FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 8 oktober 2012

Bankiers voor rechter om beursfraude

Drie Ierse bankiers zijn maandag voor de rechter verschenen. Het drietal, Sean Fitzpatrick (64), Willie McAteer (61) en Pat Whelan (50), is aangeklaagd wegens pogingen de aandelenkoers van de Anglo Irish Bank kunstmatig hoog te houden.

De bankiers zouden in 2008 ruim 450 miljoen euro uitgeleend hebben aan een aantal investeerders dat vervolgens aandelen in de bank kocht om de prijs van het aandeel op te drijven. De bank werd uiteindelijk in 2009 genationaliseerd. Dit kostte de Ierse belastingbetaler dertig miljard euro.

Als Fitzpatrick, Whelan en McAteer schuldig worden bevonden, kunnen ze een celstraf van vijf jaar en een boete tegemoet zien.

'Iran heeft binnen vier maanden kernkop'

Iran is in staat om binnen twee tot vier maanden voldoende hoogverrijkt uranium te produceren voor een kernkop. Desalniettemin zijn er nog enkele serieuze ontwerpproblemen die eerst opgelost moeten worden voordat Iran daadwerkelijk de beschikking krijgt over een kernwapen. Dat heeft de Amerikaanse denktank Institute for Science and International Security maandag gezegd.

Hoewel Iran ontkent dat het een kernwapen nastreeft, vreest de internationale gemeenschap dat Iran zijn uraniumverrijkingsprogramma toch gebruikt voor het maken van wapens. Deze zorg neemt alleen maar toe nu Iran steeds meer centrifuges in gebruik neemt en de voorraad verrijkt uranium steeds verder wordt uitgebreid.

Volgens bronnen bij het Amerikaanse leger en de Amerikaanse inlichtingendiensten is de Iraanse regering nog niet van plan een kernwapen te bouwen. Toch waarschuwen ook zij dat de situatie waarin Iran in staat is een kernwapen te vervaardigen niet ver weg meer is.

Romney neemt buitenlandbeleid Obama op de korrel

Mitt Romney heeft maandag in een campagnetoespraak het buitenlandbeleid van president Barack Obama op de korrel genomen. Het gevaar van een conflict in het Midden-Oosten is onder Obama toegenomen, aldus de Republikeinse presidentskandidaat.

Er is 'behoefte aan Amerikaans leiderschap in het Midden-Oosten', zei Romney. De Republikein zei voorstander te zijn van een 'assertievere' rol in Syrië, van nieuwe voorwaarden voor hulp aan Egypte en van strengere sancties tegen Iran.

Nu de verkiezingsstrijd na Obama's matige optreden in het presidentsdebat vorige week steeds spannender wordt en de kandidaten in de peilingen naar elkaar toe kruipen probeert het campagneteam van Romney kiezers die een vervroegde stem mogen uitbrengen voor zich te winnen. Het lijkt erop dat zijn tactiek in North Carolina en Florida, twee staten die voor Romney van cruciaal belang zijn, vruchten werpt. Obama doet het vooralsnog beter in Iowa, een andere cruciale staat.

Romney probeerde in zijn toespraak een krachtig signaal uit te zenden richting Iran en Syrië en portretteerde Obama tegelijkertijd als een zwakke leider. Hij verwees daarbij naar de dodelijke bestorming van het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi, waarbij onder anderen de Amerikaanse ambassadeur het leven liet.

"We laten ons niet de les lezen door iemand die op het gebied van buitenlands beleid een regelrechte ramp is geweest", diende Obama's campagnewoordvoerster Jen Psaki het kamp-Romney van repliek.


Romney neemt buitenlandbeleid Obama op de korrel (Foto: Novum)

'Sporting Portugal wil Nederlandse trainer'

Sporting Portugal lijkt zijn zinnen te hebben gezet op het aantrekken van een Nederlandse trainer, zo weet Voetbal International te melden. Afgelopen vrijdag werd bij de club van onder meer Ricky van Wolfswinkel Ricardo Sa Pinto op straat gezet, waarna de zoektocht naar een opvolger gestart is.

Bij de Nederlandse voetballers zijn de namen van Fred Rutten en Bert van Marwijk gevallen. Rutten heeft tot medio volgend jaar een verbintenis bij Vitesse, terwijl Van Marwijk na zijn bondscoachschap nog geen club heeft gevonden. Ook Co Adriaanse, de Spanjaard Ernesto Valverde en de Braziliaan Felipe Scolari zouden volgens de Portugese media in beeld zijn. Het trio is clubloos.

Bij Sporting moet de nieuwe trainer meteen goede resultaten gaan boeken. De Portugese topclub staat in de nationale competitie slechts elfde. Ook verloor de club van Stijn Schaars, Khalid Boulahrouz, Zakaria Labyad en Van Wolfswinkel vorige week in de Europa League met 3-0 van het Hongaarse Videoton.

Spanje bezuinigt op sport

Spanje moet op financieel vlak de broekriem aanhalen. De bezuinigingen raken ook de sport hard, zo heeft de verantwoordelijke minister Miguel Cardenal aan het parlement laten weten. Volgend jaar is er nog maar 31 miljoen rijkssubsidie te verdelen, zestien miljoen minder dan dit jaar.

De kleinere sportbonden vrezen een pas op de plaats te moeten maken, omdat het tegelijkertijd door de crisis lastig is om sponsoren aan te trekken. In 2009 was er nog 82 miljoen euro subsitie van de federale overheid, maar met de bezuinigingen die nu op stapel staan vreest Cardenal dat Spanje op termijn een minder groot sportland zal zijn. De topsportcentra zullen komend jaar hun budgetten met meer dan 25% zien krimpen. Dit zal betekenen dat Spaanse sporters minder vaak naar internationale wedstrijden uitgezonden zullen worden.

Bondscoach Klinsmann passeert AZ-topscorer Altidore

Jozy Altidore is maandag door bondscoach Jürgen Klinsmann buiten de Amerikaanse nationale selectie gehouden. De spits van AZ behoort niet tot de 24-koppige groep voor de duels tegen Antigua en Guatemala, waarin plaatsing voor de volgende kwalificatieronde veilig gesteld moet worden.

Geheel als een verrassing komt het passeren van de 51-voudig international niet. Klinsmann liet zich vorige maand na het tweeluik met Jamaica al kritisch uit over de 22-jarige aanvaller. "Ik denk dat Jozy veel beter kan en hij weet dat", sprak de Duitse trainer destijds.

Altidore reageerde fel met een inmiddels verwijderd bericht op Twitter. "Ik houd ervan als mensen anderen de schuld geven voor hun eigen tekortkomingen en incompetentie." Altidore is met acht goals momenteel topscorer van de Eredivisie. Zondag liet hij in negatieve zin van zich spreken door een rode kaart in het uitduel tegen FC Twente.

Voor de Verenigde Staten volstaan waarschijnlijk vier punten uit de komende twee duels om door te gaan naar de regionale finale.


Bondscoach Klinsmann passeert AZ-topscorer Altidore (Foto: Novum)

One Direction: wij lijken op The Beatles

De mannen van One Direction vertonen nogal wat overeenkomsten met The Beatles. Dat vinden althans de 18-jarige Harry Styles en 19-jarige Niall Horan van de Britse boyband.

"We hebben naar die film gekeken van The Beatles waarin ze voor het eerst naar Amerika gaan", vertelt Styles aan de Daily Star. "We zagen echt een gelijkenis met onze persoonlijkheden." Niall Horan sluit zich volledig aan bij zijn bandmaatje. "Ze hielden net als wij van lol trappen."

De Britse popgroep scoorde onlangs zijn eerste hit in Nederland, maar is razend populair in zowel Groot-Brittannië als de Verenigde Staten. Styles weet niet waar hij zich het meeste thuisvoelt. "Als we in Amerika zijn voelt Londen als thuis, en als we in Londen zijn voelt Amerika als thuis. Het is een beetje vreemd."

Danny DeVito gaat scheiden

Na 30 jaar is de koek voor acteur Danny DeVito en actrice Rhea Perlman op. Zij hebben besloten een punt achter hun huwelijk te zetten.

Dit bevestigt een woordvoerder van het acteurskoppel tegenover het Amerikaanse programma Entertainment Tonight.

De 67-jarige DeVito en 64-jarige Perlman trouwden op 28 januari 1982. Voordat zij in het huwelijksbootje stapten, hadden zij al tien jaar een relatie. De twee hebben elkaar ontmoet tijdens een toneelstuk waar DeVito in speelde. Samen hebben zij twee dochters, Lucy en Grace, en een zoon, Jacob.

DeVito speelde onder meer in de series Taxi en It's Always Sunny in Philadelphia. Perlman kennen we onder andere van de serie Cheers. Ook verschenen ze samen op het witte doek. Zo waren beiden te zien in de film Matilda, naar het boek van Roald Dahl. Ook richtten ze de productiemaatschappij Jersey Films op.

Webber: "Romain is een mafkees"

Mark Webber heeft aangegeven dat hij Romain Grosjean na de race op Suzuka heeft aangesproken op zijn acties. De Fransman reed achterop de bolide van Webber in de openingsfase van de Grand Prix van Japan. De Australiër was woest op de Lotus-coureur en noemde hem een 'mafkees'.

De wedstrijdleiding legde Grosjean tijdens de race een stop-and-go-penalty op, één van de zwaarste straffen die gedurende een race uitgedeeld kan worden. Het is niet de eerste keer dat de Lotus-coureur betrokken is bij een race-ongeval. Dit seizoen moest hij zich acht keer eerder verantwoorden bij de stewards.

De Fransman vertelde tegen het Duitse blad Auto Motor und Sport dat Webber duidelijk niet blij was tijdens de woordenwisseling. "Kijk me eens aan, Romain", zou Webber hebben gezegd. "Als je zo door blijft gaan, dan zul je niet lang blijven", aldus de Red Bull-coureur.

Lotus-teambaas Eric Boullier zei dat er geen excuus is voor Grosjeans herhaaldelijke overtredingen. Hij benadrukte dat Grosjean om zal moeten leren gaan met zijn emoties en de druk. "In Singapore, toen Romain weer mocht racen, zagen we wel dat de andere coureurs druk uitoefenden op hem bij de start."

Ziekenhuis Gouda onderzoekt dossierlek

Het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda onderzoekt of de medische dossiers die toegankelijk waren via internet zijn ingekeken. Het ziekenhuis sluit niet uit dat dat het geval is geweest, laat het maandag weten.

Zondag werd duidelijk dat tientallen dossiers, waarin onder meer diagnoses, medische correspondentie, röntgenfoto's, echo's, scans en laboratoriumuitslagen staan onbeveiligd op het net stonden. Een hacker had het lek gevonden door een voor de hand liggend wachtwoord in te tikken. De server werd na ontdekking meteen offline gezet.

Behalve het onderzoek heeft het Goudse ziekenhuis ook enkele andere maatregelen genomen. Zo worden alle systeembeheerwachtwoorden gewijzigd en complexer gemaakt.

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) vraagt bedrijven en instellingen in een reactie op de berichtgeving rondom het lek om extra aandacht rondom het beveiligen van persoonsgegevens. Door het gebruiken van eenvoudige gebruikersnamen en wachtwoorden kunnen buitenstaanders makkelijk toegang krijgen tot de server, waarschuwt de dienst.

Het incident in het Groene Hart Ziekenhuis is 'hoogstwaarschijnlijk het topje van de ijsberg', zo denkt het NCSC. Behalve het gebruik van sterke wachtwoorden wordt bedrijven aangeraden altijd recente software te gebruiken.

Nieuwe noodfonds krijgt AAA-rating van Fitch

Fitch Ratings heeft de kredietwaardigheid voor het maandag gestarte permanente noodfonds ESM vastgesteld op AAA. De hoogst mogelijke rating wordt vergezeld door stabiele vooruitzichten.

De hoge rating van het ESM wordt volgens Fitch onder meer bepaald door een 'uitzonderlijk sterk' mechanisme voor het opvragen van kapitaal. Ook de relatief hoge kapitalisatie van het noodfonds, de preferente crediteurenstatus die het fonds geniet en het vroegtijdige waarschuwingssysteem waarvan het fonds zich bedient speelden mee in het oordeel.

Het ESM is eigendom van de zeventien eurolanden. Het fonds heeft een maximale leencapaciteit van vijfhonderd miljard euro en een totale waarde van zevenhonderd miljard euro. Maandag kwam het bestuur van het ESM voor het eerst bijeen.


Nieuwe noodfonds krijgt AAA-rating van Fitch (Foto: Novum)

'Armstrong dopete ook in 2009'

Lance Armstrong heeft ook in het wielerseizoen 2009 doping gebruikt, zo meldt dopingexpert Michael Asheden aan California Watch. Hij verdenkt de zevenvoudig Tourwinnaar ervan tijdens de Tour de France van 2009 bloedtransfusies te hebben ondergaan.

Armstrong is al door het Amerikaans antidopingagentschap USADA voor het gebruik van doping in de periode 1998-2005. Zijn zeven Tourzeges werden hem afgenomen, maar volgens Asheden is dat niet genoeg. In de Tour van 2009 werd het bloed van Armstrong namelijk niet dunner, zo bleek uit het bloedpaspoort van de Amerikaan. "Het ontbreken van een natuurlijke daling van de bloedconcentratie tijdens een koers van drie weken, komt overeen met het effect van bloeddoping."

De woordvoerder van Armstrong, Mark Fabiani, ontkent het dopinggebruik. "De regels zijn voor iedereen duidelijk, behalve voor USADA. Of je slaagt voor een dopingtest, of je zakt. Lance Armstrong heeft elke test doorstaan, ook controles die werden afgenomen tijdens de Tour van 2009."

Athene klaar voor komst Merkel

De Griekse politie heeft de veiligheid in Athene met het oog op het bezoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel flink opgeschroefd. Grote delen van de Griekse hoofdstad worden afgesloten om protestacties tegen Merkel bij voorbaat de kop in te drukken. Merkel spreekt dinsdag met de Griekse premier Antonis Samaras.

De Griekse bevolking maakt zich grote zorgen om een nieuwe ronde van zware bezuinigingen. Die worden Griekenland opgelegd door zijn internationale kredietverstrekkers, waaronder de Europese Unie. Merkel is, als leider van de belangrijkste EU-lidstaat die de bezuinigingen eist, voor veel Grieken de belichaming van het kwaad geworden.

Er is de Griekse autoriteiten veel aan gelegen het bezoek van Merkel, haar eerste aan Griekenland in vijf jaar, in goede banen te leiden. De minister van openbare orde drong er maandag bij demonstranten op aan 'de vrede te bewaren'. Er worden zo'n zevenduizend agenten ingezet.

In grote delen van het centrum van Athene en in een straal van honderd meter rond de route die Merkel per auto zal afleggen zijn openbare bijeenkomsten verboden. Twee betogingen van vakbonden en oppositiepartijen elders in de stad mogen wel doorgaan.

Tiener verliest maag na drinken stikstofdrankje

Een Brits meisje is haar maag verloren na het drinken van een cocktail met vloeibare stikstof. Het orgaan moest operatief worden verwijderd, meldden Britse media.

Het 18-jarige meisje dronk donderdag tijdens het uitgaan in de Noord-Engelse stad Lancaster een drankje dat was bereid met vloeibare stikstof. Stikstof, bij kamertemperatuur een gas, wordt onder ijskoude omstandigheden vloeibaar. Toegevoegd aan een cocktail herkrijgt het zijn gasvorm en slaat de damp uit het glas, wat een fraai effect geeft.

Het is onduidelijk hoe het kon gebeuren dat het meisje de vloeibare stikstof binnenkreeg. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Kruiswijk baalt stevig van duikeling Bony

sc Heerenveen-verdediger Arnold Kruiswijk is niet te spreken over de tweede gele kaart die hij afgelopen weekend ontving na een schwalbe van Vitesse-spits Wilfried Bony.

"Natuurlijk was het vallen een slimmigheidje van Bony, maar je mag van de arbitrage verwachten dat die wat slimmer is. Dit is voor mij verschrikkelijk moeilijk te verteren. Er zit niets anders op dan drie weken lang te gaan trainen. Er zijn leukere dingen", aldus een balende Kruiswijk tegenover De Telegraaf.

Diezelfde Bony nam de gehele Arnhemse productie voor zijn rekening en bezorgde Vitesse in de slotfase een zwaarbevochten punt (3-3). Kruiswijk was er toen al niet meer bij.

Geen explosief in verdacht pakketje incassobedrijf

In het verdachte pakketje dat onder een auto hing die bij een kantorencomplex aan de Van Elmptstraat in Groningen stond geparkeerd, zat geen explosief. Medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) hebben het pakketje maandagavond na lang onderzoek ontmanteld. Het ging om een ondoorzichtige plastic doos die alle kenmerken had van een explosief, aldus een woordvoerder van de politie.

De eigenaresse ontdekte het pakje maandagochtend en schakelde de politie in. De recherche gaat onderzoeken wat er precies in het pakketje zat. Ook moet duidelijk worden wie het pakje onder de auto heeft geplakt en waarom dat was.

Geen explosief in verdacht pakketje Groningen
Geen explosief in verdacht pakketje Groningen (Foto: ANP)

FOK!film zoekt filmfanaten!

Ben jij een filmliefhebber, volg jij het filmnieuws op de voet en heb jij zin om andere filmliefhebbers te voorzien van het laatste nieuws? Dan zoeken wij jou! FOK!film is al ruim anderhalf jaar een filmgerelateerde site en wij zoeken enthousiaste redactieleden.

Dagelijks is er op elk moment van de dag ontzettend veel nieuws in de wereld van film en de bijbehorende entertainment. Als redactielid zorg jij er voor dat iedereen dit nieuws op FOK!film kan lezen. Hierbij zit je in een enthousiaste crew met leuke collega's. Als redactielid is er voor ieder wat wils om te doen, van het schrijven van nieuwsberichten en specials tot het bezoeken van films in de bioscoop.

Wat kunnen wij jou bieden?
- Een leerzame functie bij een leuke site
- Een goede referentie voor op het cv
- De mogelijkheid tot creatieve ontplooiing
- Een speelplaats om jouw creativiteit op los te laten
- Gratis en voor niets naar (pers)bioscoopvoorstellingen, het ontvangen van dvd's- en/of Bluray's (mits review)
- Mogelijkheid tot interessante (en soms buitenlandse) uitjes voor interviews, presentaties en setvisits
- Ervaring op het gebied van schrijven, taalkennis en eventueel pr-gerelateerde zaken
- Het opbouwen van een netwerk
- Het achter de schermen van de filmwereld zien

Wat vragen wij van jou?
- Enthousiasme
- Goede schrijfstijl
- Leergierig
- Creatief
- FOK!-achtig brutaal
- Minimaal 1 nieuwsbericht per dag

Heb je interesse gekregen? Stuur dan een mail naar film@fok.nl o.v.v. 'Sollicitatie redactie' en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Vermeld in de mail een motivatie, iets over jezelf, jouw username, hoeveel tijd je denkt te hebben om te schrijven en wat je naast nieuws schrijven nog meer kan doen: Photoshop/Bluray-reviewer/dvd-reviewer/bioscoopreviewer (persvoorstelling / regulier). Stuur daarnaast een proefnieuwsbericht en/of -review / -afbeelding mee van een interessant item dat volgens jou goed op de site zou passen. Maak het niet te lang, maar zeker ook niet te kort.

Wellicht tot snel!

Shaun Of The Dead

Dus leg die Cornetto aan de kant en schrijf die mail! 'How is that for a slice of fried gold?'

RIVM stopt gebruik vaccin tegen DKTP

Het RIVM stopt met het gebruik van een vaccin tegen DKTP: difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Dat meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu maandag.

