De Hond: PvdA wint aan alle kanten

De PvdA steeg de afgelopen weken in de peilingen van Maurice de Hond veertien zetels. De opiniepeiler stelt zondag dat 68 procent van de mensen die in 2010 op de PvdA stemden, nu aangeeft dat ze dat woensdag opnieuw gaan doen.

Twee weken geleden zei nog ruim 40 procent van de mensen die in 2010 op de PvdA stemden, ook dit keer voor de PvdA te zullen kiezen. De Hond analyseert dat de PvdA aan alle kanten wint: 11 procent van degenen die in 2010 stemden op D66, 8 procent van SP-kiezers, 7 procent van CDA-stemmers en 5 procent van PVV-kiezers.

Volgens De Hond twijfelt nog 33 procent van de kiezers, maar geeft twee derde van hen aan wel aan op welke partij ze denken te gaan stemmen. Onder de groep twijfelaars is de PvdA sterker dan de VVD, die juist weer beter scoort in de groep mensen die zeker weet wat ze stemmen.

De PvdA staat in de peiling van De Hond inmiddels op 32 zetels; één minder dan de VVD. De SP, eerder nog in bijna alle peilingen de grootste partij, kan volgens De Hond rekenen op 23 zetels. Hoewel dat er twaalf minder zijn dan twee weken geleden voorspeld werd, zijn dat er nog altijd acht meer dan de partij er nu daadwerkelijk bezet.

Voor fans van de Piratenpartij ziet het er niet goed uit. Volgens deze peiling zal de partij aanstaande woensdag geen enkele zetel gaan bemachtigen. 50PLUS doet het aanzienlijk beter; zij staan nu op drie zetels.