Verdachte alternatieve genezeres voorlopig vrij

Een alternatieve genezeres uit het Utrechtse Kockengen die vastzat vanwege de dood van een cliënt, is woensdag op vrije voeten gesteld. De rechtbank in Utrecht hief het voorarrest van de vrouw, die werkt met het omstreden middel ibogaïne, woensdag op.

De vrouw wordt ervan verdacht in maart vorig jaar een cliënt bij een hotel langs de A2 bij Breukelen in hulpeloze en verwarde toestand te hebben achtergelaten na een behandeling met het middel. De Zwitser kwam vervolgens te overlijden toen hij de snelweg oprende.

De 53-jarige vrouw behandelt voornamelijk buitenlanders met een drugsverslaving of depressie. Een andere patiënt van de vrouw werd met ernstige gezondheidsproblemen opgenomen in een ziekenhuis. Toen hij uit een coma ontwaakte, bleek hij blind te zijn.

Ibogaïne is een hallucinogeen dat wordt gewonnen uit de bast van de wortel van een West-Afrikaanse plant. Het middel zou het mensen makkelijker kunnen maken af te kicken van drugs. De vrouw moet het 'uit haar hoofd laten' iemand te behandelen, gaf de rechter haar mee. Ze moet zich later voor de rechtbank verantwoorden.