'Europa blokkeert overname TNT Express door UPS'

De Europese Commissie gaat officieel bezwaar aantekenen tegen de overname van TNT Express door UPS. Dat schrijft de Financial Times op basis van bronnen die bij het proces betrokken zijn. Die beslissing zal de overname vertragen.

Volgens de bronnen is de commissie dicht bij de afronding van het onderzoek naar de overname. De bevindingen worden waarschijnlijk volgende week gepresenteerd.

UPS zou al verteld zijn dat er officieel bezwaar zal worden gemaakt tegen de overname. Het Amerikaanse bedrijf kan een definitieve blokkade dan alleen nog voorkomen als het onderdelen afstoot om zo een te dominante marktpositie te voorkomen.

Eurocommissaris Joaquín Almunia (mededinging) heeft al eerder geuit bezwaar te hebben tegen de overeenkomst. Hij vreest dat nog maar drie bedrijven in staat zijn om over het gehele Europese continent pakketten te bezorgen. Vooral vanaf de zuidelijke periferie zou er dan nog te weinig competitie zijn op de 24-uurs pakketbezorging.

UPS mikte aanvankelijk op een afronding van de overname afgelopen juli. Omdat de Europese Commissie ruim de tijd heeft genomen voor het onderzoek is dat al vertraagd. Als de commissie officieel bezwaar heeft gemaakt, kan UPS daarna protest aantekenen en maatregelen nemen om de bezwaren weg te nemen.

Een uiteindelijke beslissing wordt volgens de krant pas in december of januari genomen. Begin september zeiden UPS en TNT Express al te verwachten dat de overname 'begin 2013' wordt afgerond.