FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 9 oktober 2012

Gezichtsloze man hunkert naar gezonde baby

Mohammed Latif Khatana zal vroeger niet het populairste jongetje van het schoolplein geweest zijn. De 32-jarige Indiër lijdt aan een gruwelijke aandoening waardoor zijn gezicht ernstig misvormd is. Toch heeft hij, waarschijnlijk vanwege zijn lieve karakter, een vrouw gevonden. Samen met Salima (25) verwacht hij nu een kind en hoopt hij vurig dat hun spruit gezond op de wereld komt.

De man wordt zijn hele leven al bespot. Hij draagt zijn gezwel al vanaf zijn geboorte met zich mee, waarna het alleen nog maar groter werd. Volgens artsen in het ziekenhuis was de ziekte niet te behandelen; de menselijke blubber is intussen blind aan één oog.

Mohammed, die dagelijks bedelend de straten af struint om in het levensonderhoud van zijn gezin te kunnen voorzien, leerde Salima in 2008 kennen. Zij is een soortgenoot van hem: de vrouw is geboren met slechts één voet. 'Toen we elkaar tegenkwamen, wisten we meteen dat we voor elkaar voorbestemd waren', zegt Mohammad. Het stel is getrouwd en zijn eega is nu zeven maanden zwanger.

Het koppel leeft laatste tijd tussen hoop en vrees. 'We weten dat het een zoon wordt, maar niet of hij gezond zal zijn. We bidden vurig dat ons kind gespaard zal blijven van de miserie die wij moesten doormaken. Normaal zouden we nu dolgelukkig moeten zijn, maar de angst voor de toekomst overheerst', zo meldt Mohammed.

Klik hier voor een foto van de iets minder knappe man.

'Vastbindspeelzaal' Oosterbeek mag weer open

De peuterspeelzaal in Oosterbeek die eind vorige maand met onmiddellijke ingang werd gesloten omdat de directeur een kind met een sjaal aan een stoel had vastgebonden, mag weer open. Dat heeft het gemeentebestuur van Renkum, waar Oosterbeek onder valt, besloten nadat de GGD het pedagogisch beleidsplan maandag had goedgekeurd.

De vrouw bond het kind bij wijze van 'corrigerende maatregel' vast in het bijzijn van andere kinderen. Dat is verboden. Volgens de inspectie was de veiligheid van de kinderen van peuterspeelzaal Dol-fijn aan de Paasberg door het incident niet meer gewaarborgd.

Volgens burgemeester Jean Paul Gebben voldoet de speelzaal nu weer aan de belangrijkste eisen. Tijdens de eerstvolgende inspectie gaat de GGD de pedagogische praktijk beoordelen.

De GGD constateerde eerder dat de peuterspeelzaal te veel kinderen per groep onderbracht. Ook bleken verklaringen omtrent het gedrag niet in orde. De directie heeft beterschap belooft en moet voor 1 januari alles weer op de rit hebben. "Alleen dan kan Dol-fijn worden opgenomen in het landelijke register peuterspeelzalen", aldus de burgemeester.

Geen vervolging rond seksrel Wassenaar

De Wassenaarse wethouder Henk de Greef en drie raadsleden worden niet vervolgd in de zogenoemde seksrel. Het Openbaar Ministerie heeft alle aangiftes geseponeerd. Waarom de zaak wordt afgedaan wil een woordvoerder van justitie niet zeggen.

De rel ontstond eind februari na een uit de hand gelopen borrel op het gemeentehuis van Wassenaar. De Greef zou een vrouwelijk raadslid seksueel hebben geïntimideerd. Toen aangifte tegen hem werd gedaan, deed De Greef op zijn beurt aangifte van smaad.

Het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) onderzocht eerder al wat er precies is gebeurd tijdens de nazit op het gemeentehuis. Die concludeerden in maart dat er geen sprake is geweest van seksuele intimidatie.

Nadat de seksrel naar buiten kwam, werden twee lokale politici korte tijd met de dood bedreigd. Een van hen zou een vuurwapen tegen zijn hoofd hebben gekregen.

Rijkswaterstaat inspecteert snelweg vanaf motor

Rijkswaterstaat zet dit najaar 34 weginspecteurs op de motor in. Omdat ze minder last hebben van files dan hun collega's in de auto, kunnen ze incidenten sneller bereiken en dus eerder veiligheids- en doorstromingsmaatregelen treffen.

De 34 weginspecteurs zijn opgeleid door de Politieacademie en worden vooral ingezet op trajecten waar vluchtstroken ontbreken en bij spitsstroken en zogeheten kunstwerken, zoals bruggen en tunnels. Juist op deze plekken, die door gebrek aan wegruimte relatief moeilijk bereikbaar zijn, is de weginspecteur op de motor nuttig, omdat hij tussen de auto's door kan rijden, zo heeft een proef uitgewezen.

Voor de inspecteurs zijn twintig BMW-motoren geschikt gemaakt en voorzien van een 'volwaardige' en veilige uitrusting.


Rijkswaterstaat inspecteert snelweg vanaf motor (Foto: Novum)

Bam Margera bedreigt puppy en heeft spijt

Bam Margera heeft zijn excuses aangeboden voor een foto die hij vorige week op Twitter plaatste. Op het plaatje was te zien hoe hij een pistool tegen de kop van een puppy hield.

"Penny heeft in mijn bed gepoept", schreef de 33-jarige Jackass-ster erbij. "Daar ben ik niet zo blij mee. Als het nog een keer gebeurt, is het afgelopen met Penny."

Margera, die veel boze reacties kreeg naar aanleiding van de foto, heeft nu spijt dat hij niet meteen duidelijk heeft gemaakt dat het pistool een nepwapen was. "Ik dacht dat mijn volgers mijn Jackass-gevoel voor humor wel zouden begrijpen", vertelt hij aan The Philadelphia Inquirer.

Man in Spanje met explosief materiaal opgepakt

De Spaanse politie heeft een man aangehouden die een kleine hoeveelheid materiaal voor een explosief bij zich had. Ook was hij in het bezit van kaarten waarop diverse ambassades in Madrid stonden gemarkeerd.

De man bevond zich in een hotel toen hij werd gearresteerd. Hij droeg een anderhalve literfles bij zich met kaliumnitraat, zwavel en koolstof en bleek in het bezit van een handboek om bommen te maken.

Of de 48-jarige arrestant daadwerkelijk van plan was ambassades aan te vallen is niet duidelijk.

AS Roma in 2016 in eigen stadion

AS Roma heeft over vier jaar een eigen stadion met zestigduizend zitplaatsen. Dat heeft clubvoorzitter James Pallotta dinsdag gezegd in de Italiaanse krant il Sole 24 Ore. Er zouden drie mogelijke locaties zijn voor het nieuwe stadion van de club en de nieuwe thuishaven zou meer dan 200 miljoen euro gaan kosten.

Roma deelt nu nog het Stadio Olimpico met aartsrivaal Lazio Roma. De club wil een eigen stadion om zo meer geld binnen te halen. Het nieuwe onderkomen, waar ook winkels en restaurants bij moeten komen, wordt ontworpen door Dan Meis, een Amerikaanse architect die zich specialiseert in sportstadions.

Pallotta nam samen met enkele andere Amerikaanse investeerders vorig jaar AS Roma over. Hij werd onlangs voorzitter nadat zijn landgenoot Thomas DiBenedetto die functie eerder vervulde. Doelman Maarten Stekelenburg staat bij Roma onder contract.

Kindermoordenaar Dutroux wil brief verkopen

De Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux wil tegen het hoogste bod een brief openbaar maken waarin hij zich richt tot de vader van een van zijn slachtoffertjes. Het Belgische magazine Dag Allemaal meldde dat dinsdag en spreekt over een gewetenloze deal.

Eerder maakte ook al de ex-vrouw van Dutroux, Michelle Martin, bekend dat zij vader Jean-Denis Lejeune gaat schrijven. Martin was onlangs vervroegd vrijgekomen nadat zij jarenlang in een cel had gezeten voor haar rol bij de moorden en verkrachtingen.

Dutroux, die levenslang kreeg, beschikt over een contactpersoon die optreedt als een soort manager. Dutroux zou in geldnood verkeren.

Kindermoordenaar Dutroux wil brief verkopen
Kindermoordenaar Dutroux wil brief verkopen (Foto: ANP)

Laatste deel metrotunnel afgezonken in IJ

Het laatste deel van de metrotunnel onder het IJ in Amsterdam is dinsdag zonder problemen afgezonken. Naar verwachting kan dinsdagavond de deur naar de naaste tunneldelen worden geopend, waardoor Amsterdam-Noord officieel op het metronetwerk is aangesloten.

Het laatste tunneldeel landde rond 16.00 uur op de bodem van het IJ. Door er zand onder te spuiten, wordt het deel uiteindelijk op zijn plaats gebracht.

Het plaatsen van de metrotunnel is een van de grote projecten die de ingenieurs voor hun kiezen kregen voor de aanleg van de Noord/Zuidlijn. Twee weken geleden werd het eerste deel van de tunnel afgezonken, vorige week volgde het tweede stuk. Op alle dagen was het scheepvaartverkeer gestremd. De metrolijn moet uiteindelijk medio 2017 in gebruik worden genomen.


Laatste deel metrotunnel afgezonken in IJ (Foto: Novum)

Werkstraffen op tweede zittingsdag Haren

De rechtbank in Groningen heeft op de tweede dag van de snelrechtzittingen naar aanleiding van de rellen in Haren negen relschoppers veroordeeld tot werkstraffen. Drie anderen werden vrijgesproken.

De veroordeelden hebben taakstraffen variërend van veertig tot tachtig uur opgelegd gekregen. Het OM had geen onvoorwaardelijke celstraffen geëist. Een zaak werd aangehouden omdat de verdachte niet kwam opdagen. Maandag hoorden de eerste vijf verdachten al wat de rechtbank voor hen in petto had. Een van hen werd vrijgesproken.

Het schadefonds dat het Openbaar Ministerie wil vullen met bijdragen van mensen die betrokken waren bij de rellen is nog altijd leeg. Net als maandag eiste justitie van een aantal verdachten een bijdrage van vijfhonderd euro, maar de politierechter legde de straf niet op omdat er nog te veel onduidelijkheid over is.

Op 15 en 29 oktober volgen nog twee zittingen voor minderjarigen. In totaal staan 39 verdachten terecht tijdens de vier zittingen.

Times betaalt politieblogger smartengeld

De Londense Times betaalt de politieblogger wiens e-mailaccount de krant kraakte omgerekend zo'n vijftigduizend euro aan smartengeld. De Times brak in 2009 in in rechercheur Richard Hortons elektronische brievenbus om hem te ontmaskeren als de man achter het prijswinnende blog 'NightJack'.

Uitgever News International, de eigenaar van de Times, maakte dinsdag bekend dat het bedrijf een schikking met Horton heeft getroffen. Het krantenimperium van Rupert Murdoch betaalt de blogger smartengeld en proceskosten.

Diens advocaat Mark Lewis bevestigde de schikking, maar zei dat de zaak daarmee nog niet is afgedaan. "Hoewel een aanmerkelijke financiële schikking is bereikt is er niets dat de gevolgen van de inbreuk ongedaan kan maken", liet Lewis weten.

De Times ontkende destijds te hebben ingebroken in het e-mailaccount om de identiteit van de blogger te achterhalen. Maar later gaven tal van Times-prominenten toe dat de brievenbus van Horton wel degelijk is gekraakt.

Minder medische dossiers gelekt dan gedacht

Het aantal medische dossiers van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda dat via internet toegankelijk is geweest, is iets minder dan eerder werd gedacht. Volgens het ziekenhuis gaat het om gegevens van 47 patiënten. Eerder werd nog uitgegaan van 52.

Het gaat om patiëntendossiers van de afdeling Interne Geneeskunde. Het zijn digitale versies van oorspronkelijke papieren dossiers van voor 2008. De 47 betrokken patiënten worden zo snel mogelijk schriftelijk geïnformeerd. Dat gebeurt in overleg met het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).

Zondag bleek dat de dossiers, met onder meer diagnoses, echo's, scans en laboratoriumuitslagen, lange tijd onbeveiligd op het net stonden. Een hacker had het lek ontdekt door een voor de hand liggend wachtwoord in te voeren.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) noemde de kwestie eerder dinsdag nog 'ernstig'. Ze benadrukte dat de bescherming van de gegevens in eerste instantie een verantwoordelijkheid van de ziekenhuizen is. Om dergelijke zaken in de toekomst te voorkomen moet haast worden gemaakt met de invoering van een elektronisch patiëntendossier.

Taliban claimen neerschieten 14-jarig meisje

De Pakistaanse Taliban heeft dinsdag de verantwoordelijkheid opgeeist voor het neerschieten van een 14-jarig schoolmeisje dat campagne voerde voor de rechten op onderwijs voor meisjes in de noordwestelijke Swat-vallei.

Een woordvoerder van de radicaal-islamistische groepering zei dat zij Malala Yousafzai herhaaldelijk hadden gewaarschuwd zich niet tegen de Taliban te keren. De Taliban had een groot deel van Swat onder controle in de periode 2007 tot 2009.

"Ze is een westers georiënteerd meisje. Ze spreekt ons altijd tegen. We richten ons tegen een ieder die zich tegen de Taliban keert", zei hij via de telefoon vanuit een geheime locatie.

Taliban claimt neerschieten 14-jarige meisje
Taliban claimen neerschieten 14-jarig meisje  (Foto: ANP)

Deze week eerste Ubisoft-game voor Windows Phone

Morgen verschijnt de eerste door Ubisoft uitgebrachte game voor Windows Phone in de digitale winkel. Babel Rising 3D, van developer Mando Productions, is een god-game waarin je nu eens niet de mensheid moet helpen.

Babel Rising 3D verscheen eerder al voor iOS en Android en komt nu dus ook naar Windows Phone. Het is nog niet bekend hoe veel de game gaat kosten. Er zijn in totaal 15 campaign missies en een endless mode waarin je door kunt spelen totdat je af bent.

Lichaam gedode leider drugskartel gestolen

Een gewapende bende heeft het lichaam van een kopstuk van het gevreesde drugskartel Los Zetas dinsdag uit het mortuarium in het noorden van Mexico gestolen. Dat gebeurde een paar uur nadat Mexicaanse mariniers Heriberto Lazcano hadden gedood, zei de openbaar aanklager dinsdag.

De 38-jarige Lazcano, bijgenaamd 'de beul', werd maandag samen met een ander bendelid in Cohahuila, vlak bij de Amerikaans-Mexicaanse grens, in een vuurgevecht met mariniers doodgeschoten. Forensische tests en vingerafdrukken bevestigden dat het inderdaad om Lazcano ging.

De Amerikaanse regering had 5 miljoen dollar uitgeloofd voor tips die tot de aanhouding van Lazcano zouden leiden. Het Openbaar Ministerie in Mexico plaatste hem in 2011 op de lijst van 37 meest gezochtedrugsbaronnen. Tips die tot zijn aanhouding zouden leiden, zouden 30 miljoen pesos (ongeveer 1,7 miljoen euro) kunnen opleveren.

Los Zetas geldt als een van de machtigste en gewelddadigste kartels van Mexico en houdt zich vooral bezig met drugssmokkel en mensenhandel. De bende werd eind jaren 90 opgericht door overlopers van de Mexicaanse speciale eenheden. De drugsoorlog in Mexico heeft inmiddels 60.000 mensen het leven gekost.

Franse renner Houanard test positief op epo

De Franse wielrenner Steve Houanard is betrapt op het gebruik van het dopingmiddel epo. Dat meldt de UCI dinsdag. De 26-jarige coureur van AG2R testte 21 september positief tijdens een controle buiten de wedstrijden om. Hij heeft het recht om een contra-expertise aan te vragen, maar is in afwachting daarvan al geschorst.

Houanard werd in 2009 prof bij de Nederlandse formatie Skil-Shimano. Twee jaar later ging hij bij AG2R aan de slag, maar zijn eerste profzege laat nog op zich wachten. Met zijn team won hij dit jaar wel het ploegenklassement in de Tirreno-Adriatico.

Uitzendinggemist.nl verplicht cookies

Na FOK.nl ziet als tweede grote site op de Nederlandse markt nu ook Uitzendinggemist.nl in dat de enige manier om op een rendabele, werkbare manier aan de cookiewet te voldoen is om alleen gebruikers toe te laten indien zij cookies accepteren. Vanaf vandaag weigert uitzendinggemist.nl dan ook iedereen die de cookies weigert. Ze leent hierbij de implementatie zoals FOK.nl die reeds heeft ingevoerd.

Op korte termijn zullen alle sites van de publieke omroep zich conformeren aan de cookiewet en zullen sites als nos.nl en andere sites van publieke omroepen niet langer bezocht kunnen worden als de gebruiker niet expliciet akkoord gaat met het ontvangen van cookies. Een vergaande maatregel die ook FOK.nl bij de invoering van de wet al moest nemen.

De cookiewet, een aanvulling op de telecomwet, werd in juni ingevoerd. In tegenstelling tot de Europese wetgeving, waarbij het voldoende is de gebruiker te melden dat je cookies gebruikt, is in Nederland een strengere, compleet onzinnige en onuitvoerbare wet ingevoerd. Deze verplicht het websitehouders de gebruiker te informeren over de geplaatste cookies en hiervoor vooraf expliciet toestemming te vragen. Omdat cookies in de afgelopen tien jaar dusdanig gemeengoed zijn geworden is het onmogelijk op een werkbare manier een grote site te beheren zonder cookies.

