War Child krijgt Carnegie Vredesprijs

War Child krijgt de Carnegie Wateler Vredesprijs 2012. De organisatie krijgt de prijs vanwege haar wereldwijde inzet voor kinderen en jongeren in conflictgebieden.

De Carnegie-Stichting reikt de prijs eens in de twee jaar uit aan een persoon of instelling die zich op een bijzondere wijze heeft ingezet voor de internationale vrede. War Child is 'bijzonder vereerd' met de onderscheiding. "We zien het als een erkenning van ons werk, van onze bijdrage aan een duurzame vrede in voormalige oorlogsgebieden", zegt directeur Bernard Uyttendaele. "Maar we zien het vooral als een erkenning van de kracht van kinderen en jongeren zelf."

De prijs, die bestaat uit een oorkonde en 35 duizend euro, wordt 15 november uitgereikt in het Vredespaleis in Den Haag door oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot, die sinds 2007 voorzitter is van de Carnegie-Stichting.

De winnaars komen afwisselend uit Nederland en het buitenland. Jeremy Gilley won de Carnegie Wateler Vredesprijs in 2010. Hij is de oprichter van Peace One Day, een organisatie die wereldwijd campagne voert tegen oorlog en geweld. Onder de eerdere laureaten bevinden zich de Nederlandse generaal Patrick Cammaert, oud-NAVO-baas Javier Solana, mensenrechtendeskundige Theo van Boven, de United Nations High Commissioner for Refugees, het Liliane Fonds en Max van der Stoel.