Maastricht moet plan coffeeshops beter motiveren

De gemeenteraad van Maastricht moet het plan om drie coffeeshops te verplaatsen uit het centrum van de stad beter motiveren. De raad krijgt twintig weken de tijd om duidelijk te maken dat het plan nog uitvoerbaar is nu de wietpas is ingevoerd, bepaalde de Raad van State woensdag.

Maastricht wil de coffeeshops verplaatsen naar de Köbbesweg, niet ver van het aangrenzende Eijsden-Margraten. Die gemeente ziet dat helemaal niet zitten vanwege de veronderstelde overlast en stapte samen met een aantal Belgische gemeenten in de grensregio en een groep bedrijven en particulieren naar de hoogste bestuursrechter.

De Raad van State vindt dat de gemeenteraad van Maastricht niet heeft aangetoond dat de coffeeshops in staat zijn op eigen kosten te verhuizen naar de Köbbesweg. Maastricht had er rekening mee moeten houden dat door de invoering van de wietpas niet alleen het aantal bezoekers, maar ook de inkomsten van de shops een stuk lager zouden zijn, aldus de Raad van State.

De hoogste bestuursrechter doet een definitieve uitspraak als de gemeenteraad het bestemmingsplan beter heeft gemotiveerd. De gemeenteraad kan het plan ook nog intrekken.

De Limburgse hoofdstad wil ook nog vier andere coffeeshops uit het centrum weren en naar de randen van de stad verbannen, vanwege overlast door drugstoeristen.