VVD ongerust over Oekraïense antihomowet

De VVD is 'buitengewoon verontrust' over een wetsvoorstel dat het parlement van Oekraïne vorige week heeft aangenomen. Nederland moet in EU-verband protest aantekenen, bepleitte Kamerlid Han ten Broeke woensdag in een Kamerdebat.

"Onze indruk is dat het illegaal wordt om in het openbaar of in de media te spreken over homoseksualiteit", zei Ten Broeke over de wet, die in eerste lezing is aangenomen. Het Oekraïense parlement moet er nog een keer over stemmen. In de wet is vastgelegd dat mensen die zich positief uitlaten over homoseksuelen een celstraf kunnen krijgen.

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) zei de zorgen te delen. De wet is discriminerend voor homo's en in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat Oekraïne heeft ondertekend. Ondertekening van een samenwerkingsakkoord tussen Oekraïne en de Europese Unie is voorlopig niet aan de orde, zei Rosenthal. Daarbij speelt ook de gevangenschap van oud-premier Joelia Timoesjenko een rol.

Ten Broeke zei ook bezorgd te zijn over de positie van homo's in andere Oost-Europese landen, zoals Servië en Rusland. De Servische autoriteiten verboden onlangs opnieuw Gay Pride in Belgrado, uit angst voor rellen.