Melkert aangetrokken voor crisisklus PvdA

Ad Melkert keert tijdelijk terug bij de PvdA. Hij is voorzitter van een commissie die zich gaat buigen over aanpassingen van de Nederlandse economie om de crisis het hoofd te bieden. Dat laat een woordvoerder van de partij weten naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad. Het gaat om een klus op vrijwillige basis.

Melkert was bij de voor de PvdA dramatisch verlopen verkiezingen van 2002 partijleider van de sociaaldemocraten. Hij liet zich in debatten ringeloren door Pim Fortuyn en de PvdA leed een enorme verkiezingsnederlaag. Hierna verdween Melkert van het Nederlandse politieke toneel.

De 56-jarige Melkert ging bij de Wereldbank en bij de Verenigde Naties aan de slag. In 2009 werd hij benoemd tot speciaal gezant in Irak, een functie die hij twee jaar bekleedde.

Andere leden van de commissie zijn onder anderen Tweede Kamerlid Ed Groot, senator Esther-Mirjam Sent en internationaal secretaris Kirsten Meijer.

Partijvoorzitter Hans Spekman prijst Melkert in NRC Handelsblad als een 'gedreven, ideologisch scherpe sociaaldemocraat die goed thuis is in de internationale politiek'. "Dat is noodzakelijk in een commissie die oplossingen gaat bedenken voor een internationale crisis."


Melkert aangetrokken voor crisisklus PvdA (Foto: Novum)