Gebotste Cessna was druk met filmen SP-vliegtuigje

De Cessna die zaterdag in de lucht op een vliegtuigje met een reclamesleep van het CDA botste was opnamen aan het maken van een derde vliegtuigje met SP-reclame. Beide beschadigde vliegtuigjes zijn in beslag genomen voor onderzoek, meldt de politie zondag.

De onderzoeksresultaten gaan naar het Openbaar Ministerie in Haarlem. Het kan enkele weken duren voordat ze naar buiten komen.

Uit een filmpje dat op internet opdook bleek al dat de passagiers van de Cessna druk bezig waren het vliegtuigje met SP-reclame in beeld te krijgen. De inzittenden van deze twee vliegtuigjes zijn volgens de politie bekenden van elkaar.

De vliegtuigjes vlogen iets sneller dan het vliegtuigje met CDA-reclame, waardoor het filmende vliegtuig uiteindelijk van achteren en van bovenaf het CDA-vliegtuig raakte. Doordat het CDA-vliegtuig onder de Cessna zat, was hij met het blote oog niet te zien.

De piloot van de Cessna, een 26-jarige man uit Alkmaar, wist wel dat het CDA-vliegtuig in de buurt was en heeft mogelijk niet genoeg maatregelen genomen om uit de buurt te blijven.

Na de botsing maakte de piloot van het CDA-vliegtuig, een 56-jarige man uit Goes, een noodlanding op het strand van Wassenaar. De andere twee toestellen zijn geland op Rotterdam-The Hague Airport. Er vielen geen gewonden.

De piloot van het toestel met de SP-reclame, een 67-jarige man uit Den Haag, werkte voor zover bij de politie bekend niet in opdracht van de SP. Partijleider Emile Roemer zei zaterdag in Nieuwsuur dat het om sympathisanten ging.


Gebotste Cessna was druk met filmen SP-vliegtuigje (Foto: Novum)