De woningmarkt bloeit op
De Nederlandse overheid wil de vastgelopen woningmarkt nieuw leven inblazen. Dat doen ze volgens Stef Blok door duidelijkheid te verschaffen. Wat voor duidelijkheid dan wel?
Ten eerste blijft de hypotheekrenteaftrek gegarandeerd, maar dan moet je wel aflossen. Bovendien wordt de maximale aftrek voor iedereen langzaam omlaag gebracht. Verder wordt de overgangsbelasting verlaagd tot 2 procent en blijft de restschuld vijf jaar aftrekbaar.
Veel mensen vinden dat deze maatregelen de huizenmarkt helemaal niet op gang brengen. Als ze moeten aflossen om de aftrek te krijgen, zullen minder mensen een huis kopen. Dat is de gedachte. Logisch. Maar dat aflossen is toch eigenlijk normaal? Nu gaan alleen mensen een huis kopen die de aflossing ook kunnen betalen. In de oude situatie kochten mensen een huis, terwijl ze er eigenlijk het geld niet voor hadden. Maar ze hoefden niet af te lossen en konden de rente die ze betaalden aftrekken van de belasting. Dat is eigenlijk leven op een veel te grote voet.
Stef Blok zei bij EenVandaag ook nog dat door de duidelijkheid die deze regering nu heeft geschapen, buitenlandse banken weer vertrouwen krijgen in de Nederlandse overheid en dat daarom de Nederlandse banken makkelijker geld kunnen lenen bij die buitenlandse banken. Dat is dan weer goed voor de Nederlandse woningmarkt, want dan gaan die Nederlandse banken ook weer makkelijker lenen aan potentiële huizenkopers. Toch blijft dan het probleem dat je alleen maar de rente mag aftrekken als je alles aflost.
Weet je wat? Laat ze de rambam maar krijgen met hun rente. Waarom moeten kopers rente betalen? Omdat ze bij de bank lenen.
‘Ja, maar ik heb niet zomaar dat hele bedrag op mijn spaarrekening,’ hoor ik jullie zeggen.
Wie zegt dat je dat moet hebben?
Er is een nieuw verschijnsel overgewaaid uit Amerika. De Nederlandse filmindustrie heeft er al veel voordeel van gehad.
De nieuwe Nederlandse film Valentino komt volgend jaar uit en wordt bekostigd via crowdfunding. Als er tenminste voldoende mensen zijn die geld willen stoppen in een film met Yolante Sneijder-Cabau. Ik zou er zelf alleen geld in stoppen als ze regelmatig uit de kleren gaat en enkele lekkere scènes alleen voor de geldschieters opneemt. Als het alleen acteren wordt, dan wordt het beslist een flop.
Crowdfunding. Een nieuw fenomeen met ongekende mogelijkheden. Ondernemers hebben de weg naar deze nieuwe financieringsvorm al gevonden. Ze kunnen op platforms hun ondernemingsplan weergeven met daarbij het benodigde bedrag. Investeerders kunnen dan geld in de onderneming investeren als ze er iets in zien. Als het benodigde bedrag niet wordt gehaald, krijgen de investeerders hun geld terug. Als de onderneming slaagt, dan kunnen de ondernemers het geïnvesteerde bedrag met rente terugbetalen op het moment dat dit mogelijk is. Maar investeerders kunnen er ook voor kiezen om alleen te profiteren van de waardestijging bij verkoop.
Ook artiesten maken gebruik van crowdfunding. Ze zetten wat van hun werk op het platform en dan kunnen fans of andere geïnteresseerden doneren. Met het geld maken de artiesten hun werk af en de geldschieters kunnen dan van dat werk profiteren door bijvoorbeeld een concert gratis te mogen bijwonen of een tentoonstelling gratis te mogen bezoeken.
Waarom zou zoiets voor de huizenmarkt niet kunnen gelden?
Er zijn heel veel mensen die een nieuwe woning willen kopen en de oude verkopen. Er zijn ook starters. Maak er een platform voor waarop die mensen kunnen aangeven waar ze van plan zijn te gaan wonen, wat voor woning ze op het oog hebben en wat het benodigde bedrag is.
Er zijn een paar vormen van crowdfunding. Het kan via doneren, sponsoring, vreemd vermogen en eigen vermogen. Bij doneren krijg je er niets voor terug. Bij sponsoring krijg je een betaling in natura, dus niet financieel. Vreemd vermogen is eigenlijk een lening die met rente wordt terugbetaald en bij eigen vermogen deelt degene die betaalt in de waardevermeerdering van hetgeen hij heeft gefinancierd. Met name de laatste twee lijken me het beste ten aanzien van de huizenmarkt. Tenzij jijzelf en je vrouw natuurlijk overuren willen maken om alle investeerders in natura terug te betalen als ze geld in je huis hebben gestoken. Het kan natuurlijk wel als je afspreekt dat de investeerders bijvoorbeeld in de zomer gratis je woning mogen gebruiken als je zelf met vakantie bent. Of dat ze gratis bij je mogen komen eten als ze toevallig in de buurt moeten zijn.
Als je voor vreemd vermogen kiest dan moet je natuurlijk toch weer met rente terugbetalen. Net als bij de bank. Er zijn echter wel verschillen. Er is geen haast bij. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat er pas rente wordt betaald op het moment dat het kan. Als je eerst je oude huis moet verkopen, kun je afspreken dat je pas gaat betalen als je het huis hebt verkocht. Je hebt dan nog geen nieuwe kosten als je het nieuwe huis koopt, want dat koop je dan van het geleende geld en lost het in één keer af.
Ook aan eigen vermogen zitten voordelen. Je hoeft geen rente te betalen. Je koopt het nieuwe huis ook weer handje contantje en de investeerders delen later in de waardevermeerdering als het huis weer wordt verkocht. Dat laatste is natuurlijk wel een risico voor de investeerders, want op dit moment gaan de huizenprijzen alleen maar omlaag. Op het moment dat door de crowdfunding de huizenmarkt weer helemaal op gang komt, zullen de huizenprijzen zeer zeker niet verder dalen en misschien zelfs wel weer gaan stijgen.
Dit is nog maar een idee op basis van de traditionele vormen van crowdfunding. Ik weet bijna zeker dat er in Nederland wel creatieve geesten zijn die nog wat meer vormen kunnen bedenken die nog beter geschikt zijn voor de huizenmarkt.
Op dit moment is er nog geen platform voor de huizenmarkt, maar dat kan snel veranderen. Ik denk dat het niet lang zal duren voor er een site is met zo’n platform. Hoe moet die site dan heten? Wat dacht je van ‘Crowdfunda’?
Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar pschouten@live.nl. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.
Eindredactie FOK!columns