FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 10 oktober 2012

Makelaars slepen Funda voor rechter

Makelaarsvereniging VBO sleept huizensite Funda voor de rechter. De brancheorganisatie wil voor haar leden een gelijke behandeling door de site afdwingen als leden van de concurrerende makelaarsvereniging NVM krijgen. Funda-eigenaar NVM liet woensdag weten een dagvaarding te hebben ontvangen.

NVM-leden krijgen op Funda een voorkeursbehandeling. Zo staan woningen van NVM-makelaars hoger in de zoekresultaten en hoeven ze niet te betalen om extra informatie over de woning te laten zien. VBO wil nu van dat onderscheid af.

De NVM vindt dat 'het bestaan van verschillen in presentatie en tarieven hoort bij een concurrerende markt'. In maart oordeelde de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) dat Funda moet stoppen met het voortrekken van NVM-makelaars.

Volgens de NMa belemmert de relatie tussen Funda en de NVM de concurrentie. De mededingingsautoriteit vindt ook dat de NVM afstand moet doen van de site.

Telefoonrekening: 11,7 biljard euro

Een Française kreeg de schrik van haar leven toen ze haar telefoonrekening bekeek. Telecombedrijf Bouygues Telecom bracht Solenne San Jose maar liefst 11.721.000.000.000.000 euro in rekening.

De vrouw nam meteen contact op met de klantenservice. Door dat telefoontje werd haar verbazing echter nog groter. Een medewerker wist San Jose namelijk te melden dat de rekening door een computer was opgesteld en niet meer kon worden teruggedraaid. Ook de incasso-opdracht bij de bank zou niet meer ingetrokken kunnen worden.

Het kostte nog een aantal telefoontjes voordat het telecombedrijf eindelijk de fout erkende, schrijft de Vlaamse krant Het Belang Van Limburg. De rekening zou geen 11,7 biljard euro, maar 117,21 euro moeten bedragen. Om de schrik van de affaire te verzachten, heeft het bedrijf dat bedrag nu kwijtgescholden.

Woede om aanslag op jonge Pakistaanse activiste

Veel scholen in de Pakistaanse Swat-vallei hebben woensdag hun deuren gesloten uit protest tegen een aanslag van de Taliban op een 14-jarige activiste. Artsen hebben inmiddels met succes een kogel verwijderd uit de hals van Malala Yousufzai, die zich inzet voor onderwijs voor meisjes.

Veel Pakistanen zijn woedend over de aanval op Malala. De dader ging dinsdag de schoolbus in waarin Malala en andere leerlingen zaten en schoot de tiener in hoofd en nek. De Taliban hebben de aanslag opgeëist.

De hoogste militair van het land, generaal Ashfaq Parvez Kayani, veroordeelde de aanval woensdag in de sterkste bewoordingen. De machtige legerchef doet zelden dergelijke uitlatingen in het openbaar. Hij bezocht Yousufzai dinsdag. "Door Malala aan te vallen blijkt dat de terroristen niet hebben begrepen dat ze niet slechts een individu is, maar een icoon van moed en hoop (...)", aldus Kayani. Hij zwoer dat het leger nooit zal buigen voor terreur. "We zullen vechten, we zullen winnen, ongeacht de kosten."

Malala wordt in heel Pakistan bewonderd voor het aan de kaak stellen van de wreedheden van de Taliban en voor haar strijd voor onderwijs voor meisjes. Toen ze 11 was, begon ze onder een pseudoniem met het schrijven van een blog voor de Britse omroep BBC over het leven onder de Taliban. Vanaf 2009 sprak ze zich openlijk uit voor de noodzaak van onderwijs voor meisjes. De Taliban zijn sterk gekant tegen onderwijs voor vrouwen.

Privéscholen in de Swat-vallei waren woensdag gesloten uit protest tegen de aanslag en uit solidariteit met Malala, zei Ahmed Shah, voorzitter van een vereniging van privéscholen. Woensdag wordt er in Mingora, waar de aanslag plaatsvond, een demonstratie gehouden, evenals in de oostelijke stad Lahore.

Yousufzai werd vorig jaar voorgedragen voor de Internationale Kindervredesprijs.


Woede om aanslag op jonge Pakistaanse activiste (Foto: Novum)

Milanese politicus kocht stemmen van maffia

Een Italiaanse politicus van de regionale regering van Milaan is woensdag gearresteerd op verdenking van het kopen van stemmen van de maffia. De politicus, Domenico Zambetti, betaalde volgens de Italiaanse autoriteiten tweehonderdduizend euro aan de maffia en kreeg daar vierduizend stemmen voor terug.

Volgens de politie is Zambetti beschuldigd van corruptie, het onderhouden van banden met de maffia en het kopen van stemmen van de 'ndrangheta. Door Zambetti winst bij de verkiezingen te bezorgen, wist de 'ndrangheta zich verzekerd van zijn gunsten.


Milanese politicus kocht stemmen van maffia (Foto: Novum)

Donderdag geen formatiegesprekken

De onderhandelaars van VVD en PvdA praten pas vrijdag verder over de vorming van een kabinet. Om 'agendatechnische redenen' vinden er donderdag geen formatiegesprekken plaats, meldt de Tweede Kamer. VVD-leider Mark Rutte moet onder meer een debat voeren in de Kamer. Vrijdag wordt er tussen 14.00 uur en 16.00 uur verder gepraat.

De afgelopen weken lekte nauwelijks nieuws uit over de onderhandelingen. Woensdag publiceerde RTL Nieuws echter de zorgplannen die ter doorrekening zijn aangeleverd aan ambtenaren van het ministerie van Financiën. In de documenten wordt onder meer gevraagd of het mogelijk is een betaling te vragen voor onnodige bezoeken aan de huisartsenpost of spoedeisende hulp. De vragen zouden 27 september gesteld zijn.

Een dag eerder meldde de NOS dat er tussen VVD en PvdA afspraken zijn gemaakt over een sociaal leenstelsel, weigerambtenaren en koopzondagen.

Leipheimer gebruikte doping in Rabotijd

Na George Hincapie heeft ook Levi Leipheimer woensdag in een uitgebreide verklaring toegegeven tijdens zijn carrière langdurig doping te hebben gebruikt. Hij deed dat onder meer tijdens zijn periode bij Rabobank, waarvoor hij tussen 2002 en 2004 reed. Leipheimer wordt voor zijn misstappen door het Amerikaanse antidopingagentschap USADA voor een halfjaar geschorst.

Leipheimer doet woensdag in de Wall Street Journal zijn verhaal. "Dopinggebruik was geen uitzondering, het was de norm." De 38-jarige renner zegt spijt te hebben van zijn daden, maar destijds weinig keus te hebben gehad. "Je moest meedoen, of je kon inpakken. Ik heb nooit overwogen om mijn droom op te geven."

De verboden middelen ontving Leipheimer van de omstreden arts Michele Ferrari en dokter Pepe Martin, die hij leerde kennen tijdens zijn periode bij US Postal. Leipheimer zegt al meer dan vijf jaar met doping te zijn gestopt. Hij beweert de wielersport de afgelopen jaren duidelijk schoner te hebben zien worden.

De straf van Leipheimer valt beduidend lager uit dan de gebruikelijke twee jaar. Dat heeft te maken met de belastende verklaringen die hij heeft afgelegd tegen zijn voormalige kopman Lance Armstrong. Omdat de schorsing met terugwerkende kracht is ingegaan, kan Leipheimer bij Parijs-Nice de competitie alweer hervatten.

Leipheimer bouwde tijdens zijn carrière een mooie erelijst op. Hij eindigde in 2007 op de derde plaats in de Tour de France, op slechts 31 seconden van winnaar Alberto Contador. Verder schreef hij onder meer het Criterium du Dauphiné en de Ronde van Zwitserland op zijn naam.

Het meisje dat limonade verkocht

LI-MO-NA-DE-TE-KOOP! Het ijle kleinemeisjesstemmetje klonk kristalhelder in de al koele avondlucht van een mooie nazomerdag. Als een volleerd standwerker had ze perfect getimed, vlak voordat ik haar voorbij zou fietsen trok ze mijn aandacht. Ik keek naar de overkant van het landweggetje en daar zat ze, in de berm, voor de boerderij waar ze waarschijnlijk woonde. Een schattig minimeisje, waarschijnlijk niet ouder dan vier of vijf, haar bedoeninkje in een doosje op de grond.

Tori Spelling bijna dood tijdens bevalling

Het had weinig gescheeld of Tori Spelling was niet meer onder ons! Ook haar baby was bijna ter ziele. Dit vertelt de actrice aan het Amerikaanse US Weekly.

Toen de 39-jarige Spelling twintig weken zwanger was van haar vierde kindje, zoontje Finn, werd er vasa previa bij haar geconstateerd. Dit is een zwangerschapscomplicatie waarbij de placenta voor de geboorte-uitgang ligt en ernstige inwendige bloedingen kan veroorzaken.

Tori moest een spoedoperatie ondergaan en verbleef tien weken in het ziekenhuis, waarna zij vier maanden in bed moest doorbrengen. Hierover laat de dappere blondine weten: "Ik herinner me dat ik dacht: ik kan niet drie kinderen achterlaten." Naast baby Finn heeft Tori met haar man Dean McDermott nog een zoontje Liam en twee dochtertjes, Stella en Hattie.

Met horten en stoten kwam Tori uit de spreekwoordelijke lappenmand, want na negen inwendige bloedingen kwam Finn op 30 augustus gezond ter wereld. "Toen ze hem in mijn armen legden had ik zoiets van: 'we hebben het gered'. We hebben een waanzinnige band. We hebben natuurlijk zo veel samen meegemaakt", vertelt de actrice.

Helaas kon Spelling niet even uitrusten van alle ziekenhuisbezoeken en genieten van haar pasgeboren zoontje. Drie weken na de bevalling werd ze opnieuw geopereerd, ditmaal omdat het litteken van haar keizersnede was opengescheurd. Inmiddels gaat alles goed met moeder en zoon.

'Rolling Stones volgende maand weer op podium'

The Rolling Stones maken zich op voor een nieuwe tournee. De heren treden volgende maand op in Groot-Brittannië, van waar ze doortrekken naar de Verenigde Staten. Dat verklapt de vaste saxofonist van de Stones aan het Amerikaanse muziekblad Billboard.

Volgens geruchten staan de Stones 25 en 29 november in Groot-Brittannië. De data worden echter niet bevestigd. Evenmin is duidelijk waar de Stones precies optreden. Geruchten dat The Rolling Stones, die deze zomer hun vijftigjarig jubileum vierden, weer gaan toeren, doen al maanden de ronde.

Voordat de Stones op tournee gaan, verschijnt de nieuwe plaat GRRR! De opvolger van A Bigger Bang uit 2005 ligt op 12 november in de winkels. De eerste single van het schijfje, Doom and Gloom, verschijnt donderdag.

'Grote penis beter voor vrouwen'

Goed nieuws voor de mannelijke FOK!kers: grote penissen zijn echt beter voor dames. Schotse wetenschappers hebben vastgesteld dat vrouwen makkelijker tot een vaginaal hoogtepunt komen indien de man met wie ze vrijen groot geschapen is.

Dit is gebleken uit een onderzoek onder 323 vrouwen, die gedurende een maand een seksdagboek moesten bijhouden. Bij de analyse werd een onderscheid gemaakt tussen een vaginaal en een clitoraal orgasme. 

160 vrouwen beleefden in deze periode een vaginaal orgasme en hadden al genoeg sekspartners gehad om een goede inschatting van de gemiddelde jongeheer te kunnen maken. 33,8 procent bleek een grotere penis dan gemiddeld te prefereren, 60 procent gaf aan dat de lengte niet van invloed was op het orgasme. Slechts 6,3 procent van de vrouwen had een voorkeur voor de kleinere fallus (die naar het schijnt niet voorkomt op FOK!).

De Schotten vermoeden dat de baarmoederhals en de vagina beter worden gestimuleerd door een langere penis. 'Er is een groot verschil in voorkeur. Dames die een orgasme kunnen krijgen via vaginale stimulatie kunnen een voorkeur hebben voor een langere penis, maar niet iedereen komt zo graag tot een hoogtepunt', meldt een van onderzoekers.

Ibrahimovic: "Wellicht ooit terug naar Milan"

Zlatan Ibrahimovic is pas net weg bij AC Milan, maar de Zweed draagt de Italiaanse topclub nog altijd een warm hart toe. Een terugkeer wordt zelfs niet uitgesloten door de spits.

Ibrahimovic vertrok afgelopen zomer samen met ploeggenoot Thiago Silva naar Paris Saint-Germain. Vanwege de zorgwekkende financiële situatie was Milan gedwongen het tweetal van de hand te doen. Ibrahimovic liet woensdag op een persconferentie van de Zweedse nationale ploeg weten nog altijd een zwak te hebben voor de Italiaanse topclub.

"Ik wil het beste voor Milan. Daar was ik gelukkig en daar voelde ik me thuis", zo sprak de voormalige Ajacied. "Milan is een van de clubs waar ik graag terugkeer mocht ik voor die keuze komen te staan. Normaliter zal ik niet terugkeren naar oud-werkgevers, maar voor Milan wil ik een uitzondering maken. Het is een fantastische club."

"Ik gun het team succes en ik kan alleen maar hopen dat het allemaal goed uitpakt. Mocht Milan hulp nodig hebben, weten ze me te vinden."

Antiterreuroperatie in BosniŰ

De politie in Bosnië heeft vijf mensen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij terreurplannen. Er werden in acht woningen huiszoekingen verricht, waaronder een woning in het dorp Gornja Maoca, een bolwerk van de ultraconservatieve islamitische Wahhabi-sekte.

De politie heeft de afgelopen twee jaar vaker invallen gedaan in het dorp. Twee dorpsbewoners staan momenteel terecht voor het helpen van een sektelid dat vorig jaar een automatisch wapen afvuurde op de Amerikaanse ambassade in Sarajevo.

Vlaar: "Mooi dat Schaken beloond wordt"

Ron Vlaar keerde woensdag met Oranje weer even terug in De Kuip. De verdediger onder andere herenigd met oud-ploeggenoot Ruben Schaken.

Schaken is een van de verrassende namen in de selectie van bondscoach Louis van Gaal. Vlaar, die enkele seizoenen samenspeelde met de rechtsbuiten, is blij voor zijn oud-ploeggenoot. "Dat is geweldig voor hem. Hij heeft hard gewerkt en is goed bezig. Het is mooi dat hij beloond wordt."

Behalve Schaken levert Feyenoord ook verdediger Bruno Martins Indi af aan Oranje. Normaliter zou ook Jordy Clasie worden opgeroepen, maar de middenvelder is momenteel mee met Jong Oranje. "Dat er bij Oranje veel Feyenoorders zitten, zegt veel," aldus Vlaar tegen RTV Rijnmond.

"We hebben vandaag ook in De Kuip getraind. Het is altijd leuk om daar terug te keren en veel bekenden te zien. Vrijdag zal blijken of ik ga spelen. Het zal speciaal zijn om daar weer te voetballen", besluit de verdediger van Aston Villa.

USADA schorst zes renners

Met het verschijnen van het rapport in de dopingzaak tegen Lance Armstrong lijkt een beerput open te zijn gegaan. Rond de Amerikaan en zijn US Postal-ploeg hing een groot dopingnetwerk en het Amerikaans antidopingagentschap USADA heeft inmiddels een aantal renners voorlopig geschorst.

Het gaat om Levy Leipheimer (Omega Pharma-Quick.Step), Christian Vandevelde. (Garmin), David Zabriskie (Garmin), Tom Danielson (Garmin) en de inmiddels gestopte Michael Barry (Sky) en George Hincapie (BMC). De voormalig teamartsen van US Postal, Michele Ferrari en Garcia del Moral zijn levenslang geschorst, terwijl vanuit de begeleidingsstaf Johan Bruyneel, Pedro Celaya en José Marti hun betrokkenheid in het dopingschandaal aanvechten.

Assistent-bondscoach hockeyers stopt

Assistent-bondscoach Thomas Tichelman, manager Jan Verboom en fysiotherapeut Frank Hagenaars maken niet langer deel uit van de begeleidingsstaf van het Nederlands mannenelftal van bondscoach Paul van Ass.

Dit is de uitkomst van de evaluaties na afloop van de Olympische Spelen, waar Nederland de finale verloor van Duitsland. Tichelman  fungeerde jarenlang als assistent-bondscoach. De oefenmeester zat ook in de staf van Van Ass' voorganger Michel van den Heuvel en daarvoor assisteerde hij bondscoach Roelant Oltmans.

Verboom was sinds twee jaar manager, maar de KNHB is van mening dat een ander type manager nodig is richting het WK 2014 in Den Haag. De hockeybond bedankt het trio in een persbericht voor hun inzet.

'Donald G. opdrachtgever moord Endstra'

De Amsterdamse crimineel Donald G., een nauw contact van Willem Holleeder, gaf in 2004 opdracht voor de liquidatie van vastgoedmagnaat Willem Endstra. Dat heeft de Rus Namik Abbasov, die door het Openbaar Ministerie wordt beschouwd als de moordenaar van Endstra, tegen de politie gezegd. Dat zou blijken uit stukken in handen van de NOS.

Abbasov werd vorig jaar in Polen opgepakt en aan Nederland uitgeleverd. In maart overleed hij onverwachts aan een hersenbloeding. Vlak voor zijn dood zou hij, buiten de officiële verhoren om, hebben verklaard dat G. opdracht gaf voor de moord.

De kring rond Holleeder zou de advocaat van Abbasov hebben betaald. Hij kon niet van deze advocaat af. "Als ik een andere advocaat neem, vermoorden ze mijn gezin in Moskou", zou hij hebben gezegd. "Ik wil ook niets verklaren tijdens de verhoren, omdat dit anders bij die personen terechtkomt."

