'Leg lijst aan van gevaarlijke Joden'

Het is een voorstel dat niet zou mistaan in Iran of in het Derde Rijk, maar het is gedaan door een prominente politicus in een EU- en NAVO-lidstaat: er moet een lijst gemaakt worden met de 'gevaarlijke joden' in Hongarije.

Het voorstel werd gedaan door Márton Gyöngyösi, de tweede man van de extreem-rechtse partij Jobbik. Gyöngyösi verwijst in een video op de site van zijn partij op het conflict in Gaza, en voegt dan toe: "Ik denk dat zo'n conflict het nodig maakt om alle mensen van joodse afkomst die hier leven te registreren, zeker degenen in het Hongaarse parlement en de Hongaarse overheid, die een gevaar voor de nationale veiligheid van Hongarije vormen."

De Hongaarse regering aarzelde niet om de uitspraken sterk te veroordelen. In een verklaring zeggen ze: "De overheid verwerpt absoluut alle soorten van extremistische, racistische en antisemitische stemmen en doet alles om zulke stemmen te onderdrukken." Ook Gyöngyösi zelf heeft geprobeerd zijn uitspraken te nuanceren door te zeggen dat hij alleen wees op joden met de Israëlische nationaliteit.

Terwijl de meeste extreem-rechtse partijen wat aanmodderen in de marge, is Jobbik de derde partij van Hongarije. De partij richt zich vooral tegen joden en zigeuners, en schuwt daarbij extremisme niet. Zo gaven ze nog eens nieuw leven aan de middeleeuwse mythe dat joden het bloed van ongelovigen zouden gebruiken bij hun religieuze ceremonies.