Koerdisch festival Duitsland mondt uit in geweld

Een Koerdisch cultureel festival in Mannheim is zaterdag uitgemond in geweld. Zeker tachtig agenten liepen verwondingen op toen zij door honderden mensen werden bekogeld met stenen, waterflessen en andere projectielen. Er zijn 31 arrestaties verricht.

De Koerdische beveiligers van het festival riepen de hulp in van de politie om de stroom bezoekers in goede banen te leiden. Sommige bezoekers zagen dit kennelijk als een provocatie, zei een politiewoordvoerder, waarna de vlam in de pan sloeg. Mogelijk liep een woordenwisseling over een tiener die het terrein met een verboden PKK-vlag wilde betreden uit de hand. Sussende woorden, noch van de organisatoren noch van de politie, hielpen niet meer.

Enkele dagen eerder hadden er al diverse incidenten plaatsgevonden. Vrijdag werd een protestmars van Straatsburg naar Mannheim van Koerdische jongeren vroegtijdig door de politie afgebroken, omdat deelnemers in Mannheim diverse malen Turkse automobilisten aanvielen. In de auto's van de begeleiders van de mars werden bovendien enkele wapens aangetroffen, waaronder een kapmes. Jongeren met vlaggen van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK in hun handen zochten die avond de confrontatie met de politie.