Tijdens het luchten zou de Rus tegen een rechercheur wel hebben gepraat. "Deze mensen kennen geen grenzen", zou hij hebben gezegd. "Mijn familie is in gevaar als ik een verklaring afleg. Het zijn echt gevaarlijke mensen. Als zij iemand dood willen hebben, waar ook ter wereld, dan kunnen zij dat organiseren.

Vervolgens zou Abbasov, die altijd ontkend heeft dat hij Endstra doodschoot, hebben gezegd dat G. de opdrachtgever was van de moord. G. onderhoudt nauwe banden met Holleeder, die is veroordeeld tot negen jaar cel voor het afpersen van Endstra. Holleeder kwam eerder dit jaar op vrije voeten.

Zwemmen met tijgers

Voor degenen die zwemmen met dolfijnen maar gewoontjes vinden, heeft een dierentuin in Florida iets nieuws. Voor het luttele bedrag van 150 euro mag je daar zwemmen met tijgers. Dat schrijft het Algemeen Dagblad.

Volgens de verzorgers is de activiteit hartstikke veilig. "Het is niet zo dat we de mensen in het water zetten bij een tijger. Er is minstens een trainer die je in het water begeleidt." Bovendien zijn de tijgers waarmee het publiek in aanraking komt allemaal welpjes. Een wet verbiedt namelijk het contact tussen publiek en tijgers die zwaarder zijn dan 11 kilo.

Volgens de verzorgers is het zwemmen met tijgerwelpjes niet alleen maar onderhoudend voor het publiek, ook de dieren hebben er profijt van. Het zou hun ontwikkeling stimuleren. "Jonge tijgers zijn dol op water, dus dan laten we hen kennismaken met het zwembad. Ze krijgen hier heel wat lessen die ze in hun volwassen leven kunnen gebruiken, het stelt de dieren op hun gemak bij medisch onderzoek en behandelingen. Ze leren zo afleiding te negeren", aldus de verzorgers.

Voor het genoemde bedrag mag je naast het zwempartijtje ook de tijgerwelpen de fles geven, en krijg je een leuke foto als aandenken. Wil je extra toeschouwers meenemen, dan moeten zij wel bijbetalen.

Solo-roeier staakt recordpoging in Indische Oceaan

Ralph Tuijn heeft zijn recordpoging om van Australië naar Afrika te roeien gestaakt. Het aankomende orkaanseizoen maakt doorgaan te gevaarlijk, zo laat hij weten. De avonturier heeft zijn oversteek gestaakt op de Cocoseilanden, een archipel in de Indische Oceaan.

Tuijn zou eigenlijk in mei al starten met zijn roeitocht. In Australië liep de tocht al vertraging op door slecht weer en technische problemen. Pas medio juli kon hij van start. Als gevolg van stromingen en winden verliep de tocht minder snel dan verwacht. Tuijn moest naar de Cocoseilanden roeien om extra proviand te halen. Dit bleek het eindstation.

Tuijn is vastbesloten om zijn roeitocht af te maken. Hij laat zijn boot op het eiland en gaat volgend voorjaar terug om de zevenduizend kilometer die hij nog voor de boeg heeft af te ronden.


Solo-roeier staakt recordpoging in Indische Oceaan (Foto: Novum)

Vertrouwelijke formatiestukken uitgelekt

Vertrouwelijke stukken die door VVD en PvdA worden gebruikt voor de formatie zijn uitgelekt. RTL Nieuws heeft de hand weten te leggen op een document waarin verschillende maatregelen voor de zorg worden becommentarieerd, meldt de nieuwsrubriek woensdag.

Volgens RTL Nieuws gaat het om documenten waarin ambtenaren van het ministerie van Financiën antwoord geven op vragen van de onderhandelaars. Zo wordt in de documenten onder meer gevraagd of het mogelijk is een betaling te vragen voor onnodige bezoeken aan de huisartsenpost of spoedeisende hulp. De vragen zouden 27 september gesteld zijn.

Uit een tabel die de nieuwsrubriek op zijn website heeft gepubliceerd blijkt verder dat het 135 miljoen euro zou opleveren wanneer de huisarts onder het eigen risico komt te vallen. Het zogeheten gedragseffect van de maatregelen levert nog eens zevenhonderd miljoen euro op.

Ook hebben de ambtenaren vragen beantwoord over mogelijke bezuinigingen op de AWBZ, de marktwerking in de zorg en het basispakket.

In de Tweede Kamer wordt door PVV en SP meteen met afschuw gereageerd op de uitgelekte documenten. De PVV-Kamerleden Fleur Agema en Reinette Klever reageren 'geschokt'. Zij vinden het invoeren van eigen betalingen voor de spoedeisende eerste hulp en een eigen risico voor de huisarts onacceptabel. De overige maatregelen vormen een 'ramp voor de langdurige zorg'.

Renske Leijten (SP) is verbijsterd. "Mensen gaan meer betalen en de zeggenschap over onze zorg komt steeds meer bij de verzekeraars te liggen. Minder goede zorg voor meer geld dus." Leijten hoopt dat de PvdA zich bedenkt en de plannen in de vuilnisbak gooit.

Ook ChristenUnie-leider Arie Slob is verbaasd. "Na een spoedcursus begrotingsdiscipline en het loslaten van de duurzaamheidsinvesteringen lijkt de PvdA nu mee te gaan in de zorgagenda van de VVD", twittert hij. "De VVD weet wel wat onderhandelen is."

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver vreest dat als de plannen doorgaan mensen zullen afzien van een bezoek aan de huisartsenpost en te lang blijven doorlopen met hun problemen. "Uiteindelijk maakt dat de zorg juist duurder. Dat is ongewenst en kortzichtig."

Jeugdzorg Zuid-Holland onder verscherpt toezicht

Bureau Jeugdzorg Haaglanden/Zuid-Holland is onder verscherpt toezicht gesteld. Het bureau stuurde de Raad voor de Kinderbescherming drie keer op rij rapporten die niet voldeden aan de eisen, laat de Inspectie Jeugdzorg weten.

Als de veiligheid van een kind in het geding komt, vraagt jeugdzorg de Raad voor de Kinderbescherming onderzoek te doen. Die stelt vervolgens vast of een kind bescherming nodig heeft. Haaglanden/Zuid-Holland was echter steeds niet duidelijk genoeg in de rapporten naar de raad.

"Het is belangrijk dat de onderbouwing goed is en klopt", licht een woordvoerder toe. "Ook kwamen zij met onvoldoende informatie. We hebben gevraagd dit te verbeteren maar dat was na twee keer nog niet het geval."

Het verscherpte toezicht op Haaglanden/Zuid-Holland duurt maximaal een jaar. Het bureau verwacht zelf dat het toezicht begin volgend jaar kan worden opgeheven. Dan toetst de inspectie opnieuw of de kwaliteit van de rapporten is verbeterd.

Deel bewijs tegen Abu Qatada 'magertjes'

Een deel van het in Jordanië verzamelde bewijsmateriaal tegen de radicaal-islamitische geestelijke Abu Qatada is 'wat magertjes'. Dat heeft een Britse rechter woensdag gezegd. De Speciale Beroepscommissie voor Immigratie buigt zich over een verzoek van Qatada om zijn uitlevering aan Jordanië tegen te houden.

Groot-Brittannië probeert al jaren om Qatada uit te leveren. De 51-jarige Jordaniër van Palestijnse afkomst is in Jordanië bij verstek veroordeeld voor het beramen van twee bomaanslagen en het land wil hem opnieuw berechten.

De verdediging van Qatada, wiens echte naam Omar Mahmoud Mohammed Othman is, vreest dat haar cliënt bij terugkeer in Jordanië gemarteld zal worden en geen kans heeft op een eerlijk proces. Het bewijsmateriaal tegen de verdachte zou ook door middel van marteling zijn afgetroggeld.

Turkije dwingt Syrisch vliegtuig te landen

Turkije heeft een Syrisch passagiersvliegtuig woensdag gedwongen te landen op het vliegveld van Ankara. Dat heeft de Turkse staatsomroep TRT gemeld.

Toen de Airbus A320 uit Moskou het Turkse luchtruim binnenvloog, werd het opgewacht door F-16's en vervolgens naar luchthaven Esenboga geëscorteerd, aldus TRT. De Turkse autoriteiten vermoedden volgens de staatsomroep dat het toestel zware wapens naar Damascus wilde vervoeren.

Een woordvoerder van het Turkse ministerie van buitenlandse zaken heeft bevestigd dat een Syrisch vliegtuig een gedwongen landing heeft gemaakt in Ankara. Hij zei dat de autoriteiten 'het toestel inspecteren', maar wilde geen verdere details verschaffen.

Haagse familie opgepakt in groot witwasonderzoek

Bij diverse invallen in Den Haag is woensdag een Haagse familie opgepakt op verdenking van witwassen. De vier familieleden zouden in totaal zo'n 3,5 miljoen euro crimineel geld hebben witgewassen, meldt opsporingsdienst FIOD.

De arrestanten zijn de 68-jarige vader, de 66-jarige moeder en twee zoons van 43 en 45 jaar. De oudste zoon werd in 2009 veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf voor het plegen van valsheid in geschrifte, oplichting en deelname aan een criminele organisatie.

Vermoed wordt dat de familie het geld witwaste dat de man met zijn praktijken opstreek. Ze deden dat waarschijnlijk door via buitenlandse vennootschappen in Liechtenstein en op het Caribische eiland Saint Vincent en de Grenadines vier panden te kopen. Ze hoopten zo te verdoezelen dat ze de eigenaren van de panden zijn.

Bij de invallen in Den Haag is beslag gelegd op achttien panden. Ook op onder meer bankrekeningen op naam van de verdachten is beslag gelegd.

Verder is in Liechtenstein een inval gedaan bij een trustkantoor dat op papier eigenaar is van een van de vier panden. Het kantoor handelt vermoedelijk namens de verdachten. Een bankrekening in Zwitserland op naam van het bedrijf is in beslag genomen.

Sno krijgt groen licht van specialisten

Evander Sno mag weer voetballen. Na een uitgebreid medisch onderzoek in het AMC in Amsterdam concludeerden de specialisten dat de middenvelder van N.E.C. Nijmegen geen extra risico loopt.

Sno stond uit voorzorg aan de kant nadat hij vorige maand in de wedstrijd tegen Feyenoord last kreeg van hartritmestoornissen. De speler werd twee jaar geleden als speler van Jong Ajax op het veld getroffen door een hartstilstand. Om herhaling te voorkomen speelt sindsdien met een defibrillator.

De 25-jarige voetballer liet zelf voor de uitkomst van het onderzoek al weten geen moment aan stoppen te denken.

Afellay: "Zege tegen Andorra verplichting"

Het Nederlands elftal hervat komende vrijdag de strijd richting het WK voetbal in Brazilië, dat in 2014 wordt gehouden. Oranje speelt eerst tegen Andorra en neemt het vier dagen later op tegen Roemenië.

Ibrahim Afellay liet aan Telesport weten dat het Nederlands elftal tegen het nietige Andorra alleen wat te verliezen heeft. "Als we bij wijze van spreken met 5-0 winnen, valt iedereen over ons heen dat het eigenlijk 10-0 had moeten worden. En als het wel 10-0 wordt, is het spel weer waardeloos. We kunnen het eigenlijk alleen fout doen", aldus de middenvelder.

Daarom benadrukte de middenvelder van Schalke 04 dat het resultaat tegen Andorra dezelfde waarde moet krijgen, als in andere duels. "Het belangrijkste is dat we die wedstrijd winnen, dat zijn we aan onze stand verplicht. En of het dan uitmaakt of het 1-0 of 11-0 wordt? Ach, ik heb natuurlijk liever dat we met 11-0 winnen. Laat duidelijk zijn dat we in de komende twee wedstrijden een grote stap naar het WK kunnen zetten."

'Haagse inbrekersbende beroofde superrijken'

De inbrekersbende die vorige week werd opgerold door de Haagse politie had het vooral gemunt op de allerrijksten in Nederland. Tientallen miljonairs werden vorig jaar en dit jaar op systematische wijze beroofd, meldt RTL Nieuws woensdag. De buit bedraagt vermoedelijk vele miljoenen euro's.

De dieven braken steeds 's avonds in, nog voordat de bewoners naar bed gingen en het alarm inschakelden. De huizen waren in alle gevallen zo groot dat de inbrekers ongezien hun gang konden gaan terwijl de bewoners elders in het huis verbleven.

De politie en het Openbaar Ministerie laten desgevraagd weten niets over de zaak te kunnen zeggen omdat de verdachten nog in beperking zitten. Tegenover RTL Nieuws kunnen een beveiligingsexpert en een verzekeraar met een groot aantal rijke klanten de inbraakgolf wel bevestigen.

Vorige week werden in de Haagse Spoorwijk in totaal dertien verdachten aangehouden. Het gaat om vier vrouwen van 20 tot 61 jaar en negen mannen tussen de 20 en 43 jaar. Een deel van hen wordt ook verdacht van witwassen.

Kamer vertrouwelijk ge´nformeerd over spoorchaos

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) is bereid om de Tweede Kamer vertrouwelijk te informeren over een onderzoek naar de chaos op het spoor in februari. De NS en Prorail hebben die geëvalueerd, maar omdat er vertrouwelijke informatie in het rapport staat kan het niet openbaar worden gemaakt.

Donderdag spreekt de Tweede Kamer over de problemen op het spoor. Daaraan voorafgaand is er een technische briefing, waarin de parlementariërs op de hoogte worden gesteld van de bevindingen van de NS en Prorail. Als de gegevens openbaar zouden worden, kunnen 'concurrerende spoorbedrijven hun voordeel doen met inzichten in die processen', stelt Schultz.

Op 3 februari ontstond er chaos op het spoor. Schultz benadrukt dat dit niet in de eerste plaats werd veroorzaakt door kapotte wissels, maar door gebrekkige communicatie.


Kamer vertrouwelijk geïnformeerd over spoorchaos (Foto: Novum)

Toivonen enkele weken uitgeschakeld

PSV moet Ola Toivonen naar verwachting een aantal weken gaan missen. De middenvelder van de Eindhovense formatie liep eerder vandaag tijdens de training van de Zweedse nationale ploeg een blessure op.

Volgens de eerste berichten is Toivonen geveld door een scheurtje in zijn hamstring. Men zal nu eerst een keuze gaan maken welke behandelwijze opgestart zal worden. Zodra dat bekend is, zal duidelijk worden hoelang de middenvelder niet in actie kan komen.

Door deze blessure mist Toivonen in elk geval de WK kwalificatie-wedstrijd tegen respectievelijk Faeröer Eilanden en Duitsland.

Overweldigend bewijs tegen Armstrong

Het Amerikaans antidopingagentschap USADA heeft vandaag bekendgemaakt dat het bewijs tegen oud-wielrenner Lance Armstrong overweldigend is. Volgens directeur Travis Tygart zal het USADA later vandaag ruim duizend pagina's met bewijzen publiceren.

Voor het vergaren van het bewijs zijn 26 personen onder ede gehoord, waaronder vijftien oud-renners die wisten van de gang van zaken bij het US Postal Service Team. Daarnaast zijn er financiële documenten, e-mails, wetenschappelijke data en laboratoriumresultaten gebruikt. Het USADA zegt hiermee bewezen te hebben dat Armstrong doping gebruikte, het bezat en er in handelde. Dat gebeurde in een periode dat de ploeg tientallen miljoenen dollars overheidsgeld ontving.

Volgens Tygant hebben de oud-renners van US Postal Frankie Andreu, Michael Barry, Tom Danielson, Tyler Hamilton, George Hincapie, Floyd Landis, Levi Leipheimer, Stephen Swart, Christian Vande Velde, Jonathan Vaughters en David Zabriskie in de getuigenbanken gezeten. Zij hebben er onder meer aan bijgedragen dat 'het meest geavanceerde, professionele en succesvolste dopingprogramma dat de sport ooit heeft gezien' boven water is gekomen.

Armstrong had de kans om mee te werken aan het onderzoek en zo strafvermindering te krijgen. Dit heeft de Amerikaan geweigerd, waardoor zijn zeven Tourzeges hem nu door het USADA af zijn genomen.

Ex Kamphues heeft spijt van avontuurtje

Mona-Liza Machado heeft spijt van haar affaire met KRO-presentator Rob Kamphues. De twee hadden een kortstondige relatie, waarna Machado vorig jaar augustus beviel van een dochtertje. "Als er iemand spijt heeft van onveilige seks, dan ben ik het wel", twitterde ze woensdag.

Machado is boos na uitspraken van Kamphues. Hij deed in een interview met Het Parool voor het eerst een boekje open over de affaire. Daarin zou hij onder meer hebben beweerd dat hij ervan baalt dat hij geen condoom gebruikte. "Trek voortaan maar een condoom over je kop zou ik zeggen", tiert Machado op Twitter.

"Ik wilde niet eens meteen all the way, maar meneer was zo geil dat hij zijn richting al had gevonden voordat ik er erg in had", gaat ze verder. Volgens Machado heeft Kamphues, die ze onder meer een leugenaar en drol noemt, een seksverslaving. "Ik ben blij dat ik geen aids heb gekregen van die vreemdganger."

Machado werd in mei veroordeeld tot een contactverbod en een voorwaardelijke celstraf. Ze zou Kamphues hebben gestalkt toen ze ontdekte dat ze in verwachting was van hem. Ook werd haar verboden de presentator zwart te maken via social media. "Ik mag hem niet zwartmaken en ben daarvoor onterecht veroordeeld en hij doet het nu zelf wel", twittert Machado woensdag.

