Vertrouwelijke formatiestukken uitgelekt

Vertrouwelijke stukken die door VVD en PvdA worden gebruikt voor de formatie zijn uitgelekt. RTL Nieuws heeft de hand weten te leggen op een document waarin verschillende maatregelen voor de zorg worden becommentarieerd, meldt de nieuwsrubriek woensdag.

Volgens RTL Nieuws gaat het om documenten waarin ambtenaren van het ministerie van Financiën antwoord geven op vragen van de onderhandelaars. Zo wordt in de documenten onder meer gevraagd of het mogelijk is een betaling te vragen voor onnodige bezoeken aan de huisartsenpost of spoedeisende hulp. De vragen zouden 27 september gesteld zijn.

Uit een tabel die de nieuwsrubriek op zijn website heeft gepubliceerd blijkt verder dat het 135 miljoen euro zou opleveren wanneer de huisarts onder het eigen risico komt te vallen. Het zogeheten gedragseffect van de maatregelen levert nog eens zevenhonderd miljoen euro op.

Ook hebben de ambtenaren vragen beantwoord over mogelijke bezuinigingen op de AWBZ, de marktwerking in de zorg en het basispakket.

In de Tweede Kamer wordt door PVV en SP meteen met afschuw gereageerd op de uitgelekte documenten. De PVV-Kamerleden Fleur Agema en Reinette Klever reageren 'geschokt'. Zij vinden het invoeren van eigen betalingen voor de spoedeisende eerste hulp en een eigen risico voor de huisarts onacceptabel. De overige maatregelen vormen een 'ramp voor de langdurige zorg'.

Renske Leijten (SP) is verbijsterd. "Mensen gaan meer betalen en de zeggenschap over onze zorg komt steeds meer bij de verzekeraars te liggen. Minder goede zorg voor meer geld dus." Leijten hoopt dat de PvdA zich bedenkt en de plannen in de vuilnisbak gooit.

Ook ChristenUnie-leider Arie Slob is verbaasd. "Na een spoedcursus begrotingsdiscipline en het loslaten van de duurzaamheidsinvesteringen lijkt de PvdA nu mee te gaan in de zorgagenda van de VVD", twittert hij. "De VVD weet wel wat onderhandelen is."

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver vreest dat als de plannen doorgaan mensen zullen afzien van een bezoek aan de huisartsenpost en te lang blijven doorlopen met hun problemen. "Uiteindelijk maakt dat de zorg juist duurder. Dat is ongewenst en kortzichtig."