OM in beroep tegen vrijlating gevaarlijke tbs'er

Het Openbaar Ministerie in Utrecht gaat in beroep tegen het besluit om een 42-jarige vrouwelijke tbs'er vrij te laten. De vrouw zit sinds 1999 in een tbs-kliniek omdat ze mensen met de dood had bedreigd. De rechtbank oordeelde maandag dat verlenging van de behandeling niet mogelijk is omdat de maximale termijn is bereikt.

De vrouw werd in 1999 veroordeeld voor doodsbedreigingen met een gaspistool, waarbij niemand gewond raakte. Deskundigen schatten de kans dat de vrouw gewelddadig wordt hoog in, maar daar kon de rechtbank geen rekening mee houden. De rechters spraken wel hun zorgen uit over de vrouw en de veiligheid van de maatschappij.

Het Openbaar Ministerie vindt het dreigen met een wapen wel geweld en heeft het 'vaste voornemen' beroep aan te tekenen. "Dan wordt de vrijlating opgeschort en loopt de tbs nog even door", laat een woordvoerder dinsdag weten.

Als het hof het beroep afwijst is het OM van plan een beroep te doen op de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen. "Met die maatregel komt ze in een verpleegachtige omgeving, maar wel in een gedwongen kader." Justitie ziet de vrouw als een gevaar voor zichzelf en haar omgeving.

Bij mensen die zijn veroordeeld voor een geweldsdelict kan de tbs wel onbeperkt worden verlengd. Bij andere delicten mag de tbs maximaal vier jaar duren. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens bepaalde afgelopen zomer dat als in het vonnis niet uitdrukkelijk staat dat de verdachte wordt veroordeeld voor een geweldsdelict, de tbs maximaal vier jaar mag duren.

De vrouw mag de behandeling van haar zaak in hoger beroep niet in vrijheid afwachten.