Kamphues laat via zijn woordvoerder weten niet op 'de onwaarheden' van zijn ex in te willen gaan. "Het heeft gewoonweg geen zin."

Boete voor 11 bedrijven wegens 'zalmonella'

Elf bedrijven moeten een boete betalen omdat ze met salmonella besmette zalm verkochten of hun afnemers niet goed informeerden. Dat meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) woensdag.

De NVWA is blij met het aantal. Die 11 bedrijven zijn namelijk een fractie van alle winkels en bedrijven die zijn bezocht. De meeste gaven goed gehoor aan de terughaalactie van de besmette zalm van het bedrijf Foppen uit Harderwijk.

De NVWA ging bij veel bedrijven en winkels langs voor controle. Die bleken goed gehoor te hebben gegeven aan de vraag om de zalm niet verder te verwerken en niet te verkopen.

"We moeten niet van streek raken"

Ontwikkelaar Treyarch heeft aangegeven we niet zo van streek moeten raken vanwege de zeven jaar oude Black Ops 2-engine. De game ziet er volgens de ontwikkelaar prachtig uit en draait op zestig frames per seconde.

De ontwikkelaar geeft aan dat het er allemaal prachtig uitziet juist omdat ze al zeven jaar met dezelfde engine werken. De engine heeft in die zeven jaar natuurlijk wel veel verbeteringen gezien en sommige dingen zijn bijvoorbeeld volledig opnieuw ontwikkeld voor de engine.

“It runs at 60 and it’s gorgeous. What exactly is there to be upset about with the engine?” aldus David Vondehaar van Treyarch.

Opruier Project X-feest Arnhem week cel in

Een 23-jarige Arnhemmer die op Facebook opriep om tijdens een Project X-feest eind september in zijn woonplaats auto's in brand te steken moet een week de cel in. Justitie had om een werkstraf van zestig uur gevraagd, maar de rechter vond een zwaardere straf gepaster.

Bij het bepalen van de straf keek de rechter nadrukkelijk naar de straffen die eerder deze week in Groningen werden uitgedeeld na de rellen in Haren. De verdachten kregen daar voornamelijk werkstraffen omdat ze met stenen hadden gegooid of dingen hadden vernield.

Een oproep om auto's in brand te steken is van een ander kaliber, vindt de rechter. Het ging in dit geval om opruiing, waardoor ook in Arnhem rellen hadden kunnen ontstaan.

Op de bewuste avond, een week na de rellen in Haren, kondigde de gemeente een noodbevel af. Arnhem wilde zo koste wat het kost ongeregeldheden voorkomen. Tientallen mensen die op het 'feest' afkwamen werden weggestuurd.

'Lijfarts Jackson trekt celstraf niet'

Conrad Murray wordt naar eigen zeggen doodziek van zijn cel. De lijfarts van Michael Jackson zit een straf van vier jaar uit vanwege zijn rol bij de dood van de King of Pop. Murray beweert dat hij ernstige gezondheidsklachten heeft, blijkt uit geluidsfragmenten waarop entertainmentwebsite TMZ de hand wist te leggen.

Murray vertelt een vriend dat hij vorige week met spoed naar een ziekenhuis moest omdat hij bloedproppen in zijn been had. "Ik had uiteindelijk geen gevoel meer in mijn been", klaagt de voormalig cardioloog. "Het deed pijn, vooral aan de bovenkant van mijn voet en rond mijn enkels."

Murray vreesde voor zijn gezondheid en werd naar een ziekenhuis in Los Angeles gebracht, waar bleek dat hij helemaal geen last van bloedproppen had. Toch heeft Murray nog steeds pijn. "Ik moet vrijwel de hele dag in bed liggen, omdat ik mijn voeten omhoog moet houden. Ik moet van de artsen meer bewegen, maar dat kan niet in mijn kleine cel."

De lijfarts is naar eigen zeggen bang dat hij een handicap overhoudt aan de aandoening. "Ik kan misschien nooit meer een laars aan", klaagt Murray. De voormalige arts van Jackson probeert al lange tijd vrij te komen. Zo ging hij in hoger beroep in de hoop de zaak te rekken. Vorige maand zou hij tegen familieleden hebben gezegd voor kerst thuis te zijn.

Pot: "Slowakije heeft stugge ploeg"

Cor Pot, bondscoach van Jong Oranje, rekent op twee lastige wedstrijden tegen Jong Slowakije. Jong Oranje moet over twee duels met de leeftijdsgenoten van Slowakije af zien te rekenen om een ticket te vergaren voor het EK in Israël.

Pot verwacht echter dat zijn ploeg goed voor de dag zal moeten komen. "Slowakije heeft een stugge ploeg, het zal niet eenvoudig worden."

"De spelers hebben inmiddels beelden gezien van de tegenstander", vervolgt Pot tegenover Het Algemeen Dagblad. De oefenmeester zag deze week onder meer Jody Lukoki afhaken voor het duel van vrijdag en moest zodoende NEC-aanvaller Navarone Foor oproepen als vervanger.

"Ik roep alleen spelers op die bij hun club spelen. Foor doet dat wel en ook nog eens op een goed niveau", zo luidt de uitleg van Pot.
 

 

Borderlands 2-bug niet door update of DLC

De Xbox 360-versie van Borderlands 2 wordt momenteel geplaagd door een bug waarbij spelers een hoop tijd en energie die ze in het spel gestoken hebben kunnen kwijtraken. Volgens Chris Faylor, werknemer van Gearbox, komt de bug niet door de update of de DLC van het spel.

De bug zorgt er voor dat mensen alles kunnen kwijtraken wat ze in 'ClapTrap's Stash' hebben opgeborgen. Daarnaast kan de 'Badass'-rank ook gereset worden door de bug. Gearbox is nog hard aan het zoeken naar de oorzaak en een oplossing van het probleem. Ondertussen kunnen mensen wel de Mechromancer-DLC en de update voor het spel downloaden.

Hincapie biecht dopinggebruik op

George Hincapie heeft tijdens zijn wielercarrière jarenlang doping gebruikt. Dat biecht de 39-jarige Amerikaan op in een uitgebreide verklaring op zijn website. Hincapie, die met zeventien deelnames aan de Tour de France een record in handen heeft, liet deze zomer al weten bezig te zijn aan zijn laatste seizoen. Hij is een van de kroongetuigen in de zaak tegen zijn voormalige kopman Lance Armstrong.

Hincapie begon als jonge prof begin jaren negentig met doping en ging daar naar eigen zeggen tot 2005 mee door. "Ik had het gevoel dat het niet mogelijk was om op het hoogste niveau mee te doen zonder prestatiebevorderende middelen", schrijft hij. "Ik heb er veel spijt van en bied mijn excuses aan tegenover mijn familie, ploeggenoten en fans."

Woods mogelijk vaker naar Europa

Tiger Woods overweegt volgend jaar een aantal toernooien in Europa te spelen. De 30-jarige golfmiljardair denkt daarover na nu de kwalificatieregels voor een kaart voor de Europese Tour waarschijnlijk veranderen. In het nieuwe plan tellen ook de Ryder Cup, de Presidents Cup en de Seve Trophy mee voor de Europese kalender.

Met deze drie wedstrijden wordt het voor Woods en andere Amerikanen makkelijker om een Europese tourkaart te bemachtigen. Om in Europa te mogen spelen moet een golfer aan minstens dertien toernooien mee te doen die meetellen voor de Europese Tour. Omdat veel Amerikaanse golfers alleen maar actief zijn in eigen land komen ze vaak niet aan het benodigde aantal.

Woods weet nog niet of spelen in Europa in de praktijk ook haalbaar is. "Ik ga eens rustig bekijken of de negentien toernooien die ik dit jaar heb gespeeld, genoeg zijn om ook in Europa te mogen spelen volgend jaar. Als je fulltime in de Verenigde Staten golft, is het bijna onmogelijk om aan die dertien toernooien te komen", aldus de Amerikaan bij de World Golf Finals in het Turkse Belek.

De voormalig nummer één van de wereld is met de toevoeging van de drie wedstrijden, dit seizoen maar twee toernooien verwijderd van de dertien die nodig zijn om een Europese tourkaart te mogen aanvragen.

Zombies overspoelen Japan

Ook Japan is aan de slag gegaan met Resident Evil 6 en zoals je hieronder kunt zien in de verkoopcijfers blijkt de 'actie-survival-horror'-game het goed te doen daar. Vanwege de release van het spel en de goede verkoopcijfers is het aantal PS3-verkoopcijfers ook gestegen.

 1. [PS3] Resident Evil 6 (Capcom, 10/04/12) – 634,933 (New)
 2. [PS3] World Soccer: Winning Eleven 2012 (Konami, 10/04/12) – 223,884 (New)
 3. [PSP] Summon Night 3 (Namco Bandai, 10/04/12) – 51,453 (New)
 4. [PSP] Sol Trigger (Imageepoch, 10/04/12) – 42,037 (New)
 5. [360] Resident Evil 6 (Capcom, 10/04/12) – 41,652 (New)
 6. [3DS] Wagamama Fashion Girls Mode (Nintendo, 09/27/12) – 34,288 (100,196)
 7. [3DS] New Super Maro Bros. 2 (Nintendo, 07/28/12) – 29,978 (1,217,056)
 8. [PSP] SD Gundam G Generation Overworld (Namco Bandai, 09/27/12) – 28,730 (238,545)
 9. [PS3] F1 2012 (Codemasters, 10/04/12) – 14,454 (New)
 10. [NDS] Pokemon Black 2 / White 2 (Nintendo, 06/23/12)- 12,208 (2,789,367)
 11. [3DS] Run For Money: Flee From the Strongest Hunters in History (Namco Bandai, 07/05/12) – 11,385 (171,912)
 12. [3DS] New Egokoro Classroom (Nintendo, 09/13/12) – 10,367 (78,759)
 13. [PS3] Dead or Alive 5 (Tecmo Koei, 09/27/12) – 9,490 (76,067)
 14. [PSP] Final Fantasy III (Square Enix, 09/20/12) – 7,496 (69,070)
 15. [3DS] Taiko Drum Master: Chibi Dragon and the Mysterious Orb (Namco Bandai, 07/12/12) – 6,891 (229,265)
 16. [PS3] Kingdoms of Amalur: Reckoning (Spike Chunsoft, 09/20/12) – 6,559 (36,011)
 17. [PSP] Students of Round: The Eternal Legend (Kadokawa Games, 10/04/12) – 5,725 (New)
 18. [3DS] Medabots 7 Kabuto Ver. / Kuwagata Ver. (Rocket Company, 09/13/12) – 5,676 (82,205)
 19. [3DS] Demon Training (Nintendo, 07/28/12) – 5,345 (174,152)
 20. [Wii] Dragon Quest X (Square Enix, 08/02/12) – 5,184 (567,930)
 • PS3 – 42,218 (8,935)
 • 3DS LL – 39,046 (55,353)
 • 3DS – 24,623 (24,822)
 • PSP – 17,769 (23,061)
 • Vita – 7,957 (14,469)
 • 360 – 4,894 (742)
 • Wii – 4,849 (5,421)
 • PS2 – 894 (1,103)
 • DSi LL – 344 (429)
 • DSi – 330 (365)

ToeJam & Earl komen terug

SEGA heeft vandaag bekendgemaakt dat ToeJam & Earl in november naar XBLA en PSN komen als onderdeel van de SEGA Vintage Collection. Er komen twee games van het duo naar de platformen: ToeJam & Earl en ToeJam & Earl: Panic on Funkotron.

Beide games zullen los €4,49 of 400 MSP kosten, koop je de bundel met beide games dan betaal je €9,30 of 800 MSP. De games zijn lichtelijk aangepast zodat ze achievements, trophies en online co-op bevatten. De games komen 6 november uit. Voor de nostalgische waarde zie je hieronder gameplaybeelden van het origineel.

Nog tien dagen tot BioShock Infinite-trailer

Over tien dagen kunnen we een nieuwe trailer van BioShock Infinite verwachten volgens de Facebook-pagina van het spel. Op de pagina staat een aftelklok tot dat de trailer uitkomt. Het is al een poosje stil rondom de nieuwe titel in de serie.

De game zou eigenlijk deze maand uitkomen en is begin dit jaar uitgesteld naar februari 2013. De game was niet aanwezig op de afgelopen E3 en Gamescom. De ontwikkelaars hebben het besluit genomen om de game naar achter te schuiven zodat ze hem konden oppoetsen.

Halo 4 krijgt speciale launchtrailer

Microsoft heeft bekendgemaakt dat twee bekende mensen uit de filmindustrie de launchtrailer van Halo 4 zullen maken. De trailer zal twee minuten duren en op 18 oktober lanceren tijdens de Late Night with Jimmy Fallon-show. Het zal een live-action-trailer worden die in Praag is opgenomen.

De mensen achter de trailer zijn niemand minder dan David Fincher (Fight Club, The Social Network en The Girl with the Dragon Tattoo) en Tim Miller (Scott Pilgrim vs. the World en The Girl with the Dragon Tattoo). De trailer neemt ons mee in acties die het hoofdpersonage van de Halo-serie al heeft meegemaakt maar ook wat hem te wachten staat in Halo 4.

dronkenmanspraat

Erwin en Mariska heten ze, ik weet het nog precies. Ze kwamen uit Apeldoorn en mijn ex en ik ontmoetten hen op vakantie. We logeerden in een prachtig château in Frankrijk, vol nostalgie, harnassen en fluweel. Het enige dat niet in het plaatje paste, was de vrolijke bos rode plastic tulpen in het antieke lampetstel. Als je de stekker in het stopcontact duwde, want stroom was er dan weer wel, verlichtten de bloemen het mahoniehouten hemelbed.

BREIN verwijdert onterecht advertenties

'Civiele rechercheurs' van de private stichting BREIN blijken onder het mom van auteursrechtenbescherming eigenhandig en volledig onterecht advertenties van websites als Marktplaats te verwijderen. De zelfbenoemde auteursrechtenpolitie beperkt hiermee de artistieke vrijheid en de vrijheid van meningsuiting, stelt privacywaakhond Bits of Freedom.

Er worden namelijk met enige regelmaat advertenties verwijderd waarin auteurs hun zelfgeschreven e-book gratis aan de man brengen. BREIN ziet door haar oogkleppen alleen maar dat er gratis een boek wordt aangeboden, en gaat er automatisch vanuit dat er daardoor auteursrechten geschonden worden. Zonder tussenkomst van Marktplaats verwijderen de medewerkers van BREIN de advertentie.

Een recent voorbeeld is de verwijderde advertentie van Tim Hinterding. Op 27 september adverteerde hij voor een e-book tegen een promotionele prijs van 0 euro. De advertentie was geen lang leven beschoren. Al snel meldde Marktplaats: "Wij hebben uw advertentie helaas moeten verwijderen, omdat een eigenaar van intellectuele eigendomsrechten ons in een ondertekende verklaring heeft laten weten dat hiermee inbreuk wordt gemaakt op een auteursrecht, handelsmerk of ander recht."

Uiteraard heeft Hinterding nooit een dergelijke verklaring getekend, hij had de advertentie waarin zijn eigen werk werd aangeboden immers zelf geplaatst. Hij vroeg Marktplaats om een kopie van de verklaring, maar die kon Marktplaats hem niet geven. Wel werd hij doorverwezen naar BREIN.

In een telefoongesprek bood BREIN excuses aan. De stichting verklaart dat 'civiele rechercheurs' van de stichting eigenhandig 'dubieuze' advertenties mogen verwijderen van Marktplaats.

De kern van het probleem ligt in het gebruik van automatische systemen die inbreuk zouden moeten detecteren en rapporteren. Organisaties van rechthebbenden beweren dat de meldingen van deze systemen vrijwel altijd kloppen. Websites beschikken ook niet over de middelen om de meldingen te verifiëren. Waardoor ze het zekere voor het onzekere nemen en de melding voor waar aannemen. Ook onjuiste verzoeken leiden daarom tot verwijdering.

De aanpak van deze onterechte verzoeken tot het verwijderen van advertenties is lastig. Bits of Freedom pleit voor het bestraffen van alle onterechte verwijderingsverzoeken waarvan niet aangetoond kan worden dat deze in goeder trouw zijn ingediend.

Azarenka kent totaal geen moeite met Rus in Linz

Arantxa Rus heeft zoals verwacht een kansloze nederlaag tegen Victoria Azarenka geleden. De 21-jarige Monsterse was in de eerste ronde van het tennistoernooi van Linz niet opgewassen tegen de nummer een van de wereld. Azarenka gunde Rus, 69e op de wereldranglijst, op het Oostenrijkse hardcourt slechts twee games: 6-0 en 6-2.

In de volgende ronde is de Roemeense Simona Halep de volgende tegenstander van Azarenka.

Strootman aanvoerder tegen Andorra

Kevin Strootman draagt vrijdag tegen Andorra de aanvoerdersband van het Nederlands elftal. Dat heeft bondscoach Louis van Gaal woensdag bekendgemaakt. De middenvelder van PSV is de vervanger van Wesley Sneijder, die ontbreekt vanwege een blessure. Reserveaanvoerder Dirk Kuijt zit op de bank.

Klaas-Jan Huntelaar kan rekenen op een basisplaats, verklapte Van Gaal. De WK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Andorra wordt vrijdag gespeeld in de Rotterdamse Kuip.

Bacheta mag komende week Williams testen

Luciano Bacheta mag volgende week donderdag op het circuit Silverstone gaan testen met een Formule 1-auto van Williams. De 22-jarige Brit heeft dit te danken aan het winnen van het Formule 2-kampioenschap. Andy Soucek, Dean Stoneman en Mirko Bortolotti gingen hem in de afgelopen jaren voor.

