weer op te pakken en ging hij weer naar school en stage.

Voor de jongen is zondagavond een stille tocht gehouden. Rond de 150 mensen liepen mee. Op het perron waar de jongen werd neergeschoten hield de groep twee minuten stilte en werden kaarsen aangestoken.


Door politie gedode jongen droeg geen wapen (Foto: Novum)

'Veel Nederlanders hebben te weinig spaargeld'

Veertig procent van de Nederlandse huishoudens heeft een te kleine financiële buffer. Een op de vijf heeft zelfs helemaal geen buffer. Dat stelt budgetinstituut Nibud in een maandag gepubliceerd onderzoek. Toch is er een groeiende groep huishoudens die nu meer spaargeld heeft dan voor de crisis.

Zo'n vijftien procent van de huishoudens spaart helemaal niet. Vooral voor lage inkomens is het erg lastig om geld apart te zetten. Een op de vier huishoudens spaart elke maand een vast bedrag, gemiddeld negen procent van het maandinkomen. De meeste huishoudens, zo'n veertig procent, spaart wisselende bedragen of spaart alleen als er geld overblijft.

Daarnaast is er een groeiende groep spaarders die zegt nu meer spaargeld te hebben dan voor de crisis. Zo heeft de helft zeventienduizend euro op de spaarrekening staan. In 2006 was dit nog 8500 euro.

Volgens het Nibud moet een alleenstaande minstens 3550 euro achter de hand hebben. Dat bedrag loopt op tot vijfduizend euro voor een gezin met twee kinderen. Dit bedrag is bedoeld voor vervanging van de minimaal noodzakelijke inventaris, zoals een koelkast of wasmachine.


'Bijna helft Nederlanders heeft te weinig spaargeld' (Foto: Novum)

Speelhal moet gokverslaafden herkennen en weren

Speelhallen moeten gokverslaafden vanaf volgend jaar herkennen en weren. Hun medewerkers moeten hiervoor op cursus. De cursusopzet die brancheorganisatie VAN en de GGZ hiervoor hebben ontwikkeld is maandag in ontvangst genomen door staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD), meldt zijn ministerie.

De medewerkers van de speelhallen moeten leren verslavingsgedrag te herkennen. Zij kunnen dan het gesprek met de gokverslaafden aangaan, hen naar hulpverlening begeleiden en hen in het uiterste geval de toegang weigeren. In overheidsbedrijf Holland Casino gebeurt dat al.

Als de speelhal open is, moet er minstens één medewerker zijn die de cursus heeft gevolgd. Voor de cursusleiders zijn ook eisen opgesteld; zo moeten ze zijn aangesloten bij een instelling voor verslavingszorg.

De kansspelautoriteit ziet toe op naleving van de afspraken. Over twee jaar bekijkt de toezichthouder of de cursus goed uitpakt.

De Tweede Kamer vroeg Teeven vorig jaar maatregelen te nemen om gokverslaving terug te dringen. Volgens verslavingscentrum Jellinek telt Nederland 23 duizend gokverslaafden. Daarnaast gokken 92 duizend mensen op een riskante manier.

[CT] Vermeulen aanvoerder hockeyteam

Klaas Vermeulen draagt komende maand tijdens de Champions Trophy in Australië de aanvoerdersband van het Nederlands hockeyelftal. Dat maakte de hockeybond maandag bekend. Vermeulen is de opvolger van Floris Evers, die na de Spelen van Londen besloot te stoppen als international. Of de middenvelder van Amsterdam de vaste aanvoerder wordt is niet bekend.

De 24-jarige Vermeulen had de band zondag voor het eerst om tijdens een oefenwedstrijd tegen een regionaal team uit de staat Victoria. De 59-voudig international was eerder aanvoerder van Jong Oranje. Vermeulen was onder meer captain tijdens het WK onder 21 jaar in 2009.

Op de afgelopen Spelen vormde Vermeulen een vaste waarde op het middenveld van Nederland, totdat hij in de halve finale uitviel met een sleutelbeenbreuk. Hij miste hierdoor de finale tegen Duitsland, die met 2-1 verloren ging.

De Champions Trophy staat van 1 tot 9 december op het programma in Melbourne.

Aanslag met bomfiets in Afghanistan

Bij een aanslag met een bomfiets zijn op een markt in het Afghaanse Khost maandag zeker 19 mensen gewond geraakt. Ook zijn er vijf doden gevallen. Drie van de doden zijn politieagenten.

De aanslag vond plaats in de stad Dera Ismail Khanbom. De bom ontplofte toen een inspectieteam van de politie ter plaatse was om een eerdere ontploffing te onderzoeken. Het lijkt erop dat de agenten het doelwit waren.  De aanslag is nog door niemand opgeëist. 

Oud-militair de cel in om kinderpornobezit

Een oud-militair moet acht maanden de cel in voor kinderpornobezit. De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem acht bewezen dat de 52-jarige man uit het Friese Haulerwijk twintigduizend kinderpornografische afbeeldingen in zijn bezit had.

De Fries kreeg ook een voorwaardelijke celstraf van vier maanden met een proeftijd van drie jaar. De rechtbank kwam tot een lagere celstraf dan geëist, omdat de man ook zijn baan bij defensie al is kwijtgeraakt en hij zich laat behandelen bij een forensische kliniek.

Bedrukte gezichten bij Marussia

Het Formule 1-team Marussia leek vrijwel het hele seizoen op weg naar een tiende plaats in het constructeurskampioenschap en de daarbij behorende bonus. In de Grand Prix van Brazilië ging het alsnog mis toen Caterham-coureur Vitaly Petrov de elfde plaats voor zich opeiste en zo Caterham extra miljoenen bezorgde.

Glock had voor de Rus kunnen zitten, ware het niet dat hij na een tik van Jean-Eric Vergne slechts als zestiende kon eindigen. "Het resultaat spreekt voor zichzelf. We hebben vandaag pech gehad. Het is erg jammer, omdat we hier zo hard voor hebben gewerkt."

"We hadden alles voor elkaar, maar helaas reed Vergne tegen me op en daarmee verpestte hij mijn race. Het gebeurde namelijk vlak na de herstart en ik moest toen onder groen pitten. Vanuit het achterveld werkte ik hard, maar ik kon toen weinig meer uitrichten. Volgend jaar hebben we KERS en dan zullen we nog beter presteren."

Nadat Glock terugviel moest namelijk zijn collega Charles Pic de kastanjes voor Marussia uit het vuur halen. Sailliant detail hierbij was dat achter de Fransman de Caterham van Petrov reed en hij komend seizoen voor de groene brigade zal gaan racen. Petrov wist Pic te passeren en zo de felbegeerde tiende plaats in het kampioenschap te geven.

Drie nieuwe Nederlandse tweesterrenrestaurants

In de nieuwe editie van de Michelingids staat een recordaantal van achttien tweesterrenrestaurants. Vorig jaar waren dat er nog drie minder. Het aantal driesterrenrestaurants blijft op twee staan. Verder kwamen er vier nieuwe restaurants met een ster bij.

In de gids van 2013 krijgt restaurant Aan de Poel in Amstelveen er een tweede ster bij. Ook De Treeswijkhoeve in Waalre en 't Brouwerskolkje in Overveen behoren vanaf nu tot de tweesterrenrestaurants.

Nederland telt in totaal 101 sterrenrestaurants, waarvan 81 met één ster. Bloks in Amersfoort is een van de vier nieuwe restaurants met één ster. Volgens Michelin is de keuken van dit restaurant 'verfijnd en sierlijk', waarbij een scherpe prijs-kwaliteitsverhouding in het oog wordt gehouden. De andere nieuwe eensterrenrestaurants zijn Bord'eau in Amsterdam, Kaagjesland in Reeuwijk en Hanting Cuisine in Den Haag.