Volgens de producent van het vaccin was de ruimte waar het middel werd gemaakt, niet steriel. "Er is geen enkele reden om aan te nemen dat het vaccin problemen veroorzaakt voor de gezondheid van al gevaccineerde kinderen", aldus het RIVM.

RIVM stopt gebruik vaccin tegen DKTP
RIVM stopt gebruik vaccin tegen DKTP (Foto: ANP)

James Bond themaweek op FOK!film

Het is James Bond themaweek op FOK!film. Om dit goed te beginnen staan hieronder nieuwe beelden uit Skyfall en nog meer fraaie video's over de 50-jarige historie van 007 op het witte doek.

Als eerste zie je een clip uit de 23e Bond film met  hoofdrollen zijn voor Daniel Craig, Javier Bardem, Naomie Harris, Berenice Marlohe, Ben Wishaw, Judi Dench, Ralph Fiennes en Albert Finney.

Daarna volgt een nieuwe trailer, die begeleid wordt door de titelsong 'Skyfall' van de Britse zangeres Adele. Daarna volgen een nieuwe featurette van Skyfall. Later deze week plaatst FOK!film nog een aantal video's in het kader van de "50th Anniversary Tribute" aan 007. Have fun deze week!

De "adèle" trailer van Skyfall, welke vanaf 31 oktober a.s. te zien is in de bioscoop:

 In het volgende filmpje neemt regisseur Sam Mendes de kijker mee naar verschillende filmsets, verspreid over de gehele wereld:

Bertens naar tweede ronde WTA-Linz

Kiki Bertens heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het WTA-toernooi in Linz. De speelster uit Wateringen rekende in drie sets af met Mona Barthel. Het werd 7-6(3), 1-6 en 6-1. 

Bertens nam in de eerste set een 3-1 voorsprong, maar Barthel kwam terug tot 3-3. Uiteindelijk liep het uit op een tiebreak. Daarin was Bertens met 7-3 de sterkste. Barthel, de nummer 39 van de wereld, brak Bertens in de eerste game van de tweede set. De Duitse kwam daarna niet meer in de problemen.

Bertens herstelde zich goed in het derde bedrijf. Een vroege break zette de beste Nederlandse op de wereldranglijst op het juiste spoor. Ze pakte de derde set met 6-1. Op haar eigen service gaf ze in die set geen punt weg. In de tweede ronde speelt Bertens tegen de winnares van de partij tussen de als derde geplaatste Dominika Cibulkova en lucky loser Irinia-Camelia Begu. 

Arantxa Rus komt woensdag in actie. Zij speelt in de eerste ronde tegen de nummer één van de wereld, Victoria Azarenka.

Forse daling illegale immigratie Griekenland

Een actie tegen illegale immigratie in Griekenland de afgelopen twee maanden heeft geleid tot een forse daling van het aantal mensen dat illegaal het land probeert binnen te komen. Dat heeft de politie in het noorden van Griekenland gezegd.

In totaal werden er in de periode van 4 augustus tot 6 oktober 1337 vermoedelijke illegale immigranten opgepakt. Vorig jaar in dezelfde periode lag dat aantal nog op 14.724 personen.

In augustus begon Griekenland met de operatie Zeus Xenios, genoemd naar de Griekse god van de gastvrijheid. Onderdeel van de actie was het aanscherpen van de grenscontroles.Ook werden in Griekse steden de identiteitsbewijzen van duizenden vermoedelijke immigranten gecontroleerd.

Gelderse politie stuit op 22 verwaarloosde honden

De Gelderse dierenpolitie heeft maandag 22 ernstig verwaarloosde honden aangetroffen in een bedrijf in de gemeente Lingewaal. Drie mensen zijn aangehouden en onder meer diergeneesmiddelen, verboden munitie en computers zijn in beslag genomen.

De politie had een tip binnengekregen en besloot tot een doorzoeking, samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De 80-jarige eigenares, een 44-jarige man en een 40-jarige vrouw zijn op het bedrijf verhoord. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.

De honden waren verwaarloosd en hun leefomstandigheden onhygiënisch en ongezond. Als de omstandigheden niet verbeteren, worden de dieren in beslag genomen. Op het terrein waren ook vogels, paarden en kippen, maar die werden wel goed genoeg verzorgd.

Johan Vlemmix wil gewond naar Noordpool

Johan Vlemmix is van plan met twee dichtgenaaide gaten in zijn hoofd naar de Noordpool te vertrekken. De ondernemer, zanger en politicus, die maandag een flinke smak maakte en in het ziekenhuis belandde, heeft een weddenschap verloren. Als tegenprestatie gaat Vlemmix in een ijsberenpak naar de Noordpool.

Vlemmix ging onderuit tijdens het verhuizen. "Ik viel eerst op een pin en daarna op de stoeprand", vertelt Johan aan Novum Nieuws. "Toen ging het lampje uit. En in de hal van het ziekenhuis ging ik nog een keer knock-out."

In het Eindhovense hospitaal bleek dat Vlemmix twee gaten in zijn hoofd heeft. "Voorop mijn kruin en aan de achterkant nog een." De 53-jarige is inmiddels weer thuis. "Ze hebben het eerst gelijmd en later gehecht. Ik zie nog een beetje wazig."

Omdat Johan voorlopig even pas op de plaats moet maken, is hij van plan naar de Noordpool te vertrekken. Met radio-dj Rick van Velthuysen sloot Vlemmix in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen een weddenschap af. Omdat Johan met zijn Partij van de Toekomst geen enkele zetel wist te bemachtigen, moet hij naar het hoge noorden.

"Dat kan ik nu mooi doen, nu ik toch niet kan werken", vindt Vlemmix, die binnen twee weken wil vertrekken. Op de Noordpool gaat de ondernemer, zanger en politicus protesteren tegen olieboringen. "Want dat is echt wel iets waar ik me zorgen over maak."

Uitslag: Poll 'Mijn favoriete Bond-film is...'

Afgelopen weekend stond er een poll op FOK!film. Wij vroegen wat jullie favoriete Bond-film is, hierbij de uitslag.

Van alle inzendingen heeft 26,3% gestemd op GoldenEye. De film met Brosnan als Bond en Famke Janssen als een van de vijanden is volgens jullie de grote favoriet. Op de tweede plaats eindigde Casino Royale met 15% van de stemmen. Deze eerste film met Daniel Craig als Bond heeft tweemaal zoveel stemmen als de film die op nummer drie staat: Moonraker. De vierde plaats heeft maar liefst drie films, namelijk For Your Eyes Only, Quantum of Solace en The Man With The Golden Gun.

Op dit moment vragen wij jou in onze nieuwe poll wat jouw favoriete Bond-schurk is. Stemmen kan je HIER doen, de uitslag wordt over enkele dagen bekendgemaakt.

Advertorial
Wil je op je dooie gemak nog eens alle Bond-films terugkijken, dan kan je de dvd- of de bluray-box aanschaffen. Hoge kwaliteit, vele uren kijkplezier en een goede voorbereiding voordat Skyfall van start gaat.
 

GoldenEye

Van Persie hoeft niet te vrezen voor schorsing

Robin van Persie hoeft niet bang te zijn voor een schorsing. De Engelse voetbalbond FA heeft besloten geen onderzoek in te stellen naar de vermeende elleboogstoot die de international zondag uitdeelde aan Newcastle-speler Yohan Cabeye. Er is onvoldoende bewijsmateriaal om de Rotterdammer in staat van beschuldiging te stellen.

Newcastle-manager Alan Pardew had er bij de FA op aangedrongen om de actie van de aanvaller te onderzoeken. "Hij keek naar Yohan en haalde uit met zijn elleboog. Het is aan de FA om het te onderzoeken", zei Pardew na de wedstrijd tegen de BBC.

Manchester United versloeg de Magpies op St. James Park zonder moeite met 3-0. Van Persie kwam niet tot scoren in het duel. Hij wist dit seizoen in zes competitiewedstrijden vijf keer het net te vinden.

Vacansoleil zonder Ruijgh naar Beijing

Wielerploeg Vacansoleil-DCM kan tijdens de Ronde van Beijing niet beschikken over Rob Ruijgh. De Limburger voelt zich niet fit en heeft daarom besloten om niet in China te starten.

"Rob voelt zich sinds de Vuelta al niet fit en heeft nu weer te maken met een terugslag. We onderzoeken waar dat vandaan komt." Door het afhaken van Ruijgh start Vacansoleil morgen maar met zeven in plaats van acht renners, omdat een vervanger vanwege de visumplicht niet op tijd naar Beijing af kan reizen. Kenny van Hummel, Pim Ligthart, Barry Markus, Johnny Hoogerland, Bert-Jan Lindeman, de Pool Tomasz Marczynski en de Belg Frederik Veuchelen moeten de eer van de Nederlandse formatie hooghouden.

Rooijakkers: 'Geen derde seizoen Mag ik U kussen?'

AVRO-presentator Art Rooijakkers meldt in een interview met FOK! dat een derde seizoen van het programma Mag Ik U Kussen? zeer waarschijnlijk er niet gaat komen. De AVRO wil plaats maken voor een ander programma. "Dat vind ik heel jammer, ik had graag een nieuw seizoen gemaakt," aldus Art.

Mag Ik U Kussen? is een van oorsprong Vlaams programma, waarin drie komedianten de strijd met elkaar aangaan om een kus te winnen van een bekende mooie dame. Te gast waren onder andere Katja Schuurman, Lieke van Lexmond en Nicolette Kluijver. "Ik had graag nog Maxima te gast willen hebben. We hebben haar wel uitgenodigd, maar daar ging ze helaas niet op in."

Welk programma de AVRO in de plaats van de datingshow gaat zetten is nog niet bekend.

Nieuwe Need for Speed ontwikkeld door EA Gothenburg

De website van EA Gothenburg heeft zojuist bevestigd dat een nieuwe Need For Speed in de maak is. Eerder vandaag plaatste het bedrijf een vacature op het internet die zocht naar een persoon met onder andere een passie voor auto's om de kwaliteit van de in-gamevoertuigen te verbeteren. Enkele uren later stond deze vacature in de plaats:

"Would you like to be a part of EA?", zegt de site. "Would you like to work on a game in the Need for Speed franchise? You now have the opportunity to become a part of EA Gothenburg and fulfill those two wishes!"

EA heeft de titel nog niet officieel aangekondigd.

Need for Speed: Most Wanted

Grieken betogen tegen 'slet' Merkel

Vooruitlopend op de massale betogingen die voor dinsdag gepland staan, zijn maandagavond in Athene al duizenden Grieken de straat opgegaan om te betogen tegen de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Op spandoeken stonden leuzen als "Ons land uit, jij slet!" en "Dochter van Hitler, Griekenland uit en geen Vierde Rijk!"

Merkel bezoekt de Griekse hoofdstad dinsdag. Veel woedende burgers zien haar als drijvende kracht achter keiharde bezuinigingen die sociaal zwakkeren zoals ouderen afknijpen.

Duizenden Grieken betogen tegen'slet' Merkel
Duizenden Grieken betogen tegen'slet' Merkel (Foto: ANP)

Michael Fassbender in film van Terrence Malick

Michael Fassbender heeft een rol in de nieuwe film van Terrence Malick. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite The Playlist. Het relatiedrama ging tot voor kort door het leven als Lawless maar is nu titelloos. De opnames vinden momenteel plaats in Texas.

De film gaat over twee gerelateerde liefdesdriehoeken waarin seksuele obsessie en verraad de boventoon voeren. Dit alles speelt zich af tegen de achtergrond van de muziekwereld in de Texaanse hoofdstad Austin.

Ryan Gosling en Rooney Mara spelen de hoofdrollen. Ook Christian Bale, Cate Blanchett en Natalie Portman zijn in de film te zien.

De 35-jarige Fassbender was voor het laatst te zien in de sciencefictionfilm Prometheus als hyperintelligente robot. Officieus heeft hij al voor het vervolg getekend, maar wanneer die film wordt gemaakt is nog onbekend. Momenteel vinden de opnames plaats van The Counselor, ook van Ridley Scott, waarin hij een advocaat speelt die betrokken raakt bij drugssmokkel.

Malick heeft het de laatste jaren opvallend druk. In het verleden duurde het jaren voordat hij weer een nieuwe film afleverde. Nu heeft hij voor alleen volgend jaar al vier films in ontwikkeling. Zijn eerstvolgende film is To the Wonder met Ben Affleck, Javier Bardem, Rachel McAdams en Olga Kurylenko. Of die film ook in Nederland verschijnt, is nog onbekend.


Michael Fassbender in film van Terrence Malick (Foto: Novum)

Assassin's Creed III: Liberation geeft console-ervaring op Vita

In een developer diary zijn nieuwe details bekendgemaakt over Assassin's Creed III: Liberation. Zo wordt ondermeer bevestigd dat Connor, de hoofdpersoon uit de consoleversie van Assassin's Creed III, een personage in het spel is. Ook worden de keuzes voor een vrouwelijk hoofdpersonage en het toevoegen van nieuwe wapens uitgelegd.

 Assassin's Creed III: Liberation verschijnt 31 oktober exclusief voor PlayStation Vita.  

 

Jochie aangehouden voor ontucht

De Friese politie heeft zondag een jongen van 13 jaar aangehouden op verdenking van ontucht met een minderjarig meisje. De jongen heeft bekend, laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie maandagavond weten.

De jongen zou het meisje, wier leeftijd justitie niet wil bekendmaken, twee weken geleden in Harkema hebben lastiggevallen op een pad bij het veld van de lokale voetbalclub. De zegsvrouw wil niet zeggen waar de jongen vandaan komt, maar hij komt in ieder geval uit de buurt van Harkema, dat niet ver van Drachten ligt.

Het Openbaar Ministerie bepaalt later of de jongen wordt voorgeleid. "Ze zijn op dit moment nog bezig met de verhoren, maar het kan best dat hij snel naar huis wordt gestuurd. Het werkt bij strafzaken toch anders als het om een minderjarige verdachte gaat."

Interview: Art Rooijakkers over Gouden Televizier-Ring 2012

Nog ruim een week en dan wordt hij weer uitgereikt, de prestigieuze Gouden Televizier-Ring. Op vrijdagavond 19 oktober wordt in het Amsterdamse Carré de belangrijkste televisieprijs van het jaar gegeven aan wat volgens het publiek het beste programma van het jaar was. Vorig jaar won de voetbaltalkshow Voetbal International en dit jaar strijden The Voice of Holland, Ali B op Volle Toeren en Wie is de Mol? om de felbegeerde ring. Wij hadden een interview met Wie is de Mol?-presentator Art Rooijakkers over de nominatie en over het dertiende seizoen.

Romney wil Syrische rebellen bewapenen

Mitt Romney wil dat de opstandelingen tegen het bewind van de Syrische president Bashar al-Assad meer wapens krijgen. Wij moeten waarborgen dat de democratische oppositie de noodzakelijke wapens krijgt, zei de Republikeinse kandidaat bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen maandag in zijn eerste belangrijke toespraak over het Amerikaanse buitenlands beleid in Lexington in de staat Virginia.

Virginia is een van de zogeheten swing states, staten waar de strijd tussen Romney en de zittende president Barack Obama wordt beslist. Romney zei dat de verslechterende relatie tussen Israël en de VS onder Obama Iran heeft aangemoedigd.

Romney wil Syrische rebellen bewapenen
Romney wil Syrische rebellen bewapenen (Foto: ANP)

Bradley Cooper krijgt acteerprijs voor hele oeuvre

Bradley Cooper krijgt de Hollywood Actor Award. De prijs betreft het gehele oeuvre van de 37-jarige Hangover-acteur en is onderdeel van de Hollywood Film Awards die op 22 oktober worden uitgereikt in Beverly Hills, laat de organisatie weten.

De Hollywood Actor Awards zijn de eerste prijzen van het nieuwe filmseizoen en gelden als een goede indicator voor de Oscars. De afgelopen negen jaar wonnen winnaars van een HFA maar liefst 32 Oscars.

Cooper wordt gezien als goede kanshebber op een Oscar voor beste acteur voor zijn rol in Silver Linings Playbook. In deze komedie speelt hij een voormalige leraar die na een verblijf in een gesticht weer bij zijn ouders intrekt. Ondertussen heeft hij ook nog te maken met zijn ex-vrouw en een mysterieuze nieuwe vriendin.

Tot de vorige winnaars van een Hollywood Actor Award behoren Johnny Depp, Russell Crowe, Robert de Niro en George Clooney.


Bradley Cooper krijgt acteerprijs voor hele oeuvre (Foto: Novum)

Schadefonds nog leeg na eerste procesdag Haren

Het schadefonds dat het Openbaar Ministerie wil vullen met bijdragen van mensen die betrokken waren bij de rellen in Haren is na de eerste procesdag nog leeg. Justitie eiste van een aantal verdachten een bijdrage van enkele honderden euro's. De politierechter legde de straf niet op omdat er nog te veel onduidelijkheid is over de werking van het fonds.

De eerste vijf verdachten die betrokken waren bij de rellen in Haren hoorden maandag hun straf. De rechter legde hen in snelrechtzittingen onder meer cel- en werkstraffen op. Een verdachte werd vrijgesproken.

De eerste twee verdachten die terechtstonden kregen de hoogste straf met zestien dagen cel. Beide mannen zaten nog vast en zijn direct vrijgekomen. Twee andere verdachten kregen werkstraffen van tachtig en zestig uur. De laatste moet 350 euro schadevergoeding betalen aan een politieagent.

Dinsdag verschijnen nog eens twaalf verdachten voor de rechter. Op 15 en 29 oktober volgen twee zittingen voor minderjarigen. In totaal staan 39 verdachten terecht tijdens de vier zittingen.

In totaal zijn tot nu toe 47 mensen aangehouden. De laatste acht werden vrijdag opgepakt. De rellen ontstonden toen duizenden jongeren naar het Groningse dorp togen nadat een 16-jarig meisje haar verjaardagsfeestje op Facebook had aangekondigd. De relschoppers richten voor zeker een miljoen euro schade aan.

Het OM in Groningen gaf vrijdag aan in samenwerking met het Schadefonds Geweldsmisdrijven een fonds op te zetten om gedupeerden tegemoet te komen. Het fonds is nog in ontwikkeling. Er wordt gekeken naar manieren waarop bedragen kunnen worden geïnd bij daders, maar ook naar de wijze waarop tegemoetkomingen worden uitgekeerd en verdeeld.

Andorra scoorde nog nooit tegen Oranje

Nederland lijkt zich geen zorgen te hoeven maken voor het WK-kwalificatieduel tegen Andorra. Het land wist nog nooit te scoren tegen Oranje. Nederland en Andorra kruisen vrijdagavond de degens in Rotterdam. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal kan buigen op een uitstekende serie tegen de voetbaldwerg.

Beide landen troffen elkaar tot dusver in totaal vier keer. Nederland won alle ontmoetingen overtuigend en incasseerde bovendien geen enkele tegentreffer. Tweemaal werd het 4-0, waarna er ook nog eens met 3-0 en 5-0 aan het langste eind werd getrokken.

Nederland zal vrijdag in De Kuip aantreden in een compleet Oranje tenue, terwijl Andorra te bezichtigen is in een volledig blauwe outfit. Na twee kwalificatieduels is Nederland nog zonder puntenverlies, terwijl Andorra nog geen punten pakte.

Auto rijdt tramtunnel binnen

Een automobilist vergiste zich maandagmiddag kennelijk in de juiste ingang van een parkeergarage in Den Haag. De automobilist reed met auto en al een voetgangerstunnel in, die leidt naar een tramhalte.

De auto wilde naar de parkeergarage aan de Grote Markt, maar kwam vast te zitten. Volgens een woordvoerster van stadsvervoerder HTM is de auto "met duwen en trekken" weer uit de tunnel gekomen.

Het tramverkeer heeft geen hinder ondervonden van het incident.