Bacheta kijkt uit naar de test op Silverstone waar hij dit seizoen tweemaal wist te winnen. "Ik kijk enorm uit naar deze dag. Ik fantaseer er al het hele jaar over hoe het is om met een F1-wagen te rijden. Aan de mentale voorbereiding zal het dus niet liggen."

'Prins Roy van Sealand' (91) overleden

Een man die zijn intrek nam op een verlaten militair fort in de Noordzee, het uitriep tot het Prinsdom van Sealand en zichzelf tot Prins Roy, is dinsdag op 91-jarige leeftijd overleden. Paddy Roy Bates leed aan Alzheimer, aldus zijn zoon Michael.

In de jaren zestig verhuisde Bates met zijn gezin naar het fort dat na de Tweede Wereldoorlog niet meer werd gebruikt en dat zo'n dertien kilometer uit de Britse kust ligt. Hij gaf het Prinsdom van Sealand zijn eigen vlag, paspoort, postzegels, valuta en volkslied. Volgens Bates was het de kleinste soevereine staat ter wereld, hoewel het nooit internationaal erkend is.

In 2007 kondigde The Pirate Bay overigens aan Sealand te willen kopen, maar later bleek dit een publiciteitsstunt te zijn.

Vader opgepakt na steekpartij gezin Nieuw-Vennep

De vader van een gezin uit Nieuw-Vennep is woensdag aangehouden in verband met een steekpartij in zijn woning. Dat laat de politie weten. Zijn vrouw en dochter liepen bij het incident maandagnacht steekwonden op.

De 51-jarige man wordt verdacht van het neersteken van zijn 12-jarige dochter en 45-jarige vrouw. De vrouw en dochter zijn voor hun verwondingen in het ziekenhuis behandeld. De 51-jarige man had zelf ook nog onbekende verwondingen.

De politie doet verder onderzoek naar de toedracht van de steekpartij.

Prijs op hoofd maker anti-islamfilm

Een geestelijk leider in het westen van Afghanistan heeft een prijs van omgerekend 230 duizend euro op het hoofd gezet van de maker van de anti-islamfilm Innocence of Muslims. Tegelijkertijd stelde de man, Mir Farooq Hussini, degene die een Iraanse geestelijke om het leven brengt een bedrag van omgerekend 385 duizend euro in het vooruitzicht. De Iraniër zou een van de vrouwen van de profeet Mohammed hebben beledigd.

Hussini is woordvoerder van een organisatie die 450 religieuze scholen in de provincie Herat vertegenwoordigt. Hij deelde de geldbedragen woensdag mee aan Associated Press.

Barcelona in beroep tegen schorsing Busquets

Barcelona gaat in beroep tegen de schorsing van Sergio Busquets. Dat meldt de Catalaanse club woensdag. Busquets zag dinsdag door de Europese voetbalbond UEFA twee duels schorsing tegen zich geëist worden, na zijn rode kaart in het Champions Leaguetreffen tegen Benfica.

Busquets werd vorige week in Lissabon twee minuten voor tijd van het veld gestuurd, na een vermeende overtreding op Maxi Perreira. Op televisiebeelden was echter nauwelijks een vergrijp van de middenvelder te zien. Mocht de UEFA voet bij stuk houden en de schorsing handhaven, dan mist Busquets het tweeluik tegen Celtic.

Barcelona won tot dusver beide groepsduels in het kampioenenbal. In de competitie leed de ploeg van Tito Vilanova zondag tegen rivaal Real Madrid het eerste puntenverlies: 2-2.

Vaker groen licht voor Groningse fietsers

Groningse fietsers staan binnenkort minder lang voor het rode licht bij slecht weer. Nieuwe verkeerslichten in de stad krijgen standaard een regensensor, die ervoor zorgt dat fietsers vaker groen licht krijgen bij regen of sneeuw. Dat meldt de gemeente.

De afgelopen tijd werd een proef met de sensor uitgevoerd bij de Oosterbrug. Die leidde tot veel positieve reacties van fietsers. Daarnaast leidde de regensensor niet tot langere wachttijden voor overige verkeersdeelnemers.

De komende tijd worden de eerste versleten verkeerslichten vervangen en voorzien van de sensor. Stoplichten die niet aan vervanging toe zijn worden niet aangepast, omdat de kosten daarvoor erg hoog zijn.

Tientallen meterkasten Rotterdam gestolen

Uit een appartementscomplex in Rotterdam zijn maandagnacht tientallen meterkasten gestolen. Dat meldt de politie woensdag.

De 52 gestolen meterkasten bevonden zich aan de buitenzijde van de zevende en vijftiende verdieping van een appartementencomplex. Het complex aan de Karel Doormanstraat in het centrum van de stad is voor het grootste gedeelte nog in aanbouw.

De politie onderzoekt de zaak, onder meer met camerabeelden. Getuigen kunnen zich melden.

BeyoncÚ moet Clint Eastwood teleurstellen

Beyoncé heeft zich teruggetrokken uit het filmproject A Star Is Born. De zangeres heeft het simpelweg te druk om te spelen in Clint Eastwoods remake van de muzikale filmklassieker.

"Maandenlang hebben we geprobeerd onze agenda's op elkaar af te stemmen om deze remake tot leven te brengen, maar het is gewoon niet gelukt", laat Beyoncé weten in een verklaring aan entertainmentzender E!

De eerste versie van A Star Is Born verscheen in 1937. Daarna werd de film twee keer onder handen genomen. De laatste remake verscheen in 1976, met onder anderen Barbra Streisand.


Beyoncé moet Clint Eastwood teleurstellen (Foto: Novum)

VVD ongerust over Oekra´ense antihomowet

De VVD is 'buitengewoon verontrust' over een wetsvoorstel dat het parlement van Oekraïne vorige week heeft aangenomen. Nederland moet in EU-verband protest aantekenen, bepleitte Kamerlid Han ten Broeke woensdag in een Kamerdebat.

"Onze indruk is dat het illegaal wordt om in het openbaar of in de media te spreken over homoseksualiteit", zei Ten Broeke over de wet, die in eerste lezing is aangenomen. Het Oekraïense parlement moet er nog een keer over stemmen. In de wet is vastgelegd dat mensen die zich positief uitlaten over homoseksuelen een celstraf kunnen krijgen.

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) zei de zorgen te delen. De wet is discriminerend voor homo's en in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat Oekraïne heeft ondertekend. Ondertekening van een samenwerkingsakkoord tussen Oekraïne en de Europese Unie is voorlopig niet aan de orde, zei Rosenthal. Daarbij speelt ook de gevangenschap van oud-premier Joelia Timoesjenko een rol.

Ten Broeke zei ook bezorgd te zijn over de positie van homo's in andere Oost-Europese landen, zoals Servië en Rusland. De Servische autoriteiten verboden onlangs opnieuw Gay Pride in Belgrado, uit angst voor rellen.

Aangifte tegen Amsterdamse PvdA'er om trappen

Tegen de PvdA-voorzitter in Amsterdamse Zuidoost Jim van der Vennen is dinsdagmiddag aangifte gedaan wegens mishandeling. De voorzitter en de penningmeester van de Huurdersvereniging Amsterdam zeggen door de voorzitter te zijn geslagen en geschopt. Van der Vennen heeft zijn functie tijdelijk neergelegd.

Van der Vennen was donderdag samen met een inwoner van het stadsdeel naar het kantoor van de belangenorganisatie voor huurders gekomen om opheldering te vragen over een project. Van der Vennen zou in dat gesprek geschreeuwd hebben en de twee leden hebben beledigd.

Vervolgens zou hij met 'klappen en trappen meer verhaal hebben proberen te halen dan mogelijk was', schrijft de vereniging in een verklaring. De voorzitter en penningmeester, die zich na het voorval lieten behandelen op de eerste hulp, besloten daarop tot aangifte.

De Amsterdamse PvdA-voorzitter Michiel Geuzinge laat weten dat hij contact heeft opgenomen met Van der Vennen. "Hij heeft mij laten weten dat hij in een situatie terechtkwam waarin hij zichzelf moest verdedigen." Over wat zich precies heeft afgespeeld op het kantoor van de huurdersvereniging wil Geuzinge weinig kwijt.

"Het is aan het landelijk partijbureau om daar onderzoek naar te doen. Ik denk dat het heel goed is dat dit grondig wordt onderzocht, ook voor de geloofwaardigheid van de partij."

Het landelijk partijbureau van de PvdA zegt in een reactie dat Van der Vennen afstand heeft genomen van de PvdA zolang de kwestie speelt. De partij onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Federer zonder setverlies verder in Shanghai

Roger Federer is woensdag doorgedrongen tot de derde ronde van het masterstoernooi in Shanghai. De nummer een van de plaatsingslijst ontdeed zich met 6-3 en 7-5 van Yen-Hsun Lu, de mondiale nummer 62. Ook Jo-Wilfried Tsonga won zijn tweederondepartij.

Ondanks het verschil van 61 plaatsen op de wereldranglijst bood Lu de torenhoge favoriet Federer goed partij. Slechts een breekpunt viel er in de eerste set te noteren, maar dat werd door de Zwitser wel meteen benut. Het leverde hem 6-3 setwinst op.

De tweede acte verliep op serve tot 5-5. Vervolgens schakelde Federer een tandje bij. Hij brak de opslag van Lu en serveerde vervolgens met een lovegame de wedstrijd solide uit. Federer treft nu zijn landgenoot Stanislas Wawrinka. In twaalf eerdere ontmoetingen verloor Federer slechts eenmaal.

Tsonga vocht in de tweede ronde al een onderonsje met een landgenoot uit. In een Frans treffen versloeg de nummer vijf van de plaatsingslijst Benoît Paire: 7-6 (7) en 7-5. Tsonga's volgende tegenstander is Marcos Baghdatis uit Cyprus.

Bij Janko Tipsarevic en Viktor Troicki stonden er ook twee spelers met dezelfde nationaliteit in het veld. Serviër Tipsarevic trok met 6-2 en 7-6 (3) aan het langste eind en treft nu de Duitser Tommy Haas, die eerder al te sterk was voor Tommy Robredo uit Spanje.

Politie rukt uit voor ruzie Lindsay Lohan en moeder

De politie van New York is woensdagochtend uitgerukt voor een ruzie tussen Lindsay Lohan en haar moeder. Een woordenwisseling tussen moeder en dochter zou uit de hand zijn gelopen, met verwondingen tot vervolg. Dat schrijft entertainmentwebsite TMZ.

Lindsay en Dina Lohan zijn dinsdagavond samen gaan stappen in New York. De twee zouden de club rond 04.00 uur hebben verlaten, beweert een paparazzo. In de auto kregen de dames ruzie, die liep uit de hand bij Dina's woning in Long Island.

Lindsay zou een snee in haar been over hebben gehouden aan de aanvaring met haar moeder. Waar de ruzie over ging, is onduidelijk. Ook een armband van de 26-jarige actrice zou zijn gesneuveld. Volgens TMZ zijn de agenten nog steeds ter plekke.

'Goede vriend zit achter sekstape Hulk Hogan'

Hulk Hogan is belazerd door een van zijn beste vrienden. Bubba the Love Sponge zou de roemruchte sekstape van de worstelaar hebben gemaakt en gelekt, beweert entertainmentwebsite TMZ.

"Ik ben hier goed ziek van", reageerde Hulk toen hij van TMZ te horen kreeg dat zijn vriend Bubba achter de pikante video zit. De entertainmentwebsite bekeek het hele filmpje en zag dat Bubba aan het einde opduikt. "Als we ooit met pensioen willen, hoeven we alleen deze beelden te gebruiken", zegt de radiopresentator tegen zijn vrouw, die het bed indook met Hogan.

Hulk 'worstelde' zes jaar geleden met Bubba's vrouw. Naar eigen zeggen kreeg de spierbundel de zegen van zijn vriend. Het huwelijk van Bubba liep op zijn einde.

De sekstape vond vorige week zijn weg naar het internet. Een site die de pikante video plaatste, kreeg meteen een brief van Hogan waarin hij dreigt met een rechtszaak. Het filmpje staat vooralsnog gewoon online.

Bleker blijft bij afschaffen post op maandag

Staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA) blijft erbij dat de postbezorging op maandag kan worden afgeschaft. Dat schrijft de bewindsman woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Bleker kondigde begin dit jaar al aan dat hij de postbezorging op maandag wil schrappen. Postbedrijf PostNL dringt daar al langer op aan. De staatssecretaris zegde echter toe met zijn definitieve besluit te wachten totdat de resultaten van twee onderzoeken bekend werden. Die onderzoeken werden uitgevoerd op verzoek van de Kamer.

"De resultaten ven beide onderzoeken geven geen aanleiding tot een heroverweging van mijn voorstel tot vermindering van het aantal verplichte bezorgdagen van zes naar vijf", schrijft Bleker. De wetswijziging die hiervoor nodig is, stuurt de demissionair bewindsman dit najaar naar de Kamer.

De twee onderzoeken hadden betrekking op de mogelijke beïnvloeding van de cijfers van de post die op maandag wordt bezorgd en naar de werkgelegenheid. Uit onderzoek van de Opta blijkt dat de post op maandag met 2,6 procent van het totale volume iets hoger ligt dan de twee procent die PostNL presenteerde.

Het postbedrijf heeft echter de postbuspost niet meegerekend, omdat PostNL die post wil blijven bezorgen. De Opta had die cijfers wel meegeteld.

De afschaffing van de maandagbezorging heeft verder slechts 'beperkte consequenties' voor de werkgelegenheid en de arbeidsvoorwaarden van het zittende personeel, concludeerde onderzoeksbureau Ecorys. "Het bezorgvolume op maandag is zeer beperkt ten opzichte van het totale bezorgvolume en het beroep postbezorger wordt gekenmerkt door een hoge mate van in- en uitstroom", schrijft Bleker.

Dat betekent dat de teruggang in de vraag wordt opgevangen door een natuurlijke uitstroom van werknemers. Mogelijk kan een knelpunt ontstaan voor postbodes die niet op andere dagen kunnen werken. Maar dat zal naar verwachting 'hooguit zeer beperkt voorkomen', aldus Bleker.

Schultz zegt onderzoek verbreding A27 toe

Er komt een onderzoek naar de verbreding van de A27 aan de oostkant van Utrecht. Dat zegde demissionair minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) woensdag toe tijdens een debat over het project in de Tweede Kamer. Het onafhankelijke onderzoek moet binnen drie maanden klaar zijn.

Onder meer de PvdA had aangedrongen op een onderzoek. De partij liet weten niet overtuigd te zijn door het voorstel van Schultz om de weg langs het natuurgebiedje Amelisweerd te verbreden naar twee keer zeven rijstroken. Daarvoor moet aan weerszijden van de weg een strook van vijftien meter natuur wijken.

Volgens de bewindsvrouw is de wegverbreding al afdoende onderzocht. Ze zegde het onderzoek toch toe, omdat de kwestie 'keer op keer' terugkomt. Ook zijn de politieke verhoudingen veranderd. Haar partij onderhandelt momenteel met de PvdA over de vorming van een nieuw kabinet.

"Ik heb er zelf baat bij om de onrust weg te nemen", zei de minister. "Ik wil graag aantonen naar zowel voorstanders als tegenstanders dat we echt wel gezocht hebben naar alle mogelijkheden." Onderzocht wordt onder meer of het mogelijk is dat de weg kan worden verbreed in de huidige betonnen bak naar twee keer zes rijstroken. In combinatie met een lagere snelheid zouden de files dan ook moeten kunnen worden opgelost, denken veel partijen.

Schultz verwacht niet dat het onderzoek veel zal opleveren. Alles is al 'tot in den treure' onderzocht, zei de minister.

Tijdens het debat waren behalve de PvdA ook GroenLinks, de Partij voor de Dieren, de SP, ChristenUnie en D66 nog niet overtuigd van de verbreding. VVD, CDA, PVV en SGP wilden wel verder op de ingeslagen weg. Ton Elias (VVD) en Sander de Rouwe (CDA) lieten dan ook weten niet te zitten wachten op extra onderzoek. Het verhaal van Schultz is nu al overtuigend, aldus De Rouwe.

Over snelwegen bij Amelisweerd is in het verleden vaker te doen geweest. In de jaren zeventig is grootschalig geprotesteerd tegen de aanleg van de A27.


Schultz zegt onderzoek verbreding A27 toe (Foto: Novum)

Amsterdam Marathon strikt wereldkampioene Hailu

De organisatie van de Amsterdam Marathon heeft een kersverse wereldkampioene vastgelegd. Meseret Hailu verschijnt volgende week zondag aan de start. De 22-jarige Ethiopische eiste zaterdag in het Bulgaarse Kavarna in een stevig persoonlijk record (1.08.55) de wereldtitel op de halve marathon op. Op de klassieke afstand heeft Hailu een beste tijd van 2:27.15, die ze eerder dit jaar in Praag liep.

Veel scherper staat het persoonlijk record van Caroline Kilel, die eveneens is vastgelegd. De Keniaanse liep vorig jaar april in Boston naar een winnende tijd van 2:22.36. Een halfjaar eerder won Kilel de marathon van Frankfurt in 2:23.25.

De start van de Amsterdam Marathon heeft volgende week plaats in het Olympisch Stadion. Op de klassieke afstand verschijnen dertien duizend hardlopers aan het vertrek. Daarmee is Amsterdam naar eigen zeggen de grootste marathon van Nederland.

Red Bull geeft wederom meer uit

Terwijl in de Formule 1 alles geprobeerd wordt om de broekriem aan te halen lijkt Red Bull Racing het team te zijn dat zich hier niets aan aantrekt. De Oostenrijkse renstal zag de omzet stijgen van 159,4 miljoen pond naar 176,8 miljoen pond.

