'Internist verzon gegevens 169 patiënten'

De onderzoeksgroep rond de voormalige hoogleraar van het Erasmus MC in Rotterdam Don Poldermans verzon studiegegevens van 169 patiënten. Daarmee maakten zij zich schuldig aan 'ernstig wetenschappelijk wangedrag'. Dat concludeert de onderzoekscommissie in het eindrapport over de hoogleraar dat deze week verschijnt, meldt de Volkskrant dinsdag. Poldermans werd vorig jaar ontslagen wegens fraude.

Van de Rotterdamse internist, die meer dan vijfhonderd wetenschappelijke artikelen schreef, werden vijf studies onderzocht waarover zeven artikelen verschenen. Volgens de commissie kan bij vijf artikelen niet worden ingestaan voor de betrouwbaarheid van de conclusies.

De Rotterdamse internist noemt de conclusies van de onderzoekscommissie tegenover de krant 'aantoonbaar onjuist' en beschadigend'. Het is voor het eerst dat Poldermans op de beschuldigingen reageert.

Het bestand met onderzoeksgegevens dat de commissie vorig jaar via een klokkenluider in handen kreeg, bevat volgens Poldermans zoveel onjuistheden dat dat niet gebruikt kan zijn voor de artikelen. De juiste gegevens zouden op een vergrendelde computer staan van een geëmigreerde promovendus, maar die computer heeft de commissie nooit teruggevonden.

Ook zou er volgens de commissie sprake zijn van onzorgvuldige verslaglegging. Patiëntgegevens konden niet meer worden gecontroleerd omdat die slecht waren gearchiveerd of helemaal ontbraken. Volgens Poldermans zijn die aantijgingen echter 'in strijd met fair play', omdat voor sommige onderzoeken destijds geen bewaarplicht gold. Ook is een deel van het archief buiten zijn weten om opgeruimd door het Erasmus MC, verklaart de internist.

Poldermans gold als internationale grootheid op het gebied van hart- en vaatonderzoek. Met zijn ontslag in november vorig jaar, was hij het vierde geval van wetenschapsfraude in korte tijd. Hoogleraar Diederik Stapel en twee onderzoekers bij het UMC St Radboud gingen hem voor.