Auto rijdt tramtunnel binnen
Auto rijdt tramtunnel binnen (Foto: ANP)

Van der Vaart vreesde niet voor interlandcarrière

Rafael van der Vaart zegt nooit met de gedachte te hebben gespeeld dat de interland tegen België zijn laatste was. "Nee nooit. Ik heb er nu gewoon weer zin in. Het voelt zelfs een beetje spannend, een gevoel dat ik vroeger had bij mijn eerste interlands", zegt hij tegen Novum Nieuws.

De middenvelder werd door bondscoach Louis van Gaal gepasseerd voor de eerste twee WK-kwalificatieduels van Oranje tegen Turkije en Hongarije vanwege transferperikelen, maar keert nu weer terug in het landelijke keurkorps voor de wedstrijd van vrijdag tegen Andorra en die van vier dagen later tegen Roemenië.

Tegen die eerste tegenstander maakte van der Vaart zijn debuut voor het Nederlands Elftal op 6 oktober 2001. In de Gelredome werd het toen 4-0, eveneens onder leiding van Van Gaal.

Sinds zijn transfer van Tottenham Hotspur terug naar zijn oude club Hamburger SV gaat het zowel van der Vaart als de Noord-Duitse club weer voor de wind. De ploeg pakte in de laatste vijf wedstrijden in de Bundesliga tien punten en staat momenteel achtste op de ranglijst.

Bij HSV speelt de Heemskerker weer ouderwets goed. Hij oogt ook fitter dan voorheen. "Het gaat lekker, dat klopt. We spelen niet altijd even goed maar pakken wel de punten. De spelers krijgen daardoor meer vertrouwen. Bij vlagen spelen we daardoor zelfs mooi voetbal."

Zijn terugkeer bij de Duitse club voelde voor de middenvelder aan als een warm bad. "Toen ik de eerste dag weer binnenkwam zag ik veel oude gezichten rondlopen. De mensen rond het elftal zijn nog allemaal hetzelfde als in mijn eerste periode. Ook in de stad voelde ik me gelijk weer op mijn gemak."

Van der Vaart meldt zich dan ook met een goed gevoel weer bij Oranje. De honderdvoudig international neemt hoogstwaarschijnlijk de positie en aanvoerdersband over van de geblesseerde Wesley Sneijder."Willen we ons met dit nieuwe elftal ontwikkelen, dan moet je deze wedstrijden winnen. Dat versnelt het proces alleen maar. Een zege in Roemenië boek je alleen niet zomaar," weet van der Vaart.


Van der Vaart vreesde niet voor interlandcarrière (Foto: Novum)

Medestanders Assange moeten betalen

Negen mensen die borg stonden voor Julian Assange tijdens zijn verblijf in Groot-Brittannië, moeten in totaal 115.500 euro betalen omdat zij niet hebben verhinderd dat de WikiLeaks-oprichter de ambassade van Ecuador in Londen binnenvluchtte. Dat heeft een rechter in Londen maandag bepaald.

Assange zit sinds juni in de ambassade. Hij zocht daar zijn toevlucht omdat hij dreigde te worden uitgezet naar Zweden. Justitie van dat land wil hem verhoren in verband met beschuldigingen van seksueel misbruik.

De rechter erkende dat de negen in goed vertrouwen handelden door borg te staan voor Assange. Maar zij hadden volgens hem ook moeten weten dat daar risico's aan vastzaten.

Emanuelson wil best verdedigen in Oranje

Urby Emanuelson heeft er geen problemen mee om bij het Nederlands elftal linksback te spelen. Dat vertelde de speler van AC Milan maandag tegen Novum Nieuws. Emanuelson acteert bij zijn club doorgaans op het middenveld, maar een linie terugzakken vormt voor hem geen bezwaar. "Nee, zeker niet. Iedereen wil spelen."

Bij zijn vorige club Ajax werd Emanuelson ook regelmatig als linkervleugelverdediger geposteerd. Door het afhaken van vaste linksback Jetro Willems liggen er mogelijkheden voor Emanuelson. Hij lijkt samen met Feyenoorder Bruno Martins Indi te moeten concurreren voor de wedstrijden tegen Andorra en Roemenië.

De 26-jarige Emanuelson is met vertrouwen afgereisd naar Noordwijk. Daar doet de moeizame seizoensstart van Milan niets aan af. "Ik voel me goed. Ondanks dat het minder gaat bij de club heb ik het gevoel dat ik goed aan het spelen ben. We gaan ook hier weer keihard aan de slag en dan zien we wel of ik ga spelen."

Zondagavond raakte Milan weer iets dieper in een crisis door de stadsderby tegen Internazionale met 1-0 te verliezen. Emanuelson vond de nederlaag niet terecht. "Het is doodzonde. Ik denk dat we redelijk tot goed speelden, ook veel kansen creëerden. Op dit moment missen we alleen een beetje het geluk."

Volgens Emanuelson is Milan nog een team in opbouw. Hij verwijst naar de vertrekgolf van afgelopen zomer. "Ik geloof dat er een stuk of tien zijn weggegaan. We zijn bezig om een nieuw team te bouwen. Dat heeft wel tijd nodig. Je merkt wel dat we iedere week beter gaan spelen. Alleen het resultaat is nog een beetje wisselvallig. We hebben gewoon een goede serie nodig."

Door velen wordt het vertrek van sterspeler Zlatan Ibramovic naar Paris Saint-Germain als cruciaal bestempeld. Emanuelson wil daar niet te veel over uitweiden. "Om het telkens over Zlatan te hebben is ook niet goed. Hij is er niet meer. We moeten verder."

Over de komst van landgenoot Nigel de Jong is Emanuelson wel te spreken. "Nigel is iemand met ervaring. Een winnaar. Daar houden ze wel van bij Milan."

The Walking Dead morgen in Amerika

TellTale Games heeft bekendgemaakt dat The Walking Dead: Episode 4 vanaf morgen te downloaden is in Amerika voor de PlayStation 3. Vanaf woensdag is de game daar ook te downloaden voor Xbox 360, Steam en andere digitale platformen.

Een Europese releasedatum heeft de ontwikkelaar niet bekendgemaakt dus het is afwachten of hij hier morgen zal verschijnen of niet. De Amerikaanse prijs ligt op $4,99 of 400 MSP als je de Episode los koopt, een seizoenspas in Amerika voor de vijf episodes van het spel kost je $19,99.

Resident Evil 6 bevat DLC op schijf

Hacker FluffyQuack heeft Resident Evil 6 uitgepluist en is er achter gekomen dat er een nieuwe moeilijkheidsgraad, andere kostuums en meer taunts op de schijf staan dan in het spel echt zitten. In onderstaande video's kun je de content bekijken (kan spoilers bevatten).

Capcom heeft ondertussen gereageerd en heeft aangegeven dat het noodzakelijk is dat een deel van de content al op de schijf aanwezig is maar alleen actief kan worden door de volledige, toekomstige DLC te downloaden.

“We still have unannounced DLC for RE6 that will be revealed in the coming months and while virtually all such content will not be on the disc there will be one piece of content, that for technical reasons, requires the use of a combination of newly downloaded data and data that is included on the retail game disc.”

World of Warcraft krijgt Minecraft-versie

Altijd al World of Warcraft in Minecraft willen spelen? Nu kan het eindelijk want Minecrafter Rumsey heeft geheel Azeroth nagemaakt in Minecraft. Elke grot en stad uit WoW, die niet toegankelijk is via een andere server, is verwerkt in het spel naast alle andere gebieden.

Northrend, Outland, Tol Barad en Lost Isles worden op dit moment gemaakt en later uitgebracht voor Minecraft. Heb je niks te doen en 24 GB over op je harde schijf dan kun je het 275 vierkante kilometer tellende project hier downloaden.

Flitspaalsloper op heterdaad betrapt

Een 44-jarige man die een flitspaal aan het vernielen was, is zaterdagnacht op heterdaad betrapt in het Duitse Viersen. Dat meldt omroep L1.

Rond 1.30 uur stond de verdachte op een ladder bij de paal. Een getuige waarschuwde de politie, waarna agenten de Duitser konden aanhouden. De man bleek onder invloed van alcohol en kan een aantal boetes tegemoet zien.

Als reden gaf de man aan dat hij recent geflitst was bij een snelheidsovertreding. Hij was zo boos dat hij de flitskast wilde slopen. Gereedschap en een ladder had hij van thuis meegebracht.

'In Windows 8 betalen met normaal geld'

In de bèta van Windows 8 kon je als gebruiker alleen maar met Microsoft Points (MSP) betalen als je bijvoorbeeld een film wilde huren bij de dienst van Microsoft. In de meest recente versie is het nu mogelijk om direct met creditcard te betalen. Betalen met MSP is nog wel een optie.

Op dit moment is het voor Xbox 360-gebruikers alleen maar mogelijk met MSP te betalen maar er wordt verwacht dat dit binnenkort aangepast gaat worden. Dit is niet het eerste gerucht en bewijs dat Microsoft het gebruik van een apart betaalmiddel wil gaan afschaffen. Website The Verge heeft Microsoft om commentaar gevraagd maar dit nog niet gekregen.

Qbuzz gaat ov Utrecht tien jaar verzorgen

Qbuzz heeft de aanbesteding voor het openbaar vervoer in de stadsregio Utrecht opnieuw gewonnen. Het vervoerbedrijf gaat vanaf eind volgend jaar tien jaar lang al het vervoer per bus en tram verzorgen. Dat meldt het regiobestuur maandag.

Het is het derde jaar op rij dat Qbuzz wordt aangewezen. Zowel in 2010 als in 2011 werd de inschrijving echter ongeldig verklaard. Dat gebeurde vorig jaar na succesvol bezwaar van Connexxion, het bedrijf dat momenteel het vervoer in Utrecht verzorgt.

Qbuzz biedt volgens het regiobestuur nog altijd de beste prijs-kwaliteitverhouding. Daarnaast geeft het bedrijf veel aandacht aan schoon en zuinig rijden.

De bussen en trams van Qbuzz gaan vanaf december 2013 rijden. Connexxion kan nog wel bezwaar maken. Dat moet wel binnen zes weken gebeuren.

A9 dicht na ongeluk met meerdere vrachtauto's

De A9 tussen Alkmaar en Amstelveen is maandag afgesloten na een ongeluk waarbij meerdere vrachtauto's zijn betrokken. Vanaf Beverwijk staat er 5 kilometer file. Aan de andere kant van de weg, vanaf Amsterdam richting Noord-Holland, is de file zelfs 10 kilometer lang.

Automobilisten moeten vanaf Badhoevedorp omrijden via Krommenie en Zaandam; dat zijn de wegen N203 en A8. Het is nog niet bekend hoe lang de weg afgesloten blijft.

A9 dicht na ongeluk met meerdere vrachtauto's
A9 dicht na ongeluk met meerdere vrachtauto's (Foto: ANP)

Mogelijke Wii U-interface in beeld

In de Nintendo World-winkel in New York staan sinds een paar dagen demopods van de Wii U. Op deze demopods kun je door een menu heen bladeren op de Wii U GamePad. De interface van de nieuwe console is nog niet bekendgemaakt maar onderstaand filmpje geeft misschien wat duidelijkheid.

Omdat het om demo-modellen gaat is het goed mogelijk dat dit menu ook aangepast is en we het uiteindelijk op geen enkele manier terugzien in de console.

Ajax-aanvaller Lukoki enkele weken aan de kant

Ajax-trainer Frank de Boer komt steeds krapper in zijn aanvallers te zitten. Maandag werd bekend dat Jody Lukoki een aantal weken aan de kant staat. De 19-jarige buitenspeler heeft een scheurtje in de meniscus van zijn linkerknie opgelopen, meldt Ajax. De Boer moet het ook al stellen zonder Kolbeinn Sigthorsson en Miralem Sulejmani.

Lukoki liep de blessure zondag op in het thuisduel met FC Utrecht, dat in 1-1 eindigde. Het jeugdproduct van Ajax werd na een uur vervangen door Derk Boerrigter. Een mri-scan bracht een dag later de kwetsuur aan het licht.

De rappe buitenspeler was dit seizoen in zeven van de acht competitieduels van de partij. Lukoki startte vijfmaal in de basis en betrad twee keer als invaller het veld. Hij vond daarin tweemaal het net, uit bij NEC en in de Arena tegen RKC.

Ted blijft bioscoopbezoekers boeien

Het Nederlandse publiek blijft benieuwd naar de pratende teddybeer Ted. De film met onder anderen Mark Wahlberg en Mila Kunis heeft voor het vierde achtereenvolgende weekeinde de meeste bezoekers getrokken naar de Nederlandse bioscopen.

Ted gaat over de vriendschap tussen een man, gespeeld door Wahlberg, en zijn grofgebekte teddybeer. De komedie, die is geproduceerd door Family Guy-bedenker Seth MacFarlane, bracht in Nederland tot nu toe 4,3 miljoen euro in het laatje.

Mees Kees komt op de tweede plaats binnen in de filmlijst. De Nederlandse familiefilm, met rollen voor onder anderen Willem Voogd en Sanne Wallis de Vries, ging vorige week in première tijdens het Nederlands Film Festival. Savages, het misdaaddrama van Oliver Stone, zakt een plaats en maakt de top drie compleet.

Verdubbeling wiet in Limburgse maisvelden

In Noord- en Midden-Limburg hebben opsporingsdiensten dit jaar 121 maisvelden gevonden waarin wietplanten stonden. Dat is een verdubbeling in vergelijking met vorig jaar, maakte de Limburgse land- en tuinbouwbond LLTB maandag bekend.

Het aantal ontdekte wietplanten was met 5000 stuks (straatwaarde 4 miljoen euro) even hoog als vorig jaar, wat betekent dat de telers het risico spreiden, aldus de LLTB. De politie houdt samen met boeren- en andere organisaties maisvelden en boerenschuren in de gaten. Boeren die aan dat project meedoen, hangen een baken voor hun maisveld, dat dan extra in de gaten wordt gehouden.

Räikkönen: "Kon geen kant op"

Kimi Räikkönen veroorzaakte gisteren na de start van de Grand Prix van Japan een aanrijding met Ferrari-coureur Fernando Alonso. De kampioenschapsleider kon zijn bolide meteen met schade aan de kant parkeren. Räikkönen kon door en werd uiteindelijk zesde.

De Lotus-coureur vond het startincident een voorbeeld van een raceongeval. "De zesde plaats was niet het resultaat waar we op hoopten, maar we hadden niet de snelheid voor meer. De start was erg krap. Ik zat meteen naast Fernando Alonso en hij bleef maar naar links komen. Ik kon uiteindelijk geen kant meer op. Daar verloren we wat tijd en onze tweede pitsstop was niet best. Al met al een moeizame race. Meevaller is dat we toch punten hebben kunnen scoren om in de running voor het kampioenschap te blijven."

De Sterkste Man van Nederland in de race voor Emmy Kids Award

De KRO-telefilm De Sterkste Man van Nederland en Het KRO-programma Uit de Kast maken kans op een International Emmy Kids Award. Dat heeft de omroep maandag bekendgemaakt. De winnaars worden op 8 februari onthuld tijdens een ceremonie in New York.

De prijzen, die voor het eerst worden uitgereikt, zijn bedoeld voor de beste jeugdprogramma's van het afgelopen jaar buiten de Verenigde Staten. De Sterkste Man is genomineerd in de categorie TV Movie/Mini-Series en Uit de Kast in de categorie Factual.

"Ik ben ontzettend trots op De Sterkste Man van Nederland", reageert Alain de Levita, producent van de telefilm. "Het is de eerste film die ik in mijn eentje heb geproduceerd en het is een van de allerbeste films die we met NL Film hebben gemaakt." De familiefilm won eerder onder meer de prijs voor beste lange speelfilm tijdens het Cairo International Film Festival for Children en kreeg de Prix Europa.


De Sterkste Man van Nederland in de race voor Emmy Kids Award (Foto: Novum)

Brussel wil af van lage btw-tarieven

De Europese Commissie zint op een voorstel het lage btw-tarief voor bepaalde goederen en diensten af te schaffen. EU-landen krijgen zo de mogelijkheid meer belasting te innen. Dat liet eurocommissaris voor belastingzaken Algirdas Semeta maandag weten.

"Het is tijd dat we opnieuw kijken naar de lage btw-tarieven", zei Semetas. "Lidstaten hebben nieuwe inkomstenbronnen nodig, en bedrijven hebben belang bij eenvoudigere belastingsystemen."

De Europese Commissie wil van burgers, bedrijven en andere belanghebbenden weten welke gevolgen ze ondervinden van bepaalde verlaagde btw-tarieven. De commissie wil weten of verlaagde btw-tarieven de concurrentie binnen de Europese interne markt verstoren en of de lijst van producten en diensten die in aanmerking komen voor een laag tarief moet worden aangepast.

De hoogte van de tarieven verschilt per land. In Nederland geldt het lage btw-tarief van zes procent onder meer voor voedsel, de fietsenmaker en de kapper. In sommige lidstaten bestaan meerdere verschillende lage btw-tarieven, zoals in Frankrijk en Ierland. Denemarken kent daarentegen geen laag btw-tarief, en hanteert alleen het hoge standaardtarief. In Denemarken is dat 25 procent.

De resultaten van de rondvraag dienen als input voor een commissievoorstel over de toekomst van het lage btw-tarief. Dat moet volgend jaar klaar zijn.

Drukke vrijdagavondspits door herfstvakantie

Weggebruikers moeten vrijdag vanwege het begin van de herfstvakantie in het midden en zuiden van het land rekening houden met een drukke avondspits. Volgens de ANWB gaan ongeveer 750.000 vakantiegangers op pad en ontstaan de eerste files al rond 13.00 uur.

Vooral in het midden van het land rond Utrecht, maar ook bij Arnhem, verwacht de ANWB meer files dan normaal. Zo loopt het naar alle waarschijnlijkheid vast op de A1 tussen Apeldoorn en Hengelo, op de A12 tussen Utrecht en Arnhem en op de A50 bij Arnhem en Nijmegen. In het zuiden is rond Den Bosch en Eindhoven veel verkeer te verwachten.

Zaterdag en zondag valt het aantal files naar verwachting wel mee. Wel kunnen evenementen voor opstoppingen zorgen, bijvoorbeeld het WK-kwalificatieduel van het Nederlands elftal tegen Andorra vrijdagavond in de Rotterdamse Kuip en het Symphonica in Rosso-concert zaterdag in het Gelredome in Arnhem.

De week na volgende week is het herfstvakantie in het noorden van het land. In twee weken gaan volgens de ANWB ongeveer 1,3 miljoen Nederlanders op vakantie, van wie de helft in het buitenland. De toeristenbond verwacht in het buitenland amper drukte, omdat de meeste scholen daar pas begin volgende maand vakantie hebben.

Suu Kyi wil president worden

De Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi wil president van haar land worden en haar partij zal zich om dat mogelijk te maken inzetten voor een aantal grondwetswijzigingen. Dat heeft Suu Kyi maandag gezegd.

Suu Kyi zei het als leider van de Nationale Liga voor Democratie (NLD) als haar plicht te beschouwen om het presidentschap op zich te nemen, als de bevolking dat wenst. De volgende verkiezingen in Myanmar staan gepland voor 2015. De grondwet bevat nu nog een artikel dat het onmogelijk maakt dat zij president wordt. In het artikel staat dat personen die een ouder, echtgenoot of kind hebben met een niet-Myanmarese nationaliteit geen president kunnen worden. De overleden echtgenoot van Suu Kyi was een Brit en ook de twee zoons van het echtpaar hebben de Britse nationaliteit.