FOK.nl zag dit in juni al direct in. Andere sites deden niets of melden via een balkje onder of bovenaan het scherm dat ze gebruik maken van cookies. Die melding voldoet niet aan de Nederlandse wet omdat op dat moment reeds ongevraagd cookies kunnen worden geplaatst.

Wereldrecordpoging skydiver Baumgartner afgelast

In de Amerikaanse staat New Mexico is dinsdag de wereldrecordpoging van de Oostenrijkse skydiver Felix Baumgartner afgelast. De avonturier en adrenalinejunk zou met een gigantische luchtballon naar 37 kilometer hoogte stijgen om van daar de hoogste en de langste vrije val te ondernemen.

Nadat de voorbereidingen vroeg in de ochtend al waren opgeschort vanwege te harde wind, moest een nieuwe poging later in de middag vanwege hetzelfde probleem ook worden onderbroken. Op een later moment wordt een nieuwe poging ondernomen.

De ballon, even hoog als een gebouw van 55 verdiepingen, moet Baumgartner in de stratosfeer brengen. Van daar zal de waaghals zijn sprong ondernemen, in de hoop als eerste skydiver de geluidsbarrière te doorbreken en drie andere wereldrecords te slechten.


Wereldrecordpoging skydiver Baumgartner afgelast (Foto: Novum)

Murray: "Dit jaar geen nummer ťťn"

Andy Murray gelooft niet in zijn eigen kansen om dit seizoen nog nummer één van de wereld te worden. Dat zei hij nadat Roger Federer afgelopen week verkondigde dat de Schot dit jaar of begin volgend seizoen nog de hoogste positie op de ranglijst in zou kunnen nemen.

"Novak [Djokovic] is daarvoor te ver weg," aldus Murray. "Ik ga wel hard werken en me focussen op dit jaar, en dan maak ik volgend seizoen misschien kans."

Nu de 25-jarige tennisser eindelijk een Grand Slam op zijn naam geschreven heeft, voelt hij wel wat minder druk. "Toen ik in de Australian Open verloren dacht ik meteen aan Roland Garros, toen ik daar verloor dacht ik alleen maar aan Wimbledon. Dat helpt niet de echt voor de toernooien tussendoor."

Afgelopen zaterdag verloor Murray in Tokio in de halve finale van Milos Raonic. Op het moment is hij in Shanghai voor het Masters-toernooi. Daar hoopt hij voor de derde keer op rij te winnen.

Vakbonden praten niet meer met Spies

De vakbonden in de overheidssector willen niet meer overleggen met minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken. Ze hebben het vertrouwen in de minister opgezegd, zo lieten Abvakabo FNV, CNV Publieke zaak, CMHF en het Ambtenarencentrum dinsdag weten.

De vakbonden zijn boos op Spies, omdat zij volgens hen weigert een plan 'voor werk-naar-werk-begeleiding bij reorganisaties' te tekenen. Al het overleg over sociale maatregelen bij reorganisaties bij het Rijk zijn daarom stilgelegd. Ook worden er bij een aantal rijksdiensten acties voorbereid.

"De rijksambtenaren pikken het slechte werkgeverschap van de minister niet langer. Douaniers, gevangenisbewaarders en beleidsambtenaren zitten al bijna 2 jaar op de nullijn en als het aan de politiek ligt, blijft dat de komende jaren zo. Dat leidt tot een koopkrachtverlies van 10 procent of meer", beweert vakbond Abvakabo FNV, die zich gesteund ziet door veel ondernemingsraden uit de sector.

Voor de ambtenaren zullen er de komende tijd informatiebijeenkomsten plaatsvinden.

Tennisser SchŁttler stopt ermee

Tennisser Rainer Schüttler heeft besloten een punt te zetten achter zijn carriére. De 36-jarige Duitser gaat zich toeleggen op de organisatie van een nieuw toernooi in Düsseldorf.

Schüttler bereikte zijn grootste succes in 2003, toen hij de finale haalde van de Australian Open, waarin uiteindelijk Andre Agassi te sterk was. In 2004 bereikte hij de top 10 van de wereldranglijst en won olympisch zilver bij het dubbelspel in Athene. In zijn loopbaan Schüttler in totaal 4 ATP-toernooien.

"Je moet weten wanneer je moet stoppen. Op 36-jarige leeftijd is de tijd gekomen om de horizon te verleggen. Ik heb nog gedroomd van de Olympische Spelen in Londen, maar die miste ik jammerlijk", aldus Schüttler.

De Hakkelaar aangehouden na grote zoekactie

Bij een zoektocht naar het vermogen van de veroordeelde drugshandelaar Johan V. is hij dinsdag aangehouden. Ook zijn zoon en twee andere betrokkenen zijn gearresteerd. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

De 58-jarige V., beter bekend als de Hakkelaar, wordt verdacht van witwassen. Hij werd in 1998 tot twee jaar cel veroordeeld voor grootschalige drugshandel. De Belastingdienst legde hem een naheffing van 123 miljoen euro op. Omdat hij die niet betaalde en weigerde inzage te geven in zijn inkomsten en vermogen werd V. in 2000 een jaar gegijzeld.

Justitie vermoedt dat V. nog altijd beschikt over grote sommen geld. Hij heeft volgens het OM vele miljoenen verdiend aan drugshandel. Hij staat niet ingeschreven in het bevolkingsregister, verblijft afwisselend op verschillende adressen en heeft geen legale inkomsten. Toch doet hij grote uitgaven.

De recherche doorzocht in samenwerking met opsporingsdienst FIOD twee bedrijven en zes huizen in Hilversum, Medemblik, Bussum, Soest en Amsterdam. Er is beslag gelegd op drie vuurwapens, vijfduizend xtc-pillen, een hoeveelheid MDMA en een tabletteermachine voor de productie van synthetische drugs. Ook computers, administratie, mobiele telefoons, auto's, een boot en een caravan zijn meegenomen.

Aan de invallen werkten zo'n 260 opsporingsagenten en militairen mee. Naast de Hakkelaar en zijn zoon werden in Amsterdam een 59-jarige man en een vrouw van 56 jaar aangehouden.

Tien woningen ontruimd na mogelijke verzakking

Bewoners van drie panden in Amsterdam moeten dinsdag uit voorzorg de nacht ergens anders doorbrengen. De veiligheid van de in totaal tien woningen kan niet meer worden gegarandeerd omdat de grond niet stabiel genoeg is, zegt een woordvoerder van de brandweer.

Onder een van de panden aan de Tweede Jan Steenstraat wordt een kelder gebouwd. Na graafwerkzaamheden dinsdagmiddag werd de grond onstabiel. Nu wordt water en zand in de kelder gespoten om de stabiliteit te herstellen. Hoe lang dat duurt, is niet duidelijk.

De bewoners moeten in ieder geval dinsdagnacht elders opvang vinden. De meesten gaan naar vrienden of familie, verwacht de brandweer. De gemeente heeft voor de overigen opvang in een hotel geregeld.

Voorwaarts in LEGO Lord of the Rings-trailer

Er is een derde developer diary uitgebracht voor LEGO Lord of the Rings. In de video leggen leden van het ontwikkelteam uit hoe zij het spel zo verhaalgedreven mogelijk hebben gemaakt. Volgens hen ga je als speler constant voorwaarts door het bekende verhaal heen.

LEGO Lord of the Rings komt in november uit op Xbox 360, PlayStation 3, pc, 3DS, DS, Wii en PlatStation Vita.

Leenstelsel voor studenten in aantocht

Het systeem rond de studiefinanciering gaat op de schop. De VVD en de PvdA willen de basisbeurs voor alle studenten afschaffen. Daarvoor in de plaats komt een sociaal leenstelsel. Dat zeggen bronnen rond de formatie tegen de NOS.

Het nieuwe systeem moet in 2014 worden ingevoerd en geldt alleen voor nieuwe studenten. De lening moet een gunstig rentetarief krijgen en hoeft pas worden afgelost als ze klaar zijn met hun studie en een baan hebben.

Bij het maken van de plannen is gekeken naar de obstakels en discussiepunten bij de invoering van de langstudeerboete. Toen was lang onduidelijk of de maatregel juridisch wel door de beugel kon. Er was destijds ook veel kritiek over het feit dat de boete met terugwerkende kracht werd ingevoerd.

Vorige week werd al gevreesd voor de invoering van een leenstelsel nu de langstudeermaatregel is afgeschaft. Studentenvakbond LSVb laat dinsdag in een reactie weten dat het stelsel 'enorm funest' is voor de toegankelijkheid van hogescholen en universiteiten. "Nederland als kennisland gaat erop achteruit", zegt een woordvoerder van de 'woedende' bond, die spreekt van een dolk in de rug.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) laat weten verrast te zijn door de 'plotselinge' aankondiging van de afschaffing van de studiefinanciering. "Studenten belanden zo van de regen in de drup", meent ISO-voorzitter Thijs van Reekum. "Het wordt gepresenteerd als een 'sociaal' leenstelsel, omdat afgestudeerden langer de mogelijkheid hebben om te terug te betalen en de rentes gunstig zijn voor de lening", zegt Van Reekum, die vanwege onduidelijkheid over de uitvoering niet blij is de aankondiging.

"De vraag is nu wat er gedaan wordt aan een structurele verhoging van de studieschuld met dertienduizend euro en wat dit voor gevolgen heeft voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs." Het ISO vraagt verder om duidelijkheid over de aanvullende beurs en restschulden.

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf is tegen de maatregel. "Langstudeerboete vervangen door sociaal leenstelsel", twittert hij. "Domme ruil. Nu studeerboete en langstudeerbonus." Zijn SP-collega Jasper van Dijk sluit zich hierbij aan.

Amerikaan berooft bank van 1 dollar

Een 50-jarige Amerikaan heeft geprobeerd een bank te beroven van  één dollar. Het ging Jeffrey McMullen niet om de wat karige buit, maar om een toegangskaartje voor de gevangenis.

McMullen stopte twee bankbedienden vrijdag briefjes toe waarop hij zijn eisen had geschreven. Maar de overval liep uit op een sof. De bedienden dachten dat McMullen, een vaste klant van de bank in Northern Cambria in het westen van de staat Pennsylvania, hen in de maling nam. Daarop probeerde hij het nog eens, met een nieuwe medewerker.

De aspirant-overvaller wilde een strafbaar feit plegen waarvoor hij door een federale aanklager zou worden vervolgd, om zo in de federale gevangenis van Loretto te geraken. Waarom de man daar zo graag wilde worden opgesloten is de politie nog een raadsel. "FBI hechtenis. Bij voorkeur Loretto Pennsylvania. Geen pers. Verzegel alle documenten", meldde een van McMullens dreigbriefjes. Op de ander was 'Federale bankroof. Overhandig me één dollar, alstublieft' te lezen.

Vooralsnog is het nog niet uitgesloten dat McMullen in zijn opzet slaagt. De federale rechter in Northern Cambria heeft een onderzoek naar zijn geestesgesteldheid gelast en een borgsom vastgesteld.

Boer zoekt Vrouw is 'duivelse strategie'

De mannenbroeders van het Reformatorisch Dagblad hebben laatst een schokkende ontdekking gedaan: de televisie. Daarop blijken de meest vreselijke en goddeloze dingen te zien te zijn, als we de woorden van Steef de Bruijn mogen geloven. Hij heeft afgelopen week namelijk kennis gemaakt met Boer Zoekt Vrouw, waarin een homofiele boer op zoek gaat naar een levenspartner.

De adjunct-hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad vertelt: "Zo worden wekelijks 4 miljoen mensen gehersenspoeld in een duivelse strategie het huwelijk te ondermijnen. Eerst door kijkers wijs te maken dat je de beste levenspartner vindt via een soort ratrace en daarna door de indruk te wekken dat het volstrekt normaal is dat je als man een andere man zoekt om je leven mee te delen."

Gelukkig heeft Steef goed naar z'n grote held geluisterd, en keert hij de andere wang toe door het positieve ervan in te zien: "Het lijkt erop dat Nederland niet meer tot de voorhoede in de westerse wereld hoort. In andere landen waar Boer zoekt vrouw ook draait, waren al eerder homostellen te zien: Duitsland, Zweden en Vlaanderen."

Lezers die zich zorgen maken om Steef's zielenheil, vrezend dat hij een zonde heeft begaan door tv te kijken op de Heiligste dag, kan ik geruststellen: hij heeft het programma zelf nog nooit gezien, maar hij gaat af op wat anderen hem vertelden.

[CL] BarÁa twee duels zonder Busquets

Barcelona moet Sergio Busquets twee wedstrijden in de Champions League missen. Dat heeft de UEFA dinsdag beslist. De middenvelder werd vorige week in de slotfase van het met 2-0 gewonnen duel bij Benfica naar de kant gestuurd. Na een stevige tackle op aanvoerder Maxi Pereira van de Portugezen kreeg de Spanjaard direct rood.

Door de schorsing is Busquets afwezig tijdens de thuiswedstrijd tegen Celtic op 23 oktober en de return in Schotland twee weken later. Busquets heeft drie dagen om in beroep gegaan tegen de straf.

Ook Fellaini haakt af bij BelgiŽ

België moet het in de WK-kwalificatieduels tegen Servië en Schotland stellen zonder middenvelder Marouane Fellaini. De 24-jarige speler van Everton kampt met een scheurtje in een pees bij zijn knie. Dat wees onderzoek dinsdag uit, meldt de Belgische bond.

Fellaini liep de kwetsuur zaterdag op tijdens de Premier Leaguewedstrijd van zijn club tegen Wigan Athletic. Hij is waarschijnlijk drie weken uitgeschakeld. Bondscoach Marc Wilmots, die geen vervanger oproept, zag eerder al aanvaller Romelu Lukaku wegvallen met een enkelblessure. Bovendien is aanvoerder Vincent Kompany een twijfelgeval vanwege kuitproblemen.

België gaat vrijdag op bezoek bij Servië. Vier dagen later is Schotland de tegenstander in Brussel.


Ook Fellaini haakt af bij België (Foto: Novum)

Kardashian en West zoeken liefdesstulpje

Ons favoriete showbizzkoppel Kim Kardashian en Kanye West is op huizenjacht. De twee zijn naarstig op zoek naar een nieuw liefdesstulpje om te gaan samenwonen.

Het promiscue stel heeft zeer kritische en hoge eisen, dus de zoektocht naar een gezamenlijk onderkomen in Miami kan nog wel even voortduren. De tortelduifjes zouden al maanden plannen hebben om te gaan samen wonen en hebben Miami bewust uitgekozen. Zowel Kim als Kanye zijn grote fans van de stad. Daarnaast moet Kardashian sowieso in Miami verblijven vanwege opnames voor haar uitermate diepzinnige realityshow met haar zus Kourtney.

Een ingewijde laat weten dat het stel al meerdere huizen, die allemaal aan het water liggen, heeft bekeken. De prijzen van de bezochte huizen liggen tussen zeven en tien miljoen dollar. Een schijntje voor het talentvolle koppel.  

Geen voetbal voor Groot-BrittanniŽ op Spelen 2016

Het is hoogst onwaarschijnlijk dat Groot-Brittannië voor de Spelen van 2016 opnieuw een voetbalelftal afvaardigt. Dat maakte de Engelse voetbalbond FA dinsdag bekend. Afgelopen zomer was er in eigen land voor het eerst sinds 1960 weer een Britse voetbalploeg actief op het olympische voetbaltoernooi.

De secretaris-generaal van de voetbalbond, Alex Horne, acht de kans klein dat het optreden op eigen grondgebied een vervolg krijgt in Brazilië. "We hebben hard gewerkt om een team voor onze eigen Spelen samen te stellen. Ik zie ons dit niet nog een keer voor elkaar krijgen."

Wales, Schotland en Noord-Ierland waren bang dat wereldvoetbalbond FIFA hun licentie zou afnemen door met een gezamenlijk elftal op te treden tijdens de Spelen. De drie landen opereren op voetbalgebied apart omdat ze bij de FIFA ook als zodanig staan ingeschreven. Voor de afgelopen Spelen hoefde Groot-Brittannië zich als organisator niet te kwalificeren en werd een uitzondering gemaakt met een team bestaande uit spelers van alle vier de landen.

Het besluit van de voetbalbond betekent dat op de komende olympiade geen voetballers uit het Verenigd Koninkrijk te zien zijn, aangezien geen van de vier landen zich afzonderlijk mag kwalificeren. De vier landen staan niet bij het internationaal olympisch comité ingeschreven en mogen alleen meedoen onder de vlag van Groot-Brittannië.

Uiteindelijk werd het samengestelde Team GB op de Spelen al in de kwartfinale uitgeschakeld. Zuid-Korea bleek na strafschoppen te sterk voor de ploeg van Stuart Pierce.


Geen voetbal voor Groot-Brittannië op Spelen 2016 (Foto: Novum)

Oranje onder 19 wint simpel van Malta

Het Nederlands elftal voor spelers onder 19 jaar is het EK-kwalificatietoernooi in Polen goed begonnen. In Międzychód werden de leeftijdsgenoten van Malta eenvoudig met 5-0 aan de kant gezet. De goals kwamen op naam van Anass Achahbar (2x), Nathan Ake, Kyle Ebecilio en Tonny Trindade de Vilhena.