De befaamde gids van de bandenfabrikant werd maandag voor het eerst in jaren weer gepresenteerd. De afgelopen jaren kondigde Michelin de wijzigingen steeds aan met een persbericht. De Hotel Management School Maastricht organiseerde de presentatie.

Zoektocht naar drenkeling op Noordzee gestaakt

De zoektocht met een helikopter naar de tweede opvarende die zondag in de Noordzee overboord van een Brits schip sloeg, is maandag gestaakt. Een kustwachtvliegtuig kijkt maandagmiddag tijdens een patrouillevlucht nog wel uit naar de drenkeling.

Volgens een woordvoerder is de helikopter nodig op zijn basis in Rotterdam. Het vliegtuig probeert naast de drenkeling ook de exacte locatie van het verlaten schip te achterhalen.

Maandagochtend vervolgde de kustwacht de zoektocht naar de drenkeling die zondagavond niet meer was gevonden. Het levenloze lichaam van zijn collega-opvarende werd eerder die avond uit de zee gevist.

De mannen sloegen zondagmiddag overboord toen ze ongeveer honderd kilometer ten noorden van Terschelling voeren.

Talpa zet in op Chinese markt

Talpa breidt uit verder uit in China. Het Nederlandse mediabedrijf gaat samen met het Chinese Puji Star Media de Chinese markt op. Het nieuwe bedrijf, Talpa China Star, gaat zich bezighouden met de productie en exploitatie van televisieformats die door Talpa zijn ontwikkeld, laat het bedrijf maandag weten.

Het succesvolle talentenprogramma The Voice heeft al een Chinese variant. Het eerste seizoen, dat door productiebedrijf Star China werd geproduceerd, bereikte daar volgens Talpa ruim een half miljard kijkers. Ook Ik Hou van Holland, Sing It en Dating in the Dark van Talpa kregen een Chinese versie.

"Wij doen al jaren zaken op de Chinese tv-markt, maar op een veel keinere schaal", zegt Talpa-directeur Pim Schmitz. Puji Star Media werd eerder dit jaar opgericht door onder meer het mediabedrijf van Rupert Murdoch, News Corp, en het door de staat gesteunde China Media Capital.

Met de samenwerking denkt Schmitz te kunnen inspelen op de 'razendsnel groeiende Chinese mediamarkt'. "Kortom, dit is een belangrijke stap voor Talpa in China."


Talpa zet in op Chinese markt (Foto: Novum)

'Toch geen winst voor artsen op dossier patiŽnt'

Het werven van patiënten die hun medische gegevens willen delen gaat toch niet leiden tot winst voor huisartsen en apothekers, schrijft NRC Handelsblad maandag. Plannen die hiervoor bestonden zijn aangepast, zegt Edwin Velzel van VZVZ tegen de krant.

VZVZ is de vereniging die verantwoordelijk is voor de doorstart van het elektronisch patiëntendossier. Volgens de plannen zouden artsen van wie meer dan negentig procent van de patiënten toestemming geeft tot 125 procent terugkrijgen van de kosten die ze zouden maken. Een publicatie van NRC hierover zorgde voor ophef.

Patiënten vroegen zich af of hun huisarts hen nog wel objectief zou voorlichten over het dossier, huisartsen meenden slechts recht te hebben op een onkostenvergoeding. Volgens de krant blijft de financiële vergoeding wel in stand, maar zijn de bonussen inmiddels gematigd.

Golfer McIlroy heeft flink gecasht

Golfer Rory McIlroy heeft afgelopen seizoen van alle profspelers het meeste geld bijeen geslagen. De 23-jarige Noord-Ier zegevierde gisteren in het lucratieve DP World Tour Championship. Verder won hij de Race to Dubai en de Amerikaanse Order of Merit.

McIlroy won op de Europese Tour in totaal 5,5 miljoen euro en pakte op de Amerikaanse Tour nog eens vier miljoen euro. De majors en grote toernooien die voor beide kampioenschappen meetellen zijn in het laatstgenoemde bedrag niet meegerekend.

Nederlandse nazi (91) weer aangeklaagd voor moord

De Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins (91) is in Duitsland opnieuw aangeklaagd voor moord. De Duitse justitie wil hem vervolgen voor de moord op een verzetsstrijder in Appingedam in 1944, meldt de NOS.

Met een collega van de Sicherheitsdienst zou hij de man op een fabrieksterrein hebben doodgeschoten. Later beweerden ze dat de man bij een vluchtpoging was omgekomen. De toenmalige collega van Bruins is inmiddels overleden.

In juli werd bekend dat Duitsland opnieuw onderzoekt of Bruins, bekend als 'het beest van Appingedam', alsnog kan worden vervolgd voor de moord op twee leden van het Groningse verzet. Justitie in Dortmund was toen nog niet zeker of het tot een proces zou komen. De voornaamste vraag was of er nog getuigen konden worden gevonden.

In een Duitse rechtszaak in 1980 tegen Bruins voor de moord op twee joodse broers, worden de moorden op de twee verzetsleden in 1944 beschreven. Hij kreeg zeven jaar cel voor de moorden op de broers en kwam in 1985 vrij.

De zaak kwam weer aan het rollen nadat Duitse historici die op nazi's 'jagen' AVRO-onderzoeksjournalist Gideon Levy over de zaak hadden geïnformeerd. Levy benaderde daarna het Duitse openbaar ministerie.

Bruins werd in Nederland na de oorlog ter dood veroordeeld. Voordat het vonnis kon worden uitgevoerd, vluchtte hij naar Duitsland. Pogingen in 2003 van toenmalig minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) om Bruins te laten uitleveren, hadden geen resultaat.

Na het overlijden van Klaas Carel Faber eerder dit jaar is Bruins volgens Levy de laatste Nederlandse nazi die niet vastzit.

Voormalig Alkmaar '54-spits Piet Kaas (80) overleden

Oud-voetballer Piet Kaas is afgelopen weekeinde op 80-jarige leeftijd overleden. Dat heeft AZ maandag bekendgemaakt. Kaas speelde tussen 1955 en 1959 78 duels voor Alkmaar '54, een van de clubs waaruit in 1967 AZ ontstond. Hij scoorde daarin 58 keer.

Kaas staat met een gemiddelde van 0,70 bovenaan de clubranglijst van het gemiddeld aantal doelpunten per wedstrijd. De voormalige aanvaller laat daarmee andere befaamde AZ-spitsen als Kurt Welzl, Shota Arveladze, Kees Kist, Danny Koevermans en Mounir El Hamdaoui achter zich.

Man dreigt met vuurwapen in Haags bejaardentehuis

Een 60-jarige man uit Den Haag is zondagavond gearresteerd. Hij zou een 57-jarige man in een Haags bejaardentehuis met een vuurwapen hebben bedreigd.

De politie ging poolshoogte nemen in het bejaardenoord aan de Beresteinlaan toen de melding binnenkwam dat een persoon met een wapen het tehuis was binnengewandeld. Agenten troffen de verdachte aan op de galerij van het tehuis.

De man werd door een andere man in bedwang gehouden. Die zou kort daarvoor met het vuurwapen zijn bedreigd. Omstanders meldden dat de verdachte het wapen op het parkeerterrein rondom het tehuis had verstopt. Agenten vonden het vuurwapen in de bosjes. De man zit vast. Het incident wordt onderzocht.

