Bleker blijft bij afschaffen post op maandag

Staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA) blijft erbij dat de postbezorging op maandag kan worden afgeschaft. Dat schrijft de bewindsman woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Bleker kondigde begin dit jaar al aan dat hij de postbezorging op maandag wil schrappen. Postbedrijf PostNL dringt daar al langer op aan. De staatssecretaris zegde echter toe met zijn definitieve besluit te wachten totdat de resultaten van twee onderzoeken bekend werden. Die onderzoeken werden uitgevoerd op verzoek van de Kamer.

"De resultaten ven beide onderzoeken geven geen aanleiding tot een heroverweging van mijn voorstel tot vermindering van het aantal verplichte bezorgdagen van zes naar vijf", schrijft Bleker. De wetswijziging die hiervoor nodig is, stuurt de demissionair bewindsman dit najaar naar de Kamer.

De twee onderzoeken hadden betrekking op de mogelijke beïnvloeding van de cijfers van de post die op maandag wordt bezorgd en naar de werkgelegenheid. Uit onderzoek van de Opta blijkt dat de post op maandag met 2,6 procent van het totale volume iets hoger ligt dan de twee procent die PostNL presenteerde.

Het postbedrijf heeft echter de postbuspost niet meegerekend, omdat PostNL die post wil blijven bezorgen. De Opta had die cijfers wel meegeteld.

De afschaffing van de maandagbezorging heeft verder slechts 'beperkte consequenties' voor de werkgelegenheid en de arbeidsvoorwaarden van het zittende personeel, concludeerde onderzoeksbureau Ecorys. "Het bezorgvolume op maandag is zeer beperkt ten opzichte van het totale bezorgvolume en het beroep postbezorger wordt gekenmerkt door een hoge mate van in- en uitstroom", schrijft Bleker.

Dat betekent dat de teruggang in de vraag wordt opgevangen door een natuurlijke uitstroom van werknemers. Mogelijk kan een knelpunt ontstaan voor postbodes die niet op andere dagen kunnen werken. Maar dat zal naar verwachting 'hooguit zeer beperkt voorkomen', aldus Bleker.