Beatrix opent Hanzelijn met koninklijke trein

Koningin Beatrix opent 6 december de Hanzelijn. Het staatshoofd reist met de koninklijke trein van Lelystad naar Zwolle, waarbij de trein stopt op de nieuwe stations Dronten en Kampen Zuid. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag weten.

Prorail levert het nieuwe spoortraject die dag op voor gebruik door NS, goederenvervoerders en de reizigers. De treindienst gaat 9 december van start. De reis van Amsterdam naar Zwolle verloopt naar verwachting dan een kwartier sneller.

De Hanzelijn is een nieuwe spoorverbinding tussen de Randstad en Noord- en Noordoost-Nederland en voert langs Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. Prorail heeft in zes jaar vijftig kilometer spoorlijn aangelegd en 88 bouwwerken gerealiseerd, waaronder de stations in Dronten en Kampen, een tunnel en een spoorbrug. Dat is binnen de tijd en het afgesproken budget gebeurd, laat de spoorbeheerder weten.

Kinderen die langs het traject wonen worden uitgenodigd een gedicht te schrijven. De groepen 8 van 150 scholen uit de vier steden van de Hanzelijn worden per brief uitgenodigd om mee te doen aan een wedstrijd. Het gedicht moet op een of andere manier een verbinding leggen met de nieuwe spoorlijn.

Vier winnaars, uit elke stad eentje, mogen hun gedicht op 6 december aan de koningin voordragen tijdens de koninklijke treinrit.