KNVB-coach Wim van Zwam zag tot zijn genoegen enkele trainingsvormen terug in de wedstrijd. "We kwamen een aantal keren goed door op de flanken en scoorden ook uit die situaties. Tegen landen als Malta moet je geduldig zijn en de ruimtes op het veld benutten. We hadden meer doelpunten kunnen maken, zo kritisch moet je ook zijn. En Malta kreeg vlak na rust zelfs nog twee grote kansen. Dat mag niet."

Zo belandde de bal op de onderkant van de lat en bij de tweede kans was een redding van doelman Mickey van der Hart nodig. Verder was het vrijwel eenrichtingsverkeer richting de goal van de Maltezers. Achahbar, Ake en Ebecilio bepaalden de ruststand op 3-0. Na de rust scoorde Achahbar opnieuw en Trindade de Vilhena zette de 5-0 einstand op het bord. 

Onder 19 speelt donderdag de tweede wedstrijd van het het kwalificatietoernooi. San Marino is dan de tegenstander dat dinsdag met 2-0 verloor van gastland Polen. Bij winst is plaatsing voor de Eliteronde een feit. Het EK onder 19 is volgend jaar zomer in Litouwen. 

Bijzondere uitverkoop bij Sony

Sony heeft naar het zich laat aanzien een heel bijzondere uitverkoop gaande. Waar je in deze tijd van het jaar een herfst sale zou verwachten heeft het bedrijf momenteel een herst sale in de PlayStation Store.

De toch wat nare spelfout is te zien op de etalagepagina van de PlayStation Store zoals blijkt uit de onderstaande afbeelding. De fout staat al de gehele dag op de pagina en is nog altijd niet aangepast.

In de herfst sale van de PlayStation Store worden wekelijks meerdere games aangeboden tegen behoorlijk lage prijzen. Deze week kun je onder andere Brave: The Game, Transformers: Fall of Cybertron en Goldeneye Reloaded met korting kopen.

Spong watertandt bij slavernijclaim

Advocaat Gerard Spong sluit niet uit dat een schadeclaim tegen de Nederlandse staat vanwege het slavernijverleden kans van slagen heeft. Dat zegt hij dinsdagavond in het NCRV-programma Altijd Wat. De slavernij in de Nederlandse koloniën werd in 1863 afgeschaft. De advocaat noemt een claimzaak 'woest aantrekkelijk'.

Het is volgens Spong niet onaannemelijk dat de nazaten van Surinaamse en Antilliaanse slaven nog last hebben van de gevolgen van de slavernij. "De slavernij was een geïnstitutionaliseerd fenomeen dat honderden jaren heeft geduurd." Tot nu toe is echter nooit een claim ingediend.

Een claim tegen de staat ligt volgens Spong het meest voor de hand. Het was volgens hem een 'door de staat geaccordeerd instituut, waar de staat zelf ook aan meedeed'. Behalve de staat zouden ook vroegere slaveneigenaren en banken die zelf of in de vorm van hun rechtsvoorgangers betrokken waren bij de slavenhandel een claim aan hun broek kunnen krijgen.

De in Paramaribo geboren Spong noemt een claimprocedure 'juridisch uitdagend'. Omdat het een omvangrijke en langdurige exercitie zou worden, wil hij niet alleen aan de slag. "Ik zou het de moeite waard vinden om samen met andere advocaten een zaak te beginnen."

Mocht Spong met deze zaak succes hebben, dan opent dat deuren naar vele andere juridische mogelijkheden. Zo zou de stad Rotterdam van Duitsland een vergoeding kunnen eisen voor de aangerichte schade van de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog, de Nederlandse staat zou Spanje kunnen aanklagen wegens de Spaanse overheersing in de zestiende eeuw en Italië zou verantwoordelijk gesteld kunnen worden vanwege de Romeinse dictatuur van zo'n tweeduizend jaar geleden.

Doe Maar krijgt Edison Oeuvreprijs

Doe Maar is dinsdagmiddag verrast door de organisatie van de Edison Awards. De groep krijgt in februari de Edison Oeuvreprijs, kregen de mannen dinsdagmiddag op het podium van Paradiso te horen van Frits Spits.

Doe Maar, dat dinsdagavond optreedt in de Amsterdamse poptempel, was bezig met een soundcheck. "Doe Maar schreef geen brave, fletse liefdesteksten, maar ze kozen voor woorden en zinnen die uit het vaste stramien braken en de taal en de toon zochten van jonge mensen", zei Spits.

"Als je het hebt over de golf Nederlandstalige popmuziek van rond 1980, dan noem je als eerste Doe Maar", aldus juryvoorzitter Leo Blokhuis. "Deze groep maakte als geen ander een einde aan het misverstand dat Nederlandstalige muziek was voorbehouden aan cabaret, kleinkunst en volkse liedjes."

Doe Maar kreeg de prijs in 2000 ook al, maar weigerde deze toen omdat de groep niet live wilde optreden bij de uitreiking. De mannen spelen later deze maand vier keer in het Gelredome in het kader van Symphonica in Rosso.

Tomb Raider krijgt pre-order DLC

Tegenwoordig krijg je bij veel games DLC extra bij een pre-order. Ook Tomb Raider doet hier aan mee, waar er vandaag meer bekend is over de aankomende DLC. Voorlopig is de DLC alleen verkrijgbaar in de Verenigde Staten, maar zal later waarschijnlijk ook verkrijgbaar zijn in Europa.

Bij Best Buy krijg je een comic inclusief artwork van de volledige game, ook krijg je de aviatrix skin voor Lara Croft die qua stijl doet denken aan een piloot uit 1930. Bij GameStop krijg je voorlopig alleen een exclusieve tombe waarin Lara op avontuur gaat. Bij Amazon krijg je uiteindelijk de hunter skin, waarin Lara van top tot teen onder de modder zit. Daarnaast bevat de versie ook een exclusieve boek vol met artwork.

Naast de pre-order DLC komt er ook een Survival Edition, hierin krijg je een boek vol met artwork, een plattegrond van het eiland, een code waarmee je de soundtrack kunt downloaden, een code voor content vol met wapens en een echte buidel. Voor de echte fans komt er uiteindelijk ook een Deluxe Edition, die alles bevat wat de Survival Edition heeft. Hierbij krijg je een figurine van Lara Croft die ongeveer vijftien centimeter hoog is. Tomb Raider moet in maart 2013 uitkomen voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Tomb RaiderTomb RaiderTomb Raider

Monaco verliest van Verdasco in Shanghai

Juan Monaco is dinsdag al in de tweede ronde van het masterstoernooi in Shanghai uitgeschakeld. De mondiale nummer tien uit Argentinië was niet opgewassen tegen de Spanjaard Fernando Verdasco: 6-4 en 6-2. Monaco had in de eerste ronde een bye. Verdasco, 28e op de wereldranglijst, stuit in zijn volgende partij op de Kroaat Marin Cilic.

De Tsjech Radek Stepanek bleek op het Chinese hardcourt in de eerste ronde een maatje te groot voor Lleyton Hewitt. De Australiër, afgegleden naar de 105e plek op de wereldranglijst, verloor met 7-5 en 6-1. Stepanek kan zich opmaken voor een treffen met de Fransman Richard Gasquet.


Monaco verliest van Verdasco in Shanghai (Foto: Novum)

Stadion Newcastle krijgt naam terug

Het stadion van Newcastle United heet binnenkort weer Saint James' Park. De nieuwe sponsor Wonga kocht ook de rechten om het stadion een naam te geven en besloot de oude naam in ere te herstellen. In november doopte clubeigenaar Mike Ashley het 119 jaar oude stadion tot woede van de fans tot Sports Direct Arena, om de waarde van de stadionnaam te onderschrijven.

Wonga, dat vanaf de zomer van 2013 ook shirtsponsor wordt van de Magpies, steekt daarnaast geld in de jeugdopleiding en een project van de Noord-Engelse club om jongeren aan werk te helpen. Het bedrijf, dat leningen verstrekt, zegt de naam van het stadion in ere te herstellen 'omdat we weten dat het belangrijk is voor de fans'.

De sponsorovereenkomst van Newcastle met Wonga is overigens niet onomstreden. Het bedrijf verstrekt via de telefoon en internet leningen met een maximale looptijd van dertig dagen voor een rentepercentage tot 36 procent per maand. Dat komt neer op een jaarlijks rentepercentage van meer dan vierduizend procent.

Bridgestone reageert op aanklacht Sony

Bridgestone Tires heeft vandaag officieel gereageerd op Sony's beweringen dat het PlayStation marketing mascotte “Kevin Butler” gebruikt voor een advertentie waarin een Nintendo Wii te zien is.

Zoals eerder gemeld heeft Sony een aanklacht ingediend tegen Bridgestone en acteur Jerry Lambert, die de rol speelde van PlayStation executive Kevin Butler. Volgens de verklaring van Bridgestone is de persoon in de reclame, niet Kevin Butler. "De heer Lambert is één van de acteurs die verscheen in de reclame als Bridgestone ingenieur."

Volgens de Hollywood Reporter, werd de advertentie uitgezonden drie dagen nadat het contract van Lambert met Sony eindigde. De overeenkomst bevatte echter een exclusiviteitsbeding dat de acteur zou verhinderen soortgelijke diensten of zijn gelijkenis te verlenen aan concurrerende producten. Het is vrij lastig om je te houden aan een dergelijke overeenkomst, je kunt namelijk niet zomaar even je gezicht veranderen.

Kevin Butler

Relschoppers slaags met politie Athene

Een vreedzame demonstratie tegen het bezoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan de Griekse hoofdstad Athene is dinsdag in rellen ontaard. Enkele tientallen relschoppers maakten zich los uit de demonstrerende menigte en bekogelden de politie met stenen en vuurpijlen. Die verweerde zich met pepperspray en schokgranaten.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel kwam dinsdag in Athene aan voor een bliksembezoek aan het noodlijdende Griekenland. Ze werd met gemengde gevoelens onthaald. De Griekse regering ziet in Merkels komst een bevestiging dat Griekenlands toekomst in Europa ligt. Maar veel Grieken verwachten van het bezoek slechts nieuwe bezuinigingen en ontberingen.

Meer dan zevenduizend agenten zijn in de Griekse hoofdstad in touw. Ze hebben parken en andere openbare ruimten afgegrendeld, om demonstranten uit het blikveld van de bondskanselier te houden. Zelfs in stadsdelen waar de draconische veiligheidsmaatregelen niet van kracht zijn hielden agenten voorbijgangers aan om hun bagage te doorzoeken.

Onder de betogers was een groep reservisten van de Griekse commandotroepen, die tijdens een mars 'Merkel Griekenland uit' riep. Zeker veertig demonstranten werden aangehouden en weggevoerd. Een van de arrestanten riep dat hij in dienst is van het linksradicale Syriza, de grootste oppositiepartij van Griekenland.

"Geschiedenis wordt geschreven door de ongehoorzamen", scandeerden duizenden betogers terwijl een helikopter over hun hoofden scheerde. De demonstranten dromden kalm samen voor het parlementsgebouw. Een kleine groep betogers verbrandde een hakenkruis en wierp dat vervolgens op een politiebarricade. Veel boze Grieken gebruiken nazi-symbolen om Merkels optreden tegenover Griekenland af te schilderen als een dreigement voor een Duitse bezetting.

Merkel spreekt tijdens haar vijf uur durende bezoek, haar eerste aan Griekenland sinds drie jaar geleden de Europese schuldencrisis uitbrak, met de Griekse premier Antonis Samaras en president Karolos Papoulias. Veel Europese leiders hebben Griekenland de afgelopen periode gemeden, omdat ze vreesden voor een vijandige ontvangst.

Veel Grieken kunnen door de snel krimpende economie en de strenge bezuinigingen nauwelijks het hoofd boven water houden. Ze verwijten de andere landen van de eurozone dat die zich hardvochtig jegens de Grieken opstellen. De Europese Unie heeft Griekenland in ruil voor noodleningen strenge voorwaarden opgelegd. Merkel is, als leider van de belangrijkste en vaak strengste EU-lidstaat, voor veel Grieken de belichaming van het kwaad geworden.


Relschoppers slaags met politie Athene (Foto: Novum)

'Schotte heeft banden met Italiaanse maffia'

Oud-premier van Curaçao Gerrit Schotte heeft nauwe banden met een vooraanstaand lid van de Italiaanse maffia. Dat zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak, die in het bezit zegt te zijn van vertrouwelijke stukken. Volgens Van Raak is het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties al sinds vorig jaar op de hoogte van Schottes connectie met de maffia.

Van Raak wil voor donderdag 12.00 uur weten waarom minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Liesbeth Spies (CDA) niets met deze informatie heeft gedaan. Hij wil dat voorkomen wordt dat Schotte ooit nog minister wordt. Op 19 oktober zijn verkiezingen in Curaçao. Schotte is de lijsttrekker voor zijn partij MFK.

Het Antilliaans Dagblad bericht dinsdag over de banden die Schotte zou hebben met Francesco Corallo. Schotte zou deze 'belangrijke persoon in de Siciliaanse maffia', die gezocht wordt door Interpol, een belangrijke baan op het eiland hebben aangeboden. Onduidelijk is om welke functie het gaat.

Vorig jaar lekte uit dat Schotte en vier van zijn ministers niet door een screening waren gekomen van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC). Ze waren volgens de dienst niet geschikt om minister te zijn. Schotte zou een veiligheidsrisico vormen vanwege buitenechtelijke relaties en geheime geldschieters. Ook zou hij smeergeld hebben aangenomen.

Schottes regering kwam in augustus ten val. Hij weigerde lange tijd het veld te ruimen voor een interim-kabinet, en sprak van een staatsgreep. Uiteindelijk vertrok Schotte toch uit het regeringsgebouw Fort Amsterdam. Hij hoopt bij de verkiezingen op 19 oktober opnieuw aan de macht te komen.


'Schotte heeft banden met Italiaanse maffia' (Foto: Novum)

Stroetinga wint Sluitingsprijs Putte-Kapellen

Wielrenner Wim Stroetinga heeft de Sluitingsprijs Putte-Kapellen gewonnen. De Nederlander van het Koga Cycling Team versloeg in de sprint de Belg Michael Van Staeyen en landgenoot Stefan van Dijk. Het is voor de 27-jarige Stroetinga de eerste overwinning van het seizoen.

Op het vlakke Vlaamse parcours vormde zich al snel een kopgroep met daarbij Vacansoleil-renners Björn Leukemans en Stijn Devolder. Zij konden echter niet voorop blijven en werden kort voor de meet teruggepakt. In een rommelige sprint was Stroetinga vervolgens iedereen te snel af.

Suarez 'duikt op' in Taiwanese animatie

De meest recente duikeling van oud-Ajacied Luis Suarez heeft de Taiwanese animatoren van Next Media Animation (NMA) geïnspireerd tot het maken van een betrekkelijk hilarische animatiefilm.

Suarez dook dit weekend in het duel tussen Liverpool en Stoke City (0-0) zonder aanleiding naar de grond, waarmee zijn reputatie als duikelaar nog maar eens werd bevestigd. Reden voor NMA, die we in nog kennen van deze volkomen onbegrijpelijke uitleg van de wietpas, om een animatie aan Suarez te wijden.

Crytek introduceert de multiplayer van Crysis 3

Electronic Arts heeft een nieuwe trailer vrijgegeven waarin we meer informatie krijgen over de multiplayer van Cryis 3. Mike Read, producer van Crysis 3, geeft behoorlijk veel informatie over de gameplay van de multiplayer. Crysis 3 moet in februari verschijnen voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

In de multiplayer zijn er drie spelmodi, Hunter Mode, Crash Site en NY Feed. In Hunter Mode spelen een aantal gamers in een nano suit met boog, terwijl de rest speelt als trooper. In deze mode is het de bedoeling om troopers te doden, die vervolgens respawnen als hunters. Crash Site is een simpele mode waarin spelers het tegen elkaar opnemen in een nano suit. NY Feed kun je vergelijken met autolog uit Need For Speed, waarbij je informatie krijgt over je vrienden. Dankzij de informatie is het mogelijk om zelf challenges te maken en je vrienden te verslaan.

PVV wil af van wetenschappelijke adviesraad

De PVV wil af van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Volgens PVV-Kamerlid Martin Bosma heeft het instituut geen meerwaarde. Wetenschappers en journalisten kunnen minstens zo goed het beleid van de regering onder de loep nemen, meent hij.

De rapporten van de WRR staan volgens Bosma vol met 'politiek correcte apekool en open deuren'. Nederland kan prima zonder, vindt de PVV.

Bosma stelde in het debat over de begroting van het ministerie van Algemene Zaken ook kritische vragen over de campagne van SIRE die tolerantie moet bevorderen. Hij wil weten waarom deze spotjes, waarin volgens hem wordt gepleit om positief te staan tegenover de multiculturele samenleving, op televisie verschijnen. SIRE is overigens een onafhankelijke stichting zonder banden met de overheid.

Groeten uit Nuketown

Treyarch heeft een screenshot vrijgegeven van een map uit Black Ops 2, Nuketown 2025. De map is exclusief verkrijgbaar bij een pre-order van de normale editie, of bij aanschaf van de hardened of care editie.