Een ander onderdeel, Red Bull Technology, zag de omzet ook flink stijgen: van 178,2 miljoen pond naar 215,2 miljoen pond. Dit onderdeel van de F1-tak van het bedrijf bouwt en levert de chassis voor Red Bull Racing, maar ook onderdelen voor andere renstallen, waaronder Caterham. In totaal heeft Red Bull 657 mensen in de Formule 1 rondlopen en bedroeg de winst in 2011 4,8 miljoen pond.

Toch zal Red Bull er in de toekomst niet aan ontkomen om de kosten terug te schroeven. De Formule 1-teams, uitgezonderd Red Bull Racing en zusterteam Scuderia Toro Rosso, waren in Japan bijeen om over het onderwerp te praten. Red Bull-teambaas Christian Horner weet niet wat hij ervan moet vinden. "Ik zou in godsnaam niet precies weten waarover gesproken is. Ik was er niet bij dus ik kan er ook geen commentaar over geven."

Miljoenen illegale sigaretten in Nijmeegse loods

De fiscale opsporingsdienst FIOD en de douane hebben dinsdag in Nijmegen een partij van 4,8 miljoen illegale sigaretten in beslag genomen. De rookwaar, die niet voorzien was van accijnszegels, lag in een loods.

De sloffen sigaretten waren verstopt in rubberen tegels, die vaak worden gebruikt op kinderspeelplaatsen. Ze waren vermoedelijk bedoeld voor de Engelse markt.

Als de sigaretten op de Nederlandse markt zouden zijn gekomen, zou voor ongeveer een miljoen euro aan accijns zijn ontdoken. De partij is inmiddels vernietigd. Er zijn geen aanhoudingen verricht.


Miljoenen illegale sigaretten in Nijmeegse loods (Foto: Novum)

Agent aan autoportier meegesleurd

Een agent is dinsdagmiddag in Den Haag meters meegesleurd aan de portier van een auto. Een 45-jarige automobiliste reed weg terwijl de agent het portier nog vasthield. De vrouw had net een boete gekregen voor bellen tijdens het rijden.

Bij het wegrijden raakte ze een geparkeerde auto waarop agenten haar opnieuw een stopteken gaven. Dat negeerde ze, meldt de politie.

De agent werd meegesleurd, viel en raakte gewond. Een automobilist die voor de vrouw reed dwong haar opnieuw tot stoppen. Ze werd uiteindelijk op de Koninginnegracht aangehouden.

Details Vita-versie rallygame WRC 3 bekend

Ontwikkelaar Milestone heeft informatie en screenshots vrijgegeven over de PlayStation Vita-versie van hun aankomende racegame, WRC 3 FIA World Rally Championship. Rallyfans met een Vita moeten nog wel even wachten, het spel komt uit op 26 oktober. De Playstation 3-, Xbox 360- en pc-versies komen 12 oktober uit.

WRC 3 FIA World Rally Championship voor de PlayStation Vita bevat de volgende features:

 • Alle 54 officiële teams van het huidige seizoen
 • WRC Experience game mode met Single Stage, Single Rally en 2012 Championship
 • WRC Online game mode
 • 6 verschillende rally lokaties (Rallye Monte-Carlo, Rallye de France - Alsace, RallyRACC-Rally de Espana, Acropolis Rally, ADAC Rallye Deutschland en Wales Rally GB)
 • 3 officiële categoriën (WRC, WRC 2 en WRC 3) en 11 gelicenseerde auto's
 • Trophy-ondersteuning
 • Gratis DLC een paar weken na release met exclusieve rallies: Rally Guanajuato Mexico, Philips Rally Argentina en Vodafone Rally de Portugal.

Ter vergelijking, de andere versies zullen 13 lokaties bevatten en 36 auto's. De reden hiervan is de beperkte opslag die de Vita cartridges hebben. Of de ontbrekende auto's en tracks later als (gratis) DLC worden aangeboden, is nog niet bekend.

WRC 3 Vita

wrc 3 vita

WRC 3 vita

Gears of War-film wederom in het vizier

Plannen om de actiegamereeks Gears of War te verfilmen worden opnieuw uit de kast getrokken. Een agentschap dat onder meer gamestudio Epic Games, het bedrijf achter de gameserie, vertegenwoordigt, heeft in de komende weken gesprekken met filmproducenten. Dat schrijft de Amerikaanse filmwebsite Variety.

In 2007 ontstonden de eerste plannen om de games te verfilmen. New Line Cinema zou dit toen doen met Len Wiseman aan het roer. Twilight-producers Marty Bowen en Wyck Godfrey werkten toen samen met scriptschrijver Stuart Beattie. Het concept voor de film werd toen aan de kant geschoven om het boek The Hobbit te verfilmen. Deze film draait in december in de bioscoop.

De Gears of War-reeks heeft, sinds het eerste spel in 2006 werd uitgegeven, meer dan een miljard dollar omgezet. Gears, zoals de fans het noemen, draait om gespierde soldaten die het op de planeet Sera opnemen tegen een invasie van de Locust.

Vorige week maakte gameontwikkelaar Cliff Bleszinski bekend dat hij gamestudio Epic Games verlaat. Bleszinski was een van de drijvende krachten achter de Gears of War-reeks. Gears of War: Judgement, dat volgend jaar op de markt verschijnt voor de Xbox 360, is het laatste spel uit de reeks waar hij aan heeft gewerkt.


Gears of War-film wederom in het vizier

FOK!filmtip van de dag: Forgetting Sarah Marshall

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Vanavond op de buis: Forgetting Sarah Marshall. Deze film markeert het eerste wapenfeit van Jason Segel als scenario schrijver. De komedie vertelt het verhaal van de Peter (Jason Segel) die, nadat het uit is gegaan met zijn vriendin annex actrice Sarah Marshall (Kristen Bell), besluit een vakantie te boeken naar het zonnige Hawaii. Prompt komt hij daar Sarah tegen die samen met haar nieuwe vriend, de seksverslaafde rocker Aldous Snow (Russle Brand), toevallig in hetzelfde resort verblijft. Peter besluit de vakantie door te zetten en probeert met hulp van de meest sexy vrouw op aarde Mila Kunis, zijn leven weer enigszins op de rails te krijgen. Forgetting Sarah Marshall is vanavond om 22:40 uur te zien op RTL5.

'Schumacher sprak met Ferrari en Sauber'

Volgens Niki Lauda heeft Michael Schumacher met zowel Ferrari als Sauber gesproken over een stoeltje voor het Formule 1-seizoen 2013. Dit deed de zevenvoudig wereldkampioen nadat duidelijk werd dat hij zijn stoeltje bij Mercedes in moest leveren.

Dat Schumacher zijn plaats bij Mercedes aan Lewis Hamilton kwijtraakt komt volgens Lauda doordat Schumi te lang treuzelde met het maken van een beslissing. Toen de inmiddels 43-jarige Duitser zich dit realiseerde heeft hij de telefoon gegrepen en zich bij Ferrari gemeld en ook met Sauber gesproken, zo maakte Lauda aan het Duitse RTL bekend. Schumacher kondigde uiteindelijk op de donderdag voor de Grand Prix van Japan aan dat hij na dit seizoen wederom met pensioen zal gaan.

Verdachte alternatieve genezeres voorlopig vrij

Een alternatieve genezeres uit het Utrechtse Kockengen die vastzat vanwege de dood van een cliënt, is woensdag op vrije voeten gesteld. De rechtbank in Utrecht hief het voorarrest van de vrouw, die werkt met het omstreden middel ibogaïne, woensdag op.

De vrouw wordt ervan verdacht in maart vorig jaar een cliënt bij een hotel langs de A2 bij Breukelen in hulpeloze en verwarde toestand te hebben achtergelaten na een behandeling met het middel. De Zwitser kwam vervolgens te overlijden toen hij de snelweg oprende.

De 53-jarige vrouw behandelt voornamelijk buitenlanders met een drugsverslaving of depressie. Een andere patiënt van de vrouw werd met ernstige gezondheidsproblemen opgenomen in een ziekenhuis. Toen hij uit een coma ontwaakte, bleek hij blind te zijn.

Ibogaïne is een hallucinogeen dat wordt gewonnen uit de bast van de wortel van een West-Afrikaanse plant. Het middel zou het mensen makkelijker kunnen maken af te kicken van drugs. De vrouw moet het 'uit haar hoofd laten' iemand te behandelen, gaf de rechter haar mee. Ze moet zich later voor de rechtbank verantwoorden.

'Rapport-Armstrong deze week naar UCI'

Binnenkort zal duidelijk worden welke bewijzen antidopingagentschap USADA heeft tegen Lance Armstrong. Persbureau AP meldt dat de USADA het rapport nog deze week naar het UCI, de internationale wielerbond, zal sturen.

In augustus verklaarde het USADA de zeven Tourzeges van Armstrong en andere resultaten uit zijn carrière nietig. De Amerikaanse dopingautoriteit beweert gedetailleerde informatie te hebben over het dopinggebruik van de Amerikaanse oud-renner. Armstrong zou doping gebruikt hebben bij al zijn Tourzeges tussen 1999 en 2005.

Abidal heeft training voorzichtig hervat

Barcelona-verdediger Éric Abidal heeft de training hervat. Dat meldt de Catalaanse club woensdag. De 33-jarige Fransman, die sinds april herstelt van een levertransplantatie, werkt in de Pyreneeën hard aan zijn terugkeer. De medische staf van Barcelona hoopt dat Abidal volgende maand kan aansluiten bij de selectie van Barcelona.

Abidal vorig jaar maart geopereerd aan een tumor in zijn lever. Twee maanden na de ingreep maakte hij zijn rentree in de halve finale van de Champions League tegen Real Madrid. Na de winst in de finale tegen Manchester United mocht Abidal als eerste de beker omhooghouden.

Dat was meteen zijn laatste wedstrijd voor de Catalanen. Ondanks de operatie bleek een levertransplantatie noodzakelijk om zijn topsportcarrière te redden. Wanneer Abidal weer zijn eerste minuten in een Barcelona-shirt kan gaan maken is nog niet bekend.

Drie opvarenden gered van brandend vissersschip

Drie opvarenden van een vissersboot die voor de kust van Hoek van Holland in brand was gevlogen zijn woensdagochtend van boord gehaald. Een helikopter bracht het drietal met ademhalingsproblemen naar een ziekenhuis, meldt het Kustwachtcentrum in Den Helder.

Het vuur brak rond 10.00 uur door nog onbekende oorzaak uit. Schepen in de buurt schoten de vissers direct te hulp. Ook rukten meerdere reddingsboten van de KNRM uit.

Een Duits fregat probeerde de brand tevergeefs te blussen. Het vuur verzwolg het ruim tien meter lange schip volledig, waarna het even na 11.30 uur naar de bodem van de Noordzee zonk.

Rijkswaterstaat onderzoekt waar het wrak precies terecht is gekomen en of het schip geborgen moet worden. De brokstukken kunnen gevaar opleveren voor het overige scheepverkeer.

Activisten opgepakt bij Zweedse kerncentrale

Bij een kerncentrale in het zuidwesten van Zweden zijn woensdag vier milieuactivisten gearresteerd. Zij wisten zich volgens Greenpeace 28 uur op het terrein te verschansen. Volgens de milieuorganisatie houden twee activisten zich bij een andere centrale, in het oosten van Zweden, nog altijd schuil.

De vier betogers behoorden tot een groep van enkele tientallen activisten die zich dinsdag toegang wisten te verschaffen tot de centrales Ringhals en Forsmark. De actie was bedoeld om de gebrekkige beveiliging van Zweedse kerncentrales aan te tonen, zei Greenpeace.

Koninginnedag Amsterdam blijft 'kleinschalig'

Amsterdam zet de dit jaar ingezette lijn om Koninginnedag kleinschaliger te vieren voort. Voor volgend jaar is voor eenzelfde opzet gekozen, meldt de gemeente na evaluatie.

Voor het eerst in jaren werden in de Amsterdamse binnenstad geen grote massa-evenementen meer georganiseerd. In plaats van bijvoorbeeld het 538-feest op het Museumplein werden meer kleine feesten verspreid over de stad gehouden. Ook was er extra aandacht voor het tegengaan van alcoholmisbruik.

De nieuwe opzet doorbrak volgens de gemeente de trend van 'almaar grotere bezoekersaantallen en almaar groter wordende risico's'. Dit jaar kwamen zo'n zevenhonderdduizend mensen op de stad af. Dat waren er honderdduizend minder dan in 2010.

Uit onderzoek van het instituut voor veiligheids- en crisismanagement COT blijkt dat het aantal kleine incidenten meer dan gehalveerd is, van 1330 naar 542. Het aantal ambulanceritten daalde met honderd naar 428.

Eind september lekten al enkele conclusies uit het rapport van het COT uit. Het instituut heeft onder meer kritiek op het feest van SlamFM op het Java-eiland, volgens ondervraagden 'de enige smet op Koninginnedag'. Bij het evenement was het al snel veel te druk.

Amsterdam moet volgens het COT de regels de komende jaren verder aanscherpen. De gemeente zegt daarom eerder te beginnen met het aanvragen en beoordelen van vergunningen. Zo kan beter worden overlegd met organisatoren van evenementen over veiligheidsmaatregelen.

Daarnaast blijft het alcoholmisbruik van jongeren een aandachtspunt. De gemeente gaat daar opnieuw over in overleg met horecaondernemers, de detailhandel en supermarkten.


Koninginnedag Amsterdam blijft 'kleinschalig' (Foto: Novum)

AH to go en Starbucks naar Eindhoven Airport

Het aantal winkels op Eindhoven Airport wordt fors uitgebreid. Tussen april en juni volgend jaar komen onder meer een Starbucks en een AH to go op het vliegveld. De twee formules worden uitgebaat door NS Stations Retailbedrijf, het voormalige Servex. Dat maakte Eindhoven Airport woensdag bekend.

Eindhoven Airport heeft krijgt meer ruimte voor winkels en horeca, omdat de bestaande terminal wordt uitgebreid. De luchthaven krijgt na Schiphol als tweede Nederlandse vliegveld een Starbucks en AH to go. Op dit moment is er alleen een AKO-winkel, een bloemenzaak, een modewinkel en een taxfreeshop.

NS Stations Retailbedrijf gaat nog meer winkels uitbaten op het vliegveld, en is daarover in overleg met het vliegveld. Kandidaten zijn onder meer Burger King en de HEMA.


AH to go en Starbucks naar Eindhoven Airport (Foto: Novum)

Mondvormige urinoirs te gortig voor AustraliŰ

Een brasserie in Sydney heeft besloten designurinoirs van de Nederlandse ontwerper Meike van Schijndel weg te halen na een storm van kritiek. De plasbakken in de vorm van openstaande monden werden door sommigen als vrouwonvriendelijk en aanstootgevend gezien.

De Ananas Bar plaatste de toiletten als verwijzing naar de Rolling Stones. Het logo van de rockband, een opengesperde mond met rode lippen en een uitstekende tong, is gebaseerd op de lippen van Mick Jagger. Critici lieten in Australische media weten dat de mond op een vrouwenmond leek en vrouwenhaat aanmoedigde.

De inrichter van de bar ontdekte de lippenurinoirs in Parijs. "Het leek haar een goede manier om een stukje van het gewaagde nachtleven in Parijs naar Sydney te brengen." De eigenaars van de bar zeiden in een verklaring dat ze begrijpen dat niet iedereen de lol van de toiletten inziet, en hebben ze weggehaald.

Wedstrijd schorsing coach Girard voor middelvinger

De Europese voetbalbond UEFA heeft René Girard voor een duel geschorst. Als de coach van Montpellier binnen drie jaar weer in de fout gaat, wordt hij nog een wedstrijd geschorst, meldt de UEFA woensdag. Girard stak vorige week na afloop van het Champions Leagueduel bij Schalke 04 zijn middelvinger op naar trainer Huub Stevens.

Girard en Stevens hadden het tijdens het duel in de Veltins-Arena stevig aan de stok. Stevens stelde dat Girard bij iedere overtreding van Schalke 'om een gele kaart vroeg'. De Fransman reageerde na het laatste fluitsignaal zijn frustraties op de Nederlandse coach af, nadat zijn ploeg in de blessuretijd de gelijkmaker had gemaakt.

Girard moet als gevolg van zijn 'onbehoorlijke gedrag' tegenover de Nederlandse trainer van de Duitse club ook een boete van vijf duizend euro betalen. Daarnaast beboette de UEFA ook Montpellier. De Franse landskampioen moet een boete van zeventien duizend euro betalen omdat de fans vuurwerk afstaken. Ook wordt het team onbehoorlijk gedrag verweten omdat het meer dan vijf kaarten kreeg. Montpellier heeft drie dagen om in beroep te gaan.

Heel veel Sims-nieuws

Tijdens een speciale live-uitzending van Maxis, het label achter de succesvolle Sims-franchise, is er aangekondigd dat De Sims 3 terug in de tijd gaan met het De Sims 3 70's, 80's, & 90's Accessoirespakket.

Spelers laten oude tijden herleven door hun Sims en huizen uit te dossen met kleding en meubels die de discokoorts, glam en grungechic naar het moderne tijdperk halen. Spelers kunnen legendarische looks van vroeger nieuw leven inblazen met gloednieuwe outfits, funky kapsels en gezichtsbeharing, retrovoorwerpen en meer.

Het De Sims 3 70's, 80's, & 90's Accessoirespakket is vanaf januari 2013 wereldwijd verkrijgbaar.

De Sims 3 Store werd ook uitgelicht en onthulde De Sims 3 Monte Vista, de nieuwste digitale wereld van De Sims 3. In De Sims 3 Monte Vista ontdekken spelers een landschap vol charme, cultuur, prachtige uitzichten en heuvelvilla's. Spelers kunnen tevens bekende musea bezoeken, over de piazza slenteren of hun culinaire kunsten vertonen met een houtgestookte oven, waarin pizza's, lasagnes en meer recepten in uitgeprobeerd kunnen worden. Deze wereld bevat nieuwe Sims en nieuwe locaties plus tal van gloednieuwe voorwerpen en kleding.