Londens plein dicht voor Tom Cruise

Het Trafalgar Square in Londen is zondagochtend afgesloten voor Tom Cruise. De acteur moest een scène opnemen voor zijn film All You Need Is Kill en daarvoor moest het bekende plein leeg zijn. Dat melden diverse Britse media.

De 50-jarige Cruise kwam in de scène per helikopter op het plein aan. Dat ging niet zonder slag of stoot door de hevige windvlagen. Hij was gekleed in een militaire outfit en omringd door tanks.

Omstaanders die een kijkje wilde nemen op de set, werden door de politie van Londen tegengehouden. Cruise is al een tijdje in Londen voor de film, maar heeft zich tot zondag toe rustig gehouden.

In de sciencefictionthriller All You Need is Kill speelt Cruise een luitenant in een oorlog tegen buitenaardse wezens. Ook Emily Blunt en Bill Paxton hebben rollen in de film. De thriller moet in 2014 uitkomen.


Londens plein dicht voor Tom Cruise (Foto: Novum)

[video] Gillende meisjes in de bosjes

Wat doet FOK!tv met gillende meisjes in de bosjes. Op de vlucht slaan voor een seriemoordenaar met een kettingzaag natuurlijk, what else?

FOK!tv bezocht het Halloweenfeest Haunted Castle waar zombies, heksen en ander verkleed spul rondliep. Verder was er een freakcircus. We spraken daar onder meer een zombiebruid, ontsnapte gekken en een vampier. En die gillende meisjes in de bosjes dus.

video

[video] Met treintjes spelen is niet zielig!

FOK!tv kreeg laatst een klacht dat we alleen maar lekkere chicks in beeld brengen. Nou, dan gaan we toch gewoon een keer een stel oude mannen en hun hobby bezoeken.

De mannen die wij filmden zijn bezig met treintjes. Dat is althans het vooroordeel, aldus deze mannen. Dat ze alleen met treintjes spelen. Maar met treintjes spelen is niet zielig. Sterker, eigenlijk zijn het gewoon mooie kunstwerkjes. Maar of het iets is om meisjes mee te versieren, dat dan weer niet. Oordeel zelf.

video

Politie gebruikt FOK! als naslagwerk

Een brigadier van de Rotterdamse politie heeft een topic op FOK! gebruikt als naslagwerk bij het opmaken van een procesverbaal vanwege een belediging. 

De 36-jarige verdachte was aan het stappen in Schiedam. Terwijl hij met een 'swa' aan het bellen was, kwam de plaatselijke bromsnor langsrijden die het uitgaansgespuis in de gaten hield. Juist op dat moment vroeg de kwajongen aan zijn vriend waar hij bleef. Hij sprak daarbij in het plaatselijke dialect. "He conjo waar blijf je nou?!"

Niets aan de hand zou je denken. De agent vond echter dat hij door de man beledigd werd toen hij het woord 'conjo' naar hem geschreeuwd zou hebben. Terwijl hij dat zei zou hij de agent ook in zijn ogen aan hebben gekeken. Uiteraard werd de raddraaier onmiddellijk aangehouden en naar het bureau vervoerd.

Op het bureau werd een procesverbaal opgemaakt van het grote onrecht dat de agent aan was gedaan door de feestganger. Omdat de agent blijkbaar niet helemaal zeker wist wat het woord conjo betekende heeft hij het opgezocht. Uiteraard kwam de man op FOK! terecht in een zoektocht naar de betekenis.

Om precies te zijn werd de man naar dit topic geloodsd: 'Het woordenboek straattaal - ABN'. Hier valt te lezen dat conjo verwijst naar het Nederlandse woord 'kut'. De echte betekenis hangt echter af van de context waarin het gebruikt wordt. Zo kan het ook vriendschappelijk gebruikt worden tegen vrienden.

De onfortuinlijke Rotterdammer was van mening dat hij puur zijn vriend aansprak toen hij het 'stoute' woord gebruikte. De rechter vond echter dat hij de agent ernstig beledigd heeft met het woord, (waar de agent de betekenis niet van wist). Ondanks een keihard verweer van zijn advocaat kreeg de man een boete van 250 euro voor het beledigen van een bromsnor in functie.

Musical over Susan Boyle wordt verfilmd

De musical I Dreamed a Dream over het leven van Susan Boyle wordt verfilmd. Filmmaatschappij Fox Searchlight heeft de filmrechten van de Britse musical gekocht. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Boyle werkt zelf ook mee aan de film.

De film over Susan Boyle moet een gevoelige en eerlijke biografie worden vol muziek. Het filmproject staat nog in de kinderschoenen. Fox heeft nog geen regisseur of scenarist aangesteld.

De 51-jarige Schotse werd in 2009 ontdekt toen ze meedeed aan het talentenprogramma Britain's Got Talent. Ze zong daar het nummer I Dreamed a Dream uit de musical Les Misérables. Ze wist het publiek voor zich te winnen en werd in een klap wereldberoemd.

Haar debuutalbum uit 2010 werd in Groot-Brittannië het bestverkochte debuutalbum ooit. De musical I Dreamd a Dream is vanaf maart in Groot-Brittannië te zien en gaat daarna naar Australië. Wanneer de film over haar leven uit moet komen, is nog onbekend.

'Volkert op verlof en bezoekt Sinterklaas'

Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, zou dit weekend op proefverlof zijn geweest. Dat meldt De Telegraaf.

Volkert zou met vrouw en kind een sinterklaasshow in Harderwijk hebben bezocht. Justitie ontkent echter dat de moordenaar op proefverlof is geweest. Van der Graaf komt naar alle waarschijnlijkheid volgend jaar november definitief vrij. Hij heeft dan twee derde van zijn straf uitgezeten. In 2010 kreeg Volkert ook verlof om een begrafenis bij te wonen.

Dan Karaty gaat acteren

Dan Karaty is volgend jaar te zien op het witte doek. De Amerikaanse danser en choreograaf, onder meer bekend als jurylid in So You Think You Can Dance, heeft een rol in de romantische komedie Soof. "Ik kan echt niet wachten."

"Dansen is net als acteren performen", is de 36-jarige Karaty van mening. "Vroeger stond ik ook in het theater een verhaal te vertellen. Ik denk dat ik die ervaring kan gebruiken", vertelt hij in De Telegraaf. Toch overweegt de danser ook acteerlessen te nemen. "Maar ik oefen niet voor de spiegel. Ik ben er van overtuigd dat je niet te vol van jezelf moet zijn, vandaar dat ik het liefst spiegels vermijd."

Soof, over Sophie die tijdens een etentje choreograaf Jim tegen het lijf loopt, wordt geregisseerd door Antoinette Beumer. Naast Karaty zijn in de film rollen weggelegd voor Fedja van Huêt en Lies Visschedijk.


Dan Karaty gaat acteren (Foto: Novum)

Warface volgend jaar in Europa

Het gratis te downloaden schietspel Warface komt volgend jaar in Europa en de Verenigde Staten op de markt via het sociale netwerk Gface. Dat heeft de gamestudio bekendgemaakt. Gamestudio Crytek gaat bij de introductie ook samenwerken met uitgever Trion Worlds. De pc-game is alleen in Rusland al vijf miljoen keer gedownload.

Warface is een zogenoemde free-to-playgame. Dergelijke spellen kunnen gratis gespeeld worden, maar tegen betaling krijgen spelers toegang tot extra kledingstukken, wapens, speelvelden of deelname aan toernooien.