Nuketown 2025 is een vervolg op de populaire map Nuketown uit Black Ops. De nieuwe versie is behoorlijk anders dan zijn voorganger, maar speelt zich nog steeds af op een nucleaire testsite. Black Ops 2 is vanaf 13 november verkrijgbaar voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Nuketown

Schultz dreigt met stappen tegen BelgiŽ

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) bereidt juridische stappen voor tegen België, omdat dat land weigert geld uit te trekken voor de hogesnelheidslijn Fyra tussen Nederland en België. Dat schrijft Schultz dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Schultz probeert al geruime tijd in contact te komen met haar Belgische ambtgenoot Paul Magnette. Die hield zich aanvankelijk onbereikbaar, maar vorige week kwam het toch tot een gesprek tussen de twee. "Het gesprek was echter inhoudelijk niet bevredigend", meldt Schultz.

Magnette heeft geen geld om de afspraken tussen Nederland en België uit 2005 na te komen. Beide landen spraken toen af acht keer per dag een snelle trein te laten rijden op het traject Den Haag-Breda-Brussel. België zou een extra trein kopen. Het Belgische spoorbedrijf NMBS wil die echter niet betalen, omdat de lijn niet rendabel zou zijn. Het bedrijf vindt dat de Belgische staat moet bijspringen.

Magnette heeft Schultz toegezegd premier Elio di Rupo te vragen of er niet alsnog geld kan komen. Schultz wacht dat af, maar bereidt intussen juridische stappen voor. Ze wijst erop dat Nederland en België een contract hebben gesloten.

De Fyra rijdt voorlopig alleen tussen Amsterdam en Breda.


Schultz dreigt met stappen tegen België (Foto: Novum)

PvdA heet Zorreguieta toch niet welkom

De PvdA blijft voorlopig bij het standpunt dat de vader van prinses Máxima, Jorge Zorreguieta, alleen bij privéaangelegenheden welkom is in Nederland. Bij formele gelegenheden, zoals de kroning van Willem-Alexander, is hij niet welkom. Maar als de kroning aan de orde is moet dit opnieuw worden bezien, zei PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt dinsdag in de Tweede Kamer.

Het standpunt van de PvdA over de aanwezigheid van Zorreguieta bij de opvolging van koningin Beatrix is aan verandering onderhevig. Vorig jaar zei Recourt dat hij niet welkom is. Een jaar eerder zei toenmalig PvdA-leider Job Cohen dat wat hem betreft Zorreguieta wel aanwezig zou mogen zijn.

PvdA-leider Diederik Samsom zei vorige maand dat hij geen bezwaar heeft tegen de aanwezigheid van Zorreguieta bij de kroning. "Tegen die tijd moeten we daar goed over nadenken, maar ik denk op dit moment dat dat zou moeten kunnen", zei Samsom tijdens het Carrédebat van RTL.

Volgens Recourt blijft de PvdA echter bij het standpunt dat Zorreguieta niet welkom is. "Maar als het aan de orde is dan beslissen wij hier opnieuw over."

Zorreguieta was minister van landbouw tijdens het militaire regime in Argentinië eind jaren zeventig. In die periode verdwenen duizenden politieke tegenstanders. Om deze reden mocht Zorreguieta niet aanwezig zijn bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima in 2002.

CDA mist Beatrix bij formatie

Het CDA mist koningin Beatrix in het formatieproces. Dat zei CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg dinsdag tijdens een debat waarin over de positie en de begroting van het koningshuis werd gesproken. "Koningin Beatrix is de stabiele factor die bij een formatie nodig is", zei Van Toorenburg.

Volgens Van Toorenburg is het proces niet helder. D66-leider Alexander Pechtold reageerde als door een wesp gestoken. "Wat is niet helder?" wilde hij weten. Zijn partij is een van de architecten van het nieuwe formatieproces, waarbij de Kamer in plaats van de koningin de regie in handen heeft.

Van Toorenburg verwees onder meer naar het 'beleefdheidsbezoek' dat informateurs Henk Kamp en Wouter Bos brachten aan Beatrix. De Kamer was daar vooraf niet over geïnformeerd.

Toornstra en Meijers trainen bij Oranje

ADO Den Haag-spelers Jens Toornstra en Aaron Meijers mogen woensdagmiddag meedoen met de besloten training van het Nederlands elftal in De Kuip. Omdat bondscoach Louis van Gaal op dit moment onvoldoende spelers heeft voor een elf tegen elf-partij, mogen de twee ADO-spelers meedoen.

De selectie van Oranje bestaat normaal uit 23 spelers, maar Van Gaal heeft Jordy Clasie, Adam Maher, Luuk de Jong en Jeroen Zoet aan Jong Oranje. Zij spelen de komende week de belangrijke duels in de play-offs om EK-kwalificatie tegen Jong Slowakije.

KNVB zet zich in voor homo's in het voetbal

De KNVB zet vanwege de Nationale Coming Out Day donderdag zijn beste beentje voor om de acceptatie van homoseksualiteit in het voetbal te bevorderen. Voorzitter Michael van Praag verricht zaterdag de aftrap van het toernooi Voetbalschoenen uit de Kast! in Amsterdam. Dat meldt organisator gay.nl dinsdag.

"Er doen 160 enthousiaste deelnemers mee aan het toernooi, waaronder een team van ex-profvoetballers. Jongens, meiden, homo's en hetero's voetballen met elkaar. 'Voetbalschoenen Uit de Kast!' laat zien dat het draait om sport en plezier, niet om afkomst, geslacht of geaardheid", zegt initiatiefnemer Kristiaan Schimmel.

Coming Out Day werd in 2009 voor het eerst werd georganiseerd op initiatief van toenmalig emancipatieminister Ronald Plasterk (PvdA). Dit jaar staat de dag in het teken van sport. Van Praag overhandigt sportminister Edith Schippers (VVD) donderdag een actieplan om homoseksualiteit breder geaccepteerd te krijgen in het voetbal.

Gay.nl had het in januari nog aan de stok met de voetbalbond, die weigerde om behalve vrouwen en kinderen ook homo's toe te laten bij de inhaalwedstrijd tussen Ajax en AZ in de beker. Uiteindelijk mochten alleen kinderen naar de match. Fans van beide ploegen waren niet meer welkom na een aanval op AZ-keeper Esteban.

Rond de Amsterdam Gay Pride maakte de KNVB samen met omroep BNN een thema-avond over homoseksualiteit in het voetbal. Daarin stond de vraag centraal waarom homo's in de voetbalwereld nog steeds een taboe zijn.

Tweede Kamer stemt in met deelakkoord

De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met het deelakkoord voor de begroting voor 2013 waarover Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) het vorige week eens werden. Alleen VVD en PvdA stemden voor de motie van Mark Harbers (VVD) en Ronald Plasterk (PvdA) waarmee de Kamer zich achter de inhoud van het akkoord schaart.

Belangrijkste punten uit het deelakkoord zijn het terugdraaien van de forenzentaks en de langstudeerboete. Over de details van het akkoord is nog niet gestemd. Die worden vastgelegd in amendementen die bij het debat over de begrotingen van de afzonderlijke ministeries worden behandeld.

Een deel van de oppositie wil deze amendementen weer wijzigen, maar ook daarover is dus nog niet gestemd. CDA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie willen onder meer de voorgestelde bezuinigingen op het gebied van duurzaamheid terugdraaien. De moties die de oppositiepartijen vorige week indienden tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen werden wel weggestemd.

Twee moties werden niet in stemming gebracht. Die gingen over de bezuinigingen op de ruimtevaart, die CDA en D66 wilden terugdraaien. Inmiddels is echter duidelijk dat minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) tot 2015 68 miljoen euro heeft gevonden, waardoor de bezuinigingen deels van tafel zijn. Ook andere ministeries betalen hier aan mee.

Sculli maand geschorst wegens liegen

Giuseppe Sculli is door de Italiaanse voetbalbond voor een maand geschorst. De 31-jarige spits zou een valse verklaring hebben afgelegd in het onderzoek naar de ongeregeldheden bij de competitiewedstrijd tussen Genoa en Siena van vorig seizoen. Sculli, destijds spelend voor Genoa, staat inmiddels bij Lazio onder contract.

Sculli zou op de hoogte zijn geweest van plannen van Genoa-fans om op 22 april in eigen stadion te protesteren tegen de slechte resultaten. Tegenover de beroepscommissie ontkende hij dit echter. De wedstrijd tussen Genoa en Siena lag uiteindelijk drie kwartier stil omdat fans van de thuisploeg het veld bestormden.

Aanvankelijk oogstte Sculli enkel lof voor zijn reactie op de rellen. Hij weigerde gehoor te geven aan het verzoek om zijn shirt, dat hij in de ogen van de boze supporters net als zijn ploeggenoten niet waard was, uit te trekken. Bovendien kon de wedstrijd pas na overleg van Sculli met de leider van de harde kern worden hervat.

Genoa moest als gevolg van de ongeregeldheden de laatste twee thuiswedstrijden van vorig seizoen afwerken zonder publiek. Bovendien kreeg de club, die zich op het nippertje handhaafde in de Serie A, een boete van dertigduizend euro.

Sap verlaat Kamer op 23 oktober

Jolande Sap neemt 23 oktober afscheid van de Tweede Kamer. Dat laat ze op Twitter weten. In verband met een overlijdensgeval in de naaste familie vindt het afscheid niet deze week plaats, zo meldt ze. Volgende week is de Kamer met reces.

Sap trad vrijdag terug als Kamerlid, fractievoorzitter en partijleider van GroenLinks, nadat het partijbestuur het vertrouwen in haar had opgezegd. "Heel veel dank voor alle hartverwarmende reacties. Deze hebben mij veel steun gegeven de afgelopen dagen", schrijft ze.

Dinsdagmiddag wordt in de Tweede Kamer afscheid genomen van de vertrokken Kamerleden Tofik Dibi, Arjan El Fassed, Ineke van Gent, Rik Grashoff en Mariko Peters. Bruno Braakhuis, die ook deel uitmaakte van de GroenLinks-fractie, is niet aanwezig bij de afscheidsreceptie. Braakhuis is inmiddels lid van de Partij voor de Dieren.


Sap verlaat Kamer op 23 oktober (Foto: Novum)

Tienertweeling moordt familie uit

De Chinese politie heeft twee minderjarige tweelingbroers opgepakt die zes leden van een familie in mootjes hebben gehakt. De slachtoffers zijn zaterdag gevonden in een dorpje bij de noordoostelijke stad Qigihar, meldt staatspersbureau Xinhua.

Xinhua zweeg over de identiteit van zowel de verdachten als de slachtoffers. Of de daders en slachtoffers deel uitmaakten van dezelfde familie is onduidelijk. De slachtoffers zijn van drie verschillende generaties. Het jongste was zes jaar oud.

De groeiende reeks schijnbaar willekeurige moordpartijen in China baart veel Chinezen zorgen. Het geweld heeft de roep om meer aandacht voor geestesziekten en overspannenheid doen toenemen.

Twaalf jaar cel voor schietpartij Van der Valk

Een 28-jarige man is dinsdag veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het doodschieten van een vrouw in een hotel van Van der Valk vorig jaar langs de A4. Dat heeft de rechtbank in Haarlem bepaald. Justitie had achttien jaar cel voor moord geëist, maar de rechtbank achtte voorbedachte raad niet bewezen.

De man vuurde in februari in de lobby van het hotel in totaal elf keer omdat hij een vechtpartij wilde beëindigen, die in feite al voorbij was. Daarbij werd een 25-jarige toevallige voorbijgangster geraakt. Aan de hand van camerabeelden kon de rechtbank vaststellen dat de verdachte het dodelijke schot afvuurde.

De rechtbank veroordeelde de man eveneens voor de bedreiging en mishandeling van zijn vriendin in februari vorig jaar, waarbij hij eveneens een vuurwapen gebruikte. Voor zijn betrokkenheid bij een overval op een woning in Rotterdam zag de rechtbank onvoldoende bewijs. Daarvan werd hij dan ook vrijgesproken.

De rechters wogen mee dat de man blijkbaar zeer makkelijk naar vuurwapens grijpt en dat de man al een fors strafblad heeft, onder meer voor doodslag en vuurwapenbezit. Volgens de rechtbank vormt de man een ernstige bedreiging voor de samenleving en moet die daarom langdurig tegen verdachte worden beschermd.

Bernardo Bertolucci krijgt prijs voor hele oeuvre

Bernardo Bertolucci krijgt de Lifetime Achievement Award van de European Film Academy. De Italiaanse filmmaker komt de prijs toe vanwege 'zijn unieke en toegewijde bijdrage aan de wereld van de Europese cinema', zo laat de organisatie dinsdag weten.

De 72-jarige Bertolucci krijgt de prijs persoonlijk uitgereikt tijdens de 25e European Film Awards Ceremony op 1 december op Malta, waar hij eregast is.

Bertolucci begon zijn carrière als regieassistent van regisseur Pier Paolo Passolini bij de film Accatone uit 1961. Een jaar later maakte hij op 21-jarige leeftijd zijn eerste speelfilm, La Commare Secca, waarvan hij ook het scenario schreef.

Zijn film The Conformist uit 1970 met Jean-Louis Trintignant en Stefania Sandrelli ging dat jaar tijdens het Filmfestival van Berlijn in première, won in Italië de David di Donatello-prijs voor beste film en werd als eerste film van Bertolucci genomineerd voor een Oscar. Twee jaar later volgde Last Tango in Paris met Marlon Brando, Maria Schneider en Jean-Pierre Léaud, die zelfs twee Oscarnominaties kreeg.

In 1987 was het wel raak. Voor The Last Emperor wist hij de Oscar voor zowel beste regie als beste scenario te bemachtigen. Het drama won nog zeven Oscars, evenals drie Bafta's, negen David di Donatella Awards, de César en een speciale juryprijs bij de eerste European Film Awards in 1988.

Na Dreamers uit 2003, met Michael Pitt en Eva Green, maakte Bertolucci lange tijd geen films meer. Zijn nieuwste film, het drama Io e Te, was al op het filmfestival van Cannes te zien en gaat eind deze maand in Italië in première. Naast de regie nam hij ook het scenario, gebaseerd op het gelijknamige boek van Niccolò Ammaniti, voor zijn rekening.


Bernardo Bertolucci krijgt prijs voor hele oeuvre (Foto: Novum)

Dolph Lundgren speelt reddende held in tv-serie

Dolph Lundgren heeft getekend voor een hoofdrol in Rescue 3. De Amerikaanse tv-serie gaat over reddingsbrigade Rescue 3 in het zuiden van Californië, een combinatie van dappere brandweermannen, badmeesters en kustwacht. Dat laten de producenten weten.

Elke aflevering bevat spannende en groots opgezette reddingsacties waarbij alle drie de takken worden ingezet. De serie wordt hiermee een duidelijke hommage aan series uit de jaren negentig als Baywatch en Walker: Texas Ranger.

De makers hebben al de opdracht gekregen twee seizoenen te vullen. De eerste aflevering wordt volgend najaar verwacht op de Amerikaanse tv. Of de serie ook naar Nederland komt, is onbekend.

Lundgren debuteerde in 1985 als schurkenhandlanger in de Bondfilm A View to a Kill en brak echt door met zijn rol als de nietsontziende bokser Drago in Rocky IV. Gedurende de jaren tachtig en negentig was hij een echte actieheld, met titels als The Punisher en Universal Soldier op zijn naam. De inmiddels 54-jarige Zweed was onlangs te zien in de harde actiefilm The Expendables 2 naast voormalige actiehelden als Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger en Chuck Norris.


Dolph Lundgren speelt reddende held in tv-serie (Foto: Novum)

Anne Hathaway kiest voor losers

Anne Hathaway heeft de hoofdrol in de romantische komedie The Low Self-Esteem of Lizzie Gillespie. Ze speelt hierin een vrouw die zo onzeker is dat ze alleen mannen kiest die ze eigenlijk losers vindt. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Als ze op het punt staat een nog zieliger man dan ooit te kiezen, neemt haar leven een abrupte wending waardoor de knapste man die ze ooit gezien heeft ineens voor haar valt. Wie de mannelijke hoofdrol gaat spelen is nog onbekend. Ook is onduidelijk of de naam van Hathaways personage iets te maken heeft met jazztrompettist Dizzy Gillespie.

Het scenario is van Mindy Kaling, vooral bekend van films als actrice in The 40 Year Old Virgin, Despicable Me en No Strings Attached. Ze schreef ook enkele afleveringen van de Amerikaanse versie van The Office en staat op het punt haar eigen serie The Mindy Project, waarin ze ook de hoofdrol speelt, te lanceren. Wellicht speelt ze ook een rolletje naast Hathaway.

De 30-jarige Hathaway was na haar rol als Catwoman in The Dark Knight Rises alleen nog even te horen in The Simpsons. Ze gooit het over een heel andere boeg als Fantine in Les Misérables van Tom Hooper. Deze musicalverfilming, met ook Hugh Jackman, Russell Crowe en Helena Bonham Carter, draait vanaf 10 januari in de Nederlandse bioscopen.


Anne Hathaway kiest voor losers (Foto: Novum)

Ook Jamai en Wallis de Vries in Leve Boerenliefde

Jamai Loman en Sanne Wallis de Vries hebben rollen in de Nederlandse romantische komedie Leve Boerenliefde. Dat laat regisseur Steven de Jong weten aan Novum Nieuws. Welke personages de twee gaan spelen wil hij nog niet verklappen.

In de film spelen enkele BN'ers personages die min of meer op henzelf lijken. Zo zijn ook Gerard Joling, Erben Wennemars en Maik de Boer in de film te zien. De hoofdrollen zijn voor Cas Jansen en Tatum Dagelet. Ook Waldemar Torenstra en Marit van Bohemen hebben rollen in de boerenkomedie.

