De Hakkelaar aangehouden na grote zoekactie

Bij een zoektocht naar het vermogen van de veroordeelde drugshandelaar Johan V. is hij dinsdag aangehouden. Ook zijn zoon en twee andere betrokkenen zijn gearresteerd. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

De 58-jarige V., beter bekend als de Hakkelaar, wordt verdacht van witwassen. Hij werd in 1998 tot twee jaar cel veroordeeld voor grootschalige drugshandel. De Belastingdienst legde hem een naheffing van 123 miljoen euro op. Omdat hij die niet betaalde en weigerde inzage te geven in zijn inkomsten en vermogen werd V. in 2000 een jaar gegijzeld.

Justitie vermoedt dat V. nog altijd beschikt over grote sommen geld. Hij heeft volgens het OM vele miljoenen verdiend aan drugshandel. Hij staat niet ingeschreven in het bevolkingsregister, verblijft afwisselend op verschillende adressen en heeft geen legale inkomsten. Toch doet hij grote uitgaven.

De recherche doorzocht in samenwerking met opsporingsdienst FIOD twee bedrijven en zes huizen in Hilversum, Medemblik, Bussum, Soest en Amsterdam. Er is beslag gelegd op drie vuurwapens, vijfduizend xtc-pillen, een hoeveelheid MDMA en een tabletteermachine voor de productie van synthetische drugs. Ook computers, administratie, mobiele telefoons, auto's, een boot en een caravan zijn meegenomen.

Aan de invallen werkten zo'n 260 opsporingsagenten en militairen mee. Naast de Hakkelaar en zijn zoon werden in Amsterdam een 59-jarige man en een vrouw van 56 jaar aangehouden.