'Donald G. opdrachtgever moord Endstra'

De Amsterdamse crimineel Donald G., een nauw contact van Willem Holleeder, gaf in 2004 opdracht voor de liquidatie van vastgoedmagnaat Willem Endstra. Dat heeft de Rus Namik Abbasov, die door het Openbaar Ministerie wordt beschouwd als de moordenaar van Endstra, tegen de politie gezegd. Dat zou blijken uit stukken in handen van de NOS.

Abbasov werd vorig jaar in Polen opgepakt en aan Nederland uitgeleverd. In maart overleed hij onverwachts aan een hersenbloeding. Vlak voor zijn dood zou hij, buiten de officiële verhoren om, hebben verklaard dat G. opdracht gaf voor de moord.

De kring rond Holleeder zou de advocaat van Abbasov hebben betaald. Hij kon niet van deze advocaat af. "Als ik een andere advocaat neem, vermoorden ze mijn gezin in Moskou", zou hij hebben gezegd. "Ik wil ook niets verklaren tijdens de verhoren, omdat dit anders bij die personen terechtkomt."

Tijdens het luchten zou de Rus tegen een rechercheur wel hebben gepraat. "Deze mensen kennen geen grenzen", zou hij hebben gezegd. "Mijn familie is in gevaar als ik een verklaring afleg. Het zijn echt gevaarlijke mensen. Als zij iemand dood willen hebben, waar ook ter wereld, dan kunnen zij dat organiseren.

Vervolgens zou Abbasov, die altijd ontkend heeft dat hij Endstra doodschoot, hebben gezegd dat G. de opdrachtgever was van de moord. G. onderhoudt nauwe banden met Holleeder, die is veroordeeld tot negen jaar cel voor het afpersen van Endstra. Holleeder kwam eerder dit jaar op vrije voeten.