Leve Boerenliefde gaat over een boer die de dood van zijn vrouw probeert te verwerken en geenszins op zoek is naar een nieuwe liefde. Maar wanneer het populaire programma Leve Boerenliefde op zijn erf wordt opgenomen, laat hij zich overhalen om kandidaat te worden. Dan ontmoet hij de presentatrice, die hij toch ook wel erg leuk vindt.

De opnames vinden momenteel plaats op diverse locaties in Friesland, daarna worden ook Rotterdam en Den Haag aangedaan. De film gaat op 13 juni in première.


Ook Jamai en Wallis de Vries in Leve Boerenliefde (Foto: Novum)

Schultz wil in 2025 schone bussen in het ov

In 2025 mogen bussen in het openbaar vervoer geen vervuilende stoffen meer uitstoten. Demissionair minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) heeft daarover dinsdag op de Ecomobielbeurs in Rotterdam een 'green deal' gesloten met de Stichting Zero Emissie Busvervoer en met decentrale overheden.

Concessies voor het busvervoer in de periode 2015-2025 moeten eisen dat de bussen geen vervuilende stoffen meer mogen uitstoten. De overheden die het busvervoer aanbesteden krijgen hierbij hulp van het kabinet, dat juridische belemmeringen in de concessiewetgeving aanpakt. Ook komen er proefprojecten met schone bussen, zoals elektrische, hybride bussen of bussen met een brandstofcel.

Naar verwachting starten dit najaar de eerste proeven met 'zero-emissiebussen' in Maastricht, Eindhoven, Helmond, Breda en Den Bosch. "In een dichtbevolkt land als het onze is het van belang dat ons land leefbaar en aantrekkelijk blijft", zegt Schultz over het plan. "We moeten dus kiezen voor duurzame mobiliteit." Door het project blijven volgens de bewindsvrouw de steden leefbaar.

Schultz maakte verder bekend dat zij in Europees verband gaat samenwerken om het gebruik van waterstofauto's te stimuleren. Nederland is verantwoordelijk voor een Europees project voor de uitrol van tankstations voor waterstof. Nederland werkt hierbij samen met Zweden, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Engeland en een aantal private partijen.

Er is al afgesproken dat er drie nieuwe tankstations voor waterstof worden gebouwd, waarvan één in Rotterdam. Ook Zweden en Denemarken bouwen zo'n station. Voor het project heeft Nederland 1,2 miljoen euro Europese subsidie gekregen. Dat bedrag komt boven op de vijf miljoen euro die de bewindsvrouw hiervoor eerder apart zette.


Schultz wil in 2025 schone bussen in het ov (Foto: Novum)

Rutger Hauer ontkent rol in True Blood

Rutger Hauer zegt dat het nog helemaal niet zeker is dat hij volgend seizoen een vaste rol krijgt in True Blood. Verschillende Amerikaanse media meldden vorige week dat de acteur in de vampierserie het personage Macklyn gaat vertolken.

"Fout bericht", stelt Hauer voor de camera van Novum Nieuws. "Dat is nog niet zo." De 68-jarige acteur bevestigt wel dat hij met zender HBO om de tafel heeft gezeten. "Ik heb hele aardige gesprekken gevoerd met HBO, maar zover is het helemaal nog niet."

Ook zegt Hauer best oren te hebben naar een samenwerking met de tv-zender. "Ik wil heel graag met HBO werken, zij hebben ontzettend veel van mijn werk door de jaren heen laten zien."

Het zesde seizoen van True Blood moet in juni op televisie komen in de Verenigde Staten. In de HBO-serie speelt Anna Paquin de rol van Sookie en kruipt Ryan Kwanten in de huid van haar broer, Jason.


Rutger Hauer ontkent rol in True Blood (Foto: Novum)

Protesten in Athene worden grimmig

De Griekse protesten tegen de Duitse bondskanselier Angela Merkel worden dinsdag grimmig. De duizenden demonstranten in Athene gooien met stenen en benzinebommen, wat door de oproerpolitie wordt beantwoord met traangas.

Merkel ontmoette de Griekse premier Antonis Samaras op enkele honderden meters van het oproer. De Grieken zien Merkel als het kwade brein achter de bezuinigingen die Europa hen oplegt. Merkel is voor het eerst in Griekenland sinds de crisis uitbrak.

Protesten in Athene worden grimmig
Protesten in Athene worden grimmig (Foto: ANP)

Cilic boekt zege op masterstoernooi Shanghai

Marin Cilic heeft dinsdag de achtste finales van het masterstoernooi in Shanghai bereikt. De als tiende geplaatste Kroaat ontdeed zich in twee sets van de Slowaak Martin Klizan: 7-5 en 6-1. Zijn volgende opponent is de Argentijn Juan Mónaco of de Spanjaard Fernando Verdasco.

De Amerikaan John Isner (8) boekte dankzij een zwaarbevochten zege op de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson eveneens een ticket naar de laatste zestien. In het duel tussen de servicekanonnen viel geen enkele break te noteren. Samen waren beide spelers goed voor 45 aces. Isner trok uiteindelijk aan het langste eind en won in drie tiebreaks: 7-6 (3), 6-7 (8) en 7-6 (7).

Andere reekshoofden die dinsdag in actie kwamen in de Chinese metropool speelden nu pas hun openingspartij. De Canadees Milos Raonic (12) won met 7-5 en 6-3 van de Australische qualifier Marinko Matosevic. De als dertiende ingeschaalde Zwitser Stanislas Wawrinka mag een ronde verder ten koste van de Spanjaard Albert Ramos: 7-6 (1) en 7-6 (5).

Twee andere geplaatste spelers bereikten ook zonder moeite de tweede ronde. De Japanner Kei Nishikori (14), zondag winnaar in eigen land van het ATP-toernooi van Tokyo versloeg met 6-2 en 6-4 de thuispelende Di Wu. Gilles Simon (15) won zijn openingspartij dankzij een 6-4 en 6-2 zege op de Oostenrijker Jürgen Melzer.


Cilic boekt zege op masterstoernooi Sjanghai (Foto: Novum)

Zes jaar cel voor benzinedief in filefuikzaak

De 48-jarige benzinedief Maikel R. moet zes jaar de cel in voor het inrijden op een door de politie gecreëerde file op de A2. De rechtbank in Utrecht legde hem dinsdag ook tien jaar rijontzegging op. Justitie had tien jaar cel geëist. De aanrijding kostte een 35-jarige man uit Maastricht het leven.

R. ging er een jaar geleden zonder te betalen vandoor bij een tankstation in het Gelderse Bruchem. Toen de politie hem probeerde in te sluiten, volgden zeven aanrijdingen met politievoertuigen. Daarop besloot de politie een file te laten ontstaan. Daar klapte R. met grote snelheid op, hoewel er ruimte was om uit te wijken en de vluchtstrook vrij was.

Tijdens het onderzoek naar de zaak bleek dat de man, die ook zijn destijds 24-jarige zoon in de auto had, al dertig jaar zonder rijbewijs reed.

Het Openbaar Ministerie liet in augustus weten dat de politie niet wordt vervolgd voor haar aandeel in de filefuikzaak. De politieman die opdracht tot de fuik gaf kon niet terugvallen op regelgeving. De overige agenten voerden slechts een opdracht uit, concludeerde justitie.

Pakistaanse kinderrechtenactiviste neergeschoten

Een 14-jarige kinderrechtenactiviste is dinsdag in Pakistan neergeschoten, toen ze van school naar huis liep. Het slachtoffer, Malala Yousufzai, werd twee keer geraakt, maar verkeert niet in levensgevaar. Een meisje met wie ze opliep werd eveneens geraakt. Haar toestand is stabiel.

Het incident deed zich voor in Mingora, in de Swat-vallei. Volgens de politie werden de meisjes benaderd door een man, die vroeg wie van de twee Malala was. Het andere meisje wees naar Yousoufzai, maar de man schoot beide meisjes neer.

Yousoufzai is bekend omdat ze wreedheden heeft gedocumenteerd die de Taliban begingen toen ze de Swat-vallei beheersten.

'Internist verzon gegevens 169 patiŽnten'

De onderzoeksgroep rond de voormalige hoogleraar van het Erasmus MC in Rotterdam Don Poldermans verzon studiegegevens van 169 patiënten. Daarmee maakten zij zich schuldig aan 'ernstig wetenschappelijk wangedrag'. Dat concludeert de onderzoekscommissie in het eindrapport over de hoogleraar dat deze week verschijnt, meldt de Volkskrant dinsdag. Poldermans werd vorig jaar ontslagen wegens fraude.

Van de Rotterdamse internist, die meer dan vijfhonderd wetenschappelijke artikelen schreef, werden vijf studies onderzocht waarover zeven artikelen verschenen. Volgens de commissie kan bij vijf artikelen niet worden ingestaan voor de betrouwbaarheid van de conclusies.

De Rotterdamse internist noemt de conclusies van de onderzoekscommissie tegenover de krant 'aantoonbaar onjuist' en beschadigend'. Het is voor het eerst dat Poldermans op de beschuldigingen reageert.

Het bestand met onderzoeksgegevens dat de commissie vorig jaar via een klokkenluider in handen kreeg, bevat volgens Poldermans zoveel onjuistheden dat dat niet gebruikt kan zijn voor de artikelen. De juiste gegevens zouden op een vergrendelde computer staan van een geëmigreerde promovendus, maar die computer heeft de commissie nooit teruggevonden.

Ook zou er volgens de commissie sprake zijn van onzorgvuldige verslaglegging. Patiëntgegevens konden niet meer worden gecontroleerd omdat die slecht waren gearchiveerd of helemaal ontbraken. Volgens Poldermans zijn die aantijgingen echter 'in strijd met fair play', omdat voor sommige onderzoeken destijds geen bewaarplicht gold. Ook is een deel van het archief buiten zijn weten om opgeruimd door het Erasmus MC, verklaart de internist.

Poldermans gold als internationale grootheid op het gebied van hart- en vaatonderzoek. Met zijn ontslag in november vorig jaar, was hij het vierde geval van wetenschapsfraude in korte tijd. Hoogleraar Diederik Stapel en twee onderzoekers bij het UMC St Radboud gingen hem voor.

Doden door 'hersen-etende amoebe' in Pakistan

Een via water verspreide parasiet die bekendstaat als de 'hersen-etende amoebe' heeft dit jaar in de Pakistaanse havenstad Karachi tien sterfgevallen veroorzaakt. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag gemeld.

De amoebe, Naegleria fowleri, veroorzaakt symptomen als koorts, misselijkheid, overgeven, een stijve nek en hoofdpijn en tast in zeldzame gevallen het zenuwstelsel aan, aldus Musa Khan van de WHO. Als dat laatste gebeurt kan de patiënt na vijf tot zeven dagen overlijden. De parasiet leeft in warm, vervuild water en de gemeente Karachi is een campagne begonnen om ervoor te zorgen dat inwoners van de stad schoon water krijgen.

150 GroenLinksers willen interim-bestuur in

Zo'n 150 GroenLinksers hebben aangegeven in het interim-bestuur van de partij plaats te willen nemen. Dinsdag om 12.00 uur sloot de termijn waarin geïnteresseerden zich konden melden. Bij het partijbureau zijn 150 brieven binnengekomen. Het gaat om sollicitanten voor zowel de functie van waarnemend partijvoorzitter als die van normaal bestuurslid.

Het complete partijbestuur van GroenLinks trad zaterdag af. Aanleiding was de gang van zaken rond het vertrek van Jolande Sap als partijleider.

De toezichtsraad van GroenLinks benoemt een interim-bestuur dat de lopende zaken afhandelt tot er een nieuw bestuur is benoemd. Op het partijcongres, dat op korte termijn wordt gehouden, wordt dat nieuwe bestuur gekozen.

Jonge serieaanrander hoeft van OM cel niet meer in

Een 14-jarige serieaanrander uit Amersfoort hoeft van justitie niet langer de cel in. Het Openbaar Ministerie in Utrecht eiste dinsdag een werkstraf van 120 uur en vijftien dagen celstraf, de tijd die hij in voorarrest in de cel heeft doorgebracht.

Daarnaast eiste justitie een voorwaardelijke celstraf van 105 dagen. Ook moet hij zich twee jaar laten begeleiden door Bureau Jeugdzorg en Reclassering.

Justitie verdenkt hem van een poging tot verkrachting en negen aanrandingen, gepleegd in mei en juni. De jongen werd in juni na een klopjacht opgepakt nadat hij een 29-jarige plaatsgenote had betast. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Nieuwszender CNN richt eigen filmmaatschappij op

De Amerikaanse nieuwszender CNN gaat een eigen filmmaatschappij opzetten. De films worden zowel in de bioscoop als op tv uitgebracht. De zender wil ook discussieprogramma's op de buis brengen die met de films te maken hebben.

Het eerste project, Girl Rising, gaat over enkele vrouwen die grote obstakels hebben overwonnen om hun droom te verwezenlijken. De film bevat voice-overs van onder anderen de actrices Meryl Streep, Anne Hathaway, Selena Gomez en Kerry Washington.

Girl Rising staat onder regie van Richard Robbins. Hij maakte eerder de documentaire Operation Homecoming: Writing the Wartime Experience, over Amerikaanse strijdkrachten in Afghanistan en Irak.

Zangeres Sieneke gaat trouwen

Sieneke is verloofd. De 20-jarige zangeres gaat trouwen met haar vriend Jan, die haar maandagavond in Turkije ten huwelijk vroeg. Dat heeft ze laten weten aan RTL Boulevard.

Sieneke werd bekend dankzij haar deelname aan het Eurovisie Songfestival, met Ik Ben Verliefd (Sha La Lie). De Nijmeegse zangeres, die voluit Sieneke Peeters heet, is momenteel in Turkije voor opnames van het muziekprogramma Hart voor Muziek.

Het management van Sieneke kon het nieuws dinsdagochtend niet direct bevestigen.

Emile Ratelband is weer 'vrij' man

Emile Ratelband heeft dinsdag een succesje geboekt. De positiviteitsgoeroe werd eerder dit jaar gearresteerd wegens betrokkenheid bij een poging tot brandstichting en na drie dagen onder bepaalde voorwaarden vrijgelaten. Die zijn nu opgeheven.

Ratelband werd in maart van zijn bed gelicht, omdat hij drie jaar geleden van plan zou zijn geweest brand te stichten in een door hem gekochte woning in Huissen. Hij noemde de beschuldiging eerder al 'een broodjeaapverhaal' en kwam dinsdag, tegen het advies van zijn advocaat in, zijn zegje doen in Amsterdam op de regiezitting in zijn zaak.

"Mijn carrière is helemaal aan gort. Mijn telefoon is niet meer gegaan sinds ik opgesloten ben, sinds ik een paar dagen vastgezeten heb. Dat is even lekker", raasde Ratelband voor aanvang voor de camera van Novum Nieuws. "Ik ben al veroordeeld, de omzet is nul."

De Nationale Recherche stuitte op Ratelband bij een ander groot onderzoek rond crimineel Rob Z. De twee zouden contact hebben gehad. Wanneer Ratelbands zaak inhoudelijk wordt behandeld kon een persrechter dinsdagmiddag nog niet zeggen.

Oranje traint met fitte selectie

Bondscoach Louis van Gaal heeft dinsdag in Katwijk met een compleet fitte selectie de training kunnen afwerken. Alle 21 spelers lieten zich zien op het veld van Quick Boys. Het Nederlands elftal bereidt zich voor op de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Andorra en Roemenië.

Van Gaal had aanvankelijk twintig spelers geselecteerd, maar Douglas werd daar op het laatste moment als 21e aan toegevoegd. De geboren Braziliaan, die nooit eerder werd opgeroepen, verscheen maandagavond voor het eerst op het trainingsveld.

Oranje speelt vrijdag in de Kuip in Rotterdam tegen Andorra. Vier dagen later is in Boekarest Roemenië de tegenstander. Nederland sloot de eerste twee poulewedstrijden tegen Turkije en Hongarije winnend af.

Populous-ontwikkelaar maakt nieuwe god-simulator

Crescent Moon maakt in samenwerking met Glenn Corps een nieuwe game voor iOS. De ontwikkelaars bevatten leden van wat vroeger Bullfrog Productions was en de opgedane ervaring met de Populous-serie wordt gebruikt om deze game te bouwen. De game heet Topia en laat ons onze eigen wereld bouwen zoals we zelf willen. Wanneer de game uitkomt is nog niet bekend.

Bekijk de trailer hieronder.

Boerrigter: "Ik weet wat ik kan"

Derk Boerrigter kent een moeizame start van het seizoen. De Ajacied is nog niet in vorm maar put vertrouwen uit zijn eerdere prestaties.

Afgelopen zondag begon Boerrigter op de bank. "Omdat ik hem niet in goede doen vindt", was de uitleg van trainer Frank de Boer. De voormalige buitenspeler van RKC Waalwijk is net terug van een rugblessure, maar is op zoek naar vorm.

"Ik werk keihard. Dat is het enige dat ik kan doen", zegt Boerrigter in NUsport. "Ik weet ook wat ik kan en dat ik gewoon een goede speler ben. Dat heb ik bewezen. Alleen sta ik nu nog op nul. Maar bij mij lukt ook niet alles. Ik probeer het in elk geval en dat kun je me niet kwalijk nemen."

Boerigter baalt van het vertrek van Theo Janssen. De twee linkspoten hadden een goede 'klik' in het veld. "Als Theo de bal kreeg, draaide hij door en keek naar mij, naar wat ik deed. Theo zag meteen of ik de bal in de voeten of diep wilde. Als je zo'n jongen achter je hebt... dat is gewoon heerlijk."

