Schultz zegt onderzoek verbreding A27 toe

Er komt een onderzoek naar de verbreding van de A27 aan de oostkant van Utrecht. Dat zegde demissionair minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) woensdag toe tijdens een debat over het project in de Tweede Kamer. Het onafhankelijke onderzoek moet binnen drie maanden klaar zijn.

Onder meer de PvdA had aangedrongen op een onderzoek. De partij liet weten niet overtuigd te zijn door het voorstel van Schultz om de weg langs het natuurgebiedje Amelisweerd te verbreden naar twee keer zeven rijstroken. Daarvoor moet aan weerszijden van de weg een strook van vijftien meter natuur wijken.

Volgens de bewindsvrouw is de wegverbreding al afdoende onderzocht. Ze zegde het onderzoek toch toe, omdat de kwestie 'keer op keer' terugkomt. Ook zijn de politieke verhoudingen veranderd. Haar partij onderhandelt momenteel met de PvdA over de vorming van een nieuw kabinet.

"Ik heb er zelf baat bij om de onrust weg te nemen", zei de minister. "Ik wil graag aantonen naar zowel voorstanders als tegenstanders dat we echt wel gezocht hebben naar alle mogelijkheden." Onderzocht wordt onder meer of het mogelijk is dat de weg kan worden verbreed in de huidige betonnen bak naar twee keer zes rijstroken. In combinatie met een lagere snelheid zouden de files dan ook moeten kunnen worden opgelost, denken veel partijen.

Schultz verwacht niet dat het onderzoek veel zal opleveren. Alles is al 'tot in den treure' onderzocht, zei de minister.

Tijdens het debat waren behalve de PvdA ook GroenLinks, de Partij voor de Dieren, de SP, ChristenUnie en D66 nog niet overtuigd van de verbreding. VVD, CDA, PVV en SGP wilden wel verder op de ingeslagen weg. Ton Elias (VVD) en Sander de Rouwe (CDA) lieten dan ook weten niet te zitten wachten op extra onderzoek. Het verhaal van Schultz is nu al overtuigend, aldus De Rouwe.

Over snelwegen bij Amelisweerd is in het verleden vaker te doen geweest. In de jaren zeventig is grootschalig geprotesteerd tegen de aanleg van de A27.


Schultz zegt onderzoek verbreding A27 toe (Foto: Novum)