Rotterdamse coffeeshopbezoeker wil geen wietpas

Ruim de helft van de bezoekers van Rotterdamse coffeeshops is niet van plan zich te registreren bij een coffeeshop na de landelijke invoering van de wietpas. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Intraval in opdracht van de gemeente Rotterdam.

Veertig procent van de coffeeshopbezoekers zegt vanaf 1 januari hasj en wiet te gaan kopen bij niet-gedoogde verkooppunten. Van de bezoekers van de shops in Rotterdam woont veruit het grootste deel, ruim vier vijfde, in die stad. Voor het onderzoek zijn 276 bezoekers van elf coffeeshops ondervraagd.

Op de wietpas, die sinds 1 mei al verplicht is in Limburg, Brabant en Zeeland, is veel kritiek. Acht Limburgse burgemeesters pleitten vorige maand voor uitstel van de landelijke invoering van de wietpas. Ze stellen dat de drugscriminaliteit is toegenomen sinds de invoering van de omstreden pas.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) sprak zich eerder ook al uit tegen de wietpas. Ook steden als Amsterdam, Haarlem en Utrecht zien er niets in. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zei eerder deze maand nog geen reden te zien om de landelijke invoering uit te stellen of de pas helemaal af te schaffen.


Rotterdamse coffeeshopbezoeker wil geen wietpas (Foto: Novum)