[Video] Kickbokswedstrijd van drie seconden

Afgelopen weekend wist Mixed Martial Arts-vechter Ivan Bibyatov het voor elkaar te krijgen om zijn tegenstander Mateusz Piechocki na exact drie seconden al knock-out te trappen.

Het is te hopen dat alle toeschouwers bij het duel in Polen op tijd op hun stoeltje zaten, want de partij was na drie seconden al voorbij. Vrijwel direct na het signaal van de scheidsrechter trapte Bibyatov zijn opponent vol in het gezicht, die vervolgens gestrekt ging.


K.O na drie seconden (Bron: You Tube)

Beatrix opent Hanzelijn met koninklijke trein

Koningin Beatrix opent 6 december de Hanzelijn. Het staatshoofd reist met de koninklijke trein van Lelystad naar Zwolle, waarbij de trein stopt op de nieuwe stations Dronten en Kampen Zuid. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag weten.

Prorail levert het nieuwe spoortraject die dag op voor gebruik door NS, goederenvervoerders en de reizigers. De treindienst gaat 9 december van start. De reis van Amsterdam naar Zwolle verloopt naar verwachting dan een kwartier sneller.

De Hanzelijn is een nieuwe spoorverbinding tussen de Randstad en Noord- en Noordoost-Nederland en voert langs Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. Prorail heeft in zes jaar vijftig kilometer spoorlijn aangelegd en 88 bouwwerken gerealiseerd, waaronder de stations in Dronten en Kampen, een tunnel en een spoorbrug. Dat is binnen de tijd en het afgesproken budget gebeurd, laat de spoorbeheerder weten.

Kinderen die langs het traject wonen worden uitgenodigd een gedicht te schrijven. De groepen 8 van 150 scholen uit de vier steden van de Hanzelijn worden per brief uitgenodigd om mee te doen aan een wedstrijd. Het gedicht moet op een of andere manier een verbinding leggen met de nieuwe spoorlijn.

Vier winnaars, uit elke stad eentje, mogen hun gedicht op 6 december aan de koningin voordragen tijdens de koninklijke treinrit.

Androni zeker van startplek in Ronde van ItaliŽ

Androni Giocattoli is verzekerd van een startbewijs voor de Ronde van Italië van volgend jaar. De Italiaanse wielerformatie van manager Gianni Savio won de Coppa Italia en krijgt daardoor een wildcard voor de Giro.

De Coppa Italia is een klassement dat punten bij elkaar optelt van de belangrijkste Italiaanse koersen binnen een seizoen. De beste drie van elke ploeg in een koers scoren punten. Het is voor de vierde keer dat een ploeg van Savio het klassement wint, sinds de ranglijst in 1997 werd ingevoerd.

Androni wist dit jaar op eigen bodem een mooie reeks van overwinningen te behalen. In het voorjaar won de ploeg in de Ronde van Italië twee etappes. Ook in het najaar was de ploeg succesvol met winst in drie Italiaanse semiklassiekers. Franco Pellizotti, terug na een dopingschorsing van twee jaar, eiste bovendien de Italiaanse titel op de weg voor zich op.

De overige drie wildcards worden begin januari uitgedeeld. Rabobank en Vacansoleil zijn door hun World Tourstatus automatisch zeker van deelname. De derde Nederlandse ploeg, Argos-Shimano, is een van de gegadigden voor een wildcard. Voor dit jaar ging een startplek aan de neus van de ploeg van manager Iwan Spekenbrink voorbij.

Politie verrast na bekentenis brand Moerdijk

De politie had maandenlang geen enkel idee over de oorzaak van de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk. Er was alleen bewijs voor overtredingen van de milieuwet en de politie had geen aanwijzingen voor grove schuld. Door een 'draaiende’ medewerker immuniteit te beloven probeerde de politie alsnog de waarheid boven tafel te krijgen.

De teamleider van de politie heeft dat dinsdag gezegd als getuige in de strafzaak tegen de leiding van Chemie-Pack.

De betrokken medewerker bekende 8 weken na de toezegging en een half jaar na de brand dat hij die heeft veroorzaakt door een bevroren pomp met een brander te ontdooien.

Politie verrast na bekentenis brand Moerdijk
Politie verrast na bekentenis brand Moerdijk (Foto: ANP)

Studentenlijf

Huffend, puffend, en af en toe kuchend staat er weer een studentenlijf bovenaan de trap van station Zwolle. Aangezien de trap wegens werkzaamheden nog steeds over de bovenleidingen van de treinen hangt, is het een simpele, maar steile klim voor wie het niet meer gewend is om trap te lopen. Waar tieners, veertigers en soms zelfs zestigers nog moeiteloos met licht blozende appelwangetjes boven komen, brengen de iets oudere studenten het er vaak slecht vanaf. En dat terwijl zij in de kracht van hun leven zouden moeten zijn.

China werkt aan hervorming werkkampen

China erkent dat het zonder vorm van proces gevangenzetten van mensen in werkkampen problematisch is en werkt aan hervormingen. Dat heeft het hoofd van een regeringscommissie voor gerechtelijke hervormingen, Jiang Wei, dinsdag gezegd.

Jiang zei op een persconferentie dat de zogenoemde 'heropvoeding door arbeid', een belangrijke rol vervult bij de 'handhaving van de maatschappelijke orde'. Maar hij voegde eraan toe dat juridische experts en volksvertegenwoordigers het er over eens zijn dat het detentiesysteem, dat volgens critici voorbijgaat aan mensenrechten en vatbaar is voor misbruik, op de helling moet.

In 2009 zaten volgens de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties ongeveer 190.000 Chinezen in 320 heropvoedingscentra. Het formele Chinese gevangeniswezen telde naar schatting 1,6 miljoen gedetineerden.

Het systeem werd in de jaren vijftig ingevoerd en was oorspronkelijk bestemd voor tegenstanders van het communistische regime. Vandaag de dag worden vooral druggebruikers, prostitutees en andere overlastveroorzakers, maar ook overheidscritici en aanhangers van de spirituele beweging Falung Gong, zonder tussenkomst van de rechter door de politie naar de werkkampen gestuurd. Dat kan voor drie jaar zijn, maar bij slecht gedrag zelfs voor vier jaar.

De openbare kritiek op het systeem neemt toe. Zo was er in augustus ophef toen een vrouw in Hunan voor achttien maanden naar een werkkamp werd gestuurd omdat ze strengere straffen eiste voor zeven mannen die veroordeeld waren voor het ontvoeren, verkrachten en prostitueren van haar 11-jarige dochter. Tang Hui, de moeder die tevergeefs bij de rechtbanken en lokale overheden aanklopte, kwam binnen een week vrij nadat intellectuelen, bloggers en zelfs staatsmedia het voor haar hadden opgenomen.

Jiang werd op de persconferentie ook om informatie gevraagd over de dichteres Liu Xia, de echtgenote van Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo. Zij staat al bijna twee jaar onder huisarrest, klaarblijkelijk zonder dat haar formeel iets ten laste is gelegd. Jiang zei 'geen informatie' te hebben en verwees de journalisten met hun vragen door naar 'relevante overheidsdepartementen', maar wilde niet verduidelijken welke instanties hij bedoelde.

IMF pleit voor hogere inflatie in Nederland

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil dat de inflatie in Nederland en Duitsland stijgt naar drie tot vier procent. Dat zou goed zijn voor de economie van de eurozone, schrijft het IMF in zijn dinsdag gepubliceerd World Economic Outlook. Een stijging van de inflatie moet worden bereikt door de loonmatiging los te laten.

De hoge inflatie in Nederland en Duitsland moet dienen ter compensatie van prijsstijgingen tussen de nul en één procent in de perifere eurolanden Griekenland, Ierland, Italië, Portugal en Spanje. Op die manier zou de inflatie van de hele eurozone op het door de Europese Centrale Bank (ECB) gewenste niveau van twee procent blijven. Ook wordt dan meteen het verschil in concurrentiekracht tussen het noordelijke en zuidelijke deel van de eurozone aangepakt.

De ECB verwacht dat de gemiddelde inflatie in de eurozone bij het huidige economische beleid begin volgend jaar daalt tot onder de twee procent. Volgens het IMF zouden Nederland, waar de inflatie nu 2,3 procent bedraagt, en Duitsland vanwege 'hun sterke arbeidsmarkt' een hogere inflatie aan moeten kunnen.

Een hogere inflatie is bovendien goed voor de groei van de binnenlandse consumptie. Die blijft de laatste jaren met name in Nederland ver achter bij het Europese gemiddelde.

Of die hogere inflatie er ook echt gaat komen, is de vraag. Met name voor Duitse beleidsmakers is een inflatie van rond de twee procent heilig. Bovendien voelt Duitsland er steeds minder voor steeds maar weer te moeten opdraaien voor het oplossen van de problemen van andere eurolanden.

Het IMF probeert de zuidelijke eurolanden in het beleidsstuk nog een tweede reddingsboei toe te werpen. Het fonds, dat deel uitmaakt van de trojka die de bezuinigingsmaatregelen van de schuldenlanden beoordeelt, pleit ervoor op korte termijn soepel om te gaan met de Europese begrotingseisen. Volgens het IMF is het vooral belangrijk dat het structurele tekort wordt teruggedrongen.

Formatiebesprekingen weer van start

Op een ontbijt van brood met kaas is PvdA-leider Diederik Samsom dinsdagochtend aan een nieuwe dag van formatiebesprekingen begonnen. Om 11.30 uur gingen hij en VVD-leider Mark Rutte het Tweede Kamergebouw binnen. De onderhandelingen duren tot 17.00 uur, met een onderbreking tussen 14.00 uur en 16.00 uur.

Op vragen van de media wilden beide onderhandelaars niets antwoorden. Ze verwezen naar de afgesproken radiostilte en deden geen mededelingen.

Alleen toen Samsom door enkele schoolkinderen werd gevraagd wat hij die ochtend had gegeten wilde hij reageren. "Brood. Brood met kaas." Daarna verdween hij naar binnen.

SP wil politietrainers naar huis halen

De Nederlandse politietrainers in Kunduz kunnen vervroegd naar huis. Dat stelt SP-Kamerlid Harry van Bommel dinsdag. De Volkskrant schreef maandag dat volgens de commandant der strijdkrachten Tom Middendorp in Kunduz inmiddels voldoende Afghaanse trainers zijn opgeleid die zelf de basisopleiding aan agenten kunnen geven.

"Als de commandant vindt dat de Nederlandse trainers hier niet meer voor nodig zijn, kunnen zij maar beter meteen terug naar Nederland komen", reageert Van Bommel. "De Afghanen kunnen immers de opleiding van agenten in Kunduz kennelijk zelf prima verzorgen." De SP heeft zich altijd verzet tegen de missie in Kunduz.

'Guy Ritchie gaat weer trouwen'

Guy Ritchie is op zijn knieën gegaan voor zijn vriendin Jacqui Ainsley. Dat zegt een bron tegen het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly. De 44-jarige Britse regisseur was eerder getrouwd met Madonna.

Ainsley werd zondag in een restaurant in Los Angeles gespot met haar vermeende verlovingsring. Ritchie en het 30-jarige Britse model zijn sinds 2010 samen en hebben al een zoon. In juli werd bekend dat ze hun tweede kindje verwachten.

Ritchie was tot en met 2008 getrouwd met Madonna. De regisseur en de zangeres hielden aan hun achtjarige huwelijk twee kinderen over: zoon Rocco en het geadopteerde jongetje David.

Sprinter Viviani wint eerste etappe in Beijing

Elia Viviani heeft de eerste etappe in de Ronde van Beijing gewonnen. De Italiaanse renner van Liquigas toonde zich na een rit over 117 kilometer van het Tiananmen-plein naar het Olympisch Stadion de snelste in een massasprint. De Brit Andrew Fenn (Omega Pharma) en de Noor Edvald Boasson Hagen (Sky) werden tweede en derde.

Ook de Nederlanders lieten zich gelden in de openingsetappe van de laatste World Tourkoers van het jaar. Kenny van Hummel van Vacansoleil sprintte naar de vierde plaats, Raborenner Theo Bos werd zesde. Van Hummels ploeggenoot Bert-jan Lindeman maakte deel uit van een kopgroep die in de slotfase werd gegrepen.

Lotus zet dubbel DRS tijdelijk niet in

Het Lotus F1 Team heeft besloten om voorlopig het dubbele Drag Reduction System niet in te zetten. De renstal uit Enstone wil al een aantal races met het systeem racen, maar krijgt het dubbele DRS niet stabiel genoeg om in te kunnen zetten.

Daarom wordt het dubbele DRS in de kast gezet tot de Young Driver Test in Abu Dhabi. Komend weekend in Zuid-Korea wordt de Coanda-layout van het uitlaatsysteem getest. Mercedes rijdt al met een dergelijke configuratie rond. Dit effect zorgt ervoor dat in de Formule 1 de uitlaatgassen afgebogen kunnen worden naar de richting waarin ze gestuurd moeten worden. Dit kan een gunstig effect hebben op de neerwaartse druk die de bolides genereren.

Storing 112 was te voorkomen geweest

De storing van alarmnummer 112 deze zomer had voorkomen kunnen worden. Dat blijkt uit een dinsdag verschenen rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie. De politie heeft inmiddels maatregelen genomen die herhaling moeten voorkomen, stelt het rapport.

In de nacht van 20 op 21 juni was het alarmnummer een aantal uur slecht bereikbaar. In Amsterdam en in Schiedam overleden twee mannen.

Bij de man in Amsterdam kwam de ambulancedienst als gevolg van de storing te laat aan. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kan niet vaststellen of dit van invloed is geweest op zijn overlijden. Ook kan niet worden gezegd of de storing ervoor zorgde dat de ambulances te laat aankwamen bij de man in Schiedam.

Het rapport stelt wel onomwonden dat de storing niet had mogen plaatsvinden. Twee cruciale glasvezelverbindingen werkten niet. Aan de ene verbinding werd die nacht onderhoud gepleegd, de andere was uitgevallen. Daar was onvoldoende controle op. Er zijn inmiddels afspraken gemaakt zodat dit beter in de gaten wordt gehouden, stelt het rapport.

Amerikaan dood na wedstrijd kakkerlakken-eten

Een 32-jarige Amerikaan is onwel geworden en overleden nadat hij vrijdagavond een wedstrijd kakkerlakken-eten met als hoofdprijs een python had gewonnen.

Edward Archbold had tientallen levende kakkerlakken en wormen verslonden en daarmee een wedstrijd gewonnen die door een reptielenwinkel in Deerfield Beach in Florida was georganiseerd. Kort nadat de wedstrijd was afgelopen zakte hij voor de winkel in elkaar. Hij werd naar een ziekenhuis gebracht, maar medische hulp mocht niet meer baten.

Autopsie moet uitwijzen waaraan Archbold is overleden. Geen van de andere deelnemers is ziek geworden, zegt de politie. De kakkerlakken waren volgens de eigenaar van de dierenwinkel in een 'veilige en gecontroleerde omgeving' speciaal gekweekt om als voer voor reptielen te dienen.


Amerikaan dood na wedstrijd kakkerlakken-eten (Foto: Novum)

VN: minder honger in de wereld

Het aantal mensen in de wereld dat honger lijdt, is afgenomen tot 868 miljoen. Dat meldde de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties FAO dinsdag. Het aantal hongerigen bedroeg in 2010 nog 925 miljoen en het jaar daarvoor bijna een miljard.

Vooral in Oost-Azië is de honger fors afgenomen.

Wereldwijd is het aantal hongerigen echter nog steeds onaanvaardbaar hoog, waarschuwt topman José Graziano da Silva van de organisatie. "Het is totaal onacceptabel dat ruim 100 miljoen kinderen jonger dan 5 jaar ondergewicht hebben."

VN: minder honger in de wereld
VN: minder honger in de wereld (Foto: ANP)

Verhagen: 68 miljoen extra voor ruimtevaart

Het kabinet trekt tot en met 2015 68 miljoen euro extra uit voor de ruimtevaart. Dat schrijft minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet gaat daarmee in op het verzoek van D66 en CDA om een deel van de bezuinigingen op de ruimtevaart terug te draaien.

Volgens Verhagen is het gelukt 'om dekking te vinden om een groot deel van de bezuinigingen terug te draaien.' De 68 miljoen euro komt uit de budgetten van drie ministeries. Economische Zaken, Landbouw en Innovatie draagt 38 miljoen euro bij. De ministeries Infrastructuur en Milieu en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap weten beide vijftien miljoen euro vrij te maken.

Het gaat om een eenmalig extra bedrag dat wordt uitgetrokken, licht een woordvoerder van het ministerie toe. 'Het is aan een volgend kabinet om te besluiten hoe om te gaan met het budget voor ruimtevaart na 2015.' Verhagen maakte in juni nog bekend de begroting voor de ruimtevaart terug te brengen van honderd miljoen euro in 2008 naar 63 miljoen euro in 2015. Volgens Verhagen kan Nederland de bijeenkomst van alle landen van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA in november nu met vertrouwen tegemoet zien. Tijdens die bijeenkomst worden de ruimtevaartprogramma's voor de komende jaren over de deelnemende landen verdeeld.

'Kopstuk Mexicaans drugskartel Zetas dood'

De Mexicaanse marine denkt dat de vermoedelijke leider van het drugskartel Zetas, Heriberto Lazcano, zondag in een vuurgevecht met mariniers is gedood. Lazcano wordt in verband gebracht met de dood van honderden mensen.

