Minder medische dossiers gelekt dan gedacht

Het aantal medische dossiers van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda dat via internet toegankelijk is geweest, is iets minder dan eerder werd gedacht. Volgens het ziekenhuis gaat het om gegevens van 47 patiënten. Eerder werd nog uitgegaan van 52.

Het gaat om patiëntendossiers van de afdeling Interne Geneeskunde. Het zijn digitale versies van oorspronkelijke papieren dossiers van voor 2008. De 47 betrokken patiënten worden zo snel mogelijk schriftelijk geïnformeerd. Dat gebeurt in overleg met het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).

Zondag bleek dat de dossiers, met onder meer diagnoses, echo's, scans en laboratoriumuitslagen, lange tijd onbeveiligd op het net stonden. Een hacker had het lek ontdekt door een voor de hand liggend wachtwoord in te voeren.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) noemde de kwestie eerder dinsdag nog 'ernstig'. Ze benadrukte dat de bescherming van de gegevens in eerste instantie een verantwoordelijkheid van de ziekenhuizen is. Om dergelijke zaken in de toekomst te voorkomen moet haast worden gemaakt met de invoering van een elektronisch patiëntendossier.