'Betere gezondheid werknemers levert miljarden op'

Als werkgevers en werknemers inzetten op een lager ziekteverzuim en gezonder werken dan kan dat de Nederlandse economie miljarden opleveren. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van Capgemini in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Volgens het onderzoek scheelt het terugdringen van het ziekteverzuim met één procent 2,6 miljard euro aan kosten per jaar. Een één procent hogere productiviteit door gezonder te werken levert nog eens zes miljard euro op per jaar.

Het ministerie startte woensdag de campagne 'Duurzame inzetbaarheid'. Het wil hiermee werkgevers en werknemers overtuigen dat investeren in gezondheid, scholing en productiviteit loont.

Volgens het ministerie zijn de investeringen noodzakelijk. Door de krimpende beroepsbevolking en een hogere gemiddelde leeftijd moeten werkgevers wel meer doen op hun personeel te behouden en fit te houden. Werknemers moeten makkelijk inzetbaar zijn bij verschillende werkgevers, om zo de kansen op werk te vergroten.