Nader onderzoek moet uitsluitsel geven over de identiteit van twee mannen die zondag in Progreso, in de noordelijke deelstaat Coahuila niet ver van de Amerikaanse grens bij Laredo, werden gedood, maar de marine zegt sterke aanwijzingen te hebben dat een van hen 'El Lazca' is.

De dood van Lazcano zou een belangrijke overwinning zijn voor de autoriteiten in Mexico. Het door hem en andere voormalige leden van een elite-eenheid van het leger opgerichte Zetas-kartel is uitgegroeid tot een van de moorddadigste organisaties in het land.

Afgelopen zaterdag boekten de autoriteiten ook al een succes met de aanhouding van Salvador Alfonso Martinez Escobedo. Hij wordt verantwoordelijk geacht voor de dood van 72 migranten in 2010 in de deelstaat Tamaulipas. Ook zou hij achter enkele grote ontsnappingen uit Mexicaanse gevangenissen hebben gezeten.

Sjoerd Bouwhuis wil samenwonen met liefje

Helaas voor Rikki, Sjoerd gaat met iemand anders samenwonen! Maar, GTST liefhebbers hoeven niet bang te zijn dat hun favoriete koppel uit elkaar gaat. Het gaat namelijk om de acteur, Guido Spek. Hij is namelijk zijn met vriendin Desi van Doeveren op zoek naar een huis in Amsterdam.

De 22-jarige Goede Tijden, Slechte Tijden-acteur en de even oude The Voice of Holland-kandidate zijn al 3,5 jaar samen en willen samenwonen.

"Probleem is echter dat het momenteel bijna onmogelijk is om daar een leuk en betaalbaar huis te vinden", vertelt Spek dinsdag in het AD. "We blijven doorzoeken, want samenwonen is echt iets wat we dolgraag willen."

De acteur en zijn vriendin leerden elkaar kennen op het conservatorium in Rotterdam, waar Desi woont. Spek woont al in de hoofdstad.

[Video] Boze trainer gooit met brancard

In Nederland worden trainers naar de tribune gestuurd nadat ze een paar stappen buiten hun vak zetten of wegwerpgebaren maken richting de arbitrage. In de Roemeense competitie ging het er afgelopen weekend iets bonter aan toe.

De Roemeense trainer Nicolai Manea, trainer van degradatiekandidaat Gloria Bistrita, begon zondag uit pure woede met een brancard te gooien. Reden van de actie van de 58-jarige oefenmeester was een discutabel doelpunt van tegenstander Pandurii.

De rode kaart die Manea vervolgens kreeg van de scheidsrechter was volkomen logisch. Desondanks bleven Manea en meerdere mensen van Gloria Bistrita zich nog minutenlang opwinden over de situatie. Hieronder de beelden:


Roemeense trainer gooit met brancard (Bron: You Tube)

Meer herfstvakanties in eigen land

Meer Nederlanders vieren dit jaar herfstvakantie in eigen land. Vorig jaar bleven 650.000 vakantievierders binnen de grens, dit jaar zijn dat er 700.000. Dat verwacht het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen.

Meer dan de helft van de vakanties in eigen land wordt in bungalows doorgebracht. De zeshonderdduizend Nederlanders die naar het buitenland vertrekken gaan niet ver weg. Vooral Duitsland, België en Frankrijk zijn populair. De zon wordt meestal opgezocht in Spanje of Turkije.

De herfstvakantie vindt gespreid plaats. Het midden en zuiden van het land hebben zaterdag als eerste vakantie. De regio Noord begint een week later.


Meer herfstvakanties in eigen land (Foto: Novum)

Splinter Cell-aankondiging op komst

Op de Facebook-pagina van Splinter Cell heeft Ubisoft vandaag een teaser vrijgegeven. Naast een afbeelding is aangegeven dat we een grote aankondiging mogen verwachten. Wanneer of waar het hier om gaat is voorlopig nog onduidelijk.

Mensen die dit bericht liken krijgen meer te weten over de teaser, uiteraard indien een specifiek aantal likes is behaald. Het blijft voorlopig afwachten of het überhaupt iets te maken heeft met Splinter Cell: Blacklist, of dat het hier gaat om een boek of comic gezien de artwork.

Splinter Cell

Van der Vaart: "RoemeniŽ wordt lastig"

Rafael van der Vaart werd door bondscoach Louis van Gaal vorige maand nog buiten de selectie van Oranje gelaten. Nu is de middenvelder er wel weer bij.

Vlak voor het sluiten van de transfermarkt maakte Van der Vaart de overstap van Tottenham Hotspur naar Hamburger SV. Voor Van Gaal was dat de reden om hem buiten de selectie te laten voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Turkije (2-0 winst) en Hongarije (1-4 zege). Daarnaast zou hij niet helemaal fit zijn. Dat is nu wel anders.

De Nederlandse international heeft zijn draai in Hamburg al snel gevonden. Uit zijn eerste vier wedstrijden pakte hij tien punten. "Heel gek, ik krijg van veel mensen complimenten. Terwijl ik ook bij Tottenham Hotspur twee jaar goed heb gespeeld", zegt Van der Vaart op de website van de KNVB. "Het is een fijn gevoel dat ik weer opnieuw kan beginnen."

Vrijdag staat in Rotterdam de wedstrijd tegen Andorra op het programma. Vier dagen later volgt de uitwedstrijd tegen Roemenië. "Roemenië wordt een lastige wedstrijd, denk ik. Wat betreft Andorra: ik weet nog dat ik een keer een interland moest spelen tegen Luxemburg in De Kuip. Toen konden we maar net winnen van zo’n klein land. Dat ging toen heel moeizaam."

Lammers nieuwe bondscoach hockeyploeg BelgiŽ

Marc Lammers is de nieuwe bondscoach van de mannenploeg van België. De Nederlandse topcoach gaat officieel per 1 november aan de slag met de Red Lions. De ambitie? Een medaille op de Spelen van 2016.

De KBHB is 'erg fier' op de aanstelling. "Marc is een echte people manager en staat bekend om zijn innovaties en het gebruik van veel technologie in het hedendaagse coachen", laat de bond weten.

Lammers gaat samenwerken met Philippe Goldberg, die de laatste twee jaar al succesvol was als coach bij de spelers van U18 en U21 (onder 18 en 21 jaar). Ook Jeroen Delmee blijft in dienst van de nationale ploeg als trainer en analist.

Mechromancer nu verkrijgbaar voor Borderlands 2

Gearbox komt vandaag met een kleine verrassing, Gaige the Mechromancer is namelijk vanaf vandaag beschikbaar. De release van de DLC was eigenlijk pas op 16 oktober, maar Randy Pitchford heeft bekendgemaakt dat de DLC vanaf vandaag beschikbaar is op alle platformen.

Gamers die de game destijds hebben gepreorderd kunnen de DLC gratis downloaden. Indien je de game pas later hebt gekocht, kost de DLC 800 Microsoft Points of €9.99. Uiteraard kun je ook de season pass kopen, waarmee je korting krijgt over alle aankomende DLC voor Borderlands 2.


Feyenoord op zoek naar oorzaak blessures

Feyenoord gaat onderzoek doen naar de oorzaak van de vele hamstringblessures in de selectie van Ronald Koeman. Stefan de Vrij en Joris Mathijsen liepen eerder dit seizoen al een hamstringblessure op. Afgelopen zondag kwam daar Sekou Cisse bij. De aanvaller raakte geblesseerd aan zijn hamstring toen hij scoorde tegen FC Groningen. De Ivoriaan is zeker vijf weken uitgeschakeld.

Trainer Koeman wil weten waar de blessures vandaan komen. "Maandagochtend hebben wij het er al over gehad", zegt Koeman. "Wij vragen ons serieus af hoe dat kan. We doen niets wezenlijk anders dan vorig seizoen, we werken volgens de schema's van de inspanningsfysioloog Raymond Verheijen en dat gaat normaal gesproken prima."

"Tot nu toe vermoeden we dat die blessures misschien te maken hebben met het feit dat we de intensiteit van de trainingen al vroeg moesten opvoeren vanwege de voorronden van de Champions League tegen Dinamo Kiev. Maar hamstringblessures kunnen met zo veel dingen te maken hebben: stress, problemen in de privésfeer, noem alles maar op. Een oorzaak is niet gemakkelijk te vinden, maar we gaan er wel naar op zoek", aldus Koeman.

Emanuelson: "Geen fijne fase bij Milan"

Urby Emanuelson is blij dat hij zich weer kon melden bij Oranje. Bij AC Milan is de sfeer namelijk wel eens beter geweest. Zeker na de 1-0 nederlaag van zondag tegen Inter.

Milan is het seizoen slecht begonnen. Met pas zeven punten uit evenveel wedstrijden is de ploeg van Massimiliano Allegri terug te vinden op de twaalfe plaats in de Serie A. "Ik sla de ranglijst tegenwoordig over in de kranten", aldus Emanuelson tegen Spits.

"In de Champions League boekten we een zege op Zenit Sint-Petersburg en iedereen merkte dat de groep groeiende is", vervolgt Emanuelson. "Maar dan verlies je van Inter en krijg je al het gezeik weer over je heen."

"Nee, het is geen fijne fase waar we in zitten. Daarom is het wel lekker om even weg te zijn uit Italië. Als deze interlands erop zitten, krijgen we weer een moeilijke periode bij Milan."

Bij Milan wordt Emanuelson gebruikt als aanvallende middenvelder. In het shirt van Oranje staat hij open voor een verdedigende rol. "Ik speel nu liever op het middenveld, dat weet iedereen. Maar op zich heb ik er geen probleem mee als de bondscoach nu van me vraagt als linksback te gaan spelen. De linksbackpositie blijft me maar achtervolgen."

Anjema en Grinham uitgeschakeld op US Open

Squashers Laurens Jan Anjema en Natalie Grinham zijn er niet geslaagd om de kwartfinales van de US Open in Philadelphia te halen.

Anjema verloor in de tweede ronde van titelverdediger Amr Shabana uit Egypte; 11-9, 7-11, 1-11 en 5-11. Vorig jaar verloor Anjema, de nummer negen van de wereldranglijst, bij de US Open eveneens van viervoudig wereldkampioen Shabana.

Grinham ging in de tweede ronde ten onder tegen de Engelse Alison Waters; 10-12, 11-5, 11-8, 5-11 en 7-11. Vorige maand verloor de 34-jarige Nederlandse ook al van de sterke Britse speelster, die op dit moment bezig is aan een indrukwekkende comeback na langdurig blessureleed.

Na de uitschakeling van Anjema en Grinham zijn er geen Nederlandse squashers meer actief in Philadelphia.

Televisie-serie van Battlefield: Bad Company op komst

Deadline Hollywood schrijft dat er wordt gewerkt aan een televisie-serie gebaseerd op Battlefield: Bad Company. Fox werkt op dit moment aan de komedie-serie die Bad Company moet gaan heten. De serie wordt geschreven en geproduceerd door John Eisendrath, bekend van Alias en Beverly Hills 90210.

Dat de serie meer richting komedie op gaat is niet raar, gezien beide Bad Company-games behoorlijk luchtig waren qua humor. In de games volgen we net zoals in de aankomende serie het verhaal van vier hoofdpersonages. In de serie die ongeveer een uur per aflevering duurt krijgen we te weten waarom de vier personages geen soldaat meer willen zijn. 

Vermeer: "Ik wist dat mijn kans zou komen"

Kenneth Vermeer hoorde vorige week tot zijn verbazing dat hij door bondscoach Louis van Gaal was opgeroepen voor Oranje. De doelman van Ajax is één van de drie debutanten in de selectie.

Vermeer moest lang wachten op zijn debuut in de selectie, maar zorgen heeft de doelman zich nooit gemaakt. In aanloop naar het EK werd Jasper Cillessen, bij Ajax achter Vermeer de tweede doelman, wel al eens opgeroepen voor een stage bij Oranje.

"Ik had wel van alles kunnen gaan roepen, maar dat heeft totaal geen zin. Ik wist dat ik vanzelf wel een keertje zou worden opgeroepen voor het Nederlands elftal. Ik wist dat mijn kans zou komen als ik zou blijven presteren", aldus Vermeer.

Nu Vermeer geselecteerd is, is er geen reden voor een groot feest. "Toen het eenmaal zover was, bleef ik rustig. Ik was wel blij, maar zo ben ik gewoon. De mooiste felicitatie kreeg ik van mijn oma. Sinds mijn moeder een jaar of vijf geleden naar Suriname is verhuisd, heb ik een heel goede band met mijn oma. Dat ze mij belde om me te feliciteren met de selectie deed me goed", besloot Vermeer.

Ballack wil trainersdiploma halen

Michael Ballack, die vorige week besloot een punt te zetten achter zijn actieve voetballoopbaan, wil zijn trainersdiploma halen. De Duitser gaat zich inschrijven voor de cursus, maar weet nog niet of hij daadwerkelijk als coach in het betaald voetbal aan de slag gaat.

"Ik vind het interessant ook eens van de trainerskant naar voetbal te kijken en daarvoor een opleiding te volgen. Wanneer ik ermee begin, is nog open", aldus de 36-jarige Ballack in Bild.

In een interview met Express, dat vandaag verschijnt, laat Ballack weten dat hij nog vele andere interesses heeft. Het voetbal zal uiteraard een belangrijk deel van zijn leven blijven.

Dominicali: "Ferrari moet aanpak aanpassen"

Ferrari-teambaas Stefano Domenicali wil dat Ferrari na de dramatisch verlopen race in Japan haar aanpak verandert. Fernando Alonso kwam afgelopen zondag op Suzuka niet verder dan de eerste bocht, terwijl regerend wereldkampioen Sebastian Vettel won. De Duitser staat nu in de titelstrijd op vier punten van Alonso.

Red Bull en McLaren hebben hun bolides gedurende het seizoen sneller gemaakt, terwijl Ferrari is blijven steken. Domenicali roept de Italianen op om rustig te blijven. "We zitten met de situatie dat we in Japan geen punten gescoord hebben, dat is een andere situatie. Als een van de anderen een probleem heeft dan moeten wij er zijn en meer punten scoren. We moeten de aanpak veranderen, want het racevoordeel is er niet meer. We hebben de strijd om de titel nog steeds in onze handen."

Domenicali is na de race in Japan naar Maranello afgereisd om het team aan te sporen. Hij weet dat Ferrari de bolide in de afgelopen maanden doorontwikkeld heeft, maar dat McLaren en Red Bull met betere updates op de proppen kwamen. Dit is een achterstand die de Italianen in moeten lopen.

"Geen timmermannen meer bij Andorra"

Het Nederlands elftal neemt het vrijdag op tegen Andorra. De tegenstander van Oranje bestaat vooral uit semi-profs.

Andorra scoorde zelfs nog nooit tegen Oranje. Waar de voetballers van Nederland bij grote Europese clubs spelen, hebben de internationals van Andorra er vaak nog een baantje bij. De nationale ploeg doet voortaan geen uitspraken meer over het beroep van de voetballers. Ze zijn het beu om iedere keer dezelfde vraag te beantwoorden. Dat schrijft het Algemeen Dagblad dinsdag.

"We hebben besloten daar niet meer op te antwoorden, geen informatie te verstrekken", zegt perschef Silvia Casals tegen het AD. "En de spelers zelf willen er al helemaal niet over praten. We willen niet steeds de nadruk laten leggen op waarmee ze hun brood verdienen. Onze bondscoach is daar duidelijk in, hij selecteert voetballers, zegt hij, en niet timmermannen of zoiets."

Djokovic neemt deel aan Hopman Cup

Novak Djokovic neemt deel aan de komende editie van de Hopman Cup. De Servische nummer twee van de wereld ziet het toernooi voor gemengde landenteams als de ideale voorbereiding op de Australian Open, waar hij zijn titel verdedigt. De Hopman Cup vindt van 29 december tot en met 5 januari plaats in het Australische Perth.

Djokovic krijgt het gezelschap van zijn landgenote Ana Ivanovic, voormalig nummer één bij de vrouwen. Het Servische koppel is als eerste geplaatst. Venus Williams, die nooit eerder aan de Hopman Cup deelnam, is samen met John Isner de nummer twee van de plaatsingslijst. Namens Frankrijk heeft Jo-Wilfried Tsonga zijn komst toegezegd.


Djokovic neemt deel aan Hopman Cup (Foto: Novum)

Advocaat ontkent uitspraken over vaderschap Joran

Advocaat Maximo Altez ontkent te hebben bevestigd dat de Peruaanse vriendin van Joran van der Sloot drie maanden zwanger is. De Telegraaf schreef maandag op basis van Van der Sloot en de advocaat dat Leidy Figueroa Uceda zwanger is. "Ik heb alleen tegen de krant gezegd dat ik daar niets van afweet", laat hij weten. Hij bevestigt wel dat de vrouw Van der Sloot regelmatig bezoekt.

Hierdoor blijven alleen de beweringen die Van der Sloot volgens De Telegraaf heeft gedaan als bron over. Hij heeft zich in het verleden niet altijd even betrouwbaar getoond, waardoor het moeilijk is in te schatten of de vrouw nu werkelijk zwanger is of niet.

Vorig jaar ging in Peruaanse media al een gerucht dat dezelfde vriendin zwanger was van Van der Sloot, maar zij ontkende dat toen. Zij was deze keer niet bereikbaar voor commentaar. Twee telefoonnummers die op haar naam stonden zijn niet meer in gebruik.

