Relschoppers slaags met politie Athene

Een vreedzame demonstratie tegen het bezoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan de Griekse hoofdstad Athene is dinsdag in rellen ontaard. Enkele tientallen relschoppers maakten zich los uit de demonstrerende menigte en bekogelden de politie met stenen en vuurpijlen. Die verweerde zich met pepperspray en schokgranaten.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel kwam dinsdag in Athene aan voor een bliksembezoek aan het noodlijdende Griekenland. Ze werd met gemengde gevoelens onthaald. De Griekse regering ziet in Merkels komst een bevestiging dat Griekenlands toekomst in Europa ligt. Maar veel Grieken verwachten van het bezoek slechts nieuwe bezuinigingen en ontberingen.

Meer dan zevenduizend agenten zijn in de Griekse hoofdstad in touw. Ze hebben parken en andere openbare ruimten afgegrendeld, om demonstranten uit het blikveld van de bondskanselier te houden. Zelfs in stadsdelen waar de draconische veiligheidsmaatregelen niet van kracht zijn hielden agenten voorbijgangers aan om hun bagage te doorzoeken.

Onder de betogers was een groep reservisten van de Griekse commandotroepen, die tijdens een mars 'Merkel Griekenland uit' riep. Zeker veertig demonstranten werden aangehouden en weggevoerd. Een van de arrestanten riep dat hij in dienst is van het linksradicale Syriza, de grootste oppositiepartij van Griekenland.

"Geschiedenis wordt geschreven door de ongehoorzamen", scandeerden duizenden betogers terwijl een helikopter over hun hoofden scheerde. De demonstranten dromden kalm samen voor het parlementsgebouw. Een kleine groep betogers verbrandde een hakenkruis en wierp dat vervolgens op een politiebarricade. Veel boze Grieken gebruiken nazi-symbolen om Merkels optreden tegenover Griekenland af te schilderen als een dreigement voor een Duitse bezetting.

Merkel spreekt tijdens haar vijf uur durende bezoek, haar eerste aan Griekenland sinds drie jaar geleden de Europese schuldencrisis uitbrak, met de Griekse premier Antonis Samaras en president Karolos Papoulias. Veel Europese leiders hebben Griekenland de afgelopen periode gemeden, omdat ze vreesden voor een vijandige ontvangst.

Veel Grieken kunnen door de snel krimpende economie en de strenge bezuinigingen nauwelijks het hoofd boven water houden. Ze verwijten de andere landen van de eurozone dat die zich hardvochtig jegens de Grieken opstellen. De Europese Unie heeft Griekenland in ruil voor noodleningen strenge voorwaarden opgelegd. Merkel is, als leider van de belangrijkste en vaak strengste EU-lidstaat, voor veel Grieken de belichaming van het kwaad geworden.


Relschoppers slaags met politie Athene (Foto: Novum)