Het gratis schietspel is gemaakt door de gamestudio van Crytek in Kiev. Naast het eigen sociale netwerk is de gamestudio een samenwerking aangegaan met uitgever Trion Worlds om het schietspel in Europa en de VS in de markt te zetten.

Mass Effect 3 Omega morgen beschikbaar

Vanaf morgen is de nieuwe langverwachte Mass Effect3 Omega DLC te downloaden voor Xbox 360 en pc. Eigenaren van de PlayStation 3-versie zullen helaas tot 28 november moeten wachten. Omega kost uiteindelijk wel 1200 Microsoft Points, oftewel 15 euro.

In de Omega-DLC ga je samen met Aria T'Loak op zoek naar de persoon die Omega veroverd heeft, namelijk één van Cerberus meest vooraanstaande en briljante agenten, Generaal Oleg Petrovsky. Aria zint op wraak en samen met Commander Shepard gaat ze de strijd aan om haar geliefde Omega, koste wat het kost terug te winnen. Lees hier onder wat je straks allemaal kunt verwachten.

  • Navigeer samen met teamgenote Aria, door de donkerste gangen van Omega en ervaar haar legendarische Biotische krachten en haar brute manier van handelen van dichtbij.
  • Help Nyreen Kandros, de dappere Turian leidster van de Talon mercenary group, om de tot slaven onderworpen bewoners te bevrijden.
  • Confronteer nieuwe angstaanjagende vijanden, zoals de door Cerberus-manipuleerde Reaper, the Adjutant.
  • Geef de toekomst van Omega vorm doormiddel van vier dodelijke missies en bezorg de plannen van de Illusive Man een kritieke tegenslag.

ME3 Omega
De oorlog om Omega is begonnen, hoe ver ga jij om deze te beëindigen.

Spelers door het vuur voor McClaren

FC Twente slaagde er zondag niet in om te winnen van PEC Zwolle. Luc Castaignos redde in de laatste minuut een punt voor de Tukkers. Geen prestatie voor de ploeg uit Enschede om trots op te zijn, maar de spelers blijven in hun trainer Steve McClaren geloven.

"Als je thuis niet van Zwolle wint, dan is het wel een week lang crisis", zei Willem Janssen na het 2-2 gelijkspel tegen de Telegraaf. De kritiek op trainer McClaren groeit met de week, maar de spelers van FC Twente staan volledig achter hun coach. "De trainer krijgt het hard te verduren als de ploeg het niet goed doet. Daarom ervaar ik kritiek op onze trainer indirect als kritiek op ons."

Leroy Fer voegt daaraan toe: "Wij zijn als groep heel close en daar hoort onze trainer bij. De kritiek van buitenaf laten wij niet toe in onze groep. Wij vinden McClaren een goede trainer en proberen voor hem door het vuur te gaan."

Hugh Jackman dankt Wolverine-rol aan Russell Crowe

Hugh Jackman heeft de grote doorbraak in zijn carrière te danken aan Russell Crowe. "Bryan Singer vroeg Rusty voor de rol van Wolverine en die zei: nee, dank je, ik heb net Gladiator gedaan, maar je moet eens naar hem kijken", zegt Jackman over Crowe op de Australische radiozender Triple M 104.9 FM. Regisseur Bryan Singer volgde het advies van Crowe op.

Jackman was in 2000 voor het eerst te zien als Wolfman in de actiefilm X-Men. Daarna kreeg de actiefiguur een eigen film, waarvan het tweede deel volgend jaar uitkomt. De rol betekende een grote doorbraak voor de 44-jarige Jackman.

De Australische Jackman en Crowe zijn al jaren vrienden. Volgens Jackman heeft hij veel geleerd van zijn collega-acteur. "Hij is geweldig in ieder opzicht", aldus Jackman.

De twee zijn in januari jaar samen te zien in het muzikale drama Les Misérables. "Hij is goed als het er toe doet", zegt Hackman over het acteerwerk van zijn vriend. "Ik heb veel van hem geleerd."


Hugh Jackman dankt Wolverine-rol aan Russell Crowe (Foto: Novum)

Sulejmani wil vertrekken uit Amsterdam

Miralem Sulejmani wil nog deze winterstop vertrekken bij Ajax, zo meldt hij aan het Servische persbureau Novosti. De aanvaller heeft in Amsterdam een aflopend contract en is omdat hij niet bij wil tekenen op het tweede plan geraakt.

Sulejmani kwam dit seizoen mede door een blessure nog maar zevenmaal voor de hoofdmacht van Ajax in actie. Hij traint en speelt nu met Jong Ajax mee en wil nog in de winterstop een eind aan deze situatie maken. Mocht dit lukken dan kunnen de Amsterdammers nog geld voor hem ontvangen. "Ik moet me nu concentreren op wedstrijden bij de beloften. Ik heb die speelminuten nodig om volledig fit te zijn als ik tijdens de winterstop de kans krijg om te verhuizen."

Sulejmani verruilde in 2008 sc Heerenveen voor Ajax voor het torenhoge bedrag van zestien miljoen euro. Hij kwam op het moment dat Marco van Basten hoofdtrainer in Amsterdam was en werd meteen een van de duurste aankopen van de club. De inmiddels 23-jarige Serviër ging lang gebogen onder dit juk en kon slechts sporadisch de hoge verwachtingen waar maken. In Amsterdam kwam de aanvaller tot 103 competitieduels in het eerste en maakte hierin 29 goals.

Contador wil af van bedriegers in wielersport

Alberto Contador wil af van bedriegers in de wielersport. De Saxo Bank-coureur, die zelf ooit gestraft is geweest na een positieve dopingtest, wil dat de straffen voor het gebruik van doping fors omhoog gaan, zo meldt hij aan de Franse publieke omroep.

"Ik pleit voor zero tolerance in het wielrennen. Het is duidelijk dat er geen plaats is voor bedriegers." Zelf testte Contador positief op clenbuterol in de Tour de France van 2010. Hij moest zijn zege inleveren en werd geschorst. Met deze straf is de Saxo Bank-coureur het nog altijd niet eens. "Ik deed alles volgens de regels. Mijn overwinning werd afgepakt, dat was onrechtvaardig."

Vorige maand kwam Contador onder vuur te liggen, omdat hij het opgenomen zou hebben voor Lance Armstrong. De Amerikaan raakte zijn zeven zeges in de Tour de France kwijt nadat hij in het USADA-rapport ontmaskerd was als leider van het meest succesvolle dopingnetwerk in de sporthistorie. "Dat ik zei dat Armstrong wordt gelyncht, was ironie. Mijn woorden werden verkeerd geïnterpreteerd. Als Armstrong schuldig is bevonden, is het goed dat ze hem hebben bestraft."

Contador sprak ook over het seizoen 2013 waarin hij graag weer de Tour de France wil gaan rijden. Dit is nog niet bekend, omdat zijn ploeg Saxo Bank nog geen plaats in de World Tour heeft gekregen en daarom mogelijk moet hopen op een wildcard van de Tourorganisatie. "Ik rijd graag de Tour, maar als ik pas twee maanden voor de start hoor dat we welkom zijn, neem ik niet deel. Ik heb tijd nodig om me voor te bereiden."

The Rolling Stones vieren jubileum

The Rolling Stones stonden zondagavond op de planken in Londen met het eerste concert in een reeks jubileumshows. De rockers, die hun vijftigjarig bestaan vieren, vertoonden behalve hun rimpels weinig tekenen van veroudering en stonden maar liefst tweeënhalf uur op het podium.