De NLD heeft niet genoeg zetels in het parlement om een grondwetswijziging te kunnen afdwingen, maar Suu Kyi zei te geloven dat andere parlementsleden ook voor de door haar partij gewenste wijzigingen zijn. De grondwet bepaalt ook dat het leger automatisch zoveel parlementszetels heeft dat het grondwetswijzigingen kan tegenhouden.

De huidige president van Myanmar, Thein Sein, zei vorige week tegen de BBC dat hij het zou accepteren als Suu Kyi over twee jaar tot president wordt gekozen.


Suu Kyi wil president worden (Foto: Novum)

Politie stopt tieners in zelfgeknutselde cabrio

Twee jongens uit Volendam hebben zaterdagavond hun houten cabrio in moeten leveren toen zij daarmee de weg op waren gegaan. De 17-jarige knapen hadden de wagen zelf in elkaar geknutseld, meldt de politie maandag.

Agenten zagen het voertuig rijden op de Lokkemientjesweg in Edam en hielden de jongens aan. De wagen werd aangedreven door een motor van een crossmotorfiets en had geen snelheidsmeter of richtingaanwijzers. De tieners waren bovendien nog niet oud genoeg om een auto te besturen.

Financiële zaken in Football Manager 13

In Football Manager 2013 zijn, net zoals in de echte wereld, voetbal en buitensporig veel geld voor de wereldsterren onlosmakelijk verbonden met elkaar.

Zo zijn er verschillende belastingschalen in landen, waar het spel nu rekening mee houdt. Er is een financiële crisis in de wereld en deze is ook merkbaar in Football Manager 2013. Er is gekeken naar de bankrekeningen van de clubs om een zo nauwkeurig mogelijk beeld van de waarde en mogelijkheden van een club te kunnen kijken. Naast realisme zorgt dit ook voor extra uitdagingen. De niet-voetballende medewerkers worden dit jaar ook beter, en realistischer, betaald zodat je je als manager meer bezig moet houden met de inkomsten en uitgaven van de club. Er zijn allerlei grafiekjes om de zakenman in jou blij te maken en deze taak goed te kunnen uitoefenen.

Football Manager 2013 komt 2 november uit op pc en Mac.

Rayman mist Wii U launch

Rayman Legends, die oorspronkelijk moest verschijnen met de release van Wii U, is vertraagd. Nu lijkt het erop dat de game pas in het eerste kwartaal van 2013 moet uitkomen. De game blijft tot op heden wel exclusief voor Wii U.

“We’re happy that fans are excited about the game, and we are taking the time to make sure we deliver a game that lives up to and hopefully exceeds their expectations. We’ll have more details to share soon", aldus een statement van Ubisoft.

Prijs en datum van Guardians of Middle-earth

Warner Bros. Interactive Entertainment kondigt aan dat Guardians of Middle-earth vanaf begin december beschikbaar zal zijn voor PlayStation 3. Daarnaast kan de game gedownload worden via PlayStation Network en Xbox LIVE Arcade voor de Xbox 360.

De digitale versies zijn beschikbaar voor € 14,99 op PlayStation Network op 4 december en voor 1200 Microsoft Point op Xbox LIVE Arcade dit najaar. Voorafgaand aan deze lancering zal er uitgebreide downloadbare content digitaal beschikbaar zijn. Deze kan worden gekocht via Xbox LIVE Marketplace voor Xbox 360 en PlayStation Network individueel of met een Season Pass.

Guardians of Middle-earth is ook verkrijgbaar bij retailers voor de PlayStation 3 vanaf 7 december 2012 voor € 29,99. Bij aankoop in de winkel bevat de game pre-paid toegang met korting tot de digitale content die na release beschikbaar is, tezamen met PSN-vouchers die dezelfde waarde hebben als de volledige game en een Season Pass met downloadbare content.

De digitale content bestaat uit game maps, een bonus gameplay modus en een aantal extra goede en kwade karakters, waarvan een aantal gebaseerd zijn op de belangrijkste personages uit de film The Hobbit: An Unexpected Journey. Deze film, geregisseerd door Peter Jackson, staat gepland voor release op 14 december 2012.

Packshot

Geleidelijk meer vrouwen in topfuncties

Het aantal vrouwen met topfuncties in het bedrijfsleven neemt langzaam toe. Bij de 203 bedrijven en organisaties die sinds 2008 het Charter Talent naar de Top hebben ondertekend, groeide het vorig jaar van gemiddeld 17,8 naar 18,5 procent. De meeste topvrouwen zijn te vinden in de sectoren werkgevers- en werknemersorganisaties, handel en horeca en gezondheids- en welzijnszorg.

Dat staat in een onderzoek dat maandag is aangeboden aan minister Marja van Bijsterveldt, die verantwoordelijk is voor het emancipatiebeleid. Bij ruim de helft van de bedrijven die het charter tekenden, nam het aantal topvrouwen toe; bij een derde daalde het. Het onderzoek is gedaan door het Sociaal en Cultureel Planbureau en de Commissie Monitoring Talent naar de Top. Het Charter Talent naar de Top heeft als doel meer topvrouwen in het bedrijfsleven te krijgen.

De bedrijven die hun handtekening onder de overeenkomst plaatsten, hebben samen ruim 700.000 werknemers in dienst. In deze ondernemingen werken in sommige sectoren beduidend meer vrouwen in hoge functies dan bij andere organisaties in dezelfde bedrijfstak. Zo bedraagt het aandeel topvrouwen bij financiële instellingen en verzekeraars die het charter tekenden 16 procent en bij bedrijven in deze sector die de overeenkomst niet hebben ondertekend 6 procent.

Om meer vrouwen aan de top te krijgen is het volgens het onderzoek essentieel dat er ook voldoende vrouwen in de subtop van een bedrijf werken. In totaal bestaat het personeelsbestand van de bedrijven voor 40 procent uit vrouwen. Het aandeel vrouwen in de subtop bedraagt 25 procent.

Topambtenaar sleept AD voor rechter

Secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie Joris Demmink sleept het Algemeen Dagblad voor de rechter. De krant meldde zaterdag dat de topambtenaar volgens drie getuigen meerdere keren contact had met een pooier van minderjarige jongens.

Demmink wordt al jaren in verband gebracht met kindermisbruik. Zijn advocaat Harro Knijff meldt dat de topambtenaar de juistheid van de beweringen bestrijdt. Meerdere getuigen zeggen volgens het AD dat de topambtenaar in de jaren tachtig in contact stond met crimineel Dick Willard, die bekendstond als pooier van minderjarige jongens. Volgens een andere bron, een leider van een Haagse hasjbende, zagen leden van zijn bende meerdere keren jongens in de auto van Demmink stappen.

Demmink start geen kort geding, maar een bodemprocedure. Door deze procedure zou de krant gedwongen worden haar bronnen te openbaren. De krant meldde zaterdag al dat de hasjhandelaar en een andere getuige bereid zijn hun verhaal onder ede te herhalen.

Het AD wil niet inhoudelijk reageren tot de krant een dagvaarding heeft ontvangen. Een woordvoerder van de krant meldde wel een eventuele rechtszaak met vertrouwen tegemoet te zien.

Tegen Demmink werd al meerdere malen aangifte gedaan van seksueel misbruik. Volgens justitie zijn deze niet betrouwbaar. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) liet donderdag weten dat er 'geen begin van juistheid' is aan de beschuldigingen. Eind deze maand gaat Demmink met pensioen.

Rotterdammers vinden granaat in tuin

De bewoners van een huis in Rotterdam hebben maandagochtend een granaat in hun tuin gevonden. Het ging om een blindganger, een niet-geëxplodeerde mortiergranaat uit de Tweede Wereldoorlog, bleek na onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

De Rotterdammers stuitten op de granaat toen ze bezig waren met graafwerkzaamheden in de tuin van hun huis aan de Burgemeester Roosstraat, laat de politie weten. De EOD heeft het ongeveer dertig centimeter grote explosief meegenomen om het op een veilige plek tot ontploffing te brengen.

FA beboet A. Cole voor beledigende tweet

Chelsea-verdediger Ashley Cole is door de Engelse voetbalbond FA beboet vanwege een bericht dat hij vorige week op Twitter plaatste. Cole beledigde daarin de voetbalbond. De 31-jarige international was boos omdat de FA zijn verklaring die hij had afgelegd in de racismezaak rond ploeggenoot John Terry in twijfel had getrokken.

Terry had zich volgens de voetbalbond in het duel tegen Queens Park Rangers schuldig gemaakt aan racistische uitlatingen aan het adres van Anton Ferdinand, broer van Engels international Rio Ferdinand. In het daaropvolgende onderzoek legde Cole een ontlastende verklaring af voor zijn ploegmaat.

Pikant detail is dat Rio Ferdinand jarenlang de kompaan van de Chelsea-aanvoerder was, centraal achterin bij Engeland. Terry kreeg uiteindelijk een schorsing van vier wedstrijden en een boete van omgerekend 274 duizend euro opgelegd. Hij bedankte daarna zelf voor de nationale ploeg. Rio Ferdinand was sinds het incident al niet meer opgeroepen.

Cole bood later wel zijn excuses aan voor zijn twitterbericht. "Ik kwam net van de training, toen ik op televisie zag wat de FA over mijn verklaringen zei. Ik was woedend en heb zonder nadenken een domme tweet geplaatst. Ik wil de FA mijn welgemeende excuses aanbieden", aldus de linkervleugelverdediger.

Cole heeft tot donderdag 16.00 uur de tijd om in beroep te gaan tegen de straf. Hij kan ook van zijn club Chelsea nog een boete tegemoetzien.

[Upd] Ontruiming door mogelijk explosief incassobedrijf Groningen

Momenteel wordt de omgeving van het kantoorpand van Bos Incasso aan de Van Elmptstraat op het Europapark in de stad Groningen ontruimd. De reden is een verdacht pakketje aan een auto. Er wordt gedacht aan een explosief.

De eigenaresse van de auto zag maandagochtend iets verdachts bij haar auto en waarschuwde de politie. De politie bekeek de onderkant van de auto met spiegels en besloot daarna de omgeving te ontruimen. Inmiddels is ook de brandweer gearriveerd.

Een woordvoerder van de politie vertelde het volgende tegenover lokale omroep RTV Noord: "Er hangt iets onder dat we niet vertrouwen''

Update 12.41 uur:

Na onderzoek door politie en brandweer is de Explosieven Opruimingsdienst ingeschakeld. De EOD is onderweg.

Update 15.37 uur:

De EOD is rondom 14.00 uur gearriveerd en bezig met onderzoek. Voor de zekerheid is de Europaweg (N7) tussen het Europaplein en de afslag Westerbroek afgesloten.

Zwijndrechter omgekomen na val met motorstep

Een 20-jarige man uit Zwijndrecht is maandag overleden, nadat hij een dag eerder ernstig gewond was geraakt toen hij met zijn gemotoriseerde step ten val kwam. Dat laat de politie weten.

De man reed zondag rond 14.00 uur op de Munnikensteeg op toen hij door onbekende reden de macht over het stuur verloor en viel. Hij raakte zwaargewond aan zijn hoofd. Omstanders belden direct 112 en probeerden het slachtoffer te helpen.

Nadat ambulances en een traumahelikopter waren gearriveerd, werd de man in zorgwekkende toestand naar een ziekenhuis in Rotterdam gebracht, waar hij een dag later overleed.

Verheijen stopt bij Armeense voetbalbond

Raymond Verheijen is opgestapt als assistent-bondscoach van Armenië. De Amsterdammer stopt om persoonlijke redenen, meldt hij op Twitter. Verheijen was sinds begin mei in dienst van de Armeense voetbalbond, waar hij als rechterhand optrad van bondscoach Vardan Minasyan. Hij had nog een contract tot en met het WK van 2014.

De inspanningsfysioloog was eerder assistent-trainer van Wales, maar nam daar in februari ontslag. Verheijen maakte als fysiotherapeut diverse EK's en WK's mee. Zo maakte hij deel uit van de staf van Frank Rijkaard tijdens het EK van 2000 in Nederland. Onder Guus Hiddink, toen bondscoach van Zuid-Korea, maakte hij daarna het WK van 2002 mee.

Na het WK in Japan en Zuid-Korea trad hij weer in dienst van de KNVB, waar hij toetrad tot de staf van Dick Advocaat gedurende het EK van 2004 in Portugal. Na dat toernooi trok hij met Advocaat opnieuw naar Zuid-Korea voor het WK van 2006 in Duitsland. Samen met opnieuw Guus Hiddink ging hij daarna aan de slag in Rusland waar hij tot na het EK van 2008 werkzaam was.

Bij het afgelopen EK in Polen en Oekraïne riep Advocaat met Rusland opnieuw tijdelijk de hulp in van Verheijen. Wat hij nu gaat doen is nog onduidelijk.

Christian Bale toch in 'American Bullsh*t'

Christian Bale zit toch in het drama met de werktitel American Bullsh*t. De Brit maakte in juli plaats voor Jeremy Renner. Nu zijn toch beide acteurs in de film te zien, lieten de producenten weten.

De film van regisseur David O. Russell gaat over Abscam, een operatie van de FBI in de jaren zeventig die uiteindelijk leidde tot de veroordeling van een Congreslid uit New Jersey. Ook Bradley Cooper en Amy Adams behoren tot de cast. De film wordt volgend jaar verwacht.

Bale speelt een financieel oplichter die met zijn vriendin en een losgeslagen FBI-agent, gespeeld door Adams en Cooper, andere oplichters en maffiosi moet opsporen. Spin in het web is de volkvertegenwoordiger uit New Jersey, de rol van Renner, die ook een plaatselijke volksheld is en burgemeester van het straatarme plaatsje Camden.

Bale en Russel werkten al eerder samen aan het drama The Fighter. Voor zijn rol als de aan lager wal geraakte bokslegende Dicky Eklund ontving Bale de Oscar voor beste mannelijke bijrol.

Roman Kruisverhoor van Peter Delpeut wordt verfilmd

De detectiveroman Kruisverhoor van Peter Delpeut wordt verfilmd. De filmrechten zijn door producent Topkapi Films gekocht nog voor het boek donderdag in de winkels ligt. Dat maakte uitgeverij Atlas maandag bekend. Topkapi maakte eerder onder meer Zwartboek en Alles is Liefde.

Delpeut is naast schrijver zelf ook filmmaker. Afgelopen vrijdag won hij tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht met zijn film Immer Fernweh. Das Kunstlerleben der Johanna Kaiser een Gouden Kalf in de categorie Beste Korte Documentaire.

In Kruisverhoor speelt Delpeut met het genre van de policier. Bij het schrijven liet hij zich inspireren door Scandinavische misdaadseries als The Killing.

Het verhaal speelt zich af in de Noord-Hollandse Bollenstreek, waar een babylijkje gevonden wordt. Eerste verdachte is een 17-jarig meisje dat duidelijk onlangs een zware bevalling heeft gehad. Ze zwijgt echter in alle toonaarden. Aan rechercheur Martin Jansen, een man die iedereen aan het praten kan krijgen, de taak haar te verhoren. Ook al is het eerste kerstdag en wordt hij bij het sterfbed van zijn moeder verwacht.

Antivloekbond schrikt van taalgebruik kinderboeken

De lezersjury van de Bond tegen Vloeken is geschrokken van het taalgebruik in kinderboeken die dit jaar zijn bekroond. Een aantal van de boeken die een Zilveren Griffel ontvingen, bevat 'grove scheldwoorden' en soms ook verwensingen, meldt de bond.

Over het informatieve boek Winterdieren, waarmee Bibi Dumon Tak vorige week de Gouden Griffel won, is de bond wel positief. De lezersjury concludeerde dat het werk 'algemeen respectvol taalgebruik' bevat.

Vorig jaar was de bond nog overwegend positief over de kinderboeken die genomineerd waren voor de Gouden en Zilveren Griffels en Penselen. De antivloekorganisatie zet zich in om grof en godlasterlijk taalgebruik in boeken en de publieke ruimte tegen te gaan.

De Verbouwing trekt tweehonderdduizend bezoekers

De Nederlandse speelfilm De Verbouwing heeft meer dan tweehonderdduizend bezoekers getrokken. Dat laat distributeur Entertainment One Benelux maandag weten. De thriller had eerder al de beste opening van 2012. De film van regisseur Will Koopman naar het gelijknamige boek van Saskia Noort ging op 6 september in première.

De Verbouwing is de derde Nederlandse film die dit jaar meer dan tweehonderdduizend bezoekers wist te trekken. Ook de roadmovie Jackie, met zussen Carice en Jelka van Houten in de hoofdrollen, wist dit aantal te halen, evenals de jeugdfilm Achte-Groepers Huilen Niet. Deze laatste film, met ruim driehonderdduizend bezoekers vooralsnog de best bezochte Nederlandse film van dit jaar, won vrijdag de Publieksprijs tijdens het Gala van de Nederlandse Film het Gouden Kalf.

Koopman maakte vorig jaar met Gooische Vrouwen de best bezochte Nederlandse film van de afgelopen 25 jaar. De komedie haalde ruim 1,9 miljoen bezoekers, een aantal dat Flodder uit 1986 voor het laatst wist te behalen.

De Verbouwing, met Tjitske Reidinga, Mark Rietman en Peter Blok in de hoofdrollen, gaat over plastisch chirurg Tessa van Asselt. Ze heeft naast een moeizaam huwelijk ook financiële problemen en ziet door alle spanning de relatie met haar zoon verwateren. Als een voormalige jeugdvriend op de stoep staat met een zak geld om in haar zaak te investeren, gaat ze wellicht te snel overstag. Daar betaalt ze een zware prijs voor.


De Verbouwing trekt tweehonderdduizend bezoekers (Foto: Novum)

Angry Birds : Star Wars verschijnt op 8 november

Na een korte uitstap met Bad Piggies, komt Rovio nu weer met een nieuwe Angry Birds-game. Angry Birds: Star Wars, volgens sommigen de beste filmfranchise ooit gecombineerd met de meest gedownloade app ooit. Een erg aparte combinatie die nu dus samengebracht is in een nieuwe game.

Natuurlijk staan zowel Angry Birds en Star Wars ook bekend als grote melkkoe dus met de game komen ook allemaal leuke frutseldingetjes uit. Verwacht dus action figures, knuffeltjes, handdoeken en nog meer meuk. Hoe dat eruitziet kun je zien in onderstaande trailer. Angry Bids: Star Wars komt 8 november uit voor iOS en Android.

Andere republikein blijkt ook volslagen gestoord

Hadden we afgelopen week nog een Republikeinse politicus die zeker weet dat de aarde 9000 jaar oud is, en dat evolutie een werktuig van de duivel is, deze week is er een Republikein die hem nog eens overtreft. Jon Hubbard uit de staat Arkansas heeft namelijk een boek geschreven, waarin hij beweert dat slavernij goed was voor Afrikanen.

In zijn boek Letters to the Editor: confessions of a frustrated conservative verdedigt deze zelfverklaarde gefrustreerde conservatief dat slavernij helemaal niet zo slecht was. Slavernij zou wel eens een verhulde zegen kunnen zijn geweest, zo zegt hij: "De zwarten die zulke omstandigheden en toestanden konden volhouden, zouden eens beloond worden met burgerschap van de grootste natie die ooit op aarde gesticht werd."

Ook praat hij een en ander goed door te verwijzen naar de omstandigheden in Afrika. Hij vraagt zich hardop af: “Met de kennis die we nu hebben over het leven op het Afrikaanse continent, zou een leven doorgebracht in slavernij echt wreder geweest zijn dan een bestaan doorgebracht in Afrika onder de Sahara?"

Dat Afro-Amerikanen nog steeds te kampen hebben met armoede en criminaliteit ligt volgens Hubbard niet aan het beleid van racistische politici als hijzelf, maar aan de onwil van die bevolkingsgroep: "Zou het leven van zwarten in America niet veel leuker en succesvoller zijn als ze de waarde van een goede opleiding zouden kunnen waarderen?"

