Woede om aanslag op jonge Pakistaanse activiste

Veel scholen in de Pakistaanse Swat-vallei hebben woensdag hun deuren gesloten uit protest tegen een aanslag van de Taliban op een 14-jarige activiste. Artsen hebben inmiddels met succes een kogel verwijderd uit de hals van Malala Yousufzai, die zich inzet voor onderwijs voor meisjes.

Veel Pakistanen zijn woedend over de aanval op Malala. De dader ging dinsdag de schoolbus in waarin Malala en andere leerlingen zaten en schoot de tiener in hoofd en nek. De Taliban hebben de aanslag opgeëist.

De hoogste militair van het land, generaal Ashfaq Parvez Kayani, veroordeelde de aanval woensdag in de sterkste bewoordingen. De machtige legerchef doet zelden dergelijke uitlatingen in het openbaar. Hij bezocht Yousufzai dinsdag. "Door Malala aan te vallen blijkt dat de terroristen niet hebben begrepen dat ze niet slechts een individu is, maar een icoon van moed en hoop (...)", aldus Kayani. Hij zwoer dat het leger nooit zal buigen voor terreur. "We zullen vechten, we zullen winnen, ongeacht de kosten."

Malala wordt in heel Pakistan bewonderd voor het aan de kaak stellen van de wreedheden van de Taliban en voor haar strijd voor onderwijs voor meisjes. Toen ze 11 was, begon ze onder een pseudoniem met het schrijven van een blog voor de Britse omroep BBC over het leven onder de Taliban. Vanaf 2009 sprak ze zich openlijk uit voor de noodzaak van onderwijs voor meisjes. De Taliban zijn sterk gekant tegen onderwijs voor vrouwen.

Privéscholen in de Swat-vallei waren woensdag gesloten uit protest tegen de aanslag en uit solidariteit met Malala, zei Ahmed Shah, voorzitter van een vereniging van privéscholen. Woensdag wordt er in Mingora, waar de aanslag plaatsvond, een demonstratie gehouden, evenals in de oostelijke stad Lahore.

Yousufzai werd vorig jaar voorgedragen voor de Internationale Kindervredesprijs.


Woede om aanslag op jonge Pakistaanse activiste (Foto: Novum)