"Het is fantastisch dat we dit nog steeds doen", sprak zanger Mick Jagger zijn fans toe. "En het is ook fantastisch dat jullie nog steeds onze platen kopen en naar onze shows komen. Dankjewel, dankjewel, dankjewel." Keith Richards was iets ongenuanceerder. "We zijn er nog", zei de gitarist, die in het verleden met drank- en drugsproblemen kampte. "Ik ben blij jullie te zien."

Verschilllende artiesten verrasten met een gastoptreden. Zo verschenen oud-Rolling Stones Mick Taylor en Bill Wyman op het podium en zong Mary J. Blige een duet met Mick Jagger. Jagger maakte nog een grapje over de hoge ticketprijzen. "Hoe gaat het met jullie daarboven in de goedkope stoelen", vroeg hij aan de mensen in de hoogste ringen van de 02 Arena. "Oh nee, ze zijn helemaal niet goedkoop, dat is het probleem." De goedkoopste kaartjes voor de concerten kostten honderdtwintig pond.

The Rolling Stones geven in totaal vijf jubileumconcerten. Na twee shows in Londen volgen optredens in New York en Newark.


De single Doom and Gloom van het jubileumalbum GRRR!

[NBA] Boston zet Orlando pas in verlenging opzij

Boston Celtics heeft zondag de achtste winst van het seizoen geboekt door de uitwedstrijd tegen Orlando Magic met 116-110 te winnen. De beslissing in Florida viel pas in de verlenging. Boston liet na de wedstrijd al in een eerder stadium naar zich toe te trekken door in het vierde bedrijf een voorsprong uit handen te geven.

Rajon Rondo zorgde in het duel voor een evenaring van het record van John Stockton. De spelmaker van Boston noteerde voor de 37e keer op rij meer dan tien assists in een wedstrijd. Rondo kwam tot zestien assists, vijftien punten en negen rebounds. Routinier Kevin Garnett werd topscorer van de avond met 24 punten. Paul Pierce voegde 23 punten toe aan de overwinning. Bij Orlando was J.J. Reddick goed voor 21 punten. Jameer Nelson tekende voor twintig punten.

Overige uitslagen
Philadelphia 76ers - Phoenix Suns 104-101
Denver Nuggets - New Orleans Hornets 102-84

Janssen hekelt Van Bommel en Strootman

Theo Janssen was tijdens de topper in de Eredivisie PSV - Vitesse helemaal klaar met PSV-spelers Mark van Bommel en Kevin Strootman. Dit duo zeurde volgens de Arnhemmer onophoudelijk tegen arbiter Bas Nijhuis, iets wat de Vitesse-middenvelder niet op zich liet zitten.

"Als je daar niet tegen in gaat, gaat Nijhuis op een gegeven moment nog luisteren ook naar die twee. Dus ging ik tegen Nijhuis over Strootman en Van Bommel praten. Ik zei: 'Scheids, word je niet doodmoe van die twee?' Op die manier was ik steeds met hem bezig."

Uiteindelijk haalden de acties van Strootman en Van Bommel weinig uit, want Vitesse won het duel met 1-2. In de stand blijven de Eindhovenaren met 33 punten uit veertien duels nog wel leiden, maar concurrenten FC Twente en Vitesse zijn nu tot op twee punten genaderd.

Schumacher opnieuw emotioneel bij afscheid

Gisteren is er opnieuw een eind gekomen aan de meest succesvolle Formule 1-coureur allertijden Michael Schumacher. Net als zes jaar geleden moest de Mercedes-coureur in Brazilië problemen in de beginfase overwinnen om alsnog in de punten te eindigen, iets wat hem met een mooie zevende plaats lukte.

"In de openingsfase van de race viel ik terug met een lekke band. Hetzelfde overkwam me al in 2006. Gelukkig zal ik van nature nooit opgeven en altijd zoeken naar een oplossing. In dit geval viel dat positief uit." De 43-jarige Duitser heeft drie jaar lang met de Mercedes geworsteld, maar wist toch enkele fraaie resultaten te boeken. De zevende plaats op Interlagos mag in dit rijtje genoemd worden.

De zevenvoudig wereldkampioen kende een aantal fraaie duels, waaronder dat met Kimi Räikkönen. "De mensen komen hier voor een show, we kunnen ze die dan net zo goed ook bieden. Je moet altijd voor het maximale gaan. Dat deed ik, maar soms moet je ook je verlies kunnen nemen. Er was niet genoeg ruimte voor ons beiden en ik was verslagen."

Schumi lag enige tijd zesde, maar besloot in de slotfase deze plaats af te staan aan Sebastian Vettel die een stuk sneller was op het natte asfalt. Mede hierdoor kon de Red Bull-coureur zijn derde titel op rij pakken. "Het is mooi om te zien en ik ben verschrikkelijk trots op hem. Het is een goede vriend van mij. Het was een voor mij ook herkenbare situatie waarin hij zich bevond. In 2003 wist ik met één punt verschil in de laatste race het kampioenschap te winnen."

Voor Schumacher stond er in zijn laatste race weinig meer op het spel. Hij keek na afloop op emotionele wijze terug op zijn tweede periode in de Formule 1. "Het was een prachtige tijd. We hebben zowel spannende als moeilijke momenten gedeeld. Maar het mooiste was voor mij de voortdurende steun die ik kreeg van mijn fans. De afgelopen drie jaar waren voor mij op sportief gebied de moeilijkste, maar de fans zijn altijd achter me blijven staan."

FOK!sport zal later deze week uitgebreid aandacht gaan besteden aan de succesvolste coureur allertijden. De gehele carrière van Schumacher komt aan bod, evenals een aantal fraaie beelden uit het verleden.

Schumacher neemt afscheid van de Formule 1 (Foto: Pro Shots)

Bengalezen woedend na fabrieksbrand

Duizenden Bengalese arbeiders hebben maandag in de straten van een voorstadje van Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, gerechtigheid geëist nadat in het weekeinde zeker 112 mensen om het leven waren gekomen bij een brand in een textielfabriek.

Sommige betogers gooiden met stenen naar fabrieken, sloegen in op voertuigen en blokkeerden een belangrijke snelweg in de wijk. Zo'n tweehonderd fabrieken sloten de deuren in afwachting van de terugkeer van de rust.

De brand brak zaterdag uit in een textielfabriek in Savar, een industrieel voorstadje van Dhaka. Veel arbeiders zaten als ratten in de val in het acht verdiepingen tellende gebouw, dat niet over nooduitgangen beschikte. Brandweerlieden hebben tenminste honderd lichamen uit het pand gehaald, zeker twaalf mensen die van het gebouw waren gesprongen om aan de vuurzee te ontkomen bezweken in het ziekenhuis aan hun verwondingen.

Vakbonden in Bangladesh klagen al langer over de onveilige en ongezonde omstandigheden in fabrieken.


Bengalezen woedend na fabrieksbrand (Foto: Novum)

Prinses Margriet bezoekt jarig Dorp

Prinses Margriet komt maandagmiddag op bezoek in Het Dorp in Arnhem. Het Dorp viert de hele week feest, omdat het maandag precies 50 jaar geleden is dat televisievrouw Mies Bouwman de legendarische inzamelingsactie Open het Dorp op televisie presenteerde. De tv-marathon bracht het voor die tijd ongekend hoge bedrag van 21 miljoen gulden op.

De bouw van Het Dorp was een idee van revalidatiearts Arie Klapwijk, die vond dat lichamelijk gehandicapte mensen gewoon zelfstandig in de maatschappij moesten kunnen leven. Tot die tijd woonden 'invaliden' bij hun ouders of in een instelling.

