Zes jaar cel voor benzinedief in filefuikzaak

De 48-jarige benzinedief Maikel R. moet zes jaar de cel in voor het inrijden op een door de politie gecreëerde file op de A2. De rechtbank in Utrecht legde hem dinsdag ook tien jaar rijontzegging op. Justitie had tien jaar cel geëist. De aanrijding kostte een 35-jarige man uit Maastricht het leven.

R. ging er een jaar geleden zonder te betalen vandoor bij een tankstation in het Gelderse Bruchem. Toen de politie hem probeerde in te sluiten, volgden zeven aanrijdingen met politievoertuigen. Daarop besloot de politie een file te laten ontstaan. Daar klapte R. met grote snelheid op, hoewel er ruimte was om uit te wijken en de vluchtstrook vrij was.

Tijdens het onderzoek naar de zaak bleek dat de man, die ook zijn destijds 24-jarige zoon in de auto had, al dertig jaar zonder rijbewijs reed.

Het Openbaar Ministerie liet in augustus weten dat de politie niet wordt vervolgd voor haar aandeel in de filefuikzaak. De politieman die opdracht tot de fuik gaf kon niet terugvallen op regelgeving. De overige agenten voerden slechts een opdracht uit, concludeerde justitie.