De Sims 3 Monte Vista is vanaf december beschikbaar voor digitale download via De Sims 3 Store en vanaf januari 2013 via Origin.com en winkels. Een nieuwe uitbreiding voor De Sims 3 werd ook geteaset, er werd hardop gehint naar De Sims 3 Universiteit.

Sims 3

Ik ben een werkloze lambal

Van de andere kant kan ik toch ook eens de poging wagen om met schrijven of muziek maken een compleet andere richting in te gaan. Ik zou het gewoon eens compleet op mijn creatieve kant kunnen gooien. Na ruim dertig jaar bedrijfsleven, stress, carrière maken en achter de centen aan jagen, zou het eigenlijk best wel geinig zijn om nog een kleine twintig jaar echt alleen nog maar leuke dingen te doen.

Drugssmokkelaar betrapt in gevangenis

Een 20-jarige Arnhemmer is dinsdag opgepakt in de gevangenis toen hij bolletjes hasj de Arnhemse bajes in wilde smokkelen. De man, die op bezoek ging bij een gevangene, viel door de mand bij de toegangscontrole, meldt de politie woensdag.

De Arnhemmer had twintig wikkels met hasj bij zich. Hij verklaarde direct dat het niet de bedoeling was de drugs mee naar binnen te nemen en dat hij was 'vergeten' dat hij de bolletjes bij zich had. De drugs is in beslag genomen. De Arnhemmer is vrijgelaten met een proces-verbaal op zak.

Schapendieven nu ook in Duitsland

In het Duitse dorp Bimmen zijn de afgelopen dagen vijftig schapen gestolen uit een weiland. Dat meldt de Duitse politie. De autoriteiten gaan uit van een verband met de recente schapendiefstallen in Nederland. Het dorp ligt net over de grens bij Millingen aan de Rijn.

De volgens de politie drachtige schapen zijn opgehaald met een groot voertuig. In Nederland zijn de afgelopen maanden zeker vijfhonderd schapen verdwenen. Een woordvoerder van LTO Nederland liet vorige week weten dat het grote aantal diefstallen vrij uniek was voor Nederland.

Er wordt wel vaker een klein aantal dieren gestolen, maar dat hele kuddes tegelijkertijd verdwijnen is uitzonderlijk, aldus de woordvoerder. Ook de politie liet weten dat de omvang van de schapendiefstallen uniek is.

De Gelderse politie kon woensdagochtend niet direct reageren op de Duitse diefstal.

Toyota roept in Nederland 33.000 auto's terug

Toyota roept wereldwijd miljoenen auto's terug, waarvan 33.000 in Nederland. De bediening van de elektrische ramen van deze auto's kan door een productiefout kapot gaan. Dat meldde de Japanse automaker woensdag.

In totaal moeten 7,43 miljoen auto's gebouwd tussen 2005 en 2010 langskomen bij de dealer voor controle. De productiefout ligt volgens Toyota bij een leverancier.

De fout zorgt ervoor dat de schakelaars in het bedieningspaneel stroever kunnen gaan werken. Als deze vervolgens ondeugdelijk worden gesmeerd, kan het paneel gaan roken of smelten, meldt Toyota.

In Nederland betreft de terugroepactie bepaalde productiejaren van de Auris, de Corolla, de RAV4 en de Yaris. Alle andere Toyota-modellen vallen buiten de terugroepactie.

De betreffende eigenaren hebben volgens Toyota al een bericht gekregen. In Nederland zijn er volgens de importeur nog geen defecten gemeld.


Toyota roept in Nederland 33 duizend auto's terug (Foto: Novum)

PES 2013 geport naar meer consoles

Konami maakt bekend dat PES 2013 vanaf 25 oktober verkrijgbaar is voor de PlayStation Portable en PlayStation 2. Vanaf 15 november is PES 2013 ook verkrijgbaar voor de Wii. Konami bevestigt ook dat de Nintendo 3DS™ versie snel zal volgen.

Deze voetbalgame bevat owel de UEFA Champions League als de Zuid-Amerikaanse Copa Libertadores en belooft een verbeterde besturing, graphics en gameplay. Of ze dat is gelukt lees je hier.

Packshot PS2 


'Turkije zal harder terugslaan naar SyriŰ'

Het leger van Turkije zal met meer kracht terugslaan, als granaten vanuit Syrië blijven neerkomen op Turkse bodem. Dat heeft de militaire top woensdag laten weten tegenover Turkse media.

"Turkije heeft al gereageerd en zal zelfs krachtiger reageren als dit doorgaat", aldus generaal Necdet Özel. Hij sprak in de grensstad Akçakale, waar vorige week vijf doden vielen door Syrische granaten. Het Turkse leger beschoot daarna Syrische legerposten.

De afgelopen dagen bleven granaten ondanks herhaaldelijke Turkse dreigementen neerkomen op Turks grondgebied. De Turkse regering heeft de troepen aan de honderden kilometers lange grens met Syrië de afgelopen tijd aanzienlijk versterkt.

Gameplaybeelden van Badland voor de iOS

Indie-ontwikkelaar Frogmind Games presenteert de eerste gameplaybeelden van de opkomende iOS-titel, genaamd Badland. Frogmind Games bestaat uit medewerkers van gameontwikkelaar RedLynx die bekend staan om de game Trials Evolution.

Badland is een side-scrolling action adventure game die zich afspeelt in een fantasierijk bos vol met verschillende wezens. Hoewel het bos er als een vredig sprookje uitziet, blijkt er toch iets behoorlijk duisters te zijn.  

Er is helaas nog geen datum bekend wanneer Badland uitkomt. Wel kun je alvast de eerste gameplaybeelden bekijken. 

Gratis DLC voor Tekken Tag Tournament 2

Namco Bandai heeft een gratis update voor Tekken Tag Tournament 2 uitgebracht waarmee er drie nieuwe personages en vier nieuwe arena's zijn toegevoegd.

De drie nieuwe vechtersbazen zijn Slim Bob, Miharu Hirano en Sebastian. Zij en alle al bestaande personages kunnen het nu ook uitvechten op  Paaseiland, in Polen, Saudi-Arabië en Rusland. Zoals Harada al eerder aangaf wil hij DLC-updates gratis houden.

Slim Bob:

Miharu Hirano:

Sebastian:

Rusland:

Specialisten verdienen nog altijd veel

Het inkomen van vrijgevestigde specialisten is de afgelopen jaren gedaald, maar deze groep verdient nog altijd veel meer dan collega's in loondienst, en ook dan collega's in het buitenland. Dat blijkt uit woensdag verschenen onderzoek van SEO Economisch Onderzoek.

Een specialist die als zelfstandig ondernemer binnen een ziekenhuis werkt, verdient dit jaar gemiddeld ruim 211 duizend euro bruto. In 2009 was dat nog 259 duizend euro. Een specialist in loondienst van het ziekenhuis verdient dit jaar 129 duizend euro. Dat was drie jaar geleden ruim 147 duizend euro.

Het inkomen van specialisten in loondienst behoort internationaal gezien tot de middenmoot. De inkomens van vrijgevestigde specialisten daarentegen behoren internationaal gezien tot de hoogste, ondanks de daling van de afgelopen jaren. Die daling komt door verlaging van de tarieven in 2010 en 2011 en een omzetplafond dat met ingang van dit jaar is ingesteld.

Resident Evil 6

Capcom lijkt wel een 15-jarig meisje in de puberteit wat betreft Resident Evil 6. Ik heb werkelijk geen idee hoe zij op ideeën zijn gekomen voor de game. Ik zie het dan ook al helemaal voor mij hoe zo’n meeting tussen developers moet zijn geweest. “Heren heren, we gaan een vervolg maken op Resident Evil. Wat vonden de fans leuk? Actie! We gaan er dus meer actie in stoppen! Er moet meer geschoten worden! Maar shit, we moeten de oude fans nog tevreden houden, anders verliezen wij deze ook. Weet je wat, we doen het allemaal erin en wij kijken wel wat het wordt.” En zo krijg je dus een game die niet weet wat hij wil zijn: een shooter of een horror survival game.

Microsoft ziet armband als toekomstige controller

Microsoft werkt aan een armband die gebruikt wordt als bedieningsmechanisme voor computerspellen en smartphones. Een camera in de controller moet arm-, pols- en vingerbewegingen kunnen herkennen. Microsoft heeft een demonstratievideo online geplaatst. Het uiteindelijke ontwerp moet zo groot zijn als een horloge.

Voor games kan het bedieningsmechanisme onder meer gebruikt worden om geweren mee af te vuren, maar het hoeft niet alleen gebruikt te worden voor computerspellen. In de presentatie laat Microsoft zien dat een polsbeweging ervoor kan zorgen dat het volume van muziek op een smartphone harder of zachter wordt gezet.

Of Microsoft de techniek daadwerkelijk op de markt gaat brengen, is niet bekend. Ook is het niet duidelijk in hoeverre deze nieuwe technologie Kinect, de bewegingssensor voor de Xbox 360, zal vervangen.


Microsoft ziet armband als toekomstige controller (Foto: Novum)

Hoger beroep Pussy Riot voor rechtbank

MOSKOU - De drie veroordeelde leden van Pussy Riot hebben woensdag voor de beroepsrechtbank in Moskou aangevoerd dat zij niet achter de tralies zouden moeten zitten. De leden van de Russische punkband werden in augustus veroordeeld tot twee jaar strafkamp voor het opvoeren van een 'punkgebed' tegen Vladimir Poetin in de belangrijkste kathedraal van Moskou.

De 30-jarige Jekaterina Samoetsevitsj, de 22-jarige Nadezjda Tolokonnikova en de 24-jarige Maria Alechina werden in maart opgepakt. De vervolging van de punkbandleden voor hun optreden in februari in de Christus-Verlosserkathedraal, kort voordat Poetin voor de derde keer tot president werd gekozen, leidde internationaal tot een storm van protest.

Het hof wees aan het begin van de zitting een tweetal verzoeken van de advocaten van het drietal af. Zo werd het verzoek meer getuigen te mogen laten verklaren afgewezen. De advocaten voerden voorts aan dat hun cliënten een politieke actie hadden uitgevoerd en niet de bedoeling hadden religie aan te vallen. "We hebben niemand willen beledigen", zei Alechina. De bedoeling van hun actie was protest uit te brengen tegen de vermenging van politiek en religie, zo betoogde zij.

Premier Dmitri Medvedev zei vorige maand dat de vrouwen moesten worden vrijgelaten, omdat het 'onproductief' zou zijn om ze nog langer vast te houden. President Poetin, daarentegen, zei onlangs dat de rechtbank juist heeft gehandeld door het drietal te veroordelen. "Het gaat nu eenmaal niet aan om onze morele beginselen en waarden te ondermijnen, te proberen ons land te vernietigen", aldus Poetin.


Hoger beroep Pussy Riot voor rechtbank (Foto: Novum)

Strategische iPhone-spellen leveren tonnen op

De Finse gamestudio Supercell verdient 350 duizend dollar per dag dankzij de gratis strategiespellen Hay Day en Clash of Clans voor de iPhone en iPad. Dat heeft het bedrijf gezegd in een gesprek met de Amerikaanse krant NY Times. Beide spellen staan op dit moment in de top tien meest verdienende spellen, zoals samengesteld door Apple.

Dergelijke successen zijn niet vreemd, maar wel tijdelijk. Met het Scrabble-spel Wordfeud werd vorig jaar 75 duizend euro per dag verdiend, maar dit spel staat nu nog maar op plaats 33. Het tekenspel Draw Something was tegen de jaarwisseling zo succesvol dat het bedrijf achter het tekenspel voor miljoenen werd opgekocht. Deze game valt nu zelfs buiten de top honderd.

Clash of the Clans is de game waar op dit moment het meeste geld mee wordt verdiend. Op de tweede plek staat het gratis spel The Simpsons: Tapped Out, terwijl het voetbalspel FIFA 13, dat ruim vijf euro kost, volgt op de derde plek. Hay Day staat vierde.


Strategische iPhone-spellen leveren tonnen op (Foto: Novum)

Djokovic binnen uur klaar met Dimitrov in Shanghai

Novak Djokovic heeft op overtuigende wijze de derde ronde van het masterstoernooi in Shanghai bereikt. De nummer twee van de plaatsingslijst was binnen een uur klaar met de Bulgaar Grigor Dimitrov: 6-3 en 6-2. Het was de eerste ontmoeting ooit tussen Djokovic en zijn op de wereldranglijst 54 plaatsen lager genoteerde opponent.

In de volgende ronde treft Djokovic, die vorige week het toernooi van Beijing won, de Spanjaard Feliciano Lopez. De mondiale nummer 29 versloeg de Duitser Philipp Kohlschreiber (16) met 6-3 en 6-4. De Brit Andy Murray (3) kreeg vrije doortocht naar de derde ronde. Florian Mayer uit Duitsland trok zich terug met een ribblessure.

Ook de nummer vier van de plaatsingslijst, Tomas Berdych, drong eenvoudig door. De Tsjech versloeg met tweemaal 6-3 de Italiaan Andreas Seppi. Berdych treft nu de Amerikaan Sam Querrey, die verrassend met Kei Nishikori (14) afrekende. De Japanner won vorige week nog voor eigen publiek het toernooi van Tokyo.

Met Milos Raonic (12) verdween nog een geplaatste speler van het toernooi. De Canadees verloor in een wedstrijd met louter tiebreaks van de Cyprioot Marcos Baghdatis: 7-6 (4), 6-7 (5) en 7-6 (3). De als dertiende gerangschikte Stanislas Wawrinka maakte geen fout. Hij versloeg de Oezbeek Denis Istomin: 6-4, 4-6 en 6-4.

In Osaka bezorgde Virginie Razzano de Australische Samantha Stosur de nodige moeite, maar de nummer een van de plaatsingslijst won uiteindelijk wel. Stosur klopte Razzano in drie sets: 1-6, 6-2 en 6-4. In de kwartfinale treft ze de Amerikaanse Jamie Hampton, die met tweemaal 7-5 Tamarine Tanasugarn de voet dwars zette.

China niet bij bespreking IMF in Tokyo

De Chinese minister van financiën Xie Xuren en de directeur van de Chinese centrale bank Zhou Xiaochuan zijn niet aanwezig bij een jaarlijkse bespreking van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank in Tokyo. Dat heeft een Japanse regeringsfunctionaris woensdag gezegd. Japan en China zijn verwikkeld in een dispuut over een eilandengroep in de Oost-Chinese Zee. Beide landen claimen de eilanden.

Het IMF bevestigde dat Xiaochuan geen toespraak houdt. Volgens het IMF laat de agenda van Zhou geen ruimte voor de bijeenkomst. Zijn plaatsvervanger, Yi Gang, neemt de slottoespraak nu voor zijn rekening. Het IMF kon niet bevestigen dat Xie zijn reis heeft afgezegd en het Chinese ministerie van financiën wilde geen commentaar geven.

De ruzie over de eilandengroep heeft in China geleid tot grote demonstraties en aanvallen op Japanse winkels en fabrieken. De Japanse economie heeft ook last van de twist; de verkoop van Japanse auto's in China is fors gedaald.

'Betere gezondheid werknemers levert miljarden op'

Als werkgevers en werknemers inzetten op een lager ziekteverzuim en gezonder werken dan kan dat de Nederlandse economie miljarden opleveren. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van Capgemini in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Volgens het onderzoek scheelt het terugdringen van het ziekteverzuim met één procent 2,6 miljard euro aan kosten per jaar. Een één procent hogere productiviteit door gezonder te werken levert nog eens zes miljard euro op per jaar.

Het ministerie startte woensdag de campagne 'Duurzame inzetbaarheid'. Het wil hiermee werkgevers en werknemers overtuigen dat investeren in gezondheid, scholing en productiviteit loont.

Volgens het ministerie zijn de investeringen noodzakelijk. Door de krimpende beroepsbevolking en een hogere gemiddelde leeftijd moeten werkgevers wel meer doen op hun personeel te behouden en fit te houden. Werknemers moeten makkelijk inzetbaar zijn bij verschillende werkgevers, om zo de kansen op werk te vergroten.

Maastricht moet plan coffeeshops beter motiveren

De gemeenteraad van Maastricht moet het plan om drie coffeeshops te verplaatsen uit het centrum van de stad beter motiveren. De raad krijgt twintig weken de tijd om duidelijk te maken dat het plan nog uitvoerbaar is nu de wietpas is ingevoerd, bepaalde de Raad van State woensdag.

Maastricht wil de coffeeshops verplaatsen naar de Köbbesweg, niet ver van het aangrenzende Eijsden-Margraten. Die gemeente ziet dat helemaal niet zitten vanwege de veronderstelde overlast en stapte samen met een aantal Belgische gemeenten in de grensregio en een groep bedrijven en particulieren naar de hoogste bestuursrechter.

De Raad van State vindt dat de gemeenteraad van Maastricht niet heeft aangetoond dat de coffeeshops in staat zijn op eigen kosten te verhuizen naar de Köbbesweg. Maastricht had er rekening mee moeten houden dat door de invoering van de wietpas niet alleen het aantal bezoekers, maar ook de inkomsten van de shops een stuk lager zouden zijn, aldus de Raad van State.

De hoogste bestuursrechter doet een definitieve uitspraak als de gemeenteraad het bestemmingsplan beter heeft gemotiveerd. De gemeenteraad kan het plan ook nog intrekken.

De Limburgse hoofdstad wil ook nog vier andere coffeeshops uit het centrum weren en naar de randen van de stad verbannen, vanwege overlast door drugstoeristen.