Voordat iemand het idee kan krijgen dat meneer ook moderne denkbeelden heeft, voegt hij eraan toe dat die opleidingen wel gescheiden moet zijn van de opleidingen voor blanken, want rassenintegratie is volgens hem een ramp.

Omdat geen enkele incoherente zeverpartij van een malende zot compleet is zonder een beroep te doen op Godwins wet, gooit hij er nog even een vergelijking tussen Nazi-Duitsland onder Hitler en het moderne Amerika tussendoor: "Amerikaanse christenen nemen nu eenzelfde positie in als de burgers van Duitsland deden toen Hitler opklom naar de macht."

Ondertussen heeft uw verslaggever geprobeerd met zijn tijdmachine wat reacties van Amerikaanse slaven te krijgen, maar niemand heeft geantwoord. Waarschijnlijk omdat ze het te druk hebben met sterven tijdens de overtocht, zich doodwerken, verkracht en gemarteld worden door hun 'weldoeners', of doodgeslagen worden omdat ze zich niet doodwerken.

Grenswachters VS schoten op elkaar

Een Amerikaanse grenswachter die vorige week omkwam bij een schietincident in het zuiden van Arizona is waarschijnlijk door collega's gedood. Hij zag twee agenten aan voor gewapende smokkelaars en opende het vuur, waarna de twee terugschoten. Dat heeft het hoofd van de bond van grenswachters zondag gezegd.

Een bewegingsmelder aan de grens was geactiveerd, waarna de agenten er van verschillende kanten op af waren gegaan. In het gebied met dichte bosschages opende agent Nicholas Ivie het vuur, waarbij hij een van de andere agenten verwondde. Hij werd gedood toen zij het vuur beantwoordden, aldus NBPC-president George McCubbin.

Waarnemend sheriff Rod Rothrock bevestigde de gang van zaken, maar wilde hangende een onderzoek van de FBO niet zeggen of Ivie degene was die als eerste schoot. Volgens McCubbin en Rothrock wisten de agenten van elkaar dat ze op onderzoek waren, maar niet dat ze zo dicht bij elkaar in de buurt waren. "Het was erg donker, erg ruig terrein en het zicht op elkaar werd verder belemmerd door cactussen en dergelijke", zei Rothrock.

Van Ojik nieuwe fractieleider GroenLinks

Bram van Ojik is de nieuwe fractieleider van GroenLinks. Dat is maandagmiddag bekendgemaakt op een persconferentie in Den Haag. De nummer twee op de lijst volgt Jolande Sap op, die vrijdag opstapte nadat het partijbestuur het vertrouwen in haar opzegde.

De 58-jarige Van Ojik was tot voor kort ambtenaar bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij heeft een lange staat van dienst in GroenLinks. Hij was voorzitter van de Politieke Partij Radikalen (PPR) toen die eind jaren tachtig opging in GroenLinks, samen met drie andere kleine linkse partijen. In 1993 en 1994 was hij Kamerlid.

Na zijn Kamerlidmaatschap werkte Van Ojik bij Milieudefensie en Buitenlandse Zaken. Daarnaast bleef hij een prominente rol spelen in GroenLinks. Hij deed onderzoek naar de verkiezingsnederlagen die de partij boekte onder Femke Halsema en was betrokken bij de totstandkoming van een nieuw beginselprogramma.

De kandidatencommissie van GroenLinks typeerde Van Ojik eerder dit jaar als 'een zeer kundige, charmante en sprankelende man die tegelijkertijd ontspanning en gezag uitstraalt'. "De commissie ziet in Bram een rots in de branding die de fractie kan verbinden, dragen en mee kan sturen."


Van Ojik nieuwe fractieleider GroenLinks (Foto: Novum)

Drie arrestaties na dreigtweets over Schiphol

De Koninklijke Marechaussee heeft drie mensen aangehouden op verdenking van het verzenden van dreigtweets. Die bedreigingen via Twitter waren gericht tegen bezoekers van de luchthaven Schiphol, zo is maandag meegedeeld.

Maandag is een 18-jarige man uit Amersfoort aangehouden. Hij zou de tweet hebben verzonden. Twee anderen, een 15-jarige jongen en een 17-jarig meisje (ook uit Amersfoort) , zouden het bericht hebben geretweet. Zij zijn donderdag en vrijdag al opgepakt.

SGP keurt tv-reeks Barbie's Baby af

De SGP, Neerlands engste refogroepje, is bezorgd om de pasgeboren dochter van realityster Barbie en haar man Michael. De partij keurt het uitzenden van de geboorte en eerste dagen van het kind af. Deze werden opgenomen voor een speciale tv-reeks van RTl, genaamd Barbie's Baby.

'Het belang van het kind wordt opgeofferd aan commercie en kijkcijfers'. Barbie meldde dat zij nooit mee zou hebben gedaan aan deze tv-serie als zij daar geen geld voor zou hebben ontvangen, zo geeft de partij aan. de SGP heeft vragen aan het kabinet gesteld, dit omdat het zijn vraagtekens zet bij het feit dat een pasgeboren baby wordt gebruikt om er geld mee te verdienen.

Overigens had de SGP nog meer reden tot klagen: de partij vindt het ook niet kunnen dat topcrimineel Willem Holleeder voor een aflevering van het programma College Tour uitgenodigd is.

Aanklager wil Maher één duel schorsen

Adam Maher hoeft naar aanleiding van zijn rode kaart van zondag tegen FC Twente niet te vrezen voor een lange schorsing. De aanklager betaald voetbal van de KNVB vindt een straf van één wedstrijd voor de middenvelder van AZ voldoende. Maher kreeg rood wegens natrappen richting tegenstander Roberto Rosales.

Kort na rust werd Maher door scheidsrechter Danny Makkelie van het veld gestuurd toen hij zijn been omhoog lichtte om Rosales te laten struikelen. Een minuut later volgde Jozy Altidore zijn ploeggenoot naar de kleedkamer. De Amerikaan kreeg twee keer geel wegens protesteren en is daardoor automatisch voor één wedstrijd geschorst.

Maher moet maandagmiddag laten weten of hij met de schorsing akkoord gaat. Vecht hij de straf aan, dan moet de tuchtcommissie van de KNVB zich over de zaak buigen.

Toch geen nieuw avontuur voor Bolt

Usain Bolt zal zich voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro gaan focussen op het verdedigen van zijn olympische titels op de 100, 200 en 4x100 meter sprint. Dit meldde de Jamaicaanse supersprinter vanuit Nieuw-Zeeland waar hij op bezoek was.

Na de succesvolle Spelen van Londen overwoog Bolt nog de focus te verleggen naar de 400 meter of het verspringen. Hij komt hier nu op terug. "In Rio gaat het om het verdedigen van mijn titels. Ik wil de wereld laten zien dat ik de 'drieslag' nog een keer kan maken. Daar ligt de focus."

Assange wil premier Australië aanklagen

WikiLeaks-oprichter Julian Assange laat uitzoeken of hij de Australische premier kan laten aanklagen wegens laster. Dat zegt hij maandag in een interview.

Premier Julia Gillard noemde twee jaar geleden het lekken van documenten door WikiLeaks 'zeer onverantwoord' en 'illegaal'. Australische creditcardmaatschappijen besloten vervolgens om hun klanten niet langer toe te staan om geld aan WikiLeaks te doneren, zegt Assange.

Assange wil premier Australië aanklagen
Assange wil premier Australië aanklagen (Foto: ANP)

Brabander runt wietplantage in huis broer

Een 36-jarige man uit Oosterhout is zondag opgepakt voor het runnen van een wietkwekerij in het huis van zijn broer in 's Gravenmoer. Een waarschuwing van de betreffende broer kwam te laat. Hij had geëist dat de kwekerij zou worden geruimd, maar tijdens de ontmanteling kreeg de politie er toch lucht van.

De politie kwam de kwekerij op het spoor door een anonieme tip. Drie Bulgaren van 19, 26 en 39 jaar waren bezig met opruimen toen agenten arriveerden. In het huis lagen vuilniszakken met hennepafval. Ook waren al lichtbakken en snoeren afgevoerd.

De 36-jarige man meldde zich even later bij het huis en biechtte op dat zijn broer hem betrapt had. Hij is samen met de Bulgaren aangehouden. De vier krijgen een proces-verbaal.

Sharia4Belgium stopt

Sharia4Belgium heeft besloten zichzelf te ontbinden. In een verklaring op de website van de groepering staat dat de boodschap te veel naar de achtergrond is gedreven, doordat veel aandacht uitging naar de individuele leden.

Tevens laat de organisatie weten dat 'de leden hun goddelijke verplichtingen niet zullen verzaken'. "Het uitnodigen naar islam, het oproepen tot het goede en het kwade verbieden blijft een fundamentele plicht voor elke moslim."

Kopstukken van Sharia4Belgium kwamen de laatste tijd regelmatig in het nieuws. Zo werd woordvoerder Fouad Belkacem veroordeeld voor het aanzetten tot haat en geweld. Vorige maand werd de tweede man, Hickam C., opgepakt voor het aanzetten tot geweld tijdens een demonstratie van moslims.

In Nederland verstoorden aanhangers van Sharia4Belgium eind vorig jaar een debat over de islam in De Balie in Amsterdam.

Medal of Honor: Warfighter bevat twee discs

Net als bij Battlefield 3, bevat Medal of Honor: Warfighter ook twee discs voor de Xbox 360-versie. Dit is gedaan zodat de singleplayer en multiplayer beide op een disc staan. Naast dat de game twee discs bevat, komt er ook een HD texture pack uit. 

“I think that might be a reality for us as well. It’s DVD format versus Blu-ray and you’re going to see that split at certain times, especially with the amount of content that we’re delivering. I believe we are including an optional HD texture installation, but I don’t know that we can confirm that. We haven’t had it confirmed to us.”

Medal of Honor: Warfighter op PlayStation 3 bevat wel gewoon een disc dankzij blu-ray. Op Xbox Live staat op dit moment een exclusieve bèta van Medal of Honor: Warfighter, die je kunt spelen met een Xbox Live Gold-account. Medal of Honor: Warfighter ligt vanaf 27 oktober in de winkels voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Excuses jeugdzorg voor misbruik

Jeugdzorg Nederland heeft excuses aangeboden aan de slachtoffers van het misbruik dat zich bij jeugdzorginstellingen heeft voorgedaan. "Elk kind dat dat is overkomen bied ik hierbij namens de jeugdzorg mijn excuses aan", zegt bestuurder Ans van de Maat in reactie op het onderzoek van de commissie-Samson.

De commissie, die het onderzoek naar misbruik in de jeugdzorg maandag presenteerde, had jeugdzorginstellingen opgeroepen excuses aan te beiden.

Ieder kind dat te maken krijgt met seksueel misbruik is er een te veel, zegt Van de Maat. "Zeker als het gaat om kinderen die in de jeugdzorg zitten." Ze zegt dat de jeugdzorg door de uitkomsten van het onderzoek in het hart is geraakt. "Het is triest om te constateren dat zoveel kinderen slachtoffer zijn geworden van misbruik onderling, maar ook door volwassen aan wie de zorg over hen was toevertrouwd."

De commissie onder leiding van Rieke Samson concludeert dat jongeren in instellingen tweeënhalf keer meer misbruik rapporteren dan andere jongeren. De commissie doet een groot aantal aanbevelingen. Zo moet in de opleiding standaard aandacht zijn voor seksuele ontwikkeling.

Voormalig minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet (ChristenUnie) gaat op verzoek van Jeugdzorg Nederland een commissie leiden die seksueel misbruik in de jeugdzorg moet voorkomen. Ook moet die commissie erop toezien dat de aanbevelingen van de commissie-Samson worden overgenomen.

Ruimtecapsule Dragon op weg naar ISS

Het commerciële ruimtetoestel Dragon is zondagnacht in Florida gelanceerd om 450 kilo voorraden naar het internationale ruimtestation ISS te brengen. De lancering verliep ondanks een probleem met een van de motoren van de Falcon-draagraket vlekkeloos en het ruimtevaartuig wordt woensdag bij het ISS verwacht.

De Dragon is speciaal ontworpen om het ISS te bevoorraden. In mei verliep een testvlucht zonder problemen, maar nu is het echte werk begonnen. Het particuliere bedrijf SpaceX heeft een contract gesloten met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA om twaalf bevoorradingsvluchten uit te voeren. Met de vluchten is omgerekend 1,2 miljard euro gemoeid.

De Dragon kan op de retourvlucht twee keer zo veel lading meenemen als op de heenvlucht. Geen van de Russische, Europese of Japanse concurrenten is daartoe in staat, omdat ze bij de terugkeer in de dampkring verbranden. De Russische Sojoez-capsules waarmee bemanningen terugkeren zijn veel te krap om ook nog vracht mee te nemen. De NASA is vooral benieuwd naar bijna vijfhonderd bloed- en urinestalen van bemanningsleden die sinds de laatste spaceshuttlevlucht in juli 2011 in het ISS in vriezers zijn opgeslagen.

SpaceX werkt eraan om de onbemande Dragon-capsules om te bouwen zodat ze ook geschikt worden om astronauten naar het ISS te brengen. Ook andere Amerikaanse bedrijven werken aan zulke plannen. Sinds het afschaffen van het spaceshuttleprogramma moeten Amerikanen met Russische raketten naar het ISS reizen.


Ruimtecapsule Dragon op weg naar ISS (Foto: Novum)

Johan Vlemmix 'knock-out' naar ziekenhuis

Johan Vlemmix is maandag met een gat in zijn hoofd in een ziekenhuis beland. Tijdens het verhuizen stootte Vlemmix zijn hoofd tegen een haak, vertelt hij aan De Telegraaf.

"Ik viel voorover tegen de stoeprand en het bloed gutste uit mijn hoofd", doet Vlemmix uit de doeken. Bij aankomst in het ziekenhuis ging de 53-jarige ondernemer, zanger en politicus naar eigen zeggen 'totaal knock-out'.

Na een scan kreeg Vlemmix te horen dat hij een gat in zijn hoofd heeft, waardoor hij langer in het ziekenhuis moet blijven. Dat verklaart wellicht waarom Vlemmix maandagmiddag niet direct bereikbaar was voor commentaar.

42 dagen cel voor eerste relschopper Haren

De rechtbank in Groningen heeft een 34-jarige man uit die stad maandag veroordeeld tot 42 dagen cel, waarvan 26 dagen voorwaardelijk, voor openlijke geweldpleging en opruiing tijdens de ernstige rellen in Haren ruim 2 weken geleden.

De man, die in de rellennacht werd gearresteerd door een aanhoudingseenheid van de politie, zat al 16 dagen vast. Dat betekent dat hij na de rechtszitting weer naar huis mag.

"U wilde met eigen ogen zien wat er in Haren gebeurde. Wat er gebeurde is dit: geweld, vernielingen, plunderingen, er zijn politiemensen gewond geraakt. Inwoners van Haren hebben doodsangsten uitgestaan. U heeft bijgedragen aan de onlusten en anderen opgejut", aldus de rechter.

De man hoeft geen geld te storten in een speciaal schadefonds dat het Openbaar Ministerie wilde opzetten. Volgens de rechter zijn daarover "nog te veel onduidelijkheden".

42 dagen cel voor eerste relschopper Haren
42 dagen cel voor eerste relschopper Haren (Foto: ANP)

Guus Kuijer komt met bijbel voor ongelovigen

Guus Kuijer heeft een 'bijbel voor ongelovigen' geschreven. Het geschrift, dat volgende week dinsdag verschijnt, staat vol met verhalen uit het eerste bijbelboek Genesis vanuit het perspectief van de 'underdog', meldt uitgeverij Athenaeum maandag.

Kuijer schrijft onder meer over het scheppingsverhaal vanuit het perspectief van Adam. "'Ik breng je naar het paradijs', zei God en hij wandelde onzichtbaar voor me uit. Het was niet ver, want in het begin was het paradijs eigenlijk overal, vooral tussen de rivieren", zo is in een fragment te lezen.

De schrijver, die eerder dit jaar de Astrid Lindgren Memorial Award won, schrijft over Genesis als een 'familiegeschiedenis van een groep koppige mensen' die van Irak in Egypte terechtkomt, meldt Athenaeum. Het boek moet lezen als een roman.

Nobelprijs geneeskunde naar Brit en Japanner

De Nobelprijs voor geneeskunde 2012 gaat naar de Brit John Gurdon en de Japanner Shinya Yamanaka. Zij worden onderscheiden voor hun ontdekking dat volgroeide cellen geherprogrammeerd kunnen worden, tot stamcellen die zich tot alle soorten lichaamsweefsel kunnen ontwikkelen. Dat heeft het Nobelcomité van het Karolinska Instituut maandag bekendgemaakt.

De ontdekkingen hebben volgens het Nobelcomité geleid tot revolutionaire nieuwe inzichten in hoe cellen en organismes zich ontwikkelen. "Wij begrijpen nu dat de volgroeide cel niet voor altijd in zijn gespecialiseerde staat hoeft te blijven", schrijft het Nobelcomité. "Tekstboeken zijn herschreven en nieuwe onderzoeksterreinen gevestigd. Door het herprogrammeren van menselijke cellen hebben wetenschappers nieuwe mogelijkheden geschapen om ziektes te bestuderen en methodes te ontwikkelen voor diagnose en therapie."

Gurdon ontdekte in 1962 dat de specialisatie van een cel omkeerbaar is. In een klassiek geworden experiment verving hij de kern van een volgroeide eicel van een kikker door de kern van een volgroeide darmcel. De gemodificeerde eicel ontwikkelde zich tot een gewone kikker; het DNA van de rijpe cel bezat nog alle informatie die nodig was om alle cellen in de kikker te ontwikkelen.

Yamanaka ontdekte ruim een generatie later, in 2006, hoe intacte, volgroeide cellen van muizen geherprogrammeerd kunnen worden tot stamcellen. Door slechts een paar genen te introduceren kon hij volgroeide cellen herprogrammeren tot onrijpe cellen die zich kunnen ontwikkelen tot alle soorten lichaamscellen.

Gurdon (79) werkte als hoogleraar celbiologie bij Magdalene College en is nu verbonden aan het door hem zelf opgerichte Gurdon Institute in Cambridge. De in 1962 geboren Yamanaka werkte bij het Gladstone Institute in San Francisco en het Nara-instituut voor wetenschap en technologie in Japan.

De secretaris van het Nobelcomité, Göran Hansson, zei beide prijswinnaars voor de bekendmaking telefonisch te hebben gesproken. "Ze zijn allebei even blij en zien er naar uit om naar Stockholm te komen."

Vorig jaar was er enige verwarring omdat een van de drie prijswinaars, de Canadees Ralph Steinman, enkele dagen voor de aankondiging was overleden. De Nobelprijs wordt niet posthuum toegekend, maar de prijs voor Steinman bleef gehandhaafd omdat het comité niet wist dat hij was overleden toen het besloot hem als winnaar te selecteren, samen met de Amerikaan Bruce Beutler en de Fransman Jules Hoffmann.

Aan de prijs is een bedrag van acht miljoen kroon (ruim negenhonderdduizend euro) verbonden. Vorig jaar was dat nog tien miljoen kroon, maar vanwege de onrust op de financiële markten heeft de Nobelstichting tot een lager bedrag besloten. De prijs wordt op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel, in Stockholm uitgereikt. De winnaars van de overige Nobelprijzen worden later deze week bekendgemaakt.


Nobelprijs geneeskunde naar Brit en Japanner (Foto: Novum)

Douglas alsnog opgeroepen voor Oranje

Douglas is alsnog toegevoegd aan de selectie van het Nederlands elftal. Dat heeft bondscoach Louis van Gaal bekendgemaakt kort voordat de internationals zich in Noordwijk melden ter voorbereiding op de interlands tegen Andorra en Roemenië. Met de komst van de verdediger van Twente bestaat de selectie van Oranje uit 21 man.

