Oranje onder 19 wint simpel van Malta

Het Nederlands elftal voor spelers onder 19 jaar is het EK-kwalificatietoernooi in Polen goed begonnen. In Międzychód werden de leeftijdsgenoten van Malta eenvoudig met 5-0 aan de kant gezet. De goals kwamen op naam van Anass Achahbar (2x), Nathan Ake, Kyle Ebecilio en Tonny Trindade de Vilhena.

KNVB-coach Wim van Zwam zag tot zijn genoegen enkele trainingsvormen terug in de wedstrijd. "We kwamen een aantal keren goed door op de flanken en scoorden ook uit die situaties. Tegen landen als Malta moet je geduldig zijn en de ruimtes op het veld benutten. We hadden meer doelpunten kunnen maken, zo kritisch moet je ook zijn. En Malta kreeg vlak na rust zelfs nog twee grote kansen. Dat mag niet."

Zo belandde de bal op de onderkant van de lat en bij de tweede kans was een redding van doelman Mickey van der Hart nodig. Verder was het vrijwel eenrichtingsverkeer richting de goal van de Maltezers. Achahbar, Ake en Ebecilio bepaalden de ruststand op 3-0. Na de rust scoorde Achahbar opnieuw en Trindade de Vilhena zette de 5-0 einstand op het bord.

Onder 19 speelt donderdag de tweede wedstrijd van het het kwalificatietoernooi. San Marino is dan de tegenstander dat dinsdag met 2-0 verloor van gastland Polen. Bij winst is plaatsing voor de Eliteronde een feit. Het EK onder 19 is volgend jaar zomer in Litouwen.