Van Es stapt op als voorzitter commissie-GL

Andrée van Es trekt zich per direct terug als voorzitter van de commissie die de verkiezingsnederlaag van GroenLinks onderzoekt. Reden is dat het ernaar uitzag dat ook zij onder vuur komt te liggen, onder meer door de suggestie dat Van Es het vertrek van partijleider Jolande Sap zou hebben geëist, voor ze het voorzitterschap van de commissie aanvaardde.

Dat laatste is niet juist, aldus een verklaring van GroenLinks. Maar dat neemt niet weg dat Van Es besloten heeft dat ze de commissie op geen enkele manier in opspraak of diskrediet wil brengen en daarom opstapt.

Wat Van Es wel heeft gedaan, nadat ze het voorzitterschap had aangenomen, is dat ze Sap en partijvoorzitter Heleen Weening in een persoonlijk gesprek heeft laten weten dat ze vond dat ze allebei hadden moeten opstappen.

Van Es stapt op als voorzitter commissie-GL
Van Es stapt op als voorzitter commissie-GL (Foto: ANP)

'Utrecht wil verder met Duplan, Van der Gun en Kali'

FC Utrecht wil verder met Edouard Duplan, Cedric van der Gun en Anouar Kali. Volgens Voetbal International willen de domstedelingen de aflopende verbintenissen van de drie verlengen. Er zouden zelfs al afspraken gemaakt zijn met de zaakwaarnemers van de spelers, die allemaal met regelmaat een basisplaats hebben bij de nummer zes van de Eredivisie.

Middenvelder Kali debuteerde vorig jaar april tegen Vitesse en heeft zich sindsdien stormachtig ontwikkeld. Het 21-jarige jeugdproduct kwam inmiddels tot 25 competitieduels in de hoofdmacht. De Franse buitenspeler Duplan is bezig aan zijn derde seizoen. Hij verruilde in 2010 Sparta voor Utrecht en heeft inmiddels 63 competitieduels en dertien goals achter zijn naam.

Van der Gun keerde vorig seizoen, na twee jaar afwezigheid, terug bij Utrecht. Hij was deze voetbaljaargang in alle competitiewedstrijden van de partij.

Utrecht neemt aan het einde van het seizoen ook afscheid van een aantal spelers. Zo zal aanvaller Leon de Kogel vrijwel zeker geen contractverlenging krijgen. Verdediger Jan Wuytens heeft eveneens een transfervrije status en gaf Utrecht al te kennen te willen vertrekken.

Kogel verwijderd bij jonge activiste Pakistan

Een 14-jarige Pakistaans schoolmeisje dat door radicalen in haar hoofd was geschoten, is succesvol geopereerd. Chirurgen hebben een kogel verwijderd, meldde de BBC woensdag.

Het meisje, Malala Yousafzai, voerde campagne voor de rechten op onderwijs voor meisjes in de noordwestelijke Swat-vallei.

De Pakistaanse Taliban zeggen verantwoordelijk te zijn voor het neerschieten van de tiener. "Ze is een westers georiënteerd   meisje. Ze bekritiseert ons steeds. We richten ons tegen een ieder die zich tegen de Taliban keert", liet een woordvoerder van de radicaal-islamistische groepering weten.

Kogel verwijderd bij jonge activiste Pakistan
Kogel verwijderd bij jonge activiste Pakistan (Foto: ANP)

James Bond special - De opmerkelijkste Bondschurken

De vele Bondfilms hebben ons niet alleen op een heleboel Bondbabes, gadgets, opvallende vervoersmiddelen, exotische locaties en actie getrakteerd, maar heeft ons ook een bont gezelschap van tegenstanders gegeven. Soms extravagant, soms mysterieus, vaak geniaal en sommige nietsontzienend. Kenmerken die je allemaal wel aan een van de vele personages kan koppelen die het tegen James opnemen. Wij hebben hier een kleine selectie gemaakt van tegenstanders die ons om uiteenlopende redenen bij zijn gebleven. De een om het acteerwerk, de ander door zijn/haar absurditeit en weer een ander door een onvergetelijke audiovisuele presentatie.

Martin grijpt de macht in Beijing

Tony Martin heeft in de tweede etappe de macht gegrepen in de Ronde van Beijing. Hij finishte na een solo van dertig kilometer. De Duitser plaatste zijn aanval in de afdaling van de laatste klim van de dag en profiteerde van zijn kwaliteiten als tijdrijder om zijn achtervolgers voor te blijven.

Martin won de Ronde van Beijing vorig jaar dankzij een goede tijdrit. Dit jaar is er geen tijdrit opgenomen in deze Chinese wedstrijd. De 134 kilometer tellende etappe ging van Beijing naar Mentougou. Op het heuvelachtige parcours van de tweede rit besloot hij dan maar in de afdaling van de laatste klim een eigen tijdrit te rijden.

Hij vertrok uit een groepje koplopers, met daarin onder andere Tom Jelte Slagter. Martin zette het grote mes erop en werd vervolgens pas bij de finish weer teruggezien. Francesco Gavazzi en Eros Capecchi eindigden op 46 seconden als tweede en derde, waarmee de voorsprong van Martin op dat Italiaanse duo vijftig seconden is. 

Twaalf tips over uitgaansgeweld Hilversum

De politie heeft twaalf tips binnengekregen over vechtpartijen en openlijke geweldpleging in het centrum van Hilversum begin vorige maand. Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedde dinsdag aandacht aan de zaak.

Een groep van ongeveer tien jongeren met een Amsterdams accent sloeg in de nacht van zaterdag 1 op zondag 2 september twee jongens in elkaar op de Emmastraat. Ze vielen de slachtoffers daarna in een snackbar verderop opnieuw lastig en vertrokken pas toen de politie arriveerde.

Later die nacht stortte de groep, onder wie twee meisjes, zich weer een stukje verderop op andere jongeren. Een van de relschoppers sloeg een voorbijganger daarbij drie tanden uit de mond. De groep richtte bovendien een spoor van vernieling aan in het centrum van de stad.

In het uitgaansgebied van Hilversum was het al langer onrustig. De afgelopen maanden vonden meerdere keren zware mishandelingen plaats, waarbij de slachtoffers uit het niets in elkaar geslagen werden.

Nadal: "Halen finale Davis Cup lastig"

De kans dat Rafael Nadal aan de finale van de Davis Cup deel zal gaan nemen is klein, zo heeft hij aan Reuters laten weten. De Spaanse tennisser staat al sinds Wimbledon aan de kant met een hardnekkige blessure aan zijn linkerknie.

"Onmogelijk is het nog niet dat ik deelneem aan de Davis Cup-finale, maar het zal heel lastig worden." Specifieke tennistraining heeft hij nog niet gedaan. "Ik bekijk het van dag tot dag. Ik zwem regelmatig en doe veel aan fitness. Ver vooruitkijken wil ik niet. Het was een zware tijd voor me, want eerst voelde ik geen verbetering aan de knie. Gelukkig is dat de laatste weken wel het geval. Dat helpt me bij mijn revalidatie." Na zijn terugkeer verwacht de voormalig nummer een van de wereld nog wel anderhalve maand nodig te hebben om weer topfit te worden.

Rotterdamse coffeeshopbezoeker wil geen wietpas

Ruim de helft van de bezoekers van Rotterdamse coffeeshops is niet van plan zich te registreren bij een coffeeshop na de landelijke invoering van de wietpas. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Intraval in opdracht van de gemeente Rotterdam.

Veertig procent van de coffeeshopbezoekers zegt vanaf 1 januari hasj en wiet te gaan kopen bij niet-gedoogde verkooppunten. Van de bezoekers van de shops in Rotterdam woont veruit het grootste deel, ruim vier vijfde, in die stad. Voor het onderzoek zijn 276 bezoekers van elf coffeeshops ondervraagd.

Op de wietpas, die sinds 1 mei al verplicht is in Limburg, Brabant en Zeeland, is veel kritiek. Acht Limburgse burgemeesters pleitten vorige maand voor uitstel van de landelijke invoering van de wietpas. Ze stellen dat de drugscriminaliteit is toegenomen sinds de invoering van de omstreden pas.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) sprak zich eerder ook al uit tegen de wietpas. Ook steden als Amsterdam, Haarlem en Utrecht zien er niets in. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zei eerder deze maand nog geen reden te zien om de landelijke invoering uit te stellen of de pas helemaal af te schaffen.


Rotterdamse coffeeshopbezoeker wil geen wietpas (Foto: Novum)

Liesbeth List niet bang voor zwart gat

Liesbeth List ziet niet op tegen haar leven na het theater. De laatste tournee van de 70-jarige zangeres loopt tot februari, maar 'daar waar een deur dicht gaat, opent altijd wel een raam'.

"Het mooie aan mijn leven is dat alles mij is overkomen. Hoe Jacques Brel, Ramses Shaffy en al die anderen op mijn pad kwamen... Krankzinnig zoals de kosmos het voor mij heeft geregeld", zegt ze woensdag in De Telegraaf. "Op die onzichtbare kracht vertrouw ik ook als 70 jaar Liesbeth voorbij is."

"Maar definitief stoppen doe ik niet" benadrukt List. "Bij gelegenheid blijf ik graag optreden, zoals volgend jaar bij de viering van 125 jaar Concertgebouw."

Ruud Gullit doet het met Margaritha

Ruud Gullit steekt niet langer onder stoelen of banken dat hij een nieuw liefje heeft. De oud-voetballer plaatste op Twitter foto's van zichzelf en zijn nieuwe vlam Margaritha in een tropisch oord.

"We hebben het heel leuk samen. Mijn Margaritha en ik", maakte Gullit wereldkundig. "We hebben een geweldige tijd gehad en na het restaurant zijn we de salsa en merengue wezen dansen in een salsaclub."

In juni werd bekend dat Ruud en Estelle Cruijff het na twaalf jaar huwelijk voor gezien hielden. De nicht van Johan Cruijff heeft een relatie met Badr Hari. De kickbokser zit momenteel achter de tralies, wegens verdenking van poging tot doodslag.

Pirelli sleutelt aan compounds voor 2013

Bandenfabrikant Pirelli past op de intermediates na alle bandencompounds aan voor het seizoen 2013. Dit heeft de motorsportbaas van de Italiaanse fabrikant, Paul Hembery, laten weten. De afgelopen twee jaren hebben de Pirelli-banden in de Formule 1 voor veel opschudding en spektakel gezorgd.

"We gaan waarschijnlijk alle compounds aanpassen, behalve de intermediates. We willen het de teams makkelijker maken om meer werkruimte te creëren, maar we gaan ook voor de agressievere compounds. Zoals we dit jaar hebben gezien hebben we gemiddeld een pitstop minder dan vorig jaar. Als die trend zich zou doorzetten hebben we volgend jaar maar één pitstop per race. We moeten dus iets doen om ze die extra uitdaging te geven."

"We kijken naar verschillende profielen en structuren die volgens ons een mooie uitdaging zijn, omdat ze de aerodynamica van de bolide behoorlijk beïnvloeden." Toch zal die invloed volgens Hembery in 2013 kleiner zijn dan in de afgelopen seizoenen, omdat er geen grote veranderingen op stapel staan. "Teams begrijpen hun eigen bolide beter dan vorig jaar toen de banden en de bolide allebei compleet veranderden. Ze weten beter hoe ze de auto af moeten stellen om het beste uit de banden te kunnen halen. In dat opzicht blijft het nog steeds leren van de banden."

'Schaken debuteert tegen Andorra'

Het lijkt erop dat Ruben Schaken zijn debuut voor het Nederlands elftal zal gaan maken. De rechtsbuiten van Feyenoord lijkt tegen Andorra de voorkeur te krijgen boven PSV'er Luciano Narsingh. Ook Rafael van der Vaart en Nigel de Jong lijken in de basiself terug te keren.

Het Nederlands elftal bereidt zich deze week voor op de WK-kwalificatieduels tegen Andorra en Roemenië. Volgens de Telegraaf lijkt op de velden in Noordwijk zich de volgende elf voor komende vrijdag af te tekenen. Maarten Stekelenburg staat op doel, Daryl Janmaat, John Heitinga, Ron Vlaar en Bruno Martins Indi in de verdediging, staan Rafael van der Vaart, Nigel de Jong en Kevin Strootman op het middenveld en vormen Schaken, Klaas-Jan Huntelaar en Jeremain Lens de voorhoede.

Aanvaller Donovan haakt af voor kwalificatieduels VS

Landon Donovan moet de komende twee WK-kwalificatieduels van de Verenigde Staten missen. De 30-jarige aanvaller herstelt niet snel genoeg van zijn knieblessure, die hij zaterdag opliep in het competitieduel van LA Galaxy tegen Real Salt Lake. Naast Donovan is middenvelder Brek Shea afgehaakt. Bondscoach Jürgen Klinsmann, die AZ-spits Jozy Altidore passeerde, roept desondanks geen vervanger op.

De medische staf hoopte dat Donovan snel zou herstellen. "Landon was optimistisch na het weekend toen zijn knie veel beter aanvoelde, maar hij heeft toch meer tijd nodig", vertelde Klinsmann.

De Verenigde Staten moeten tegen Antigua en Barbuda en Guatemala plaatsing voor de volgende kwalificatieronde zien af te dwingen. De Amerikanen hebben na vier wedstrijden zeven punten, evenals Jamaica en Guatemala. Omdat die landen ook nog tegen elkaar spelen, heeft de ploeg van Klinsmann waarschijnlijk aan vier punten genoeg.

Paszek sneuvelt snel in Linz

Het WTA-toernooi in het Oostenrijkse Linz is dinsdag al thuisfavorite Tamira Paszek kwijtgeraakt. De als zevende geplaatste Oostenrijkse tennisster ging onderuit tegen Bethanie Mattek-Sands uit de Verenigde Staten: 6-2 en 6-4. Julia Görges won wel. De Duitse (5) klopte Daniela Hantuchova met 6-4 en 7-6 (5).

Kiki Bertens krijgt in de tweede ronde op het Oostenrijkse hardcourt Irina-Camelia Begu als opponente. De Roemeense, als lucky loser toegelaten tot het hoofdtoernooi, was met 6-0 en 6-4 de Colombiaanse Catalina Castano, ook een lucky loser, de baas. Arantxa Rus komt woensdag pas in de eerste ronde uit. De Monsterse speelt tegen Victoria Azarenka, de nummer één van de wereld.

Prijzen concerten stijgen onevenredig hard

Concertkaartjes zijn in 30 jaar tijd in verhouding snel duurder geworden. De prijzen van vooral grotere shows zijn onevenredig hard gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek van het ANP en Sargasso.nl.

Het blijkt dat vooral de prijzen van concerten van de toonaangevende artiesten veel sterker zijn gestegen dan je op basis van de inflatie zou mogen verwachten. Gecorrigeerd voor inflatie kostte een kaartje voor een concert van een grote naam als Queen eind jaren 70 zo’n 30 euro. Tegenwoordig wordt voor concerten van Lady Gaga en Madonna rond de 100 euro gevraagd.

Daarbij moet worden opgemerkt dat die stijging vooral te zien is na 1995. Daarvoor stegen de prijzen elk jaar slechts lichtjes. Volgens een woordvoerster van Mojo Concerts ligt de verklaring voor een deel bij een veranderd inkomstenplaatje voor artiesten. ,,Vroeger haalde een artiest 75 procent van de inkomsten uit albumverkoop. De rest kwam uit merchandise en concerten, die vaak puur ter promotie waren’’. Maar sinds de opkomst van downloadsites als Napster en Kazaa kelderen de albumverkoopcijfers en dus groeit het belang van concertopbrengsten.

Prijzen concerten stijgen onevenredig hard
Prijzen concerten stijgen onevenredig hard (Foto: ANP)

Van Gerwen door, Barney uitgeschakeld in Dublin

Darter Raymond van Barneveld is er dinsdagavond niet in geslaagd de tweede ronde van de World Grand Prix in Dublin te bereiken. De Nederlander kwam er niet aan te pas tegen de Brit Ian White. Het werd 2-0 in sets. Michael van Gerwen won wel zijn eerste ronde partij. 

Er leek niets aan de hand voor Barney. Hij paktde de eerste leg en brak White daarna met een 121 finish. Van Barneveld miste in de derde drie pijlen op tops en toen was hij gezien. De derde leg ging naar White en met een 142 en een 132 finish won White de eerste set. 

In de tweede set ging White door met goed finishen. Hij gooide direct 112 uit. Het werd nog wel 1-1 en Van Barneveld kreeg kansen op de dubbels maar benutte ze niet. White won de laatste leg door tops uit te gooien. 

Van Gerwen verloor de eerste set nog met 3-1 en werd in de eerste leg van de tweede set meteen gebroken. Toch slaagde hij erin het duel te kantelen. Dat deed hij met een 13- en 14-darter. In de laatste set kwam Mighty Mike niet meer in de problemen. Die set won hij met 3-0, met een 101-finish.

In de tweede ronde neemt van Gerwen het op tegen Adrian Lewis. Vanavond speelt Vincent van der Voort al zijn tweede ronde tegen Brendan Dolan. 

Naam Naam Uitslag
Steve Beaton Andy Smith 2-0
Andy Hamilton Mark Webster 2-0
Michael van Gerwen Colin Lloyd 2-1
Wes Newton Ronnie Baxter 2-1
James Wade Colin Osbourne 1-2
Adrian Lewis Richie Burnett 2-1
Raymond van Barneveld IanWhite 0-2
Michael Mansell Paul Nicholson 0-2

Drievoudige zelfdoding Utrechtse studentenflat

De politie heeft maandagmiddag in een studentenflat aan de Cambridgelaan in Utrecht de lichamen gevonden van twee mannen en een vrouw, die gezamenlijk zelfmoord hadden gepleegd.