Prinses Margriet bezoekt in Arnhem onder andere drie werkplaatsen, waar bewoners en wetenschappers laten zien wat er door nieuwe technologie allemaal mogelijk is voor mensen met een beperking. Zo is beperkte spraak via de computer mogelijk voor mensen die niet meer kunnen praten. Apps helpen bij alledaagse bezigheden.

Het Dorp wordt de komende jaren ingrijpend gerenoveerd. Het is de bedoeling dat het een gewone Arnhemse wijk wordt, waar mensen met en zonder handicap door elkaar wonen.

Landen beraden zich over verlenging Kyoto

In Doha, de hoofdstad van de Golfstaat Qatar, begint maandagochtend de 18e jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties. Het belangrijkste punt op de agenda is de verlenging van het Kyoto Protocol, waarvan de eerste fase eind dit jaar afloopt. In dit protocol is overeengekomen dat de industrielanden de uitstoot van broeikasgassen in de periode 2008-2012 met gemiddeld 8 procent zouden verminderen ten opzichte van 1990.

De vertegenwoordigers van de 193 deelnemende landen praten ook over de route naar een wereldklimaatverdrag, dat in 2020 van kracht zou moeten worden. Daaraan zouden ook landen moeten deelnemen die het Kyoto Protocol niet hebben ondertekend, zoals de Verenigde Staten en China.

Namens de Nederlandse regering reist staatssecretaris van Milieu Wilma Mansveld naar Doha.

Mertens: "We hebben de kansen niet afgemaakt"

PSV heeft de wedstrijd tegen Vitesse verloren omdat de koploper niet zorgvuldig genoeg met de kansen omsprong. Dat zei Dries Mertens zondag tegen Novum Nieuws. "Ik denk dat dat het belangrijkste is geweest. We hebben wel de kansen gehad, we hebben ze alleen niet afgemaakt", legde de Belg de vinger op de zere plek.

Vooral in de tweede helft heeft PSV het wat Mertens betreft laten liggen. "Er waren meer kansen voor ons. Ik denk dat zij één kans hadden en die hebben ze afgemaakt en wij onze kansen niet."

Ondanks de nederlaag is er geen reden voor paniek met het oog op de topper tegen Ajax van komende zaterdag. "Dat is een heel andere wedstrijd, dus we gaan er heel anders in. We staan nog altijd bovenaan, ik denk dat dat het belangrijkste is."

WK-mascotte heet Fuleco

De naam van de mascotte voor het WK voetbal in 2014 in Brazilië is bekend. Het is 'Fuleco' geworden, een combinatie van de woorden futebol en ecologia. Daarmee hoopt de WK-organisatie het publiek naast de passie voor het voetbal ook een beetje liefde voor natuur en milieu bij te brengen. Het symbool is een geelblauw gordeldier, dat in Brazilië met uitsterving wordt bedreigd.

Fuleco kreeg via een verkiezing op internet de meeste stemmen. Ruim 1.7 miljoen mensen brachten hun stem uit. Fuleco (48 procent) won het ruimschoots van Zuzeco (31 procent) en Amijubi (21 procent).

WK-mascotte heet Fuleco
WK-mascotte heet Fuleco (Foto: ANP)

Pakistanen dood door giftige hoestdrank

Ten minste 13 Pakistanen zijn omgekomen door het drinken van giftige hoestdrank. Dat zeiden de autoriteiten maandag.

De meeste doden waren verslaafd aan de hoestdrank, die een roes veroorzaakt. Een aantal doden werd gevonden op een begraafplaats waar veel verslaafden komen.

Drie apotheken zijn gesloten en de eigenaren gearresteerd. In januari stierven in Pakistan 100 Hartpatiënten door slechte medicijnen.

Pakistanen dood door giftige hoestdrank
Pakistanen dood door giftige hoestdrank (Foto: ANP)

Stelling: Nintendo start nieuwe revolutie

Aanstaande vrijdag komt er een nieuwe videogameconsole op de markt. De Wii U van Nintendo komt met een controller met ingebouwd touchscreen waarmee nieuwe gameplaymogelijkheden beschikbaar moeten komen. Tevens kun je met één druk op de knop de game van tv naar je controller sturen zodat je moeder gewoon GTST kan kijken.

De stelling voor deze maandag luidt daarom als volgt:

Nintendo start opnieuw een revolutie op het gebied van videogameconsoles

Nikkei boekt kleine winst

In Tokio, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, boekte de beurs maandag een kleine winst. De grote Japanse exportbedrijven wisten de plussen verder uit te breiden door de aanhoudende verzwakking van de Japanse yen.

Een positieve start van het Amerikaanse koopjesseizoen en de hoop dat Griekenland verdere noodsteun zal ontvangen zorgden eveneens voor enig optimisme. De Nikkei eindigde 0,2 procent hoger op 9388,94 punten.

De Japanse microchipmaker Renesas Electronics klom 16,6 procent nadat de zakenkrant Nikkei berichtte dat de belangrijkste aandeelhouders het noodlijdende bedrijf willen opkopen. Sony en Panasonic zakten daarentegen 1,9 en 0,3 procent. Kredietbeoordelaar Fitch verlaagde afgelopen vrijdag de kredietwaarderingen voor de beide elektronicabedrijven naar rommelstatus.

Elders in het Verre Oosten gingen de beurzen maandag overwegend omlaag. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,3 procent lager in de middaghandel en de Kospi in Seoul zakte 0,2 procent. De All Ordinaries in Sydney won 0,3 procent.

Nederlaag voor regeringspartij CataloniŽ

De regerende nationalistische partij CiU in de regio Catalonië in het noordoosten van Spanje heeft bij de parlementsverkiezingen een gevoelige nederlaag geleden. Partijleider en premier Arturo Mas bereikte bij lange na niet de beoogde absolute meerderheid in de Catalaanse volksvertegenwoordiging. Nadat meer dan 99 procent van de stemmen was geteld, stond de CiU op 50 zetels, 12 minder dan in het huidige parlement in Barcelona.

De CiU blijft wel de grootste partij. Mas had vervroegde verkiezingen uitgeschreven in de hoop op een meerderheid in het parlement, dat 135 zetels telt. Samen met andere nationalistische partijen heeft de CiU wel een meerderheid, zodat hij waarschijnlijk voldoende steun krijgt voor zijn plan om een referendum te houden over afscheiding van Catalonië van Spanje.

De grote winnaar is de linkse onafhankelijkheidspartij ERC. Die steeg naar 21 zetels, 11 meer dan in de huidige Catalaanse volksvertegenwoordiging. De Volkspartij PP van de Spaanse premier Mariano Rajoy deed het ook goed. De partij won één zetel en heeft nu 19 afgevaardigden. De socialisten hebben een zwaar verlies geleden. Zij verloren acht zetels en houden er 20 over.

De belangstelling van de Catalanen voor de stembusgang was groot. De opkomst bereikte het recordniveau voor regionale verkiezingen van 69,4 procent. Dat is ruim 10 procentpunten meer dan bij de vorige verkiezingen in 2010.

Nederlaag voor regeringspartij Catalonië
Nederlaag voor regeringspartij Catalonië (Foto: ANP)

Kunstenaar Moniek Toebosch overleden

Beeldend en performancekunstenaar en actrice Moniek Toebosch is zaterdag overleden. Ze is 64 jaar geworden. Dat meldt de website van Toebosch.

Toebosch werd in 1948 in Breda geboren. Na een opleiding zang en gitaar aan het Brabants Conservatorium in Tilburg en een 5-jarige studie modeontwerpen, illustratie en grafische vormgeving aan de St. Joostakademie in Breda, begon zij een veelzijdige carrière.