Voor de 24-jarige Douglas Teixeira is het zijn debuut in de selectie van Oranje. De in Brazilië geboren verdediger, die sinds kort over een Nederlands paspoort beschikt, was een van de afvallers van de voorlopige selectie.

Haagse familie raakt slaags met politie

De politie heeft zondag drie broers en twee zussen aangehouden die zich tegen de politie hadden gekeerd. Het gezin raakte slaags met agenten toen een van de broers werd gearresteerd.

De 25-jarige Hagenaar hield zich verdacht op in een portiek aan de Van Hogendorpstraat met een 32-jarige plaatsgenoot. Agenten vermoedden dat hij drugs verhandelde en besloten hem te controleren. Toen de man op de vlucht sloeg, wilde de politie hem aanhouden maar dat ging niet zonder slag of stoot.

De familie van de man kwam op het tumult af en probeerden hun broer te helpen. De politie zette pepperspray in maar dat kon niet verhinderen dat op straat een vechtpartij ontstond tussen de agenten en de broers en zussen. Twee agenten raakten lichtgewond en moesten voor controle naar een ziekenhuis.

De vijf gezinsleden, in de leeftijd van 19 tot 32 jaar, en de 32-jarige Hagenaar konden uiteindelijk worden afgevoerd. Maar ook dat verliep niet zonder brokken. Een van de broers trapte tijdens de rit naar het bureau een ruit van een politieauto stuk.

De vechtpartij leidde tot een grimmige sfeer op straat. Om de rust terug te brengen, veegden de aanwezige agenten de straat schoon.

Weer 16 jaar geëist tegen terreurverdachte Q.

Justitie heeft maandag opnieuw zestien jaar geëist tegen de 41-jarige Eric Jan Q. De Nederlandse terreurverdachte zou tussen 2001 en 2007 aanslagen hebben voorbereid in het Botlekgebied, op de hogesnelheidslijn en in het centrum van Den Haag. Q. werd in april 2010 veroordeeld tot twaalf jaar cel. Zowel hij als justitie stelde hoger beroep in.

Die straf kwam boven op een eerdere veroordeling in 2003. Toen werd hij bij verstek veroordeeld tot veertien jaar cel wegens gewelddadige overvallen en een vuurgevecht met agenten. In 1998 en 1999 pleegde hij overvallen op geldwisselkantoren. Daarbij maakte Q. onder meer gebruik van zelfgebouwde explosieven. In 2001 wist hij uit de gevangenis te ontsnappen.

In 2006 kwam justitie Q. opnieuw op het spoor, na een bedreiging. Bij een zolderkamer die hij huurde in Rotterdam en in zijn woning in België werden materialen gevonden waarmee explosieven gemaakt konden worden. Q. zelf wist uit handen van de politie te blijven. Pas in 2007 werd hij aangehouden, na een winkeldiefstal in Arnhem.

In de woningen troffen agenten ook doorgeladen vuurwapens, onderdelen van ontstekers en delen van uniformen van diverse veiligheidsdiensten aan. Daarnaast werden documenten gevonden waaruit bleek dat hij van plan was aanslagen te plegen in onder meer het Botlekgebied, op de HSL en in het centrum van Den Haag.

Q. werd in eerste aanleg ook veroordeeld voor het voorbereiden van een gijzeling, en het versturen van poederbrieven aan onder meer Shell, McDonald's en de Rotterdamse rechtbank. Tevens zou hij iemand hebben willen afpersen voor zo'n 25 miljoen euro.

Q. kwam in februari in het nieuws toen bleek dat hij had ingegrepen bij een ruzie in de gevangenis. Q. sprong tussen de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B. en medegevangene Jesse R, een verdachte uit het omvangrijke liquidatieproces Passage. B. zou R. dood hebben willen slaan. Cipiers grepen niet in, waarna Q. tussenbeide kwam.

Het hof doet naar verwachting over twee weken uitspraak. De zitting diende maandag in de zwaarbeveiligde Bunker in Amsterdam-Osdorp.

Gezicht van Master Chief blijft een geheim

Helaas voor veel fans gaat Master Chief ook in Halo 4 niet zijn helm af doen. Dat heeft 343 Industries bekendgemaakt in een interview met Eurogamer. Frank O'Connor, director van Halo 4, geeft aan dat zijn team nog niet klaar is voor een onthulling van Master Chief's gezicht.

Ondanks dat we geen gezicht krijgen te zien weten veel mensen hoe Master Chief eruit ziet.“If you went down into that line and found a nerd with a deep cannon Halo t-shirt and said describe the Master Chief to this police sketch artist, that police sketch artist would then produce a perfectly accurate rendering of an older man, almost painfully pale, almost albino white, with pale blue eyes, reddish hair, close cropped to a skin head, and maybe the last remnants of freckles he had when he was a kid.”

Of Master Chief eventueel doodgaat in Halo 4 is niet bekend. Sommige dingen gaan nou eenmaal gebeuren in Halo 4, die uiteindelijk nodig zijn om het verhaal boeiend te maken. “That’s a conversation I can’t get into. I’ll say that in Halo 4, things happen. Previously we’ve been scared to commit to difficult paths in our game, but good interesting stories have things that happen in them that are not comfortable and that are meaningful and that are permanent", aldus O'Connor.

Master Chief

Pussycat Dolls pissig op Nicole Scherzinger

De uitspraken van Nicole Scherzinger zijn niet in goede aarde gevallen bij haar voormalige collega's. Volgens voormalig Pussycat Doll Kaya Jones gedroeg Scherzinger zich als een diva.

Scherzinger beweerde in een documentaire dat zij 95 procent van alle zangpartijen voor haar rekening nam. Volgens Jones komt dat doordat Scherzinger altijd alle aandacht opeiste. "Er speelde veel meer achter de schermen", laat Jones weten aan entertainmentwebsite TMZ. "Nicole wilde altijd in de schijnwerpers staan en had alles over voor aandacht."

Jones, die van 2003 tot 2006 deel uitmaakte van de meidenband, zegt dat alle meiden talent hadden. "Om de anderen af te doen als enkel mooie poppetjes is wel erg vergezocht."

Eetprobleem houdt schaatsster Keulstra aan de kant

Schaatsster Pien Keulstra komt voorlopig niet in actie. De Nederlands kampioene op de 3000 en 5000 meter kampt als gevolg van een eetprobleem met gezondheidsklachten. Schaatsbond KNSB heeft in overleg met haar ouders besloten om het trainingsprogramma van de 18-jarige schaatsster voorlopig stop te zetten.

De medische staf van de KNSB vindt het momenteel niet verantwoord voor Keulstra om topsport te bedrijven. Bovendien moet de focus volledig gericht zijn op haar herstel. Pas als haar gezondheidssituatie het toelaat, kan het talent uit Boekelo de training weer oppakken.

Het afgelopen jaar is intensief geprobeerd om het probleem van Keulstra het hoofd te bieden, maar zonder het gewenste resultaat. "Het intensieve traject dat we de afgelopen tijd met z'n allen hebben afgelegd om dit eetprobleem onder de knie te krijgen gaf een wisselvallig beeld van verbetering en terugval", concludeert Erik Bouwman, trainer van Jong Oranje.

De KNSB durft niet te voorspellen hoelang Keulstra uit de roulatie blijft. Wel blijft ze gewoon deel uitmaken van de selectie van Jong Oranje en zal ze zich regelmatig melden voor overleg met de begeleidingsstaf.

Keulstra brak vorig seizoen plotseling door met haar nationale titels op de lange afstanden. Bovendien maakte ze haar debuut in het wereldbekercircuit. Een enkelblessure ontnam de Twentse de kans op plaatsing voor het EK allround.

Fock volkoren!

Volkorenbrood is niets anders dan een bruin jeugdtrauma. Telkens die bittere teleurstelling wanneer je moeder weer vier gezonde jongens met zweterige plakjes kaas en dampende salami in een luchtdicht slap plastic zakje had gevouwen. Je besloot de witte boterham met Duo Penotti er tussenuit te vissen en nam een Sultana toe. De bruine boterhammen gooide je in de prullenbak bovenop het verplichte volkoren dat je vriendjes hadden meegekregen. 

Mass Effect: Red Sand met de echte Shepard

Mass Effect: Red Sand is een ambitieuze fanmade-film die zichzelf profileert als een prequel op de gebeurtenissen van de Mass Effect-trilogie met Mark Meer als één van de sterren van dit project.

Mark Meer is de stemacteur van de mannelijke Commander Shepard in de games. Wat verwarrend is, is dat hij dit keer niet de rol neemt van Shepard maar de rol van kolonel Jon Grissom, een Alliantie-soldaat belast met de verdediging van Prothean-relikwieën gevonden op Mars. Red Sand speelt zich 35 jaar voor het eerste spel af, dus van Shepard is nog geen sprake. Daarnaast lijkt hij niet eens op het Nederlandse model, Mark Vanderloo, op wie het personage Commander Shepard daadwerkelijk gebaseerd is.

Eerste in-game beelden Most Wanted Vita

Binnenkort verschijnt Need for Speed: Most Wanted voor PlayStation 3, Xbox 360, pc en PlayStation Vita. Tot nu toe was de Vita-versie de grote afwezige als het om gameplaybeelden ging. Tot nu.

Er is een korte gameplayvideo opgedoken van de Vita-versie van Need for Speed: Most Wanted in actie. Hierin zien we een AC Cobra in actie en vervolgens een Audi.

Need for Speed: Most Wanted komt 2 november uit voor pc, Xbox 360, PlayStation 3 en PlayStation Vita.

[NFL] Quarterback Brees breekt oud record

Quarterback Drew Brees heeft in de National Football League een vijftig jaar oud record verbeterd. De 33-jarige speler van New Orleans Saints verstuurde in het gewonnen duel tegen de San Diego Chargers voor de 48e wedstrijd op rij een pass van waar uit een touchdown volgde.

Het oude record stond met 47 duels op rij op naam van Johnny Unitas die deze reeks tussen 1956 en 1960 neerzette. Brees werkte sinds 2009 aan zijn reeks. In zijn jacht richting het record zette de American Footballer het passing record op 5.476 yards, wat een ruime verbetering was van het 27 jaar oude record van Dan Marino (5.084 yards).

James Bond special - Ian Fleming

"The name is Bond... James Bond" is één van de meest bekende filmuitspraken aller tijden. Op 31 oktober verschijnt Skyfall, de 23e film in de succesvolle reeks, en dat is voor FOK!film een mooie aangelegenheid om eens een duik te nemen in de geschiedenis van de meest bekende geheime agent ter wereld. In deze special een overzicht van het leven van de geestelijke vader van James Bond, Ian Fleming.

Weer vijftien jaar cel voor moord op baby vriendin

Voor de moord op het zestien maanden oude zoontje van zijn toenmalige vriendin heeft een 31-jarige Maastrichtenaar opnieuw vijftien jaar cel gekregen. Het gerechtshof in Den Bosch concludeerde maandag dat de bekentenis die Olaf B. later introk, terecht als bewijs is gebruikt.

In oktober 2008 zou B. de baby, Brendon, eerst met zijn handen hebben gewurgd en vervolgens een stukje matras in de keel hebben gepropt. Zo moest het lijken dat de baby in het stukje was gestikt. Hij bekende tegenover de politie het kind te hebben gedood, maar trok die bekentenis later weer in.

De rechtbank in Maastricht veroordeelde hem in november 2009 conform de eis van justitie tot vijftien jaar cel. Ook nu was vijftien jaar geëist.

De bekentenis van B. is in hoger beroep nog eens uitgebreid onderzocht en ook de mensen aan wie hij zijn daad opbiechtte zijn nog eens gehoord. Ook is een vezeldeskundige gehoord over het matrasstukje.

Het hof concludeert dat de politie bij de verhoren wel druk op de verdachte heeft uitgeoefend, maar dat die druk geoorloofd was. Ook wist hij dat er een samengedrukt matrasstukje in de keel van de baby zat en dat kon alleen de dader weten.

Minder files door meer asfalt

De filedruk in Nederland is de afgelopen maanden flink afgenomen. Dit komt vooral doordat op verschillende plaatsen wegen zijn verbreed. Tussen mei en augustus hebben weggebruikers 1,7 miljoen uur minder in de file gestaan dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarmee nam de filedruk af met 3,5 procent, terwijl er wel meer verkeer op de weg was.

Onder meer door openstellingen op de A2 en A12 zijn weggebruikers sneller op de plaats van bestemming. Op de A12 tussen knooppunten Gouwe en Oudenrijn is een extra rijstrook geopend, waardoor automobilisten tien minuten sneller zijn. Dit blijkt uit cijfers die minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De komende jaren blijft Rijkswaterstaat inzetten op meer asfalt om de doorstroming te verbeteren. Tot 2014 wordt achthonderd kilometer aan extra rijstroken en spitsstroken aangelegd. Ook wordt gekeken naar mogelijkheden om bestaande weg-, vaarweg-, spoor- en ov-verbindingen beter te benutten.

Sneijder meldt zich voor even bij Oranje

Wesley Sneijder meldt zich maandag ondanks zijn blessure toch in Huis ter Duin in Noordwijk. Als aanvoerder van het Nederlands elftal vindt hij het belangrijk om even zijn gezicht te laten zien. Sneijder, die kampt met een bovenbeenblessure, mist door zijn kwetsuur de WK-kwalificatieduels tegen Andorra en Roemenië.

Sneijder heeft met bondscoach Louis van Gaal contact gehad over zijn komst, bevestigt de KNVB. De spelers van Oranje komen om 13.30 uur bij elkaar in het Noordwijkse hotel om de voorbereidingen te starten op de kwalificatiewedstrijden die voor vrijdag en volgende week dinsdag op het programma staan.

Na zijn bezoek aan Oranje vliegt de middenvelder van Internazionale meteen door naar de Verenigde Staten. Hij laat zich daar behandelen aan zijn blessure, die hem naar verwachting de hele maand oktober aan de kant houdt.

S. Williams terug in top drie wereldranglijst

Serena Williams is terug in de top drie van de wereldranglijst. De Amerikaanse tennisster stijgt ten koste van de Poolse Agnieszka Radwanska van de vierde naar de derde plek. Williams meldde zich vorige week af voor het WTA-toernooi van Beijing wegens griep. Radwanska kwam eveneens niet in actie in de Chinese hoofdstad.

Voor Williams is het de hoogste positie sinds haar rentree vorig jaar juni. De vijftienvoudig grandslamwinnares lag er ruim een jaar uit vanwege een zware voetblessure en een longembolie die zelfs even haar leven in gevaar bracht.

De beste Nederlandse, Kiki Bertens, zakte zonder te spelen drie plaatsen. De 20-jarige Wateringse staat nu op de 60e plaats.

Aranxta Rus daalde ook een plek en staat nu op de 69e positie. De speelster uit Monster komt deze week in actie bij het WTA-toernooi van Linz. Rus heeft het echter niet getroffen met de loting. In de eerste ronde treft ze Victoria Azarenka, de nummer één van de wereld.

Michaëlla Krajicek steeg op de ranking van 128 naar 127. Bibiane Schoofs boekte zeven plaatsen winst en staat nu op plaats 174 van de mondiale ranglijst.

In de top tien blijft Maria Sharapova achter Azarenka de nummer twee. De Chinese Na Li stijgt van de achtste naar de zevende plaats.

Komiek in Animal Crossing voor Nintendo 3DS

In het levenssimulatiespel Animal Crossing voor Nintendo 3DS kunnen gamers onder meer kijken naar een stand-upcomedian en dieren spotten tijdens het kamperen. Dat heeft Nintendo laten zien tijdens een presentatie in Japan. De game wordt volgende maand in Japan uitgegeven en wordt uiterlijk in juni in Europa verwacht.

In de Animal Crossing-reeks moeten gamers een rustig leven opbouwen in een dorpje vol met dieren. In Animal Crossing voor de 3DS kunnen spelers onder meer hun huis bouwen en inrichten, verschillende banen aannemen, zwemmen, vissen of zoeken naar fossielen. Spelers beginnen het spel met een tent als woning, maar kunnen uitgroeien tot burgemeester van het dorpje.

De eerste game in de reeks verscheen in 2001 voor Gamecube, waarna ook een versie voor Nintendo Wii en Nintendo DS werd gemaakt. Naast een versie voor Nintendo 3DS werkt Nintendo ook aan een Animal Crossing voor Wii U. Wereldwijd zijn 16,5 miljoen Animal Crossing-spellen verkocht.


Komiek in Animal Crossing voor Nintendo 3DS (Foto: Novum)

Gratis spel vrijdag verkrijgbaar op Xbox 360

Vrijdag wordt voor het eerst een spel gratis aangeboden via de Xbox 360. In het actiespel Happy Wars kunnen gamers virtuele kledingstukken en wapens kopen voor hun personage. De game is alleen toegankelijk voor gamers met een Xbox Live Gold-abonnement. Volgend jaar komt Microsoft met meer gratis spellen voor de spelcomputer.

De softwaregigant is van mening dat het aanbieden van zogeheten free-to-play-spellen een logische uitbreiding is van het aanbod op de Xbox 360. Het verdienmodel heeft zich al bewezen op de pc, waar sommige gratis online spellen winstgevender zijn dan online spellen die gamers laten betalen voor een abonnement.

Happy Wars maakt het mogelijk om online in twee teams van vijftien spelers tegen elkaar te knokken. Hoewel de nadruk ligt op online functionaliteiten, biedt het spel ook de mogelijkheid offline in je eentje te spelen of het samen met een vriend tegen de computer op te nemen.


Gratis spel vrijdag verkrijgbaar op Xbox 360 (Foto: Novum)

[Primera División] Uitslagen speelronde 7

Afgelopen weekend werd de zevende speelronde in de Spaanse Primera División afgewerkt. FC Barcelona en Real Madrid troffen elkaar hierin. Het duel tussen de twee grootmachten eindigde in 2-2. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor over twee weken.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Celta de Vigo Sevilla FC 2-0
Rayo Vallecano Deportivo 2-1
Real Zaragoza Getafe CF 0-1
Real Valladolid Espanyol 1-1
Betis Real Sociedad 2-0
Levante UD Valencia 1-0
Real Mallorca Granada CF 1-2
Bilbao Osasuna 1-0
FC Barcelona Real Madrid 2-2
Atletico Madrid Malaga CF 2-1


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 FC Barcelona 7 6 1 0 19 19-7
2 Atletico Madrid 7 6 1 0 19 18-8
3 Malaga CF 7 4 2 1 14 11-4
4 Real Betis Sevilla 7 4 0 3 12 12-13
5 Sevilla FC 7 3 2 2 11 8-7
6 Real Mallorca 7 3 2 2 11 8-6
7 Real Madrid 7 3 2 2 11 14-7
8 Real Valladolid 7 3 1 3 10 11-7
9 Getafe CF 7 3 1 3 10 8-10
10 Levante UD 7 3 1 3 10 8-13
11 Rayo Vallecano 7 3 1 3 10 9-14
12 Real Sociedad 7 3 0 4 9 8-11
13 Celta de Vigo 7 3 0 4 9 9-8
14 Valencia 7 2 2 3 8 8-9
15 Granada CF 7 2 2 3 8 6-10
16 Athletic de Bilbao 7 2 2 3 8 9-14
17 Real Zaragoza 7 2 0 5 6 5-9
18 Deportivo la Coruna 7 1 3 3 6 9-14
19 Osasuna 7 1 1 5 4 7-11
20 Espanyol 7 0 2 5 2 8-13

Topscorers:

# Speler Club Doelpunten
1 Falcao Atlético Madrid 8
= Cristiano Ronaldo Real Madrid 8
Lionel Messi Barcelona 8


Programma volgende speelronde

Datum Thuis Uit
zo 21 okt Espanyol Rayo Vallecano
zo 21 okt Malaga CF Real Valladolid
zo 21 okt Real Sociedad Atletico Madrid
zo 21 okt Osasuna Betis
zo 21 okt Valencia Bilbao
zo 21 okt Getafe CF Levante UD
zo 21 okt Granada CF Real Zaragoza
zo 21 okt Sevilla FC Real Mallorca
zo 21 okt Real Madrid Celta de Vigo
zo 21 okt Deportivo FC Barcelona

Gedragsverklaring wordt verplicht in jeugdzorg

Medewerkers in de jeugdzorg moeten voortaan over een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) beschikken. Dat heeft staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) besloten.

Met een VOG wordt nagegaan of iemand in het verleden overtredingen heeft begaan die een bezwaar kunnen opleveren voor zijn nieuwe baan. Van Zanten wil zo misbruik door jeugdhulpverleners voorkomen. Eerder diende ze een wetsvoorstel in waarin de verklaring wordt ingevoerd in de gezondheidszorg, ouderenzorg en gehandicaptenzorg. Daar komt nu dus de jeugdzorg bij.

De commissie-Samson presenteert maandag het eindrapport over het misbruik van minderjarigen die door de overheid in instellingen of pleeggezinnen zijn geplaatst. Vrijdag lekte al uit dat kinderen in jeugdzorginstellingen twee keer zoveel risico lopen misbruikt te worden als kinderen die thuis opgroeien.

Chavez herkozen als president Venezuela

Hugo Chavez is zondag herkozen als president van Venezuela, met het kleinste verschil van stemmen tot nog toe. Chavez kreeg 54 procent van de stemmen, tegen zijn uitdager Henrique Capriles 45 procent.

"De revolutie heeft getriomfeerd", riep Chavez vanaf het balkon van het presidentiële paleis. Hij zei dat zijn aanhangers 'hebben gestemd voor socialisme'.

De verslagen Capriles riep zijn aanhangers op niet bij de pakken neer te zitten. "Wij hebben in heel Venezuela veel zaden geplant en ik weet dat deze zaden veel bomen gaan opleveren."

Het is de derde keer dat Chavez is herkozen sinds hij bijna veertien jaar geleden aan de macht kwam. Bij de vorige verkiezingen in 2006 won hij nog met 27 procentpunten verschil. De opkomst was 81 procent, vergeleken met 75 procent in 2006. Volgens de oppositie heeft hij veel overheidsgeld gestoken in de campagne om de kiezers naar de stembus te krijgen.

Chavez spendeerde in de maanden voorafgaand aan de verkiezing ook veel geld aan woningbouw voor de armen en uitgebreide sociale programma's, dit allemaal gefinancierd uit de olie-export. Venezuela heeft de grootste bewezen olievoorraden ter wereld.

"Er is corruptie, er is veel bureaucratie, maar het volk heeft nooit een leider gehad die om zijn land gaf", zei Carlos Julio Silva, een beveiliger die op Chavez stemde.


Chavez herkozen als president Venezuela (Foto: Novum)

'Onherstelbare schade bij meer bezuinigen op leger'

De Nederlandse krijgsmacht wordt onherstelbaar aangetast als er meer op wordt bezuinigd dan nu al het geval is. Nederland kan internationaal geen militaire rol meer spelen als verder wordt bezuinigd, waarschuwt het Haags Centrum voor Strategische Studies in een rapport dat maandag wordt gepresenteerd, meldt de NOS.

Nederland heeft volgens de onderzoekers in verhouding een veel kleinere krijgsmacht dan landen als Frankrijk, België en Denemarken. De uitgaven zouden ook veel lager liggen. de PvdA wil nog een miljard op defensie bezuinigen, maar de VVD niet. Het centrum stelt dat het in het publieke debat altijd over de kosten en nauwelijks over de baten van defensie gaat.

In een vooraankondiging wees het centrum vorige week al op de Nederlandse defensie-industrie, die drie miljard euro per jaar omzet en werk aan vijftienduizend mensen biedt. Ook zou de rol van defensie als opleidingsinstituut worden onderschat. Defensie levert jaarlijks zesduizend gediplomeerden af.

Verder speelt het leger een belangrijke rol in de bestrijding van piraterij en het ondersteunen van hulpdiensten. Ook zou defensie een rol kunnen spelen bij het bestrijden van cybercriminaliteit.

Het moet volgens het centrum helder worden wat de economische impact is van de taken die defensie uitvoert.


'Onherstelbare schade bij meer bezuinigen op leger' (Foto: Novum)

Vluchtende wegpiraat beukt zich door Rotterdam

Een jonge wegpiraat heeft zondagavond op de vlucht voor de marechaussee geprobeerd zich letterlijk een weg door het centrum van Rotterdam te beuken. Dat lukte hem niet snel genoeg, waardoor hij uit zijn auto kon worden gesleurd. De 18-jarige man uit Bergen op Zoom bleek zonder rijbewijs en zonder toestemming in de auto van zijn ouders te rijden.

De zondagsrijder was opgevallen omdat hij met hoge snelheid door rood reed. Een wagen van de marechaussee zette de achtervolging in en gaf een stopteken. De bestuurder gaf echter gas bij en reed met meer dan honderd kilometer per uur richting de Erasmusbrug. Hij passeerde andere automobilisten links en rechts en negeerde stoptekens en rode verkeerslichten.

Uiteindelijk reed hij zich klem op het Hofplein, waar het verkeer voor een rood licht stilstond. De marechaussees zetten hun wagen voor de wagen van de wegpiraat. Die ramde de wagen van de marechaussee twee keer en duwde vervolgens andere voertuigen aan de kant om een vluchtweg te banen.

Een andere marechaussee was inmiddels uitgestapt en wist de jonge man uit de wagen te trekken. Hij kreeg hulp van zijn zojuist gebeukte collega, die zijn wagen door het raam had verlaten. De ouders van de 18-jarige kunnen voorlopig geen gebruik meer maken van hun wagen. Het voertuig is zo zwaar beschadigd dat het niet meer kan rijden. In de wagen is ook wiet gevonden.

Lady Gaga vestigt wederom record op Twitter

Lady Gaga heeft weer een mijlpaal bereikt op Twitter. De zangeres is de eerste artiest die meer dan dertig miljoen volgers heeft. Het aantal mensen dat Gaga volgt, is in een jaar tijd verdubbeld. Vorig jaar oktober vestigde ze een record door als eerste vijftien miljoen volgers te halen.

Met de ruim dertig miljoen volgers is en blijft Lady Gaga de populairste artiest op het sociale medium. Justin Bieber blijft haar grootste concurrent, hij wordt door ruim 28 miljoen mensen gevolgd. Ook Katy Perry en Rihanna kunnen op een grote schare fans rekenen.


Lady Gaga vestigt wederom record op Twitter (Foto: Novum)

Onderzoek misbruik jeugdzorg gepresenteerd

Het eindrapport van de commissie-Samson over het misbruik van minderjarigen die door de overheid in instellingen of pleeggezinnen zijn geplaatst, wordt maandag gepresenteerd. Met de publicatie van het rapport 'Omringd door zorg, toch niet veilig' is het onderzoek naar misbruik van kinderen in instellingen echter nog niet afgesloten.

De commissie, onder leiding van voormalig procureur-generaal Rieke Samson, werd in het voorjaar van 2010 ingesteld door het toenmalige kabinet. Aanleiding waren meldingen van seksueel misbruik die in de jaren vijftig en zestig door de kinderbescherming in katholieke instellingen waren geplaatst.

Afgelopen vrijdag lekten al enkele conclusies uit. Zo zouden de overheid en Jeugdzorg Nederland tekort zijn geschoten in hun taak om kinderen die uit huis werden geplaatst een veilige omgeving te bieden. Door onvoldoende toezicht lopen kinderen in jeugdzorginstellingen twee keer zoveel risico om misbruikt te worden als kinderen die thuis opgroeien.

Voor kinderen met een verstandelijke beperking is dat risico drie keer zo groot, meldde de NOS. Ook zou het meeste seksueel misbruik niet worden gepleegd door hulpverleners, maar door jongeren. Ook plegen kinderen onderling ontucht.

De commissie wil dat jeugdzorginstellingen excuses aanbieden aan de slachtoffers. Besturen van instellingen mogen zich volgens de commissie niet verschuilen achter gebrekkige of kwijtgeraakte dossiers, meldde de NOS zondag. Seksuele problematiek zou nog altijd niet bespreekbaar zijn in de sector, ook niet in de opleiding.

Ook de Inspectie Jeugdzorg krijgt kritiek. Papieren toezicht zou plaats moeten maken voor het echte werk. Het toezicht op de jeugdzorg moet als het aan de commissie ligt dan ook niet bij de gemeenten moeten worden gelegd, omdat het dan versnippert. Samson vindt het 'zorgwekkend' dat dit toch dreigt te gebeuren.

Het onderzoek van Samson staat los van het onderzoek van misbruik in de katholieke kerk, dat is uitgevoerd door Wim Deetman. Hij presenteerde zijn rapport vorig jaar al. Daaruit bleek dat tussen 1945 en 1981 tussen de tien- en twintigduizend kinderen zijn misbruikt in katholieke instellingen, en dat het misbruik bekend was binnen de ordes en bisdommen.

Met de publicatie van het rapport is het 'misbruikdossier' nog niet afgesloten. Zo is Deetman inmiddels een vervolgonderzoek gestart naar misbruik van minderjarige meisjes in de katholieke kerk. Deze groep was in zijn eerste onderzoek onderbelicht gebleven.

En staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) kondigde eerde dit jaar een onderzoek aan naar de geschiedenis van de psychiatrie en de invloed daarvan op de katholieke kerk. Aanleiding daarvoor waren onthullingen over castraties van minderjarigen binnen katholieke instellingen, nadat zij waren misbruikt.

Emile Ratelband vindt rechtszaak 'van de gekke'

Emile Ratelband vindt het 'van de gekke' dat het Openbaar Ministerie hem verdenkt van poging tot brandstichting. De positiviteitsgoeroe, wiens zaak dinsdag wordt behandeld, plant een felle tegenaanval.

"Naast de verklaringen van een kroongetuige, ik noem hem trouwens een verklikker, is er geen spat bewijs", vertelt Ratelband aan De Telegraaf. "Het Openbaar Ministerie houdt mij bewust bij het groepje verdachten om de impact van de zaak te vergroten. Dat brengt mij zakelijk grote schade toe."

Ratelband werd eind maart gearresteerd wegens betrokkenheid bij een poging tot brandstichting. De positiviteitsgoeroe zou drie jaar geleden van plan zijn geweest brand te stichten in een door hem gekochte woning in Huissen. Ratelband zou een conflict hebben gehad met de man die het huis verhuurde.

Emile riep vlak na zijn aanhouding al dat zijn arrestatie een marketingtruc van de politie was. "Om te laten zien dat de rechercheurs hard werken. Ze doen het altijd fout en krijgen veel kritiek", zei Ratelband begin april.

Sloten doorzocht in 20 jaar oude verdwijningszaak

In het onderzoek naar een vrouw die sinds 1992 wordt vermist doorzoekt de politie maandagochtend twee sloten in Haarlem. Ook aangrenzende groenstroken worden doorzocht, meldt de politie.

In het water langs de Heussensstraat werd in oktober 1992 een schoen van de vermiste toen 27-jarige Lisette Vroege uit Haarlem gevonden. Haar tennisracket was een paar dagen eerder in een groenstrook langs de sloot gevonden.

De locatie is destijds uitgebreid onderzocht, maar er werd verder niets gevonden. De politie heeft nu betere onderzoeksmiddelen dan twintig jaar geleden en heeft daarom hoop dat eventuele sporen nu alsnog kunnen worden gevonden. Het onderzoek gaat meerdere dagen duren.

Vroege verdween in juni 1992. Ze was vanaf een tennisclub in Overveen naar huis gereden. Daar kwam ze ook aan, maar toen haar vriend een halfuur later thuiskwam was ze spoorloos. De zaak is vorig jaar opgepakt als cold case. In januari besteedde Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak. Dat leverde tips op die nog worden onderzocht.

Joran van der Sloot wordt 'nu echt' vader

Opnieuw gaat het gerucht dat Joran van der Sloot vader wordt. De moordverdachte stelt maandag in De Telegraaf dat het deze keer echt waar is. Hij zou zijn Peruaanse vriendin Leny bij een gevangenisbezoek zonder toezicht zwanger hebben gemaakt. Zijn advocaat Maximo Altez zegt in de krant dat ze drie maanden in verwachting is.

De zwangerschap zou geen bewuste keuze zijn geweest. "Leny zei dat ze de pil was vergeten. Ze wil om haar katholieke geloof geen abortus." Als de 25-jarige Van der Sloot vader wordt en met Leny trouwt, kan hij de Peruaanse nationaliteit aannemen en dan zou hij moeilijk nog kunnen worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Peru levert geen eigen onderdanen uit.

Justitie in de VS wil hem vervolgen voor het afpersen van de moeder van de in 2005 op Aruba verdwenen tiener Natalee Holloway. Van der Sloot zit in de zwaarbewaakte Piedras-gevangenis in Lima een celstraf van 28 jaar uit voor de moord op de Peruaanse Stephany Flores in mei 2010.


Joran van der Sloot wordt 'nu echt' vader (Foto: Novum)

Eerste verdachten Haren voor de rechter

Zes verdachten moeten maandag voor de politierechter in Groningen verschijnen voor hun rol in de Project X-rellen in Haren. In een zogeheten snelrechtzitting staan ze terecht voor openlijke geweldpleging. De zitting begint om 11.00 uur.

Vrijdag werd bekend dat acht nieuwe verdachten zijn opgepakt, waarmee het totaal op 47 komt. Dinsdag staan twaalf verdachten terecht. Voor de tientallen minderjarige verdachten worden zittingen georganiseerd op 15 en 29 oktober.

Het Openbaar Ministerie meldde vrijdag dat mensen die schade hebben opgelopen een beroep kunnen doen op een speciaal schadefonds, dat is bedoeld om een deel van de schade te verhalen op de daders. De officier van justitie zal daar waar mogelijk aan de rechter vragen om verdachten een bedrag in het fonds te laten storten.

Het Groningse dorp werd 21 september overspoeld door duizenden jongeren nadat een 16-jarig meisje haar verjaardagfeestje op Facebook had aangekondigd. Er ontstonden grote rellen en de ME moest ingrijpen. Onder meer ingegooide winkelruiten, vernield straatmeubilair en in brand gestoken auto's zorgden voor meer dan een miljoen euro schade. Tientallen mensen raakten gewond, onder wie vijftien agenten.

Een commissie onder leiding van oud-PvdA-leider Job Cohen doet onderzoek naar de rellen en het optreden van politie en gemeente. De oud-burgemeester zei zeker een halfjaar nodig te hebben.

Landskampioenschap voor softbalsters Alcmaria

De softbalsters van Alcmaria Victrix hebben zondag geschiedenis geschreven door voor het eerst in de historie van de ploeg het landskampioenschap te grijpen. In de Holland Series won de ploeg van coach Gonny Farley met 3-1 in wedstrijden van titelverdediger Sparks uit Haarlem.

Zaterdag was het veld door het slechte weer onbespeelbaar geworden en zodoende moesten er zondag twee duels worden afgewerkt. Alcmaria wist beide duels te winnen. Vorige week wonnen de vrouwen uit Alkmaar al een wedstrijd en verloren ze er eentje. In de reguliere competitie won Sparks viermaal van Alcmaria.

Kortfilm: Geheimen van Skyfall

Van EPIX Exclusive hebben wij onderstaande diepgaande blik op Skyfall ontvangen. De documentaire 'The Secrets of Skyfall' neemt de kijker mee achter de schermen van de aankomende Bond-film.

WAARSCHUWING: de video bevat naast ontzettend veel nieuwe beelden ook onthullende verhaalonderdelen. Wil je je volledig laten verrassen in de bioscoop, bekijk de documentaire vanwege de vele spoilers dan niet. Wij vragen je dan ook om onder dit bericht geen spoilers te plaatsen die in de documentaire te zien en horen zijn.

Als Bond (Daniel Craig) zijn meest recente missie gruwelijk mislukt en geheim agenten van over de hele wereld worden onthuld, wordt MI6 aangevallen waardoor M het kantoor moet te verplaatsen. Deze gebeurtenissen zorgen dat haar autoriteit en positie binnen de organisatie onder druk worden gezet door Gareth Mallory (Ralph Fiennes), de nieuwe voorzitter van de Intelligence and Security Committe. Terwijl MI6 zowel van binnen als van buiten niet meer veilig is, blijft M achter met de enige persoon die zij kan vertrouwen: Bond. 007 moet zich in de schaduwen gaan begeven met alleen veldagent Eve (Noomie Harris) als hulp om het spoor van de mysterieuze Silva (Javier Bardem) te volgen, wiens dodelijke en verborgen motieven nog volledig onbekend zijn.

Skyfall verschijnt op 31 oktober in de bioscoop.

Nogmaals: onderstaande video bevat zeer veel spoilers.

Indiana Jones - The Complete Adventures

Begin vorig jaar sjeesde ik in Disneyland Parijs in een karretje door een achtbaan. Niks bijzonders voor een pretpark natuurlijk, ware het niet dat de attractie als thema Indiana Jones had. Die stoere vent die allerlei gave avonturen beleefde, ver weg en lang geleden. Spannende films waren het, stiekem zelfs een beetje eng. Als klein jongentje keek ik de films die toen (halverwege de jaren 90) al 'oud' waren. In 2008 verscheen er na lange tijd weer een nieuwe film van 'Indy', die enigszins tegenviel. Die is nu samen met de drie eerdere films gebundeld op de Blu-rayset Indiana Jones - The Complete Adventures.

Barcelona drie weken zonder Alves

FC Barcelona kan de rest van de maand niet beschikken over Daniel Alves. De rechtsback viel zondag in de topper tegen Real Madrid (2-2) uit met een hamstringblessure en het herstel daarvan vergt ongeveer drie weken. Barcelona moet het in de defensie ook al stellen zonder Carles Puyol en Gerard Pique, die eveneens in de lappenmand zitten.

Alves mist door de blessure in ieder geval de competitiewedstrijden tegen Deportivo la Coruña en Rayo Vallecano en de Champions League-ontmoeting met Celtic. Ook moet hij de vriendschappelijke interlands van Brazilië tegen Irak en Japan laten schieten.


Barcelona drie weken zonder Alves (Foto: Novum)

Modern Warfare 2-map verwijderd

Uitgever Activision en ontwikkelaar Infinity Ward hebben een multiplayer map uit Call of Duty: Modern Warfare 2 offline gehaald wegens een religieuze tekst.
 

Het betreft hier om islamitisch tekst die door islamitische gamers ontdekt is in een badkamer in de multiplayer map Favela. Volgens het islamitische geloof is het verboden om dit soort decoratie te hebben in een badkamer.  

Uitgever Activision biedt zijn excuses aan:

"We apologize to anyone who found this image offensive. Please be assured we were unaware of this issue and that there was no intent to offend. We are working as quickly as possible to remove this image and any other similar ones we may find from our various game libraries.We are urgently working to release a Title Update to remove the texture from Modern Warfare 3.

"We are also working to remove the texture from Modern Warfare 2 through a separate Title Update. Until the TU is ready, we have removed the Favella multiplayer map from online rotation."

"Activision and our development studios are respectful of diverse cultures and religious beliefs, and sensitive to concerns raised by its loyal game players. We thank our fans for bringing this to our attention."


COD MW2 painting muslim (geschaalde kopie)

[Serie A] Uitslagen speelronde 7

Afgelopen weekend werd de zevende speelronde in de Italiaanse Serie A afgewerkt. Juventus blijft samen met Napoli aan kop. Internazionale wist de altijd beladen stadsderby tegen AC Milan met 0-1 te winnen. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor over twee weken.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Chievo Sampdoria 2-1
Genoa US Palermo 1-1
AS Roma Atalanta 2-0
Catania Parma 2-0
Fiorentina Bologna 1-0
Pescara Lazio Roma 0-3
AC Siena Juventus 1-2
Torino Cagliari 0-1
Napoli Udinese 2-1
AC Milan Internazionale 0-1


Stand

  Club Wed. w g v p v - t
1 Juventus 7 6 1 0 19 17-4
2 Napoli 7 6 1 0 19 14-3
3 Lazio Roma 7 5 0 2 15 12-6
4 Internazionale 7 5 0 2 15 11-6
5 AS Roma 7 3 2 2 11 14-11
6 Fiorentina 7 3 2 2 11 8-6
7 Catania 7 3 2 2 11 9-11
8 Sampdoria 7 3 2 2 10 9-8
9 Genoa 7 2 3 2 9 8-8
10 Torino 7 2 3 2 8 9-5
11 AC Milan 7 2 1 4 7 7-7
12 Bologna 7 2 1 4 7 9-10
13 Pescara 7 2 1 4 7 6-14
14 Udinese 7 1 3 3 6 7-11
15 Parma 7 1 3 3 6 6-10
16 Chievo 7 2 0 5 6 6-14
17 US Palermo 7 1 2 4 5 6-11
18 Atalanta 7 2 1 4 5 5-11
19 Cagliari 7 1 2 4 5 4-11
20 AC Siena 7 2 2 3 2 8-8


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Edinson Cavani Napoli 6
2 Alberto Gilardino Bologna 5
= Stevan Jovetic Fiorentina 5
3 Rolando Bianchi Torino 4
Antonio Cassano Internazionale 4
Stephan El Shaarawy AC Milan 4

Programma volgende speelronde

Datum Thuis Uit
za 20 okt, 18:00 Juventus Napoli
za 20 okt, 20:45 Lazio Roma AC Milan
zo 21 okt, 12:30 Cagliari Bologna
zo 21 okt, 15:00 Atalanta AC Siena
zo 21 okt, 15:00 Chievo Fiorentina
zo 21 okt, 15:00 Internazionale Catania
zo 21 okt, 15:00 US Palermo Torino
zo 21 okt, 15:00 Parma Sampdoria
zo 21 okt, 15:00 Udinese Pescara
zo 21 okt, 20:45 Genoa AS Roma

Stelling: Platenlabels moeten meer online doen

Muziek luisteren doet iedereen. Het is dan ook goed om te zien dat er steeds meer muziekdiensten online komen. Zo is iTunes wat een enorme muziekdatabase heeft, maar ook Spotify wordt steeds vaker gebruikt. Nu bleek echter dat Spotify per verdiende dollar maar liefst 98 dollarcent overmaakt aan de platenlabels. De artiesten klagen echter nog steeds dat ze erg weinig ontvangen, de platenlabels houden dit geld dus vooral voor zichzelf en een bedrijf als Spotify heeft enorme moeite om winstgevend te worden.

De stelling voor vandaag luidt daarom als volgt:

Platenlabels moeten zich coulanter opstellen voor online muziekdiensten.

Liberation Maiden toont gameplay

In Japan is er het samenwerkingsverband Guild01. Hier maken verschillende ontwikkelaars kleine games voor de eShop van de Nintendo 3DS en Level-5 geeft alles uit. Hieronder zie je gameplaybeelden van Liberation Maiden gemaakt door Goichi Suda van Grasshopper Manufacture.

In Liberation Maiden speel je een jongedame die de president van Japan is en een vliegende robot bestuurd. De game is al uit in de Europese 3DS eShop.

Viergever: "Zonde om zo te verliezen"

AZ was zondag na een klein uur spelen kansloos op bezoek bij FC Twente. Bij een 1-0 achterstand kregen de Alkmaarders twee rode kaarten, tot ergernis van Nick Viergever.

Viergever wil net als trainer Gertjan Verbeek de arbitrage niet de schuld geven van de 3-0 nederlaag. Met negen man incasseerde AZ nog twee tegendoelpunten. "We deden dingen die we niet moeten doen", zei aanvoerder Viergever tegen Eredivisie Live. "Dat was niet verstandig. Het is wel zonde om zo te verliezen."

De rode kaarten van Adam Maher en Jozy Altidore maakten AZ kansloos in de Grolsch Veste. Maher haakte Roberto Rosales, nadat de rechtsback van Twente verhaal haalde na een valpartij van de middenvelder in het strafschopgebied. Altidore protesteerde vervolgens dusdanig dat arbiter Danny Makkelie twee keer geel gaf.

In het restant van de wedstrijd hielp Makkelie AZ niet bij het geven van een strafschop. Dusan Tadic ging naar de grond. Viergever had geen kritiek op de beslissing van de scheidsrechter. "Terecht. Tadic ging wel heel gemakkelijk liggen. Maar hij werd aangetikt."

Stealth Bastard krijgt commerciële november-release

De freeware-game Stealth Bastard krijgt komende november een commerciële release op Steam. De Steam-versie heet Steam Bastard Deluxe en zal enkele nieuwe features bevatten in tegenstelling tot de gratis variant.

Zo zit er in de Deluxe-versie extra uitrusting die de speler kunt gebruiken. Daarnaast kun je levels op de achtergrond downloaden. De game had bij zijn freeware-release zo'n 30.000 downloads in de eerste week. Een prijs of exacte releasedatum is nog niet bekendgemaakt.

Marching band speelt game-muziek

Afgelopen weekend was er tijdens de rust van een American Football-wedstrijd in Ohio een opmerkelijk optreden van de The Ohio State University Marching Band. Ze hadden dit keer namelijk videogames als thema en naast de muziek waren ook de looppatronen het bekijken waard.

Videogames als Mario, Halo en Tetris komen langs, maar het hoogtepunt is opzeker de ode aan Zelda op zo'n 6 min. 30. Zeker het bekijken waard!


Darter Thornton neemt revanche in Dublin

Robert Thornton heeft zondag het tweede Players Championship van Dublin op zijn naam geschreven. Zaterdag ging hij in de eindstrijd nog onderuit tegen onze landgenoot Michael van Gerwen, maar zondag won hij in de eindstrijd van zijn landgenoot Gary Anderson; 6-5.

Anderson was in de kwartfinales nog verantwoordelijk voor de uitschakeling van Raymond van Barnveld, die zondag de beste Nederlander was in Dublin. Van Gerwen leek nog van zijn overwinning van zaterdag na te genieten, aangezien hij al in de tweede ronde werd uitgeschakeld.

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 7

In de Bundesliga werd afgelopen weekend de zevende speelronde gespeeld. Hieronder vind je alle uitslagen en andere statistieken.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
FC Augsburg Werder Bremen 3-1
Bayern München 1899 Hoffenheim 2-0
SC Freiburg 1.FC Nürnberg 3-0
FSV Mainz 05 Düsseldorf 1-0
SpVgg Greuther Fürth Hamburger SV 0-1
FC Schalke 04 VFL Wolfsburg 3-0
M'gladbach Eintracht 2-0
VFB Stuttgart Bayer Leverkusen 2-2
Hannover 96 Dortmund 1-1

Stand:

# Club Wed. w g v p v - t
1 Bayern München 7 7 0 0 21 21-2
2 Eintracht Frankfurt 7 5 1 1 16 16-10
3 FC Schalke 04 7 4 2 1 14 15-7
4 Borussia Dortmund 7 3 3 1 12 17-9
5 Hannover 96 7 3 2 2 11 15-10
6 Bayer Leverkusen 7 3 2 2 11 11-9
7 Fortuna Düsseldorf 7 2 4 1 10 6-3
8 Hamburger SV 7 3 1 3 10 9-10
9 FSV Mainz 05 7 3 1 3 10 7-8
10 Borussia Mönchengladbach 7 2 3 2 9 9-12
11 SC Freiburg 7 2 2 3 8 11-10
12 Werder Bremen 7 2 1 4 7 10-13
13 1899 Hoffenheim 7 2 1 4 7 10-14
14 1.FC Nürnberg 7 2 1 4 7 7-14
15 VFB Stuttgart 7 1 3 3 6 7-14
16 FC Augsburg 7 1 2 4 5 5-11
17 VFL Wolfsburg 7 1 2 4 5 2-13
18 SpVgg Greuther Fürth 7 1 1 5 4 2-11

Programma volgende speelronde:

Datum Thuis Uit
vr 19 okt, 20:30 1899 Hoffenheim SpVgg Greuther Fürth
za 20 okt, 15:30 Dortmund FC Schalke 04
za 20 okt, 15:30 Bayer Leverkusen FSV Mainz 05
za 20 okt, 15:30 VFL Wolfsburg SC Freiburg
za 20 okt, 15:30 Eintracht Hannover 96
za 20 okt, 15:30 Düsseldorf Bayern München
za 20 okt, 18:30 Werder Bremen M'gladbach
zo 21 okt, 15:30 1.FC Nürnberg FC Augsburg
zo 21 okt, 17:30 Hamburger SV VFB Stuttgart

Topscorers:

# speler club goals
1 Mandzukic Bayern München 6
2 Müller Bayern München 4
2 Meier Eintracht Frankfurt 4
2 Kiessling Bayer Leverkusen 4
2 Reus Borussia Dortmund 4
2 Heung-Min Son Hamburger SV 4
2 Schahin Fortuna Düsseldorf 4

Boek: Viktor Staudt - Het verhaal van mijn zelfmoord

Viktor Staudt heeft een goede baan. Hij is sportief en stort zich regelmatig in het uitgaansleven. Ogenschijnlijk gaat het goed met hem, maar bijna niemand weet dat zijn leven wordt beheerst door angstaanvallen en depressies. Viktor krijgt niet de hulp die hij nodig heeft en op een gegeven moment ziet hij geen uitweg meer. Hij springt op station Amsterdam RAI voor de trein, maar overleeft de zelfmoordpoging. Zijn verhaal doet hij in het boek Het verhaal van mijn zelfmoord.

Mourinho prijst Ronaldo én Messi

José Mourinho kreeg na de eerste competitie-ontmoeting tussen FC Barcelona en zijn ploeg Real Madrid (2-2 gelijkspel) de vraag wie de beste speler van de wereld is. De Portugese trainer kon hier geen antwoord op geven.

"Ik denk dat het verboden moet worden om te beslissen wie de beste speler van de wereld is", aldus Mourinho. "Het moet verboden worden, omdat ze beiden van een andere planeet zijn. Ze zijn allebei fantastisch", waarmee hij doelde op Cristiano Ronaldo (Real Madrid) en Lionel Messi (FC Barcelona).

Beide spelers scoorden in de confrontatie tussen beide Spaanse grootmachten twee doelpunten. Mourinho vond de uitslag terecht: "Het resultaat paste bij de wedstrijd, die erg goed was en waar de hele wereld van heeft genoten, net als ik en de spelers van beide ploegen."

Terpstra tevreden met derde plek Parijs-Tours

Niki Terpstra was na afloop van Parijs-Tours tevreden met zijn podiumplaats. Onze landgenoot eindigde achter winnaar Marco Marcato en Laurens de Vreese als derde.

"Ik had al de hele dag een goed gevoel", aldus Terpstra, huidig Nederlands wegkampioen. "In het laatste deel van de race viel ik aan met Marcato en De Vreese en we kwamen weg. Ik ging echt vol voor de overwinning, maar in de eindsprint was Marcato heel sterk. Ik kon er weinig tegen doen.".

"Eerlijk gezegd heb ik er vrede mee. Ik ben blij met dit resultaat. Het hele team reed goed en iedereen was erg gemotiveerd. Het was een geweldig seizoen voor mij en het is mooi om mijn wegraces te eindigen met zo'n goed resultaat", besloot onze landgenoot.

Nederlanders bij Sporting onderuit, Van der Wiel gelijk met PSG

Het Nederlands getinte Sporting Portugal heeft de lastige uitwedstrijd bij FC Porto niet weten te winnen. De ploeg ging met 2-0 ten onder. Paris Saint-Germain, waar Gregory van der Wiel onder contract staat, speelde met 2-2 gelijk tegen Olympique Marseille. Met twee schitterende treffers was Zlatan Ibrahimovic verantwoordelijk voor de gehele productie van PSG.

Sporting onderuit tegen FC Porto

Met Khalid Boulahrouz, Stijn Schaars en Ricky van Wolfswinkel in de basis kwam Sporting vroeg op 1-0. Jackson Martinez bracht Porto in de negende minuut op prachtige wijze aan de leiding. De bezoekers wisten de openingstreffer niet ongedaan te maken. Porto kreeg een uitgelezen mogelijkheid om 2-0 te maken.

Lucho Gonzalez miste de strafschop. Kort voor tijd kreeg de thuisploeg nog een poging vanaf elf meter nadat Boulahrouz in de fout ging in het zestienmetergebied. James Rodriguez wist wel te scoren: 2-0. In totaal vielen er veertien gele kaarten, waaronder voor de drie Nederlanders. Sporting-verdediger Faustino Rojo kreeg twee keer geel.

PSG speelt gelijk bij Olympique Marseille

De Franse klassieker was voor de pauze bijzonder aantrekkelijk. Met Gregory van der Wiel op de bank kwamen de Parijzenaars op achterstand. André-Pierre Gignac speelde Christophe Jallet uit en passeerde doelman Salvatore Sirigu in de verre hoek. Dankzij Zlatan Ibrahimovic kwamen de bezoekers terug in de wedstrijd. De Zweed scoorde bijzonder fraai uit een corner.

Een hoekschop van Maxwell werd door Ibrahimovic met de zijkant van zijn voet binnen gestoten. Nog geen twee minuten later had de oud-Ajacied zijn tweede doelpunt gemaakt. Een vrije trap van een meter of 25 werd fraai langs doelman Steve Mandanda geschoten. De Frans international leek echter niet vrijuit te gaan bij de 1-2. Mandanda kon echter opgelucht ademhalen toen Gignac net als Ibrahimovic voor de tweede keer doel trof.

De spits kopte een hoekschop keurig langs Sirigu. De 2-2 stond bij rust op het scorebord. Na het fluitsignaal liepen de gemoederen nog even hoop op. Morgan Amalfitano deelde een klap uit aan Blaise Matuidi, waarna voor Sirigu woedend was. Na de theepauze werd er niet meer gescoord in Stade Velodrome. Marseille blijft daardoor koploper in Frankrijk. PSG volgt op drie punten. Van der Wiel deed uiteindelijk een kwartier mee.

FOK! wat een weer...Later meer bewolking.

Goedemorgen! De dag start vandaag nog met veel zon, maar in de loop van de dag zal de bewolking gaan toenemen en in het zuiden van het land kan hier ook wat regen uit gaan vallen. Deze regen lijkt echter niet verder naar het noorden te gaan trekken. Grote hoeveelheden verwacht ik overigens niet en in een groot deel van het land zal het vandaag dus een droge dag gaan worden.

In het noorden van het land zal de zon nog lange tijd blijven schijnen en neemt de bewolking pas aan het einde van de dag toe. De middagtemperatuur loopt op naar ongeveer 14 graden. De wind draait in het zuiden naar een oostelijke richting, maar in het noorden van het land komt er een zuidwestelijke wind te staan. Deze wind zal weinig voorstellen en is slechts zwak tot matig. Ook de komende dagen is het rustig en droog weer. Pas tegen het einde van de week lijkt de kans op regen weer iets groter te gaan worden. Wel erg nat en fris is het in Scandinavië en ook op de Azoren is het nog steeds flink nat. Restanten van de oude orkaan Nadine zorgen daar nog steeds voor goed gevulde regenmeters.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Prachtig weerRico genoot gisteren van het mooie weer op het Veersemeer.

Pulis wil schorsing voor vallende Suárez

Stoke City-manager Tony Pulis hoopt dat de FA Liverpool-spits Luis Suárez aanpakt voor zijn duikelingen. Dat zei Pulis na het doelpuntloze gelijkspel van Stoke op Anfield Road.

"Ik luid al enige tijd de noodklok omdat spelers steeds makkelijker vallen", zei de manager van Stoke tegen Engelse media. "Dat ene incident in de tweede helft was echt beschamend. De FA (Engelse voetbalbond, red.) moet hier echt eens naar kijken. Geef hem drie wedstrijden schorsing. Dat stopt hij echt wel met vallen."

Pulis vindt dat Suárez zijn duikelingen niet nodig heeft. "Hij is een fantastische speler met geweldige kwaliteiten. Elke keer als hij onderuit gaat zijn veertigduizend Liverpool-fans boos op de arbitrage. Ik vind niet dat dat terecht is", vervolgt de oefenmeester. Pulis maakt zich zorgen over de huidige ontwikkelingen.

"Spelers die valpartijen simuleren zetten scheidsrechter enorm onder druk. Ze hebben het al moeilijk genoeg. Ik zou niet beginnen aan die duikelingen. Dat profvoetballers het wel doen is niet goed", besluit Pulis.

Hacker actief in World of Warcraft

Afgelopen weekend heeft er een heuse massamoordenaar rondgelopen in World of Warcraft. In onder andere de steden Stormwind, Orgrimmar en Tarren Mill zijn zowel spelers als npc's letterlijk spontaan dood neergevallen.

De verhalen en meldingen gingen over een level 1-speler die volledige steden wist te ondoen van alle wezens die er rondliepen. Er zijn ook meerdere video's online gezet van deze massamoord.

Waar de geruchten over een hacker al direct over het internet schoten heeft Blizzard inmiddels bevestigd dat dit het werk was van een exploit. De studio heeft op haar forum aangegeven inmiddels een hotfix te hebben uitgevoerd waardoor de exploit niet meer werkt. Voor zover je er in WoW van kunt spreken is Azeroth dus weer veilig.

Zwemster Dekker tweemaal op podium bij WB Doha

Inge Dekker heeft zondag bij de tweede en laatste dag van de wereldbekerwedstrijden zwemmen in Doha tweemaal het podium behaald. Zowel op de 50 meter vlinderslag als de 100 meter vrij haalde ze een podiumplaats.

Op de 50 meter vlinderslag eindigde Dekker in een tijd van 25,98 seconden als tweede achter de Zweedse Thérese Alshammar (25,62). Op de 100 meter vrij haalde Dekker een tijd van 54,25 seconden. Deze tijd was goed voor de derde tijd. De Duitse Britta Steffen won in 53,40, voor Michelle Coleman uit Zweden (53,60).

Zaterdag behaalde Dekker ook tweemaal het podium. Op de 100 vlinder eindigde ze tweede, terwijl ze op de 50 meter vrij als derde aantikte.

De Wii U-features van Monster Hunter 3 Ultimate

Capcom heeft een trailer uitgebracht voor Monster Hunter 3 Ultimate. In de video leggen de personages Cha-cha en Kayamba uit hoe het spel werkt op zowel Nintendo 3DS als Nintendo Wii U. Zo kun je onder andere samenspelen vanuit elk van de consoles en kun je savegames delen tussen Wii U en 3DS.

Monster Hunter 3 Ultimate komt maart 2013 uit op Nintendo 3DS en Wii U.

Een brandje van helemaal niks

Het is inmiddels ruim twee jaar geleden. Juli 2010, het Henschotermeer in Woudenberg. Een warme zomeravond, zelfs een zomernacht, gezien het late tijdstip. Rob, onze pleegzoon was met een stel vrienden op het strand aan het chillen. Ook een aantal jongelui van naburige campings was aanwezig. Het verhaal wordt wat vaag wanneer we het willen hebben over de drankconsumptie. Ja, een paar biertjes waren zeker wel genuttigd.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.