Agenten gingen in de flat kijken nadat familie afscheidsbrieven had ontvangen.

Dat heeft een woordvoerder van de politie in Utrecht woensdag bevestigd. De beide mannen waren tweelingbroers en gehandicapt. De betrokken vrouw verzorgde hen.

'Europa blokkeert overname TNT Express door UPS'

De Europese Commissie gaat officieel bezwaar aantekenen tegen de overname van TNT Express door UPS. Dat schrijft de Financial Times op basis van bronnen die bij het proces betrokken zijn. Die beslissing zal de overname vertragen.

Volgens de bronnen is de commissie dicht bij de afronding van het onderzoek naar de overname. De bevindingen worden waarschijnlijk volgende week gepresenteerd.

UPS zou al verteld zijn dat er officieel bezwaar zal worden gemaakt tegen de overname. Het Amerikaanse bedrijf kan een definitieve blokkade dan alleen nog voorkomen als het onderdelen afstoot om zo een te dominante marktpositie te voorkomen.

Eurocommissaris Joaquín Almunia (mededinging) heeft al eerder geuit bezwaar te hebben tegen de overeenkomst. Hij vreest dat nog maar drie bedrijven in staat zijn om over het gehele Europese continent pakketten te bezorgen. Vooral vanaf de zuidelijke periferie zou er dan nog te weinig competitie zijn op de 24-uurs pakketbezorging.

UPS mikte aanvankelijk op een afronding van de overname afgelopen juli. Omdat de Europese Commissie ruim de tijd heeft genomen voor het onderzoek is dat al vertraagd. Als de commissie officieel bezwaar heeft gemaakt, kan UPS daarna protest aantekenen en maatregelen nemen om de bezwaren weg te nemen.

Een uiteindelijke beslissing wordt volgens de krant pas in december of januari genomen. Begin september zeiden UPS en TNT Express al te verwachten dat de overname 'begin 2013' wordt afgerond.

Man gijzelt familielid in Maastricht

Een man heeft dinsdagavond urenlang een familielid gegijzeld in een woning aan de Edisonstraat in Maastricht. Mogelijk gaat het om de moeder van de man, melden regionale media. Een woordvoerder van de politie kon dit woensdag niet bevestigen.

De gijzeling, waarvan rond 23.00 uur melding werd gemaakt bij de politie, kon rond 03.00 uur beëindigd worden door een arrestatieteam van de politie. Wat zich exact in de woning heeft afgespeeld is niet bekend.

De gijzelaar heeft een psychiatrisch verleden, meldt de woordvoerder. Volgens verschillende media zou de man een tbs'er zijn. De politie kon dit woensdagmorgen niet bevestigen.

Floortje Dessing 'nog lang niet' de oude

Floortje Dessing moet weken rust houden nadat ze vrijdag onder het mes ging. De 42-jarige presentatrice werd geopereerd omdat haar rechternier niet meer goed functioneerde en is niet snel weer de oude.

"Nee, nog lang niet", zegt ze woensdag in het AD. "Ik ben nog zo slap als wat en de narcose zit nog een beetje in mijn lijf. De doktoren hebben me op het hart gedrukt dat ik me nog zo'n zes weken gedeisd moet houden."

Dessing moet medicijnen slikken en keert mogelijk nog eens terug naar het ziekenhuis. "Tijdens de operatie is namelijk een tijdelijk buisje aangebracht naar mijn blaas. Dat schijnen ze er later weer relatief makkelijk, zonder operatie of iets dergelijks, uit te kunnen halen."

De nierkwaal is volgens Dessing 'een erfelijke kwestie'. "Mijn moeder heeft het ook gehad, maar wel iets minder erg dan ik."

'Pino' voert campagne voor Obama

Een campagnefilmpje voor Barack Obama is de makers van Sesame Street, het Amerikaanse Sesamstraat, in het verkeerde keelgat geschoten. In het filmpje verkondigt Obama dat zijn tegenstander bij de presidentsverkiezingen Mitt Romney de verkeerde vijanden op de korrel neemt. Daarin krijgt Obama bijval van Big Bird, de gele tegenhanger van Pino.

Romney wil bezuinigen op de Amerikaanse publieke omroep PBS. Aangezien Sesame Street door die omroep wordt uitgezonden kwam het campagneteam van Obama op het idee om Big Bird in te zetten in de strijd om de gunst van de kiezer, dit tot onvrede van de makers van het kinderprogramma. "Sesamstraat is niet-partijdig en steunt geen kandidaten. We hebben dit spotje niet goedgekeurd", aldus een woordvoerder. Zij willen dat het filmpje van de buis verdwijnt.

Romney is overigens niet echt onder de indruk. "In deze moeilijke tijden kunnen we het beter over serieuze onderwerpen hebben", zo meldde hij.

Launchtrailer van Dishonored uitgebracht

Bethesda heeft vandaag de launchtrailer van Dishonored op het internet geplaatst naar aanleiding van de release van de titel in Amerika en Frankrijk. In de trailer laat de actiegame, die door sommige sites al game of the year wordt genoemd, uitgebreid zijn vele postieve recensies zien.

In Dishonored ben je een huurmoordenaar met bovennatuurlijke krachten, gedreven door wraak. Je kunt je vijanden op een creatieve manier om het leven helpen, je bovennatuurlijke krachten combinerend met de wapens en gadgets die tot je beschikking staan. Streef je doelen na vanuit de schaduw, of ga met getrokken wapens recht op je doel af. Het eindresultaat van de opdrachten hangt af van de keuzes die jij maakt.

Dishonored verschijnt op 12 oktober in Europa.

XCOM: Enemy Unknown-demo op consoles

Nadat de demo van XCOM: Enemy Unknown vorige maand al verscheen op Steam kunnen nu ook PlayStation 3- en Xbox 360-spelers de game uitproberen. De demo, die ongeveer 1,5 GB van je harde schijf in beslag zal nemen, kan nu gedownload worden via PlayStation Network en Xbox Live Marketplace.

In het spel ben jij de commander van een speciale taskforce. Deze XCOM-organisatie is belast met het afweren van een invasie van aliens en krijgt hiervoor geld, wetenschappers en manschappen toegekend. Jij moet in je ondergrondse basis alle benodigde middelen inzetten om soldaten te trainen, wapens te onderzoeken en de zwakke plekken van de aliens te vinden om deze oorlog te winnen. Het spel heeft een multiplayermodus, waarin je zelfs met aliens in je team turnbased tegen het andere team en de klok vecht. 

XCOM: Enemy Unknown staat gepland voor een wereldwijde release op 12 oktober.

XCOM: Enemy Unknown

Man met koffer vol wapens aangehouden op vliegveld

Een 28-jarige Amerikaan draait mogelijk voor enkele jaren de bak in na een vliegreis met nogal ongebruikelijke bagage. De man uit Boston had een verzameling wapens bij zich. Echt heel veel moeite om niet op te vallen deed de man overigens niet: hij droeg een kogelwerend vest toen hij op een vliegveld in Los Angeles werd aangehouden.

In zijn bagage werden wapens gevonden, maar ook andere wat minder alledaagse spullen. De douane vond lijkzakken, een gasmasker, chemisch bestendige kleding, drie lederen ploertendoders, messen, een bijl, enkelboeien en een rookbom. Het vervoer van die laatste wordt de man nu ten laste gelegd.

De man was op doorreis vanuit Japan naar zijn woonplaats. Het is nog een raadsel hoe de man probleemloos in Japan het vliegtuig in kon stappen.

FOK! wat een weer...Rustig en droog

Goedemorgen! Ook vandaag hebben we een rustige en meest droge dag. Hier en daar schijnt de zon flink, maar er zullen ook plaatsen in het land zijn die last zullen hebben van hardnekkige wolkenvelden. Dit gebeurde gisteren ook al.

Er staat vrijwel geen wind en met 14 graden is het eigenlijk prima weer om nog even naar buiten te gaan. Morgen draait de wind naar het zuidoosten en zullen de wolkenvelden grotendeels gaan oplossen. Er zal veel zon zijn en omdat er weinig wind staat zal het morgen zachter aanvoelen dan de 13 graden die we morgen op de thermometers kunnen aflezen. Vrijdag hebben we heel ander weer. Het is bewolkt en vanuit het westen gaat het regenen.

In Scandinavië begint het al een beetje winter te worden, terwijl de temperatuur in Spanje nog tot 30 graden oploopt. Ook in Italië en Griekenland is het vrij warm, maar daar komen er wel een paar onweersbuien voor.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Zon op het VeersemeerEen prachtige foto van Rico. Het was heerlijk weer om op het Veersemeer te zijn.

Katie Holmes nog niet bezig met nieuwe man

Katie Holmes is voorlopig nog niet klaar voor een nieuwe liefde. De actrice, wier huwelijk met Tom Cruise in juni strandde, geniet volgens ingewijden volop van haar nieuwe leven als vrijgezelle vrouw.

"Ze fleurt helemaal op", zegt een bron tegen Radar Online. "Natuurlijk heeft ze moeilijke momenten gehad, maar ze is helemaal klaar voor haar leven na Tom Cruise. Katie had het idee dat haar acteercarrière leed onder haar huwelijk met Tom."

Volgens de ingewijde gelooft Katie ondanks alles nog steeds in de liefde en hoopt ze op een dag opnieuw te trouwen. "Maar voorlopig heeft ze geen plannen om te daten. Ze probeert nu de best mogelijke moeder te zijn voor Suri. Als er een nu een nieuwe man in haar leven zou komen, zou dat een hoop stress geven voor Suri."

'Koningin bij duurzaamste Nederlanders'

Koningin Beatrix behoort tot de honderd invloedrijkste Nederlanders op het gebied van duurzaamheid. Dat blijkt woensdag uit de Duurzame 100 samengesteld door dagblad Trouw. Het staatshoofd verovert dit jaar een plekje op 59 dankzij haar kersttoespraak over de noodzaak tot verduurzaming.

De eerste plaats is net als vorig jaar voor Marjan Minnesma, directeur van actieorganisatie Urgenda. Ze scoorde het hoogst op daadkracht en op innovatie. De tweede plaats is opnieuw voor Paul Polman, hoogste baas van Unilever.

Sjoerd van de Wouw, campagneleider bij Wakker Dier, is de hoogste nieuweling op plaats negen dankzij acties tegen de plofkip en de kiloknaller. In de lijst staan verder slechts zes politici. Een van hen is PvdA-partijleider Diederik Samsom. Hij duikelde van plaats tien naar 55.

De Duurzame 100 wordt jaarlijks op de Dag van de Duurzaamheid gepubliceerd. Veertien experts kiezen uit vierhonderd namen de personen die het meest opvielen op basis van de vraag wie in Nederland over genoeg daadkracht, charisma, contacten, kennis en visie beschikt om de wereld echt duurzamer te maken.

'Donaties goede doelen gaan teruglopen'

Goede doelen moeten rekening houden met teruglopende inkomsten uit donaties. Vier op de tien Nederlanders die geld aan goede doelen doneren, denken in de toekomst minder te geven. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van adviesbureau PWC onder ruim 2200 Nederlanders. Twee op de drie ondervraagden denken bovendien dat goede doelen minder geld van particulieren zullen krijgen.

Ondanks de economische crisis is geldgebrek volgens het onderzoek niet de hoofdreden om geen geld meer te doneren. Een belangrijkere reden om donaties aan een goed doel stop te zetten is dat men het niet meer eens is met de manier waarop een donatie wordt besteed. Ook als er te veel aan de strijkstok blijft hangen of als een goed doel negatief in de publiciteit komt bedenken consumenten zich.

De ondervraagden geven liever geld aan een specifiek project dan dat ze vaste donateur worden. Daarnaast zien ze graag dat hun geld zoveel mogelijk naar het goede doel gaat en niet naar administratieve kosten of fondsenwerving. De meeste ondervraagden willen overigens niet betrokken worden bij beleidskeuzes van de organisaties. Ruim de helft vertrouwt erop dat het geld professioneel wordt besteed.

Het onderzoek laat daarnaast een verband zien tussen transparantie en geefgedrag. Hoe transparanter een organisatie is over behaalde resultaten, kosten of salarissen, hoe groter het vertrouwen in het goede doel. Zestig procent van de donateurs zegt dan ook meer geld te geven aan goede doelen die zich transparant opstellen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Kien in het kader van de jaarlijkse uitreiking van de Transparant Prijs. De prijs voor het beste en meest inzichtelijke jaarverslag van goede doelen wordt woensdag uitgereikt.

'Beslissing koopzondag komt bij gemeenten'

Gemeenten kunnen straks zelf beslissen of winkels op zondag open mogen. De VVD en de PvdA hebben daar afspraken over gemaakt, melden bronnen rond de formatie aan de NOS. Nu geldt nog een landelijke beperking van twaalf koopzondagen per jaar.

D66 wil de formatie niet afwachten. Kamerlid Kees Verhoeven heeft een initiatiefwet ingediend om gemeenten de vrijheid krijgen om te bepalen of winkels op zondag open mogen. Verhoeven wil de wet nog deze maand door de Tweede Kamer krijgen, zei hij dinsdag in Nieuwsuur.

"Ondernemers willen graag hun deuren openen, mensen vinden het fijn om ook op zondag boodschappen te kunnen doen. Bovendien is het goed voor de economie en de werkgelegenheid", aldus Verhoeven.

War Child krijgt Carnegie Vredesprijs

War Child krijgt de Carnegie Wateler Vredesprijs 2012. De organisatie krijgt de prijs vanwege haar wereldwijde inzet voor kinderen en jongeren in conflictgebieden.

De Carnegie-Stichting reikt de prijs eens in de twee jaar uit aan een persoon of instelling die zich op een bijzondere wijze heeft ingezet voor de internationale vrede. War Child is 'bijzonder vereerd' met de onderscheiding. "We zien het als een erkenning van ons werk, van onze bijdrage aan een duurzame vrede in voormalige oorlogsgebieden", zegt directeur Bernard Uyttendaele. "Maar we zien het vooral als een erkenning van de kracht van kinderen en jongeren zelf."

De prijs, die bestaat uit een oorkonde en 35 duizend euro, wordt 15 november uitgereikt in het Vredespaleis in Den Haag door oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot, die sinds 2007 voorzitter is van de Carnegie-Stichting.

De winnaars komen afwisselend uit Nederland en het buitenland. Jeremy Gilley won de Carnegie Wateler Vredesprijs in 2010. Hij is de oprichter van Peace One Day, een organisatie die wereldwijd campagne voert tegen oorlog en geweld. Onder de eerdere laureaten bevinden zich de Nederlandse generaal Patrick Cammaert, oud-NAVO-baas Javier Solana, mensenrechtendeskundige Theo van Boven, de United Nations High Commissioner for Refugees, het Liliane Fonds en Max van der Stoel.

John Cleese schrijft memoires

John Cleese gaat zijn levensverhaal optekenen. De 72-jarige Britse acteur en komiek heeft een overeenkomst bereikt met uitgeverij Random House, die zijn autobiografie gelijktijdig uitgeeft in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Wanneer dat gebeurt en wat de titel van het boek wordt, is nog onbekend.

Cleese werd wereldberoemd dankzij zijn werk met Monty Python. Het legendarische komediegezelschap was onder meer verantwoordelijk voor de tv-show Monty Python's Flying Circus en films als Monty Python and the Holy Grail. Hij was daarna onder meer te zien als de chaotische hotelmanager Basil Fawlty in de serie Fawlty Towers.

Op het witte doek speelde Cleese na Monty Python in films als A Fish Called Wanda en enkele James Bond- en Harry Potter-films. Hij is gasthoogleraar aan de Cornell University in New York.


John Cleese schrijft memoires (Foto: Novum)

De Bakker ook succesvol in San Juan

Thiemo de Bakker is goed begonnen aan het challengertoernooi in het Argentijnse San Juan. De Westlandse tennisser was in twee sets te sterk voor de als vierde geplaatste Horacio Zeballos: 7-5 en 6-2. Vorige week stond hij in Belem al in de finale. Thomas Schoorel kwam tegen Guido Pella (3) net tekort. De Argentijn won met 7-6 (5) en 6-4 van de boomlange Amsterdammer.

De Bakker en Zeballos gingen in de eerste set gelijk op. De Nederlander, nummer 150 op de wereldranglijst, brak zijn 27 posities hoger gerangschikte opponent in de elfde game en behield vervolgens zijn opslag. In het tweede bedrijf drukte De Bakker door. Zeballos won nog wel de eerste game, maar moest vervolgens twee breaks toestaan.

In de tweede ronde neemt de Bakker het opnieuw op tegen een Argentijn. Facundo Arguello won maandag al van zijn landgenoot Diego Sebastian Schwartzman.

Schoorel en Pella behielden in de eerste set beiden hun opslag en hadden een tiebreak nodig om de set te beslissen. Daarin nam de Amsterdammer, die vorige week in het Braziliaanse Belem ook al in de eerste ronde werd uitgeschakeld, een 4-2 voorsprong, maar won vervolgens nog maar een punt.

Een vroege break in de tweede set kon Schoorel nog repareren, maar direct daarna sloeg Pella opnieuw toe. De Argentijn maakte geen nieuwe fout en serveerde de partij uit.

Boy Westerhof bereikte maandag al de tweede ronde op het Argentijnse gravel. Hij neemt het in de tweede ronde op tegen Stéphane Robert uit Frankrijk.

Laatste reviews en specials
review
Avengers: Endgame
review
Paaspop 2019
special
Interview Serdal Yeter (Echo Zulu)
review
Mortal Kombat 11
special
Interview Jolanda Jansen (Directeur Ahoy)
special
Interview AndrÚ Guilhoto (coach Origen)
©FOK.nl e.a.