De 25-jarige Van der Sloot zei maandag in De Telegraaf dat het deze keer 'echt waar' is. Hij zou de vrouw bij een gevangenisbezoek zonder toezicht zwanger hebben gemaakt. De zwangerschap zou geen bewuste keuze zijn geweest. "Leidy zei dat ze de pil was vergeten. Ze wil om haar katholieke geloof geen abortus."

Als de 25-jarige Van der Sloot vader wordt en met Leidy trouwt, kan hij de Peruaanse nationaliteit aannemen en dan zou hij moeilijk nog kunnen worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Peru levert geen eigen onderdanen uit.

Justitie in de VS wil hem vervolgen voor het afpersen van de moeder van de in 2005 op Aruba verdwenen tiener Natalee Holloway. Van der Sloot zit in de zwaarbewaakte Piedras-gevangenis in Lima een celstraf van 28 jaar uit voor de moord op de Peruaanse Stephany Flores in mei 2010.


Advocaat ontkent uitspraken over vaderschap Joran (Foto: Novum)

Politie stuit op man, vrouw en kind met steekwonden

In een woning in het Noord-Hollandse Nieuw-Vennep heeft de politie dinsdagochtend een man, een vrouw en een kind met steekwonden aangetroffen. Geen van hen verkeert in levensgevaar, zegt een politiewoordvoerder. "Zij maken het naar omstandigheden redelijk."

De steekpartij in de woning aan de Lichterstraat vond rond 05.30 uur plaats. De woordvoerder kon niet zeggen of een vierde persoon achter de steekpartij zat. "De recherche doet daar nu onderzoek naar."

Piratenjagers bezocht door prins Willem-Alexander

Prins Willem-Alexander heeft zondag en maandag de militairen bezocht die voor de kust van Somalië worden ingezet voor het bestrijden van piraterij. Hij reisde mee met het bezoek dat commandant der strijdkrachten Tom Middendorp aan de militairen bracht, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag.

Op het fregat Hr. Ms. Rotterdam sprak de prins met de bemanningsleden en de internationale staf van de NAVO die vanaf het schip werkt. Willem-Alexander kreeg uitleg over de aanpak van de piraterij en de manier waarop de verschillende onderdelen van de krijgsmacht bij de missie samenwerken.

Sinds juni staat de antipiraterijmissie van de NAVO onder leiding van de Nederlandse commandeur Ben Bekkering. Nederland doet sinds 2008 mee aan de missie. Naast het bestrijden van piraterij is de missie gericht op de opbouw van een regionale marine om de piraterij aan te pakken.

Santegoeds afgeluisterd door recherche in zaak-Hari

De telefoongesprekken die Evert Santegoeds voerde met Estelle Cruijf zijn opgenomen door de recherche. Dat gebeurde in de zaak rond Badr Hari, die vastzit op verdenking van poging tot doodslag. Santegoeds sprak de kickbokser, het liefje van Estelle, kort na het vermeende incident en zou geen verwondingen aan diens handen hebben gezien.

"Het duurde heel lang", vertelde de showbizzdeskundige, die maandagmiddag werd gehoord door de recherche, maandagavond laat in Shownieuws. Hij wil niet ingaan op de inhoud van het gesprek, maar 'kan wel zeggen dat er echt heel uitgebreid rechercheonderzoek is verricht met heel veel taps'. "Als ik Estelle belde, dan is dat wel opgenomen. En dat hebben we ons niet altijd gerealiseerd."

"Er wordt heel veel onderzoek gedaan. Niet eens om die Badr per se achter de tralies te krijgen, maar om precies te achterhalen wat er gebeurd is die nacht, in die box, in de Arena", doet Santegoeds uit de doeken. "En daar zijn ze volop mee bezig daar op het hoofdbureau van politie." Hij heeft er uiteindelijk ruim drie uur gezeten.

Hari wordt verdacht van poging tot doodslag en zit sinds eind juli in voorarrest. Hij heeft een gedeeltelijke bekentenis afgelegd.

Aantal overvallen en straatroven gaat omlaag

FOK!kers kunnen weer met een gerust hart naar buiten (yeah right, FOK!kers en buiten). Het aantal overvallen is in de eerste 9 maanden van dit jaar met 8 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Tot nog toe werden in 2012 1417 overvallen gepleegd. In de eerste 9 maanden van 2011 was dat aantal nog 1542. Dat meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws.

Ook het aantal straatroven lijkt iets af te nemen. In heel 2011 werden ongeveer 8700 mensen op straat van hun spullen bestolen. Dit jaar staat de teller op 5344 straatroven. Volgens het ministerie lijkt er sprake van een voorzichtige daling. Vooral in de zomermaanden zijn de straatroven verminderd.

Woods bood debutanten excuses aan

Tiger Woods heeft de vier debutanten in het Amerikaanse golfteam voor de Ryder Cup persoonlijk zijn excuses aangeboden voor zijn teleurstellende optreden eind vorige maand in Medinah. De voormalig nummer één wist geen partij te winnen. Europa versloeg Amerika op Amerikaanse bodem op sensationele wijze met 14,5 tegen 13,5.

Kort na de nederlaag kwamen de rookies Brandt Snedeker, Webb Simpson, Jason Dufner en Keegan Bradley op verzoek van Woods even bij elkaar in een kamer. Tijdens dat korte onderhoud excuseerde hij zich nederig voor zijn tegenvallende spel. Snedeker maakte de spijtbetuiging van Woods in informele kring bekend tijdens een sponsoravond in Memphis. 

Woods is nooit de meest gelukkige speler geweest op de Ryder Cup. Hij verloor meer duels dan hij won. De Amerikaan is deze week voor de eerste keer sinds 2003 op het Europese vasteland te bewonderen. Hij doet mee aan de lucratieve World Golf Final in het Turkse Belek.

Stelling: MMA moet compleet gelegaliseerd worden

In Nederland wordt het door gemeentes tegengehouden om MMA (Mixed Martial Arts) gevechten in een kooi te houden met de regels zoals ze door alle grote organisaties gebruikt worden. In Duitsland is dit bijvoorbeeld wel toegestaan. Daarnaast zijn er steeds meer Nederlanders te vinden in de grootste MMA organisatie ter wereld, de UFC. Denk hierbij aan Stefan Struve, Michael Kuiper en K-1 kampioen Alistair Overeem.

De stelling voor vandaag luidt daarom als volgt:

Legaliseer MMA met zijn internationale regelgeving compleet in Nederland.

Romney passeert Obama in peiling

Vier dagen na het eerste televisiedebat tussen de twee Amerikaanse presidentskandidaten zouden de meeste Amerikanen op de Republikein Mitt Romney stemmen. Dat blijkt maandag uit een peiling van onderzoeksinstituut Pew Research Center. Het is de eerste keer sinds tijden dat Romney in een peiling aan kop gaat.

Volgens het onderzoek dat tussen 4 en 7 oktober werd uitgevoerd onder 1.511 mensen die waarschijnlijk zullen gaan stemmen, zou Romney 49 procent van de stemmen krijgen. President Barack Obama moet het doen met 45 procent. In september lag Obama nog 9 procentpunten voor.

Romney passeert Obama in peiling
Romney passeert Obama in peiling (Foto: ANP)

NRC-redacteur weg na onjuiste berichten over Friso

NRC-redacteur Jannetje Koelewijn, die na het ski-ongeluk van prins Friso onjuiste informatie over zijn gezondheidstoestand naar buiten bracht, neemt ontslag als redacteur bij NRC. Volgens de redacteur is een onwerkbare situatie ontstaan tussen haar en hoofdredacteur Peter Vandermeersch, schrijft de Volkskrant dinsdag.

In een interview met het Belgische tijdschrift Humo zei Vandermeersch onlangs dat de krant 'lelijk in de fout' is gegaan bij de berichtgeving over Friso. Hij zei dat de informatie was ingewonnen op een manier 'die niet koosjer' was. "En dan nog op de voorpagina van de krant plaatsen, in een stuk dat een Telegraafverhaal leek omdat het de ik-vorm hanteerde." Voor Koelewijn was dat interview een teken aan de wand, schrijft de Volkskrant.

Nadat Friso in februari in het Oostenrijkse wintersportgebied Lech was bedolven onder een lawine schreef Koelewijn onder meer dat op een MRI-scan geen bijzonderheden te zien waren. Haar bron was Claudius Thomé, hoofd van de afdeling neurologie van de Universiteitskliniek in Innsbruck.

Haar man, neurochirurg Kees Tulleken, zou hem hebben gesproken op een congres van neurochirurgen in het ziekenhuis waar Friso lag. Koelewijn was daar als echtgenote van Tulleken binnengekomen. Het ziekenhuis ontkende meteen dat door Thomé uitspraken over de toestand van Friso waren gedaan.

Later bleek dat Friso waarschijnlijk nooit meer bij bewustzijn komt. Koelewijn en Tulleken raakten in opspraak. Tegen Tulleken loopt nog een tuchtprocedure omdat hij mogelijk het medisch beroepsgeheim heeft geschonden.

De NRC liet oud-ombudsman van de Volkskrant Thom Meens de gang van zaken onderzoeken. Hij concludeerde in april dat de NRC de omstreden artikelen nooit had mogen plaatsen.

Vrouw vast voor branden Winschoten

De politie heeft maandagavond een 25-jarige vrouw uit Winschoten aangehouden voor de branden die de Groningse plaats al enige tijd teisteren. Ze is een bekende van de inmiddels 26-jarige Danny F. die zaterdagnacht op heterdaad werd betrapt toen hij in Blijham een clubgebouw in brand probeerde te steken, meldt de politie dinsdag.

De politie onderzoekt de relatie tussen de verdachten en welke rol zij hebben gespeeld bij de brandstichtingen. De aanhouding van de vrouw volgt niet uit de verhoren van F., zei een politiewoordvoerder op Radio 1. Ze zei dat de aanhouding het resultaat is van rechercheonderzoek.

Vanwege de branden patrouilleert de politie meer in Winschoten. Na de eerste aanhouding liet de politie weten dat de extra aanwezigheid niet wordt teruggeschroefd. Ook nu blijft de politie extra patrouilleren. Een extra politiepost blijft aanwezig en een noodverordening blijft van kracht.

De politie sluit niet uit dat er nog meer brandstichters zijn en vraagt inwoners alert te blijven. F. werd zaterdagnacht betrapt bij een poging tot brandstichting aan de Verschedijk. Het bleek dat hij meerdere keren de melder van een brand in zijn woonplaats is geweest.

Zijn twitteraccount bleek veel retweets te bevatten over de branden in Winschoten. Zo retweette hij bijvoorbeeld het bericht van 112Groningen dat er mogelijk een pyromaan actief is in Winschoten.Verder werd hij ruim een week geleden geïnterviewd door RTV Noord, nadat hij 112 had gebeld om een brand te melden.

Van der Voort naar tweede ronde World Grand Prix

Vincent van der Voort is door naar de tweede ronde van de World Grand Prix in Dublin. Hij versloeg William O'Connor met 2-1 in sets. Vijf andere geplaatste spelers hebben het niet gered, onder andere Simon Whitlock en Gary Anderson zijn uitgeschakeld. 

O’Connor begon goed aan de partij. De Ier gooide direct een 180’er en pakte de openingsleg met een 95-finish en pakte later de openingsset met 3-1. O'Connor had de partij naar zich naar zich toe kunnen trekken. In de derde leg van de tweede set had hij op matchpoint kunnen komen, maar hij miste een volle beurt op de dubbels. Van der Voort stapte in met een 76-finish en maakte niet veel later 1-1 in sets.

De snelste darter ter wereld leek O'Connor verslagen te hebben. De eerste twee legs gingen naar Van der Voort, maar verzuimde daarna om de partij af te maken. In de derde leg miste Van der Voort drie matchdarts en kreeg daarna in de vierde leg een 140-finish om zijn oren. De Ier kreeg in de beslissende leg één pijl op dubbel-18 voor een 110-finsh, maar hij miste. De zenuwen braken hem op en Van der Voort kon alsnog dubbel-8 uitgooien.

Vincent van der Voort speelt in de  tweede ronde tegen Brendan Dolan. De Noord-Ier versloeg Anderson met 2-0. Dinsdagavond komen Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen in actie. 

Speler Speler Uitslag
Mark Walsh Robert Thornton 1-2
Dean Winstanley Dave Chisnall 1-2
Simon Whitlock Justin Pipe 1-2
Terry Jenkins Mervyn King 1-2
Gary Anderson Brendan Dolan 0-2
Phil Taylor Michael Smith 2-0
Kevin Painter Kim Huybrechts 2-0
Vincent van der Voort William O'Connor 2-1

Orgarhythm krijgt Amerikaanse releasedatum

Dat Orgarhythm naar het Westen ging komen was al een tijdje bekend. Nu heeft ontwikkelaar XSEED hier meer over bekendgemaakt. Zij hebben namelijk aangekondigd dat het PlayStation Vita-spel vanaf 23 oktober in Amerika gaat uitkomen via het PlayStation Network.

Er is nog niets gezegd over een Europese releasedatum van Orgarhythm, maar de verwachting is dat dit binnenkort gaat komen.

FOK! wat een weer...Droog en wat zon

Goedemorgen! Meer dan 1 mm regen is er gisteren in Nederland niet gevallen, maar in België viel er op sommige plaatsen tóch wat meer dan verwacht. Er was zelfs sprake van 10 tot 12 mm. De afgelopen nacht kwam er hier en daar plaatselijk mist voor, maar dat was in de vroege ochtend vrij snel opgelost.

Er zijn vandaag perioden met zon en op de meeste plaatsen blijft het droog. Alleen in het noordoosten zou er een buitje kunnen vallen, maar veel zal dat niet voorstellen. De middagtemperatuur ligt vanmiddag rond de 14 graden. De wind komt uit een noordwesteliijke richting en is in het noordelijk kustgebied vrij krachtig. Elders in het land is de wind zwak tot matig.

Ook morgen blijft het droog, maar voor donderdag is de verwachting nog onzeker. Het lijkt erop dat er dan weer wat regen kan gaan vallen, maar de weerkaarten veranderen elke dag weer van mening. Het lijkt mij verstandig om het even van dag tot dag te bekijken.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

BewolktBewolkt, maar wel rustig aan de rand van de stad.

Twee developer diaries voor Warframe

Gamestudio Digital Extremes heeft twee developer diaries uitgebracht voor hun gratis online shooter Warframe. In de eerste video leggen de makers het spel zelf uit en wat spelers ervan kunnen verwachten. In de tweede video introduceren zij ons bij twee van de warframes uit het spel.

In Warframe draait het om een slavenras dat een buitenaardse technologie vindt. Het gaat hierbij om een serie exoskeletten genaamd Warframes. Hiermee moet je als speler jouw ras naar de vrijheid schieten.

Warframe draait op dit moment in een gesloten bèta en gaat uitkomen op pc. Een releasedatum is nog niet bekendgemaakt.

Hallo, Klantenservice?

Service en klanten, het zal wel nooit de totaaloplossing worden die klantenservice eigenlijk zou moeten zijn. Dat Henry Ford ooit trots tegen zijn concurrent Karl Benz opschepte over het feit dat je nu zijn secretaresse kon bellen, om vijf minuten later op te hangen met nog meer frustratie in je toch al niet zo blije reet, die door de krappe stoeltjes van je Ford was verworden tot niets meer dan een kwellende plaat beton. Ik denk het niet.

Ruim dertig burgers gedood door leger Nigeria

Bij een aanval van het Nigeriaanse leger zijn maandag in het noordoosten van Nigeria meer dan dertig burgers om het leven gekomen. De aanval was een vergelding voor een bomaanslag.

Een journalist van persbureau AP reisde maandag samen met een konvooi van de regering door het gebied. Hij zag de lichamen van de slachtoffers op straat liggen. Er lagen geen wapens rond de stoffelijke overschotten. Ongeveer vijftig huizen en winkels waren door het leger met de grond gelijk gemaakt.

Volgens een militair voerde het leger de operatie uit als vergelding voor een bomaanslag waarbij maandagochtend een luitenant om het leven was gekomen. Een woordvoerder van het leger weigerde ieder commentaar.

De Nigeriaanse krijgsmacht is in de strijd tegen Boko Haram vaker beschuldigd van 'buitengerechtelijke executies'.

PvdA wil beŽdiging ministers toch openbaar

De PvdA is toch voor het openbaar maken van de beëdiging van ministers en staatssecretarissen. Vorige maand steunde de partij een motie van die strekking niet. PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt zei maandag in het RTL Nieuws echter dat hij het belangrijk vindt dat de beëdiging van bewindslieden 'openbaar, inzichtelijk en transparant' is.

Nu de PvdA van gedachten is veranderd, is een meerderheid voor openbare beëdiging. De Kamer bespreekt het onderwerp dinsdag.

De koning beëdigt in Nederland al twee eeuwen de leden van het kabinet. Waar dit in veel andere landen in alle openbaarheid gebeurt, kent Nederland alleen het fotomoment op het bordes, na de beëdiging. De Kamer wil hier al langer een einde aan maken, maar naar verluidt ziet koningin Beatrix het niet zitten.


PvdA wil beëdiging ministers toch openbaar (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
review
This War of Mine Stories: Fading Embers
special
Lowlands 2019
review
Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Omega Labyrinth Life
review
Wolfenstein: Cyberpilot
review
Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order
©FOK.nl e.a.