Emotionele verklaringen familie Hund

Dinsdag staat Soufiane B., hoofdverdachte in de zaak-Hund, opnieuw voor de rechter. Vandaag kwam onder meer de familie van Hund aan het woord. Zijn vrouw, broer en zoons legden een verklaring af. De vrouw van Fred Hund omschreef de dood van haar man als een laffe daad. "Hij is doodgeschoten om een paar rotcenten. Ik benadruk het nog een keer, hij is niet aangereden, hij was niet ziek, maar hij is doodgeschoten. Walgelijk."

Tine Hund richtte zich vervolgens tot de daders. "Ik wil dat jullie je realiseren wat je gedaan hebt met je laffe daad. Onze toekomst is verpest." Het zwijgen van de verdachten omschreef de vrouw van Hund als 'disrespect'. De overval op de juwelier vond plaats op de trouwdag van Tine en Fred. "We zouden die avond uit eten gaan. Een kus bij de deur. Een zwaai op de gallerij. Niet beseffend dat dat de laatste keer was dat ik hem in levende lijve zou zien. Het is een nachtmerrrie die nooit meer voorbijgaat. Ik zal jullie nooit vergeven."

De broer van de 66-jarige juwelier noemde de actie van de overvaller 'een laffe daad om geld, die een einde maakte aan het leven van mijn broer en ons vertrouwen in de mens'. Een zoon van Fred Hund voegde daar aan toe: "Voor de overvaller was hij een man die in de weg stond. Wij hebben geen vader meer." Een tweede zoon vervolgt: "Mijn leven staat al twee jaar stil. De verdachte is voor mij een walgelijk persoon die het leven van zoveel mensen kapot heeft gemaakt."

De 20-jarige hoofdverdachte Soufiane B. krijgt dinsdag van de officier van justitie te horen welke straf het Openbaar Ministerie (OM) eist.

Juwelier Fred Hund werd op 7 oktober 2010 voor zijn zaak aan de Jan Evertsenstraat in Amsterdam-West dodelijk getroffen door een kogel in zijn buik bij een overval. Op een plastic tas en een sportschoen trof de recherche DNA-materiaal van Soufiane B. aan. Een dag eerder zou B. een Amsterdamse seksclub hebben overvallen. De tweede verdachte in de zaak-Hund is nog spoorloos.

Update 16.07 uur:
Tegen de 20-jarige Amsterdammer is achttien jaar cel geëist voor onder meer het doodschieten van de 66-jarige juwelier Fred Hund tijdens de beroving van zijn zaak in Amsterdam in 2010. Dat maakte het Openbaar Ministerie in Amsterdam dinsdag bekend.

De 20-jarige Soufiane B. wordt eveneens verdacht van een overval op een juwelier in Krommenie en een aantal overvallen, onder meer in Amsterdam, tussen mei 2010 en juli vorig jaar.

Voor die overvallen staan nog drie 19-jarige Amsterdammers terecht en een 36-jarige plaatsgenoot. Tegen hen eiste het OM vorige week al celstraffen uiteenlopend van een tot drie jaar.

De rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak.