Doe Maar krijgt Edison Oeuvreprijs

Doe Maar is dinsdagmiddag verrast door de organisatie van de Edison Awards. De groep krijgt in februari de Edison Oeuvreprijs, kregen de mannen dinsdagmiddag op het podium van Paradiso te horen van Frits Spits.

Doe Maar, dat dinsdagavond optreedt in de Amsterdamse poptempel, was bezig met een soundcheck. "Doe Maar schreef geen brave, fletse liefdesteksten, maar ze kozen voor woorden en zinnen die uit het vaste stramien braken en de taal en de toon zochten van jonge mensen", zei Spits.

"Als je het hebt over de golf Nederlandstalige popmuziek van rond 1980, dan noem je als eerste Doe Maar", aldus juryvoorzitter Leo Blokhuis. "Deze groep maakte als geen ander een einde aan het misverstand dat Nederlandstalige muziek was voorbehouden aan cabaret, kleinkunst en volkse liedjes."

Doe Maar kreeg de prijs in 2000 ook al, maar weigerde deze toen omdat de groep niet live wilde optreden bij de uitreiking. De mannen spelen later deze maand vier keer in het Gelredome in het kader van Symphonica in Rosso.