Leenstelsel voor studenten in aantocht

Het systeem rond de studiefinanciering gaat op de schop. De VVD en de PvdA willen de basisbeurs voor alle studenten afschaffen. Daarvoor in de plaats komt een sociaal leenstelsel. Dat zeggen bronnen rond de formatie tegen de NOS.

Het nieuwe systeem moet in 2014 worden ingevoerd en geldt alleen voor nieuwe studenten. De lening moet een gunstig rentetarief krijgen en hoeft pas worden afgelost als ze klaar zijn met hun studie en een baan hebben.

Bij het maken van de plannen is gekeken naar de obstakels en discussiepunten bij de invoering van de langstudeerboete. Toen was lang onduidelijk of de maatregel juridisch wel door de beugel kon. Er was destijds ook veel kritiek over het feit dat de boete met terugwerkende kracht werd ingevoerd.

Vorige week werd al gevreesd voor de invoering van een leenstelsel nu de langstudeermaatregel is afgeschaft. Studentenvakbond LSVb laat dinsdag in een reactie weten dat het stelsel 'enorm funest' is voor de toegankelijkheid van hogescholen en universiteiten. "Nederland als kennisland gaat erop achteruit", zegt een woordvoerder van de 'woedende' bond, die spreekt van een dolk in de rug.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) laat weten verrast te zijn door de 'plotselinge' aankondiging van de afschaffing van de studiefinanciering. "Studenten belanden zo van de regen in de drup", meent ISO-voorzitter Thijs van Reekum. "Het wordt gepresenteerd als een 'sociaal' leenstelsel, omdat afgestudeerden langer de mogelijkheid hebben om te terug te betalen en de rentes gunstig zijn voor de lening", zegt Van Reekum, die vanwege onduidelijkheid over de uitvoering niet blij is de aankondiging.

"De vraag is nu wat er gedaan wordt aan een structurele verhoging van de studieschuld met dertienduizend euro en wat dit voor gevolgen heeft voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs." Het ISO vraagt verder om duidelijkheid over de aanvullende beurs en restschulden.

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf is tegen de maatregel. "Langstudeerboete vervangen door sociaal leenstelsel", twittert hij. "Domme ruil. Nu studeerboete en langstudeerbonus." Zijn SP-collega Jasper van Dijk sluit zich hierbij aan.