Toebosch speelde in films, musiceerde, dirigeerde en voerde opvallende performances uit. Ook was zij docent aan onder meer de Rijksakademie in Amsterdam en de AKI in Enschede. Ze exposeerde haar beeldend werk in in binnen- en buitenland.

In 2008 werd bij niet-rookster Toebosch longkanker geconstateerd. De artsen gaven haar 3 maanden, het werden 4 jaar. "Je vecht niet tegen een ziekte, je leeft er tegen", zei ze.

Boeren bezetten Brussel

Melkveeboeren uit België Duitsland, Frankrijk en ons land zijn maandag met onder meer tractoren op weg naar Brussel. Ze gaan daar actievoeren tegen de lage melkprijzen.

De boeren zijn bang dat ze door Europese bezuinigingen minder subsidie zullen krijgen. Ze vinden dat hen het water nu al aan de lippen staat. Volgens Belgische media zullen er tegen het middaguur zo'n 1000 tractoren in Brussel zijn. De verwachting is dat op toegangswegen naar Brussel en in de buurt van de 'Europese wijk' grote verkeershinder ontstaat.

Kickboksers willen af van geweld

De kickbokswereld moet er zelf voor zorgen dat de sport vrij van agressie en geweld wordt. Zo moet er een transparante structuur komen met integere clubs en bonden die worden geleid door bestuurders van onbesproken gedrag.

Dat stelt een groep Nederlandse kickboksers in een maandag verspreid manifest. Volgens de ondertekenaars is de kickbokssport "nooit het niveau ontstegen van groezelige clubjes en bondjes waarop geen of nauwelijks controle was". De ongeregeldheden en het wangedrag die de sport de laatste jaren ontsieren, staan haaks op de internationale topprestaties en de waarden en normen die eraan ten grondslag liggen, schrijven ze.

Triest hoogtepunt is volgens de kickboksers de schietpartij eerder deze maand in Zijtaart, waar tijdens een kickboksgala een 37-jarige kickbokspromotor werd doodgeschoten.

Kickboksers willen af van geweld
Kickboksers willen af van geweld (Foto: ANP)

FOK! wat een weer...Rustiger

Goedemorgen! Na het onstuimige weer van gisteren zal het vandaag weer wat rustiger weer gaan worden. De hoogste windsnelheden zijn gisteren gemeten op Vlieland en in IJmuiden. Daar werden windstoten van ruim 100 kilometer per uur gemeten. Elders langs de kust en op het IJsselmeer lagen de zwaarste windstoten wat lager. Op de foto hieronder zien we dat het ook in het binnenland hard heeft gewaaid.

Vandaag doen we het een stuk rustiger aan. Er is vrij veel bewolking en verspreid over het land zal er vandaag wat regen vallen. Toch sluit ik het zeker niet uit dat de zon er hier en daar ook nog even verrassend doorheen zal komen. De wind uit het zuid- tot zuidwesten is vandaag niet meer dan matig en langs de kust eerst nog vrij krachtig. De middagtemperatuur loopt vandaag op naar 10 graden. De komende dagen lijken overwegend bewolkt te gaan verlopen met af en toe wat lichte regen. Wel zullen de temperaturen gaan zakken en dit met name in de nacht.

De depressie van gisteren bracht bij ons niet al te veel regen, maar in Engeland was dat wel anders. De afgelopen week was het daar al bijzonder nat en gisteren kwam daar nog eens 50 tot 60 millimeter bij. Verder ook erg nat in Portugal en op Madeira. Erg zacht was het in Zuid-Frankrijk met plaatselijk 20 graden en dit allemaal onder invloed van dezelfde depressie.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

StormDe bladeren vliegen in het rond! Ook in de Achterhoek waaide het erg hard en Erwin Klein maakte deze schitterende foto.

Nintendo TVii komt in 2013 naar Europa

Nintendo UK heeft aangekondigd dat de televisiedienst van de Wii U, TVii, naar Europa komt. In een redelijk korte mededeling op de website van Nintendo UK staat te lezen dat TVii in 2013 naar 'geselecteerde regio's' komt. Meer details volgen nog volgens de aankondiging.

Nintendo TVii is een dienst waarmee je via de Wii U films en televisieseries kunt kijken. Je gebruikt hierbij de GamePad om te zoeken naar wat je wilt. De dienst is eerder aangekondigd voor Amerika en Canada. Daar komt TVii in december uit.

De console ondersteunt nu al ook YouTube en in Amerika Amazon Instant Videos en Hulu Plus.

Wii U

Corrupte EuroparlementariŽr moet voorkomen

De voormalig Europarlementariër Ernst Strasser uit Oostenrijk moet maandag voorkomen wegens corruptie. Strasser had tegen Britse undercoverjournalisten van The Sunday Times gezegd dat hij zich wilde inzetten om Europese wetten aan te laten passen als ze hem 100.000 euro per jaar zouden betalen.

Als Strasser schuldig wordt bevonden krijgt hij 1 tot 10 jaar cel. In een interview zei hij later dat hij dacht dat de journalisten agenten van de geheime dienst waren en dat hij meespeelde om hun spoor te volgen.

Voor de Oostenrijker in 2009 in het Europees Parlement kwam, was hij minister van Binnenlandse Zaken.

Componist Ten Holt (89) overleden

De Nederlandse componist Simeon ten Holt is zondag overleden. Dat heeft zijn vrouw gemeld aan de Stichting Simeon ten Holt.

Ten Holt is vooral bekend van het Canto Ostinato, dat hij in 1976 afrondde en dat uitgroeide tot een van de bekendste werken uit de hedendaagse Nederlandse klassieke muziek. Zijn werk was vaak gemaakt om gespeeld te worden voor meerdere vleugels. Behalve Canto Ostinato waren bijvoorbeeld ook Lemniscaat (1983) en Horizon (1985) geschikt voor meerdere piano's.

In zijn woonplaats Bergen was in 2008 een driedaags festival ter ere van Ten Holts 85e verjaardag.

Componist Ten Holt (89) overleden
Componist Ten Holt (89) overleden (Foto: ANP)

Nederlanders voor steun ontwikkelingslanden

De meeste Nederlanders zijn voor het helpen van mensen in ontwikkelingslanden. Wel is er weinig, en steeds minder, steun voor het vergroten van het overheidsbudget voor ontwikkelingssamenwerking. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau in een maandag gepubliceerd rapport.

Zo'n negen op de tien Nederlanders geven aan ontwikkelingssamenwerking belangrijk te vinden. Het aantal mensen dat vindt dat de overheid hier meer geld aan zou moeten besteden is sinds 2006 teruggelopen van zeventien procent tot tien procent in 2011.

De meest geschikte kanalen voor het bieden van hulp zijn volgens de respondenten professionele ontwikkelingsorganisaties en internationale organisaties. De Nederlandse overheid wordt minder vaak als meest geschikte kandidaten gezien.

Er is dan ook steeds meer ruimte voor kleinschalige charitatieve initiatieven door particulieren, stellen de onderzoekers. Uit de publicatie blijkt dat er momenteel naar schatting tussen de 6400 en vijftienduizend particuliere initiatieven zijn. Daarmee worden burgerinitiatieven bedoeld die actief bezig zijn met hulp aan ontwikkelingslanden.

De onderzoekers stellen dat hun onderzoeksverzameling niet representatief is voor alle particuliere initiatieven in Nederland. Wel hebben zij geprobeerd met hun selectie 'recht te doen aan de diversiteit die aan particuliere initiatieven bestaat'.

Sociale status van wijken stijgt licht

De sociale status van wijken in Nederland is gemiddeld gezien iets gestegen. Dat meldde het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) maandag. Anderzijds gaan de zogenoemde Vogelaarwijken maar lichtjes vooruit en takelen de wijken met vooral woningen uit de jaren’60 en’70 juist iets af.

Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het rapport 'Statusontwikkeling van wijken in Nederland’. De onderzoekers van het SCP bepaalden de status van de wijken door te kijken naar een aantal kenmerken, zoals de opleiding , het inkomen en de positie op de arbeidsmarkt van de inwoners. Er werd bewust niet gekeken naar de populariteit of de prestige van de wijk.

Volgens de onderzoekers hangt de status vooral samen met de periode waarin de wijken zijn gebouwd. Zo doen wijken waar mensen wonen die de afgelopen 20 jaar vooroorlogse woningen hebben opgeknapt het erg goed. En ook wijken met nieuwe woningen doen het goed, inclusief de Vinex-wijken. Over heel Nederland bezien, is de sociale status van wijken gemiddeld iets vooruit gegaan, vooral door de nieuwbouw en het stijgen van het opleidingsniveau. De provincies die het meest vooruit gingen waren Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland.

Wijken met huizen die in de jaren’60 en’70 zijn gebouwd gaan juist achteruit: de gemiddeld wat hoger opgeleide bewoners vertrekken en de vaak slecht gebouwde huizen raken in verval. Bovendien blijkt dit proces lastig tegen te gaan, aangezien mensen met een lage status juist naar deze wijken toe trekken.

De onderzoekers kwamen ook tot de ontdekking dat de Vogelaarwijken, wijken met veel problemen en achterstanden, het nog altijd niet goed doen en onderaan bungelen wat betreft status. Tussen 1998 en 2006 daalde de status nog, maar inmiddels worden er kleine verbeteringen geboekt.

Michelin presenteert nieuwe sterrengids

Michelin brengt maandag een nieuwe Nederlandse editie uit van zijn sterrengids. Toprestaurants en hun chefkoks horen of zij er een ster bij krijgen, moeten inleveren of hun ster mogen behouden.

De befaamde rode gids wordt gepresenteerd op de Hotel Management School Maastricht. Het is voor het eerst in jaren dat de gids weer echt wordt gepresenteerd. De afgelopen zes jaar hield de bandenfabrikant het steeds bij een persbericht.

Dat er nu weer een presentatie is, zegt volgens een woordvoerder van Michelin niets over eventuele bijzondere veranderingen in de gids. "Michelin bepaalt elk jaar weer in welk land de gids live gepresenteerd wordt. Dit jaar sprak een voorstel van de Hotel Management School Maastricht ons zo aan, dat we besloten de gids weer eens te presenteren."

Michelinsterren worden vergeven aan restaurants met een uitzonderlijk goede keuken en een correcte bediening. Vorig jaar kregen Nederlandse restaurants er zeven Michelinsterren bij. Nederland telt nog altijd twee driesterrenrestaurants: Oud Sluis in Sluis en De Librije in Zwolle. Zestien restaurants hebben twee sterren. In totaal hebben Nederlandse restaurants nu 122 sterren.

Medewerker gasbedrijf veroorzaakte explosie Springfield

De explosie afgelopen vrijdag in Springfield in de Amerikaanse staat Massachusetts is veroorzaakt door een medewerker van het gasbedrijf. Tijdens het sonderen van de bodem op zoek naar een gaslek doorboorde hij een ondergrondse pijp, zegt een onderzoeker zondag.

Door de explosie ging een stripclub geheel tegen de vlakte en raakte een kinderdagverblijf zwaar beschadigd. Brokstukken regenden verspreid over enkele huizenblokken neer. Achttien mensen raakten gewond, maar wonder boven wonder vielen er geen doden.

De meeste gewonden waren medewerkers van het gasbedrijf, brandweerlieden en politieagenten, die vlak voor de explosie konden wegduiken achter een vrachtwagen. Een deel van de buurt was al ontruimd na meldingen van een gaslucht.


Medewerker gasbedrijf veroorzaakte explosie Springfield (Foto: Novum)

Bioshock: Infinite krijgt definitief geen multiplayer

Bioshock: Infinite krijgt definitief geen multiplayer. Dat heeft Irrational Games-baas Ken Levine bekendgemaakt. In antwoord op vragen op Twitter of het spel nou wel of geen multiplayer krijgt heeft Levine een kort en duidelijk antwoord gegeven. "No multi."

Er is nooit officieel een multiplayermodus aangekondigd voor Bioshock: Infinite, maar deze modus wordt tegenwoordig als essentieel onderdeel gezien voor grote titels. Toen het spel werd uitgesteld van oktober 2012 naar februari 2013 werden netwerkproblemen voor de multiplayermodus nog als reden gegeven. Later ging het gerucht dat deze modus mogelijk helemaal zou worden verwijderd. Nu is het helemaal duidelijk. Er komt geen multiplayer.

Bioshock: Infinite komt in februari 2013 uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

BioShock Infinite

[Upd] 'Geen wapen bij doodgeschoten jongen'

In Den Haag wordt zondagavond een stille tocht gehouden voor de 17-jarige jongen die zaterdagochtend door de politie werd doodgeschoten op station Hollands Spoor. De tocht in de wijk Spoorwijk begint om 19.00 uur.

Een agent schoot de jongen neer na een melding dat hij in het station een man had bedreigd met een vuurwapen. Het is niet duidelijk of de jongen daadwerkelijk een vuurwapen bij zich had. Wat er precies is gebeurd, wordt nog onderzocht.

Update, maandag 00.37 uur
Volgens bronnen binnen en buiten de politie van Omroep West droeg de gedode jongen geen vuurwapen toen hij door de politie werd beschoten. Het OM wil dit bevestigen noch ontkennen. De jongen, genaamd Rishi, zou naar zijn middel hebben gegrepen toen hem werd opgedragen zijn handen omhoog te doen. Zeker 150 mensen liepen zondagavond mee in de stille tocht na een oproep via Twitter, meldt de omroep verder.


Reportage over de stille tocht, door Omroep West

[NBA] Johnson leidt Nets langs Trail Blazers

Brooklyn Nets heeft zondag zijn achtste seizoenszege geboekt in de NBA. De ploeg die dit jaar New Jersey verruilde voor Brooklyn won met 98-85 van Portland Trail Blazers. Joe Johnson was met 21 punten topscorer bij de Nets. Met vijftien punten en twaalf assists liet ook Deron Williams zich niet onbetuigd. Kris Humphries was goed voor veertien punten en tien rebounds.

Stadgenoot New York Knicks was al aan de negende zege van het seizoen toe. In Madison Square Garden werd het 121-100 voor de thuisploeg. Carmelo Anthony nam de Knickebockers weer eens op sleeptouw met 29 punten.

San Antonio Spurs had twee verlengingen nodig om de uitwedstrijd bij Toronto Raptors in winst om te zetten. De Raptors, die pas drie duels wonnen, dwongen dankzij twee vrije worpen van Jonas Valanciunas een verlenging af. In die verlenging was het Demar DeRozan die de Canadezen in de slotseconde opnieuw langszij bracht.

In de tweede verlenging namen de Spurs eindelijk afstand. Tony Parker, met 32 punten topscorer van de Spurs, scoorde het laatste punt van de Texanen: 111-106.

Laatste reviews en specials
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
review
Crash Team Racing: Nitro Fueled
special
Interview Sascha Faber (marketing manager MSI)
review
Sea of Solitude
©FOK.nl e.a.